Loader

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

21 Απρ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Όσα χρόνια ο ΚΟΛΛΙΑΣ κατοικοέδρευε στα Ταμπούρια, ήμασταν τακτικοί πελάτες, εκτιμώντας την ποικιλία του σε ψάρια και ψαρομεζέδες, αλλά και την ωραία καλοκαιρινή ταράτσα του. Όταν μετακόμισε κοντά στο σπίτι μας, ουσιαστικά σε walking distance, τον βάλαμε αμέσως στη λίστα, όμως – όπως συχνά συμβαίνει – αυτή την εβδομάδα θα πάμε, την άλλη θα πάμε, πέρασε ο καιρός και, αν δεν είχαμε την προηγούμενη Κυριακή το μεσημέρι να πάρουμε απόφαση στιγμής για ένα ψαρομάγαζο σε κοντινή απόσταση από τη Νέα Σμύρνη, ποιος ξέρει πότε θα αξιωνόμασταν να τον επισκεφθούμε.

Το βέβαιο είναι ότι ο ΚΟΛΛΙΑΣ αξίζει μια επίσκεψη. Βρίσκεται σε πολύ βολική θέση στη δεξιά πλευρά της Λεωφόρου Συγγρού ανεβαίνοντας προς Σύνταγμα, λίγο μετά το Πλανητάριο. Οι περισσότεροι παρκάρουν στον παράδρομο, είναι όμως γενικά ζόρικη υπόθεση (6+ στα 10, ανάλογα με την ώρα της ημέρας). Το μαγαζί είναι γωνιακό, με πυκνή πρασινάδα γύρω γύρω, υποθέτω για να περιοριστεί ο θόρυβος από τα αυτοκίνητα.

Αν προσθέσετε και τις ευμεγέθεις ταμπέλες, η οπτική επαφή από μέσα με το έξω περιβάλλον είναι μάλλον περιορισμένη.
Η είσοδος είναι από το πλάι, έτσι περνάς πρώτα από τον πάγκο με τα ψάρια και τη βιτρίνα με τα αποστάγματα, αν θέλεις κάνεις και μια παράκαμψη να χαζέψεις την προθήκη με τους ψαρομεζέδες, και καταλήγεις στην κεντρική αίθουσα.

Γύρω στα είκοσι τραπέζια, σκούρο καφέ ξύλο, ο ορισμός του ρουστίκ, όπως και τα καθίσματα, με νάιλον σουπλά. Η (εντελώς άοσμη) κουζίνα στο βάθος, οι (πεντακάθαρες) τουαλέτες στο πατάρι. Φωτισμός που ταιριάζει στο χώρο, διακόσμηση με σημείο αναφοράς τη θάλασσα, κάποια κομμάτια από το παλιό μαγαζί, προθήκες με μπουκάλια, τίποτε το κραυγαλέο ή αταίριαστο. Γενικά ο χώρος εκπέμπει μια ζεστασιά, και το φιλικό περιβάλλον ενισχύεται από το πολύ καλό σέρβις. Με τον κύριο Κόλλια επικεφαλής μια πολυάριθμη ομάδα έμπειρων σερβιτόρων κινείται στο χώρο με άνεση και ακρίβεια και τα πάντα έρχονται στην ώρα τους, ακόμα και ο λογαριασμός.

Ο ΚΟΛΛΙΑΣ συγκεντρώνει πελατεία διαφόρων ειδών, τις καθημερινές κυρίως από τις πέριξ επιχειρήσεις για επαγγελματικά γεύματα, το Παρασκευοσαββατοκύριακο οικογένειες και ανθρώπους μιας κάποιας ηλικίας που θέλουν και μπορούν (ακόμα) να προσφέρουν στον εαυτό τους την απόλαυση ψαροφαγίας που ξεφεύγει από τα κλασικά όρια του «καλαμαράκι – γαύρος – τσιπούρα». Σαφώς λοιπόν θα αφιερώσετε πέντε λεπτά στη μελέτη των ψαριών της ημέρας, ζητήστε από τον κύριο Κόλλια να σας εξηγήσει τις άγνωστες λέξεις, δηλαδή ονομασίες και προέλευση ψαριών και ψαρομεζέδων που αγνοούσατε την ύπαρξή τους. Άλλα τρία λεπτά στη βιτρίνα με τις αλοιφές, σαλάτες και συναφή και είστε έτοιμοι να δώσετε την παραγγελία σας.

