ΧΗ.ΜΑ.

Ελληνική κουζίνα

  25ης Μαρτίου 11 Π.Φώκαια [Χάρτης]
  22910 78235
  210 300 1590   για τηλ. κρατήσεις μέσω e-table.gr
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια

Γράψε τη δική σου κριτική
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Ανάβυσσος - Σαρωνίδα, Αθήνα
Ιαν
23
2017
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
-

Μάνα Αναβυσσιώτισσα, πατέρας κρεοπώλης. Ανασταίνουν δυο παιδιά. Ο ένας σπουδάζει χημικός ο άλλος μαθηματικός. Και μπράβο τους. Προκειμένου όμως να βολοδέρνουν και να περιμένουν ένα διορισμό ή ένα ιδιαίτερο αποφάσισαν με τα προϊόντα του μπαμπά και σε ακίνητο της μαμάς, στον τόπο καταγωγής της, να ανοίξουν μαγαζί σε μια περιοχή που καίτοι –κυρίως το καλοκαίρι- βουλιάζει από κόσμο η ποιοτική, ή έστω η διαφορετική εστίαση, έλειπε. Οτιδήποτε εκτός από παϊδάκι, πατάτες, χωριάτικη, πατάτες, τσιπούρα, πατάτες, καλαμαράκι, πατάτες ήταν όνειρο θερινής νυκτός.

Λίγα μέτρα πάνω από τις totally ‘70s ψαροταβέρνες (με δεδομένο το αισθητικό αποτύπωμα της δεκαετίας) της Παλαιάς Φώκαιας άνοιξε ένα (τότε) κεμπαπτζίδικο. Μετεξελίχθηκε σε μπριζολάδικο αλλά με ένα touch τσαχπινιάς ή πειράγματος. Το μαγαζί έχει κάποιες μοναδικότητες όχι μόνο για την περιοχή αλλά και γενικώς.

Κάνει πραματικό (κατά Μητσοτάκη) διαχωρισμό μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών. Σε όμορους αλλά τελείως ξεχωριστούς χώρους. Το παλιό μαγαζί, αυτό που άνοιξε πριν από 15-20 χρόνια, ήταν αυτό που σήμερα είναι το τμήμα των καπνιστών.

Επίσης, το μαγαζί παρέχει πραγματική πρόσβαση σε ΑΜΕΑ. Έχει ράμπα και φαρδιές πόρτες. Και μόνο ότι σαν καταστηματάρχες τα δυο αδέρφια σέβονται (πραγματικά) μη καπνιστές αλλά και ανθρώπους που δεν μπορούν να περπατήσουν όπως η πλειοψηφία ημών, εμένα με κάνει να τους συμπαθώ.

Τέλος, αν είσαι μεζεδολάγνος σου δίνει τη δυνατότητα σχεδόν σε όλα να παραγγείλεις μισή μερίδα («ολίγη») σε αντίστοιχες τιμές.

Κατά τα λοιπά το μαγαζί τόσο σα γεύση όσο και σαν design είναι εκ των θεμελιωτών της νεοταβέρνας, και δη στην περιφέρεια. Το κεμπάπ πριν από 15-20 χρόνια υπήρχε είτε μόνο σε πολίτικο στη Φιλαδέλφεια είτε στη Φλώρινα. Οι αφοί ΧηΜα το φέραν στην Ανάβυσσο και το τσαχπινοποίησαν.

Πρώτ’ απόλα φτιάξαν το πρώτο μαγαζί της περιοχής που δεν είχε γκλίτσες και τσαρούχια ή δίχτυα και βαλσαμωμένα ψάρια κρεμασμένα στον τοίχο. Βάλαν ανάλαφρες αφίσες. Νεανικά διακοσμητικά στοιχεία. Ζεστά χρώματα. Κάναν, ας πούμε ελαφρώς καταχρηστικά, την ελληνική version των Friday’s. Δεν φέραν ό, τι περίσσευε από το σπίτι τους για το μαγαζί αλλά το διακόσμησαν. Αυτό στη μετά Μποτρίνι εποχή μπορεί να φαίνεται αυτονόητο αλλά όταν άνοιξε το μαγαζί (τέλη ‘90s αν δεν με γελά η μνήμη μου) στην περιοχή δεν ήταν καθόλου! Ο γράφων έχει περάσει τα καλοκαίρια και πολλά σουκού των παιδικών του χρόνων στις (χασαπο)ταβέρνες της περιοχής με τρίχινες καπότες, γκλίτσες, τσότρες και ταγάρια να κρέμονται πάνω από το κεφάλι του. Με τη μπλε λάμπα για τις μύγες (τζζζζτ! Τζζζζτ! ) και ανεμιστήρες οροφής. Το γαρμπίλι είναι αυτό που αναπολώ περισσότερο από εκείνο τον αισθητικό ορυμαγδό.

