Loader

Πρόσφατες Κριτικές Εστιατορίων

10 Αυγ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
-

Δεν υπάρχει κάτι που να μην έχω γράψει για τα Φουρνό, όπως χαριτωμένα τα αποκαλούμε μεταξύ μας εμείς οι καλοφαγάδες. Και δεν γίνεται αυτή η 3η κριτική να ξεπεράσει τις δύο μου προηγούμενες όπου έχω γράψει τα άπαντα - απομνημονεύματα για ένα από τα πιο αγαπημένα μου μαγαζιά που ανακάλυψα εδώ μέσα και το θεωρώ μεγάλη τύχη και ευδαιμονία.

Και γιατί τότε άλλη μία κριτική;

Γιατί βλέπω κάποιους νέους αξιόλογους χρήστες - συναδέλφους καλοφαγάδες και θέλω να τους πείσω να πάνε αν δεν το έχουν ήδη κάνει. Γιατί τα Φουρνό ανανεώνουν τους όρκους πίστης.

Γιατί, ποιά ήταν η μοναδική σχεδόν γκρίνια που άκουγες κάποτε από δήθεν δύσκολους επικριτές; Ότι ο χώρος ήταν παιδικός και διακοσμημένος σε ύφος που δεν ταίριαζε με την φιλοσοφία του εστιατορίου.

Έ λοιπόν είπαν 'γκρεμίστε το' και το γκρέμισαν. Ξεκίνησαν από την αυλή και προχωράνε as we speak στο εσωτερικό και από Σεπτέμβρη που θα ανοίξουν ξανά, ξεχάστε τα Φουρνό που ξέρατε και welcome to THE NEW AGE.

Τις πρώτες αλλαγές τις θαυμάσαμε με τα μάτια μας στην τελευταία επίσκεψη της Δώθε Παναγιάς, μια παρέα 9 ατόμων, όπου και πάλι περάσαμε χάλια, φάγαμε ακόμα πιο χάλια, δεν γελάσαμε καθόλου, δεν είχαμε τίποτα να πούμε μεταξύ μας, φάση μούγγα στη στρούγγα, και γενικώς... χάλια μαύρα, καταλαβαίνετε. Είδαμε τον ίδιο βαρετό κατάλογο, ο μάγειρας και οι συν αυτώ καθόλου δεν μας περιποιήθηκαν και το μαγαζί ήταν άδειο.
Οκ. Ίσως όχι.

Μάλλον στρογγυλοκαθήσαμε σε κάτι νέες πολυθρόνες θαύμα αναπαυτικές, σε μιαν άλλη αυλή από αυτή που υπήρχε παλιά, γεμάτη από κόσμο και γάργαρα γέλια.
Είδαμε κι άλλες αλλαγές στο μενού - μα δεν θα εξαντληθούν ποτέ. Μιλήσαμε για τα καλοκαιρινά μας σχέδια και πονέσαμε στο στομάχι από τα γέλια και το φαγητό. Έριξε και μια ωραιότατη βροχοκαταιγίδα και τα ξέπλυνε όλα. Τσουγκρίσαμε ποτήρια τόσο δυνατά που παραλίγο θα τα σπάγαμε.

Παλιά αγαπημένα μας πιάτα που θα είναι για πάντα σταθερά στο μενού και αναντικατάστατα, ήρθαν στο τραπέζι. Αλλά ήρθαν και καινούργια που μπαίνουν δοκιμαστικά για να μείνουν.

Το χειροποίητο ψωμί τους, το κότσι, οι crispy πατάτες σαν τηγανιτές, η σαλάτα new age (καλά αυτή η σαλάτα το είχε το όνομα από νωρίς), κάθε επιλογή σε κρέας (ribs, μοσχάρι, οσομπούκο, στηθοπλευρά, ό, τι πετύχετε είναι κάθε φορά άψογο), το κριθαρότο που ποτέ δεν το χορταίνω... Αλάνθαστες basic επιλογές, από αυτές που δεν σε προδίδουν ποτέ.

Τα καινούργια ντιπ και τα αναβαθμισμένα γλυκά της Μαίρης, το λιχούδικο πεινιρλί, η νέα άφιξη του καβουρμά, το τρίπατο μπέργκερ, η λατρεμένη μου πίτα ροκφόρ στο επόμενο level.
To ξεχωριστό τους κρασί, τα κεράσματα που δεν κάνουν διάκριση σε φίλο ή νέο πελάτη ή γνωστό. Δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι.

Να πάρετε την παρέα σας παιδιά, και να πάτε μαζί, γιατί έτσι θα δοκιμάσετε πιο πολλά και γιατί οι μερίδες τους σίγουρα δεν είναι μικρές. Το vfm είναι από τα καλύτερα εκεί έξω, ακόμα και ο πιο δύσπιστος ξέρει πια να το ξεχωρίσει αυτό.

Σε όλους μας έχει συμβεί η αποτυχία, άλλοι γράφουμε γι'αυτήν άλλοι όχι. Στα Φουρνό εγγυώμαι ότι ο κίνδυνος είναι μηδενικός. Το 20ευρο εδώ, είναι αξία limit up στο Χρηματιστήριο Γεύσεων και Αξιών.

Τί είναι αυτό που δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει στα Φουρνό; Οι άνθρωποι.
Η διάθεσή τους απέναντι στον φίλο - πελάτη τους, ή νέο πελάτη τους, ακόμη κι όταν κάτι προσωπικό τους τους πληγώνει από μέσα. Ο τρόπος που θα σταθούν απέναντί του και θα του προσφέρουν όλη τους την γνώση και περιποίηση για να περάσει όμορφα τη βραδιά του.

Ο τρόπος που θα σε σερβίρουν, η αγωνία τους να σου αρέσει αυτό που σου έφτιαξαν, το βλέμμα τους όταν συναντάει την επιδοκιμασία τη δική σου, αυστηρέ μου πελάτη.
Και η υπόσχεση - προσδοκία να ξανανταμώσουν οι δρόμοι σας σύντομα, γύρω από ένα αληθινά όμορφο τραπέζι.

Όλα αυτά στα Φουρνό δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ, και μην τους το ζητήσετε. Οι χώροι ανακαινίζονται. Οι άνθρωποι ποτέ.

Δες παλαιότερη κριτική για το ίδιο εστιατόριο απο τον χρήστη Ucook.

10 Αυγ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Επίσκεψη στο NOLAN βραδάκι καθημερινής, αρχές Ιουλίου, ύστερα από απαραίτητη κράτηση, δεδομένης της δημοφιλίας του chef Σωτήρη Κοντιζά αλλά και του σχετικά περιορισμένου χώρου.

