Loader

Πρόσφατες Κριτικές Εστιατορίων

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
-

Για δες ένα τόσο δα μικρούλι εστιατόριο τι ωραίες ψαγμένες γεύσεις προσφέρει.

Το είχα βάλει στο μάτι από καιρό, ωστόσο με πρόλαβε κολλητή με την οποία ανταλλάσουμε ραβασάκια για στέκια, γεύσεις και άλλα μυστικά!
Μου έδωσε την ευχή της και απλώς περίμενα την κατάλληλη ευκαιρία.

Και έκατσε μία Παρασκευή εν μέσω τριώδιου - με κράτηση από προηγούμενες ημέρες για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.
Πήγα διαβασμένη (το menu αναρτημένο στο internet) - στη διαδρομή ενημέρωνα τον καλό μου για τις γεύσεις που θα δοκιμάσουμε -ομολογώ όμως πως δεν τον είδα να δίνει πολύ σημασία..... ¨Οχι! φυσικά και δεν του κρατάω κακία, αλίμονο εάν μετά από τοοοοσα χρόνια μαζί άκουγε με προσοχή ότι του λέω.... αυτό είναι το μυστικό του ευτυχισμένου ζευγαριού -πιστέψτε με!! Εξάλλου το χρυσό μου με εμπιστεύτεται με κλειστά μάτια!!!

Parking στο δρόμο αρκετά εύκολο.
Χώρος μικρός, γλυκός, ζεστός, cozy με υπέροχους καναπέδες που εκτείνονται κατά μήκος των 2 πλευρών του ΓΔ, έξυπνος τρόπος για άνεση και χωρητικότητα. Με χάλασε λίγο ότι υπήρχαν επιπλέον τραπέζια και στο κέντρο του ΓΔ με αποτέλεσμα ένα συνωστισμό (πάει μία ντοματίτσα)
Μουσική απαλή, στη σωστή ένταση, ταιριάζει απόλυτα στο στυλ του ΓΔ

Βέβαια εκείνο το βράδυ δεν είχε πληρότητα, οπότε δε βιώσαμε δυσκολία στην επικοινωνία μας. Με 100% πληρότητα τα πράγματα θα είναι λίγο δύσκολα....

Το τραπέζι μας για 4 άτομα (ήταν για 5 ίσως και στριμωγμένα 6 άτομα).
Το εκτίμησα πραγματικά ότι δεν είμασταν στριμωγμένοι, καταπιεσμένοι και κυρίως στη δύσκολη θέση να ακούμε τι λένε οι διπλανοί μας.

Εκτίμησα επίσης την άμεση εξυπηρέτηση, την ευγένεια, την κανάτα με το δροσερό νερό, την ερώτηση εάν θέλουμε ψωμί (αυτονόητη αλλά δυστυχώς όχι συνηθισμένη πρακτική).

Οι σημειώσεις μου έγιναν παραγγελία:
Μανιτάρια σωτέ -απλά απίθανο ορεκτικό σε γενναία μερίδα
Ταλιάτα μοσχάρι - πρωτότυπο και δημιουργικό (ερωτηθήκαμε πως το θέλαμε ψημένο)
Μπαλοτίνα κοτόπουλο με παστρουμά - νόστιμο αλλά βρε παιδιά πολύ μικρή μερίδα......
Μπιφτέκια με πιτούλες - ίσως το πιο αδύναμο πιάτο (συγκρινόμενο με τα υπόλοιπα)
Χειροποίητα ζυμαρικά (από πατζάρι) τυλιγμένα με κρέμα τυριού, κολοκύθι-καρότο και μανιτάρια..

¨Ήπιαμε χύμα κρασί cabernet merlot πολύ καλό-χωρίς κανένα πρόβλημα την επόμενη μέρα

Πανδαισία γεύσεων, αρωμάτων, ικανοποιημένοι γευστικοί κάλυκες, όμορφες στιγμές με φίλους, ανταλλαγή απόψεων πάνω από αχνιστά πιάτα, τσουγκρίζοντας γεμάτα ποτήρια.....

Κέρασμα λικεράκι
Λογαριασμός στα 80,00 (40,00/Ζεύγος) μην ξεχνάτε ότι ήπιαμε και 2 ή 2μιση κιλά κρασί....

VFM for sure! Σπάνιο να βρεις δημιουργική κουζίνα σε τέτοιες τιμές!!

Μπήκε στα αγαπημένα!

20 Φεβ 2020

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Αφού παραδόξως το site καταχώρησε σχεδόν αμέσως το LOST ATHENS, ας μην καθυστερώ και εγώ άλλο με την αποτύπωση της δικής μου εμπειρίας. Το LOST ATHENS λοιπόν βρίσκεται στην ανεβασμένη Αρχελάου στο Παγκράτι και μετρά μόλις λίγους μήνες ζωής. Το τελευταίο διάστημα το έβλεπα παντού, σε όποιο site και να επισκεπτόμουνα και σε οποιοδήποτε αφιέρωμα για νέους χώρους εστίασης διάβαζα. Για κάποιο λόγο μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον, οπότε στο πλαίσιο του dine in Athens με προσφερόμενο μενού 30 € ανά άτομο βρήκα την ευκαιρία να πραγματοποιήσω την επίσκεψή μου.

Σάββατο απόγευμα προς βραδάκι κατά τις 7.00, και αφού κατά τύχη παρκάραμε σχετικά εύκολα σε κοντινό δρόμο, έφτασα με τη γυναίκα μου στο LOST ATHENS. O χώρος πολύ όμορφος, με το μαύρο χρώμα να κυριαρχεί και με industrial ύφος, μου άρεσε πολύ. Ευρύχωρος με άνετους καναπέδες σε ορισμένα σημεία (τα τραπέζια των 2 ατόμων θα μπορούσαν ενδεχομένως να ήταν κάπως μεγαλύτερα), με τζαμαρία περιμετρικά και ωραίο φωτισμό. Ο τοίχος στο βάθος του εστιατορίου με την επιγραφή “enjoy your fucking dinner” θα σου τραβήξει αμέσως την προσοχή. Στον πάνω όροφο-πατάρι υπάρχουν επίσης ορισμένα τραπεζάκια, τα οποία δεν γέμισαν κατά την παρουσία μας, καθώς και οι πεντακάθαρες και προσεγμένες τουαλέτες.

Το πολυάριθμο προσωπικό ευγενικό και φιλικό, νομίζω όμως του λείπει λίγο ο συντονισμός. Κάποιες καθυστερήσεις π. χ. υπήρξαν, ιδίως στο γλυκό, ενώ δεν μου πολυάρεσε που κατά την αποχώρησή μας δεν βρέθηκε κάποιος να μας ξεπροβοδίσει και να μας ευχαριστήσει. Δεν υπήρχε ασφαλώς κάτι σημαντικά αρνητικό, από το service μείναμε ευχαριστημένοι, απλώς επισημαίνω τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.