Μετά φτιάξαν ένα μενού που δεν είχε ανταγωνισμό στην περιοχή. Δημιουργήσαν δηλαδή συνθήκες μονοπωλίου. Παστουρμαδόπιτα πρώτη φορά εκεί έφαγα. Χωριάτικη με όλα τα υλικά πραγματικά ψιλοκομμένα χωρίς τόνους λαδιού. Δροσερή κι ευχάριστη. Ροζέ ημίγλυκο και όχι ξυδιάς. Δεδομένης της προόδου της γαστρονομίας, και διά της τηλεοπτικοποίησής της, πολλά από αυτά φαίνονται αυτονόητα. Δεν είναι καθόλου. Και κυρίως δεν ήταν! Δεν ήταν αυτονόητη η καλαισθησία στην περιοχή που απλώνεται από τα βλάχικα της Βάρης μέχρι τα βλάχικα της Αναβύσσου. Από τις ψαροταβέρνες με ψάρια Ερυθραίας και Υεμένης της Π. Φώκαιας που πωλούνταν με ένα παραγάδι στο στόμα για να πειστεί ο πελάτης μέχρι τις φολκλορικές και αυθαίρετες κατασκευές που υπήρχαν κατά δεκάδες στην ευρύτερη περιοχή που σέρβιραν μαρίδα και μπύρα.

Έτσι λοιπόν το Σάββατο 14-1-2017 πήραμε:
- Μια πατατούλες τηγανιτές. 3,30 αξιοπρεπείς (χεράτες)
- Χωριάτικη. 5,90. Μην τη χάσετε θα έλεγα. Όλα τα λαχανικά της χωριάτικης κομμένα ζαράκι. Αντί για φέτα μπλοκ, φέτα τριμμένη. Ευχάριστη, δροσερή κι ωραία.
- Ολίγη από μελιτζανοσαλάτα με τυρί (φέτα τριμμένη). 2,94. Μια χαρά. Ιδιαιτέρως καπνιστή χωρίς περιφερειακά υλικά να σε μπερδεύουν.
- Ολίγη από μερακλή μεζέ. Χοντρό βρασμένο. Ξασμένο και σερβιρισμένο με τρίμμα φέτας και μπούκοβο. Πραγματικό μεζεδάκι. 4,08. Έξτρα μπούκοβο για μένα.
- Ολίγη από γιαουρτλού. Δυο τίμια κεμπαμπάκια με σαλτσούλα ζωντανής ντομάτας που ξεχώριζε το κύμινο. 5,20.
- Ολίγη από κεμπάπ πικάντικο. Δυο κεμπαπάκια δουλεμένα με μπούκοβο. 4,70. Συνοδευόμενα από πληγούρι, κρεμμύδι και λίγες τηγανιτές πατάτες. Αν ήσουν στο Red Elephant θα ήταν 2/10 έως 3/10 καυτερό.
- Έξτρα σαλτσούλα ντομάτα. 1,80. Ναι, εγώ και την χρειαζόμουνα και την ήθελα και μου πήγαινε.
- Ροζέ ημίγλυκο στα 4,30 το μισόλιτρο. Αντικειμενικά δεν είναι κρασί αξιώσεων αλλά δένει πολύ ωραία με τα κρεατικά. Είναι αξιοπρεπές, δεν είναι κακό.

Ρωτήσαν και φέραν ψημένο ψωμάκι. Φέραν δίχως να ρωτήσουν εμφιαλωμένο νερό (ένα εκ των δύο φάουλ του μαγαζιού). Κέρασαν λικέρ μαστίχας στο τέλος.
Για τα ανωτέρω πλην του οίνου μας πήγε 15-16 το κεφάλι. ΟΚ λέω εγώ και το αξίζει σε σχέση με τον ανταγωνισμό της περιοχής.

Επαγγελματική ευγένεια, ταχύτητα και φρεσκάδα στο service.

Αν θες έχει και μια μικρή αλλά καλή ποικιλία από μπύρες (από Duvel μέχρι Fix Dark κι από McFarland μέχρι Fix Weiss σε τιμές από 3,10 η απλή Fix μέχρι 7,50 η βέλγικη μοναστηριακή). Αν σας τραβιέται έχει καλό τσίπουρο (3,20).

Το δεύτερο φάουλ του μαγαζιού, μετά την εμμονή με το εμφιαλωμένο νερό του ενός λίτρου, είναι ο εξωτερικός (θερινός) χώρος. Μια "αυλή" με κάτω τσιμέντο. Κλεισμένη ολοτρόγυρα με τζάμια και καφασωτά. Με "τέντα" που κλείνει και σου κλείνει και την καρδιά μαζί. Ενθυμούμενος δε μια ορθή ατάκα του Μπάμπη του Χριστόγλου (αντιπαθέστατου κατά τα λοιπά) «οι αθλητικές εφημερίδες είναι πουλημένες βασικά στους αναγνώστες τους» θα πω ότι το ίδιο ισχύει και για πολλά μαγαζιά. Άλλη η χειμερινή μουσική του ΧηΜα άλλη η θερινή. Το καλοκαίρι όπου κάνουν επιδρομή στίφη πεινασμένων Αθηναίων παίζει μπουζούκια σε μια απόπειρα να συνάδει με το κοινό. Τον χειμώνα έχει κανονική μουσική. Λίγο χύμα αλλά κανονική. Είναι από τα λίγα μαγαζιά που παρά το ότι δεν έχει τζάκι το προτιμώ χειμώνα.

