FURIN KAZAN

Ιαπωνία - Sushi

  Απόλλωνος 2, Σύνταγμα [Χάρτης]
  210 3229170

Περιγραφή
Ιαπωνέζικες σπεσιαλιτέ, ανοιχτό και το μεσημέρι.


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ιαπωνία - Sushi - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Αυγ
23
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
17-25

Πως λέμε καραφλοχαιτάς; Πως λέμε ρεμπετοροκάς; Πως λέμε too old to rock 'n' roll but still too young to die; Ε κάτι τέτοιο.

Για να είμαι ειλικρινής 16 Αυγούστου εγώ ήθελα ούζο. Ο Μυτιληνιός κι ο Καπετάν Μιχάλης κλειστοί. Η καλή μου είναι λίγο πιο ραφινέ από εμένα, κι ενώ συμφωνούσαμε στο ψάρι, είπε την ιδέα για σούσι. Εγώ χατίρια δύσκολα χαλάω, κυρίως όταν πρόκειται για φαγητό. Άντρας βαρύς όμως άσκησα βέτο (και ουχί το ομώνυμο ούζο). Είπα όχι πάλι Nakama. Κι έτσι καταλήξαμε στους Deep Purple του εν Αθήναις σουσίου.

Παλιό όσο κι η έννοια του έθνικ στην Ελλάδα, καίτοι αλλού με άλλο όνομα αλλά ίδια ιδιοκτησία, καλό όσο κι η εποχή που πρωτάνοιξε (late ‘70s-early ‘80s), κλασικό όσο και τα σόλα του Blackmore. Αυτό δημιούργησε την ασιατική πιάτσα (ινδικά, κινέζικα, γιαπωνέζικα, κορεάτικα) της Απόλλωνος (από το 1999 και μετά) και των γύρω στενών. Τιμή και δόξα στον μπροστάρη. Όμως τίθεται το κυρίαρχο ερώτημα: είναι τόσο καλό ώστε να ξεχωρίζει από τον τεράστιο πλέον ανταγωνισμό (Koi, Nakama etc);

Εδώ πάει η πρώτη γραμμή (βλ. ξεκίνημα"κριτικής"). Είναι αδιαμφισβήτητα καλό. Είναι σίγουρα ποιοτικό. Δεν είναι ακριβό. Κάτι θέλει όμως. Έχει χάσει κάτι από τη λάμψη του. Ή οι ανταγωνιστές λάμπουν πάρα πολύ.

Επήραμαν:

- Miso soup. 3 euros. Μάστα. Τώρα σούπα είναι, τι να κρίνω απ’ αυτό το μπλουμ (σ. σ. είναι -ίσως- κατανοητό ότι δεν την παρήγγειλα εγώ αλλά τη δοκίμασα); Ας πούμε καλή.

- Yakisoba special. Γιαπωνέζικη paella. Noodles με καλαμάρι, γαρίδα, μοσχάρι, γ’ρούν’ (θεωρητικά ήταν με κοτόπουλο αλλά δεν είχε). 9 euros. Αρκετά καλό.

- Tataki Maki. 10 euros. Σε σπαστά ελληνικά: φύλλο φυκιού στο οποίο έχει τυλιχτεί ρύζι, ωμό λευκό ψάρι, φρέσκο κρεμμυδάκι και πιπερόριζα. Τα γνωστά ρολάκια που β’τάμ’ (σ. σ. ζητώ συγγνώμη αλλά πήγα στην Πίνδο για κάποιες μέρες και μου έμεινε η προφορά) στην σάλτσα σόγιας. Δεν θα το παίξω γιαπωνέζος από κούνια, αν και ο Γούναρης μου ήταν πάντα συμπαθής, αλλά νομίζω ότι ήθελε λίγο ginger παραπάνω.

- Sushi Kaze. 22 euros. Δηλαδή 8 nigiri, αυτό το ξυδάτο κολλώδες ρυζάκι από κάτω με κομματάκι ωμού ψαριού από πάνω (τόνος, γαρίδα, σολωμός και λευκό ψάρι) και 3 μάκια (βλ. ανωτέρω). Bonus ρολάκι με μπρικ σολωμού.

- Εκεράσασι γλυκάκι από τον Χατζή (γκοφρετίνι-πουράκι).

41 ευρώ εν τω συνόλω με άφθονο νερό κανάτας. 20,50 per capita.

Γιατί η υφέρπουσα γκρίνια; Μουσική αγγλικής παμπ δυνατά (σ. σ. το ιντερνετικό ραδιόφωνο είναι μιας μορφής ελευθερία αλλά και μιας μορφής ισοπέδωση). Ο χώρος θέλει αν όχι ανακαίνιση φρεσκάρισμα (πχ φαγωμένες φορμάικες τραπεζιών θυμίζουν China Town στο Λονδίνο). Όταν μπαίνουν νέα δεδομένα στη συνάρτηση (ανταγωνισμός) πρέπει να επαναπροσδιορίζεσαι. Δυστυχώς είμεθα όλοι ολίγον τι ετεροπροσδιοριζόμενοι.

Κατά τα λοιπά θα πω ότι γευστικά και ποιοτικά είναι μισό κλικ πάνω από τον ανταγωνισμό. Αν αυτό το μισό κλικ στη γεύση και στην ποιότητα αξίζει το ένα κλικ πάνω στην τιμή δεν μπορώ να το πω εγώ για σας…

Δύο είναι οι βασικοί θεωρητικοί του πολέμου ο von Clausewitz (Πρώσος του 1800) κι ο Sun Tzu. Ο δεύτερος λοιπόν, Κινέζος στρατηγός και φιλόσοφος, σχεδόν σύγχρονος του Θεμιστοκλή, έγραψε στο βιβλίο του «η Τέχνη του Πολέμου» (το οποίο ενίοτε διδάσκεται και στις σχολές διοίκησης επιχειρήσων) ότι πρέπει κάποιος να είναι γρήγορος σαν τον άνεμο, ήσυχος σαν το δάσος, άγριος σαν τη φωτιά, αμετακίνητος σαν το βουνό. Αυτό έγινε πολεμικό λάβαρο 2000 χρόνια μετά στην γειτονική Ιαπωνία για έναν τοπάρχη (Takeda Shingen) κατά τη διάρκεια σειράς εμφύλιων συρράξεων, το οποίο ανέφερε: άνεμος, δάσος, φωτιά, βουνό. Στα ιαπωνικά furinkazan. Αυτά για πλαισιώσω όσα ο προγράψας piperman έχει ήδη αναλύσει.

