Loader

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Τρίτη-Παρασκευή 7μμ -12 νυχτα, Σάββατο-Κυριακή 1 μμ-12 νυχτα

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

Παροχές

Δέχεται κρατήσεις
Έχει δίκτυο Wifi
Δέχεται πιστωτική κάρτα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

0 medium

24 Δεκ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Σάββατο βράδυ μια επίσκεψη ήταν επιβεβλημένη σε ενα μαγαζί που εχει καταφέρει να επιβίωσει σχεδόν 50 χρόνια. 4 ενήλικες και 2 παιδιά κατόπιν κράτησης με μια σχετική δυσκολία παρκαρίσματος.

Χώρος (3/4):

Κουτούκι με τον ανάλογο διάκοσμο με ασβεστωμένους τοίχους, πλακόστρωτη και καλυμμένη αυλή. Μικρές αίθουσες σπιτιού (2 για την ακρίβεια) αυτές των παλιών σπιτιών που ήταν πολύ μικρές.

Γενικά πολύ φολκλόρ ο χώρος και καθαρός!!

Γεύση (2/4):

Μικρός ο κατάλογος χωρίς γαστρονομικές εξάρσεις ή ευφάνταστες ονομασίες. Διαλέξαμε:

2 σαλάτες χωριάτικες (6.5/10)

5 τεμάχια τυροπιτάκια (6/10)

2 τυροκροκέτες (7.5/10)

1 φάβα (6/10)

2 μοσχαράκια στάμνας (6.5/10)

2 μπιφτέκια μοσχαρίσια με πατάτες (6/10)

1 κόκορας κρασάτος με πατάτες (6.5/10)

Εξυπηρέτηση (3/4):

Λίγα άτομα στο σέρβις αλλά τα φέρνανε βόλτα μια χαρά. Μικρές καθυστερήσεις κυρίως στις επαναλήψεις.

Κατά τα άλλα ήταν χαρούμενοι, θετικοί και φιλικοί.

Value for money (3/4):

Για όλα τα παραπάνω μαζί με μισό κιλό κόκκινο κρασί και 3 ΕΨΑ κόλες πληρώσαμε 80 περίπου ευρώ. Δεν το λες τρελό value for money κυρίως για την γεύση αλλά ούτε ακριβό.

Συμπέρασμα:

Χάρηκα που πήγα σε ένα τόσο παλιό εστιατόριο αλλά και για τον ωραίο αυθεντικό παλιό χώρο. Δεν ξετρελαθήκαμε απο το φαγητό αλλά οκ μου άρεσε η εμπειρία.

02 Νοε 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Τα Πετράλωνα, άλλη μια αχαρτογραφητη περιοχή για μένα, η οποία πάντα μου άρεσε αλλά την απέφευγα λόγω δυσκολίας στο παρκάρισμα. Οι φορές που έχω πάει είναι μετρημένες.

Όταν αγαπημένος φίλος, που μένει εκεί κοντά πρότεινε Σάββατο βράδυ βόλτα στην περιοχή για καφέ και μετά φαγητό φυσικά δέχτηκα με χαρά.

Το ασχημόπαπο ήταν στέκι του πατέρα του και νονού μου, τουλάχιστον 20 χρόνια πριν, από τυχαία συγκυρία το μάθαμε και θέλαμε να το δούμε.
Έριξα μια ματιά στις κριτικές που δεν ήταν αποτρεπτικές και πήγαμε.
Το παρκάρισμα στην περιοχή (Άνω Πετράλωνα) είναι πρόβλημα σε μέρες και ώρες αιχμής, εμείς κάπου το βολέψαμε βέβαια.

Το ασχημόπαπο βρίσκεται σε ένα στενάκι, λίγο απόμερα από τα μπαράκια της περιοχής.
Ο χώρος είναι όντως βγαλμένος από κάποια ελληνική ταινία του 1960, κάποια λίγο ενοχλητική μυρωδιά υπάρχει (συνδυασμός από την κουζίνα και την κάπνα), άλλα για εμάς δεν απετέλεσε ανασταλτικό παράγοντα. Το μαγαζί έχει κλείσει μισό αιώνα ζωής και συνεχίζει ακάθεκτο. Τα κλασικά ξύλινα τραπέζια με τις ψάθινες καρέκλες που περιμένεις να συναντήσεις, λίγο στριμωγμένη για να χωρέσει όσους περισσότερους γίνεται. Στους τοίχους διάφορες φωτογραφίες και ενθύμια από το διάβα των ετών.

