CODICE BLU

Ιταλία

  Χάρητος & Λουκιανού, Κολωνάκι [Χάρτης]
  210 7230896

Περιγραφή
Πίτσες, μακαρονάδες και διάφορα θαλασσινά με ιταλική προσέγγιση. Και μεσημέρι.


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ιταλία - Κολωνάκι - Λυκαβηττός, Αθήνα
Ιουν
29
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
1
€/Άτομο
26-36

Βολτάραμε με τον κολλητό μου στο Κολωνάκι. Κάποια στιγμή σκεφτήκαμε να φάμε κατι. Το codice βρέθηκε μπροστά μας. Όμορφος χώρος μέσα, και τέλεια τακτοποιημένα τα τραπεζάκια εξω, σε επίπεδα, ας πούμε πλατύσκαλα μιάς και το πεζοδρόμιο έχει τόσο μεγαλη κλίση που θα ήταν αδύνατον αλλιώς. Από την αρχή καταλάβαμε βέβαια πως εκεί δε θα πας για να τσιμπίσεις κάτι οικονομικό, το έβλεπες απο μακριά ότι το μαγαζί δεν ατειεύεται. Παρά ταύτα και παρά τις αρχικές επιφυλάξεις μου (είμαι υποχρεωμένος να προσέχω πολυ τι ξοδεύω πια) πείστηκα από τον φίλο που μου έλεγε, ελα μωρέ τώρα, που να τρέχουμε, καλά είναι...

Καθίσαμε το λοιπόν σε ένα ωραίο τραπεζάκι(εξω πάντα)και μάλιστα δίπλα μας ακριβώς, κάθοταν επώνημος τηλεοπτικός σεφ-σταρ παρακαλώ! Οι κατάλογοι ήρθαν αμέσως και μαζί νερό εμφιαλωμένο και μια πιατέλα με νόστιμα ψωμάκια, ένα μπολάκι ελιές καλής ποιότητας και μια σος γιαουρτιού. Πήραμε:

-Σαλάτα fresca. Δροσερή και νόστιμη πράσινη σαλάτα με μοτσαρέλα και ζαμπόν καλής ποιότητας.

-Λινγκουίνι με τοματίνια και μοτσαρέλα. Αρκετή κρέμα γάλακτος που μάλλον σκέπαζε οτιδήποτε άλλο, λίγα τοματίνια και μοτσαρέλα σε σφαίρες. Ξέρεις πιο είναι το θέμα? Αν βράσεις σωστα ένα ζυμαρικό(σιγά την τέχνη)και του προσθέσεις και μπόλικη κρέμα, ε, μάλλον καλό θα σου βγεί. Άρα δεν έχω κάτι ιδιαιτερο να πω.

-Πένες με σολωμο και σάλτσα ντομάτας. Νόστιμο κι'αυτο αλλά χωρίς τάσεις απογείωσης...

-Δύο ποτήρια κρασί λευκο.

Επιδόρπιο Δεν παραγγείλαμε γιατί από την αρχή και ιδίως με το που ανοίξαμε τους καταλόγους, καταλάβαμε πως το μέρος "δαγκώνει". Ούτε μας έφεραν κι'εκείνοι πάντως κάτι, έστω μια κραμελίτσα βρε αδερφέ. Θα μου πείς έτσι είναι αυτά τα μαγαζιά, τα χατηράκια και τα κερασματάκια να πας να τα γυρέψεις στο ταβερνάκι της γειτονιάς, όχι στο κυριλέ place(sic)του Κολωνακίου!

Τιμές: 58 ευρώ. Τουτέστιν, για δυο ζυμαρικά, μια σαλάτα και δύο ποτήρια κρασί λευκο, σχεδόν 60 ευρω. Δηλαδή 30 ευρώ το κεφάλι! Ρε παιδιά, που ζείτε εσείς? Θα μου πεις στο Κολωνάκι. Και ακόμα περισσότερο θα μου απαντούσε ο υπεύθυνος του εστιατορίου "μα ήταν καθημερινή και σχεδόν γεμίσαμε". Άρα δεν έχω τίποτα να απαντήσω. Αφού ο κόσμος της περιοχής το θέλει εμένα μου περισσεύει.