Must και σπεσιαλιτέ του μαγαζιού το ψάρι που δεν έχει ψηθεί στα κάρβουνα αλλά στο φούρνο, καλυμμένο με ένα παχύ στρώμα από αλάτι δουλεμένο με νερό και ασπράδι. Φθάνει στο τραπέζι πάνω σε μεταλλικό δίσκο, υφίσταται ένα μονόλεπτο φλαμπάρισμα για λόγους εντυπωσιασμού, και κατόπιν ο ειδικευμένος σερβιτόρος σπάζει την κρούστα, αφαιρεί την πέτσα, καθαρίζει το ψάρι και αποθέτει την ολόλευκη σάρκα στην πιατέλα στη μέση του τραπεζιού.

Προσθέτετε λαδολέμονο και αλατοπίπερο κατά βούληση και του δίνετε να καταλάβει. Τέλεια συνδυάζεται μ’ αυτού του είδους το ψάρι η σαλάτα με φύκια πασπαλισμένα με ξηρούς καρπούς.

Γενικά στον ΚΟΛΛΙΑ ό, τι κι αν παραγγείλετε θα σας ευχαριστήσει, θα δοκιμάσετε πρωτότυπες γεύσεις και δεν θα πληρώσετε ένα μηνιάτικο για γεύμα δύο ατόμων (υπολογίστε γύρω στα 70 ευρώ μαζί με καλό χύμα μοσχοφίλερο, πληρωμή με κάρτα εννοείται χωρίς πρόβλημα). Αν είστε μεγάλη παρέα, τόσο το καλύτερο, γιατί το ψάρι του αλατιού είναι πιο νόστιμο όταν ζυγίζει ένα κιλό και πάνω. Highlight του γεύματος το ψωμί, λευκό και μαύρο, που ζυμώνουν καθημερινά οι ίδιοι, μην ντραπείτε να το τσιμπολογήσετε όλο, π. χ. μαζί με την αέρινη ταραμοσαλάτα με αυγά χελιδονόψαρου, και να ζητήσετε refill.

05 Μαι 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Κυριακή 30 Απριλίου, αποφασίζουμε 4 φίλοι να κατευθυνθούμε για ψαροφαγία στον ΚΟΛΛΙΑ, που βρίσκεται στη γωνία της Λεωφόρου Συγγρού και της οδού Δημοσθένους, η οποία μάλιστα τον χωρίζει απ’ την Εταιρία ΣΠΑΝΟΣ, των BMW & MINI. Ο ΚΟΛΛΙΑΣ είναι παλιά ιστορία της εστίασης ψαρικών και θαλασσινών, αφού λειτουργούσε εδώ και 30 χρόνια στα Ταμπούρια, στην οδό Δράμας, μέχρι το 2010, και από τότε ήρθε στη Συγγρού, σε ένα σημείο πιο κεντρικό και αισθητικά πιο προσεγμένο.

Διαθέτει μεγάλη ποικιλία ψαριών, συνήθως Κυκλαδίτικων (από Νάξο, Αμοργό, κ. λπ. ), οστρακοειδών και διαφόρων θαλασσινών, μεζέδων –ως επί το πλείστον προπαρασκευασμένων, που πολλοί ζεσταίνονται επί τόπου– ενώ υπάρχουν και εισαγόμενα προϊόντα, όπως π. χ. βασιλικές καβουροδαγκάνες Αλάσκας, χελάκι Ισπανίας…
Λειτουργεί καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ, ενώ τις Κυριακές, μόνο τα μεσημέρια από 12.00-18.00.

