Loader

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

16 Φεβ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Επισκέπτομαι το ΧΗΜΑ τα τελευταία 2,5 χρόνια με Αναβυσσιώτικη παρέα οπότε πάω όπου με πάνε και παίρνω (περίπου) ότι παίρνουν μιας και φαντάζομαι ότι "ξέρουν". Ως προς το ΧΗΜΑ το "φαντάζομαι" μπορεί να διαγραφεί μιας και το μαγαζί αξίζει ξεκάθαρα και οι φίλοι μου πράγματι έχουν βρει τα δυνατά του σημεία. Η κουζίνα του μπορεί να περιγραφεί ως κλασσική κουζίνα (νεο)ταβέρνας με μικρές πινελιές-τσαχπινιές, τύπου τυροπιτάκια με μέλι και σουσάμι αντί για φέτα με μέλι και σουσάμι και πλιγούρι ως κύριο συνοδευτικό στα πιάτα της ώρας.

Η εξυπηρέτηση είναι πολύ καλή, οι σερβιτόροι είναι γρήγοροι, ευγενικοί και επαρκείς σε αριθμό ακόμη και στις δύσκολες μέρες (πχ σε γιορτές). Το μαγαζί είναι αρκετά όμορφο [το κανονικό κτίριο, γιατί υπάρχει και το εξωτερικό μέρος (που ενδείκνυται για καλοκαίρι) το οποίο το χειμώνα κλείνει], έχει πέτρινη διακόσμηση και αρκετό ξύλο, ενώ ο φωτισμός είναι σχετικά χαμηλός (κιτρινίζων σε απόχρωση) και ταιριάζει γάντι σε ένα ευχάριστο γεύμα συνοδεία κρασιού. Ο χώρος είναι καθαρός και προσεγμένος εξ ου και το δεύτερο τεσσαράκι.

Στα της γεύσης τώρα.. Μιας και πάω πάντα μιλημένος δυστυχώς δεν θα μπορώ να είμαι απόλυτα ακριβής στις τιμές καθώς η σχέση μου με τον κατάλογο είναι πολύ σύντομη κάθε φορά. Σε αυτές τις 5-10 επισκέψεις μας εκεί λοιπόν έχω δοκιμάσει τα παρακάτω (να σημειώσω ότι δεν έχει υποπέσει καμία αλλαγή ποιότητας-ποσότητας-υλικών στην αντίληψη μου από επίσκεψη σε επίσκεψη αυτά τα χρόνια):

Κλασσικά πιάτα που παίρνει η παρέα για τη μέση με κλειστά τα μάτια κάθε φορά:

- Πίτες αντί για ψωμάκι (αφού ερωτηθούμε τι προτιμάμε). Φέρνουν αρκετές πίτες κομμένες στα τέσσερα, περισσότερες από τον αριθμό των ατόμων νομίζω ή έστω τόσες. Χρεώνονται 0,6 ε/άτομο.

- Σαλάτα ρόκα με ανθότυρο και ντομάτα (~ 6 ε): η σαλάτα επίσης περιέχει μεγάλα κρουτόν και σερβίρεται με βαλσάμικο που γλυκίζει (ίσως και λίγο μέλι?) αν το περιγράφω καλά. Από άποψη ποσότητας είναι οκ χωρίς να πρόκειται για γαβάθα, ούτε όμως για λιλιπούτειο πιάτο. Είναι μια πάρα πολύ νόστιμη σαλάτα, μάλλον η καλύτερη τους και προτείνεται ανεπιφύλακτα! (9/10)

- Τυροπιτάκια με μέλι και σουσάμι (~ 4 ε): πολύ νόστιμα τρίγωνα τυροπιτάκια με άνηθο μαζί με το τυρί και λευκό σουσάμι από πάνω. Πραγματικό γλύκισμα. Η μερίδα περιλαμβάνει 4 τεμάχια οπότε ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων μπορείτε να παραγγείλετε και άλλη μια "όλιγη", δηλαδή μικρή μερίδα (συν 2 τεμάχια, 2 ευρώ και κάτι, αν είστε 5-6 άτομα), τακτική που ακολουθείται κατά κόρον από το μαγαζί. (9,5/10)

