Loader

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Το πρώτο Περσικό εστιατόριο στην Ελλάδα από το 1990.
Από τα βάθη της Ανατολής, τη μακρινή Περσία, με τη μακραίωνη ιστορία, τα μαγευτικά τοπία και τους περίτεχνους ναούς, φροντίσαμε να σας μεταφέρουμε τη γαστρονομική εμπειρία που απολαμβάνει όποιος έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει σ' αυτή τη μοναδική χώρα! Το Περσικό εστιατόριο Αναχίτα ξεχωρίζει για την κουζίνα που διαθέτει και για το περιβάλλον του. Υποσχόμαστε λοιπόν ένα απολαυστικό γαστρονομικό ταξίδι με γεύσεις, αρώματα και χρώματα από Περσία!
Το εστιατόριό μας δεν έχει άλλο υποκατάστημα.
Προσοχή στις απομιμήσεις!!!

"Η Αναχίτα είναι η θεά της γονιμότητας και του νερού"

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Τριτη Εως Σάββατο 18:30-00:00 Κυριακή 12:00-00:00 Δευτέρα κλειστά

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

Παροχές

Δέχεται κρατήσεις
Έχει δίκτυο Wifi
Take away
Φιλικό για οικογένειες/παιδιά

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

08 Φεβ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Επίσκεψη 2 ατόμων Παρασκευή 5/1/2018 στο Αναχίτα το οποίο καιρό το είχα στο νου να το επισκεφθώ αλλά όλο και κάποιο άλλο εστιατόριο έπαιρνε σειρά.

Ο χώρος δίχως να είναι εντυπωσιακός, είναι συμπαθητικός με τα χαρακτηριστικά περσικά χαλιά στρωμένα, με μεγάλα τραπέζια σε άνετη σχετικά διάταξη, καρέκλες τραπεζαρίας με ψηλή πλάτη αλλά και καναπέδες (εντοιχισμένοι νομίζω) στις πλευρές των τοίχων με μαξιλάρια. Ο πίνακας με τον χάρτη του Ιράν σχηματισμένος από όσπρια και μπαχαρικά μου άρεσε πολύ.

Θα ήθελα περισσότερη θέρμανση στο χώρο δεδομένου ότι εκείνο το βράδυ η θερμοκρασία ήταν πάρα πολύ χαμηλή και η εντοιχισμένες σόμπες που ήταν ακριβώς από πάνω μας δεν αρκούσαν καθώς υπήρχε απώλεια και από τα τζάμια.

Η εξυπηρέτηση κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα από την ευγενική κοπέλα που είχε αναλάβει το τραπέζι μας, η αλήθεια βέβαια είναι πως γενικά ήταν χαλαρή βραδιά καθώς εκτός από εμάς υπήρχαν ακόμη τρεις παρέες.

Παραγγείλαμε:

- Περσικό ψωμί χ 1,50€

Ουσιαστικά πρόκειται για μια τραγανή πίτα. Καμία σχέση με το δικό μας ψωμί αλλά ούτε και με τα ινδικά naan. Αυτή είναι πιο ξεροψημένη και παρότι δεν την γεμίζουν με τυρί ή κάποιο άλλο υλικό, εμένα μου άρεσε πολύ και σκέτη. Βέβαια δεν είμαι και το κατάλληλο μέτρο σύγκρισης εγώ καθώς λατρεύω παντός είδους ζυμάρι.

- Σαλάτα Ολιβιέ χ 3,50€

Δεν είναι άλλο από την πατατοσαλάτα αλλά με κοτόπουλο, αυγό, πίκλες, μαγιονέζα και πατάτα φυσικά. Μερίδα ορεκτικού, χωρίς ιδιαίτερες φιοριτούρες ως προς την εμφάνιση, πλην όμως πεντανόστιμη.

- Μαστοχιάρ χ 3,50€

Γιαούρτι με αγγούρι και δυόσμο, κάτι σαν τζατζίκι χωρίς σκόρδο δηλαδή. Ωραίο και δροσερό κατάλληλο συνοδευτικό για το ψωμί.