Η εξυπηρέτηση ήταν άψογη. Μπαίνοντας, είχε δυο παρέες και ο σερβιτόρος μας υπέδειξε το μοναδικό ελεύθερο τραπέζι, κρυφογελώντας κοιταχτήκαμε μεταξύ μας, αν στις 9.30 το βράδυ έχει δυο παρέες θα γεμίσει? Πόσο λάθος κάναμε, κάτσαμε και σε μισή ώρα το πολύ δεν έπεφτε καρφίτσα. Νερό προφανώς σε κανάτα που ανανεώθηκε, ευγένεια, χαμόγελο, αναμνήσεις και ένα μισόκιλο κρασί κερασμένο και χαλβάς σιμιγδαλένιος. Δε θα μπορούσαν καλύτερα.

Φάγαμε:
-μπουγιουρντί, μας προειδοποιήσαν ότι θα είναι καυτερό και όντως ήταν ΆΨΟΓΟ για τα γούστα μου.
-χωριάτικη, με ένα τεράστιο κομμάτι φέτα πλούσια και καλά τα λαχανικά.
-μπεκρή μεζέ, τόσο μαλακό το κρέας και γευστικότατη σάλτσα ότι πρέπει για βουτιές.
-εξοχικό χοιρινό, σε λαδόκολλα επίσης το κρέας κοβόταν χωρίς χρήση μαχαιριού
Τα δύο κυρίως συνοδεύονταν από ρύζι και πατάτες και ήταν αμφότερα σε καλό επίπεδο.
Ήπιαμε 1,5 λίτρο κρασί λευκό, το οποίο ήταν μέτριο.

Τα παραπάνω πιάτα, των οποίων τις τιμές δε θυμάμαι, γιατί δεν είχα στόχο την κριτική, κόστισαν 37 ευρώ περίπου, και ήταν επαρκή για 3 άτομα. Δε θυμάμαι αν χρεώθηκε κουβέρ πάντως ήρθε στην αρχή φρέσκο ψωμάκι.

Προτείνεται εάν ψάχνετε ένα κουτούκι βγαλμένο από άλλη εποχή, που θα σας οδηγήσει σε ατέρμονες συζητήσεις με κρασάκι και μεζεδάκια, από εμάς χαρακτηρίστηκε ως ενα εποικοδομητικό Σαββατόβραδο.
Καλύτερα κάντε μια κράτηση σε μέρες και ώρες αιχμής.

03 Μάρ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Το ήξερα εδώ και κάμποσες δεκαετίες και μάλιστα το έβλεπα ουκ ολίγες φορές στα Άνω Πετράλωνα, ανάμεσα σε πολλά στέκια τριγύρω!!
Επιτέλους, το τίμησα το ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ (Α), κάλλιο αργά παρά ποτέ, το περασμένο Σάββατο 17/2, γύρω στις 2 μ. μ., παρέα με δύο φίλες μου.

Το γνωστό αυτό φαγάδικο, απ’ τα πρώτα και τα πλέον ιστορικά της ευρύτερης περιοχής, πρωτοάνοιξε το 1968, συμπληρώνοντας φέτος μισόν αιώνα λειτουργίας!
Το Α λειτουργεί Τρίτη με Παρασκευή από 19.00 μέχρι τα μεσάνυχτα, ενώ τα Σ/Κ απ’ τις 14.00 μέχρι 00.30 τουλάχιστον. Τις Δευτέρες παραμένει κλειστό.

Το ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ είναι ένα καλλιτεχνικό, κουκλίστικο ταβερνείο που αποτελείται από μια στεγασμένη αυλή και δύο αίθουσες ενός μονώροφου κτίσματος, συνολικής δυναμικότητας περίπου 100 ατόμων. Στην πανέμορφη αυλίτσα του με τα καταπράσινα φυτά και τις γλάστρες, που υπάρχουν και εξωτερικά στην είσοδο, παρατηρεί κανείς τα κρεμασμένα σκόρδα και κρεμμύδια, τις φιγούρες του Καραγκιόζη, ταψιά, κόσκινα, ανεμιστήρες οροφής για την καλοκαιρινή ζέστη, και ό, τι άλλο βάζει ο νους σας!