Εμείς πήγαμε μετά από κράτηση και καθίσαμε στην μεγάλη αίθουσα, που χωράει, ανάλογα με τη διάταξη των τραπεζιών από 100-120 άτομα. Υπάρχει σκάλα εσωτερική που οδηγεί στις καθαρές τουαλέτες που βρίσκονται στο πατάρι, κι από κει, στον 1ο όροφο, όπου υπάρχει μικρότερη σάλα, για 35-40 άτομα περίπου. Ο χώρος κλιματίζεται το καλοκαίρι, καθώς είναι μόνο εσωτερικός. Τα τραπέζια είναι ξύλινα, χρώματος καφέ σκούρου ρουστίκ, ενώ στο σημείο όπου καθίσαμε υπήρχε ένας ωραίος πίνακας με μοντέρνα θαλασσογραφία (βάρκα με καπετάνιο και ναύτη). Επίσης υπάρχουν διάσπαρτα καραβίσια αξεσουάρ, όπως τροχαλίες, τα φανάρια της οροφής κ. α.

Σημειωτέον ότι υπάρχουν τρεις βιτρίνες, μία με τα ψαρικά, μία με την ποικιλία από τα ορεκτικά και τις σαλάτες τους, και από πάνω διακοσμητικά καφάσια οπωρολαχανικών, καθώς και μία με γλυκά του μαγαζιού (κουταλιού, σιροπιαστά). Ο Τάσος Κόλλιας, ιδιοκτήτης και ψυχή του μαγαζιού, απ’ τα Ταμπούρια μέχρι σήμερα, ενημερώνει για το καθημερινό μενού τους, που εξαρτάται απ’ την εποχή και την αγορά, και τελικά παίρνει την παραγγελία. Ο γιος του είναι ο αρμόδιος επί του ψησίματος, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση.

Η εξυπηρέτηση γίνεται από τρία παιδιά, με τζιν, μπλε μπλούζες και μαύρες ποδιές, που ατυχώς ήταν ανεπαρκή την Κυριακή, με το μαγαζί κατάμεστο από κόσμο, και στη συνέχεια θα εξηγήσω τα φάουλ τους, ένα προς ένα!

• Σε όλα τα τραπέζια υπήρχε τοποθετημένο εμφιαλωμένο νερό ΘΕΟΝΗ, περιοχής Καρδίτσας, το οποίο μας το σέρβιραν τη στιγμή που καθίσαμε, και το οποίο ΑΤΥΧΕΣΤΑΤΑ ΗΤΑΝ ΖΕΣΤΟ… Έλεος βρε παιδιά, για τη χρέωση των 2 €, σερβίρετε εκ των προτέρων νερό ζεστό!! Μου θύμισε ταξίδι μου στην τότε Γιουγκοσλαβία, όπου παιδί ακόμα, κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’60, μας έφερναν ζεστά νερά και μπύρες, γιατί στα λιγοστά τους ψυγεία πάγωναν μόνο τα λευκά κρασιά!
• Ζητήσαμε καταλόγους και μας απάντησαν απαξιωτικά ότι είναι περιττοί, αφού ο κ. Κόλλιας θα μας τα πει και θα μας τα διαλέξει όλα. Από τιμές, όμως, τι γίνεται;; Έπρεπε να επιμείνουμε τρεις φορές για να δεήσουν να μας τους φέρουν.
• Με εξαίρεση ένα μικρό φλιτζανάκι, που είχε στην αρχή ένα δείγμα του ζωμού απ’ την ψαρόσουπά τους, δεν ήρθε το παραμικρό κέρασμα, ούτε καν στο τέλος, ένα σύνηθες χαλβαδάκι ή κάποιο φρουτάκι…
• Δεν υπήρχε ίχνος μουσικής, για να εξωραϊσθεί κάπως η ατμόσφαιρα!
• Δεν μας έφεραν πιατάκι για τα κελύφη των οστρακοειδών και έπρεπε να το ζητήσουμε επίμονα…
• Δεν μας έφεραν τη μικρή σαλάτα Κόλλιας που είχαμε παραγγείλει, η οποία προφανώς κάπου θα παρέπεσε στην πορεία…
• Καθυστερούσαν έντονα κάποια κύρια πιάτα, και η μόνη δικαιολογία τους ήταν ότι έγινε μια ζημιά σε ένα διπλανό τραπέζι, που τους πήρε πολύ χρόνο… Δεν φτάνουν οι πιο πάνω αβλεψίες τους, εμ καθυστερούν κι από πάνω… Όταν, βέβαια, είναι μόνο τρεις, και μάλιστα σ’ ένα χώρο που δεν είναι τρεις κι ο κούκος, αλλά τίγκα!! Για να κλείσω τα του σέρβις με κάτι καλό: στο τέλος ήρθαν τα αρωματικά μαντηλάκια, αλλά ένας κούκος (επίκαιρος σήμερα, και λόγω Μάη) δεν φέρνει την άνοιξη!!

