Loader

Περιγραφή

Οινομαγειρείο με σταθερές επιλογές σε μαγειρευτά και φρέσκα, μικρά ψάρια - κρασί από τα βαρέλια. Ανοιχτά έως αργά το μεσημέρι.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

03 Φεβ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

ΤΟ ΔΙΠΟΡΤΟ

Σάββατο 14/01/2017. Υπέρλαμπρος ήλιος και αρκετά ζεστή η ατμόσφαιρα σχετικά με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες λόγω χιονιά, τις προηγούμενες ημέρες.
Ευκαιρία βρήκαμε να βγούμε με τον φίλο μου για ψώνια στο κέντρο της Αθήνας.
Η ώρα πέρασε ευχάριστα και κατά τις 13:00 μ. μ. πεινασμένοι αναρωτιόμασταν που θα καταλήξουμε για φαγητό να κορέσουμε την πείνα μας.

Σκεφτήκαμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας σε μια υπόγεια ταβέρνα (κυριολεκτικά κάτω από την γη), που βρίσκεται πίσω από την λαχαναγορά της Βαρβακείου και
στην οποία όσες φορές βρεθήκαμε στην περιοχή και προσπαθήσαμε να βρούμε τραπέζι στάθηκε αδύνατον.
Δεν λένε ο επιμένων νικά; Ε, αυτή την φορά ένα και μοναδικό τραπέζι φλερτάριζε μαζί μας ακριβώς δίπλα στο τελείωμα των σκαλοπατιών. Κοιταζόμασταν και δεν το πιστεύαμε. Δεν το σκεφτήκαμε δεύτερη φορά. Κατεβήκαμε τα μπόλικα σκαλοπάτια (καμιά δεκαριά) της καταπακτής-πόρτας προσέχοντας μην τσακίσουμε τα κρανία μας στο πολύ χαμηλό ταβάνι και αράξαμε φτύνοντας στον κόρφο μας για την τύχη μας γιατί οι τρεις παρέες που κατέβηκαν ακριβώς μετά από εμάς, ξανανέβηκαν εντελώς δυσαρεστημένες τον ανήφορο μιας και όλα τα τραπέζια ήταν ασφυκτικά κατειλημμένα.
Ο χώρος, ειδυλλιακός, σαν να έχει ξεπηδήσει μέσα από ελληνική ταινία της δεκαετίας του’50 με τον Ορέστη Μακρή.
Μια μακρόστενη σάλα, παστρικιά και τακτοποιημένη, με φθαρμένο πάτωμα, ασβεστωμένους τοίχους, τραπέζια που δεν πρέπει να ξεπερνάνε τα δέκα.
Δίπλα από τις σκάλες, μια λιλιπούτεια κουζίνα όπου ετοιμάζονται τα φαγητά. Μπροστά της, ένα τσιμεντένιο ασβεστωμένο ορθογώνιο αυτοσχέδιο τραπέζι, το οποίο επάνω του φιλοξενεί μια γυάλινη βιτρίνα μέσα στην οποία υπάρχουν στοίβες με πιάτα. Σύρριζα ένα ξύλινο ντουλάπι με μαρμάρινη βάση, όπου μάλλον κόβεται το ψωμί. Στο βάθος ένα δωματιάκι που κατά το ήμισυ κρύβεται από μια κουρτίνα με ένα ψυγείο, ένα νεροχύτη με ντουλάπια πάνω και κάτω από αυτόν. Δεξιά από αυτό μια διπλή σειρά από τεράστια βαρέλια (13) κατά μήκος όλου του τοίχου.
Μια δεύτερη είσοδος – έξοδος, στο τέλος και δεξιά αυτών των βαρελιών, με ένα παμπάλαιο δίπορτο ψυγείο και έναν μαρμάρινο νεροχύτη στα ριζά των σκαλοπατιών.
Σε λίγα λεπτά ένας νεαρός σερβιτόρος πλησίασε στο τραπέζι μας. Δύο λαδόκολλες ενωμένες στρώθηκαν γρήγορα και έπαιξαν το ρόλο του τραπεζομάνδηλου με αντίστοιχα μικρά ορθογώνια κομμάτια από το ίδιο υλικό, τις χαρτοπετσέτες.
Στην συνέχεια δύο ποτήρια και ένα κατρούτσο με λευκό κρασί (κατευθείαν από το βαρέλι), πριν προλάβουμε να ανοίξουμε το στόμα μας (για την επιλογή χρώματος) και η αναγγελία των πιάτων της ημέρας. Ρεβίθια, φασολάδα, φάβα, ψάρια, χόρτα, σαλάτα.
Παραγγείλαμε:
1 ρεβίθια 5€
1 χόρτα (φύλλα και βλαστάρια παντζαριού) 5€,
1 ψάρια (σαρδέλες ψητές) 7€,
ψωμί (τρεις φέτες) 2€,
1 κατρούτσο με λευκό κρασί 3€ (προηγήθηκε της παραγγελίας).
Σε ελάχιστο χρόνο κατέφθασαν τα φαγητά μαζί με την απόδειξη 22€.
Τα ρεβίθια πολύ νόστιμα, χυλωμένα Τα χόρτα τίποτα το εξαιρετικό, πανάκριβα τα παντζαρόφυλλα. Τα ψαράκια αρκετά συμπαθητικά. Το κρασί άριστο. Το ψωμί λίγο, αλλά φρέσκο και τραγανό.
Αν και μας φάνηκε εξωφρενικό το ποσό στη απόδειξη, επειδή δεν είχαμε χορτάσει αρκετά παραγγείλαμε επιπλέον:
1 φασολάδα,
1 κρασί,
ψωμί.
Άλλωστε ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται.
Η φασολάδα για μένα αδιάφορη (νερουλή), στον φίλο μου άρεσε πολύ.
Όταν ζητήσαμε να πληρώσουμε αντί του σερβιτόρου εμφανίστηκε ένας ασπρομάλλης, καλοσυνάτος, ευγενέστατος κύριος με μουστάκι και κάτασπρη ρόμπα εργασίας. Μας ρώτησε τι πήραμε και του έδειξα την απόδειξη, να την συμβουλευτεί ως αρχή και στην συνέχεια να αναφέρω και την υπόλοιπη παραγγελία.
Που να βλέπω κυρία μου είπε, πες τα μου εσύ. Του απαρίθμησα τα πιάτα και κάθε τόσο αναφωνούσε πες, πες εσύ με συμφέρει εμένα και στην συνέχεια, αμάν ρε παιδιά πόσο φάγατε, την υγειά σας να έχετε.
Η κατακλείδα; 30€
Μόνο για την εμπειρία, την εμμονή να καταφέρουμε να παρεισφρήσουμε στο χώρο, την ευγένεια και την γρήγορη εξυπηρέτηση θα δικαιολογήσω την τιμή.
Αντικειμενικά, για δυο πιάτα με ταπεινά όσπρια, μια παντζαρόφυλλα με υπόλευκη υδαρή ουσία που τα περιέβαλε και μια σαρδέλες, άντε και το κρασί 30€;
Νομίζω κατά την ταπεινή μου άποψη, αφύσικα ακριβά.

