Loader

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τον ιστορικό «Μαγεμένο Αυλό», που εδώ και 55χρόνια αποτελεί ένα μοναδικό, γεμάτο παράδοση Αθηναϊκό στέκι και ένα χώρο εστίασης που εγγυάται πως θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε και εσείς τη δική σας γευστική ανάμνηση!!
Και αν οι επώνυμοι θαμώνες (Σ. Σ: από τον κορυφαίο Χατζιδάκι, το Μινωτή και το Χορν μέχρι τον Ελύτη, το Σεφέρη, τη Βουγιουκλάκη και φυσικά τις δεκάδες ακόμα φυσιογνωμίες από το χώρο των γραμμάτων, των τεχνών αλλά και της πολιτικής ζωής του τόπου) που πέρασαν και εξακολουθούν να περνάνε από το κατώφλι του «Μαγεμένου Αυλού», ήταν, είναι και θα είναι η πιστή απόδειξη πως το συγκεκριμένο εστιατόριο αποτελεί ένα διαχρονικό θεσμό, με εξαιρετικές συνταγές ελληνικής και διεθνούς κουζίνας. Κάθε βράδυ ζωντανή μουσική από μικρές ορχήστρες...

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Όλη μέρα ανοιχτό (12:00 μέχρι το αργά το βράδυ). Ζωντανή μουσική κάθε βράδυ

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

Παροχές

Δέχεται κρατήσεις
Έχει ζωντανή μουσική
Έχει δίκτυο Wifi
Έχει parking
Κάνει delivery
Φιλικό προς χορτοφάγους
Δέχεται πιστωτική κάρτα
Take away
Ξεχωριστός χώρος για καπνίζοντες
Υπάρχει εξωτερικός χώρος
Φιλικό για οικογένειες/παιδιά
Προσφέρεται για ιδιωτικές εκδηλώσεις

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

09 Ιαν 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Το 1961, ο κοσμικός Αθηναίος Γιώργος Πολυχρόνης, εμπνευσμένος απ’ τη διάσημη όπερα του Μότσαρτ, βάφτισε τον νεοσύστατο χώρο του στην Πλατεία Προσκόπων, στο Βατραχονήσι, ΜΑΓΕΜΕΝΟ ΑΥΛΟ (ΜΑ).
Ξεκίνησε με είδη σοκολατοποιίας και ζαχαροπλαστικής, σε συνεργασία με την σοκολατοβιομηχανία του ΠΑΥΛΙΔΗ, του οποίου ήταν γαμπρός, και έγινε πασίγνωστος στους Αθηναίους, οι οποίοι, λίγο αργότερα, άρχισαν να συχνάζουν στο κοσμικό εστιατόριό του που αντικατέστησε το αρχικό ζαχαροπλαστείο.
Καθώς η Αθήνα εξελισσόταν, ο Ιλισός καλύφθηκε απ’ την Λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου, που ολοκληρώθηκε μόλις το 1963, ταυτόχρονα με τα εγκαίνια του HILTON λίγο πιο πάνω, ενώ το Βατραχονήσι έπαψε πλέον να υπάρχει, η δε Πλατεία Προσκόπων, δυο βήματα απ’ το Παναθηναϊκό Στάδιο, άρχισε να γεμίζει πολυκατοικίες και κεντράκια.
Ο πολυταξιδεμένος Πολυχρόνης, λάτρης της Κεντρικής Ευρώπης και της γαστρονομίας της, είναι αυτός που λάνσαρε τότε τα τυριά φοντί και τα εδέσματα φλαμπέ, που εξακολουθούν να σερβίρονται στον ΜΑ μέχρι τις μέρες μας!

Στον ΜΑ συνέρρεε πλήθος επωνύμων. Ανάμεσά τους ο τέως (τότε Διάδοχος Κωνσταντίνος), οι αείμνηστοι Κωνσταντίνος Καραμανλής και Γεώργιος Παπανδρέου, οι ποιητές μας Σεφέρης και Ελύτης, το Πάνθεον των πρωταγωνιστών του Θεάτρου μας (Χορν, Μινωτής, Κατράκης, η Καρέζη με τον Καζάκο, η Αλίκη - που οι φήμες την θέλουν να πλέκει εκεί ακριβώς το ειδύλλιό της με τον Κωνσταντίνο!! - το Πάνθεον των συνθετών μας (Σπανός, Πλέσσας, Χατζηνάσιος) και βέβαια, ο μοναδικός Μάνος Χατζιδάκις, που έμενε σχεδόν δίπλα ήταν καθημερινός θαμώνας και συχνά ξενυχτούσε εκεί με τις παρέες ή μόνος του!