Όμως αν θες τη γνώμη μου αγαπητέ αναγνώστη Μην πας που λέει και το παλιό άσμα. Δε βλέπω τον λόγο δηλαδή. Μαγαζιά που να σερβίρουν ενα σχετικά καλό φαγητό(και πολύ καλύτερο) σε ένα όμορφο περιβάλλον(και πολύ πιο όμορφο) θα βρείς άφθονα στην Αθήνα και με χαμηλότερες τιμές και γενικά καλύτερες συνθήκες. Ποιός ο λόγος λοιπόν?

Εμένα μου πάντως μου έφτασε η μία επίσκεψη και μου περίσσεψε!

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ιταλία - Κολωνάκι - Λυκαβηττός, Αθήνα
Οκτ
10
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
17-25

To CODICE BLU (CB), που σημαίνει ‘μπλε κωδικός’, λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια στο Κολωνάκι, στη γωνία Λουκιανού και Χάρητος. Το επισκεφθήκαμε με μια φίλη στις 21/9. Θα πρέπει να ήταν η τρίτη φορά και ένας από τους λόγους της επιλογής μας ήταν το γεγονός ότι ενώ είχα αποκομίσει πολύ καλές εντυπώσεις μιας φίνας ιταλικής κουζίνας, παρατηρούσα τόσο μειωμένη ανταπόκριση όσο και χαμηλή αλλά και απόλυτα αντιφατική κριτική στο site μας! Πρόκειται για το μοναδικό ίσως εστιατόριο, όπου η γεύση, η εξυπηρέτηση, ο χώρος και το vfm έχουν βαθμολογηθεί ό λ α α υ τ ά είτε με 1, είτε με 2, με 3 ή με 4 στα 4!!

Λίγα εστιατόρια περιωπής αντέχουν στον χρόνο και καθίστανται κλασικά, όπως π. χ. το γειτονικό γαλλικό Abreuvoir, καμάρι της οικογένειας Κότση, που προσωπικά επισκέπτομαι κατά καιρούς εδώ και 4 σχεδόν δεκαετίες, απ’ τα φοιτητικά μου χρόνια.

Φυσικά, για να μην ξεχνιόμαστε, κλασικά υπήρξαν ήδη απ’ τη δεκαετία του ’70, έστω κι αν έκλεισαν τα τελευταία χρόνια, τόσο το γειτονικό Bajazzo –1ο στη χώρα μας αστέρι Michelin στον αείμνηστο σεφ του Φάιερμπαχ- αρχικά στην Πλουτάρχου και κατόπιν στην οδό Αναπαύσεως στο Μετς, που μετεξελίχτηκε στο ΕΔΩΔΗ της Βεϊκου, όσο και το γειτονικό PRUNIER της οδού Υψηλάντου, όλα τους ανεξίτηλα βιώματα των νεανικών μου χρόνων!!

Ωστόσο, το CB παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα γαστρονομικής ποιότητας, όπως διαπιστώθηκε στην τελευταία μου επίσκεψη και έτσι κάποιοι φίλοι χρήστες δικαιώνονται. Θα γίνω όμως σαφέστερος με την ευκαιρία της τελευταίας μου επίσκεψης.

Βράδυ μετεκλογικής Δευτέρας, μετά την ξαφνική φθινοπωρινή νεροποντή, φθάνουμε, χωρίς κράτηση, στις 8 μ. μ. και βρίσκουμε εύκολα τραπέζι στον εσωτερικό χώρο, απ’ τον ευγενικό αλλά και αρκετά αμήχανο σερβιτόρο –ένα ύφος που συναντάμε συχνά σε τέτοιους χώρους. Το μαγαζί μάς είναι οικείο, με τις λευκές αλλά και μπλε αποχρώσεις σε τοίχους, τραπέζια και καθίσματα (που πιθανά συνετέλεσαν στην ονομασία του) και εντυπωσιάζει με τα τεράστια, ανοιχτά παράθυρά του προς τη Λουκιανού, καθώς και με την κλασική του διακόσμηση που αψηφά οτιδήποτε μοντέρνο ή μινιμαλιστικό.

Ο σερβιτόρος μάς ενημερώνει για τα ψάρια ημέρας (σκυριανά μπαρμπούνια, ροφούς, κ. ά. ) που δεν μας ενδιαφέρουν και προχωράμε στην εξέταση του καταλόγου. Επί τη ευκαιρία, όταν αργότερα μαγειρεύουν ψάρια για άλλους θαμώνες, μας έρχεται μια απαράδεκτη μυρωδιά ψαρίλας, που οφείλεται στον σχετικά περιορισμένο χώρο και στο ότι η κουζίνα επικοινωνεί έμμεσα με την αίθουσα.