Αν φτάσατε μέχρι την Παλαιά Φώκαια μην χάσετε στον ανατολικό (στην πλευρά που πάει Σούνιο) μυχό του κόλπου της Αναβύσσου το γερμανικό πολυβολείο, το οποίο επέβλεπε μια πιθανή απόβαση των Εγγλέζων, που πάνω του κάποιος έχει στήσει ένα περίπτερο (! ;! ). Είναι 100-200 μέτρα μετά το τελευταίο οίκημα στο αριστερό σας χέρι προς Σούνιο. Και κάτω από το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο υπάρχει ίδιο πολυβολείο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου έφυγε με βάρκα για τη Μέση Ανατολή από την Αγιά Μαρίνα (μεταξύ Βάρκιζας και Λαγονησίου) καθώς δεν υπήρχε πολυβολείο.

Θυμηθείτε ότι ο τεράστιος χώρος που εκτείνεται πίσω από την παραλία της Αναβύσσου, όπου κάποτε γινόταν ειδική διαδρομή του Ράλι Ακρόπολις (δεκαετία ’80 - αρχές ‘90), ήταν παλαιότερα αλυκή (μέχρι το 1969) καθώς ήταν κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Μετά απαλλοτριώθηκε με σκοπό την αξιοποίησή του (από ιππόδρομος μέχρι μυθολογικό πάρκο, ό, τι κι αν σημαίνει αυτό) αλλά καθώς το ταχθέν χρονικό διάστημα για την αξιοποίηση πέρασε άπραγο οι παλαιοί δικαιούχοι έχουν αρχίσει και το διεκδικούν εκ νέου.

Η Παλαιά Φώκαια και η Ανάβυσσος (σ. σ. αυτός που δεν είναι άβυσσος, η θάλασσα δηλ. με τα ρηχά νερά) κατοικήθηκαν από πρόσφυγες το '24 μετά την ανταλλαγή πληθυσμών. Η (μαμά) Φώκαια ήταν πόλη της Μ. Ασίας στα βόρεια της Σμύρνης. Γι’ αυτό ίσως και η αγάπη των αφών ΧηΜα για τα κεμπαπάκια…

Και να θυμάσαι την επόμενη φορά που θα παίξεις τη Μαρσέιγ over / under ότι τη Μασσαλία Φωκαείς την ιδρύσανε. Όχι ότι παίζει ρόλο σε κάτι, έτσι για να νικάμε το alzheimer...

Must μουσική υπόκρουση το παιδί απ'την Ανάβυσσο:

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια
Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Ανάβυσσος - Σαρωνίδα, Αθήνα
Μαι
06
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
10-16

Κατ αρχήν Χρόνια Πολλά σε όλη την κοινότητα των καλοφαγάδων του site!!
Τις μέρες των γιορτών όλοι είχαμε πολλές γευστικές εμπειρίες, τις περισσότερες από αυτές εν μέσω φίλων και γνωστών και σε φιλικά/συγγενικά σπίτια, αλλά σίγουρα υπήρξαν και αφορμές για επίσκεψη εκτός σπιτιού σε καταστήματα εστίασης.

Ετσι βρεθήκαμε και εμείς (7 άτομα) την Τρίτη 3/5 μεσημέρι στο ΧΗ. ΜΑ στην Παλαιά Φώκαια, στην περιοχή της Αναβύσσου.
Η επιλογή έγινε μετά από πρόταση μέλους της παρέας και μια και βρισκόμασταν στην ευρύτερη περιοχή, περάσαμε το κατώφλι του καταστήματος, χωρίς να έχουμε κάνει κράτηση, αλλά ελπίζοντας στην καλή μας τύχη.

Η τύχη ήταν με το μέρος μας, γιατι τραπέζι βρέθηκε και μάλιστα στο χώρο των ΜΗ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΩΝ όπως μας είπαν οταν ρωτηθήκαμε εαν καπνίζουμε και που διαπιστώσαμε οτι τηρήθηκε τουλάχιστον καθ όλη την ώρα της διαμονής μας.
Αλλά ας ξεκινήσουμε από την αρχή.
Με το που μπήκαμε (μπήκαμε σε δύο δόσεις ως παρέα με χρονική καθυστέρηση), υπήρξε άμεση ανταπόκριση από πλευράς των σερβιτόρων, όλων νέων παιδιών, όπου με ευγένεια μας ευχήθηκαν Χρόνια Πολλά και προχώρησαν μετά στην εξεύρεση κατάλληλου τραπεζιού για εμάς.

Ο χώρος είναι μετρίου μεγέθους και βασικά χωρίζεται σε δύο κυρίως υποχώρους, όπου εαν καταλάβαμε καλά από την επιλογή του τραπεζιού, ο ένας προορίζεται για καπνίζοντες και ο άλλος για μη καπνίζοντες.
Η ατμόσφαιρα αποπνέει θαλπωρή με ζεστό φωτισμό παντού, ξύλο και γήινα χρώματα. Μοναδική παραφωνία κατά τη γνώμη μου είναι το ντεκόρ, το οποίο παντού είναι υπερ φορτωμένο από πασης φύσεως καλούδια και διακοσμητικά, τα οποία κατά τη γνωμη μου δεν ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους, απλά δεν αφήνουν κανένα σημείο των τοίχων ακάλυπτο, ενώ θα μπορούσε η διακόσμηση να είναι πιό λιτή και λιγότερο φορτωμένη.