Στη μικρή μάλιστα αίθουσα που βρίσκεται στο βάθος αριστερά του εσωτερικού χώρου, υπάρχει ο ‘Μυστικός Δείπνος’, ένας πίνακας του Επαμεινώνδα Δασκαλόπουλου (DAS), με τον Μάνο στο κέντρο και εκατέρωθεν τους συνδαιτυμόνες του, ανάμεσα στους οποίους, τον Α. Λιδωρίκη, τον Α. Μινωτή, τον Τ. Λιγνάδη, τον Κ. Γεωργουσόπουλο, τον Γ. Κουρουπό, κ. α.

Σ’ αυτό λοιπόν το ιστορικό μέρος, έναν διαχρονικό γαστρονομικό μας θεσμό, σύχναζα εδώ και 4 δεκαετίες, ενώ τώρα τελευταία είχα καιρό να τον επισκεφθώ και να ξαναζήσω τις μνήμες της δικής μου νιότης… Το έκανα λοιπόν, παρέα με 3 φίλους μου, την Τρίτη 26/12 το μεσημέρι, ύστερα από τηλεφωνική κράτηση. Διαπίστωσα, ευθύς αμέσως, ότι ο ιστορικός χώρος παραμένει αναλλοίωτος, διατηρώντας την πατίνα του χρόνου, αλλά και τους πολυπληθείς θαμώνες του, κάποιας ηλικίας οι περισσότεροι, μιας και ο ΜΑ ήταν πάλι γεμάτος, όπως παλιά!

Μπαίνοντας βλέπουμε τον μικρό πριβέ χώρο για τη Διεύθυνση, αλλά και τη γωνιά με το μικρό και κομψό μπαρ.
Η μεγάλη αίθουσα, με την αίσθηση κλασικισμού και μπαρόκ της Κεντρικής Ευρώπης, έχει στο βάθος πάντα το πιάνο και τα κρεμαστά πνευστά όργανα, τους απαραίτητους πολυέλαιους και τα λαμπατέρ, τις βαριές κουρτίνες, τους σκαλιστούς καθρέφτες με εορταστικές τώρα διακοσμήσεις από έλατα και μπάλες, φωτογραφίες, πίνακες, γκραβούρες αλλά και κάδρα των επωνύμων πελατών, καθώς και τα εγκωμιαστικά άρθρα των εφημερίδων.
Καμιά 10αριά ξύλινες ροτόντες και ορθογώνια τραπέζια, στολισμένα με βάζα γεμάτα λουλούδια, καθώς και αναπαυτικά καθίσματα και πολυθρόνες για 50 περίπου άτομα, σε συνδυασμό με τα πολυτελή δρύινα πατώματα, προσδίδουν μια εικόνα αστικού σαλονιού των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών, ξυπνώντας τις ιστορικές μας μνήμες. Πιο δίπλα βρίσκεται η μικρή αίθουσα με τον πίνακα του Μάνου και τα πολύχρωμα βιτρό, στα τραπέζια της οποίας γευμάτιζαν πιο ήσυχα περί τα 12-15 άτομα.

Τα περισσότερα βράδια διοργανώνουν μουσικές εκδηλώσεις με καλλιτεχνική ατμόσφαιρα, προσκαλώντας συνήθως μικρές ορχήστρες, που συχνά εναλλάσσονται. Το μεσημέρι, που επισκεφθήκαμε τον ΜΑ ακούγαμε απ’ τα μεγάφωνα χαμηλόφωνη μουσική instrumental & lounge, που επέτρεπε τη συζήτηση στα τραπέζια χωρίς να υπάρχει ενοχλητικός θόρυβος.
Εξάλλου, στο υπόγειο βρίσκονται 2+2 WC, που ήταν καθαρά και φροντισμένα.

Η εξυπηρέτηση πραγματοποιείται από δύο ώριμους και μια νεαρή σερβιτόρα, όλοι τους ενήμεροι και ευγενείς. Βεβαίως, καθώς ήταν fully booked χρειαζόταν ο συνήθης χρόνος αναμονής, περί τα 30 με 40 λεπτά για την ετοιμασία και το σερβίρισμα των πιάτων. Ο υπεύθυνος μάς ευχαρίστησε για την κατανόησή μας.