Η φίλη μου επιλέγει παπαρδέλες codice blu (με μπέικον, προσούτο, παρμεζάνα, ρόκα, ντοματίνια), ενώ εγώ, μια tortellini panna e funghi (με κρέμα και μανιτάρια). Μοιραζόμαστε μια πίτσα πέστο (με μοτσαρέλα, κουκουνάρι, μπέικον και ντοματίνια) και πίνουμε μια μπύρα Perroni. Έρχονται επίσης 2 απαράδεκτα ψωμάκια και εμφιαλωμένο νερό, μέσα σε δική τους κανάτα.

Τόσο η πίτσα, με τη λεπτή ζύμη της, όσο και τα τορτελίνι με την πλούσια κρέμα τους είναι νόστιμα πιάτα (~ 8 στα 10). Η φίλη μου, όμως, μετά από δύο μπουκιές, αφήνει τις παπαρδέλες της στο πιάτο, θεωρώντας τες απαράδεκτες. Δοκιμάζοντάς τες, συμφωνώ κι εγώ μαζί της. Πρόκειται για πιάτο όχι ανάλογο του στάτους του CB, με γεύση αδιάφορη έως άνοστη και με παρουσίαση όχι αντάξια του χώρου και του σεφ (τεράστιες παπαρδέλες, με τα υλικά του πιάτου κυριολεκτικά χυμένα σ’ αυτό φύρδην μίγδην! ). Ανάλογα παράπονα διάβασα στο site και για άλλα ζυμαρικά τους, όπως π. χ. τα λιγκουίνι.

Ο σερβιτόρος πηγαινοέρχεται σερβίροντας τα διπλανά τραπέζια, βλέπει το γεμάτο πιάτο της φίλης μου, χωρίς το παραμικρό σχόλιο! Όταν τελειώνουμε και του ζητάμε τον λογαριασμό (52 €, χωρίς κανένα ορεκτικό, σαλάτα ή επιδόρπιο), βλέπει πώς τον παρατηρούμε και αναγκάζεται να μας ρωτήσει. Κατόπιν των εξηγήσεών μας αποφασίζει τελικά να ρωτήσει τον σεφ και παρότι μας λέει τα γνωστά (για το πόσο δημοφιλές πιάτο είναι), τελικά μας το αφαιρούν από τον λογαριασμό.

Η τελευταία αυτή χειρονομία, τους δικαιώνει εν μέρει. Γι’ αυτό, απ’ τη συνολική εκτίμηση των πιάτων, βαθμολογώ ε π ι ε ι κ ώ ς τη γεύση με 3 (ουσιαστικά, δεν ξεπερνάει το 2.50 στα 4) και την εξυπηρέτηση επίσης. Ο χώρος, παρά τις όποιες επιμέρους ενστάσεις, μπορεί επίσης να βαθμολογηθεί με 3, ενώ το vfm, θεωρώ πως σήμερα δεν ξεπερνάει το 2! Ας λάβουν τις παρατηρήσεις αυτές υπόψη τους και όχι μόνο τα τυχόν κολακευτικά λόγια των θαμώνων-τουριστών, κάποιου βαλλαντίου, που αδυνατούν να συγκρίνουν και είναι φυσικό να επηρεάζονται από άλλα δεδομένα, περιβάλλοντος και γειτονιάς.

Για όσους φίλους και φίλες αποφασίσουν, μολαταύτα, να το επισκεφθούν, ολοκληρώνω με ορισμένα ακόμη πληροφοριακά στοιχεία:

Το μαγαζί έχει τραπέζια και έξω, στο πεζοδρόμιο της Λουκιανού και έτσι εξυπηρετεί συνολικά περί τα 60-80 άτομα, απ’ τα οποία τα περισσότερα στον εσωτερικό χώρο, που είναι αρκετά μεγαλύτερος.

Οι τιμές των εδεσμάτων διατηρούνται πάντα υψηλές: τα ρυζότα τους από 14-19 €, τα ζυμαρικά 11-19 €, τα κρέατα 12-27 €, οι σαλάτες 11-17 € και φυσικά, οι τιμές των ποτών είναι ανάλογες του χώρου.

Υπάρχουν 2 καθαρές τουαλέτες, ανδρών/γυναικών, που βρίσκονται σε ένα οφίς, καταμεσής του χώρου.