28 Νοε 2015

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
1-9

Δεν το γνώριζα ότι υπάρχει τέτοιο μαγαζί στην Αθήνα.
Ρωτήσαμε τον κύριο που μας σέρβιρε και μας είπε ότι είναι από το 1875. Στο τοίχο ένα σκίτσο που απεικονίζει τον Βάρναλη ο οποίος ήταν θαμώνας και τον ζωγράφισε πελάτης του οινομαγειρείου.

Κατεβήκαμε την απότομη σκάλα και αλλάξαμε αιώνα. Αν είσαι ρομοντικός και θέλεις γεύση παλιάς εποχής να το επισκεφθείς. Αν έχεις μάθει στην πολυτέλεια άστο καλύτερα.

Τα βαρέλια μου θύμισαν την λέσχη βαρελοφρόνων από το περιοδικό Ρομάντζο και ο μαρμάρινος νεροχύτης που πλένουνε τα ποτήρια επίσης άλλης εποχής.

Είμαστε τέσσερα άτομα, καθήσαμε μας φέρανε κρασί και ρεβίθια χωρίς να ρωτηθούμε. Οι υπόλοιπες επιλογές ήταν λίγες, πήραμε σαλάτα, δυο μερίδες γόπες και ένα πιάτο με διάφορα λαχανικά.
Γύρω τα λίγα τραπέζια γεμάτα με ανθρώπους κάθε ηλικίας.
Οι γεύσεις καλές, τα ρεβίθια λιώνανε στο στόμα, το κρασί καλό. Από σέρβις μην τρελαθούμε τώρα, λαδόκολλα αντί χαρτοπετσέτα, δεν περιμέναμε και κάτι εξαιρετικό άλλωστε. Ο νεαρός που μας σέρβιρε ευγενικός και ο κύριος που μάλλον ήταν ιδιοκτήτης, συμπαθητικός.