Το NOLAN βρίσκεται στην οδό βουλής στο κέντρο της Αθήνας, σε μια περιοχή με πάρα πολλά ethnic εστιατόρια που ολοένα και αυξάνονται. Ο χώρος απλός και λιτός.
Ψηλοτάβανος με το ξύλο να κυριαρχεί, ενώ η περιμετρική τζαμαρία φωτίζει αλλά και «μεγαλώνει» το χώρο. Λίγα τραπέζια εσωτερικά με το μικρό bar, στο οποίο παρασκευάζονται τα κοκτέιλ και είναι διακοσμημένο με διάφορα πολύχρωμα μπουκάλια, να ξεχωρίζει.

Μια στενή σχετικά σκάλα οδηγεί στις πεντακάθαρες τουαλέτες του υπόγειου χώρου, ενώ μια άλλη στενή σκάλα με ανοδική πορεία οδηγεί στην κουζίνα. Γενικά υπάρχει η αίσθηση της στενότητας του χώρου, το ψηλοτάβανο ωστόσο αυτού, η μινιμαλιστική διακόσμηση και οι μεγάλες τζαμαρίες, που προανέφερα, βελτιώνουν σημαντικά την κατάσταση και δημιουργούν μια ευχάριστη και χαλαρή ατμόσφαιρα. Εξωτερικά υπάρχουν ακόμη λίγα τραπεζάκια, προφανώς για τους καπνιστές, προσωπικά ωστόσο προτιμώ τον εσωτερικό χώρο.

Η εξυπηρέτηση κινείται στα ίδια χαλαρά, πλην όμως απόλυτα επαγγελματικά, πλαίσια. Ευγενικό το προσωπικό με διάθεση να σε ενημερώσεις για τα πιάτα, αλλά και να σου προτείνει επιλογές.

Το μενού περιλαμβάνει περίπου 18 πιάτα με τιμές από από 8 έως 17 €, ενώ υπάρχουν και τέσσερα συνοδευτικά (πουρές πατάτας, ρύζι, πατατόψωμο και λαχανικά). Τα πιάτα δεν χωρίζονται σε κάποιες επιμέρους κατηγορίες, προσφέρονται για μοίρασμα στη μέση, προκειμένου να δοκιμάσει κάποιος όσο το δυνατόν περισσότερες γεύσεις.
Στην αρχή ερωτηθήκαμε εάν προτιμούμε εμφιαλωμένο νερό ή βρύσης, επιλέξαμε βρύσης και δώσαμε την παραγγελία μας. Αυτή περιελάμβανε:

- σαλάτα με κολοκύθι, μίσο και καπνιστή μελιτζάνα (8,50 €), νόστιμη και αρωματική, ίσως θα ήθελα περισσότερο έντονη τη γεύση της μελιτζάνας.
- Nolan Cod Burger, δηλαδή burger με μπακαλιάρο (12,00 €). Πολύ ωραία τηγανισμένο το ψάρι, μαλακό εσωτερικά αλλά με τραγανή κρούστα εξωτερικά.
- «ψάρι για μωρά», το οποίο ήταν κολιός φιλέτο με διάφορα μυρωδικά (14, 00 €). Νομίζω το πιο νόστιμο πιάτα από όσα δοκιμάσαμε. Μετά από σύσταση της κοπέλας στο service, προσθέσαμε πατατόψωμο (3,00 €), το οποίο ήταν μεν νόστιμο, δεν θεωρώ ωστόσο ότι ταίριαζε ιδιαίτερα με το συγκεκριμένο πιάτο.
- θράψαλο με σελινόριζα (12,00 €), συνοδεία ρυζιού (3,00 €) πάλι μετά από σχετική προτροπή. Εδώ το αποτέλεσμα ήταν απόλυτα ταιριαστό. Όλα τα υλικά ανακατεύτηκαν δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο και πολύ νόστιμο πιάτο. Προτείνεται...
- στο τέλος πήραμε ένα γλυκό με λευκή κρέμα, μαρέγκες, ροδάκινο, τσάι και χαμομήλι (6,00 €), αρκετά δροσερό και ελαφρύ, ιδανικό για το κλείσιμο

Για τα παραπάνω συν τρία ποτήρια λευκό κρασί από το Κτήμα Παπαργυρίου (στα 6,00 € έκαστο), ο λογαριασμός κινήθηκε στα 76,50 €.

Η τελική εντύπωση από την επίσκεψη στο NOLAN θετικότατη. Νόστιμα και ιδιαίτερα πιάτα, δεν με συγκίνησαν ενδεχομένως όσο θα περίμενα, το σημαντικό ωστόσο για μένα ήταν ότι όλες οι γεύσεις ήταν διακριτές μεταξύ τους, χωρίς υπερβολές.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη χαλαρή ατμόσφαιρα, το φιλικό service και τις σχετικά λογικές τιμές, αρκούν για να σας προτείνω το NOLAN.

09 Αυγ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
17-25

Οι παροιμίες λένε σχεδόν πάντα την αλήθεια, θεωρούνται άλλωστε αποστάγματα λαϊκής σοφίας. Στην περίπτωσή μας το "καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει", βγαίνει αληθινό.
Ο καπνός είναι τα σχόλια που είχα διαβάσει για τον "Ασβεστόλακο" και η φωτιά είναι προφανές ότι είναι αυτή που ψήνει τα φαγητά στο διαχρονικό, αμαρουσιώτικο κουτούκι και τα κάνει πεντανόστιμα!

Ένα καλοκαιρινό βραδάκι του Ιουλίου, βρέθηκα στη σκιερή αυλή του, με την παρέα μου. Τρία άτομα σύνολο.

Κέντρο του Μαρουσιού, αλλά πεζόδρομος, ησυχία και δροσιά, σε μία πόλη που αρχίζει να αδειάζει.

Η εξυπηρέτηση εξαιρετική από έναν συμπαθέστατο νεαρό.

Παραγγείλαμε:

- μία σαλάτα με λαχανικά και ψητή φέτα σε κρούστα. Πρωτότυπη η ιδέα με τη φέτα. Υπέροχη!

- αλοιφές, δηλαδή μελιτζανοσαλάτα, χούμους, τυροκαυτερή, σε πλατό με πιτούλες. Εξαιρετικές όλες, καλύτερες από σπιτικές! Η μελιτζανοσαλάτα με απίθανη καπνιστή γεύση. Πολύ χορταστικό πιάτο.

- κριθαρότο με λαχανικά και λάδι τρούφας. Προσωπικά, λατρεύω το κριθαράκι, γιατί δίνει σπυρωτά πιάτα. Οι γεύσεις εδώ δένουν αρμονικά μεταξύ τους και το αποτέλεσμα είναι τέλειο!

-κότσι αρνίσιο. Πολύ νόστιμο, μελωμένο από το πολύωρο ψήσιμο.
- χοιρινό κοντοσούβλι. Μας άρεσε εξίσου. Πολύ σωστά ψημένο, χωρίς να είναι στεγνό.
- κρασί λευκό μαλαγουζιά, ελαφρύ, αρωματικό, εξαιρετικό.
- μπανόφι
- cheese cake

Και τα δύο γλυκά ήταν ολόφρεσκα και τα απολαύσαμε μέχρι το τελευταίο ψίχουλο του μπισκότου τους.