Ο κατάλογος, με αρκετές επιλογές, είναι πρωτότυπα κατηγοριοποιημένος στις εξής κατηγορίες πιάτων: με χέρι, με πιρούνι & κουτάλι, με πιρούνι, με πιρούνι & μαχαίρι και με κουτάλι. Τα πιάτα γενικά κινούνται στη λογική όλα στο κέντρο (ασχέτως εάν το μενού dine in Athens πρόσφερε την επιλογή δύο πιάτων που σερβίρονταν ως κυρίως). Αφού λοιπόν κεραστήκαμε μια νόστιμη σούπα με πατάτα και τρούφα, ήρθε και το εμφιαλωμένο νερό καθώς και το αρκετά νόστιμο ψωμί, άρχισαν να φτάνουν τα πιάτα του μενού, το οποίο αποτελούνταν από 3 κατά βάση ορεκτικά, 2 κυρίως και ένα γλυκό. Δοκιμάσαμε λοιπόν τα εξής (στην παρένθεση βλέπετε την κανονική τιμή του πιάτου, σύμφωνα με το site του LOST ATHENS):

- από την κατηγορία πιρούνι & κουτάλι, φασόλια με relish ντομάτας, ανεβατό και σέλερυ τουρσί (8 €). 7 είδη φασολιών, ταίριαζαν απόλυτα με τα υπόλοιπα υλικά και ιδίως την ντομάτα αλλά και το τουρσί, καθώς αν γευόσουνα μια κουταλιά με όλα τα υλικά, το γευστικό αποτέλεσμα ήταν πολύ νόστιμο και πετυχημένο. Μοναδική παραφωνία στο πιάτο, η ισορροπία των υλικών, καθώς τα φασόλια ήταν υπερβολικά σε ποσότητα και κάποιες στιγμές ένιωθες ότι τα υπόλοιπα υλικά δεν αναδεικνύονταν τόσο. Επίσης, ενώ τα φασόλια μικρότερου μεγέθους ήταν άψογα βρασμένα, τα μεγαλύτερα ήταν ένα κλικ πιο σκληρά για τα γούστα μου.
- από την κατηγορία με το χέρι, κουνέλι σε φύλλο πέρεκ με γάλα καρύδας και μαρμελάδα chilly (11 €). Αν και διατηρώ τις επιφυλάξεις μου σχετικά με το εάν το συγκεκριμένο πιάτο μπορεί να καταναλωθεί με το χέρι, ωστόσο δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι το πιάτο ήταν πραγματικά πεντανόστιμο. Ξεψαχνισμένο κρέας από κουνέλι, με το γάλα καρύδας να έχει ήπια παρουσία και την μαρμελάδα να κάνει τη διαφορά. Το φύλλο πολύ τραγανό και νόστιμο. Πιάτο που προτείνεται απαραιτήτως.
- από την κατηγορία πιρούνι, ραβιόλι με πάπια, κάστανο και αρωματικό panko (12 €). Πολύ νόστιμο επίσης πιάτο με το ζυμαρικό εξαιρετικό και τη γέμιση με ιδιαίτερη γεύση. Ίσως να προτιμούσα το κάστανο σε μικρότερη ποσότητα, καθώς υπήρχε και στη γέμιση και ως μους στο πιάτο.
- από την κατηγορία πιρούνι & κουτάλι, υπήρχε η δυνατότητα επιλογής ενός πιάτου για τον καθένα μεταξύ 2. Αφήσαμε το αρνί καρέ για επόμενη φορά και επιλέξαμε και οι 2 ψάρι ημέρας (μυλοκόπι) με πατατότο, φινόκιο και κολοκύθα (21 €). Εξαιρετικό το ψάρι, ζουμερό όσο πρέπει και πρωτότυπη η ιδέα του πατατότου που ήταν πραγματικά πεντανόστιμο. Το μοναδικό μου παράπονο ως προς το συγκεκριμένο πιάτο έχει να κάνει με την ποσότητά του, η οποία πραγματικά ήταν αρκετά μικρή, ιδίως σε σχέση και με την τσιμπημένη τιμή του. Δεν ξέρω εάν η μερίδα ήταν μικρότερη λόγω dine in Athens, πάντως εάν δεν είχαν προηγηθεί τα σχετικά χορταστικά ορεκτικά, δύσκολα θα αποχωρούσαμε χορτάτοι.
- από την κατηγορία κουτάλι, δηλ. τα γλυκά πήραμε μήλο με namelaka dulcey, crumble ginger και παγωτό καραμέλα (9 €). Εδώ η ποσότητα ήταν αισθητά πιο πληθωρική και το γλυκό ήταν σε γενικές γραμμές πετυχημένο και έκλεισε με ωραίο τρόπο την έξοδο μας.
- από ποτά η έμφαση δίνεται στις μπύρες ελλήνων ζυθοποιών και χωρίζονται ανάλογα με την γεωγραφική τους προέλευση. Η λίστα κρασιών αρκετά πιο περιορισμένη, με κάποιες ελλείψεις και σε γενικές γραμμές τσιμπημένες τιμές. Εμείς πήραμε πάντως ένα ιδιαίτερο φυσικό κρασί από την Κεφαλλονιά και συγκεκριμένα ρομπολα natural από το οινοποιείο Μελισσινος (28 €). Μας άρεσε πολύ και πραγματικά το ευχαριστήθηκαμε.

Συνολικά από τις γευσεις μείναμε ευχαριστημένοι, παρά τις μερικές επιμέρους αστοχίες. Τα πιάτα που δοκιμάσαμε, αλλά και τα υπόλοιπα του καταλόγου, είναι ιδιαιτερα και επιτρέπουν σίγουρα και μελλοντικές επισκέψεις. Ένα "3,5" στη βαθμολογία μου ως προς τη γεύση ίσως να ήταν δικαιότερο.

Η μοναδική κατηγορία στην οποία η αξιολόγησή μου θα είναι χαμηλή είναι η σχέση ποιοτητας/τιμής, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τις τιμές του βασικού καταλόγου και όχι αυτές του dine in athens.

Αυτά λοιπόν από εμένα για το LOST ATHENS που σίγουρα παρουσιάζει ενδιαφέρον και αξίζει την επίσκεψη σας, με τις επιφυλάξεις φυσικά που προανέφερα.

19 Φεβ 2020

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Καθώς το σάιτ συνεχίζει, παρά τα τυχόν προβλήματα και αποχωρήσεις χρηστών, μόνιμες αλλά & προσωρινές -στην Ελλάδα ουδέν μονιμότερον του προσωρινού- παρουσιάζω κριτική μου για το BELPAESE (B), ένα απ’ τα αξιόλογα ιταλικά εστιατόρια του κέντρου της Αθήνας, που βρίσκεται στου Μακρυγιάννη, μόλις 100 μέτρα απ’ τη Στάση του Μετρό.

Στα 10 χρόνια λειτουργίας του, έχουν προηγηθεί 14 κριτικές, οι περισσότερες επαινετικές, όπως του πρωτοπόρου fratello, ο οποίος όμως το επισκέφθηκε το 2011. Το εστιατόριο είχε ξεκινήσει το 2010, αλλά απ’ τα τέλη του 2012 άλλαξε διεύθυνση, με νέο σεφ-πατρόν τον Ιταλό Andrea Rizzo, απ’ τη Ρώμη, που κατάφερε να το απογειώσει ποιοτικά, χάρη στη γαστρονομική του εμπειρία, τους άριστους συνεργάτες του, όπως τον βοηθό σεφ Νίκο, αλλά και τις εκλεκτές πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί, και που, όπως μας είπε, έρχονται από επίλεκτους Έλληνες και Ιταλούς συνεργάτες του. Πηγαινοέρχεται, Αθήνα-Ρώμη, εδώ και 25 χρόνια!

Θεωρώ ότι το Β είναι ένα απ’ τα καλύτερα ιταλικά της πρωτεύουσας, με σπιτική ιταλική κουζίνα, ενδιαφέρον μενού, άριστο σέρβις και λογικές τιμές, το οποίο, παρότι βρίσκεται σε τόσο τουριστικό σημείο, συγκεντρώνει δικαιολογημένα ψαγμένους Έλληνες και ξένους πελάτες.