- Παστουρμαδόπιτα (~ 4-5 ε): Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα φυσικά, ωστόσο για μένα προσωπικά αποτελεί την καλύτερη παστουρμαδογεύση εκεί έξω από τις λίγες που έχω δοκιμάσει. Μεγάλη παραλληλόγραμμη πίτα, σαν… μπουρίτο στο στυλ, με τυρί και το ιδιαίτερο παραδοσιακό αλλαντικό, όσο βαρύ χρειάζεται. Εξαιρετικό ορεκτικό. Γλύκισμα vol 2 και αυτό το πιάτο (9,5/10)

- Ημίγλυκο ροζέ (4.3 ε / 500 ml): Τίμια τιμή και εξαιρετικά τίμια γεύση, από τα καλύτερα ημίγλυκα που έχουμε δοκιμάσει (9,5/10)

Κατά καιρούς έχουμε δοκιμάσει και άλλα ορεκτικά, συνήθως παίρνουμε και χωριάτικη σαλάτα που έχει μια πιο γκουρμέ εμφάνιση όντας πιο λεπτοκομμένα τα λαχανικά και θρυμματισμένη η φέτα. Είναι καλή αλλά της λείπει η ωραία αίσθηση του παραδοσιακού που έχει η κλασσική χωριάτικη (5.9 ε, 7,5/10)

Στα κυρίως τώρα. Τα της ώρας κατά κανόνα σερβίρονται με πλιγούρι, πατάτες τηγανητές και κρεμμύδι. Υπάρχει αρκετή ποικιλία, όση θα βρει κανείς στα περισσότερα μαγαζιά, ενώ κυριαρχεί συχνά το φαινόμενο "με ολίγη" που είναι το 50-60% της κανονικής μερίδας στο 50-60% της τιμής. Εμείς συνήθως προτιμάμε:

- Κοτόπουλο σουβλάκι (~ 8-8,5 ε η κανονική μερίδα 4-5 ε η "ολίγη"). Το κλασσικό μεγάλο σουβλάκι, ικανοποιητικό σε ποσότητα, μαριναρισμένο πολύ ωραία αποτελεί ίσως την πιο κλασσική επιλογή της παρέας στις εξόδους μας όντας νόστιμο, ελαφρύ και οικονομικό (8,5/10).

- Ψαρονέφρι (~ 9-10 ε). Πολύ καλό σε μέγεθος και ωραία ψημένο, από τις καλές επιλογές για τους φαν του χοιρινού φιλέτου (9/10).

-Γιαουρτλού κεμπάπ (~ 8.5-9 ε). Αγαπημένο πιάτο αρκετών, σερβίρεται πάνω σε κομμένες πιτούλες. Προσωπικά δεν έχω εντυπωσιαστεί όσες φορές το έχω δοκιμάσει, αλλά κακό δεν το λες (7/10)

Στο τέλος του γεύματος σίγουρα θα υπάρξει κέρασμα σε ποτό (φλεγόμενο ρακόμελο), γλυκό ή και τα 2.

Η ΛΥΠΗΤΕΡΗ: σε ένα τυπικό γεύμα 2 ατόμων με 1 σαλάτα, 1 ορεκτικό και 2 κυρίως πιάτα το κόστος κατ’ άτομο, χωρίς το ποτό, ανέρχεται στα 13-15 ευρώ, ενώ αν επιλέξετε τα κυρίως πιάτα με «ολίγη» και ίσως κάτι ακόμα για τη μέση θα δώσετε 11-13 ευρώ το άτομο.

Εν κατακλείδι, το ΧΗΜΑ αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους κινηθούν προς Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο και ίσως και Λαύριο. Οπότε μη διστάσετε. Το πακέτο νοστιμιάς, εξυπηρέτησης και περιβάλλοντος που προσφέρει, δύσκολα θα το βρείτε αλλού σε αυτές τις περιοχές και σε αυτό το κόστος.

*Θα έβαζα εύκολα 4 και στη γεύση και στο vfm καθώς σε σχέση με την πλειοψηφία των αντίστοιχων ταβερνοεστιατορίων το ΧΗΜΑ αγγίζει την κορυφή και αξίζει απόλυτα τα λεφτά του, ωστόσο επειδή ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, βάζω 3.49 το οποίο φυσικά στρογγυλοποιείται.

23 Ιαν 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Μάνα Αναβυσσιώτισσα, πατέρας κρεοπώλης. Ανασταίνουν δυο παιδιά. Ο ένας σπουδάζει χημικός ο άλλος μαθηματικός. Και μπράβο τους. Προκειμένου όμως να βολοδέρνουν και να περιμένουν ένα διορισμό ή ένα ιδιαίτερο αποφάσισαν με τα προϊόντα του μπαμπά και σε ακίνητο της μαμάς, στον τόπο καταγωγής της, να ανοίξουν μαγαζί σε μια περιοχή που καίτοι –κυρίως το καλοκαίρι- βουλιάζει από κόσμο η ποιοτική, ή έστω η διαφορετική εστίαση, έλειπε. Οτιδήποτε εκτός από παϊδάκι, πατάτες, χωριάτικη, πατάτες, τσιπούρα, πατάτες, καλαμαράκι, πατάτες ήταν όνειρο θερινής νυκτός.

Λίγα μέτρα πάνω από τις totally ‘70s ψαροταβέρνες (με δεδομένο το αισθητικό αποτύπωμα της δεκαετίας) της Παλαιάς Φώκαιας άνοιξε ένα (τότε) κεμπαπτζίδικο. Μετεξελίχθηκε σε μπριζολάδικο αλλά με ένα touch τσαχπινιάς ή πειράγματος. Το μαγαζί έχει κάποιες μοναδικότητες όχι μόνο για την περιοχή αλλά και γενικώς.

Κάνει πραματικό (κατά Μητσοτάκη) διαχωρισμό μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών. Σε όμορους αλλά τελείως ξεχωριστούς χώρους. Το παλιό μαγαζί, αυτό που άνοιξε πριν από 15-20 χρόνια, ήταν αυτό που σήμερα είναι το τμήμα των καπνιστών.

Επίσης, το μαγαζί παρέχει πραγματική πρόσβαση σε ΑΜΕΑ. Έχει ράμπα και φαρδιές πόρτες. Και μόνο ότι σαν καταστηματάρχες τα δυο αδέρφια σέβονται (πραγματικά) μη καπνιστές αλλά και ανθρώπους που δεν μπορούν να περπατήσουν όπως η πλειοψηφία ημών, εμένα με κάνει να τους συμπαθώ.

Τέλος, αν είσαι μεζεδολάγνος σου δίνει τη δυνατότητα σχεδόν σε όλα να παραγγείλεις μισή μερίδα («ολίγη») σε αντίστοιχες τιμές.

Κατά τα λοιπά το μαγαζί τόσο σα γεύση όσο και σαν design είναι εκ των θεμελιωτών της νεοταβέρνας, και δη στην περιφέρεια. Το κεμπάπ πριν από 15-20 χρόνια υπήρχε είτε μόνο σε πολίτικο στη Φιλαδέλφεια είτε στη Φλώρινα. Οι αφοί ΧηΜα το φέραν στην Ανάβυσσο και το τσαχπινοποίησαν.

Πρώτ’ απόλα φτιάξαν το πρώτο μαγαζί της περιοχής που δεν είχε γκλίτσες και τσαρούχια ή δίχτυα και βαλσαμωμένα ψάρια κρεμασμένα στον τοίχο. Βάλαν ανάλαφρες αφίσες. Νεανικά διακοσμητικά στοιχεία. Ζεστά χρώματα. Κάναν, ας πούμε ελαφρώς καταχρηστικά, την ελληνική version των Friday’s. Δεν φέραν ό, τι περίσσευε από το σπίτι τους για το μαγαζί αλλά το διακόσμησαν. Αυτό στη μετά Μποτρίνι εποχή μπορεί να φαίνεται αυτονόητο αλλά όταν άνοιξε το μαγαζί (τέλη ‘90s αν δεν με γελά η μνήμη μου) στην περιοχή δεν ήταν καθόλου! Ο γράφων έχει περάσει τα καλοκαίρια και πολλά σουκού των παιδικών του χρόνων στις (χασαπο)ταβέρνες της περιοχής με τρίχινες καπότες, γκλίτσες, τσότρες και ταγάρια να κρέμονται πάνω από το κεφάλι του. Με τη μπλε λάμπα για τις μύγες (τζζζζτ! Τζζζζτ! ) και ανεμιστήρες οροφής. Το γαρμπίλι είναι αυτό που αναπολώ περισσότερο από εκείνο τον αισθητικό ορυμαγδό.

Μετά φτιάξαν ένα μενού που δεν είχε ανταγωνισμό στην περιοχή. Δημιουργήσαν δηλαδή συνθήκες μονοπωλίου. Παστουρμαδόπιτα πρώτη φορά εκεί έφαγα. Χωριάτικη με όλα τα υλικά πραγματικά ψιλοκομμένα χωρίς τόνους λαδιού. Δροσερή κι ευχάριστη. Ροζέ ημίγλυκο και όχι ξυδιάς. Δεδομένης της προόδου της γαστρονομίας, και διά της τηλεοπτικοποίησής της, πολλά από αυτά φαίνονται αυτονόητα. Δεν είναι καθόλου. Και κυρίως δεν ήταν! Δεν ήταν αυτονόητη η καλαισθησία στην περιοχή που απλώνεται από τα βλάχικα της Βάρης μέχρι τα βλάχικα της Αναβύσσου. Από τις ψαροταβέρνες με ψάρια Ερυθραίας και Υεμένης της Π. Φώκαιας που πωλούνταν με ένα παραγάδι στο στόμα για να πειστεί ο πελάτης μέχρι τις φολκλορικές και αυθαίρετες κατασκευές που υπήρχαν κατά δεκάδες στην ευρύτερη περιοχή που σέρβιραν μαρίδα και μπύρα.

Έτσι λοιπόν το Σάββατο 14-1-2017 πήραμε:
- Μια πατατούλες τηγανιτές. 3,30 αξιοπρεπείς (χεράτες)
- Χωριάτικη. 5,90. Μην τη χάσετε θα έλεγα. Όλα τα λαχανικά της χωριάτικης κομμένα ζαράκι. Αντί για φέτα μπλοκ, φέτα τριμμένη. Ευχάριστη, δροσερή κι ωραία.
- Ολίγη από μελιτζανοσαλάτα με τυρί (φέτα τριμμένη). 2,94. Μια χαρά. Ιδιαιτέρως καπνιστή χωρίς περιφερειακά υλικά να σε μπερδεύουν.
- Ολίγη από μερακλή μεζέ. Χοντρό βρασμένο. Ξασμένο και σερβιρισμένο με τρίμμα φέτας και μπούκοβο. Πραγματικό μεζεδάκι. 4,08. Έξτρα μπούκοβο για μένα.
- Ολίγη από γιαουρτλού. Δυο τίμια κεμπαμπάκια με σαλτσούλα ζωντανής ντομάτας που ξεχώριζε το κύμινο. 5,20.
- Ολίγη από κεμπάπ πικάντικο. Δυο κεμπαπάκια δουλεμένα με μπούκοβο. 4,70. Συνοδευόμενα από πληγούρι, κρεμμύδι και λίγες τηγανιτές πατάτες. Αν ήσουν στο Red Elephant θα ήταν 2/10 έως 3/10 καυτερό.
- Έξτρα σαλτσούλα ντομάτα. 1,80. Ναι, εγώ και την χρειαζόμουνα και την ήθελα και μου πήγαινε.
- Ροζέ ημίγλυκο στα 4,30 το μισόλιτρο. Αντικειμενικά δεν είναι κρασί αξιώσεων αλλά δένει πολύ ωραία με τα κρεατικά. Είναι αξιοπρεπές, δεν είναι κακό.

Ρωτήσαν και φέραν ψημένο ψωμάκι. Φέραν δίχως να ρωτήσουν εμφιαλωμένο νερό (ένα εκ των δύο φάουλ του μαγαζιού). Κέρασαν λικέρ μαστίχας στο τέλος.
Για τα ανωτέρω πλην του οίνου μας πήγε 15-16 το κεφάλι. ΟΚ λέω εγώ και το αξίζει σε σχέση με τον ανταγωνισμό της περιοχής.

Επαγγελματική ευγένεια, ταχύτητα και φρεσκάδα στο service.

Αν θες έχει και μια μικρή αλλά καλή ποικιλία από μπύρες (από Duvel μέχρι Fix Dark κι από McFarland μέχρι Fix Weiss σε τιμές από 3,10 η απλή Fix μέχρι 7,50 η βέλγικη μοναστηριακή). Αν σας τραβιέται έχει καλό τσίπουρο (3,20).

Το δεύτερο φάουλ του μαγαζιού, μετά την εμμονή με το εμφιαλωμένο νερό του ενός λίτρου, είναι ο εξωτερικός (θερινός) χώρος. Μια "αυλή" με κάτω τσιμέντο. Κλεισμένη ολοτρόγυρα με τζάμια και καφασωτά. Με "τέντα" που κλείνει και σου κλείνει και την καρδιά μαζί. Ενθυμούμενος δε μια ορθή ατάκα του Μπάμπη του Χριστόγλου (αντιπαθέστατου κατά τα λοιπά) «οι αθλητικές εφημερίδες είναι πουλημένες βασικά στους αναγνώστες τους» θα πω ότι το ίδιο ισχύει και για πολλά μαγαζιά. Άλλη η χειμερινή μουσική του ΧηΜα άλλη η θερινή. Το καλοκαίρι όπου κάνουν επιδρομή στίφη πεινασμένων Αθηναίων παίζει μπουζούκια σε μια απόπειρα να συνάδει με το κοινό. Τον χειμώνα έχει κανονική μουσική. Λίγο χύμα αλλά κανονική. Είναι από τα λίγα μαγαζιά που παρά το ότι δεν έχει τζάκι το προτιμώ χειμώνα.

Αν φτάσατε μέχρι την Παλαιά Φώκαια μην χάσετε στον ανατολικό (στην πλευρά που πάει Σούνιο) μυχό του κόλπου της Αναβύσσου το γερμανικό πολυβολείο, το οποίο επέβλεπε μια πιθανή απόβαση των Εγγλέζων, που πάνω του κάποιος έχει στήσει ένα περίπτερο (! ;! ). Είναι 100-200 μέτρα μετά το τελευταίο οίκημα στο αριστερό σας χέρι προς Σούνιο. Και κάτω από το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο υπάρχει ίδιο πολυβολείο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου έφυγε με βάρκα για τη Μέση Ανατολή από την Αγιά Μαρίνα (μεταξύ Βάρκιζας και Λαγονησίου) καθώς δεν υπήρχε πολυβολείο.