Μας κέρασαν μισό κιλό κρασί, προς τιμή του κυρίου της παρέας, ο οποίος τη δεκαετία του εξήντα θυμήθηκε ότι πήγαινε στο παλιό, υπόγειο κουτούκι.
Πληρώσαμε 60€.

Τι μου άρεσε:

Όλα. Το ότι είναι μία ταβέρνα με ιστορία, ότι έχει πασπαλίσει τις κλασικές συνταγές με μία μοντέρνα νότα, το προσεγμένο σερβίρισμα σε ωραία πλατό, η τοποθεσία, η εμφανής πέτρα, που δίνει μία ζεστασιά στο χώρο, και τέλος το νόστιμο φαγητό και οι λογικές τιμές.
Ευτυχώς, μένω σχετικά κοντά και μπορώ να πηγαίνω συχνά, αλλά και σε όσους μένουν μακριά θα πρότεινα μία επίσκεψη στον Ασβεστόλακο.

Αξίζει τον κόπο και τον δρόμο!

09 Αυγ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Τελευταία Κυριακή του Ιουνίου, το καλοκαίρι είχε ήδη δείξει τα δόντια του από νωρίς, να τα δείξω λίγο κι εγώ που δεν μου αρέσει καθόλου να βλέπω copy paste φράσεις δικών μου κριτικών σε ξένες κριτικές σε άλλο εκδοτικό οίκο;; Αγαπητή αναγνώστρια, μείνε στο δικό σου στυλ, με την αντιγραφή κανένας μαθητής δεν πρόκοψε ποτέ, το ξέρουμε όλες οι teachers αυτό.

Ραντεβού λοιπόν στο βροχερό κέντρο με τον μόνιμο - πλέον - κάτοικο Αθήνας αγαπητό ξάδερφο. Η βόλτα ανοίγει την όρεξη, όχι πως θέλουμε και υπερπροσπάθεια γι'αυτό, τα νέα θέλουν τραπέζι για να ειπωθούν, να'μαι πάλι να ψάχνω επιλογές και πιθανότητες που να καλύπτουν όλα τα γούστα.

Ο μουρτζούφλης ουρανός δεν επέτρεπε πολλές μετακινήσεις από αυτές τις ωραίες Κυριακάτικες last year βόλτες και τα Ιλίσια όπου συναντηθήκαμε, εστιατορικά δεν τα πολυγνωρίζω.
Σκέφτηκα το Παγκράτι αλλά η πρόσφατη απογοήτευση δεν με άφηνε να ρισκάρω, ενώ ένα ακόμη που είχα κατά νου κοντά στο Χίλτον παραήταν casual και δεν ήμασταν σε τέτοια φάση. Έτσι ο κλήρος έπεσε σε αυτό που λέμε 'λαϊκό και απλό ταβερνάκι, ήσυχο, κρυμμένο και με απλό ταβερνίσιο φαγητό' τουτέστιν Σκαλάκια, 10 λεπτά σκάρτα πεζή, από το μετρό όπου βρισκόμασταν.

Το εντοπίσαμε εύκολα ανεβαίνοντας την Αιγινήτου και κάνοντας λίγο λοξά αριστερά μετά την Μιχαλακοπούλου, εκεί κόβεται ο δρόμος και συνεχίζει λίγο περίεργα η αρίθμηση, όμως θυμόμουν περιγραφές και από μακριά το αναγνώρισα αμέσως από τα λουλούδια του.
Δεν περιμένεις τόση γραφικότητα σε εκείνο το σημείο ούτε και πολυτέλειες, όμως στο μπαλκόνι όπου καθήσαμε είχαμε θέα τον Λυκαβηττό και για να ευλογήσω και λίγο τα γένια μου... "πού το ξετρύπωσες πάλι βρε θηρίο αυτό το ταβερνάκι" ήταν η ατάκα του ξάδερφου που το αγνοούσε παντελώς αν και κάτοικος της περιοχής.

Μας υπέδειξαν ένα μικρό τραπέζι για αρχή ζητώντας μας λίγη υπομονή καθώς ήδη άδειαζαν 2 μεγαλύτερα που είχαν ζητήσει λογαριασμό και θα μας μετέφεραν εκεί. Το πιο άνετο τραπέζι τελικά στάθηκε σωτήριο και για τη βροχή που άρχισε σε λίγη ώρα, ενώ ο κόσμος απτόητος μαζί και με τουρίστες από γύρω ξενοδοχεία που παρατήρησα, είχε γεμίσει όλο το γραφικό μπαλκονάκι παρά το προχωρημένο του μεσημεριού.

Αρχή με παγωμένο νερό κανάτας, ανανεωνόταν συχνά, και 4-5 φέτες ψημένο ψωμάκι (όχι όμως λαδοριγανάτο, σκέτο και απλώς ανεκτό) και χρέωση 3χ0,70e, μου φάνηκε κάπως τσιμπημένη, ωστόσο το φάγαμε όλο μαζί με τα ορεκτικά. Στην λήψη της παραγγελίας μια άνευ λόγου βιασύνη με ξένισε, αλλά πάμε παρακάτω.

Οι γεύσεις γενικώς ήταν άνω του καλού, από αυτές που ζητάς σε ένα αειθαλές ταβερνείο που διατηρεί το πολύ καλό επίπεδο στην κουζίνα του χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα. Στο vfm μπορεί και καλύτερα, καθώς έχω προσφάτως εντυπωσιαστεί από άλλο αντίστοιχο μαγαζί άρα μοιραία θα συγκρίνω. Αυτό όμως στα προσεχώς.

Στην παραγγελία μας λοιπόν, ωραιότατα χόρτα, ολόσωστα βρασμένα (ζητήσαμε και λίγα κολοκυθάκια και δεν μας το αρνήθηκαν, γλύκισμα πραγματικό, ήταν 'μωρά' και όχι τα συνηθισμένα άνοστα 'γαϊδούρια'), με ωραίο και άφθονο λάδι κ' λεμόνι (4,5e).
Επίσης χειροποίητη δική τους τυροκαυτερή, πυκνή, νόστιμη, ραντισμένη και αυτή με ελαιόλαδο (4e).
Ευτυχώς πετύχαμε και την κολοκυθοτυρόπιτα την πολυπαινεμένη, φρεσκότατη και πολύ γευστική, μου θύμισε τις σπιτικές της μαμάς μου που όταν τις φτιάχνει το μισό ταψί το ρεζερβάρω 2 μέρες πριν και δεν το αγγίζει κανείς γιατί πέφτει ξύλο (5e, μεγάλο κομμάτι και χορταστικό).