- Λαχματζούν χ 6€

Από τα πλέον νόστιμα που έχω δοκιμάσει. Έρχεται τυλιχτό σε τέσσερεις ξεχωριστές πίτες από πολύ ωραίο ζυμάρι με μυρωδάτο και πικάντικο από καυτερή πιπεριά και κρεμμυδάκι κιμά -ανάμεικτο αν θυμάμαι καλά μοσχαρίσιο και χοιρινό-, πράγμα που προτιμώ γιατί συνήθως οι αρνίσιοι κιμάδες που χρησιμοποιούνται κατά κόρον, έχουν πολύ βαριά μυρωδιά. Πολύ νόστιμο κατά τη γνώμη μου.

- Σιριν πολο χ 11€

Κοτόπουλο με ρύζι και φλούδα πορτοκαλιού, αμύγδαλο, καρότο και φυστίκι Αιγίνης. Είχα μεγάλες προσδοκίες γι’ αυτό το πιάτο θυμούμενη ένα ανάλογο που είχα δοκιμάσει στο Pars… αλλά δεν κατάφερε να τις ικανοποιήσει. Ενώ το ρύζι είχε υπέροχο άρωμα από το πορτοκάλι, όταν το γευόσουν άφηνε μια πικρίλα. Αν θυμάμαι καλά τότε στο Pars μας είχαν πει ότι το ξύσμα πορτοκαλιού το βράζουν με ζαχαρόνερο γι’ αυτό διατηρούσε και το άρωμα αλλά άφηνε και μια ελαφρώς γλυκίζουσα επίγευση. Και του ταίριαζε απόλυτα θυμάμαι. Μήπως ο chef πρέπει να δοκιμάσει κι αυτή την εκτέλεση; Ίσως έφταιγε απλά ότι ήταν αρκετά χοντρά τα κομμάτια της φλούδας.

Επιπλέον το κοτόπουλο γευστικά θύμιζε βραστό. Δηλαδή δεν είχε κάποιο γευστικό ενδιαφέρον, κάποιο μυρωδικό ή μπαχαρικό ή έστω κάτι πιο spicy ώστε να ξεχωρίσει και έβγαζε μια κοτοπουλίλα. Γενικά πιστεύω πως αυτό το πιάτο αδικείται από την εκτέλεση και θέλει βελτίωση γιατί μπορεί να πάει πολύ πιο ψηλά.

- Χορες τε Φεσεντζούν χ 11€

Κεφτεδάκια από μοσχαρίσιο κιμά σε πλούσια γλυκόξυνη σάλτσα με καρύδια, πελτέ ροδιού και ρύζι σε υπεραρκετή ποσότητα. Πιάτο που μας πρότεινε η ευγενική κοπέλα που πήρε την παραγγελία μας, ως κάτι ιδιαίτερο κι ενδιαφέρον. Και από αυτό περίμενα πολύ περισσότερα αλλά εδώ υπήρξε μια σοβαρή αστοχία-απροσεξία.

Το καρύδι το οποίο περιέχονταν τριμμένο στην άφθονη σάλτσα με την οποία ήταν λουσμένοι οι κεφτέδες ήταν ταγγισμένο, με αποτέλεσμα δυστυχώς να μην τρώγεται καθώς υπερκάλυπτε κάθε γεύση.

Το καρύδι είναι ένας πολύ ιδιαίτερος, νόστιμος και θρεπτικός ξηρός καρπός. Αν όμως δεν διατηρηθεί σωστά, ταγγιάζει πολύ εύκολα. Επειδή στο χωριό έχω μια καρυδιά την οποία κάθε χρόνο τρυγάω με τα χεράκια μου, γνωρίζω πολύ καλά πως είναι η γεύση του καλού, και σωστά διατηρημένου καρυδιού. Δεν θέλει υψηλές θερμοκρασίες εκεί που αποθηκεύεται και όταν σπάζει και αφαιρείται το κέλυφος καλό είναι να φυλαχτεί μέσα σε γυάλινο βάζο (όχι πλαστικό) αεροστεγώς κλεισμένο και κατά προτίμηση στο ψυγείο όπου και διατηρείται σαν φρέσκο για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αφού πληρώσαμε, το επισημάναμε ευγενικά στην κοπέλα προσπαθώντας να της εξηγήσουμε τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο “ταγγισμένο” ώστε να το μεταφέρει στην κουζίνα κι ότι ενδεχομένως να μην είναι και δική τους ευθύνη, ίσως να το πήραν έτσι από τον προμηθευτή τους, έχει συμβεί.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει ο εκάστοτε σεφ… αρκεί να δοκιμάσει το καρύδι, πριν το χρησιμοποιήσει στην σάλτσα του ή στις γαρνιτούρες του ή έστω να μυρίσει το δοχείο στο οποίο το έχει φυλαγμένο. Η μυρωδιά είναι πολύ έντονη και χαρακτηριστική, αποκλείεται να περάσει απαρατήρητη.

Πάντως είναι η τρίτη φορά που μου συμβαίνει κάτι ανάλογο σε εστιατόριο με τον συγκεκριμένο ξηρό καρπό (οι δύο αφορούσαν σε γλυκό και η άλλη σε αυτό το αλμυρό πιάτο) και είναι κρίμα γιατί πραγματικά χαλάει όλη η γεύση. Λίγη παραπάνω προσοχή λοιπόν επιβάλλεται.

Στο τέλος μας κέρασαν ένα γλυκό που ήταν τσουρέκι σιροπιασμένο με ροδόνερο και παγωτό (δικό τους) σαφράν. Πολύ ιδιαίτερο και νόστιμο κλείσιμο.

Ήπιαμε νεράκι βρύσης αρωματισμένο με ένα κλαράκι δυόσμο και μια κόκα κόλα zero x 1,50€. Ο τελικός λογαριασμός ήταν 38,00€ αλλά με την έκπτωση του Αθηνοράματος (25%) έπεσε στα 28,50€ ήτοι 14,25€/άτομο.

Συμπερασματικά το Αναχίτα κάνει φιλότιμες προσπάθειες αλλά επειδή ο ανταγωνισμός και ειδικά στην περιοχή του Χαλανδρίου είναι υπερβολικά μεγάλος, πρέπει να προσπαθήσει πολύ περισσότερο. Θα ήθελα να δοκιμάσω κι άλλα πιάτα δεδομένου ότι ίσως δεν επιλέξαμε τα δυνατά πιάτα του Αναχίτα. Ίσως και να πέσαμε σε κακή μέρα κι έτυχαν αυτές οι αστοχίες. Θα ήθελα περισσοτερη ένταση στις συνταγές, κάτι που θα γευτώ και θα το θυμάμαι. Με το σκεπτικό ότι τα πρώτα μας ικανοποίησαν αρκετά, οι πρώτες ύλες ήταν καλές (με εξαίρεση το καρύδι για το οποίο αναφέρθηκα παραπάνω), οι μερίδες ήταν πολύ καλές και η εξυπηρέτηση επίσης, θα επιστρέψω κάποια στιγμή. Ελπίζω κάποιος υπεύθυνος να διαβάζει αυτές τις γραμμές και την επόμενη φορά να έχουν υπάρξει βελτιώσεις. Μέχρι τότε δεν θα απέτρεπα κάποιον από το να πάει. Θα ήθελα άλλωστε ν’ ακούσω κι άλλες απόψεις.

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Φθινοπωρινό βραδάκι, από τα τελευταία που οι νύχτες είναι ακόμη σχετικά ζεστές, ανηφορήσαμε στις παλιές γειτονιές μας να ξαναθυμηθούμε τις γεύσεις του ΑΝΑΧΙΤΑ.
Καθημερινή και νωρίς, η ΑΝΑΧΙΤΑ άδεια – μία εικόνα που με λύπησε- αφού στο παρελθόν έσφυζε από κόσμο, ας ελπίσουμε ότι είναι απλώς λόγω καθημερινής….

Ο χώρος όπως ακριβώς τον άφησα πριν κάποια χρόνια, τακτοποιημένος, καθαρός, νοικοκυρεμένος.
Μόλις μπήκαμε, μας υπέδειξαν το τραπέζι μας (άνετο για 6 άτομα ενώ ήμασταν 4).
Στο ήδη στρωμένο τραπέζι μας προσγειώθηκε μία κανάτα με νερό το οποίο περιείχε φύλλα δυόσμου και λίγες σταγόνες λεμόνι(! )
Το menu απλό (στα ελληνικά, αγγλικά και μάλλον ιρανικά) με τόσα πιάτα όσα χρειάζονται για να μην πελαγοδρομείς.
Εύκολη η απόφαση (λόγω προηγούμενων εμπειριών) καταλήξαμε σε:

* Λαχμαντζούν για ορεκτικό (δύο πικάντικα, δύο χωρίς καυτερή πιπερίτσα –ερωτηθήκαμε εάν θέλουμε καυτερό και το εκτιμούμε! )
* Ναζχατούν, αλοιφή μελιτζάνας με γιαούρτι και άοσμο σκόρδο, όπως μας πρότεινε η ευγενική κυρία –ιδιοκτήτρια για να ταιριάξει και δροσίσει τη γεύση του λεχμαντζούν

Για κυρίως πιάτα
* Τζουτζέ κεμπαμπ σουβλάκι κοτόπουλο με ρύζι, σαφράν
* Σολτανί (ένα κεμπάμπ αρνίσιο και ένα από φιλέτο μοσχάρι) απίθανες γεύσεις
* Ζερέσκ πολο (κεμπάμπ κοτόπουλο, ρύζι basmati, φραγκοστάφυλο, φυστίκι Αιγίνης και αμύγδαλο)
* Σιρί πολό (κεμπάμπ κοτόπουλο, ρύζι basmati, φραγκοστάφυλο, φυστίκι Αιγίνης και αμύγδαλοκ αι φλούδα πορτοκαλιού) καταπληκτική γέυση με το πορτοκάλι να αφήνει μια υπέροχη αίσθηση στον ουρανίσκο

Η αλήθεια είναι ότι τη γεύση στα κεμπαμπ κοτόπουλου την ενισχύει το αρωματικό ρύζι basmati με τους ξηρούς καρπούς κλπ. ) ενώ το αρνίσιο και μοσχαρίσιο κεμπάπ τρώγονται και χωρίς συνοδευτικό ή σάλτσες και είναι γευστικότατα.
Επίσης να σημειώσω ότι και τα 4 πιάτα μας ήταν οι γνωστές ικανοποιητικές μερίδες της ΑΝΑΧΙΤΑ.
Και εδώ η ροή των πιάτων ήταν όπως θέλω, δηλαδή πρώτα έρχονται τα ορεκτικά, σου αφήνουν χρόνο να τα απολαύσεις και τα κυρίως έρχονται ταυτόχρονα για όλους, ώστε να μπορούν όλοι μαζί να απολαύσουν το γεύμα.

750 CL κρασί κόκκινο Νεμέας αποδεκτό (θα μπορούσε να είναι καλύτερο με € 5,00/0,50 lt)

Οφείλω να ομολογήσω ότι έμεινα ικανοποιημένη από την ΑΝΑΧΙΤΑ -θεά της γονιμότητας και του νερού όπως μάθαμε από τον γλυκύτατο ιδιοκτήτη, ο οποίος ήρθε στο τραπέζι μας και μιλήσαμε λίγο.
Πριν πολλά χρόνια έφυγε από το Ιράν και ήρθε στην Ελλάδα για λίγο –και ακόμη εδώ είναι- παρά τη νοσταλγία που νοιώθει.

Ο λογαριασμός ήρθε κανονικά, σύνολο € 65,00 για 4 άτομα.

Χρ. Σμύρνης 3, Χαλάνδρι

210 6891222