Loader

Περιγραφή

Φρέσκα ψάρια από τις Κυκλάδες,Γαρίδα γάμπαρη. Καθημερινά ανοιχτό, Κυριακή μόνο μεσημέρι!

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

20 Νοε 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
37-49

Το Μοσχάτο που, μολονότι βρίσκεται σε απόσταση βολής από τη Νέα Σμύρνη όπου μένω, μου ήταν από γαστρονομική άποψη ελάχιστα γνωστό, άρχισα να το βλέπω με άλλο μάτι μετά την ανακάλυψη του MY 1CUISINE πριν δύο τρεις μήνες. Η θετική αυτή εικόνα ενισχύθηκε μετά την επίσκεψή μου στα Κανάρια, ένα μέρος τόσο φιλόξενο και τόσο αλλιώτικο που από την πρώτη κιόλας φορά νιώθεις ότι θα γίνει ψαροφαγικό καταφύγιό σου.

Στα Κανάρια με οδήγησε, και το λέω χωρίς έπαρση, η διαίσθηση του καλοφαγά. Αρχικά είχαμε εγώ και η κυρία μου άλλα σχέδια για το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, είπα όμως να ρίξω μια ματιά στην αναζήτηση του a4f. Σαν να το ‘ξερα! Κάπου μετά το νούμερο 70 εμφανίστηκαν μπροστά μου τα Κανάρια, ουσιαστικά με μία μόνο κριτική διαθέσιμη. Βλέποντας όμως 100 στη γεύση και την εξυπηρέτηση και 75 στο χώρο και την τιμή, ένιωσα ότι άξιζε να τους δώσω μια ευκαιρία. Ένα τηλεφώνημα για κράτηση, ευγενική ανταπόκριση από την άλλη άκρη και όλα κανονίστηκαν.
Όσοι δεν ξέρετε την περιοχή θα χρειαστείτε ίσως, αναλόγως από πού έρχεστε, τις υπηρεσίες του GPS για να περάσετε το ρέμα που διασχίζει Καλλιθέα και Μοσχάτο. Το καλό είναι ότι θα παρκάρετε εκεί κοντά χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία (3 στα 10).
Όταν λοιπόν φθάσετε, σταθείτε μια στιγμή μπροστά από το μαγαζί και χαζέψτε το. Μια παλιά μονοκατοικία, από τις λίγες που σώθηκαν από τη λαίλαπα της αντιπαροχής, με μια πυκνοφυτεμένη σκιερή – χάρη στην τεράστια κληματαριά – αυλή στην μπροστινή πλευρά. Όταν ο καιρός είναι καλός σίγουρα μια καλή επιλογή, αν και, για να είμαι ειλικρινής, θεωρώ ότι ο μέσα χώρος είναι το μεγάλο ατού που διαθέτουν τα Κανάρια.

Κατεβαίνεις δύο σκαλιά και βρίσκεσαι πολλά χρόνια πίσω, στη δεκαετία του 50-60. Μια ψηλοτάβανη αίθουσα με το γνωστό vintage μωσαϊκό, διπλή σειρά βαρελιών στον αριστερό τοίχο και την κουζίνα στο βάθος. Ενδιάμεσα οι μικρές αλλά πεντακάθαρες τουαλέτες. Οι τοίχοι λευκοί περασμένοι με λαδομπογιά μέχρι τα δύο μέτρα, τεχνοτροπία μάστορα μπογιατζή 50 χρόνια πριν, που σήμερα πια συναντάς καμιά φορά μόνο σε μπακάλικα ή ταβέρνες απομακρυσμένων χωριών.

Διακόσμηση η αναμενόμενη, κάδρα, μπακίρια και τα συναφή, σίγουρα όχι κάτι που θα μαγνητίσει το μάτι σας, αυτή τη δουλειά θα κάνει σε λίγη ώρα το φαγητό. Τραπέζια ευρύχωρα, σχετικά στριμωχτά όμως, κλασικές ψάθινες καρέκλες. Το απόλυτο όμως χαρακτηριστικό του χώρου είναι η κυριολεκτικά εκτυφλωτική καθαριότητα. Από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι, από το χώρο φαγητού μέχρι την κουζίνα, τα πάντα αστράφτουν, ακόμα και το προσωπικό που μαγειρεύει ή κινείται στο χώρο λάμπει από καθαριότητα.

Τα Κανάρια είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, στους ώμους της τρίτης πια γενιάς. Το γενικό πρόσταγμα έχει ο πατήρ, μπροστά στο ταμείο, με άγρυπνο βλέμμα στην κουζίνα και τους δύο γιους, από τους οποίους ο μεγαλύτερος παίρνει τις παραγγελίες και σερβίρει, ενώ ο μικρότερος διευθετεί, στρώνει και μαζεύει τα τραπέζια και βοηθά στο σερβίρισμα.