Στα κυρίως, ο ξάδερφος διάλεξε μια μοσχαρίσια με πατάτες τηγανιτές (+φρέσκιες), του άρεσε αρκετά και ήταν ψημένη όπως την ήθελε (9,80e, πήρα μεζέ, ζουμερή, ωραιότατη! ).
Η μικρά έφαγε συκώτι μόσχου επίσης με πατάτες, που πραγματικά δεν το συνηθίζει και με ξάφνιασε.
Καλή μερίδα όμως αλλού καλύτερη, ψημένο όπως το ζήτησε όμως αλλού πολύ ανώτερο, με ελάχιστες βρεθείσες ίνες όμως αλλού ούτε μία, και τιμή 8e. Αλλού; έκπληξη.
Εγώ ως κλασικός λιχουδοφάγος, παράγγειλα το κοκορετσάκι μου. Ψημένο στο φούρνο, μαλακό, τρυφερό, χωρίς μυρωδιές, θα το ήθελα λίγο πιο ξεροψημένο και δυσαρεστήθηκα με την μέτρια προς μικρή μερίδα, ακόμα κι οι πατάτες ήταν λίγες κι αναγκάστηκα να υπεξαιρέσω μερικές από το διπλανό πιάτο όταν δεν με έβλεπε χα!! (8,50e).

Ένα μικρό λάθος στο λογαριασμό από την πλευρά τους (χρέωση ενός εξτρά ποτού) δεν πέρασε απαρατήρητο στο δικό μου το ραντάρ και ζήτησα να διορθωθεί. Διορθώθηκε αλλά με λίγη γκρίνια. Ήπιαμε 1/4 κόκκινο συμπαθητικό και μια Bεργίνα (1,70e και 3,20e αντίστοιχα).
Σύνολο λογαριασμού 47e με απόδειξη.

Το κέρασμα σε όλα τα τραπέζια, το βλέπαμε και το λιγουρευόμασταν κι εμείς, ήταν ατομική πανακότα με καραμέλα. Μάλιστα η τουρίστρια δίπλα μας το ζήτησε κιόλας πολύ επιτακτικά, όχι που θα ντρεπόταν...
Έχοντας πληρώσει και περιμένει περί το 20άλεπτο (έβρεχε κιόλας) δεν υπήρξε κίνηση προς εμάς οπότε και σηκωθήκαμε να φύγουμε σκεπτόμενοι πού θα ορμήσουμε για ένα γλυκό.
Μας πρόλαβαν ρωτώντας αν θα θέλαμε να μας κεράσουν ένα γλυκάκι. Όλα καλά λοιπόν. Το αποδίδω στον φόρτο της εργασίας πιθανολογώντας ότι το ξέχασαν.

Ωραία τα Σκαλάκια. Άρεσε στην παρέα, το φαγητό τους ήταν ποιοτικό, σε καλές σχετικά τιμές, οπότε το προτείνω. Αν και κρυμμένο, ακόμη κι οι τουρίστες των γύρω περιοχών φαίνεται να το γνωρίζουν και να το προτιμούν για την κουζίνα του.
Ευτυχώς κι αυτοί ξυπνάνε και ψάχνονται για κάτι πιο παραδοσιακό πέραν της τουριστικής αηδίας πέριξ του Μοναστηρακίου.

Για όσους είμαστε ακόμη εδώ, https: //www. youtube. com/watch?v=-UIm6P9IP-s

0 medium

09 Αυγ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
10-16

Το Λύχνιον έχει γίνει πλέον ένα από τα αγαπημένα στέκια για φαγητό!

Πήγα πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια και με εντυπωσιασε πραγματικά!
Όχι, δεν έχει γκουρμέ κουζίνα, ούτε πολυτελείς χώρους. Έχει όμως ποιοτικό και νόστιμο φαγητό, ιστορία, ζεστούς ανθρώπους και καλές τιμές! Άψογος συνδιασμός!

Προτείνω να δοκιμάσετε το σπέσιαλ μπιφτέκι. Έρχονται στο πιάτο σας δύο τεράστια μπιφτέκια πεντανόστιμα και ζουμερά με φρέσκια ντομάτα σε μικρά κυβάκια από πάνω και πιπεριά. Είναι καταπληκτικό! Επίσης, από το νοστιμότερο, μαλακότερο συκώτι που έχω φάει! Απίθανοι ντοματοκεφτέδες (λίγο πικάντικοι) και δυνατό τζατζίκι!

Οι τιμές σπάνια να ξεπεράσουν τα 15€ το άτομο και θα έχετε φάει πολυ καλά!

Το σέρβις γρήγορο και ευγενικό. Πέρισυ μια από τις φορές που το επισκέφτηκα μου φάνηκε λίγο αλμυρό το μπιφτέκι και δεν το έφαγα όλο. Με ρώτησαν αμέσως τι συνέβη και μου πρότειναν να μου κάνουν άλλο.

Την επόμενη φορά (μετά από 1-2 μήνες) που ξαναπήγα με θυμήθηκε ο ιδιοκτήτης και με ρώτησε αν το μπιφτέκι και εκείνη τη φορά μου φάνηκε αλμυρό. Μου έκανε τρομερά καλή εντύπωση. Ενδιαφέρονται πραγματικά για τον πελάτη!!

Το Λύχνιον θα σας κερδίσει!

Δες παλαιότερη κριτική για το ίδιο εστιατόριο απο τον χρήστη Lilly.

08 Αυγ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Εξαρτάται τι εννοούμε όταν λέμε value for money. Αν το value for money είναι να φας ότι να'ναι και να είναι φτηνό, τότε ΟΚ, το μαγαζί είναι value for money.

Και για να μπω στο ψητό, επισκεφθήκαμε το μαγαζί την Κυριακή 29/07 το μεσημέρι. Πήραμε μια βλίτα με βραστά κολοκυθάκια, μια μελιτζανοσαλάτα, γαρίδες ψητές και ένα καλαμάρι ψητό. Όλα ήταν μια αποτυχία. Όλα! Με αποκορύφωμα τον παρακάτω διάλογο,

Όταν ήρθαν τα βλίτα περίμενα να είναι, αν όχι ζεστά τουλάχιστον χλιαρά, αντ' αυτού παραλάβαμε ένα παγωμένο πιάτο το οποίο αν μη τι άλλο θα μας θέριζε το στομάχι και λέμε να τους ζητήσουμε να τα ζεστάνουν λίγο στο μικροκυμάτων. Το ζητάμε από το γκαρσόνι και μας λέει με ύφος "δεν έχουμε φούρνο μικροκυμάτων" λες και τον προσβάλαμε και συνεχίζει, "μα τα βλίτα είναι σαλάτα και είναι κρύο πιάτο" και του λέω "από πότε είναι κρύο πιάτο τα βλίτα και τα κολοκυθάκια" και να επιμένει. Εκει κόψαμε την συζήτηση γιατί δεν έβγαζε πουθενά και προσφέρθηκε να μας βράσει αρμύρα. Φυσικά και αρνηθήκαμε γιατί εμείς εξαρχής θέλαμε βλίτα.