Θα μπορούσε κατά την άποψή μου η διακόσμηση να είχε περιοριστεί στις έξυπνες λύσεις σχετικές με μαθηματικούς και χημικούς τύπους, η οποία είναι και αυτή που προσδίδει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του καταστήματος, όπως αυτοπροσδιορίζεται και από τον τίτλο του ΧΗ. ΜΑ (Χημικό, Μαθηματικό). Εαν ειχε περιοριστεί σε αυτή τη θεματολογία και μόνο, πιστεύω ότι η αίσθηση της διακόσμησης στο χώρο θα ήταν πολύ πιο ανάλαφρη. Σε αντίθεση, πέραν των σχετικών διακοσμητικών με τους τύπους, η διακόσμηση περιλαμβάνει πάρα πολλά υλικά και διακοσμητικά που δεν συνάδουν καθόλου μεταξύ τους, απλά εξυπηρετούν μόνο και μόνο το "γέμισμα" των τοίχων του καταστήματος.
Κατά την ώρα που μπήκαμε, το κατάστημα είχε πληρότητα γύρω στο 75%, οπότε εκτιμώ οτι εαν είστε μεγάλη παρέα καλό θα ήταν να κλείσετε τραπέζι, μια και εμείς σταθήκαμε πραγματικά τυχεροί γιατί πήραμε το μοναδικό τραπέζι 7 ατόμων που υπήρχε διαθέσιμο εκείνη την ώρα,

Απ ότι είδαμε, το κατάστημα το προτιμούν αρκετοί νέοι, όπως και οικογένειες με παιδιά, αυτοί αποτελούν και το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου που το επισκέπτεται, τόσο από την ευρύτερη περιοχή όσο και επισκέπτες της περιοχής. Δεν βρίσκεται πάνω στην παραλία της Παλαιάς Φώκαιας, αλλά σε ένα δρόμο παράλληλο της παράλάις στο εσωτερικό του οικισμού.
Οι σεβιτόροι όλοι νέα παιδιά, ευγενέστατοι και με άμεση ανταποκριτικότητα, μας έφεραν τους καλαίσθητους ξύλινους καταλόγους, όπως και τα εμφιαλωμένα νερά, τα οποία δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εαν ρωτηθήκαμε πριν τα δεχθούμε, γιατί εγώ έφθασα αργότερα με το δεύτερο κύμα της παρέας.

Ο κατάλογος υπερ πλήρης, όλος με βάση τα κρεατικά, ικανά ορεκτικά και σαλάτες. Ενδιαφέρον είναι οτι πολλά από τα πιάτα, τόσο τα κυρίως όσο και στις σαλάτες, διατίθενται και σε μισές μερίδες, οπότε κάποιος που θέλει να δοκιμάσει περισσότερα πιάτα έχει αυτή την επιλογή, η να φάει λιγότερο. Σωστή πρακτική που όπου τη βρίσκω την εκτιμώ δεόντως.
Πήραμε:
Μια χωριάτικη σαλάτα (5,9 ευρω), ικανοποιητικότατη ως μέγεθος (ικανή να χορτάσει με άνεση 4-5 άτομα), με κομένες τις ντομάτες και τα αγουρακια σε μικρότερ τεμάχια, πασπαλισμένα από φέτα τριμμένη με έξυπνη τεχνοτροπία, έτσι ώστε η γεύση της να διαχέεται παντού στο πιάτο. Ικανοποιηθήκαμε πλήρως
Ενα ντάκο (5,8 ευρώ), ικανοποιητικότατος και αυτός ως ποσότητα, με την ίδα τεχνοτροπία του τυριού από πάνω (πασπαλισμένο). Κι αυτό το πιάτο ικανοποίησε όλους

Μια μανιτάρα πλευρώτους (5,2 ευρώ), ικανοποιητική ως ποσότητα, ήταν λίγο περισσότερα ξεροψημένα απ όσο θα ήθελα και λιγότερο τρυφερά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τα θεωρήσεις κακό πιάτο, και αυτά φαγώθηαν ευχάριστα
Ενα μαστέλο Χίου στο τηγάνι, εξαιρετικό ως γεύση, λίγο όμως τσιμπημένο ως τιμή θεωρώ στα 5,9 ευρώ που χρεώθηκε.
Μια τυροκροκέτες (3,9 ευρώ), επρόκειτο για 4 τυροκροκέτες, καλές ως γεύση, με αίσθηση του τυριού και όχι της πατάτας όπως πολλές φορές σερβίρουν σε αρκετά εστιατόρια. Λογικό vfm σε σχέση με την ποσότητα
Μια μικρή μερίδα σουβλάκι κοτόπουλο (8,3 ευρώ), σερβιρισμένο με πατάτες τηγανητές που δεν ήταν προκάτ. Πολύ καλό ως γεύση, και ελαφρά μαριναρισμένο. Η ποσότητα ήταν γύρω στο 75% της κανονικής μερίδας.