Σερβίρουν καθημερινά γεύμα και δείπνο, από τις 13.00-1.00 νυχτερινή.

Η επιλογή, μετά από όλα αυτά, εναπόκειται ασφαλώς σε σας!
Προτιμάτε, άραγε, μια κυριλέ βραδινή έξοδο σε μια κυριλέ περιοχή, πληρώνοντας ανάλογα για γεύσεις κάθε άλλο παρά μοναδικές, ή μήπως θα διαλέξετε άλλες πιο αξιόλογες γευστικές εμπειρίες με ψηλότερο vfm;;

Ευτυχώς, απ’ όλα έχει ο Αθηναϊκός μας μπαξές!!

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ιταλία - Κολωνάκι - Λυκαβηττός, Αθήνα
Απρ
14
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
1
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
1
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
1
€/Άτομο
17-25

Προτού αποφασίσω να γράψω την άποψή μου για το εστιατόριο "codice blu", διάβασα με προσοχή τις προηγούμενες κριτικές, περισσότερο για να δω αν είμαι πια τόσο "περίεργη" στο θέμα του φαγητού.... και διαπίστωσα ότι τελικά δεν είμαι... και επειδή δε θέλω να κουράζω καθώς οι προηγούμενες κριτικές με καλύπτουν πλήρως, αναφέρω ότι μετά από την επίσκεψή μου στο συγκεκριμένο εστιατόριο διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναδεχτώ να πληρώσω 140€ για 1 μπουκάλι κρασί, 5 μερίδες ζυμαρικά που, σε καμία περίπτωση, δεν είναι της ιταλικής κουζίνας (αλμυρά, κολλημένα και γεμάτα κρέμα), 1 sorbet και 1 tiramisu που μάλλον ήταν από κρέμα γνωστής εταιρείας (που φτιάχνουμε και στο σπίτι)..

Και για να ολοκληρώσω την κριτική μου, θεωρώ ότι η λογική "Κολωνάκι θέλεις, πλήρωσέ το" με αφήνει αδιάφορη.. Ο σεβασμός στον πελάτη δε γνωρίζει περιοχές υψηλού ή χαμηλού επιπέδου καθώς το χρήμα έχει την ίδια αξία όπου και να βρίσκεσαι.. Και φυσικά δε δέχομαι ότι αν πληρώσω κάτι πανάκριβα αυτόματα αποκτά την ιδιότητα του καλού..

Όταν επιλέγεις να επισκεφτείς "κυριλάτες" περιοχές τουλάχιστον περιμένεις (για να μην πω απαιτείς) και αυτό που θα σου προσφέρουν να είναι ανάλογο και όχι όπως ανέφερε ένας φίλος σε μια κριτική "φαγητό του τσιπουράδικου".. Αν και μεταξύ μας σε τσιπουράδικο τρως πολύ καλύτερα!!

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ιταλία - Κολωνάκι - Λυκαβηττός, Αθήνα
Απρ
09
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
1
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
26-36

Προσωπικά καταλαβαίνω εν μέρη την προσπάθεια των εστιατορίων με ιταλική ετικέτα κ με ελληνική προσέγγιση. Στον τομέα αυτόν το codici blue τα καταφέρνει εξαιρετικά παρολαυτα σε γενικές γραμμές δεν ξεπερνάει την μετριότητα σε όλα τα επίπεδα.

Τόσο στα ζυμαρικά όσο και στην pizza οι γεύσεις είναι συμπαθητικές παρολαυτα τα υλικά δεν αναδεικνυονται θα έλεγα πως περισσότερο κρύβονται "εξυπνα", με τον τρόπο που παρουσιαζονται τα πιάτα.

Πχ στην pizza με λεπτή ζύμη πιθανολογώ πως το τυρί δεν είναι καθαρή mozzarella και η ποσότητα είναι ελάχιστη, ενώ στις στα ζυμαρικά το υπερβολικό σκόρδο και μπαχαρικό κλέβει την παράσταση από τα υπόλοιπα υλικά που θα έπρεπε να κυριαρχούν.. ( πχ amatriciana)

Σαν χώρος δεν θα έλεγα ότι εμπνέει καθώς η διακόσμηση είναι ξεπερασμένη κ δεν είναι ένα περιβάλλον που σε κρατάει..
Οι τιμές θα μπορούσαν να είναι και χαμηλότερες..