Οι εξωτερικοί τοίχοι της αυλής αλλά και των δύο αιθουσών μέσα είναι πνιγμένοι κυριολεκτικά σε διαφόρων μεγεθών ασπρόμαυρα κάδρα, οικογενειακά πορτρέτα, φωτογραφίες, φιγούρες του 21, καθώς και πολλά σκίτσα αλλά και αφιερώματα πελατών, επωνύμων και ανωνύμων, με ημερομηνίες και υπογραφές τα περισσότερα! Θα πρέπει να μέτρησα συνολικά καμιά 200αριά, μέσα κι έξω!!
Στη δεξιά αίθουσα που καθίσαμε είδα πάνω απ’ το κεφάλι μου τις αφιερώσεις του Μιχάλη Κακογιάννη και του Τζο Ντασέν.

Στο εύλογο ερώτημά σας, ποιος κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά, η απάντηση είναι: Φυσικά, ο Αντώνης Βούλγαρης, ο μαγαζάτορας και ιδρυτής της ταβέρνας πριν 50 χρόνια. Ο Αντώνης, Μικρασιατικής καταγωγής, ήταν βλέπετε ηθοποιός (Το ξυπόλητο τάγμα, Ο τσακιτζής, Συνοικία το όνειρο, κ. λπ. ) αλλά και μανιώδης συλλέκτης, πολύ δημοφιλής στον καλλιτεχνικό χώρο. Ένας άνθρωπος προικισμένος μες ευαισθησία και χιούμορ. Οι γονείς του είχαν απ’ το 1910 ταβερνάκι στο Σύνταγμα!
Όπως μάλιστα έλεγε ο ίδιος χαρακτηριστικά: Εδώ στο Ασχημόπαπο συνδέεται το Πνεύμα με το οινόπνευμα!!

Μετά τον θάνατό του, την ταβέρνα τη λειτουργεί η μικρή του κόρη, η Χαρούλα (Χαρίκλεια) Βούλγαρη, η οποία κρατάει το μαγαζί ανέπαφο, κατά το δυνατόν, διατηρώντας ολοζώντανες τις μνήμες του παρελθόντος.

Στο δεύτερο εύλογο ερώτημά σας, γιατί ονομάστηκε Ασχημόπαπο, η Χαρούλα με ενημέρωσε ότι υπάρχουν δυο εκδοχές.

Σύμφωνα με την πρώτη, η μεγαλύτερη αδελφή της, η Ασημίνα είχε πάρει το παρατσούκλι ‘ασχημόπαπο’ απ’ τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, φίλο και συνάδελφο του πατέρα τους, Αντώνη!

Σύμφωνα με την δεύτερη εκδοχή, ο Αντώνης είχε επηρεαστεί πολύ απ’ το ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Το ‘Ασχημόπαπο’, γραμμένο στα 1843, το καταφρονημένο παπάκι που καταφέρνει κάποτε να γίνει κύκνος, παραμένει πάντα επίκαιρο, ειδικά σήμερα με την αποδοχή της διαφορετικότητας και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπό μας, συγκάτοικο στον Πλανήτη μας, που έγινε πια μια γειτονιά για όλους μας!!

Ξαναγυρίζοντας και πάλι στον χώρο, τη μικρή αίθουσα όπου γευματίσαμε, θα προσθέσω ότι συνδύαζε τις όμορφες λιθοδομές με τις λευκές σαγρέ επιφάνειες των τοίχων, που έκαναν κοντράστ με τις καφε-μπεζ πλάκες δαπέδου.
Τα τραπέζια, μέσα και έξω, ήταν στρωμένα με διάφορα καρό τραπεζομάντιλα, ενώ οι καρέκλες ήταν διαφόρων χρωμάτων, μοιάζοντας ίσως με αίθουσες νηπιαγωγείου...
Στη διπλανή αίθουσα υπήρχε ένα πιάνο στολισμένο με βάζο γεμάτο χρυσάνθεμα, καθώς και μια λατέρνα, που μάθαμε πως παίζει ακόμα!!
Υπάρχει επίσης ζωντανή μουσική με ελαφρολαϊκά και ρεμπέτικα τις Κυριακές τα μεσημέρια.
Στο βάθος αριστερά, παραπλεύρως της κουζίνας με τους μάγειρες Κώστα και Νίκο, υπήρχαν 1+1 πεντακάθαρα WC, με σιελ και μπεζ πλακάκια.