Είναι καθημερινά ανοιχτό από 13.00 μέχρι 23.00 και είναι σχεδόν πάντα γεμάτο, όπως σήμερα 19/2, το μεσημέρι, που το επισκεφθήκαμε, 2 άτομα, μεταξύ 14.00 και 16.00.

Στον εξωτερικό χώρο υπάρχουν 3 τραπέζια στο πεζοδρόμιο της Αθανασίου Διάκου, για καμιά 10αριά άτομα – κυρίως τουρίστες που τους αρέσει ο χειμερινός ήλιος – ενώ μέσα, στην μάλλον περιορισμένη ορθογώνια αίθουσα, χωράνε περί τα 25 άτομα. Μπαίνοντας δεξιά βλέπεις την ανοιχτή κουζίνα και τον φούρνο για τις πίτσες, με τους σεφ επί το έργον!
Η αίθουσα είναι φωτεινή χάρη στις τζαμαρίες της πρόσοψης, ενώ κυριαρχούν, σε τοίχους, ανακαινισμένο δάπεδο, τραπέζια, σουπλά και πολλά πιατικά, απαλές αποχρώσεις φιστικί – λαδί – πράσινο – μπεζ.
Ακούγεται απ’ τα μεγάφωνα μουσική lounge, blues & rock, κυρίως ιταλική, αλλά και ελληνικά κομμάτια, όπως κάποια της Νατάσσας Μποφίλιου.
Τα 2 πεντακάθαρα WC βρίσκονται στο βάθος της ισόγειας αίθουσας.

Την εξυπηρέτηση διεκπεραίωνε με επιτυχία μια γλυκύτατη και αεικίνητη νεαρή κοπέλα, που μας ενημέρωνε και φρόντιζε για το καθετί!

Το μενού περιλαμβάνει καμιά 10αριά ορεκτικά, από 5-15 € (για την ποικιλία αλλαντικών και τυριών), 7 σαλάτες, από 8-15 €, καμιά 20αριά ζυμαρικά και ριζότο, από 10-16 €, 8 πίτσες από 8-12 € (τις απολάμβαναν στα διπλανά τραπέζια), 3 κύρια πιάτα, 16-20 € (για το Rib Eye Steak), και ένα μοναδικό επιδόρπιο (!! ), το εκλεκτό τιραμισού σε ποτήρι, στα 6.50 €.
Μας είπαν, όμως, ότι σύντομα θα προσφέρουν εξίσου απογειωτική πάβλοβα!!

Έχουν δύο ενημερωμένες λίστες κρασιών; Η ιταλική, με 15 ετικέτες, από 20-32 €, και η αντίστοιχη ελληνική, με καμιά 30αριά ετικέτες, από 18-56 € (για το λευκό Κτήμα Παπαργυρίου, Ασύρτικο, Κορινθίας): ορισμένα κρασιά, ωστόσο, τα βρίσκω τσιμπημένα.

Επίσης σερβίρουν καμιά 10αριά ελληνικές μπύρες, κυρίως από μικροζυθοποιίες, σε τιμές από 4-6 €. Ακόμη, αναψυκτικά και αφεψήματα, 3-5 €.

Εμείς παραγγείλαμε τα εξής:

• Από τις σούπες ημέρας μοιραστήκαμε μια καροτόσουπα με κρουτόν, που ήταν νόστιμη και σωστά χυλωμένη. Τιμή στα 5.50 €.

• Ο φίλος πήρε μια μερίδα λαζάνια φούρνου, που ήρθε σε μαύρο σερβίτσιο και ήταν επίσης πολύ νόστιμη και χορταστική, (τη δοκίμασα άλλωστε και εγώ). Τιμή: 10.50 €.

• Εγώ πήρα ριζότο με γαρίδες, που ήρθε σε βαθύ πράσινο πιάτο. Ήταν τέλεια χυλωμένο και περιλάμβανε 5 μεγάλες, καθαρισμένες γαρίδες: κυριολεκτικά το απόλαυσα, θεωρώντας το ένα σπιτικό, μαμαδίστικο πιάτο! Τιμή στα 13.00 €.

• Μοιραστήκαμε το κλασικό δείγμα της ιταλικής τέχνης τους, δηλ. το φανταστικό τιραμισού, σε μεγάλο ποτήρι. Άψογα ισορροπημένη γεύση, που όπως μας είπαν παρασκευάζεται κάθε πρωί, γιατί έχει πολλή ζήτηση. Τιμή στα 6.50 €.

• Ζητήσαμε εμφιαλωμένο νερό Ζαγόρι, τιμή 1.70 €.

• Επίσης μοιραστήκαμε την καταπληκτική κόκκινη μοναστηριακή μπύρα με την επωνυμία APOCALΥΨΗ -προσέξτε τη λατινοελληνική γραφή της!. Παρασκευάζεται εδώ και μόλις ένα χρόνο απ’ τη ζυθοποιία ΝΗΣΟΣ της Τήνου, και έχει βελγική μαγιά, όντας Double Ale, περιεκτικότητας 6.50 βαθμών οινοπνεύματος. Διακρίναμε την επίγευσή της με άρωμα μπανάνας, γαρύφαλλου, καραμέλας και μπαχαρικών. Στην ετικέτα της θαυμάσαμε με δέος τους 4 Καβαλάρηδες της Αποκάλυψης (του Ευαγγελιστή Ιωάννη)! Την απολαύσαμε δεόντως και τη συστήνω σε κάθε θεριακλή, που θα φυλάξει, αν επιθυμεί, και το ωραίο μπουκάλι! Τιμή: 6 € (στις κάβες θα τη βρείτε περί τα 3.50-4 €).

Πληρώσαμε 43.20 € (κατηγορία 17/25 € το άτομο), για ένα εκλεκτό ιταλικό γεύμα, ενώ στο τέλος μάς κέρασαν σφηνάκι limoncello.

Το τριάρι στο vfm αντικατοπτρίζει την -κατά τη γνώμη μου- δυνατότητα μικρής συμπίεσης κάποιων τιμών, σε ορισμένα ορεκτικά, σαλάτες, και κρασιά…

Συμπερασματικά, πάντως, πρόκειται για ένα άπαιχτο ιταλικό μαγαζί, σε μια ήσυχη γωνία της πιο τουριστικής περιοχής μας, που αξίζει, ευκαιρίας δοθείσης, να το επισκεφθούν, ειδικά οι λάτρεις της κουζίνας της γείτονος!

19 Φεβ 2020

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
17-25

Αχ τι να πω για το Ταξιδεύοντας που να μην έχει ειπωθεί; Που ακριβώς να πρωτοτυπήσω; Όσοι από εσάς δεν έχετε πάει μπορεί να θεωρείτε ότι γράφονται υπερβολές, όχι τίποτα δεν είναι υπερβολικό από όσα έχουν γραφτεί και γράφονται για το Ταξιδεύοντας... Πραγματικά, είναι από τα μαγαζιά που αν δεν υπήρχε, έπρεπε να εφευρεθεί...

Αφορμή για αυτή την επίσκεψη είναι το κάλεσμα των δύο "πιστότερων", ίσως, οπαδών του, της Tzia και του Vagelis, χαρίζοντας μας μια μοναδική βραδιά με γέλιο, εκπλήξεις και πολύ πολύ, όμως, νόστιμο φαγητό!!!