Έχω την εντύπωση ότι όσα και να πάρεις πληρώνεις γύρω στα 10 ευρώ το άτομο, γιατί ο υπολογισμός έγινε στα πρόχειρα και φυσικά χωρίς απόδειξη.

Δεν περιμέναμε πολλά πήγαμε για την εμπειρία μόνο και δεν απογοητευθήκαμε έτσι. Βγαίνοντας περίμενα να περάσει κανάς αραμπάς αλλά δυστυχώς η σύγχρονη πραγματικότητα ήταν εκεί. Αν αυτός ο χώρος αξιοποιηθεί καλύτερα χωρίς να χαλάσει η αυθεντικότητα του, θα γίνει εξαιρετικό στέκι για τους λάτρεις της παλιάς Αθήνας.

07 Φεβ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Να ξεκινησω την κριτικη μου διευκρινιζοντας καποια πραγματα, πρωτον το μαγαζι δεν ειναι ταβερνα, ουτε και μεζεδοπωλειο, ειναι κρασοπουλειο..... για οσους ξερουν, πραγμα που σημαινει οτι κυριο στοιχειο ειναι το κρασι και οχι το φαγητο, μαλιστα τα παλια και κλασικα μαγαζια του ειδους εβγαζαν καμια ντοματα στα τεσσερα και λιγες ελιες στο τσακιρ κεφι λιγη φετα και ψωμι.

Οποτε για το κλασσικο ειδος το φαγητο το εκανε σουπερ πολυτελες κρασοπουλειο.... Δεν εχει καταλογο επισης για τον ιδιο λογο, φτιαχνει τρια τεσσερα φαγητα[κατσαρολα η τηγανι και καμμια σαλατα] και τελος..................., θα πας για να πιεις κρασι......... δεν εχει πεστο, δεν εχει βινεγκρετ δεν εχει ταρταρ, δεν εχει σουσι...... αν ψαξουμε στην μνημη μας θα ανακαλυψουμε οτι ζουσαμε και χωρις αυτα.... Ημιυπογειο γεματο βαρελια χωρις μουσικη με λιγα τραπεζια και λαϊκά εδεσματα οπως ρεβυθια, πατατες γιαχνι και φρεσκοτατο ψιλο ψαρι τυπου μαριδα πχ και λιγες σαλατες, σπιτικου τυπου απο εναν απλο και τιμιο ανθρωπο, για ανθρωπους που ξερουν και μονο, δεν ειναι στημενο σκηνικο για "τουριστες" με πολυ νορμαλ τιμες, η εξυπηρετηση ειναι μια χαρα.

Κλεινοντας να πω μονο οτι ολα ειναι οπως πρεπει για το ειδος του μαγαζιου και σε σωστο δρομο μαλλον εμεις εχουμε χασει τον δικο μας.............. και μην ξεχναμε το κρασι ειναι εδω ο παιχτης το φαι ακολουθει..........

9 medium

21 Δεκ 2015

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Λαϊκό υπόγειο στέκι με λίγα τραπέζια. Εξαιρετικό σημείο και εξαιρετικός απλός χώρος που διατηρήθηκε για δεκαετίες. Κάνει για όσους σήμερα δεν έχουν στερεότυπα, ανιχνεύουν και δύνανται να αναγνωρίζουν την ομορφιά σε κάθε διαφορετική της μορφή.

Συγκεκριμένα πιάτα την ημέρα που επιλέγει ο ιδιοκτήτης, λίγα αλλά καλά. Ωραίο κρασάκι, φρεσκότατα ψάρια σαλάτα απολύτως φρεσκοκομμένη με πλούσιο λάδι. Αυθεντικότητα. Ο λογαριασμός υψηλός. Το Σαββατοκύριακο θα περιμένετε αρκετά εκτός, εάν βρεθούν καθίσματα σε κάποιο τραπέζι που ήδη χρησιμοποιείται από άλλους πελάτες (και αυτό ωραίο είναι).

Σωκράτους 9 & Θεάτρου, Αθήνα

210 3211463

Σημερινές

Ανακοινώσεις

1 ΝΕΕΣ