Το πιο ενδιαφέρον ήταν το ανθρώπινο στοιχείο, απόλυτα ταιριαστό με το αποκριάτικο πνεύμα των ημερών και το καλλιτεχνικό ύφος της απλής αυτής ταβέρνας! Ενώ, φθάνοντας γύρω στις 2 μ. μ, ήμασταν απ’ τους πρώτους πελάτες τους, συνέβη κάτι το απίστευτο. Μέσα σε 15-20 λεπτά, τόσο η γραφική αυλή όσο κι οι δύο αίθουσες γέμισαν κυριολεκτικά από παρέες θαμώνων, οικογένειες με παιδιά, καθώς και νεανικές παρέες φίλων. Και το σπουδαιότερο που μας κατέπληξε. Σχεδόν όλοι τους, μικροί αλλά και κάποιοι πιο μεγάλοι, ήταν ντυμένοι μασκαράδες!!
Εδώ ο αποκριάτικος διάκοσμος περίσσευε, αφού όλοι σχεδόν οι παρευρισκόμενοι ήταν μασκαρεμένοι. Φυσικά, η ατμόσφαιρα και το κέφι που επικρατούσε, μας άνοιξε την όρεξη!

Το μενού του Α περιλαμβάνει 10 ορεκτικά από 4-8.50 € κι ανάμεσά τους τις σπεσιαλιτέ, σαλιγκάρια στιφάδο και τυροκροκέτες. Ακόμη σερβίρουν περί τις 10 σαλάτες, στα 3.50-5.70 € για τη χωριάτικη, καθώς και πιάτα μαγειρευτά, όπως κόκορα κρασάτο με χοντρά μακαρόνια, μοσχάρι στάμνας, μπεκρί μεζέ και εξοχικό χοιρινό, στα 8.50-10 €. Τα πιάτα της ώρας, κυμαίνονται από 8-12 €, τιμή που αφορά τη μοσχαρίσια μπριζόλα.

Τα ποτά περιλαμβάνουν τα συνήθη αναψυκτικά και τις μπύρες στα 3 €, καθώς και χύμα κρασί στα 7-8 € το λίτρο.

Εμείς, εν μέσω της καλλιτεχνικής και αποκριάτικης πανδαισίας επιλέξαμε:

• Αρχικά ήρθαν τρία ψωμάκια (1.50 €), και εμφιαλωμένο νερό που ζητήσαμε, στο 1.50 €.

• Μία ντολμάδες με ρύζι και κιμά, καθώς και μαϊντανό από πάνω. Θεωρώ ότι ήταν απαράδεκτα μικρή ποσότητα, από 5 ντολμάδες, που ήταν σαν μικρά δαχτυλάκια, και δεν πιάνονταν καν με το πιρούνι μας!! Για τον λόγο αυτό, η γεύση θα περιοριστεί στο 3 στα 4. Τιμή στα 7.70 €.

• Μια σαλάτα λάχανο-καρότο, με ελίτσες και κάππαρη, η οποία ήρθε απαράδεκτα στεγνή και έπρεπε να ζητήσουμε λαδόξυδο για να τη φάμε. Τιμή στα 3.50 €.

• Μια μερίδα με 2 μοσχαρίσια μπιφτέκια και πατάτες τηγανιτές, αρκετά καλό σαν ποσότητα αλλά και γεύση. Τιμή 8.00 €.

• Εγώ, πιο τυχερός, διάλεξα τον κόκορα κρασάτο, με τα χοντρά μακαρόνια και το τριμμένο τυρί. Ήρθε μια χορταστική μερίδα στήθος, με άφθονα και νόστιμα μακαρόνια-τυρί. Τιμή στα 9.00 €.

• Ήπιαμε ½ λίτρο χύμα κόκκινο κρασί ποικιλίας Αγιωργίτικο, που ήταν πολύ καλό. Τιμή 4.00 €.