ΥΓ Μια πρόταση άσχετη: αντί να γιορτάζουμε Φλεβαριάτικα τη γιορτή των ερωτευμένων (που ακόμα ρευόμαστε μελομακάρονο και γαλοπούλα) δεν την πάμε στην αυγουστιάτικη πανσέληνο να γουστάρουμε κιόλας; Άλλο αρκουδάκι και σοκολατάκια μες στο ___κρυο κι άλλο λευκό (ροζέ για μένα) κρασί, ζουμερά φρούτα, φεγγαράδα και βραδινό μπάνιo. Για τις σχέσεις σελήνης-Αφροδίτης-θάλασσας ό, τι και να γράψω εδώ είναι ελάχιστο.

ΥΓ2 Επειδή είναι καλό να μην είμαστε αχάριστοι να ευχαριστήσω fratello και Επικούριο για την επί του ΙΝΤΕΑΛ κριτική τους (2009 και 2011, αντίστοιχα). Ήταν ένα μικρό ψυχοταξίδι σε καλλίτερες εποχές. Ευχαριστώ. ΙΝΤΕΑΛ και Καπετάν Μιχάλης ήταν μια υπέροχη αντίθεση με μεσοτοιχία...

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ιαπωνία - Sushi - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Φεβ
13
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Δευτέρα 8/2, αργά το απόγευμα βρίσκομαι με φιλικό πρόσωπο, ειδήμονα της γιαπωνέζικης κουλτούρας και κουζίνας στο Σύνταγμα και, φυσικά, μου προτείνει στην πιάτσα της Απόλλωνος το FURIN KAZAN. Θα είχα να πάω καμιά δεκαριά χρόνια και έτσι την ακολούθησα χωρίς την παραμικρή αντίρρηση, όταν μάλιστα μου είπε ότι διατηρεί πάντα αξιόπιστη ποιότητα γεύσης και επίπεδο σέρβις. Βρίσκεται εκεί ανάμεσα σε άλλους ασιατικούς χώρους εστίασης από την Ινδία μέχρι την Άπω Ανατολή, καθώς και σε απόσταση αναπνοής από τα αντίστοιχα στέκια της οδού Νίκης, για όσους επιθυμούν τις συγκρίσεις.

Ωστόσο, το FURIN KAZAN (FK) πρωτοστατεί στη γύρω περιοχή. Άνοιξε πρώτο από όλα αυτά, ήδη από το 1999, αντικαθιστώντας το ιστορικό MICHIKO στην Πλάκα, που είχε αφήσει εποχή από το 1971 μέχρι το 1999. Και τα 2 μαγαζιά ήταν ιδιοκτησίας της οικογένειας Eyko απ’ την Ιαπωνία. Η κόρη Eyko βρίσκεται στη χώρα μας εδώ και 40 χρόνια και είναι η ψυχή του FK, επιλέγοντας τους Γιαπωνέζους σεφ, τις πρώτες ύλες και γενικά το καθετί. Το site μας, ευθύς εξαρχής, δηλαδή από το 2008 μέχρι σήμερα, έχει τιμήσει τον χώρο αυτό με καμιά εκατοστή κριτικές και τον έχει αξιολογήσει αναλόγως!

Μετά το εισαγωγικό ιστορικό του FK, θα σας πω τώρα δυο λόγια και για το όνομά του: FU RIN KA ZAN, είναι οι ονομασίες αντίστοιχα του ανέμου, του δάσους, της φωτιάς και του βουνού. FU RIN KA ZAN, λοιπόν, ήταν οι συνθηματικές λέξεις της πολεμικής ιαχής των σαμουράι που πλαισίωναν τον 16ο αιώνα τον ξακουστό φεουδάρχη (daimyo) Takeda Shingen. Η ιαχή τους σήμαινε: γρήγορος σαν άνεμος, σιωπηλός σαν δάσος, άγριος σαν φωτιά και ακλόνητος σαν βουνό. Τι πρωτότυπη, αλήθεια, ιδέα για το όνομα του δημοφιλούς γιαπωνέζικου εστιατορίου!!

Καιρός είναι, όμως, να προσγειωθώ και στον συγκεκριμένο αυτό χώρο. Ο χώρος λοιπόν είναι μάλλον περιορισμένος, με καμιά εικοσαριά τραπέζια, απ’ τα οποία αρκετά βλέπουν την πρόσοψη στην Απόλλωνος. Η κουζίνα είναι ανοιχτή, με όψη επενδεδυμένη με ξύλο, και βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας, με τους 4 μάγειρες (οι 2 Ιάπωνες), με τις λευκές στολές τους, επί το έργον. Μπροστά της, υπάρχει η βιτρίνα όπου κυριαρχούν τα ωμά ψάρια με τις ταμπελίτσες τους. Στο βάθος αριστερά, οι 2 καθαρές τουαλέτες, ανδρών και γυναικών. Τόσο στην ανοιχτή κουζίνα όσο και σε μια κολόνα, θαυμάσαμε τις εικόνες με τις ανθισμένες κερασιές, που τα χρώματά τους ομορφαίνουν πολύ τον σχετικά μικρό αυτό χώρο.

Ήμασταν τυχεροί, γιατί όταν πήγαμε, γύρω στις 6 μ. μ., δεν ήταν ώρα αιχμής και το μαγαζί ήταν μισογεμάτο. Νωρίτερα, τα μεσημέρια και αργότερα, τα βράδια, το FK είναι πάντα τίγκα από κόσμο και χρειάζεται αρκετή υπομονή. Οι θαμώνες, από 20 ως 50 ετών οι περισσότεροι, είναι και Έλληνες αλλά και πολλοί ξένοι τουρίστες. Με την ευκαιρία αυτή, θα προσθέσω ότι λειτουργούν καθημερινά, από 13.00 έως 23.30 το βράδυ.

Το προσωπικό σερβιρίσματος, 5 άτομα, ήταν σε γενικές γραμμές αρκετά κατηρτισμένο και ευγενικό, αλλά δεν είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την ετοιμότητά του σε συνθήκες πλήρους λειτουργίας του μαγαζιού. Πάντως, πρόσεξα ότι, κάποιες φορές, τα νεότερα άτομα απευθύνονταν στους πιο παλιούς για κάποια ερωτήματά μας, που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να τα γνώριζαν. Όσον αφορά, λοιπόν, το training στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλους χώρους αναψυχής, θεωρώ ότι ακόμα χωλαίνουμε και θα πρέπει να καταβάλουμε τεράστιες προσπάθειες για να μη χάσουμε το τραίνο, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, δεινής κρίσης και ταυτόχρονα δεινού και ανελέητου ανταγωνισμού με τις γειτονικές μας χώρες!!

Μας έφεραν, λοιπόν, τον μεγάλο εικονογραφημένο και τρίγλωσσο κατάλογό τους, που πρέπει να είναι προϊόν της πολύχρονης πείρας τους. Το κάθε φαγητό, που βλέπαμε την εικόνα του, είχε τη γιαπωνέζικη ονομασία του, πλαισιωμένη από μια πλήρη αγγλική και ελληνική επεξήγηση. Και μιλάμε για πολλές σελίδες, μπράβο τους!!