Για τους λόγους αυτούς εξυπηρέτηση και χώρος, όπου μπορούν πολλά ακόμη να γίνουν, θα βαθμολογηθούν με 2 στα 4!

Ερχόμενος τώρα στον κατάλογο φαγητών, υπάρχουν μέσα καμιά 20αριά ζεστά και κρύα ορεκτικά, απ’ τα οποία στη βιτρίνα έχουν συνήθως γύρω στα 2/3, λόγω εποχής ή αγοράς: ντολμαδάκια, φύκια με ξηρούς καρπούς, χταπόδι με μελιτζάνα, γαρίδες φούρνου, ταραμοσαλάτα με αβγοτάραχο, μελιτζάνα με ταχίνι και καρύδια, φάβα Φενεού, αγκινάρες Τήνου, φιλέτο ρέγκας, γαύρος μαρινάτος, γλυκιά λακέρδα, χόρτα, γιουβέτσι σουπιάς, … σε τιμές από 6-13 € (περιέργως, όμως, δεν αναγράφονται οι τιμές σε όλα! ).

Γενικά, οι ποσότητες είναι μικρές, και γι’ αυτό, σε συνδυασμό με όσα ακολουθούν, το vfm της παραδοσιακής ταβέρνας θα περιοριστεί επίσης σε 2 στα 4!

Προσφέρουν ακόμα περί τις 6-7 σαλάτες (5-10 €), όστρακα και θαλασσινά, στα 18-28 €/kg., αστακό και αστακομακαρονάδα, στα 75 €/kg, βασιλικές καβουροδαγκάνες Αλάσκας, στα 75 €/kg, καραβίδες, 72 €/kg, γαρίδες jumbo, 69 €/kg. Αντίστοιχα, τα ψάρια Α’, 67 €/kg (ενώ σε κρούστα αλατιού 69 €/kg). Τα ψάρια Β’ (βακαλάος, σκορπίνα, κουτσομούρα) από 45-55 €/kg, ενώ τα ψάρια Γ’ (αθερίνα, μαρίδα, σαρδέλα, γαύρος) στα 28 €/kg.
Τα γλυκά τους κυμαίνονται από 4-5 €.

Ο κατάλογος των ποτών περιλαμβάνει αποστάγματα στα 6-9 €, καμιά 10αριά μπύρες, 3-4 €, γύρω στα 30 λευκά κρασιά (12-36 €) και 6 κόκκινα, από 15-33 €. Υπάρχουν ακόμα, αφρώδη, σαμπάνιες και γλυκά κρασιά.
Οι αντίστοιχες τιμές είναι κι εδώ τσιμπημένες, αφού ακόμα και το χύμα κρασί τους κοστίζει 6.50 € το μισό λίτρο!!