Πληροφορήθηκα ότι η μεσημεριανή σεφ είναι η Brigitte, με προϋπηρεσία στο ΟΙΚΕΙΟ, ενώ ο βραδινός είναι ο Βασίλης, που ήταν για χρόνια ο αρχιμάγειρας στο γειτονικό ξενοδοχείο ΣΤΑΔΙΟΝ.

Ο κατάλογος με το μενού είναι βαρύς και πολυσέλιδος, αντικατοπτρίζοντας έναν πλουσιοπάροχο σε εδέσματα χώρο εστίασης. Θεωρώ ότι με τα χρόνια οι αλλαγές του είναι μάλλον περιορισμένες, ενώ πολλά ιστορικά πιάτα διατηρούνται, συνδεδεμένα άλλωστε με την αίγλη που αποπνέει ο ΜΑ. Πιο συγκεκριμένα:
Φιγουράρουν κατ΄ αρχήν τα 9 ιστορικά τους πιάτα, κι ανάμεσά τους το φοντί για 2, στα 22 €, ενώ ακολουθούν 15 ορεκτικά, 6-14 €, 10 σαλάτες στα 5-14 €, 12 ζυμαρικά, 7-12 €, ψαρικά και κοτόπουλα, στα 9-12 € και πληθώρα κρεατικών, από 10-23 €, για τα φιλέτα τους. Επίσης σερβίρουν 16 παραδοσιακά μαγειρευτά εδέσματα, από 8-13,50 €, για το χοιρινό κότσι στη γάστρα!
Από γλυκά, που δεν αναφέρονται στον κατάλογο, πληροφορηθήκαμε ότι έχουν τα παραδοσιακά: ραβανί, καρυδόπιτα, κανταΐφι, τον εορταστικό κορμό, όπως επίσης σοκολατόπιτα και πορτοκαλόπιτα.

Σχετικά με τα ποτά, ο κατάλογος, που τον ζητήσαμε επίμονα για να μας έρθει, περιλαμβάνει 3 μπύρες στα 5 €, καμιά 10αριά ετικέτες λευκών και κόκκινων κρασιών, στα 20-40 €, καθώς και το δικό τους κόκκινο Μαγεμένο Αυλό, ποικιλία Αγιωργίτικο, σε τιμή 20 €. Υπάρχουν ακόμη αφρώδεις οίνοι, σαμπάνιες και αλκοολούχα ποτά. Θεωρώ ότι ο κατάλογος των ποτών πρέπει να επικαιροποιηθεί το συντομότερο δυνατό και να συμπεριλάβει τιμές για ποτήρι κρασί, κ. λπ.

Λόγω των ημερών υπήρχαν και κάποια εορταστικά πιάτα, όπως γαλοπούλα γεμιστή, χοιρινό με δαμάσκηνα και βερίκοκα, αρνάκι στο φούρνο με πατάτες, κ. α.

Εμείς τελικά επιλέξαμε τα εξής:
• Μία κροκέτες με παρμεζάνα. Ήρθαν 4 κομμάτια, που στο πιάτο συνοδεύονταν από λάχανο και τουρσί. Τιμή 8.30 και σαν ορεκτικό, νόστιμο.

• Μία λαχανοντολμάδες, 5 τεμάχια. Κλασικό πιάτο με βάση κιμά, ρύζι και σος αυγολέμονο. Πολύ γευστικοί, σε τιμή 8 €.

• Πήρα για κύριο πιάτο ένα αρνί φούρνου με πατάτες. Ζήτησα λίγη πετσούλα και κατέφθασε κομμάτι υπέρ το δέον λιπαρό, που έπρεπε να το ξεχωρίσω για να αποφύγω το απόλυτο λίπος! Ωστόσο, αρκετά νόστιμο. Τιμή 11.50 €.

• Ένα μοσχαρίσιο γιουβέτσι, επίσης σχετικά νόστιμο, στα 11.50 €.

• Ένα χοιρινό με δαμάσκηνα και βερίκοκα, που όπως μου είπαν ήταν πολύ νόστιμο εορταστικό πιάτο, αν και κάπως βαρύ. Τιμή 10.50 €.

• Μία κρέπες τίτιζε, που περιείχαν κοτόπουλο, μπέικον και ντομάτα, και όπως μου είπε η φίλη μας ήταν σχετικά καλές, όχι όμως εκπληκτικές… Τιμή στα 9.30 €.