Η κουβέντα μπορεί να τελείωνε στο "δυστυχώς δεν έχουμε μικροκυμάτων" όχι να προσπαθεί να μας επιβάλει την άποψή του για τα βλίτα!!!!!
Τα υπόλοιπα πιάτα που ακολούθησαν ήταν αδιάφορα ολοκληρώνοντας την χάλια εμπειρία μας.

Στο τέλος μας έφεραν γλυκά κέρασμα του μαγαζιού που σε αντίθεση με τα φαγητά, άξιζαν με το παραπάνω.

Πληρώσαμε και φύγαμε άρον άρον μέσα στην βροχή γιατί η διάθεσή μας είχε χαλάσει δίνοντας λεφτά σε ένα μαγαζί που πραγματικά δεν το αξίζει.

Σημείωση: Είχαμε επισκεφθεί το μαγαζί και πριν 2-3 χρόνια, 2 φορές θυμάμαι. Δεν ξαναπήγαμε γιατί ήταν άχρωμο με αδιάφορο φαγητό. Είπαμε να του δώσουμε μια ευκαιρία, κυρίως γιατί η ψαροταβέρνα που συχνάζουμε είχε κλείσει για καλοκαίρι και φυσικά την πατήσαμε. ΚΡΙΜΑ πραγματικά τα λεφτά που δώσαμε.

08 Αυγ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Είναι κάτι Σάββατα, ειδικά όταν έχει προηγηθεί μια ξενυχτισμένη Παρασκευή, που δίνω άδεια στον εαυτό μου. Αποφεύγω τεχνηέντως να δεσμευτώ έχοντας ως απώτερο σκοπό ένα ήσυχο βράδυ στο μπαλκόνι. Ποτήρι με παγάκια μέσα στο οποίο κολυμπούν φύλλα δυόσμου και φέτες λεμονιού. Ένα βιβλίο στα χέρια. Όχι ότι το διαβάζω, μη γελιέστε, λειτουργεί αντί της πινακίδας “Μην Ενοχλείτε”.

Ο στόχος δεν επιτυγχάνεται πάντα. Έχω την τύχη/ατυχία να περιστοιχίζομαι από αποφασιστικά άτομα, του καλού μου προεξάρχοντος, τα οποία δεν ορρωδούν προ των δηλώσεων “Κάνω τις κλειστές μου, είμαι κουρασμένη, βαριέμαι να ντυθώ/βαφτώ/βάλω παπούτσια” και κάπως έτσι βρέθηκα, με σαγιονάρες, στις αρχές Ιουλίου στη Santa Lucia η οποία ονομάστηκε έτσι από ένα παραδοσιακό ναπολιτάνικο τραγούδι που άρεσε στον γιο ενός εκ των ιδιοκτητών όταν ήταν μικρός.

Καθότι είμαι σεμνός άνθρωπος δεν έχω αναφέρει ποτέ τους τίτλους σπουδών που με ακολουθούν αλλά ήρθε η ώρα να κάνω μια εξαίρεση. Έχω PhD στην Πελματολογία- Μελλοντολογία-Ανάγνωση Ρυζόγαλου που έχει αποκτηθεί στο διάσημο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Μαύρης Αμπέλου. Ή, λοιπόν, με βοήθησε το διδακτορικό ή έπεσα στη λούπα της αυτοεκπληρούμενης προφητείας διότι κάτι ένα άρθρο που διάβασα το οποίο ανέφερε “Διαλέξαμε την Αρχελάου γιατί τo φως της δεν υπάρχει αλλού” κάτι το τηλεφώνημα για κράτηση, μου δημιούργησαν ορισμένες επιφυλάξεις.

- Καλησπέρα. Υπάρχει τραπέζι ελεύθερο για τις 9.30?
- Καλησπέρα. Μισό λεπτό παρακαλώ…. Ααα μάλιστα θα σας βάλω στο μπαλκονάκι. (Έχει μπαλκόνι το μαγαζί? Εγώ άλλα θυμόμουν όταν το είχα δει).
- Επιτρέπεται το κάπνισμα?
- Δυστυχώς όχι. (Καλά δεν είχα σκοπό να κάτσω με τις ώρες. Θα βγω έξω)
- Εντάξει δεν υπάρχει πρόβλημα.
- Ωραία σας περιμένουμε. (Μήπως να ρωτούσατε και ποιους περιμένετε?)
- Όνομα θέλετε? Ένα κινητό?
- Α ναι. Πείτε μου ένα όνομα. Τηλέφωνο δε χρειάζεται.

Φτάνουμε στην ώρα μας. Υπάρχει ένας κύριος ο οποίος εικάζω ότι είναι αυτός με τον οποίο μίλησα. Δίνουμε το όνομα, δε φαίνεται να του λέει κάτι, κοιτά απλανώς κάτι χαρτιά, λέει κάτι ακατάληπτα, τον χάνουμε. Παραμένουμε αμήχανοι στο κέντρο του μαγαζιού με κόσμο να πηγαινοέρχεται γύρω μας. Τουλάχιστον έχω τον χρόνο να παρατηρήσω τον χώρο. Λιτός. Used. Ξύλο. Ράφια με κάτι γυάλες. Ανοιχτή κουζίνα. Μια πολύ ωραία φωτογραφία της χυμώδους Claudia Cardinale να τρώει spaghetti. Μια ευγενέστατη κυρία μας προσεγγίζει μετά από κάποιο χρόνο. Της εξηγούμε. Μας ζητά τρία λεπτά. Της απαντώ ότι έχω δώσει ήδη δέκα. Ας δώσω κι άλλα τρία. Ο καλός μου ψιθυρίζει στο αυτί “Τι σκύλα που είσαι”. Σκύλα, Χάρυβδη ή και τα δύο μαζί από κει και πέρα τα πάντα κυλούν ομαλά. Μας βρίσκουν τραπέζι έξω (το γνωστό πεζοδρόμιο), νερό, σερβίτσια, κατάλογος, ποτά έρχονται άμεσα, τασάκια αδειάζονται, κανένα παράπονο.

Κάρτα λιτή στην οποία πρωταγωνιστούν οι σαλάτες, τα ορεκτικά και αποκλειστικά μακαρονάδες. Τιμές που εκ πρώτης όψεως φαίνονται λογικές αλλά όταν έρχονται οι μερίδες γίνεται κατανοητό ότι μια υπερτιμολόγηση υπάρχει. Διαλέγουμε:

• Σαλάτα Datterini με κατσικίσιο τυρί, ντοματίνια, καπαρόφυλλα. Είναι δροσερή, νόστιμη, με εξαιρετικό ελαιόλαδο που μαθαίνουμε ότι προέρχεται από την Κρήτη.