Εμείς λοιπόν πήραμε τα εξής:

• Φέτες λευκού και μαύρου ψωμιού, σε ξύλινο σκεύος, για 4: 6.80 €
• ½ λίτρο χύμα λευκό κρασί ποικιλία Μοσχοφίλερο, στα 6.50 €
• Το ζεστό εμφιαλωμένο νερό ΘΕΟΝΗ, στα 2 €.
• 1 ψαρόσουπα, που ήταν ζωμός αποκλειστικά (!! ), στα 6.50 € (όπως ακριβώς τα αρχικά δείγματα).
• 1 φάβα Φενεού βιολογική, στα 6.50 €. Ήταν μέτρια σε γεύση.
• 1 μελιτζάνα με μύδια, 6 τεμάχια, στα 8.50 €. Νόστιμο πιάτο!
• 1 ντολμαδάκια με ελαφριά σος τζατζίκι, (6 τεμάχια) στα 6 €. Μέτριο πιάτο
• 1 γαριδομακαρονάδα στα 13.50 €, που ήταν εντάξει.
• Πήραμε, ½ κιλό περίπου, κυδώνια και γυαλιστερές, στα 16 €. Αυτά, ατυχώς, μας απογοήτευσαν σαν τελική επίγευση, και δεν ξέρω αν ήταν θέμα φρεσκάδας ή τι άλλο έφταιγε…
• Από ψαρικά, δοκιμάσαμε ½ κιλό περίπου μπαρμπούνια Ναξιώτικα, 7 κομμάτια. Τιμή 33 €. Τα φρέσκα ψάρια ήταν πολύ νόστιμα και καλοψημένα και σώζουν τη γεύση, η οποία θα βαθμολογηθεί επιεικώς με 3 στα 4!!

Πληρώσαμε συνολικά 105.30 €, δηλ. το κεφάλι στα 25 € και δεν ευχαριστηθήκαμε όσο θα θέλαμε από έναν Τάσο Κόλλια!! ΄

Ίσως, στα Ταμπούρια κάποτε, να ήταν πιο αυθεντική ταβέρνα ψαρικών και θαλασσινών. Ίσως, πάλι και εγώ, πιο μικρός, να ήμουνα λιγότερο απαιτητικός, πηγαίνοντας για τελευταία φορά προ 20ετίας!

Συμπερασματικά, δώστε του μια ευκαιρία, αν βρεθείτε στα πέριξ, εστιάζοντας κυρίως σε φρέσκα ψάρια, που τα βλέπετε και τα διαλέγετε με τον Τάσο Κόλλια, συνοδεύοντάς τα με ό, τι σας φωτίσει η διαίσθησή σας, και πάντως μην ξεχάσετε όσα ανέφερα για την εξυπηρέτηση που χωλαίνει!

11 medium

02 Μαι 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Πήγαμε Κυριακή μεσημέρι και είμασταν 4 ενήλικες και 3 παιδιά 8 χρονών. Πολύ καλό φαγητό αλλά ακριβό και ειδικά η γαριδομακαροναδα.

Η δυσκολία ξεκίνησε από το γεγονός ότι δεν μας έφερε τον καταλογο. Χρειάστηκε να περιμένουμε στην ουρά μπροστά σε βιτρίνα με τους μεζέδες προκειμένου να παραγγείλουμε.

Παραγγείλαμε γαριδομακαρονάδα για 3 άτομα, 2 μικρές τσιπούρες 365 γραμμάρια, 2 μερίδες πατάτες, ένα χέλι καπνιστό, γαύρο μαρινάτο, μελιτζανοσαλατα, σουπιές γιουβέτσι, 1 αλμυρα, ένα ούζο και ένα τσίπουρο και πληρώσαμε 156 euro χρεώνοντας μας παγωτό και σιροπιαστα, τα οποία μας πρότειναν να πάρουμε.

Με εξαίρεση το γιουβέτσι σουπιάς που ήταν υπέρ του δεωντος αρωματισμένο τα υπόλοιπα ήταν πολύ νόστιμα.

Οι μερίδες ήταν μικρές για την τιμή τους.

Λεωφ. Συγγρού 303 και Δημοσθένους, Π. Φάληρο

210 9408620