Loader

Περιγραφή

Σχάρα και σούβλα, ένα από τα παλιότερα μαγαζιά στα Βλάχικα της Βάρης.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

10 medium

24 Οκτ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Για τα Βλάχικα της Βάρης δεν υπάρχει καμιά πρόσφατη κριτική. Αυτό είναι ο κύριος λόγος που γράφω αυτή τη σύντομη κριτική για τον Μπαρμπα Χαράλαμπο. Όχι ότι στο διάστημα που μεσολάβησε έχουν αλλάξει πολλά. Τα Βλάχικα είναι αξίες κλασικές, λίγο γραφικές πια, αλλά διαχρονικές.

Για την ακρίβεια, η κριτική του fratello από το 2011 για την συγκεκριμένη ταβέρνα με εκφράζει απόλυτα και μπορώ να πω ότι ισχύει ακόμα αυτούσια. Δεν ξέρω αν έχει γίνει κάποια ανακαίνιση στο χώρο. Εγώ για πρώτη φορά, τον βρήκα πολύ κλασικό, έως και απεριποίητο (καθαρό πάντως), αλλά δεν περίμενα και κάτι περισσότερο.

Πήγαμε μια Κυριακή, αρχές Οκτώβρη, τέσσερα άτομα, με φίλους που επέστρεφαν από αεροδρόμιο. Εγώ δεν είχα δοκιμάσει ως τότε κανένα από τα βλάχικα, παρά το γεγονός ότι συχνά περνάω από την περιοχή και κάνω χάζι με τους κράχτες που, ντυμένοι τσολιάδες, σφυρίζουν στα αυτοκίνητα να παρκάρουν, λες και μαζεύουν τα πρόβατα στο μαντρί. Εδώ που τα λέμε και η Βάρη ημιεξοχική περιοχή είναι, αφού πέρα από τις 2-3 σειρές σπίτια δεξιά- αριστερά της Βάρης - Κορωπίου και την παραλιακή προέκταση προς τη Βάρκιζα, το υπόλοιπο είναι βουνό με ουκ ολίγα μαντριά. Έχω την εντύπωση πάντως ότι "γαστριμαργικά" το αντίπαλον δέος, τα Καλύβια, έχουν πάρει κεφάλι τα τελευταία χρόνια.

Τέλος πάντων, τον Μπαρμπα Χαράλαμπο τον είχαν επισκεφθεί οι φίλοι παλιότερα, γι' αυτό πήγαμε εκεί. Η ώρα 2.15 γινόταν χαμός από τον κόσμο, ενώ υπήρχαν και κρατήσεις. Για όσους δεν γνωρίζουν ακριβώς την τοποθεσία, βρίσκεται στον παράδρομο της Βάρης- Κορωπίου (οδός Πανός), ακριβώς απέναντι από την μεγάλη σειρά των Βλάχικων. Έχει λίγες θέσεις για παρκάρισμα απέξω, αλλά γενικά η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη, δεν θα δυσκολευτείτε. Ο πιο φωτεινός εξωτερικός χώρος ήταν όλος κατειλημμένος την ώρα που πήγαμε κι έτσι οδηγηθήκαμε μέσα. Καθίσαμε σε ένα από τα μεγάλα ξύλινα τραπέζια, που καθένα εξυπηρετεί 6-8 άτομα. Σοφό. Στο βάθος είχε στρωθεί και στολιστεί μεγάλο τραπέζι των 20- 30 ατόμων, μάλλον για κάποια γιορτή. Η ατμόσφαιρα λίγο καταθλιπτική, αλλά σ' αυτά τα μέρη πας για το κρέας και όχι για τον χώρο.