Θυμηθείτε ότι ο τεράστιος χώρος που εκτείνεται πίσω από την παραλία της Αναβύσσου, όπου κάποτε γινόταν ειδική διαδρομή του Ράλι Ακρόπολις (δεκαετία ’80 - αρχές ‘90), ήταν παλαιότερα αλυκή (μέχρι το 1969) καθώς ήταν κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Μετά απαλλοτριώθηκε με σκοπό την αξιοποίησή του (από ιππόδρομος μέχρι μυθολογικό πάρκο, ό, τι κι αν σημαίνει αυτό) αλλά καθώς το ταχθέν χρονικό διάστημα για την αξιοποίηση πέρασε άπραγο οι παλαιοί δικαιούχοι έχουν αρχίσει και το διεκδικούν εκ νέου.

Η Παλαιά Φώκαια και η Ανάβυσσος (σ. σ. αυτός που δεν είναι άβυσσος, η θάλασσα δηλ. με τα ρηχά νερά) κατοικήθηκαν από πρόσφυγες το '24 μετά την ανταλλαγή πληθυσμών. Η (μαμά) Φώκαια ήταν πόλη της Μ. Ασίας στα βόρεια της Σμύρνης. Γι’ αυτό ίσως και η αγάπη των αφών ΧηΜα για τα κεμπαπάκια…

Και να θυμάσαι την επόμενη φορά που θα παίξεις τη Μαρσέιγ over / under ότι τη Μασσαλία Φωκαείς την ιδρύσανε. Όχι ότι παίζει ρόλο σε κάτι, έτσι για να νικάμε το alzheimer...

Must μουσική υπόκρουση το παιδί απ'την Ανάβυσσο:

6 medium

21 Αυγ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Μιας και ειχαμε μείνει αρκετά ευχαριστημενοι απ την πρώτη μας επίσκεψη στο συγκεκριμένο μαγαζί ειπαμε να το εμπιστευτουμε και να το γνωρίσουμε καλύτερα από μια δεύτερη επίσκεψη.

Ο εξωτερικός χώρος συμπαθητικός και προσεγμένος μιας και το μαγαζί στερείται θέας.
Εξαιρετικό και ευγενέστατο το προσωπικό του με σέρβις ταχύτατο, αν και στην παραγγελία μας δεν υπήρχε ροή στα πιάτα και θα εξηγήσω παρακάτω.

Παραγγείλαμε
-πίτες στα κάρβουνα οι οποίες ήταν ευτυχώς αλάδωτες άλλα πολύ στεγνές και ξερές
-ντομάτες ψητές, νόστιμο πιάτο αλλά πολύ ουδέτερο σε λάδι και αλάτι
-πατάτες τηγανιτές με τυρί. οι πατάτες αν και χειροποίητες ήταν άκαμπτες άγευστες και ανάλατες
-χόρτα. παραβρασμένα και άνοστα (μισή μερίδα)
-τυροκροκέτες 4 μικρές στη μερίδα, απολύτως αδιάφορες

Από κυρίως πιάτα
-ψαρονέφρι αρκετά καλό σε ψήσιμο και σε ποσότητα
-γιαουρτλου καλή παρουσίαση νόστιμη η σάλτσα και το γιαούρτι αλλά το κεμπάπ πολύ σκληρό σχεδόν συμπαγές σαν κομμάτι από κρέας κι όχι κιμάς.
Οσον αφορα το σέρβις ηρθαν αμεσως οι πατάτες με τα χόρτα και οι πίτες και τα υπόλοιπα σταδιακα με τις τυροκροκέτες να φτάνουν μετά τα κυρίως.

Για όλα αυτά και μία μπύρα πληρώσαμε 37,70.
Γενική εικόνα απογοητευτική και το λέω μετά λύπης διότι οι προσδοκίες ήταν υψηλές για το μαγαζί, μιάς και πάντα ειναι γεμάτο από κόσμο.