• Στην αρχή κατέφθασαν 4 μικρές φέτες μαύρου ψωμιού, συνοδευμένες από ντιπ με κόκκινη πιπεριά Φλώρινας και τυρί. Χρεώθηκαν στα 4 €.

Μας κέρασαν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί τους και μια μπύρα που τους ζητήσαμε, και θεωρώ ότι ήταν μια πολύ ευγενική χειρονομία εκ μέρους τους, λόγω των ημερών ή ενδεχόμενα επειδή αναγνώρισαν έναν πελάτη τους απ’ τα παλιά!

Ο λογαριασμός ήρθε στα 63.10 €, ποσό ικανοποιητικό και αναμενόμενο, που σημαίνει ότι κατ’ άτομο βρισκόμαστε στο άνω όριο της κατηγορίας 10/16 €.

Συμπερασματικά ο ΜΑ προτείνεται τόσο σ’ αυτούς που πήγαν στο παρελθόν, για να ξαναθυμηθούν τα παλιά, όσο και σε κάθε νεότερο που ενδιαφέρεται να γνωρίσει ένα απ’ τα τελευταία, κάποτε κοσμικά κέντρα της Αθήνας, που καταφέρνει να παραμένει αναλλοίωτο στο διάβα των δεκαετιών!!

25 Οκτ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Μία ολόκληρη εβδομάδα προσπαθούσαμε να κανονισουμε το που θα βρεθούμε τρία άτομα να γιορτάσουμε μια εξαιρετική περίπτωση!! Τέλος όμως του μήνα και το ένα άτομο ανεργο, και οι άλλοι δύο με μικρο μπάτζετ. Ποιος έπρεπε να ψάξει πάλι το αντιλαμβάνεστε. Κάτι κουπόνια που έπεσαν στην αντίληψη μου όμως για τον μαγεμένο αυλό, έλυσαν το γόρδιο δεσμό!
Κατ'αρχας να επισημάνω ότι όσο ακόμη ο καιρός είναι καλός αν προλάβετε τα κουπόνια σπεύσατε.

Το σημείο είναι η πλατεία των προσκόπων στο Παγκράτι το παρκάρισμα είναι εξαιρετικά δύσκολο Σάββατο βράδυ, εμείς βέβαια βρήκαμε αμέσως, να παρκάρουμε έξω από το μαγαζί καλός οιωνός!

Ο χώρος εσωτερικα χρειάζεται επειγόντως ανακαίνιση, εμείς κάτσαμε ευτυχως, έξω. Όπου τα πράγματα είναι αρκετά καλυτερα. Ένας κύριος έπαιζε μουσική με μια κιθάρα, μία ευχάριστη νότα της βραδιάς. Θα επισημάνω κάτι εδώ, που αφορά συνολικά το μαγαζί, είναι βγαλμένο από το παρελθόν με οποία θετικά και αρνητικά μπορείτε να αντιληφθείτε.

Η εξυπηρέτηση υπήρξε άψογη από την αρχή έως το τέλος! Ευγενια και ενδιαφέρον. Δε χρειάζεται κάτι παραπάνω για να μείνει ικανοποιημένος ο πελάτης! Σημαντικό ότι δε διαχωρίζουν τους πελάτες, πχ είχαμε την ίδια εξυπηρέτηση με τα διπλανά τραπέζια, παρά το γεγονός ότι είχαμε πάει με κουπόνια.

Στα του φαγητού υπάρχουν αρκετές επιλογές, θα προτείνα να αφαιρέσουν μερικά πιάτα να εξειδικεύονται σε συγκεκριμένα πιάτα. Υπάρχουν αρκετές σαλάτες, πολλά ορεκτικά, ζυμαρικά, κρεατικά και θαλασσινά.
Εμείς δοκιμάσαμε:
-σαλατα Θεόφιλος με ρόκα παντζάρι κουκουνάρι και μπαλσαμικο, απλά ανεκτή θα τη χαρακτήριζα δε θα την επέλεγα ξανά.
-τηγανιτο καμαμπερ με μαρμελάδα, σωστά ψημένο το τυρί ή μαρμελάδα αδιαφορη, το σύνολο συμπαθες.
-μανιτάρια πλευρωτους σχάρας, γευστικα, σωστά ψημένα.
Στα κυρίως δοκιμάσαμε:

- ψαρονέφρι Μότσαρτ με μέλι και μουστάρδα και ρύζι. Σωστό ψήσιμο η σάλτσα σωστά δεμένη, γευστικοτατο.
-πικατα μοσχάρι, κακό πιάτο, βασικά, κακό κομμάτι κρέατος.
-λιγκουινι με γαρίδες ούζο και πράσο το καλύτερο πιάτο της βραδιάς, μία μικρή ένσταση, λίγα ζυμαρικά παραπάνω, ούτως ώστε να είναι πιο γεμάτο το πιάτο, επιβάλλονται και δεν κοστίζουν.
Σε γενικές γραμμές το φαγητό είναι καλό, θέλει κάποιες βελτιώσεις, αλλά εγώ έμεινα ευχαριστημένη ένας μικρός εκσυγχρονισμος είναι, σχετικά, απαραίτητος πάντα.

Το vfm με τα κουπόνια είναι υψηλότατο, χωρίς αυτά οι τιμές είναι πάρα πολύ υψηλές. Τα παραπάνω κοστίζαν 75€ χωρίς τα κουπόνια. Με μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε το μενού.
Εν ολίγοις, εγώ δύσκολα θα επιστρέψω στο μαγαζί αν και περάσαμε ένα πολύ ωραίο βράδυ.

Στην Ελλάδα της κρίσης αντιλαμβάνομαι ότι είναι αντιξοες οι συνθήκες για μια επιχείρηση να επιβιώσει, μακάρι να βρουν τα κατάλληλα βήματα, ούτως ώστε να συνεχίσουν την πολυετή τους πορεία.

6 medium

07 Σεπ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

μιας και οι καλες μερες του καλοκαιριου ειναι πλεον μετρημενες ειπα να εκμεταλλευτω αρχικα μια υπεροχη ιντερνετικη προσφορα του συγκεκριμενου μαγαζιου και κατα δευτερον το γεγονος οτι ακομα μπορεις να φας υπαιθρια, καθοτι τοσυγκεκριμενο μαγαζι εχει τραπεζακια στη πλατεια απεναντι απο αυτο, που εχει πολυ ωραια δεντρα και δροσια.

οσοι λοιπον προλαβουν τη προσφορα ειναι τεραστιο vfm καθοτι προσφερεται φαγητο με εκπτωση 60%.

η εξυπηρετηση το μεσημερι που εμεις πηγαμε και με δεδομενο οτι υπηρχε μια μονο παρεα στο μαγαζι ηταν εξαιρετικη και το βασικοτερο για εμενα, ολα τα πιατα που εφταναν απο την κουζινα ηταν σκεπασμενα με μεταλλικο σκευος κατι που εμενα μου δειχνει επαγγελματισμο και σεβασμο στο πελατη.

απο το θεμα του φαγητου μειναμε ευχαριστημενοι με ολα τα πιατα του και οι μεριδες ηταν γενναιοδωρες. συγκεκριμενα παραγγειλαμε φετα τυλιχτη σε φυλλο κρουστας με ηλιοσπορους κ μελι που ηταν εξαιρετικη και τιμη στα 5.70 και μανιταρια στη σχαρα απο ορεκτικα με κοστος 6.70 που και αυτα ηταν ωραια ψημενα και νοστιμα. απο σαλατες δε θα μπορουσα να μη διαλεξω τη χαλουμι, μιας και ειναι το αγαπημενο μου τυρι που ειχε μεσα και μαρουλι, πορτοκαλι και καρυδια με τιμη 8,00 και η οποια εδενε πολυ αρμονικα και με αυτα που παραγγειλαμε αλλα και η γευσεις μεταξυ τους.

απο κυριως προτιμησαμε μαγειρευτα της ημερας εκεινης δλδ χωριατικο κοκκορα με χυλοπιτες που κοστιζε 10,50 και ηταν γενναιο σε ποσοτητα πιατο και σε γευση πολυ νοστιμο και μοσχαρακι σταμνας που ειχε μαγειρευτει εξαιρετικα και το κρεας πραγματικα ελιωνε. κοστιζε 11.50.

φυσικα κλεισαμε με ενα γλυκο και αυτο ηταν ενα πολυ ωραιο cheecake που κοστιζε κοντα στα 5 ευρω. δε γνωριζω αν και ο χειμερινος χωρος του καταστηματος ειναι το ιδιο ωραιος απο θεμα καπνου ή πολυκοσμιας, ομως και το φαγητο αλλα και η γενικοτερη εικονα του μαγαζιου θα με κανουν να το επισκεφτω και χειμωνα