Καθώς πέσαμε σε ώρα αιχμής χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο, όμως οποιαδήποτε άλλη βαθμολογία κάτω από το 4 θα ήταν φρικτά άδικη.
Κατάλογο στα Κανάρια δε χρειάζεστε, όσο κι αν αυτό σας παραξενοφανεί αρχικά. Εξηγούμαι: Εισαγωγικά θα έρθουν στο τραπέζι τρία πιάτα, μαζί με ένα φραντζολάκι ψωμί: Σαλάτα για τέσσερα άτομα, είτε ντοματοσαλάτα με μπόλικο «μαραμένο» ξερό κρεμμύδι περιχυμένη με ντοματόζουμο (! ) είτε λάχανο εξαιρετικά ψιλοκομμένο με dressing με άρωμα σκόρδου (! ), τυρί φέτα με λαδορίγανη και ένα πιάτο με ελιές, αυτές που λέμε «για ήρωες», από τις πιο νόστιμες που έχετε φάει, δεν θα αφήσετε ούτε μία.

Η συνέχεια είναι επικά ψαροφαγική. Πρώτο και must πιάτο οι γαρίδες, γάμπαρη από τον Πλαταμώνα. Φρέσκες, καθαρισμένες (! ) από το κέλυφος, τηγανισμένες σωστά, εσείς αφαιρείτε το σκληρό κομμάτι της ουράς, ρουφάτε τους χυμούς από το κεφάλι και κάνετε δυο μπουκιές το υπόλοιπο. Είναι βέβαια το πιο ακριβό πράγμα που μπορείτε να παραγγείλετε στα Κανάρια (για δύο άτομα το σχετικό κονδύλι, για μια ντουζίνα γαρίδες, περίπου μισό κιλό, ανήλθε στα 39 ευρώ), όμως πραγματικά αξίζει, δεν τρώτε άλλωστε κάθε μέρα τέτοιες γαρίδες. Χαρακτηριστικά αναφέρω (το διάβασα στην – επίσης vintage – ιστοσελίδα τους) ότι το μαγαζί κλείνει το καλοκαίρι από αρχές Ιουλίου μέχρι μέσα Σεπτεμβρίου, γιατί είναι η περίοδος αναπαραγωγής της γαρίδας.

Για τη συνέχεια θα ρίξετε μια ματιά στο ψυγείο με τα φρέσκα ψάρια και θα επιλέξετε κάτι ανάμεσα σε φαγκρί, συναγρίδα, τσιπούρα ή μπαρμπούνια, ή ότι άλλο είναι διαθέσιμο. Τα ψάρια είναι γενικά ευμεγέθη, η χαρά της μεγάλης παρέας. Η ιδιαιτερότητα της υπόθεσης: Το ψάρι ψήνεται κάτι παραπάνω από μαστόρικα, διατηρώντας όλους τους χυμούς του, και φθάνει στο τραπέζι σε πιατέλα καθαρισμένο από την πέτσα του (! ), η λευκή σάρκα σε όλο της το μεγαλείο. Οι τιμές και εδώ ανάλογες προς τη φρεσκάδα και την ποιότητα, για ένα χορταστικό φαγκρί των δύο ατόμων πληρώσαμε 34 €.

Σε μια ψαροταβέρνα γεμάτη κρασοβάρελα το χύμα κρασί που σερβίρεται οφείλει να ανταποκρίνεται στο επίπεδο του μαγαζιού, ήταν όντως εξαιρετικά γευστικό και στη σωστή θερμοκρασία. Μετά από τόσες και τέτοιες γεύσεις ο πήχης για το επιδόρπιο είχε ανέβει ψηλά, και σ’ αυτό όμως το τεστ τα Κανάρια πέρασαν άνετα. Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς με χοντροκοπανισμένο αμύγδαλο και το γλυκό (σύκο) του κουταλιού έκλεισαν με τον καλύτερο τρόπο ένα θαυμάσιο γεύμα.

Πόσο συχνά θα επιτρέψετε στον εαυτό σας την πολυτέλεια (με σχεδόν 90 € για δύο άτομα, όλα μέσα, νομίζω ότι ο χαρακτηρισμός είναι απόλυτα δικαιολογημένος) ενός τέτοιου γεύματος είναι καθαρά θέμα του περιεχομένου της τσέπης του καθενός. Θα έλεγα ότι μια δοκιμή θα σας πείσει. Κυριακή μεσημέρι τα Κανάρια ήταν γεμάτα με παρέες των -ήντα και οικογένειες με παιδιά και καρότσια (! ), μια εικόνα παρήγορη στην Ελλάδα της κρίσης.