Δεν ξέρω, αν πρέπει να αναφερθώ στον χώρο, εκτός του ότι έχει γίνει αναφορά σε αυτόν από όλους τους υπόλοιπους καλοφαγάδες, δεν έχει και κάτι το ιδιαίτερο... Είναι αυτός μιας κλασικής ψαροταβέρνας του Κερατσινίου... Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι το φαγητό της, το οποίο για κάποιον που είναι fun των θαλασσινών μεζέδων θα βρει εδώ τον προσωπικό του παράδεισο και για κάποιον που δεν είναι fun αν δεν γίνει στο Ταξιδεύοντας, δεν θα γίνει πουθενά αλλού...

Θα περάσω στο μενού, το οποίο είχαν επιμεληθεί οι οικοδεσπότες και πρέπει να πω ότι περιείχε τα περισσότερα best off πιάτα του μενού... Αν ξεχάσω κάποια απλά συγχωρέστε με γιατί πρώτον ήταν τόσα πολλά που μπορεί να έχασα κάποιο και δεύτερον η ηλικία σε συνδυασμό με τον άφθονο οίνο δεν βοηθάει...

* Τομάτα ταξιδεύοντας: Από τα πιο αγαπημένα πιάτα του Ταξιδεύοντας, θεωρώ ότι η τομάτα αυτή τη φορά δεν ήταν τόσο νόστιμη.

* Χόρτα εποχής: Νόστιμα, όσο πρέπει το κράτημα και η πικράδα τους.

* Καρπάτσιο, νομίζω μας είπε από λιθρίνι λάθος: Από ότι και να ήταν, από τα πιάτα που θα μπορούσα να τρώω για πάντα...

* Μύδια αχνιστά: Νόστιμα, με ζουμάκι για αμαρτίες...

* Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και γλυκό ψητό τοματάκι: Το τοματάκι δεν το είδα αλλά ήταν ένα γευστικό πιάτο με καλής ποιότητας φάβα...

* Γαύρος σκορδάτος: Τον δοκίμασα, ήταν νόστιμος, αλλά συνεχίζω να θεωρώ ότι η μαμά μου κάνει τον κορυφαίο...

* Ταραμοσαλάτα: Βελούδινος λευκός ταραμάς να τον βάζεις πάνω στο ωραία καψαλισμένο ψωμί τους και να χορταίνεις μόνο από αυτό.

* Καπνιστό σκουμπρί: Σαφώς καλοφτιαγμένο και νόστιμο αλλά αν έχεις φάει ωκεανούς από καπνιστά σκουμπριά και γούνες στο νησί, ποτέ δεν θα ικανοποιηθείς απόλυτα στην Αθήνα... Βέβαια δεν χρειάζεται να κάνω συγκρίσεις με την τελευταία τρελή "φόλα" (έτσι Tzia;)... Θα είναι σαν να κλέβω εκκλησία!

* Ντολμαδάκια γιαλαντζί: Σαφώς χειροποίητα ντολμαδάκια, τα οποία αν και δεν είμαι fun, τα έφαγα ευχάριστα... Ήταν ιδιαίτερα ζουμερά για γιαλαντζί και νόστιμα. Ίσως τα καλύτερα γιαλαντζί που έχω φάει...

* Χταπόδι σαγανάκι: Αν δεν κάνω λάθος είναι το πιάτο που αντικατέστησε το χταπόδι του Νώντα (ήτοι τηγανητό)... Και πολύ καλά έκανε, ίσως το ωραιότερο πιάτο της βραδιάς για εμένα... Τόσο νόστιμο, τόσο τρυφερό χταπόδι, με μια υπέροχη σάλτσα... Και να φανταστείτε ότι δεν είμαι και τρελή fun του σαγανάκι.

* Ρύζι με σουπιές: Φρέσκιες μικρές σουπιές στο μελάνι τους με καστανό ρύζι, τομάτα,
κρεμμύδι και αρωματικά βότανα. Σαφώς νόστιμο, νομίζω ότι του έλειπε λίγο η ένταση...

* Καραβιδόψυχα, η οποία συνοδεύονταν με φρέσκο βούτυρο και σάλτσα κοκτέιλ: Ελαφρύ τηγάνι, νόστιμο αποτέλεσμα. Ιδανικό finger food...

* Καλαμάρι στη σχάρα: Πολύ πολύ τρυφερό και νόστιμο.

* Γαριδομακαρονάδα: Ήρθε στο τέλος, ήταν γευστικότατη, αλλά: Πρώτον, δεν είμαι φίλος των μακαρονιών και δεύτερον πόσο χώρο να έχει ένα στομάχι... Ακόμα και το δικό μου!

* Τηγανητό ψάρι φιλέτο: Δεν μπόρεσα να καταλάβω τι ψάρι ήταν, ίσως ουρές πεσκανδρίτσας; Ήταν, όμως, πολύ νόστιμο και αέρινα τηγανισμένο...

Συνοδεύσαμε το γεύμα μας με λευκό κρασί (ασύρτικο και μοσχοφίλερο)... Για εμένα σαφώς καλύτερο το ασύρτικο. Τέλος, ήρθε κέρασμα το προφιτερόλ τους, το cheesecake και η πορτοκαλόπιτα... Όλα σαφώς καλοφτιαγμένα αλλά λίγο πιο γλυκά από ότι τα προτιμώ (είμαι της σχολής του άγλυκου γλυκού εγώ)...

Η αλήθεια είναι ότι θα έγραφα καλά λόγια όπου και να ήταν το κανόνισμα γιατί ήταν κάλεσμα, γνώρισα νέους χρήστες αλλά και παλιούς που ήταν νέοι στην παρέα, και πέρασα μια βραδιά με πολύ κουβέντα και καλή διάθεση... Όταν, όμως, το φαγητό είναι καλό, η βραδιά απογειώνεται...

Ευχαριστούμε και πάλι Vagelis και Tzia για την υπέροχη βραδιά... Ανυπομονούμε για την επόμενη!!!

18 Φεβ 2020

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Την Κυριακή 16/2 το μεσημέρι ήμουνα με ένα φίλο μου στην Κηφισιά και, έχοντας ακούσει τα καλύτερα για το συγκεκριμένο coffee-restaurant-bar, μετά από τηλεφωνική κράτηση, επισκεφθήκαμε το ARTISANAL (A), το οποίο λειτουργεί στο Ζηρίνειο απ’ τον Δεκέμβρη του 2014, στον ίδιο χώρο όπου για τρεις περίπου δεκαετίες στεγάζονταν το JOURFIXE!

Ιδιοκτήτες του Α είναι ο δημοφιλής παρουσιαστής Φώτης Σεργουλόπουλος με τον Βαγγέλη Γερασίμου, που επίσης έχουν το γνωστό club SHAMONE στο Γκάζι.
Το Α λειτουργεί καθημερινά από 11.00 μέχρι 03.00, στον φωτεινό ισόγειο χώρο, κυρίως για ποτά και σνακ, ενώ για φαγητό, στον 1ο όροφο.
Το όμορφο διατηρητέο διώροφο κτίριο ήταν μια αστική κατοικία απ’ τις αρχές του 1900, που στον κήπο της δέσποζαν ψευδοακακίες και ροβίνιες, δένδρα που εμπλουτίστηκαν με πληθώρα φυτών και λουλουδιών απ’ τον αρχιτέκτονα τοπίου, Κάρολο Χανικιάν, ο οποίος σε συνδυασμό με τους αρχιτέκτονες και διακοσμητές του χώρου κατάφεραν να πετύχουν ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα!

Στο χώρο αυτόν, ένα χάρμα οφθαλμών, τόσο η ποιότητα του φαγητού όσο και η εξυπηρέτηση είναι εξίσου άψογες. Πρόκειται για γαστρονομία υψηλού επιπέδου, χάρη στον Λαρισαίο σεφ Δημήτρη Δημητριάδη, ο οποίος είχε θητεύσει στο φημισμένο NOMA του Δανού Ρενέ Ρετζέπι στην Κοπεγχάγη, αλλά και στα αθηναϊκά αστεράτα CIBUS, HYTRA & NABUCCO! Τίποτα λοιπόν δεν είναι τυχαίο!
Εξάλλου, το μπαρ επιμελείται ο Δημήτρης Κιάκος, του δημοφιλούς GIN JOINT της Πλατείας Καρύτση, που εδώ διαπρέπει με πρωτότυπα κοκτέιλ κ. λπ.

Δυο λόγια λοιπόν για τον χώρο, που το καλοκαίρι ανοίγει και στην είσοδο του οποίου δεσπόζει ένα εντυπωσιακό κόκκινο κάθισμα - αιώρα με τριαντάφυλλα! Το φωτεινό ισόγειο ήταν γεμάτο από νεανικές παρέες που απολάμβαναν νωχελικά το ποτάκι τους, ενώ εμείς οδηγηθήκαμε στον 1ο όροφο, όπου βασικά σερβίρεται το φαγητό. Και εδώ οι παρέες ήταν εφηβικές και νεανικές, με εξαίρεση δυο τραπέζια όπου έτρωγαν οικογένειες - νεαροί γονείς με τα παιδιά τους.

Εδώ επικρατεί μια εξόχως ρομαντική ρετρό ατμόσφαιρα δεκαετίας 70, απόλυτα εναρμονισμένη με αντίστοιχη μουσική lounge. Ανεβαίνοντας απ’ τη σκάλα βλέπεις μπροστά σου τον κατάμεστο χώρο του μπαρ, ενώ όλη η υπόλοιπη αίθουσα είναι γεμάτη από ποικιλόμορφα τραπεζοκαθίσματα, που ωστόσο ταιριάζουν αρμονικά σαν σύνολο. Κυριαρχεί το ξύλο, στα τραπέζια, το δάπεδο και τη στέγη με τα δοκάρια, τα βελούδινα καθίσματα, το αναμμένο μεγάλο τζάκι, το εξαίσιο σκρίνιο με τις πεταλούδες, τα πορτατίφ, οι στρογγυλοί πολυέλαιοι, καθώς και οι μοντέρνοι πίνακες στους τοίχους, χρώματος ώχρας. Ο χαμηλός φωτισμός εναλλάσσονταν με τις φωτεινές ακτίνες του ήλιου απ’ τα παραθυρόφυλλα, και το όλο ντεκόρ ήταν μαγευτικό!
Επίσης υπάρχει και μια ειδυλλιακή γωνίτσα για τους καπνιστές, ένα μπαλκονάκι, ανεβαίνοντας δεξιά, ό, τι πρέπει για τους νεαρούς θεριακλήδες!
Εξάλλου, κατεβαίνοντας δεξιά, υπάρχουν 2+2 πεντακάθαρες τουαλέτες, με ωραία διακόσμηση και τον ανάλογο εξοπλισμό, απόλυτα εναρμονισμένες με το όλο περιβάλλον.

Μείναμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και απ’ την εξυπηρέτηση, που την είχαν αναλάβει τρεις ευγενέστατες νεαρές, οι οποίες ήταν ενήμερες στα του φαγητού και πρόθυμες να μας εξυπηρετήσουν στους σωστούς χρόνους. Φορούσαν όλες μαύρες στολές (παντελόνια τζιν, μπλούζες και ποδιές) και, παρά την κίνηση στην κατάμεστη αίθουσα, τα κατάφερναν μια χαρά με το σερβίρισμα, με αποτέλεσμα να μην ακουστεί το παραμικρό παράπονο τριγύρω μας!

Όσον αφορά το μενού, το μεσημέρι υπάρχει κατάλογος με εδέσματα brunch+lunch, ενώ το βράδυ υπάρχει κατάλογος για dinner.
Στον πρώτο λοιπόν κατάλογο υπήρχαν περί τα είκοσι φαγητά, μεταξύ των οποίων τα αυγά πάσης φύσεως για το brunch, burgers, πίτες, πεϊνιρλί, σαλάτες, κοτόπουλο, αρνί, με κορυφαίο πιάτο το μοσχάρι black angus, σε τιμές από 7-22 €, όπως και ποικιλία τυριών και επιδορπίων από 5-10 €, με γλυκό ημέρας, το αμυγδαλωτό με γλυκό κουταλιού ελιά, κρέμα από γιαούρτι και sorbet μοσχολέμονο, στα 10 €, που το σερβίρουν και στο δείπνο.
Επί τη ευκαιρία, το δείπνο περιλαμβάνει ισάριθμα εδέσματα, από 10-23 €, τιμή που αφορά το ψάρι ημέρας.

Ιδιαίτερα προσεγμένη είναι και η λίστα των ποτών, με 7 μπύρες στα 6-7 €, κοκτέιλ στα 10-12 €, αλλά και ακριβές γαλλικές σαμπάνιες, με κορυφαία τη ροζέ Taittinger, στην τιμή των 170 €.
Στις ετικέτες των ελληνικών κατά πλειονότητα κρασιών (περί τα 50 λευκά / ροζέ / κόκκινα) αναφέρονται δημοφιλείς οίνοι διαφόρων περιοχών μας. Οι τιμές τους, ελαφρώς τσιμπημένες, κυμαίνονται από 25 € μέχρι 52 €: τιμή που αφορά το λευκό Κτήμα Αργυρού (Σαντορίνης), και το ερυθρό Κτήμα Γεροβασιλείου, τα οποία στις κάβες κοστίζουν περί τα 20 €.

Παραγγείλαμε τα εξής:

• Απ’ τον κατάλογο του brunch πήραμε τα αυγά ποσέ. Ως γνωστόν, πρόκειται για το κορυφαίο και νοστιμότερο αυγό, που -μόνο όταν είναι φρεσκότατο- σιγοβράζει σε κατσαρόλα, με την προσθήκη ξυδιού και αλατοπίπερου! Ήρθαν λοιπόν δύο αυγά ποσέ, με σος από κρέμα αβοκάντο και τρίμματα από κολοκύθι, πάνω σε τετράγωνες μπρουσκέτες χαρουπιού: ό, τι πιο εκπληκτικό μπορείτε να φανταστείτε. Εύγε σεφ!! Τιμή στα8 €.

• Ο φίλος πήρε τραχανά, που ήρθε με κίτρινη πιπέριά, φέτα και βασιλικό. Πιάτο vegan, καταπληκτικής νοστιμιάς, που θεωρώ πως ήταν τηγανιτό και επιβεβαιώνει την αξία του σεφ Δημητριάδη. Τιμή στα 13 €.

• Εγώ πήρα την ταλιάτα αρνιού γιουβέτσι: κυριολεκτικά, ένα ποίημα! Ήρθαν περί τις 10 λεπτές φέτες αρνιού, με ρύζι al dente. Ήταν φτιαγμένο με ρίγανη, κρέμα λιαστής ντομάτας, ντοματίνια και φύτρες. Τύφλα να’ χουν τα νοστιμότερα παϊδάκια, οι λογής-λογής σούβλες και όλα τα συναφή. Αξίζει να πάτε για να το δοκιμάσετε και να συγχαρείτε τον άξιο ΣΕΦ! Τιμή: 17 €.

• Παραγγείλαμε επίσης και ένα νερό μεταλλικό Ζαγόρι, στα 2.50 €, ενώ κάποιο άλλο βράδυ θα δοκιμάσουμε τα ξακουστά κοκτέιλ του Κιάκου.

Πληρώσαμε 40.50 € (το άτομο κατηγορία 17/25 €) και το ευχαριστηθήκαμε απόλυτα!

Το μοναδικό μου τριάρι είναι στο vfm, αφού θεωρώ ότι κάποια ποτά και φαγητά (ανοιχτή πίτα, τραχανάς, γλυκά) έχουν μικρά περιθώρια συμπίεσης!

Το συνιστώ, πάντως, ανεπιφύλακτα για μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία της ψαγμένης Νέας Ελληνικής – Μεσογειακής Κουζίνας και των άξιων εκπροσώπων της!

Το ARTISANAL (χώρος, περιβάλλον, εξυπηρέτηση και προπαντός φαγητό) είναι δικαιολογημένα ένα σημείο αναφοράς της Πρωτεύουσας, και, περιέργως, ένα στέκι που ελάχιστοι μέχρι σήμερα καλοφαγάδες μας το έχουν δοκιμάσει...
Ποτέ δεν είναι αργά!!

17 Φεβ 2020

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
50-64

Η περιπέτεια ξεκίνησε από την πλατεία της Νέας Σμύρνης, ένα βράδυ Τετάρτης, με προορισμό το Χαλάνδρι. Η κούραση στα κόκκινα, η οδήγηση γινόταν μηχανικά και το καταραμένο gps δεν σταματούσε ανά 500 μέτρα να διατάζει στροφές είτε αριστερά είτε δεξιά, που μόνο ελληνικό πολιτικό σκηνικό μπορούσαν να θυμίζουν και όχι καθοδήγηση προς εύρεση δρόμου. Έπειτα από μια σχετικά σύντομη όπως εξελίχθηκε οδύσσεια στους δρόμους της Καισαριανής που μας έβγαλε στον περιφερειακό της Κατεχάκη κι από κει μετά από ζιγκ ζαγκ σε στενούς δρόμους, βρήκαμε μπροστά μας την MARGOT. To μαγαζί μας συνεπήρε τόσο, που η στάθμευση έγινε σε χρόνο ρεκόρ, με τιμόνι ανάποδα και χειρόφρενο.
Ο χώρος της MARGOT είναι ο ορισμός του σύγχρονου εστιατορίου. Η αισθητική αποπνέει τον αέρα του μίνιμαλ χωρίς να είναι υπερβολικά άδειο. Το σκούρο ξύλο κυριαρχεί στον χώρο κι ενώ το μπροστινό μέρος του μαγαζιού είναι πιο μικρό αλλά και πιο άμεσο και διαδραστικό, το πίσω μέρος είναι μεγαλύτερο και βλέπει σε έναν καταπράσινο μικρό κήπο, που ξεφυτρώνει από το πουθενά, ανάμεσα στο αστικό τοπίο του Χαλανδρίου. Να τονίσω εδώ ότι ποτέ μέχρι τώρα δεν έχω καθίσει σε πιο αναπαυτική καρέκλα εστιατορίου, όπως στο συγκεκριμένο.
Το σέρβις, αν και ξεκίνησε τυπικό εξελίχθηκε σε άμεσο και φιλικότατο. ίσως επειδή η έμπειρη Μαρία, όπως συστήθηκε, μας ψυχολόγησε αρχικά, όντας η πρώτη μας επίσκεψη, ίσως και επηρεασμένη από την πρόωρη αποχώρηση ενός ζευγαριού που καθόταν δίπλα μας, από το οποίο δέχτηκε αρνητικά σχόλια για την χρήση στο μενού υπερβολικής τρούφας στις παρασκευές και τις τσιμπημένες τιμές, δικαιολογίες που ξεστόμισαν πριν πάρουν την άγουσα.
Το μενού είναι πραγματικά μικρό, τόσο ώστε να με κάνει να απορήσω, αλλά τελικά αρχίζω να πιστεύω πως τα εστιατόρια που σέβονται τον εαυτό τους δεν έχουν καταλόγους που κάνουν το πελάτη να πελαγοδρομεί για το τι θα διαλέξει, αλλά λίγα και καλά, όπως μου τόνισε και η σύζυγος.
Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Και μόνο το στήσιμο των πιάτων ήταν για μένα πρωτόγνωρη εμπειρία. Το δε σέρβις όπως προανέφερα εκπληκτικό, άμεσο, φιλικό που από μόνο του είναι κριτήριο να επιλέξουμε και πάλι να το επισκεφθούμε. Έβαλα 3/4 στην γεύση, μόνο για το γεγονός ότι παράγγειλα μια πατάτα φούρνου η οποία τελικά μου φάνηκε αδιάφορη και η καρμπονάρα που μοιράστηκα με το έταιρο μου ήμισυ ήταν για μένα λίγο τσιμπημένη στο αλάτι. Το κόστος; Ειλικρινά αδιάφορο εκείνο το βράδυ, αφού ήμαστε αποφασισμένοι να ξοδέψουμε χρήματα προκειμένου να γιορτάσουμε μια καταπληκτική επαγγελματική συμφωνία. Και εννοείται πως η ΜARGOT ήταν το επιστέγασμα των πανηγυρισμών μας.
Στο επανιδείν λοιπόν κι ας εκνευριστώ άλλη μια φορά με το gps που θα διατάζει και πάλι σαν επιλοχίας λόχου δεξιά-αριστερά και μεταβολή! Η αξία της MARGOT είναι αμετάβλητη.

17 Φεβ 2020

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
10-16

Μεσημέρι Κυριακής με το Dine Athens και το μενού των 15 ευρώ. Η κοπέλα στην εξυπηρέτηση, πολύ γλυκειά και ευγενική, απίστευτα επικοινωνιακή και με πραγματικό ενδιαφέρον για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.
Ο χώρος μικρός, ζεστός και αυτό που περιμένει κάποιος από ένα σχεδόν fast-food μαγαζί.
Ο κατάλογος έχει αρκετά πιάτα για όλα τα γούστα και αρκετά "εξελληνισμένα" για όσους έχουν πρόβλημα με την ασιατική ή ξένη κουζίνα με μπαχαρικά.
Όσα πιάτα δοκιμάσαμε ήταν εύγευστα, τίμια σε ποσότητα χωρίς υπερβολές και καλομαγειρεμένα.
Συγκεκριμένα, 2 σαλάτες, η μία, ταμπουλέ, δροσερή και λίγο πικάντικη με φρέσκο μαϊντανό σωστή και ισορροπημένη. Η δεύτερη με μαρούλι, ξηρούς καρπούς, καροτάκι, ελαφρύ dressing, με ισορροπίες και φρέσκα υλικά.
Η σούπα κολοκυθιού αρκετή σε ποσότητα, λίγο άνευρη όμως, χρειαζόταν κάτι ξινό ή καυτερό ίσως τζίντζερ, για να δώσει σώμα στη γεύση.
Τα samosas με κιμά νόστιμα, σωστά τηγανισμένα, χωρίς λάδια, γευστικά και τραγανά.
Στα κυρίως τώρα δοκιμάσαμε τα Noodles με τυριά, το ροκφόρ που έγραφε δε φαινόταν, ίσως ήθελε περισσότερο ή λιγότερη κρέμα. Αρκετά ελληνικά εκτελεσμένα το πιάτο, πολύ σωστά βρασμένα, με ισορροπίες στα τυριά, το κολοκύθι, μανιτάρια και γενικά νόστιμο πιάτο.
Το burger τώρα, με κιμά φτιαγμένο ασιατικά θύμιζε τσίλι κον κάρνε χωρίς τα φασόλια, με σάλτσα αβοκάντου, καραμελωμένα κρεμμύδια που το γλύκιζαν για τα γούστα μου.
Νόστιμο σε γενικές γραμμές, με μαλακά ψωμάκια, θα πρότεινα να είχε λίγο τσένταρ ή κάτι παρόμοιο για περισσότερη ένταση. Οι πατατούλες οκ με ντομάτα σαλτσα και τυριού ελαφριές και νόστιμες.
Ήπιαμε μπύρα, κρασί και νερό βρύσης. Σίγουρα τίμια προσπάθεια και καλοφτιαγμένα πιάτα, σωστά σε ποσότητα και άριστη εξυπηρέτηση. Αποτελεί μέρος που μπορείς οικονομικά να φας νόστιμο φαγητό στο κέντρο.