• Carciofo di Puglia που είναι αγκινάρες ψητές πασπαλισμένες με flakes παρμεζάνας οι οποίες αναπαύονται σε ένα στρώμα ανάμεικτης πρασινάδας. Ωραίο dressing λεμονιού που δίνει οξύτητα.

• Μαλφαντίνες με κεφτεδάκια. Φαρδιές ταλιατέλες με δαντελωτές άκρες. Άψογα βρασμένες. Σάλτσα ντομάτας ελαφριά και ισορροπημένη. Τα κεφτεδάκια είναι αφράτα και μυρίζουν δυόσμο. Γευστικό πιάτο αλλά μου λείπει το καλύτερο δέσιμο των υλικών μεταξύ τους κι ίσως, λίγα, περισσότερα αρώματα.

• Carbonara. Μπορεί και να είχε μια ιδέα κρέμας γάλακτος. Το guanciale (αλλαντικό από χοιρινά μάγουλα) κομένο σε κυβάκια και τραγανό. Ωραίο άρωμα από τα τυριά. Πληθωρικό πιάτο λίγο βαρύ για καλοκαίρι πάντως. Μην το αφήσετε να κρυώσει όμως.

• Cannoli Siciliani. Μου είχε καρφωθεί με το που το είδα. Ένα ωραίο γλυκό αλλά αν αυτό είναι σιτσιλιάνικο καννόλι εγώ είμαι ο Βενέδικτος ο πρώτος. Τραγανή, στα όρια του σκληρού, ζύμη η οποία τύλιγε μια αρωματική κρέμα βανίλιας. Πασπαλισμένο με φιστίκι Αιγίνης το οποίο αγαπώ και στις αλμυρές και τις γλυκές παρασκευές.

Μαζί με ένα συμπαθέστατο φρουτώδες prosecco, ο λογαριασμός ήρθε στα 60 ευρώ. Κέρασμα δε νομίζω να υπήρξε. Δεν τσέκαρα κιόλας να δω αν χρεώθηκαν τα μέτρια ψωμάκια της αρχής που συνοδεύονταν από λάδι και αλάτι.

Ο φετινός Ιούλιος έχυσε πύρινα δάκρια και φεύγοντας πήρε μαζί του ανθρώπους μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά. Αναρωτήθηκα τι νόημα έχει μια κριτική εστιατορίου μέσα σ’ αυτή τη στάχτη που δεν έχει κατακάτσει ακόμα. Στα μαθηματικά υπάρχει ο μαγικός αριθμός π τις ιδιότητες του οποίου μπορούν να σας εξηγήσουν οι της θετικής κατεύθυνσης. Εγώ μπορώ να σας μιλήσω για τη μαγική λέξη “μαζί” που έχει την ιδιότητα να διαιρεί τη θλίψη και να πολλαπλασιάζει τη χαρά.

Μοιραστείτε τραπέζια, βόλτες, σκέψεις, κουβέντες, στιγμές με τους ανθρώπους που αγαπάτε. Αν υπάρχει ένα χέρι δίπλα σας σφίξτε το έστω και για λίγο. Χαρίστε ένα ανάλαφρο χάδι. Δώστε ένα φιλί χωρίς λόγο. Πείτε “σ’ αγαπώ” ή, καλύτερα, φωνάξτε το αποχαιρετώντας κάποιον. Μπορεί να το ακούσει μπορεί και όχι. Μπορεί να σας απαντήσει μπορεί και όχι. Δεν έχει καμία σημασία πιστέψτε με.

0 medium

08 Αυγ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
-

Κυριακή μεσημέρι κατοπιν κράτησης στο Χρύσα Χρύσα 4 ενηλικες και 2 παιδιά.

Χώρος (3/4):

Ειμαι σίγουρος οτι γενικά ειναι δύσκολο το παρκάρισμα αλλά λόγω καλοκαιριού βρήκαμε άνετα θέσεις για να παρκάρουμε.

Το μαγαζί μικρό με μινιμαλιστική διακόσμηση στα χρώματα του γκρι, με ξύλινες καρέκλες καφενείου και τραπεζάκια άνετα όμως για τα πιάτα. Στο βαθος το μπαρ στις ιδιες αποχρώσεις και στο υπόγειο η κουζίνα με εσωτερικό ασανσέρ για τα πιάτα.

Γεύση (4/4):

Ο κατάλογος επαρκής (ουτε μεγάλος ουτε μικρός). Δοκιμάσαμε:

Σαλάτα με παντζάρια (8/10)

Σαλάτα Ελληνική η Χωριάτικη αλλιώς (9/10)

2 χορτόπιτες με φέτα (8/10)

Ταλαγάνι ψητό (9/10)

Κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα και πιτούλες (9/10)

2 κατσικάκια με πατάτες τηγανιτές χειροποίητες και πολύ περιεργα κομμένες (9/10)

1 μεριδα μπιφτέκια μοσχαρίσια και πατάτες τηγανιτες (8.5/10)

Κοντοσούβλι κοτόπουλο με ενα περιεργο τζατζικι και πιτούλα (9/10)

Μουσακάς (9/10)

Τσιζκεικ (7/10)

Τάρτα Σοκολάτα (9/10)

Μπανοφι (7/10)

Χαλβάς κερασμένος (8/10)

Εξυπηρέτηση (4/4):

Η ιδιοκτήτρια στο σερβις, μας έβαζε στα ποτήρια συνεχώς κρύο νερό. Οτι ζητήσαμε ήρθε άμεσα, τα πιατα συμπεριλαμβανομένων.
Η φροντιδα ηταν σπιτική και μας άφησε τρελή ικανοποίηση.

Value for money (4/4):

Για όλα τα παραπάνω σε καλές μερίδες και πολύ νόστιμα μαζί με 5-6 αναψυκτικά και 1 ποτήρι Moscato D Asti, πληρώσαμε 130 περίπου ευρώ. Πολυ καλό VFM.

Συμπέρασμα:

Όλοι οι προηγούμενοι φίλοι είχαν απολύτως δίκιο για το συγκεκριμένο μαγαζί. Οσο και για όποιον μετράει και η δική μας άποψη, το συστήνουμε ανεπιφύλακτα!!!

ΥΓ. Η κοινότητα μας έχει γίνει πιο φτωχή ηδη με την απώλεια πολλών χρηστών (ενδεικτικά αναφέρω world, Ιωγιαννης, Evi, Julie05, ekatn, Rose Tyler και τοσοι άλλοι που ας με συγχωρησουν εαν δεν τους ανέφερα ) που πραγματικά η απώλεια του θα είναι ακόμα ένα μεγάλο πλήγμα. Ελπίζω να αναθεωρήσει ο Jim και ακόμα πιο πολύ εύχομαι όλοι οι αξιόλογοι παλιοί χρήστες να επιστρέψουν έστω με πολύ πιο αραιό ρυθμό και σαφώς να βλέπουμε και νέους δυναμικους χρήστες να αναπληρώνουν καποιο κενό απο την απώλεια των παλαιών.