Μια κανονική μερίδα φιλέτο κοτόπουλο (στα 8,5 ευρώ, ) πολύ καλή ως γεύση και εξαιρετικό ως ποσότητα, και αυτό σερβιρισμένο με πατάτες τηγανητές, φρέσκιες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα επιλογής της γαρνιτούρας σε όλα τα κυρίως πιάτα, είτε τηγανητής πατάτας, είτε συνδυασμού πατάτας τηγανητής με πληγούρι και κρεμμυδάκια.
Ενα συκώτι γάλακτος, (στα 8,8 ευρώ), εξαιρετικά τρυφερό, καθόλου σκληρό, πολύ ζουμερό, χωρις καθόλου ίνες, παρά το γεγονός οτι ζητήσαμε να είναι καλοψημένο. Ισως είναι ένα από τα καλύερα πιάτα συκωτιού που έχουμε γευτεί. Ικανοποίησε πλήρως.

Μια πανσέτα χοιρινή (στα 7,7 ευρώ), πολύ καλό ως ποσότητα και γεύση, το μόνο φάουλ είναι οτι μας ήρθε προς αντικατάσταση σε μπριζολάκια χοιρινά που ζητήσαμε, τα οποία εαν υπήρχαν θα ήταν λεπτότερα σε σχέση με την πανσέτα που όπως και να το κάνουμε είναι πιό πλατιά και περισσότερο λιπαρή
Ενα γιαουρτλού κεμπαπ (στα 8,7 ευρώ), πολυ καλό ως γεύση από αυτούς που τα γεύτηκαν, με ιδανική ισοροπία με τα συνοδευτικά τους.
Μια γιαουρτλού κεμπαπ (μισή μερίδα που χρεώθηκε στα 5,2 ευρώ, αλλά η ποσότητα σίγουρα ήταν στο 75% της κύριας μερίδας και ήταν και αυτή χορταστική.
Μια μπύρα κια ένα αναψυκτικό στα 5,4 ευρώ.

Τα δύο εμφιαλωμένα χρεώθηκαν στα 2 ευρώ συνολικά.
Επίσης είχαμε ρωτηθεί ενα θέλουμε πίτες ή ψωμί και επιλέξαμε πίτες, οι οποίες χρεώθηκαν 3,6 ευρώ στο σύνολο. Πρέπει να ομολογήσω βέβαια ότι ήταν αρκετές ως ποσότητα, δηλ επροκειτο για 5-6 πίτες κανονικές, κομένες σε κομάτια
Σύνολο λογαριασμού στα 84,9 ευρώ, μια τιμή που τη θεωρώ δίκαιη για αυτά που πήραμε, για τις ποσότητες και τις γεύσεις. Μέση τιμή στα 12 ευρώ το άτομο μαζί με τα ποτά, αλλά εαν θεωρήσουμε οτι είχαμε επιλέξει δύο μικρότερες μερίδες του κανονικού, η κανονική τιμή θα ερχόταν γύρω στα 13 ευρώ το άτομο μαζί με τα ποτά, ή γύρω στα 11,5 ευρώ το άτομο χωρίς τα ποτά εαν προτιμάτε.
Η εξυπηρέτηση κινήθηκε σε εξαιρετικά είπεδα, απ όλους τους σερβιτόρους, με πολύ ευγένεια και ανταποκριτικότητα σε ότι ζητήσαμε. Ολα ήρθαν στη σωστή σειρά και στο σωστό χρόνο, με προθυμία και χαμόγελο.

Για το χώρο, τον περιέγραψα ανωτέρω, το μόνο φάουλ η πιό βαριά για τα γούστα μου διακόσμηση, κατά τα άλλα ήταν ζεστός και φιλόξενος
Οι γεύσεις στο σύολό τους ικανοποίησαν πλήρως, θα έλεγα οτι κυμαίνονται στο μέσο όρο της κατηγορίας και ίσως ένα μικρό κλικ παραπάνω
Το συνολικό vfm, θεωρώ οτι είναι πολύ καλό, για όλη τη γευστική εμπειρία.
Στο τέλος, υπήρξε κέρασμα λικέρ μαστίχας και η απόδειξη κόπηκε κανονικότατα. Επίσης πληρωμή με κάρτα, στα συν του μαγαζιού
Γενικά, η εμπειρία μας ήταν θετική και δεν θα είχα ενδοιασμό να συστήσω επίσκεψη στο κατάστημα εαν βρεθείτε στην ευρύτερη περιοχή της Αναβύσσου

ΥΓ Ενημερώθηκα από τα παιδιά του καταστήματος ότι έοχυν ανοίξει και έτερο κατάστημα ΧΗ. ΜΑ στον Αλιμο, για το οποίο επιφυλάσσομαι να επισκεφτώ στο μέλλον για να διαπιστώσω ενα διατηρεί το ίδιο στυλ και γευστική προσφορά

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια
Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Ανάβυσσος - Σαρωνίδα, Αθήνα
Αυγ
21
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
1
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
17-25

Μιας και ειχαμε μείνει αρκετά ευχαριστημενοι απ την πρώτη μας επίσκεψη στο συγκεκριμένο μαγαζί ειπαμε να το εμπιστευτουμε και να το γνωρίσουμε καλύτερα από μια δεύτερη επίσκεψη.

Ο εξωτερικός χώρος συμπαθητικός και προσεγμένος μιας και το μαγαζί στερείται θέας.
Εξαιρετικό και ευγενέστατο το προσωπικό του με σέρβις ταχύτατο, αν και στην παραγγελία μας δεν υπήρχε ροή στα πιάτα και θα εξηγήσω παρακάτω.