Μαζί με τον ανανεωμένο τους κατάλογο, που θέλαμε ώρα για να τον μελετήσουμε μέχρι να αποφασίσουμε, ήρθε κρύο νερό σε κανάτα, αρωματικά υγρά μαντηλάκια σφραγισμένα, καθώς η γνώριμη soy sauce μέσα σε ένα βαζάκι αλλά και τα 2 μπολάκια για να τη μοιράσουμε. Απαραίτητο βέβαια συμπλήρωμα ήταν τα κλασικά chopsticks που τα τιμήσαμε δεόντως, εκτός απ’ τα Sushi που τα απολαμβάνουμε συνήθως με το χέρι, όπως, άλλωστε, μάθαμε εδώ για το κοτόπουλο και τα λοιπά…

Η όρεξή μας, εντωμεταξύ, είχε ανοίξει για τα καλά, οπότε με τη βοήθεια της φίλης μου παραγγείλαμε τα εξής πιάτα, που προσγειώθηκαν πάνω στα όμορφα πράσινα υφασμάτινα σουπλά τους:

• Μια ποικιλία Sushi Hatashi, 9 τεμαχίων, από τα οποία τα 6 ήταν Nigiri (θυμίζω πως είναι βάση ρυζιού πάνω στην οποία τοποθετούν φέτες ωμού ψαριού, εδώ από 2 με σολομό, τόνο και λευκό ψάρι – ένα λαυράκι και μια σφυρίδα). Τα υπόλοιπα 3 ήτανε Maki σολομού, με λευκό ginger και καυτερή wasabi. Και τα 9 ήταν υπέροχα, εννοείται με τη συνοδεία της σχετικής σόγιας! Η τιμή τους στα 18 €.

• Μια μερίδα Shake No Misokasu Zuke, που ελληνιστί σημαίνει, μικρή φέτα μαριναρισμένου σολομού στη σχάρα, με σάλτσα Misokasu. Ήρθε με λίγο μαρούλι και μια φλούδα λεμονιού. Ο σολομός έλιωνε στο στόμα, και η τιμή αυτού του ορεκτικού ήταν 5 €.

• Μια σαλάτα Avocado Sunisu, που ήταν 2 κομμάτια φρέσκου αβοκάντο με ξιδάτη πάστα Misu και καβουρδισμένο σουσάμι, συνοδευόμενα από νοστιμότατη καφέ sauce Misu! Τιμή στα 4 €.

• Ως κύριο πιάτο δοκιμάσαμε ένα δημοφιλέστατο στην Ιαπωνία Katsu and curry with rice, που είναι τηγανιτό χοιρινό εσκαλόπ πανέ, σε ιαπωνικό ρύζι ατμού, με ginger τουρσί και curry sauce. Μας το σέρβιραν μέσα σε ένα βαθύ πιάτο και ήταν μια χορταστική μερίδα κρέατος και ρυζιού, με γαρνιτούρα καρώτου και ginger. Τιμή: 12 €.

• Μια μερίδα Chahan Special, που ήταν τηγανιτό ρύζι με κοτόπουλο, γαρίδα, κρεμμύδι, αρακά και καρώτο. Ήταν ένα πεντανόστιμο βουναλάκι ιαπωνικού ρυζιού, και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Για μένα ήταν εφάμιλλο των πολίτικων πιλαφιών ή των ινδικών ρυζιών biryani!! Τιμή στα 8 €.

Ο λογαριασμός, στα 47 €, δικαιολογούσε απόλυτα την ξεχωριστή αυτή εμπειρία μας, σε ένα χώρο με ιστορία, όπου οι ώριμοι Γιαπωνέζοι σεφ κάνουν θαύματα. Κατ’ άτομο: 23.50 €, δηλ. κατηγορία 17/25 €, για όλα αυτά!

Ακολούθησε κέρασμα ανάλογο όσων προηγήθηκαν. Μας έφεραν ένα παγωμένο γλυκό μέσα σε γυάλινο ποτήρι, όπου ξεχείλιζαν η σοκολάτα με το βατόμουρο, τη φράουλα και το ροδάκινο. Ήταν κάτι το εξαιρετικό και μάθαμε μάλιστα πως η συνταγή αυτή παραλλάσσεται από μέρα σε μέρα.

Κατά πάγια συνήθειά μου, θα αναφερθώ τώρα και σε ορισμένα άλλα κλασικά τους πιάτα. Από τις σούπες, λοιπόν, ξεχωρίζει η Miso (3 €), ενώ από τα ρύζια, το ξιδάτο Shari (3 €). Επίσης, το Gyudon, δηλ. φέτες ψιλοκομμένου μοσχαριού με κρεμμύδι και ζυμαρικά από φασόλια. Τιμή 11 €. Άλλο αστέρι τους, το Kijiyakidon, το ξακουστό ψητό κοτόπουλο με ρύζι ατμού και φύκια nori, στα 9 €. Έχουν βέβαια και ποικιλία από noodles με λαχανικά, θαλασσινά ή κρεατικά, στα 8-9 €. Δεν λείπουν τα εδέσματα Teppanyaki – αντικολλητικό θερμαινόμενο σκεύος – για σολομό, κοτόπουλο, κ. λπ., καθώς και μια μεγάλη ποικιλία από τα γνωστά σε όλους πλέον Maki Sushi, σε τιμές περίπου 3-5 € ανά τεμάχιο.

Όσον αφορά τα ποτά, υπάρχει φυσικά το εθνικό ποτό τους, το Sake, είδος κρασιού, το οποίο παρασκευάζεται από ρύζι, νερό, μαγιά και τον μύκητα Kojikin, ενώ έχει περιεκτικότητα σε οινόπνευμα από 12 – 16 %. Όπως είναι γνωστό, σερβίρεται είτε κρύο είτε ζεστό, ανάλογα με το φαγητό και τις διαθέσεις σας. Η τιμή του είναι περίπου 8 € τα 187 ml.

Οι Ευρωπαϊκές μπύρες, περί τα 3 € (Mythos, Amstel, Heineken.. ), ενώ οι γιαπωνέζικες, Sapporo, Asahi, Kirin, στα 4-5 € περίπου.

Τα ελληνικά κρασιά κυμαίνονται από 6 € για τα μπουκαλάκια των 187 ml (λευκό Αθήρι Τσάνταλη, ή κόκκινο Ασύρτικο Αντωνόπουλου), ενώ τα μεγάλα των 750 ml. είναι στα 18 € και 25 €, αντίστοιχα. Σε γενικές γραμμές, η λίστα των ποτών τους κρίνεται επαρκής και αντιπροσωπευτική (υπάρχουν και όλα τα συνήθη αναψυκτικά, κ. λπ. ), και οι τιμές των ποτών δεν είναι απαγορευτικές.