17 Φεβ 2020

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Συνήθως ένα μαγαζί όταν δεν μου "κάτσει" επίσκεψη με την πρώτη, είναι για να προστατευτώ και να ξανασκεφτώ την επίσκεψη μου. Έτσι, λοιπόν, και στο Frater, το πρώτο κλείσιμο για lunch μέσω Dine Athens δεν κατάφερε να με φέρει στα τραπέζια του λόγω ίωσης... Δεν πτοήθηκα ή για να είμαι απόλυτα ακριβής η αγαπητή Tzia δεν ρώτησε καν και ενθουσιασμένη από την πρώτη της επίσκεψη με έβαλε στο team και της δεύτερης.

Και για, πρώτη ίσως φορά, θα πω πολύ καλά έκανε... Το Frater & Soror ήταν ένα μαγαζί που χάρηκα πολύ που το επισκέφθηκα και θεωρώ ότι ήταν και από τα λίγα που συμμετείχαν στο Dine Athens, προπάντων στην κατηγορία των 15 ευρώ, που άξιζε τα λεφτά του...

Ο χώρος όπως αναφέρθηκε ήδη από την Tzia είναι η επιτομή του βιομηχανικού και για να είμαστε και λεπτολόγοι, σου δίνει μια κρύα αίσθηση προπάντων μέρα όταν είναι άδειος μιας και φαίνεται ιδιαίτερα "γυμνός". Θα πρέπει να πω ότι κάτι πρέπει να κάνουν με την πόρτα τους, η οποία μένει τις περισσότερες φορές ανοιχτή. Δεν θα πω περισσότερα μιας και πρέπει να το περιγράψει ο Vagelis ως ο πλέον αρμόδιος και πρωταγωνιστής της εν λόγω σκηνής.

Η εξυπηρέτηση ήταν αναλυτικότατη όσον αφορά τα πιάτα του καταλόγου, ευγενική και με ενδιαφέρον για το τραπέζι μας. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν είχε και πολύ δουλειά εκείνο το μεσημέρι. Κόβω έναν βαθμό λόγω του συμβάντος με την πόρτα, στο οποίο δεν έδωσαν και πολύ σημασία και αισθάνθηκα λίγο "γεροπαράξενη" που σε καμία περίπτωση δεν είμαι...

Πάμε στο φαγητό που είναι και το σημαντικότερο κομμάτι της κριτικής:

* Σούπα ημέρας, η οποία ήταν μια γευστικότατη σούπα παρμεζάνας. Θα ήθελα να έχει κάποια κρουτόν για να απογειωθεί γιατί σε άφηνε με την αίσθηση ότι κάτι έλειπε... Και αυτό δεν ήταν η γεύση!

* Σαλάτα με διάφορες πρασινάδες, πορτοκάλι, στήθος κοτόπουλου, μπουκιές τηγανισμένου φύλλο σφολιάτας, φλοίδες γραβιέρας πιπεράτης και dressing εσπεριδοειδών. Μια φρέσκια και καλοφτιαγμένη σαλάτα με νόστιμο κοτόπουλο.

* Τάρτα πράσου με παλαιωμένο ανθότυρο και αμύγδαλα, η οποία ήταν πολύ γευστική. Η ζύμη της ήταν τόσο νόστιμη και χωρίς να έχει επηρεαστεί στην υφή της από τη γέμιση και να έχει λασπώσει. Θα διαφωνήσω με την Tzia όσον αφορά το παλαιωμένο ανθότυρο (πόσο διαφορετικά αναλύουν το ίδιο ακριβώς πιάτο δύο ουρανίσκοι) και θα πω ότι για εμένα ήταν αυτό που υπερτερούσε και κάλυπτε γευστικά την τάρτα, πράγμα αναμενόμενο που καθόλου δεν με ξένισε.

* Ραβιόλι με κρέμα παρμεζάνας και κιμά, ο οποίος σου άφηνε μια καπνιστή αίσθηση. Τα δοκίμασα από το πιάτο του Vagelis μιας και εγώ είχα πάρει τα κεφτεδάκια για κυρίως και μπορώ να πω ότι ήταν από τις λίγες φορές που μου άρεσε τόσο ένα πιάτο με ζυμαρικά.

* Αρνίσια κεφτεδάκια με φασολάκια στη σχάρα, γιαούρτι με σφένδαμο και αράπικα φιστίκια. Πολύ γευστικά με καμία μυρωδιά αρνιού και έξυπνη η ιδέα τα φασολάκια σχάρας.

Συνοδεύσαμε το γεύμα μας με ένα Proseco, δεν θυμάμαι όνομα, σωστά τιμολογημένο και κλείσαμε το γεύμα μας με μια τάρτα με αμύγδαλα, κυδωνόπαστο, ελαφριά κρέμα και μαρέγκα. Ήταν πολύ νόστιμη, λίγο γλυκιά για τα γούστα μου αλλά εμένα μου αρέσουν τα άγλυκα γλυκά. Και για να πάρω τις τύψεις από την αγαπητή Tzia, δεν καταπιεστήκαμε με την επιλογή. Να αναφέρω ότι κρασί και γλυκό ήταν εκτός μενού...

Συμπερασματικά, το Frater & Soror μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις... Ρίχνοντας μια πρόχειρη ματιά στον κατάλογο του lunch του, τον είδα εξίσου ενδιαφέροντα και ελκυστικό για να το επισκεφτώ ξανά. Άλλωστε, νομίζω ότι εύκολα θα έχω για παρέα και το κορίτσι της γειτονιάς.