0 medium

08 Αυγ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Σάββατο βράδυ νωρίς κατόπιν κράτησης 5 ενήλικες και 2 παιδιά επισκεφθήκαμε άλλο ένα εστιατόριο της λίστας μας.

Χώρος (3/4):

Σε έναν πολύ ωραίο και ζωντανό πεζόδρομο με δύσκολο πάρκινγκ βρίσκεται η μονοκατοικία με τα τραπέζια στον πεζόδρομο, την αυλη cabrio που ανοίγει απο πάνω η οροφη και τον μικρο σχετικά εσωτερικό χώρο.
Ωραίος, καθαρός και δροσερός με τους μεγάλους ανεμιστήρες.

Γεύση (3/4):

Μεγάλη ποικιλία απο την οποία διαλέξαμε:

Σαλάτα χωριάτικη (7/10)

Σαλάτα Ντακος (8/10)

Σαλατα Κινοα (7.5/10)

Τζατζίκι (8/10)

Πατάτες τηγανιτές (7/10)

Πατάτα ψητή με τυριά και κάποιο κρέας (7/10)

Σαγανάκι τυρί (7.5/10)

Τυροκροκοκέτες (7.5/10)

Μπουρεκάκια κοτόπουλου (8/10)

Τυροπιτάκια (8/10)

Ποικιλία κρεατικών (7.5/10)

Εξυπηρέτηση (4/4):

Αρκετά νέα παιδιά, μικρές καθυστερήσεις λίγο αλαλούμ στο ποιά πιάτα ήρθαν πρώτα και ποιά μετά. Κέρασμα δεν υπήρχε στο τέλος.

Κατα τα άλλα ολα καλα στην εξυπηρέτηση

Value for money (4/4):

Για ολα τα παραπάνω μαζί με 1/4 λευκό κρασι, 1/2 κιλό κόκκινο και 2 αναψυκτικά πληρώσαμε 85 ευρώ. Θεωρώ το ποσό πολύ καλό για την ποσότητα, το μέρος, ποιότητα και σε μεγάλο βαθμό το γευστικό αποτέλεσμα.

Συμπέρασμα:

Πολύ νεολαία, ωραίος χώρος καλό φαγητό σε καλή τιμή, νομίζω λοιπόν αξιζει την επισκεψη σας.

07 Αυγ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Την Τετάρτη 1/8 βρέθηκα στην περιοχή της Ακρόπολης, γύρω στις 12.30 το μεσημέρι, ανάμεσα σε αμέτρητα πλήθη τουριστών. Επηρεασμένος θετικά απ’ την ΕΠΗΡΕΙΑ, σκέφθηκα να επισκεφθώ και την ARCADIA (A), που το όνομά της παραπέμπει επίσης σε συμπατριώτες Αρκάδες!

Μου έκανε εντύπωση ότι το συγκεκριμένο μαγαζί γέμισε, από μεμονωμένους πελάτες και γκρουπ τουριστών λίγο πριν τη 1.00 μ. μ., ενώ τα γειτονικά καταστήματα ήταν ακόμη μισοάδεια (ή μισογεμάτα, ανάλογα με τον βαθμό αισιοδοξίας σας! ).

Η Α, που βρίσκεται στην οδό Μακρυγιάννη, απέναντι απ’ το ομώνυμο μουσείο και σε απόσταση ελάχιστων μόνο μέτρων απ’ τον Σταθμό του Μετρό, πρωτοάνοιξε κατά τα τέλη της δεκαετίας του 70 και ήδη το 1980 λειτουργούσε κανονικά σαν μια απλή τουριστική ταβέρνα της περιοχής. Ο ιδιοκτήτης της, κ. Παρασκευόπουλος, που τον γνώρισα εκεί, με καταγωγή απ’ το Χρυσοχώρι Αρκαδίας (στον ποταμό Λάδωνα, λίγο έξω απ’ τα φημισμένα ιαματικά Λουτρά Ηραίας), με πληροφόρησε ότι ανακαίνισε το μαγαζί του ριζικά το 2012, και τώρα είναι ένα ευπρεπέστατο εστιατόριο. Ανοίγει καθημερινά, απ’ το πρωί για καφέδες, χυμούς και σνακ, ενώ η κουζίνα του λειτουργεί απ’ τις 12.00 μέχρι 00.30 μετά τα μεσάνυχτα.

Ο σεφ της Α είναι ο Άγγελος, ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα πλούσιο μενού, βασισμένο σε πολλές τοπικές πρώτες ύλες, καθώς και τα γνωστά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, περιζήτητα απ’ τους τουρίστες.

Στον χώρο κυριαρχούν λευκές και ανοιχτές μπεζ αποχρώσεις, ενώ στα τραπέζια είναι στρωμένα λευκά υφασμάτινα τραπεζομάντιλα και λευκές πετσέτες.

Εσωτερικά, οι δυο μεγάλες τζαμαρίες χαρίζουν άπλετο φως, ο κλιματισμός λειτουργούσε κανονικά, προσφέροντας την απαραίτητη δροσιά και γι’ αυτό προτίμησα να κάτσω μέσα, θαυμάζοντας την κίνηση απέξω. Το δάπεδο ήταν στρωμένο με τετράγωνα μπεζ πλακάκια, ενώ ο χώρος στην τζαμαρία ήταν λίγο υπερυψωμένος, με ξύλινο δάπεδο και δύο απ’ τα συνολικά 12 τραπέζια. Υπολόγισα την εσωτερική χωρητικότητα σε 50 άτομα, που έτρωγαν σε διθέσιους κυρίως καναπέδες ή σε καθίσματα. Εξωτερικά έτρωγαν ισάριθμα άτομα, ενώ στο πατάρι υπήρχε χώρος για 20 ακόμη άτομα περίπου.

Στο πατάρι επίσης, με πρόσβαση από σκάλα στο βάθος της αίθουσας, υπήρχαν 1+1 ευπρεπή WC, όπου το ανδρικό που επισκέφθηκα ήταν καθαρό, παρά την κίνηση, και άρτια εξοπλισμένο.

Η μουσική, στη σωστή ένταση, ήταν βέβαια σύγχρονα ελληνικά ελαφρολαϊκά τραγούδια, με τον Ρέμο κι άλλους γνωστούς καλλιτέχνες. Θεωρώ ότι ταίριαζε απόλυτα με την όλη ατμόσφαιρα.
Σημειωτέον επίσης, ότι μέσα απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα, γεγονός που τηρείται ευλαβικά απ’ τους τουρίστες, ενώ και έξω ελάχιστοι κάπνιζαν!

Παρατήρησα ότι στη μία πλευρά των τοίχων υπήρχαν δύο όμορφα ταμπλό με καταπράσινα τοπία της ποιμενικής Αρκαδίας.

Απ’ την άλλη πλευρά δεν μπορούσε να λείπει αντίγραφο του φημισμένου πίνακα του Γάλλου ζωγράφου του 17ου αιώνα Nicolas Poussin, που κοσμεί σε περίοπτη θέση το μουσείο Λούβρο στο Παρίσι,. Ο πίνακας αυτός είναι συνυφασμένος με το πασίγνωστο motto – ET IN ARCADIA EGO – που σημαίνει: «Ακόμα και στην Αρκαδία βρίσκομαι εγώ», υποδηλώνοντας ότι κι ο Θάνατος ακόμα δεν μπορεί να απουσιάζει ούτε από μια τόσο ουτοπική, αγνή, παραδεισένια και ειδυλλιακή περιοχή, μακράν των ‘μολυσμένων’ πόλεων! Ο διαπρεπής καλλιτέχνης-στοχαστής, στο μπαρόκ αυτό έργο του, απεικονίζει ένα ποιμενικό τοπίο με Αρκάδες βοσκούς της κλασικής αρχαιότητας, συγκεντρωμένους γύρω από έναν τάφο. Άλλωστε, κι ο Θεός Πάνας είναι ο Θεός των Αρκαδικών βουνών!

Μετά τη μικρή παρένθεση για τον πίνακα που δεν θα μπορούσε να λείπει απ’ την ARCADIA, θα προσγειωθώ στα βασικά μας θέματα του μενού, των γεύσεων και της εξυπηρέτησης. Μου έκανε πραγματικά εντύπωση, ότι παρά την κίνηση, όλα στην Α ήταν άψογα συντονισμένα, και τα 5-6 νεαρά παιδιά, με τα σκούρα παντελόνια και τα λευκά πουκάμισα, σε συνδυασμό με την οργάνωση της εσωτερικής κουζίνας, επιτελούσαν το θαύμα τους, παίρνοντας παραγγελίες στα αγγλικά, και σερβίροντας μέσα σε χρόνους ρεκόρ.
Εύγε και ελπίζω το ίδιο να ισχύει και τις βραδινές ώρες, με την εξίσου μεγάλη τουριστική προσέλευση, υποθέτοντας ότι κάποιες βάρδιες προσωπικού θα ανανεώνονται.

Στο μενού τώρα, που υπάρχει και ηλεκτρονικά στο σάιτ της Α και το οποίο περιλαμβάνει τα εξής!

15 ορεκτικά, όπως αρκαδικούς κολοκυθοκεφτέδες, ρεβυθοκεφτέδες, ντολμαδάκια, κεμπαπάκια γαρίδας με καβούρι, γαύρο, χταπόδι σχάρας, σε τιμές 4-15 €,
7 σαλάτες από 7.50-13 €, τιμή που αφορά σαλάτα θαλασσινών με γαρίδες,
2 σούπες στα 6.50 €,
8 τοπικές σπεσιαλιτέ, κι ανάμεσά τους 3 παραλλαγές του μουσακά, δηλαδή τον παραδοσιακό, τον χορτοφαγικό, καθώς και τον ονομαζόμενο ‘αρχαϊκό’, με αρνί τυλιγμένο σε μελιτζάνα και γιαούρτι. Επίσης, αρνάκι κλέφτικο, χοιρινό σέλινο (τον χειμώνα σερβίρουν φοβερό φρικασέ με τοπικά μυρώνια! ), κόκορα κρασάτο με τοπικές χυλοπίτες, κ. λπ., σε τιμές 9-16 €,
12 κρεατικά και 7 ψαρικά, σε τιμές από 10-22.50 €, που αφορά το φιλέτο μυλοκόπι με τοπικά αγριόχορτα,
10 ζυμαρικά και ριζότο, στα 9-16 €, για το ριζότο θαλασσινών,
Καθώς και κάποια γλυκά, όπως μπακλαβά, κανταΐφι, και σπεσιαλιτέ κορμό σοκολάτας με έξτρα κρέμα.

Στον κατάλογο των ποτών υπάρχουν 10 εγχώριες μπύρες ~ 4 €, αποστάγματα 200 ml στα 6-7 €, ποτήρι κρασί στα 3.50 και καράφα ½ λίτρου στα 7 €, κοκτέιλ στα 8 €, συνήθη αναψυκτικά και 20 ετικέτες ελληνικών κρασιών, από 15 € το τοπικό μοσχοφίλερο, μέχρι 70 € για το κόκκινο Κτήμα Θεόπετρα 24 των Μετεώρων, παλαιωμένο κρασί 14 βαθμών οινοπνεύματος, από γαλλικές ποικιλίες (σε καλές κάβες, περί τα 35 €! ).

Όσον αφορά τώρα την όρεξή μου: αρχικά μου πρόσφεραν welcome δίσκο με 4 φέτες φρεσκότατου, λευκού ψωμιού, που συνοδεύονταν από μπολάκι με πάστα ελιάς! Αφορά καλωσόρισμα για κάθε πελάτη.

Επίσης, ζήτησα 1 λίτρο εμφιαλωμένου νερού (AVRA), τιμή 2.00 €.

Για πρώτο πιάτο πήρα μια σπανακόπιτα, που ήταν μια νοστιμότατη πίτα από τοπικά μυρώνια, ευωδιαστές καυκαλήθρες, και τη γνωστή αρκαδική φέτα. Τιμή 5.00 €.
Για κυρίως πήρα τον παραδοσιακό μουσακά, με ωραία μπεσαμέλ, φρέσκο κιμά, μελιτζάνες και λίγη πατάτα στη βάση του. Ήταν απ’ τα γευστικότερα πιάτα, ειδικά για τουριστικό μέρος. Μερίδα χορταστική από έναν σεφ που προφανώς ξέρει καλά τη δουλειά του! Τιμή στα 10.00 €.

Με κέρασαν ένα πολύ καλό κορμό, με πλούσια σοκολάτα και με κρέμα σερβιρισμένη στην άκρη του πιάτου μου, για να τον βουτήξω. Ο σεφ τα καταφέρνει εξίσου και στα επιδόρπια!

Πλήρωσα 17.00 € και ευχαριστήθηκα το γεύμα μου, στην πιο τουριστική μάλιστα περιοχή της Πρωτεύουσας!

Φυσικά και το προτείνω, ανάμεσα σε πληθώρα αξιόλογων χώρων της περιοχής αυτής.

Η Αρκαδία, πατρική μου γη, που την έχουν υμνήσει μέγιστοι ποιητές απ’ τον Βιργίλιο μέχρι τον Γκαίτε, σαν φύση μοναδική, βιώνεται λοιπόν εξίσου και για τη γαστρονομία της!!