Σαν γενικό συμπέρασμα, το μαγαζί συστήνεται, ειδικά για όσους είναι λάτρεις μιας έθνικ γαστρονομικής εμπειρίας, σε ένα μικροσκοπικό ιστορικό μαγαζί του αθηναϊκού κέντρου.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ιαπωνία - Sushi - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Μάρ
31
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

" FU RIN KA ZAN, είναι οι ονομασίες αντίστοιχα του ανέμου, του δάσους, της φωτιάς και του βουνού. FU RIN KA ZAN, λοιπόν, ήταν οι συνθηματικές λέξεις της πολεμικής ιαχής των σαμουράι που πλαισίωναν τον 16ο αιώνα τον ξακουστό φεουδάρχη (daimyo) Takeda Shingen. Η ιαχή τους σήμαινε: γρήγορος σαν άνεμος, σιωπηλός σαν δάσος, άγριος σαν φωτιά και ακλόνητος σαν βουνό. Τι πρωτότυπη, αλήθεια, ιδέα για το όνομα του δημοφιλούς γιαπωνέζικου εστιατορίου!! "

Δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω αλλιώς. Φοβερή παρουσίαση και ενημέρωση από τον φίλο και δάσκαλο Piperman! Θα κρατήσω την παράγραφο αυτή. Την δανείζομαι χωρίς να τον ρωτήσω, αλλά ελπίζω και πιστεύω ότι έχω το ελεύθερο και από αυτόν!

H δική μου επίσκεψη στο μαγαζάκι αυτό είχε ως εξής.

27/3/2016 Κυριακή βράδυ στις 22:00 μετά από θέατρο, 2 άτομα χωρίς κράτηση

Μετά από μία συγκινητική παράσταση (Σμύρνη μου αγαπημένη) καταλήξαμε στο κέντρο για μεταθεατρικό τσίμπημα. Όμως ας πούμε και δύο λόγια για την παράσταση. Πολλά λέγονται και γράφονται για την Μιμή Ντενίση. Από πλευράς ηθοποιίας, δεν τρελαίνεται κανείς βλέποντάς την να παίζει. Από πλευράς, δημιουργικής και παραγωγών, οι περισσότεροι της βγάζουν το καπέλο. Και έχουν δίκιο, κουστούμια, σκηνικά και σκηνοθεσία αριστουργηματικά! Τα κείμενα καλοδουλεμένα και εύστοχα.

Όσο αναφορά την εμπειρία και το φαγητό του FK, όλα κύλισαν χαλαρά και χωρίς καμία ιδιαίτερα θετική ή αρνητική εντύπωση, αν εξαιρέσουμε την τιμή των γαρίδων τεμπούρα. Μπαίνοντας αντικρίζεις ένα μικρό μαγαζάκι, το οποίο είναι ευδιάκριτο και φανερωμένο πριν μπεις. Μέσα από την τζαμαρία του. Κανένα σασπένς καμία δημιουργία συναισθημάτων περιέργειας και προσμονής, του τι θα συναντήσεις. Τα ξέρεις όλα καθώς τα βλέπεις όλα, πριν μπεις. Ο χώρος μικρός και συνωστισμένος από μικρά τραπεζάκια και καρεκλίτσες. Όταν είναι γεμάτο, σίγουρα προκύπτουν δυσκολίες. Όταν το επισκεφθήκαμε εμείς ήταν μισογεμάτο, οπότε και ήμασταν άνετα. Καθίσαμε σε τεσσάρι τραπεζάκι.

Ο κατάλογος ήρθε αρκετά γρήγορα και ριχτήκαμε στο διάβασμα. Ομολογουμένως μεγάλος και ενδιαφέρον κατάλογος για σουσομάγαζο. Το θετικό είναι πως έχεις πολλές επιλογές σε πιάτα και πέρα από σούσι. Εμείς όμως πήγαμε για σούσι και σούσι φάγαμε κατά κύριο λόγο.

Το προσωπικό αρκετό ίσως και παραπάνω απότι θα χρειαζόταν ένα τόσο μικρό μαγαζάκι. Ευγενικό, γρήγορο και με συνέπεια. Θα μπορούσαν να είναι αρκετά πιο εύθυμο, αλλά πιθανόν και η ώρα να μην τους βοήθησε σε αυτό, καθώς απότι διαπιστώσαμε αργότερα έκλεινε νωρίς.

Πήραμε:

- μισή μερίδα (6τμχ) ΤΕΚΚΑ-ΜΑΚΙ, με τόνο
- μισή μερίδα (6 τμχ) ΤΑΤΑΚΙ-ΜΑΚΙ, με λευκά ψάρια και τζίντζερ
- μία μερίδα (8τμχ)CALIFORNIA-MAKI, το γνωστό και αγαπημένο στους περισσότερους σουσοφάγους. Ξεχώρισε από τα απλά ΜΑΚΙ.
- γαρίδες τεμπούρα (5τμχ) (16 ευρώ ?), γαρίδες τηγανητές αφού βουτήχτηκαν στον κλασικό χυλό τεμπούρας. Όχι κάτι το ιδιαίτερο. Η τιμής τους όμως ήταν απαράδεκτη για αυτό που τελικά δοκιμάσαμε.
- τηγανητό ρύζι με λαχανικά (Chahan), πολύ ωραίο και χορταστικό πιάτο! Οι γεύσεις από αυγό και λαχανικά έδεσαν τόσο ωραία με το κολλώδες ρυζάκι.
- μία μπίρα Γιαπωνέζικη

Πληρώσαμε 50 ευρώ και μας έφεραν 2 σοκολατάκια για επιδόρπιο και νερό βρύσης όταν το ζητήσαμε.

HIGHLIGHTS: Από τις λίγες φορές που δυσκολεύομαι να προτείνω κάτι που σίγουρα πρέπει να παραγγείλει κανείς ή να καταδείξω εμφανή διαφοροποίηση. Ίσως το τηγανητό τους ρύζι και το CALIFORNIA-MAKI, αλλά με επιφύλαξη.

Το VFM κινείται μεταξύ 2/4 και 3/4. Από τα πιάτα που πήραμε τα 4 ήταν στο 3/4 και η γαρίδες στο 1/4.

Το συγκεκριμένο μαγαζάκι είχε καλή φήμη, όμως αν το κρίνω από το σούσι του, είναι μέτριο. Αντιληφθήκαμε μία μικρή διαφορά στα υλικά (μάλλον ανώτερης ποιότητας) από το διπλανό ΚΟΙ, αλλά σε γενικές γραμμές δεν φάγαμε κάτι πολύ διαφορετικό. Θα του δώσω άλλη μία ευκαιρία κάποια στιγμή, ώστε να δοκιμάσω και μερικά από τα πολύ ενδιαφέροντα κυρίως πιάτα, που είδαμε ότι έχει. Ίσως να στηρίζεται εκεί η φήμη του.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ιαπωνία - Sushi - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Ιαν
29
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
26-36

Εχω επισκεφθει το εστιατοριο αυτο αρκετες φορες. Ειναι νομιζω ενα απο τα καλυτερα της πολης. Ποιοτικα τουλαχιστον.

Μικρος χωρος, σερβις γρηγορο, ενημερο, ευγενικο.
Τιμες ειναι λιγο πανω απο αυτο που βρισκεις αλλου αλλα η ποιοτητα πληρωνεται.

Απο πλευρας φαγητου, το ψαρι του ειναι φρεσκοτατο, αψογα σερβιρισμενο. Απο Noodles δεν εχω δοκιμασει ή ρυζι (παω μονο για το sushi του).
Ειναι το μερος που δοκιμασα πρωτη φορα, καποια ειδη ψαριου που δεν τα βρισκεις στο εξωτερικο. Οπως τσιπουρα, φακρι, μαγιατικο κ. α.

Προσωπικα πιστευω οτι εαν θελεις να γευτεις σωστα ενα ποιοτικο sushi, το Furin kazan ειναι μια καλη επιλογη.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ιαπωνία - Sushi - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Νοε
15
2014
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
17-25

Πάνε πολλά χρόνια τώρα που ο Έλληνας αποφάσισε να μυηθεί στην Ασιατική κουζίνα. Αρχικά στην Κινέζικη όπου την λάτρεψε μετά μανίας.

Και η κουτσή Μαρία έλιωνε για το γλυκόξινο κοτόπουλο, τα νουντλς και τα σπρινγκ ρολς (και μόνο για αυτά!! ). Στην πορεία η μόδα της Κινέζικης κουζίνας παραμερίστηκε λίγο. Έτσι, η κουτσή Μαρία συνάμενη-κουνάμενη με τις πατερίτσες της παραμάσχαλα αλλά πάντα κρατώντας τα ξυλάκια με εκπληκτική επιδεξιότητα, γύρισε την πλάτη στα σπρινγκ ρολς και ξεκίνησε να δηλώνει ότι αν ο επιλεκτικός ουρανίσκος της δεν γευτεί τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα ρυζάκι τυλιγμένο στην χλωρίδα των ασιατικών ωκεανών, νοιώθει ότι πέφτει σε κατάθλιψη.

Έτσι και η Ελλαδίτσα μας, αν και με αρκετή χρονοκαθυστέρηση, αποφάσισε να ακολουθήσει το trend της υπόλοιπης υφηλίου. Τα τελευταία χρόνια ξεπήδησαν αρκετά σουσάδικα στο κέντρο (και μη) της Αθήνας και πολλαπλασίασαν τα ήδη 4-5 προϋπάρχοντα.

Το Furin Kazan δεν είναι ανάμεσα σε αυτά που προστέθηκαν προσφάτως στον χάρτη της πρωτεύουσας. Το θυμάμαι καλά ριζωμένο εδώ και χρόνια στο ίδιο σημείο. Όπως επίσης θυμάμαι ότι κάποια φορά που είχα τσεκάρει πριν από πολλά χρόνια τις τιμές του καταλόγου του, αυτό στάθηκε αποτρεπτικό για να το επισκεφτώ…

Αν και στο εξωτερικό έχω φάει αρκετές φορές Γιαπωνέζικη κουζίνα, στην Ελλάδα δεν είχα αντίστοιχη εμπειρία. Προφανώς ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και πριν μερικές ημέρες εγώ και η παρέα μου το επισκεφθήκαμε αφού προηγουμένως διαβάσαμε τις (αντικρουόμενες) κριτικές στο Ask4food.
Η κριτική μου δεν είναι με βάση και σύγκριση των τιμών και ποιότητας που προσφέρουν άλλα Γιαπωνέζικα εστιατόρια στην Ελλάδα, αλλά βάσει του πως πρέπει και να είναι ένα εστιατόριο αυτής της κουζίνας και φιλοσοφίας.

Αν θυμάμαι καλά, κάπου είχα διαβάσει ότι για να γίνει κάποιος σεφ Γιαπωνέζικης κουζίνας, θα πρέπει να περάσει από τετραετή φοίτηση. Από τα τέσσερα αυτά χρόνια, τα δύο πρώτα μαθαίνει αποκλειστικά και μόνο την χρήση των μαχαιριών και την ειδική κινησιολογία.

Για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις κι εκπλήξεις, πήγαμε μετά από κράτηση που είχαμε κάνει. Παρά το γεγονός ότι ήμασταν ακριβείς στην ώρα μας, τραπέζι δεν υπήρχε κι έτσι περιμέναμε για κάμποση ώρα έξω από το μαγαζί μέχρι να αδειάσει κάποιο. Όμως και πάλι, αντί να μας ενημερώσουν οι ίδιοι –ως θεωρώ ότι είχαν υποχρέωση- ήμασταν εμείς που ξαναμπαίναμε μέσα για να ρωτήσουμε αν είναι πλέον διαθέσιμο το τραπέζι μας. Ο κύριος που κλήθηκε να μας εξυπηρετήσει σχετικά με την κράτησή μας έδειχνε αποδιοργανωμένος, αφού κάθε φορά που μπαίναμε μέσα για να ρωτήσουμε για το τραπέζι μας, μας κοιτούσε σα να μας έβλεπε πρώτη φορά, ρωτώντας μας κάθε φορά τι θα θέλαμε.

Όταν τελικά κάτσαμε στο τραπεζάκι μας, σφηνωθήκαμε στην κυριολεξία ανάμεσα από άλλες δύο παρέες. Περιθώρια για δεξιά-αριστερά, μπρος-πίσω, ούτε για συζήτηση. Η κυρία από πίσω φρόντιζε συχνά πυκνά, όταν τρανταζότανε από τα γέλια, να μελανιάζει τα πλευρά μου…

Επίσης θα ανέφερα κάτι που έχει σχέση με τους κανόνες της υγιεινής και το οποίο μου έκανε κάκιστη εντύπωση, αλλά θα σεβαστώ τους κανόνες του Ask4food και δεν θα το σχολιάσω…

Το service άνισο. Η κοπέλα που μας πήρε παραγγελία και μας σέρβιρε ήταν εξαιρετική. Ευγενική χαμογελαστή και γρήγορη. Στο άλλο άκρο ο κύριος που μας υποδέχτηκε για την κράτηση και μία κυρία που εμφανίστηκε ανάμεσα στα τραπέζια προς το τέλος της επίσκεψής μας. Δεν ξέρω αν ήταν ανάμεσα στους ιδιοκτήτες του εστιατορίου ή αν απλώς χρειάστηκαν έξτρα βοήθεια, αλλά δεν την θεωρώ και καλή εικόνα να περιφέρεται ανάμεσα στα τραπέζια μία κυρία άνω των 60, με εμφανές πρόβλημα στην κίνησή της, μαζεύοντας τα πιάτα που πλέον δεν χρειαζόμασταν. Μάλλον τα ελληνικά της ήταν από φτωχά έως ανύπαρκτα και όταν ήθελε να της δώσουμε κάποιο πιάτο μας, απλά μας έκανε δεικτικά νεύματα με το χέρι της χωρίς να μας απευθύνει καν τον λόγο. Η έκφρασή της ήταν από βαριεστημένη έως έντονα στραβωμένη.

Κι έρχομαι τώρα στην παραγγελία μας.
Ξεκινήσαμε με σούπα Miso shiru. Συμπαθητική αλλά μου φάνηκε-για τα δικά μου γούστα-χωρίς ένταση. Κατ’ ουσία ήταν απλά ένας ζωμός. Φυσικά αυτό μπορεί να μην έχει να κάνει με κάποια αστοχία αλλά απλώς να είναι έτσι η συνταγή της. Το tofu που υπήρχε μέσα δεν πρόσθετε κάποια γεύση. Ευτυχώς την κατάσταση έσωζε λίγο το ψιλοκομμένα φρέσκο κρεμμυδάκι. Κάποιοι απ την παρέα έριξαν μέσα σάλτσα σόγιας μήπως και της δώσουν περισσότερη γεύση.

Ρυζομακάρονα Yakisoba με λαχανικά. Για να πω την αλήθεια τα βρήκα παραβρασμένα και σχεδόν χυλωμένα. Δεν καταλάβαινα καν τι τρώω. Ένας αχταρμάς με απροσδιόριστη γεύση. Τα έφαγα μεν, αλλά μάλλον αυτό είχε να κάνει κυρίως με την πείνα μου που είχε χτυπήσει κόκκινο. 9 euroυδάκια παρόλο που ήταν ένα πιάτο χωρίς την παρουσία κρέατος ή θαλασσινών.

Τηγανιτά λαχανικά. Λεπτότατα στικς από καρότο, κρεμμύδι και κολοκυθάκι, τηγανισμένα μέσα σε χυλό. Ήρθαν με την μορφή μη συμπαγούς «τηγανίτας», τέσσερις το σύνολο. Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω πως μπορεί να δικαιολογηθεί η τιμή των 9 euro!!!!!!!!!!! Ζήτημα το πιάτο μας να περιλάμβανε ¼ από καρότο, κολοκυθάκι και κρεμμύδι!!! Επίσης εντελώς επίπεδο σε γεύση. Οι βούτες στην σόγια ευτυχώς έσωσαν λίγο την κατάσταση.

Και πάμε τώρα στο σούσι. Αποφύγαμε τα μεμονωμένα κομμάτια γιατί το βρίσκω εξωφρενικό κα δώσω από 3 έως 8 euro (!! ) για την κάθε μπουκίτσα ρυζιού με –κατά κύριο λόγο- μία λεπτή φέτα από κάποιο είδος θαλασσινού. Έτσι προσανατολιστήκαμε σε παραγγελίες μισών μερίδων από σούσι Shake Kawa-Maki, Futo Maki, California Maki. Οι μισές μερίδες, ανάλογα με το τι είχαμε επιλέξει ήταν από τέσσερα έως έξι κομμάτια. Η τιμή της κάθε εξάδας ή τετράδας ήταν από 6 έως 7 ευρώ. Κάποια είχαν μέσα σολομό και αβοκάντο, γαρίδα, ψητή πέτσα σολομού ή απομίμηση καβουριού (με την τιμή που τα χρεώνουν το θεωρώ αυτονόητο ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιούν κανονική καβουρόσαρκα.

Επίσης, αν κάτι πρεσβεύει αυτή η κουζίνα είναι η φρεσκάδα των υλικών της. Μεγάλο άκυρο! ). Θα γίνω κουραστικός αλλά και πάλι οι μερίδες και η ποσότητα ήταν αντιστρόφως ανάλογη της τιμής τους. Το γουσάμπι με το οποίο μας τα σέρβιραν μου φάνηκε λίγο αδύναμο και όχι τόσο καυτερό. Ήμουν ο μόνος που το τίμησε. Οι υπόλοιποι συνόδευσαν το σούσι τους με σόγια. Αν θυμάμαι καλά πήραμε 5 ή 6 μισές μερίδες. Πιο πολύ για να μας δοθεί η δυνατότητα να δοκιμάσουμε περισσότερες γεύσεις. Οπότε στο σύνολο ήταν σα να πήραμε μέχρι 3 κανονικά πιάτα. Με τίποτα απ’ ότι δοκίμασα δεν ξετρελάθηκα ούτε είδα κάποια σημαντική διαφορά από το ότι έχω πάρει από τα fast food “wasabi” στο Λονδίνο, με τη διαφορά-καμπανάκι ότι εκεί θα τα πλήρωνα στο ¼ της τιμής.

Όταν ζητήσαμε λογαριασμό κι ενώ στους προηγούμενους φέρνανε ως κέρασμα κάτι σαν παστάκια μέσα σε γυάλινο (ή πλαστικό) ποτηράκι, σε εμάς και στους μετά από εμάς άρχισαν να φέρνουν από ένα σοκολατάκι! Θα μου πεις «ε, θα τους τέλειωσαν». Θα σου απαντήσω «Σάββατο ήταν, 10:30 το βράδυ, ας είχαν κάνει το κουμάντο τους».
Μαζί με ότι ήπιαμε, κληθήκαμε να πληρώσουμε 90 euro. Η απόδειξη ήρθε κανονικά.
Αν και πάντα σιχαινόμουνα την κλισεδιάρικη ατάκα ότι μετά από το ασιατικό τραπέζωμα συνεχίζεις να πεινάς και θέλεις να χτυπήσεις κανένα σουβλάκι, έτσι ακριβώς αισθανόμασταν κι εμείς.

Για να μην είμαι άδικος, ίσως κάποιος άλλος να ενθουσιαστεί από την επίσκεψή του. Εγώ όμως είμαι πρακτικός τύπος. Θέλω αυτά που τρώω να με «χορταίνουν» και σα ποσότητα και σα γεύση. Εκεί δεν μου έκατσε η επίσκεψη.
Αν θα ξαναπάω? Τσουκ υπογραμμισμένο!

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ιαπωνία - Sushi - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Μαι
18
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
17-25

Επίσκεψη χτες με παλιοσειρούλα. Ο χώρος είναι μικρός και τα τραπέζια στριμωγμένα. Η εξυπηρέτηση απ'όλα τα παιδιά ευγενέστατη.

Η παραγγελία μας: 1 συλλογή από σούσι, το οποίο δε συμπαθώ ούτε σαν εμφάνιση, ούτε σα γεύση,1 harumaki τηγανητά ρολά με χοιρινό, λαχανικά και μπαμπού, νόστιμο αλλά πολύ λίγο για χόρταση 1 παγωμένο σάκε για τη σειρούλα και 2 μπύρες 1 Asahi και μια Κirin.

Η λυπητερή ανήρθε στα 37ε μ απόδειξη τα οποία κέρασε η φιλότιμη σειρούλα. Ακριβούτσικο όπως όλα τα έθνικ. Μετά χρειάστηκε να πάρω και πιτόγυρο.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ιαπωνία - Sushi - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Οκτ
28
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
-

Στο Furin Kazan έχω πάει πολλές φορές, ποτέ δε μας έχει απογοητεύσει και θεωρώ ότι είναι μια κλασική value for money επιλογή για σούσι στο κέντρο της Αθήνας.
Πήγαμε με τη γυναίκα μου Σάββατο απόγευμα, μας έκανε εντύπωση ότι είχε λίγο κόσμο (ενώ συνήθως είναι γεμάτο). Ίσως ο αυξημένος ανταγωνισμός (κυρίως από το γειτονικό Koi) να έχει στοιχίσει μέρος της πελατείας.
Ο χώρος είναι απλός και απέριττος, δε θυμίζει σε τίποτα Ιαπωνία, μάλλον αμερικανικό εστιατόριο τύπου φαστ φουντ. Το καλοκαίρι είναι κλιματιζόμενος, ευτυχώς. Πολύ καθαρές οι τουαλέτες.
Το προσωπικό γρήγορο και εξυπηρετικό, για το σούσι περιμένετε λίγο, αλλά κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό, αφού ετοιμάζεται εκείνη τη στιγμή. Ωραίο είναι ότι τους βλέπεις να δουλεύουν στην ανοιχτή κουζίνα.

Πήραμε:

-χταπόδι βραστό, μαριναρισμένο σε σως wasabi, στα 5 ευρώ, ενδιαφέρον και ιδιαίτερα καυτερό.
-Yakisoba με γαρίδες (9 ευρώ), πιάτο με Noodles που είναι πάντα χρήσιμο γιατί χορταίνεις!
-Yakitori με σως σόγιας, σουβλάκι κοτόπουλο (2 τεμάχια), 5 ευρώ, νόστιμο.
-Shakekawa maki, με σολωμό με την πέτσα του (11 ευρώ)
-Tempura maki (τηγανητή γαρίδα), το καλύτερο από τα maki (16 ευρώ)
-Tekka maki (με τόννο), 11 ευρώ
-California maki (14 ευρώ), με ρύζι εξωτερικά.

όλα τα maki εύγευστα και με καλή ποσότητα ψαριού ( σε αντίθεση με άλλα εστιατόρια όπου το ρύζι είναι το 90% της γέμισης).
Μαζί με 2 αναψυκτικά και νερό σε καράφα πληρώσαμε 60 ευρώ, ποσό λογικό για καλό σούσι. Θα ξαναπάμε σίγουρα.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ιαπωνία - Sushi - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Ιουν
13
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
17-25

Εχει περασει πανω απο ενας χρονος απο την παρθενικη μου επισκεψη στο εν λογω εστιατοριο και τα συναισθηματα ειναι πολυ αναμεικτα ακομα. Το εχω επισκεφτει απο τοτε 4-5 φορες οποτε πιστευω οτι εχω σφαιρικη αποψη πια.
Ο χωρος δεν εχει αλλαξει καθολου.

Τα τραπεζια εξακολουθουν να ειναι παρα πολυ στριμωγμενα, σε σημειο που 3-4 διαφορετικες παρεες να τρωνε ολες μαζι. Θεωρω οτι πρεπει να αραιωσουν λιγο τα τραπεζια, γιατι σε καποιες φασεις γινεται και αβολο να ακους τι λενε οι διπλα η σχεδον να γευεσαι το πιατο τους.

Το σερβις εχει παραμεινει με διακυμανσεις. Υπαρχουν σερβιτοροι που ειναι ψυχροι και εκτελεστικοι, και μερικες φορες με υφος βαρεμαρας, αλλα και μερικοι που ειναι λιγο πιο ζεστοι και φιλικοι. Το σιγουρο ειναι οτι το στυλ σερβιρισματος ειναι το ιδιο, δηλαδη ηρθες, δες τον καταλογο γρηγορα, σημειωνω τα πιατα, στα πεταω στα μουτρα, με το που φας τα μαζευω, καθαριζω το τραπεζι, που μονο καθαρισμα δεν το λες αυτο και τελος. Επισης πολυ αρνητικη εντυπωση κανει το θεμα του reserve. Εχω κλεισει τραπεζια ουκ ολιγες φορες, γιατι οποτε δεν κλεινω περιμενω κανενα 30λεπτο. Ομως ακομα και να εχω κανει κρατηση, παλι περιμενω, γιατι πολυ απλα τα τραπεζια τα δινουν σε αλλους και περιμενεις να αδειασει καποιο. Απλα αν εγω εχω κλεισει και εσυ οχι, εγω θα παρω πρωτος το τραπεζι που θα αδειασει. Αλλα παλι περιμενεις.

Η ποιοτητα και η γευση του φαγητου ειναι κι αυτη κυμαινομενη. Μου εχει τυχει φορα που να μην τρωγεται σχεδον τιποτα, γιατι ειναι κακομαγειρεμενα και μετριοτατης ποιοτητας, αλλα μπορει και να ειναι ολα πεντανοστημα, αλλα σε γενικες γραμμες πιστευω οτι τοσο η ποιοτητα οσο και η γευση ειναι απλα μετρια, σε σημειο που αναρωτιεσαι γιατι να περιμενει τοσος κοσμος καθε μερα. Το σουσι ειναι απλο και αρκετα ακριβο, αν σκεφτει κανεις οτι για τα ρολλακια πληρωνεις στην καλυτερη 1 ευρω για μιση μπουκιτσα, ενω το καβουρι που χρησιμοποιειται ειναι απομιμηση, πραγμα απαραδεκτο για τις τιμες που εχει.

Γενικα ομως ειναι πολυ επιπεδο σε γευση και δεν καταλαβαινεις ιδιαιτερη διαφορα αναμεσα στα διαφορα ειδη, καθως το ψαρι ειναι ελαχιστο, ομως μπορει να αρεσει σε πολλους για τον ιδιο ακριβως λογο, οτι δηλαδη δεν εχει τοσο ωμο ψαρι μεσα και ετσι ειναι καλυτερα ανεκτο απο ατομα επιφυλακτικα ως προς το σουσι η που δεν εχουν κατασταλαξει αν τους αρεσει η οχι.