15 Φεβ 2020

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Τελικά όσο περνάει ο καιρός και τα χρόνια και κλεινουν καποιες ταβερνες πραγματικα λαϊκες και τιμιες γι αυτο που προσφερουν αρχιζει και χανετε και το μετρο συγκρισης. Στη συγκεκριμενη ταβερνα με πηγαν μετα απο επισκεψη φιλου που μιλαγε με μεγαλο ενθουσιασμο. Η ταβερνα πρωτον μπαινεις και φαινετε οτι ειναι φαστφουνταδικη, ολοι απίκο. Να σε βαλουν γρηγορα σε τραπεζι, να τα φερουν γρηγορα ολα, αν προλαβεις και τα φας να τα μαζεψουν(ευτυχώς προλαβα και κρατησα το πιατο που ειχε ακομα μεσα τη μιση μεριδα)να σου φερουν το γλυκο και να αδειασει το τραπεζι να προλαβουμε να ερθει και κανας αλλος. Αυτο λοιπον δε λεγετε ταβερνα λεγετε ταχυφαγειο. Μέρος 2ο, διακόσμηση και γενικα περιβάλλον, τουριστικη ταβερνα της Πλάκας των Αθηνών, αυτό. Το γκαρσον μας προτεινε μπριζόλα, ετσι λοιπον και πηραμε τις φημισμένες μπριζόλες που ηρθαν μονη της η κάθε μια σε ένα πιατο λες και αμα βαζαν τις πατατες μαζι θα μάλωναν, αλλα το πιατο είναι οσο τοσο ώστε να χωραει τη μπριζολα και να φαινεται τεραστια και δε χωραει τιποτα άλλο, μη βαλουμε καμιά ντοματουλα μεσα και εχουμε καμμια παρεξηγηση. Για 4 μπριζόλες μας φεραν και ένα πιατο πατατες οι οποιες ηταν οι συνοδευτικές τους!!!! Από τα ορεκτικά το σπετσοφαι ηταν 4-5 ροδελες λουκανικο κακής ποιοτητας, σε σαλτσα, αλοιφες όλες κουβάς και σε παχος 1 εκατοστού ίσα να καλύπτει την επιφάνεια του πιάτου, οι πιπεριες οκ καλες, ευτυχώς είναι δυσκολο να της κατάστρεψεις…. Τωρα οσο αφορα ότι εχει κουρκουτι μη το παρετε απλα γιατι τρωτε κουρκουτι με το κανταρι. Το δε σαγανακι δεν ηξερα ότι ξαφνικα άλλαξε σχήμα κι από τετράγωνο πλεον είναι τρίγωνο, δηλαδή μισό, αλλα κι εδώ παιζει κουρκουτι φουλ να το φουσκώσουμε τουλάχιστον να φαίνετε μπούγιο. Με αυτά και μ’ αυτά και κατι μπύρες πήγαμε στα 25 το άτομο περιπου 5 ευρο παραπανω από το μεσο όρο από τις ταβερνες που πάω και βεβαια σ’ αυτη τη ποιοτητα και ποσοτητα υπάρχουν ταβερνες που τρως ανετα και με 15-17 το ατομο. Οπως γραφουν πολλοι στο τελος ερχονται λουκουμαδες που δε θεωρω ότι πρεπει να τους πληρωσω μεσα από το λογαριασμο και ουτε θεωρω σε μια παρεα 5-6 ατομων που θα δωσουν 30 ευρο παραπανω ότι αξιζουν τόσο. Δυστυχώς χαμενη βραδυα και πολύ απογοητευση για τοσο διαφήμιση που εχει το συγκεκριμένο μαγαζι και εννοειτε ποτε ξανα, οσο για τους λουκουμαδες οποιος θελει να του στειλω διευθυνση ταβερνας με κερασμα λουκουμαδες που θα τρωνε και τα πιατα με κανονικες τιμες και κυριως ποιοτητα, σε ποσοτητα που τιμα και σεβετε τον πελατη.

14 Φεβ 2020

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
10-16

Τσικουδοανταμώσαμε και εμείς!

Μετά από τόσες καλές κριτικές, πως να μην κάνουμε το "ταξίδι"?

Το Τσικουδοαντάμωμα, λοιπόν, που λέτε, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μαγαζί. Θυμίζει κάτι από Στέρνα, ίσως και κάτι από Ευγένιο, σίγουρα κάτι από τη γειτόνισά σας.

Είναι ένα cult δημιούργημα, φτιαγμένο με αγάπη από την Ιζαμπέλα. Το μαρτυρούν οι μια προς μια μαζεμένες καρέκλες, για τους πολύ παρατηρητικούς (δεν ανήκουμε σε αυτούς, μας το μαρτύρησε η ίδια).

Ο χώρος είναι cultoκιτς. Χρειάζεται να είσαι προετοιμασμένος για αυτό και αν δεν σε εμπνέουν αυτά τα μέρη και οι περιοχές, μην το σκεφτείς καν να κάνεις τα χιλιόμετρα.

Η αγάπη της Ιζαμπέλας φάνηκε όταν κάναμε την κράτηση: "σας περιμένουμε με πολλή αγάπη". Πόσο πιο ξεκάθαρα να το πει η γυναίκα?

Εμένα πάντως ο χώρος, για cultoκιτς, με άρεσε. Έχω δει πολύ χειρότερους και πιο αφρόντιστους χώρους.

Το μενού, τόσο αρμένικο που δίπλα στα ελληνικά έχει τα πιάτα στα αρμένικα.

Αρχικά έφτασε στο τραπέζι μας σφηνάκι αρμπαρόριζα, που ήταν σκέτο σιρόπι και μας φάνηκε ελαφρώς υπερβολικό.

Παραγγείλαμε αντί ψωμιού, την παραδοσιακή πίτα λα βας (όχι τα τυράκια), η οποία ενώ την περιμέναμε φουσκωμένη, μας ήρθε ξεσκισμένη και ελαφρώς κρύα.

Τι αξίζει δοκιμής:

-Τσαλίκ Ραοκ: ψιλοκομμένες πιπεριές με σταφίδες, καρύδια και κρομμύδι. Νοστιμότατο και δροσιστικό.

-Ιτς με πετιμέζι ροδιού: Γλυκοπικάντικη πλιγουροσαλάτα. Πεντανόστιμη επιλογή, σαν εναλλακτικό ταμπουλέ. Το συνδυάσαμε με τις πιτούλες.

-Πράσινη σαλάτα Ιζαμπέλας: πρασινάδες, τομάτα, καρύδια και πετιμέζι. Νοστιμότατη και αξιολογότατη. Ίσως θα της ταίριαζε διαφορετική κοπή λαχανικών.

-Κεμπάπ αφρόοοος: τρια νόστιμα κεμπάπ με ψιλοκομμένη ντοματούλα και κρεμμυδάκι από πάνω, κάτι που θύμισε ξεκάθαρα την τσαχπινιά του μπιφτεκιού στο Λύχνιον.

-Μίνι Λεχματζούν: ιδιαίτερο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Πιο επισφαλής επιλογή, όμως αξίζει δοκιμής.

-Παστουρμαδόπιτα: πιο θελκτική στο μάτι πεθαίνεις. Στη γεύση μας έλειψε ο παστουρμάς, ήταν πολύ λίγος. Ίσως δεν αξίζει δοκιμής, γευστικά, εμφανισιακά όμως είναι "μπάνικος" μεζές.

-Μερτζιμεκλί: ωμά κεφτεδάκια φακής. Πολύ ιδιαίτερο πιάτο, αρκετά νόστιμο, χωρίς να προκαλεί έκρηξη στον ουρανίσκο, όμως σίγουρα είναι κάτι εξαιρετικά πρωτότυπο που άξιζε η δοκιμή του.

Τα μαντί ήταν πολύ ουδέτερα, ενώ τα μπουρεκάκια κάποιοι τα λάτρεψαν, εμένα όμως μου φάνηκαν βαριά.

Το λευκό κρασί ελαφρύ και συμπαθές.

Τρία άτομα, για 8 πιάτα, αρκετά εκ των οποίων μεζέδιζαν, δώσαμε 18 γιούρος. Δίκαιη τιμή. Σε αυτό το μαγαζί με αυτόν τον χώρο και τις συνθήκες, είναι σημαντικό να πάρεις ρέστα από το 20άρικό σου (για να μπορείς να τα αφήσεις στην Ιζαμπέλα).

Άμα σου αρέσουν τα cult δεν πρέπει να το χάσεις. Είναι πράγματι μια ιδιαίτερη κουζίνα και τα πιάτα είναι φτιαγμένα με μεράκι.

*Προσοχή μόνο λίγο με το υγειονομικό Ιζαμπέλα μου, γιατί ο Τζίμι Χέντριξ είναι επικίνδυνο χαρτί (πάτε και θα καταλάβετε).