Παραγγείλαμε
-πίτες στα κάρβουνα οι οποίες ήταν ευτυχώς αλάδωτες άλλα πολύ στεγνές και ξερές
-ντομάτες ψητές, νόστιμο πιάτο αλλά πολύ ουδέτερο σε λάδι και αλάτι
-πατάτες τηγανιτές με τυρί. οι πατάτες αν και χειροποίητες ήταν άκαμπτες άγευστες και ανάλατες
-χόρτα. παραβρασμένα και άνοστα (μισή μερίδα)
-τυροκροκέτες 4 μικρές στη μερίδα, απολύτως αδιάφορες

Από κυρίως πιάτα
-ψαρονέφρι αρκετά καλό σε ψήσιμο και σε ποσότητα
-γιαουρτλου καλή παρουσίαση νόστιμη η σάλτσα και το γιαούρτι αλλά το κεμπάπ πολύ σκληρό σχεδόν συμπαγές σαν κομμάτι από κρέας κι όχι κιμάς.
Οσον αφορα το σέρβις ηρθαν αμεσως οι πατάτες με τα χόρτα και οι πίτες και τα υπόλοιπα σταδιακα με τις τυροκροκέτες να φτάνουν μετά τα κυρίως.

Για όλα αυτά και μία μπύρα πληρώσαμε 37,70.
Γενική εικόνα απογοητευτική και το λέω μετά λύπης διότι οι προσδοκίες ήταν υψηλές για το μαγαζί, μιάς και πάντα ειναι γεμάτο από κόσμο.

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια
Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Ανάβυσσος - Σαρωνίδα, Αθήνα
Απρ
13
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
1
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
1
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
1
€/Άτομο
10-16

Όπως είπαν και τα παιδιά πιο κάτω, Χύμα.

Θα ήθελα να γνωρίσω τον ψήστη να δω αν δοκίμασε κάτι από αυτά που σέρβιρε.

Χώρος λίγο οτι να΄ναι. Νομίζω πήραν ένα κατάλογο διακόσμησης απο κινέζο προμηθευτή, παρήγγειλαν τα πάντα και τα στρίμωξαν όπου γινόταν.

Πολύ γρήγορο σέρβις, Ευγενέστατα παιδιά και τα πιάτα έρχονται σφαίρα.

Αλλά:
ούτε το Goody’s δε σου βγάζει τόσο γρήγορα πιάτο. Και άντε οι σαλάτες να είναι έτοιμες τα «της ώρας» πως ήρθαν στο 10λεπτο. (ολα προψημεναα???)

Τυροπιτακι μέλι σουσάμι: νόστιμο αλλά κολυμπούσε στο μελί
Σαλάτα με ανθότυρο, επίσης κολυμπούσε στο μέλι και δε κατάλαβα το γιατί

Πανσετα και παϊδάκι κοτόπουλο άνοστα έως χάλια, όσο προψημενα να ήταν μάλλον το πρόβλημα είναι στην ποιότητα του κρέατος

Η γαρνιτούρα σε όλα πιάτα είναι πατάτες προκατ, κρεμμύδι σκέτο χοντροκομμένο, και πλιγούρι κοκκινιστό. Μέτρια όλα.

fail

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια
Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Ανάβυσσος - Σαρωνίδα, Αθήνα
Απρ
19
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
1
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
1
€/Άτομο
17-25

Επισκευτηκαμε 4 ατομα το εστιατοριο του Αλιμου στις 16/4. Παραγγειλαμε τα εξης 2 μπυρες, παστουρμαδοπιτα, τυροπιτακια με μελι_σουσαμι, σαλατα ροκα παρμεζανα, 2μανιταρια πλευρωτους, 2 γιαουρτλου κεμπαπ, 1μεριδα μπιφτεκια, 1μεριδα κοτοπουλο σουβλακι. Για επιδορπιο 1 καρυδοπιτα με παγωτο, 1σουφλε σοκολατας με παγωτο, 1 cheesecake.

Απο ολα αυτα η παστουρμαδοπιτα ηταν καλη, τα τυροπιτακια νοστιμα αλλα πολυ μικρα. Τα μανιταρια 4 φυλα μανιταριου ολα κιολα που στοιχιζαν 6 περιπου ευρω(!!! ). Στη σαλατα ψαχναμε να βρουμε την παρμεζανα, η μεριδα μπιφτεκια ειχε 2 μικρα μπιφτεκακια αδιαφορα γευστικα, πληγουρι, κρεμμυδι και πατατες προτηγανισμενες. Το κοτοπουλο σουβλακι επισης αδιαφορο γευστικα επισης με την ιδια γαρνιτουρα. Τα κεμπαπ ιδια και χειροτερα απο οποιοδηποτε σουβλατζιδικο. Τα γλυκα επισης αδιαφορα το σουφλε σοκολατα ψημενο περισσοτερο απο οσο επρεπε και η καρυδοπιτα ειχε επανω μιση μπαλα παγωτο. Μας κερασε το καταστημα λικερ μαστιχα.
Μας εκανε εντυπωση οτι το ψωμι η οι πιτουλες δεν προσφερθηκαν απο το καταστημα αλλα τις χρεωθηκαμε.