Πληρώσαμε συνολικά 35.20 € (10/16 € το άτομο), και γενικά αποκομίσαμε μια καλή εντύπωση απ’ τον ιστορικό χώρο.

Συμπερασματικά, το ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ προτείνεται, αφού ανάμεσα σε τόσα στέκια τριγύρω του, παραμένει ένα κουκλίστικο ταβερνείο, αναλλοίωτο στα 50 χρόνια που κουβαλάει με περηφάνια, και το οποίο συνδυάζει μια ευχάριστη καλλιτεχνική ατμόσφαιρα με νόστιμο και καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό!

0 medium

10 Νοε 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
10-16

Προχθές βράδυ πήγα με τη φίλη μου στο ιστορικό μεζεδοπωλείο των Πετραλώνων που κλείνει πια μισό αιώνα λειτουργίας, το πιο παλιό μάλλον μετά τον Οικονόμου. Φυσικά σας μιλάω για το Ασχημόπαπο, ένα γραφικό κουτούκι, ξεχασμένο από τα παλιά, σαν τις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, που τις βλέπουμε σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες στους τοίχους των δύο αιθουσών του!

Το Ασχημόπαπο, ανοιχτό από Τρίτη μέχρι Κυριακή, έχει όπως μας είπαν και ελληνικά live λαϊκορεμπέτικα με μπουζούκι και κιθάρα κάθε Κυριακή μεσημέρι-απόγευμα, και μας συμβούλεψαν πως κανονικά θέλει κράτηση, μιας και γίνεται χαμός!

Η κυρία Χαρίκλεια που μας σέρβιρε, μας είπε πως ο μπαμπάς της ήταν ηθοποιός του κινηματογράφου τις δεκαετίες 50 και 60, αλλά και ταβερνιάρης, από γονείς Μικρασιάτες, επίσης ταβερνιάρηδες! Τρίτη γενιά λοιπόν σήμερα, χαλάλι τους!!

Μπαίνοντας βλέπουμε την αυλίτσα και στο βάθος τις 2 αίθουσες, όπου κάτσαμε στη δεξιά, γεμάτη καλλιτεχνικές φωτογραφίες και κολλάζ, καδράκια, πορτρέτα, καθώς και σκίτσα ενυπόγραφα.
Αριστερά, δίπλα στην κουζίνα, υπάρχουν οι δύο τουαλέτες που είναι πολύ καθαρές, και ήταν στρωμένες με αρχαιοπρεπή πλακάκια.

Από τον κατάλογο με τις σαλάτες, τους μεζέδες και τα κρεατικά διαλέξαμε, αφού μας φέρανε ψωμιά και νεράκι:

Μία χωριάτικη σαλάτα με μπόλικη φέτα και κάππαρη, που της έδινε φοβερή νοστιμιά.

Μια μερίδα χοιρινά πανσετάκια στη σχάρα, που ήρθαν σωστά ψημένα.

Μια μερίδα με 2 μοσχαρίσια μπιφτέκια και γαρνιτούρα τηγανιτές πατατούλες.

Ήπιαμε ½ λίτρο χύμα ροζέ κρασί δικό τους, που ήτανε ό, τι έπρεπε για να συνοδέψουμε τα φαγητά μας.

Μας κεράσανε στο τέλος ωραίο δικό τους χαλβά σιμιγδαλένιο.

Ο λογαριασμός, στα 28 € ήταν αναμενόμενος και λογικός για το συγκεκριμένο καλλιτεχνικό στέκι, που ήταν μάλιστα σχεδόν γεμάτο, αν και ήταν βραδάκι καθημερινής!

Το Ασχημόπαπο είναι πια κάτι σπάνιο για τη σημερινή Αθήνα, αφού είναι μια αυθεντική ξεχασμένη γωνιά, από τις ελάχιστες που υπάρχουν ακόμα στις συνοικίες της Πρωτεύουσας, και υποθέτω ότι θα προσελκύσει τουλάχιστον τους ρομαντικούς νοσταλγούς της παλιάς Αθήνας που χάνεται σιγά-σιγά…

Ιώνων 61, 'Ανω Πετράλωνα

210 3463282