Τα νουντλς τωρα σε γενικες γραμμες ειναι αρκετα ανοστα, ενω η μεριδα ειναι πολυ μικρη και σε τιποτα δεν δικαιολογουν την τιμη τους. 7 ευρω για μισο πιατακι νουντλς με λαχανικα ειναι πολλα, ενω ανεβαινεις μεχρι τα 9 ευρω αν θες να εχουν μεσα γαριδακι ψιλο, καλαμαρι και χοιρινο, το οποιο μερικες φορες ειναι λιγο σκληρο και μυριζει γουρουνιλα. Το τηγανητο ρυζι ειναι αρκετα καλο και σε ποσοτητα, αλλα παλι η τιμη του ειναι λιγο τσιμπημενη. Εγω τιμω ιδιαιτερα το Karry Catsu που ειναι χοιρινο τηγανητο πανε με ρυζι και σαλτσα καρυ. Η μεριδα ειναι αρκετα χορταστικη λογω του ρυζιου, ενω θεωρω απαραδεκτο να πληρωνεις 14 ευρω για ενα πιατο που εχει μολις 4 λωριδες χοιρινο.

Στο τελος μαζι με τον λογαριασμο, που ερχεται παντα με αποδειξη, φερνουν συνηθως και γλυκακι, γιατι μας εχει τυχει φορα που να μην μας φερουν καθολου και φορες που αντι για το κλασσικο γλυκακι μεσα στο πλαστικο ποτηρακι που φερνουν σε ολους, σε εμας να μας φερουν σοκολατακι.
Γενικα εγω το επισκεπτομαι μια στο τοσο και θα συνεχισω να το επισκεπτομαι, γιατι ειναι απο τα λιγα μαγαζια που εχουν γιαπωνεζικη κουζινα. Ομως πρεπει να βελτιωσει πολλα πραγματα αν θελει να συνεχισουμε να πηγαινουμε.

Το σερβις και η αντιμετωπιση προς τον πελατη πρεπει να αλλαξει και να μην νιωθεις οτι σε βλεπουν σαν πορτοφολι και βιαζονται να σε εξυπηρετησουν για να ερθει ο επομενος. Η ποιοτητα και η γευση του φαγητου πρεπει να ανεβουν και η ποσοτητα πρεπει σχεδον σε ολα τα πιατα να αυξηθει, ενω η τιμη πρεπει να μειωθει τουλαχιστον κατα 2 ευρω το πιατο, γιατι ειναι δυσαναλογη με την ποιοτητα και την ποσοτητα. Η αληθεια ειναι οτι για 2 ατομα χωρις ποτο φευγουν ανετα γυρω στα 60 ευρω και δεν φευγεις χορτατος.

Το καθαρισμα των τραπεζιων θα πρεπει να ειναι επισης σχολαστικοτερο, ενω θα πρεπει να μειωθουν τουλαχιστον κατα 5 τραπεζια. Πιστευω οτι αν φροντισουν αυτα τα θεματα, το μαγαζι θα εχει πολυ καλες προοπτικες. Εγω σας το συστηνω για μια πρωτη γνωριμια με την ιαπωνικη κουζινα, αλλα δυστυχως δεν μπορει να γινει το στεκι σας και δυστυχως ακομα δεν εχω βρει κατι αλλο για αντιπροταση.

Δες παλαιότερη κριτική για το ίδιο εστιατόριο απο τον χρήστη thanostheo.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ιαπωνία - Sushi - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Φεβ
04
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
26-36

Στο furin kazan πηγαίνουμε τακτικά εδώ και 6 χρόνια.

Από διάφορα sushi και δήθεν "sushi" μαγαζιά, είναι μακράν το πιο σταθερό σε ποιότητα και service. Θα έλεγα και σε αυθεντικότητα πιάτων.

Το sushi είναι γενικώς ακριβό, όμως στο furin βρίσκεις τη χρυσή τομή μέσα από μεγάλη ποικιλία πιάτων.

Το service είναι γρήγορο και ευγενέστατο, δεδομένου του χαρακτήρα του εστιατορίου, του περιορισμένου χώρου αλλά και του κόσμου που μαζεύεται σχεδόν όλες τις ώρες.

Αγαπημένα πιάτα με σταθερή ποιότητα:
- Αβοκάντο σουμίζο
- Γιακιτόρι
- Χαρουμάκι
- Καλιφόρνια μάκι

Παλιά μας άρεσε και το σάλμον τατάκι, εδώ και καιρό όμως έχουν αλλάξει τη σάλτσα και δεν το προτιμάμε.

Το μαγαζί έχει και 2 μειονεκτήματα:

1. Πολύ κόσμο σε ώρες αιχμής με αποτέλεσμα να μην βρίσκεις εύκολα τραπέζι. Η περιμένεις, η ξαναπερνάς άλλες ώρες. Μάλιστα πρόσφατα έβαλαν και ένα κανόνα: σε ώρες αιχμής, μέγιστη παραμονή στο τραπέζι 1 ώρα (χωρίς κράτηση), η 1,5 ώρα (αν υπάρχει κράτηση). Απαράδεκτος κανόνας, δείχνει όμως πόση πέραση έχει το μαγαζί.

Tip: Σαββατοκύριακο 6:30-7:30 είναι μια καλή και χαλαρή ώρα.

2. Δεν έχει τόσο καλό εξαερισμό, με αποτέλεσμα να μυρίζουν τα ρούχα σου μετά.

Προτείνεται ανεπιφύλακτα!

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ιαπωνία - Sushi - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Δεκ
31
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Στο συγκεκριμένο μαγαζί πήγα γιατί επέμενε μια φίλη μου πάει χρόνια εκεί και κατάλαβα αμέσως το λόγο.

Το μαγαζί βρίσκεται κοντά στο Σύνταγμα πίσω απο την Μητοπόλεως. Σαν χώρος είναι μικρός αλλά θυμίζει αρκετά ασιάτικο εστιατόριο. Το σέρβις άψογο.

Παραγγείλαμε σολομό με λαχανικά (15), ρύζι και μια μερίδα με μικρά σούσι (δεν τα λέγανε σούσι αλλά έτσι μοιάζανε). Το ψάρι τους ήταν νοστιμότατο και πραγματικά άξιζε τα λεφτά του. Σαν μαγαζί δεν θα το χαρακτήριζα φτηνό αλλά αξίζει αν το επισκεφτεί κάποιος που θέλει να φάει καλής ποιότητας φαγητό. Στο τέλος μας κέρασαν και κάτι γλυκάκια σε μικρά ποτηράκια επίσης πολύ νόστιμα.

Αν θα έβρισκα ένα κακό θα ήταν το γεγονός ότι πρέπει να κάνεις κράτηση γιατί έχουν λίγο περίεργο πρόγραμμα και επειδη δεν είναι πολύ μεγάλος ο χώρος ώστε να χωράει πολλά τραπέζια.