Η διακοσμηση ειναι καπως too much αλλα δεν μας ενοχλησε και υπηρχε ανεση χωρου. Το προσωπικο πολυ ευγενικο, εξυπηρετικο και το service πολυ γρηγορο. Απορησαμε ποσο γρηγορα ηταν ετοιμα καποια πιατα που σιγουρα θα επρεπε να παρουν λιγο χρονο σαν να ηταν προμαγειρεμενα. Σιγουρα ο λογαριασμος 81.60 ευρω ηταν μεγαλος για την ποιοτητα και την γευση των πιατων αυτων.

Συμφωνισαμε οτι εκτος απο την ευγενεια και την προθυμια του προσωπικου δεν μας προσφερθηκε κατι ιδιαιτερο που να μας προξενησει την επιθυμια να ξαναπαμε. Κλεινοντας θα προτειναμε να καταργηθουν οι προτηγανισμενες πατατες, να μην χρεωνεται το ψωμι και να προσφερεται καποιο γλυκισμα απο το καταστημα.

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια
Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Ανάβυσσος - Σαρωνίδα, Αθήνα
Ιουν
01
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Θα ξεκινησω απο αυτο που με εχει εντυπωσιασει σε αυτο το μαγαζι- ο χωρος και κυριως η διακοσμηση του, που ειναι μοναδικη και τετοιο μαγαζι. Νομιζω οτι δεν υπαρχουν πολλοι τετοιοι χωροι στην πολη μας.

Συνεχιζοντας να πω οτι το φαγητο χωρις να ειναι κατι εξαιρετικο ειναι αρκετα καλο προσεγμενο και με μεγαλη ποικιλια στον καταλογο που σου επιτρεπει σχεδον σε ολα τα φαγητα και σαλατες να παραγγειλεις "μιση μεριδα" σε χαμηλοτερη βεβαια τιμη

Προτεινω Σαλατα ροκα με λιαστη ντοματα η αναμικτα λαχανικα, ψητο μαστελο,
κεμπαπ, παστουρμαδοπιτα, χοιρινο σουβλακι, συκωτι ψητο, κοντοσουβλι,

Χρήσιμη;
0
  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια
Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Ανάβυσσος - Σαρωνίδα, Αθήνα
Φεβ
16
2017
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
10-16

Επισκέπτομαι το ΧΗΜΑ τα τελευταία 2,5 χρόνια με Αναβυσσιώτικη παρέα οπότε πάω όπου με πάνε και παίρνω (περίπου) ότι παίρνουν μιας και φαντάζομαι ότι "ξέρουν". Ως προς το ΧΗΜΑ το "φαντάζομαι" μπορεί να διαγραφεί μιας και το μαγαζί αξίζει ξεκάθαρα και οι φίλοι μου πράγματι έχουν βρει τα δυνατά του σημεία. Η κουζίνα του μπορεί να περιγραφεί ως κλασσική κουζίνα (νεο)ταβέρνας με μικρές πινελιές-τσαχπινιές, τύπου τυροπιτάκια με μέλι και σουσάμι αντί για φέτα με μέλι και σουσάμι και πλιγούρι ως κύριο συνοδευτικό στα πιάτα της ώρας.

Η εξυπηρέτηση είναι πολύ καλή, οι σερβιτόροι είναι γρήγοροι, ευγενικοί και επαρκείς σε αριθμό ακόμη και στις δύσκολες μέρες (πχ σε γιορτές). Το μαγαζί είναι αρκετά όμορφο [το κανονικό κτίριο, γιατί υπάρχει και το εξωτερικό μέρος (που ενδείκνυται για καλοκαίρι) το οποίο το χειμώνα κλείνει], έχει πέτρινη διακόσμηση και αρκετό ξύλο, ενώ ο φωτισμός είναι σχετικά χαμηλός (κιτρινίζων σε απόχρωση) και ταιριάζει γάντι σε ένα ευχάριστο γεύμα συνοδεία κρασιού. Ο χώρος είναι καθαρός και προσεγμένος εξ ου και το δεύτερο τεσσαράκι.

Στα της γεύσης τώρα.. Μιας και πάω πάντα μιλημένος δυστυχώς δεν θα μπορώ να είμαι απόλυτα ακριβής στις τιμές καθώς η σχέση μου με τον κατάλογο είναι πολύ σύντομη κάθε φορά. Σε αυτές τις 5-10 επισκέψεις μας εκεί λοιπόν έχω δοκιμάσει τα παρακάτω (να σημειώσω ότι δεν έχει υποπέσει καμία αλλαγή ποιότητας-ποσότητας-υλικών στην αντίληψη μου από επίσκεψη σε επίσκεψη αυτά τα χρόνια):

Κλασσικά πιάτα που παίρνει η παρέα για τη μέση με κλειστά τα μάτια κάθε φορά:

- Πίτες αντί για ψωμάκι (αφού ερωτηθούμε τι προτιμάμε). Φέρνουν αρκετές πίτες κομμένες στα τέσσερα, περισσότερες από τον αριθμό των ατόμων νομίζω ή έστω τόσες. Χρεώνονται 0,6 ε/άτομο.