Η εξυπηρέτηση γρήγορη, άμεση, διεκπεραιωτική. Ο "κατάλογος" παρουσιάστηκε προφορικά από μεσήλικα σερβιτόρο που φαινόταν να έχει διανύσει χιλιόμετρα μέσα σ΄αυτή την ταβέρνα. Η ταχύτητα με την οποία μας παρουσίασε τα φαγητά μας αιφνιδίασε. Ρωτούσε και αποφάσιζε πριν από εμάς για εμάς. Ευτυχώς πάνω- κάτω είχαμε αποφασίσει ότι πάμε για παϊδάκια, οπότε στα συνοδευτικά δεν δυσκολευτήκαμε. Τελικά πήραμε τα εξής:

- Τυροκαυτερή
- Λουκάνικο
- Κολοκυθάκια τηγανιτά
- Πατάτες τηγανιτές
- Σαγανάκι
- Χόρτα (πρέπει να ήταν άγρια)
- μια χοιρινή
- ένα κιλό παϊδάκια
- 3 μπίρες (μπουκάλι, μόνο μεγάλο είχε)
- ένα μισόκιλο κόκκινο κρασί.

Στην αρχή μας έφεραν πανεράκι με ψωμί περασμένο από τη σχάρα, μερικές φετούλες. Χρεώθηκε 2 ευρώ. Μου έκανε εντύπωση που δεν μας ανέφερε καθολου το αρνί σούβλας, που συνήθως έχουν οι παραδοσιακές ταβέρνες. Ίσως είχε τελειώσει; Δεν πρόλαβα να ρωτήσω. Μας είπε για κοκορέτσι, κοντοσούβλι, διάφορα της ώρας... Στα παϊδάκια μας ρώτησε αν θέλουμε με κοκαλάκι ή... λαιμού (?). Χάρηκα που μας ρώτησε γιατί συνήθως φέρνουν ό, τι νά ναι.

Τα πάντα ήρθαν άμεσα και ζεστά. Μόνο τα κρέατα έκαναν κάποιο χρόνο. Περιττό να πω ότι από τα ορεκτικά είχαμε σχεδόν χορτάσει (με τόσα τηγανιτά, λογικό). Τα κρέατα ήταν σωστά ψημένα, τα παϊδάκια καθαρά, το λουκάνικο πολύ καλό (αυτοί που το δοκίμασαν) εν ολίγοις, μια χαρά φάγαμε και χορτάσαμε. Στο τέλος κεράστηκε παραδοσιακό γιαούρτι σε ατομικό μπολ. Θα ήταν πιο δικαίο να βάλω ένα 3,5 στη γεύση, αν μπορούσα, γιατί δεν έχω κάτι μεμπτό να πω, όλα ήταν νόστιμα. Αλλά όχι 4 γιατί, καταλαβαίνετε, τίποτε περισσότερο από αυτό που αναμένεις για να φύγεις χορτάτος και όχι εκνευρισμένος μεσημέρι Κυριακής.

Η εξυπηρέτηση άρτια, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτά τα μέρη. Δεν ξέρω πόσα χέρια δουλεύουν, αλλά όλοι μαζί λειτουργούν σαν καλοκουρδισμένη μηχανή. Βέβαια ένα χαμόγελο και μια ελάχιστη ευγένεια (πέραν της διεκπεραίωσης) μου έλειψαν, γιατί εγώ προσωπικά τα θεωρώ απαραίτητα όταν τρώω έξω, ακόμα και στα βλάχικα.

Στις τιμές υπολογίστε χοντρικά 18 - 20 ευρώ το άτομο, ποσό που πέφτει όσο μεγαλύτερη παρέα μαζευτείτε. Ενδεικτικά, το κιλό τα παϊδάκια 28,50, η χοιρινή μερίδα 7,80, το λουκάνικο 6,20.

Χωρίς να είμαι ειδικός στην παραδοσιακή κρεατοφαγία (ούτε με ιδιαίτερες απαιτήσεις), προτείνω πάντως τον Μπαρμπα Χαράλαμπο, αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε τα βλάχικα της Βάρης, επειδή είναι μια τίμια ταβέρνα με καθαρό κρέας. Στη γεύση τουλάχιστον, θεωρώ ότι δεν θα σας απογοητεύσει.

Πανός 18, Παράδρομος στη Λ. Βάρης-Κορωπίου, Βάρη

210 8952044