0 medium

31 Δεκ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Μοσχάτο..... μια περιοχή με πολλά μεζεδοπωλεία, ταβέρνες, ουζερί σκόρπια στα στενά της....

Δευτέρα βράδυ όμως στο Μοσχάτο τα περισσότερα από αυτά είναι κλειστά και μην θέλοντας να κάνουμε την κλασσική επιλογή της Δευτέρας για όσους ξέρουν την περιοχή... αρχίσαμε να γυρνάμε τα στενά πιστεύοντας ότι μπορεί να βρούμε και κάποιο άλλο ανοιχτό λόγω εορτών....... μπα από τα υπόλοιπα γνωστά μας μέρη όλα κλειστά

θυμήθηκα ότι σε ένα στενό σε μια αυλή σπιτιού είχα δει μια ταμπέλα το καλοκαίρι θεωρώντας ότι πρέπει να είναι καινούριο και είπα ας κάνουμε τον κόπο να το βρούμε... μην ξέροντας τίποτα παραπάνω για το μαγαζί

<>

εξωτερικά είναι μια αυλή παλιού διώροφου σπιτιού, όμορφη για καλοκαιράκι

μπαίνοντας μέσα έχουμε έναν ενιαίο χώρο όντως του παλιού σπιτιού, όπου διατηρούνται σχεδόν όλα από τα δομικά του στοιχεία, πχ δάπεδο μωσαϊκό, ξύλινα κουφώματα, γενικά λιτή διακόσμηση με ξύλινες καρέκλες με πλεκτή βάση κλασσικά τραπεζάκια και κάποια βαρέλια στην μια πλευρά τα οποία όμως έχουν όντως κρασί

οκ.... ας δούμε το μενού...... απίστευτα μικρό και μόνο θαλασσινά.... και μάλιστα μόνο ελιές
φέτα
2 σαλάτες
ψάρια (όχι γαύρος, σαρδέλες και λοιπά αυτής της κατηγορίας) και η σπεσιαλιτέ γαρίδες γάμπαρη

ούτε πατάτες.... ούτε αλοιφές....... ούτε οστρακοειδή....... ούτε μαλάκια...

πραγματικά παγώσαμε... κοιταζόμασταν αμήχανα γενικά δεν ήμασταν με διάθεση για ψάρι, πόσο μάλλον με ένα τόσο περιορισμένο μενού... τελικά είπαμε οκ...
ας κάτσουμε να δοκιμάσουμε

1 ελιές
1 φέτα
1 σαλάτα ντομάτα κρεμμύδι (μυρωδάτη και γευστική και ας ήταν εκτός εποχής)
1/2 κιλό γαρίδες γάμπαρη (6 τεμ)
(κάνει την διαφορά, ολόφρεσκες!!!! δοκιμάστε την όπου την βρείτε, οι συγκεκριμένες ειναι βορείου Αιγαίου, καθαρές, όχι Αμβρακικού κλειστή θάλασσα)
800 γραμ. Μπαρμπούνια (6 τεμ) (ολόφρεσκα, γευστικότατα)
κρασί δικό τους ροζέ σε βαρέλι (υψηλη οξύτητα με όμορφή γλυκιά επίγευση)

όλα τα τα πιάτα ήταν ΑΡΙΣΤΑ!!! τόσο στην επιλογή της πρώτης ύλης, τίποτα κατεψυγμένο, όσο και στη επεξεργασία της-μαγείρεμα

γεύσης και μυρωδιές <> που σου μένουν σε όλη την διάρκεια του γεύματος χωρίς να μπερδεύεσαι με περιττές επιλογές πιάτων

θεωρώ ότι αυτή η επιτυχία στηρίζεται στην καθαρή επιλογή της επιχείρησης να έχει τόσο μικρό μενού το οποίο στοχεύει καθαρά στην απόδοση ποιοτικότερων πιάτων

κέρασμα σπιτικό γλυκό του κουταλιού κυδώνι άψογο
(και δεν είμαι τύπος του γλυκού του κουταλιού)

δώσαμε 90 ευρώ 3 άτομα με ένα κιλό κρασί χύμα

Συμπέρασμα: αξίζει και με το παραπάνω να φας όντως ποιοτικά, να πας και να ξαναπάς...... το πόσο συχνά εξαρτάτε για τον καθένα καθώς δεν είναι φτηνή επιλογή αλλά τα αξίζει τα λεφτά της.

Σημείωση: το μαγαζί τελικά είναι οικογενειακή επιχείρηση τρίτης γενιάς... άσχετα αν το ανακαλύψαμε τώρα

Σημερινές

Ανακοινώσεις

1 ΝΕΕΣ