- Σαλάτα ρόκα με ανθότυρο και ντομάτα (~ 6 ε): η σαλάτα επίσης περιέχει μεγάλα κρουτόν και σερβίρεται με βαλσάμικο που γλυκίζει (ίσως και λίγο μέλι?) αν το περιγράφω καλά. Από άποψη ποσότητας είναι οκ χωρίς να πρόκειται για γαβάθα, ούτε όμως για λιλιπούτειο πιάτο. Είναι μια πάρα πολύ νόστιμη σαλάτα, μάλλον η καλύτερη τους και προτείνεται ανεπιφύλακτα! (9/10)

- Τυροπιτάκια με μέλι και σουσάμι (~ 4 ε): πολύ νόστιμα τρίγωνα τυροπιτάκια με άνηθο μαζί με το τυρί και λευκό σουσάμι από πάνω. Πραγματικό γλύκισμα. Η μερίδα περιλαμβάνει 4 τεμάχια οπότε ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων μπορείτε να παραγγείλετε και άλλη μια "όλιγη", δηλαδή μικρή μερίδα (συν 2 τεμάχια, 2 ευρώ και κάτι, αν είστε 5-6 άτομα), τακτική που ακολουθείται κατά κόρον από το μαγαζί. (9,5/10)

- Παστουρμαδόπιτα (~ 4-5 ε): Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα φυσικά, ωστόσο για μένα προσωπικά αποτελεί την καλύτερη παστουρμαδογεύση εκεί έξω από τις λίγες που έχω δοκιμάσει. Μεγάλη παραλληλόγραμμη πίτα, σαν… μπουρίτο στο στυλ, με τυρί και το ιδιαίτερο παραδοσιακό αλλαντικό, όσο βαρύ χρειάζεται. Εξαιρετικό ορεκτικό. Γλύκισμα vol 2 και αυτό το πιάτο (9,5/10)

- Ημίγλυκο ροζέ (4.3 ε / 500 ml): Τίμια τιμή και εξαιρετικά τίμια γεύση, από τα καλύτερα ημίγλυκα που έχουμε δοκιμάσει (9,5/10)

Κατά καιρούς έχουμε δοκιμάσει και άλλα ορεκτικά, συνήθως παίρνουμε και χωριάτικη σαλάτα που έχει μια πιο γκουρμέ εμφάνιση όντας πιο λεπτοκομμένα τα λαχανικά και θρυμματισμένη η φέτα. Είναι καλή αλλά της λείπει η ωραία αίσθηση του παραδοσιακού που έχει η κλασσική χωριάτικη (5.9 ε, 7,5/10)

Στα κυρίως τώρα. Τα της ώρας κατά κανόνα σερβίρονται με πλιγούρι, πατάτες τηγανητές και κρεμμύδι. Υπάρχει αρκετή ποικιλία, όση θα βρει κανείς στα περισσότερα μαγαζιά, ενώ κυριαρχεί συχνά το φαινόμενο "με ολίγη" που είναι το 50-60% της κανονικής μερίδας στο 50-60% της τιμής. Εμείς συνήθως προτιμάμε:

- Κοτόπουλο σουβλάκι (~ 8-8,5 ε η κανονική μερίδα 4-5 ε η "ολίγη"). Το κλασσικό μεγάλο σουβλάκι, ικανοποιητικό σε ποσότητα, μαριναρισμένο πολύ ωραία αποτελεί ίσως την πιο κλασσική επιλογή της παρέας στις εξόδους μας όντας νόστιμο, ελαφρύ και οικονομικό (8,5/10).

- Ψαρονέφρι (~ 9-10 ε). Πολύ καλό σε μέγεθος και ωραία ψημένο, από τις καλές επιλογές για τους φαν του χοιρινού φιλέτου (9/10).

-Γιαουρτλού κεμπάπ (~ 8.5-9 ε). Αγαπημένο πιάτο αρκετών, σερβίρεται πάνω σε κομμένες πιτούλες. Προσωπικά δεν έχω εντυπωσιαστεί όσες φορές το έχω δοκιμάσει, αλλά κακό δεν το λες (7/10)

Στο τέλος του γεύματος σίγουρα θα υπάρξει κέρασμα σε ποτό (φλεγόμενο ρακόμελο), γλυκό ή και τα 2.

Η ΛΥΠΗΤΕΡΗ: σε ένα τυπικό γεύμα 2 ατόμων με 1 σαλάτα, 1 ορεκτικό και 2 κυρίως πιάτα το κόστος κατ’ άτομο, χωρίς το ποτό, ανέρχεται στα 13-15 ευρώ, ενώ αν επιλέξετε τα κυρίως πιάτα με «ολίγη» και ίσως κάτι ακόμα για τη μέση θα δώσετε 11-13 ευρώ το άτομο.

Εν κατακλείδι, το ΧΗΜΑ αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους κινηθούν προς Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο και ίσως και Λαύριο. Οπότε μη διστάσετε. Το πακέτο νοστιμιάς, εξυπηρέτησης και περιβάλλοντος που προσφέρει, δύσκολα θα το βρείτε αλλού σε αυτές τις περιοχές και σε αυτό το κόστος.

*Θα έβαζα εύκολα 4 και στη γεύση και στο vfm καθώς σε σχέση με την πλειοψηφία των αντίστοιχων ταβερνοεστιατορίων το ΧΗΜΑ αγγίζει την κορυφή και αξίζει απόλυτα τα λεφτά του, ωστόσο επειδή ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, βάζω 3.49 το οποίο φυσικά στρογγυλοποιείται.

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια