OIΝΑΠΟΘΗΚΗ

Wine Restaurants

  Ευφορίωνος 17 & Αγ. Σπυρίδωνος & Αρκτίνου 8, Καλλιμάρμαρο [Χάρτης]
  210 7019291

Ώρες λειτουργίας:
Σύγχρονο καπηλειό για Ελλ-Οινικό κρασί. 83+ ποικιλίες Ελλ-Οινικού κρασιού, 97+ χρόνια στην διασκέδασης στην Αθήνα! ευχαριστούμε για αυτό που δημιουργήσατε - κάθε Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο ανοιχτά!
Παροχές:
Δέχεται κρατήσεις Έχει ζωντανή μουσική Έχει δίκτυο Wifi Φιλικό προς χορτοφάγους Ξεχωριστός χώρος για καπνίζοντες Υπάρχει εξωτερικός χώρος Προσφέρεται για ιδιωτικές εκδηλώσεις

Λίγα λόγια για το εστιατόριο

Μία συνήθεια που κρατάει παραπάνω από 2500 χρόνια σε ένα σημείο του πλανήτη, διατηρείται αμόλυντη στο 97 χρονών μαγαζί μας, που έχει προσφέρει παραπάνω από 150 χρόνια αυθεντικής Ελληνικής διασκέδασης στην Αθήνα. Πίνουμε μόνο Ελλ-Οινικό κρασί και το συνοδεύουμε με Ελληνικό σπιτικό φαγητό & ζωντανή μουσική... στο μαγαζί που εσείς δημιουργήσατε!



Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Wine Restaurants - Μετς - Καλλιμάρμαρο, Αθήνα
Δεκ
29
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
-

Μεσημέρι καθημερινής αν δεν κάνω λάθος Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου βρεθήκαμε με την σύζυγο μου στο Παγκράτι, κάτω απο τον Αγ. Σπυρίδωνα (βοήθεια σας) προς την Β. Κωνσταντίνου στην οδό Ευφορίωνος στο νύν café Τσουράπι όπου πλέον η Οιναποθήκη λειτουργεί τα πρωινά ως τις 6 σαν καφέ, μεζέ και κάτι να τσιμπήσεις.
Εχοντας διαβάσει αρκετά καλά.. καλά.. για την Οιναποθήκη καθώς και για το Κελάρι αυτής, βρεθήκαμε στις 2 περίπου το μεσημέρι οι μόνοι πελάτες σε μια ωραία σάλα, με κεντρικό στοιχείο σόμπα θερμαντική στο με΄σον του μαγαζιού, με ωραία μπάρα στην απέναντι της εισόδου πλευρά κλασσικά τραπεζάκια και καρέκλες λιτός διάκοσμος αναδίδοντας ο χώρος ατμόσφαιρα κάποιας εποχής.

Ο ευγενέστατος μπάρμαν και χρέη σέρβις επιτελών μας καλωσόρισε φέρνοντας κατάλογο φαγητού, λίγο ψωμάκι –σπιτικό- και νερό σε ποτήρι, οχι απαραίτητα με την σειρά που γράφω αυτό το κείμενο. Παραγγείλαμε ντολαμαδάκια σπιτικά και κοτόπουλο-ρεβύθια, αυτά τα δύο πιάτα μόνον, γιατι θέλαμε να δοκιμάσουμε κάποιο κρασί απο την μεγάλη ποικιλία, μικρών Ελλήνων παραγωγών, όπως κι’έγινε με την βοήθεια του ιδιοκτήτη - σομελιέ επιλέξαμε φιάλη λευκού, Μπεγλέρι εξ Ικαρίας του οίκου Τσαντίλη εε.... Τσαντίρη ήθελα να γράψω.

Οι γεύσεις δεν ξέρω αν ήταν θέμα στιγμής η διάθεσης ήταν θεσπέσιες όμως. Τα ντολμαδάκια σερβιρίστηκαν σε ραβιέρα, 8 τον αριθμό τυλιγμένα στο χέρι πολύ λεπτά περιχυμένα με την εξαιρετική σάλτσα τους. Το δε κοτόπουλο στήθος φιλέτο, με ρεβύθια σερβιρισμένο σε πήλινο γιουβετσάκι, ήταν σκέτη απόλαυση. Παρ’ότι είμαστε οι μοναδικοί πελάτες εκείνη την ώρα δεν μας ενόχλησε καθόλου, όλο το σκηνικό ήταν πολύ ωραίο. Το κρασί εξαιρετικό στην σωστή θερμοκρασία και όπως συνεστήθη απο τον Σομελιέ. Μια μόνο ένσταση είχαμε και συνεχίζοτυμε να έχουμε μέχρι την επόμενη επίσκεψη μας.
Οι τιμές. Ψωμί φετούλες € 2 οκ καμία αντίρρηση, συμπληρώθηκε χωρίς περαιτέρω χρέωση, Ομως τα ντολμαδάκια 8 κούτσικα στα €6 και το κοτόπουλο στα €8 μας ξένισαν κάπως, οπότε και ήρθε η συζήτηση με τον ιδιοκτήτη, προσπαθώντας να αποσπάσει feedback. Εξήγησε οτι χρησιμοποιούν τον ίδιο τιμοκατάλογο και στις μουσικές βραδιές με live μουσική και μάλλον θα πρέπει να διορθωθεί. Οι τιμές δεν άλλαξαν, συνολικά με την φιάλη η οποία τιμολογήθηκε στα €19 ο λογαριαμός με απόδειξη στα €35. Για κέρασμα ήρθε μούς λεμονιού αέρινη, εξαιρετική και ταιριαστή μετά απο το τσιμπολόγημα και την οινοποσία μας. Μπράβο σε όλα,4/4 εκτός το v/f όπου θα πάρει μέχρι διόρθωσης 3/4.

Αν βρίσκεστε εκεί κοντά, κάτι να πιείτε κάτι να τσιμπήσετε έστω και με τα πόδια, προτιμήστε το, θα με θυμηθείτε.
PS. Πληροφορήθηκα οτι λόγω εκτέλεσης εργασιών το cafe έχει αναστείλει την λειτουργία του και καθε Πέμπτη, Παρασκευή Σάββατο βράδυ, λειτουργεί το Κελλάρι με ζωντανή μουσική. Σημεία των καιρών.


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Wine Restaurants - Μετς - Καλλιμάρμαρο, Αθήνα
Απρ
14
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
10-16

Η ΟΙΝΑΠΟΘΗΚΗ αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση μαγαζιού, που όμοιο του προσωπικά δεν έχω ξανασυναντήσει. Μολονότι το κρασί αποτελεί τον «πρωταγωνιστή» του στησίματος του μαγαζιού, η ΟΙΝΑΠΟΘΗΚΗ δεν έχει πολλά κοινά με την πλειοψηφία των wine bars, που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ιδιαιτέρως δημοφιλή και τα συναντάς σχεδόν παντού στην πρωτεύουσα.

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και πολύ καιρό μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον να την επισκεφθώ, οπότε με το που άρχισαν να έρχονται και οι μαζεμένες θετικές κριτικές, οι όποιοι ενδοιασμοί μου κάμφθηκαν. Ένα σαββατόβραδο του Φεβρουαρίου, λοιπόν, ύστερα από κράτηση μέσω της πλατφόρμας του ask4food (η οποία μάλιστα προσφέρει και έκπτωση 10% επί της αξίας του φαγητού), έφθασα με τη γυναίκα μου στην ΟΙΝΑΠΟΘΗΚΗ.

ΧΩΡΟΣ (3):
Η ΟΙΝΑΠΟΘΗΚΗ βρίσκεται σε ένα στενάκι χαμηλά στην Ερατοσθένους, σε πολύ κοντινή απόσταση από το Καλλιμάρμαρο, οπότε όσοι επιλέξετε Ι. Χ. οπλιστείτε με αρκετή υπομονή μέχρι κάπου να βολευτείτε.

Φθάνοντας στον χώρο, η αλήθεια είναι ότι προβληματίστηκα, καθώς ο εσωτερικός χώρος που βρισκόταν πάνω σε έναν πεζόδρομο ήταν κλειστός. Κινούμενοι στον κάθετο του πεζοδρόμου, πετύχαμε μια πόρτα που οδηγούσε σε έναν υπόγειο χώρο. Τέλος πάντων εάν έχω καταλάβει καλά, διαβάζοντας και τις κριτικές του site, ο υπόγειος χώρος προφανώς λειτουργεί μόνο τους χειμερινούς μήνες, ενώ ο υπόλοιπος χώρος (που τώρα ήταν κλειστός) το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια του οποίου θεωρώ ότι θα τοποθετούνται και κάποια τραπεζάκια στον πεζόδρομο.

Τέλος πάντων, ως προς τον υπόγειο χώρο και τη συνολική ατμόσφαιρά του, οι εντυπώσεις είναι, πλην κάποιων μικρών παρατηρήσεων, θετικότατες. Ζεστός, χαμηλός σχετικά φωτισμός, με λίγα τραπεζάκια σε ικανοποιητική απόσταση μεταξύ τους, με την εικόνα του τζακιού να κυριαρχεί και να αναδεικνύει τη ζεστασιά του χώρου. Στη λοιπή διακόσμηση του χώρου, κυριαρχούν τα μπουκάλια κρασιού που είναι τοποθετημένα σε διάφορα σημεία. Η κοινή και πολύ μικρή τουαλέτα ίσως ξενίσει κάποιους, να τονιστεί ωστόσο ότι είναι πεντακάθαρη και εξοπλισμένη με διάφορα προϊόντα περιποίησης και φαρμακείου. Μοναδικό φάουλ, που στερεί και το «4» στο χώρο/ατμόσφαιρα, το επιτρεπόμενο κάπνισμα εντός, δίχως ωστόσο να επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα.

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ (4):
Για την εξυπηρέτηση έχω να πω μόνο τα καλύτερα, εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι στο site για τη συγκεκριμένη κατηγορία, η αξιολόγηση των χρηστών φθάνει στο 100%, δεν θα αποτελέσω και εγώ λοιπόν εξαίρεση από τον κανόνα.
Τα δύο άτομα που μας εξυπηρέτησαν φιλικότατοι και χαμογελαστοί, με διάθεση να μας βοηθήσουν στην παραγγελία, ιδίως του κρασιού. Νεράκι σε κανάτα, απόδειξη κανονικά κομμένη (στην οποία είχε συμπεριληφθεί και η έκπτωση του ask4food ως προς το φαγητό). Τα κεράσματα επίσης πλούσια, στην αρχή ήρθαν κριτσινάκια με ντιπ από μελιτζάνα και κόκκινη πιπεριά συν ένα ποτηράκι βιοδυναμική ρετσίνα Σπάτων, κατά τη διάρκεια της παραμονής μας ένα πιάτο με πίτσα και στο τέλος δύο ποτηράκια γλυκού κρασιού.

ΦΑΓΗΤΟ (4):
Στο θέμα του φαγητού, επίσης η βαθμολογία μου θα είναι η υψηλότερη δυνατή. Μπορεί το κρασί να αποτελεί τον αναμφισβήτητο πρωταγωνιστή, το φαγητό ωστόσο δεν έρχεται σε δεύτερη μοίρα, καθώς είναι πολύ νόστιμο, προσεγμένο και ιδιαίτερο. Οι προσφερόμενες επιλογές είναι σίγουρα περιορισμένες, ξεφεύγουν ωστόσο, από τη λογική του μεζέ και του απλού συνοδευτικού για το κρασί Λοιπόν έχουμε και λέμε:
- Η ρετσίνα που ήρθε για κέρασμα στην αρχή ήταν πολύ ιδιαίτερη, προσωπικά είμαι και από τους φίλους του συγκεκριμένου ποτού, οπότε την απόλαυσα πραγματικά. Τα συνοδευτικά κριτσινάκια με τα ντιπ επίσης νοστιμότατα.
- Το ζυμωτό ψωμάκι (2,00 € για τα δύο άτομα) νοστιμότατο με έντονο το άρωμα του γλυκάνισου.
- Το σπετσοφάι, με λουκάνικο, τυρί και κόκκινες πιπεριές (7,00 €) πολύ νόστιμο με ωραία αρώματα και χρώματα, μας ικανοποίησε απόλυτα.
- Το σουφλέ με πράσο, πράσο και μπέικον, κάτω από μπεσαμέλ & κρούστα τυριών (7,00 €) ψηφίστηκε ως το πιάτο της βραδιάς (από κοντά ακολουθούσε η πίτσα για μένα). Νοστιμότατο, με το πράσο που, ούτως ή άλλως σε τέτοιες συνταγές λατρεύω, να ταιριάζει απόλυτα με τα υπόλοιπα υλικά, καθόλου βαρύ, όπως εύκολα διαπιστώνετε, ενθουσίασε τόσο εμένα όσο και τη γυναίκα μου.

- Το ρολό κοτόπουλο, με τυρί και πιπεριές, συνοδεία από πουρέ γλυκοπατάτας (8,00 €), επίσης νόστιμο και προσεγμένο πιάτο, φυσικά χειροποίητο. Μας άρεσε σε γενικές γραμμές, θα το προτιμούσα ίσως λίγο πιο πολύ ψημένο και στεγνό. Ο πουρές γλυκοπατάτας μια χαρά.
- Η πίτσα που ήρθε για κέρασμα και προσφερόταν ως πιάτο ημέρας, εάν θυμάμαι καλά, μου άρεσε πάρα πολύ. Χοντρή αλλά καλοψημένη ζύμη, με πλούσια υλικά. Η γυναίκα μου δεν συμμερίστηκε τον ενθουσιασμό μου, τουλάχιστον σε αυτόν τον βαθμό, εγώ πάντως, εάν την ξαναπετύχετε, θα την συνιστούσα χωρίς δεύτερη σκέψη.
Στο θέμα κρασιού τώρα, οι επιλογές είναι πάρα πολλές (περίπου 90 ποικιλίες και ετικέτες), το προσωπικό ωστόσο του μαγαζιού πρόθυμο να σου εξηγήσει και να σε βοηθήσει στην παραγγελία σου. Όπως έχει αναφερθεί από τους περισσότερους χρήστες του site, στην ΟΙΝΑΠΟΘΗΚΗ δεν θα συναντήσεις ποικιλίες όπως merlot, syrah, chardonnay κλπ. αλλά αποκλειστικά ελληνικές ποικιλίες, κάποιες από αυτές γνωστές (π. χ. αγιωργίτικο, ξινόμαυρο, ασύρτικο, μαλαγουζιά), οι περισσότερες ωστόσο άγνωστες για τους περισσότερους (αλιάνικο, ασπρόυδι, αυγουστιάτης, βηλάνα, νεγκόσκα κλπ. ). Στα θετικά να αναφερθεί ότι οι επιλογές είναι ταξινομημένες γεωγραφικά ανά περιφέρειες (Κρήτη, Πελοπόννησος, Ήπειρος κλπ. ).
Εμείς, με την απαραίτητη βοήθεια, καταλήξαμε σε ένα κόκκινο κρασί, ποικιλία Λημνιώνας, από το Μεσσενικόλα Καρδίτσας (19.00 €), το οποίο μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.

VALUE FOR MONEY (3):
Εμείς για τα παραπάνω, δηλαδή ένα μπουκάλι κρασί και τρία πιάτα (καθώς το ένα ήταν κερασμένο) πληρώσαμε 43,00 € (στην τιμή αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται η έκπτωση του ask4food). Αναμφισβήτητα τα πιάτα ήταν πεντανόστιμα, τα κεράσματα (από ότι έχω καταλάβει και από τις υπόλοιπες κριτικές) δεδομένα, η ποσότητά τους ωστόσο είναι κάπως μικρή, οπότε μια οριακή, έστω, μείωση στις τιμές του φαγητού θα μπορούσε να γίνει. Στα μπουκάλια κρασί, η τιμολόγηση είναι αρκετά λογική, με τιμές που ξεκινούν από τα 15 € και την πλειοψηφία να κυμαίνεται κοντά στα 20 €.

Ανακεφαλαιώνοντας, η επίσκεψη στην ΟΙΝΑΠΟΘΗΚΗ προτείνεται ανεπιφύλακτα, τι καλύτερο εξάλλου από το να περάσεις ένα όμορφο βράδυ με κρασί, ωραίες γεύσεις, σε ένα όμορφο και ζεστό περιβάλλον.


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Wine Restaurants - Μετς - Καλλιμάρμαρο, Αθήνα
Μαι
23
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Γεια σου Ask4Food με τα ωραία σου!! Να, για κάτι τέτοια σε αγαπώ τόσο πολύ. Γιατί μέσα από το site σου καταφέρνω και μαθαίνω για μέρη που υπό άλλες συνθήκες ίσως να μη μάθαινα ποτέ!

Έτσι, πρόσφατα διάβασα μια κριτική από τον Makis67 και αλήθεια είναι ότι κάτι μου έκανε κλικ, οπότε κι έβαλα στο πολύ πολύ άμεσο μια επίσκεψή μου στο ΟΙΝΑΠΟΘΗΚΗ.

Μετά από σχετική κράτηση που έκανα, πήρα τα στενά δίπλα από το Καλλιμάρμαρο και με την βοήθεια του google map (μεγάλη βοήθεια αυτή η τεχνολογία βρε παιδάκι μου!!!!!! ), έφτασα άγγλος στο ραντεβού μου.

Όπως έχει γράψει και ο Makis67, με το που μπαίνεις στο στενάκι-πεζόδρομο, τίποτα δεν έχει προετοιμάσει και προϊδεάσει για το τι σε περιμένει στη συνέχεια. Στο ένα άκρο του πεζόδρομου βρίσκεται το ΟΙΝΑΠΟΘΗΚΗ. Μια ορθάνοιχτη βιτρίνα, με έναν άκρως φιλόξενο εσωτερικό χώρο και τραπεζάκια πάνω στο δρομάκι. Αν και φλερτάραμε αρκετή ώρα με την ιδέα να κάτσουμε έξω, τελικά επιλέξαμε τον εσωτερικό του χώρο.

Ο λόγος ήταν η μουσική του. Με ξετρελαίνει η ιδέα να ακούω παλιά ελληνική μουσική που μετρά 60 κι 70 χρόνια. Ακόμα πιο πολύ με ξετρελαίνει να πιάνει το αφτί μου και κανένα μικροπαρασιτάκι, σαν να έχει μπει ο 45άρης δίσκος από βινύλιο. Ίσως η καλύτερη μουσική υπόκρουση (για τα δικά μου πάντα γούστα…) που έχω απολαύσει σε βραδινή μου έξοδο στην Αθήνα.

Η διακόσμηση του χώρου αποτελείται από μπουκάλια κρασιών (πολλά, μα πάρα πολλά όμως), μια παλιά ξύλινη πόρτα που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές, ταιριαστά φωτιστικά, στίχοι από τους Μοιραίους του Βάρναλη και φωτογραφίες ιερών τεράτων όπως ο Χατζιδάκις. Α, κι ένας μαυροπίνακας που απαριθμεί τα χρόνια ύπαρξής τους. Από το 1934! Στον χώρο επικρατεί το ξύλο, το γυαλί από τα μπουκάλια αλλά το μάτι «τραβάει» το κόκκινο που έχουν βάψει τις καρέκλες τους.

Τα τραπέζια κατανεμημένα σωστά στον χώρο, ώστε να είσαι και άνετα αλλά και να μην ενοχλείς ή ενοχλείσαι από τους διπλανούς σου. Απ’ ότι μάθαμε, ο χειμερινός τους χώρος είναι ακόμα πιο ιδιαίτερος οπότε δεν βλέπω την ώρα και τη στιγμή που θα τον επισκεφτώ… Για να είμαι ειλικρινής, έχω βάλει 4 στον χώρο βασιζόμενος στον εσωτερικό του στον οποίο και καθίσαμε. Για τον εξωτερικό του θα έβαζα 3, γιατί είναι ένας απλός πεζόδρομος που για να φανεί πιο φιλόξενος θα πρέπει να κάνουν και οι ίδιοι κάποιες προσθήκες. Ίσως κάποιο δενδρύλλιο, κάποιο φωτάκι, κάτι τέλος πάντων για να τον γλυκάνει γιατί εάν εναποθέσουν τις ελπίδες τους στον δήμο και τις τυχόν αισθητικές τους παρεμβάσεις δεν θα δουν χαρά…

Κι έρχομαι τώρα στο Service. Τώρα θα μου επιτρέψετε να πλέξω λίγο τα εγκώμια στο άτομο που μας εξυπηρέτησε, την Βένια. Μόνο και μόνο ο ενθουσιασμός και το χαμόγελο με το οποίο μας καλωσόρισε, μας κέρδισε με την μία!!! Στη συζήτησή μας όμως που επακολούθησε, αποδείχτηκε ότι δεν είναι απλώς μία γλυκιά και ευγενική παρουσία. Είναι ένα άτομο που πέραν του ότι είναι κατασταλαγμένο στις επιλογές του, έχει σπουδές, εμπειρία και γνώσεις πάνω στην οινολογία.

Την παρατηρούσα στον τρόπο που εξυπηρετούσε τα γύρω τραπέζια μας, τον τρόπο που κράταγε το μπουκάλι του κρασιού, το πώς σέρβιρε, το πώς «έλεγχε» τον φελλό μετά το άνοιγμα ενός μπουκαλιού κρασί. Για εμένα τον σχετικά αδαή στο θέμα του κρασιού, είχε μία πολύ άμεση και φιλική προσέγγιση που κράταγε τις σωστές ισορροπίες ώστε και να σου δώσει την άποψή και γνώμη της αλλά και να μη σε κάνει να νοιώσεις άβολα ότι πάει να σε «καπελώσει» με τις γνώσεις της. Με ενοχλεί αφάνταστα να διακρίνω στον άλλο υφάκι όταν σου δίνει διευκρινήσεις σε στυλ μεγαλοδιδάκτωρα…

Με το που κάτσαμε στο τραπέζι, μας προσφέρθηκε κέρασμα οικολογικής ρετσίνας. Αν και δεν είμαι ιδιαίτερα φίλος της ρετσίνας την οποία έχω συνδέσει κυρίως με τα φοιτητικά μου χρόνια και τη θητεία μου στον στρατό, αυτή ήταν απολύτως διαφορετική. Το έβλεπες στο χρώμα της, που ήταν έντονα κεχριμπαρένιο. Το άρωμά της και η γεύση της με έκαναν να καταλάβω ότι ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που πίνω κανονική ρετσίνα και τον λόγο που τόσοι πολλοί την αγαπούν. Επίσης μας σέρβιραν ένα μπολάκι με ντιπ από μελιτζάνα (που ήταν νοστιμότατο) και κριτσινάκια.

Από τον κατάλογό τους με τα κρασιά, ήξερα και είχα δοκιμάσει 2-3 μόνο ετικέτες, όμως ήθελα να δοκιμάσω κάτι νέο. Η Βένια αφού μας έκανε μερικές εξερευνητικές ερωτήσεις, ήρθε λίγο αργότερα για να μας δώσει να δοκιμάσουμε ένα ροζέ κρασί που μας πρότεινε σύμφωνα με τα γούστα μας. Κι έπεσε μέσα! Έτσι λίγο αργότερα, βρεθήκαμε να απολαμβάνουμε ένα Ροζέ Ικαρίας, από την Οινοποιία Τσαντίρη. Λιγότερο γλυκό από τα ροζέ που έχω δοκιμάσει στο παρελθόν, αλλά ιδιαίτερο σε γεύση και άρωμα.

Ο κατάλογος με τα κρασιά τους είχε αν θυμάμαι καλά μόνο έλληνες παραγωγούς. Ζούμε σε έναν τόπο που έχει ευλογηθεί με εξαιρετικές ποικιλίες σταφυλιού και κλιματικές συνθήκες που τις απογειώνουν. Αν σε αυτό βάλεις συνδυαστικά και την εμπειρία που έχει αποκτήσει ο λαός μας στο πέρασμα τόσων αιώνων, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε παγκόσμιους διαγωνισμούς οι διακρίσεις είναι συνεχόμενες. Απ’ ότι είδα στον κατάλογο υπάρχουν δύο στήλες με τιμές. Οπότε προφανώς μπορείς να πάρεις και το κρασί για το σπίτι σου, με άλλη πολύ πιο χαμηλή χρέωση.

Ο κατάλογος με τα πιάτα τους μικρός. Αν δεν κάνω λάθος, όλες οι προτάσεις τους είναι γύρω στις 11-12. Δεν ξέρω για τους υπόλοιπους αλλά εμένα μου αρέσουν οι μικροί κατάλογοι. Να προσανατολίζονται σε κάποια πιάτα, τα οποία γνωρίζουν και ετοιμάζουν καλά. Οι μεγάλοι κατάλογοι με αποσυντονίζουν και πάντα προβληματίζομαι εάν ένα εστιατόριο είναι σε θέση να έχει καλά αποτελέσματα σε πολλά διαφορετικά πιάτα ή ακόμα και κουζίνες.

Αυτές οι επιλογές μειώθηκαν ακόμα περισσότερο γιατί δύο πιάτα δεν ήταν διαθέσιμα. Το ένα ήταν αυτό με το ψάρι γλώσσα γιατί απ’ ότι μας είπαν δεν βρήκαν το κατάλληλο υλικό για να στηθεί σωστά το πιάτο που θα ετοίμαζαν. Τίμιο και ξεκάθαρο!! Αντιμετώπιση που δείχνει σεβασμό στον πελάτη.
Από τα ορεκτικά παραγγείλαμε:

• μελιτζάνες με καραμελωμένα κρεμμύδια. Μας ήρθε με πασπαλισμένο φρέσκο μαϊντανό. Όλη η απλότητα και νοστιμιά της μεσογειακής κουζίνας στο πιάτο μας. Ένας συνδυασμός από τόσο απλά υλικά με ένα τόσο εξαιρετικό αποτέλεσμα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ατάκα Γερμανίδας φίλης μου που μερικά καλοκαίρια πριν, σε ένα μπουφέ ξενοδοχείου που μέναμε γέμισε ένα ολόκληρο πιάτο με ωμό κρεμμύδι και γυρίζοντας σε εμένα, μου είπε: Τα κρεμμύδια εδώ στην Ελλάδα είναι τόσο διαφορετικά. Τόσο γλυκά και νόστιμα!

• Σουφλέ πράσου. Απ’ ότι μας είπαν, υπήρχε διαθέσιμο και σουφλέ με σπανάκι και μυρωδικά. Όμως επειδή λατρεύω το πράσο και την γλυκύτητα που δίνει όταν ψήνεται, το επέλεξα. Και πολύ καλά έκανα. Ένα πολύ περιποιημένο πιάτο με σωστή ισορροπία στην αλμυράδα από τα τυριά του. Ιδανικό για να συνοδέψεις το κρασί σου. Είναι ένα από τα δύο πιάτα που με ενθουσίασαν. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω και αυτό με το σπανάκι.

• Σπετζοφάι με λουκάνικο, τυρί και κόκκινες πιπεριές. Ένα επίσης αξιοπρεπέστατο πιάτο το οποίο όμως θα ήθελα να είναι λιγότερο λιπαρό. Ίσως να είναι καλή ιδέα να αφαιρούν κάποιο μέρος από τα πολλά λιπαρά υγρά που μαζεύονται στο κάτω μέρος του πιάτου. Γιατί όσο περνάει η ώρα και το πιάτο κρυώνει, σου δίνει την αίσθηση ότι είναι αρκετά βαρύ.

• Ρολό κοτόπουλο. Φυσικά πρώτα ρωτήσαμε εάν είναι του εμπορίου και η απάντηση ήταν ότι είναι δικό τους. Συνοδεύονταν από πατατοσαλάτα και φρέσκο μαϊντανό. Αυτό ήταν το δεύτερο πιάτο που με ενθουσίασε και το αγαπημένο μου απ’ όσα δοκίμασα εκείνο το βράδυ. Είναι από τα εκείνα που λες ότι όσες φορές κι αν επισκεφτείς ένα εστιατόριο, θα το παραγγέλνεις πάντα.
• Το ζυμωτό ψωμί τους, εκπληκτικό!

Φεύγοντας, ένοιωσα την ανάγκη να ευχαριστήσω και τον ιδιοκτήτη, που ήταν πιο μέσα, για το όμορφο βράδυ που μας χάρισαν. Γλυκύτατος κι απ’ ότι κατάλαβα, χαμηλών τόνων, θυμάμαι που μας ρώτησε μήπως δεν μας άρεσε η μουσική που έχουν. Φυσικά απαντήσαμε ότι είναι η καλύτερή μας και μακάρι να έχουν πάντα την ίδια. Φαντάζομαι ότι σε κάποια άλλα αφτιά, η μουσική αυτή ίσως να ξενίζει. Όμως αν της δώσεις μια ευκαιρία και την απαραίτητη προσοχή, θα δεις την ομορφιά της!!

Για να κλείσω, τα μεγάλα ατού της ΟΙΝΑΠΟΘΗΚΗΣ είναι το εξαιρετικό service τους, η μουσική τους, ο χώρος τους, οι γεύσεις τους και τα κρασιά τους. Όπως καταλαβαίνεται, τους βρήκα αψεγάδιαστους.

Επειδή είμαι σε μια φάση της ζωής μου που πραγματικά δεν μου λέει τίποτα να πάω να ξεροσταλιάσω όρθιος στην μπάρα ενός bar για να πιω 2-3 ποτά, το ΟΙΝΑΠΟΘΗΚΗ θα είναι μια από τις επιλογές μου όταν θα θέλω να πάω κάπου για να περάσω ένα χαλαρό βραδάκι με κρασί και κουβεντούλα.


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Wine Restaurants - Μετς - Καλλιμάρμαρο, Αθήνα
Ιαν
18
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

"Μες τη υπόγεια την ταβέρνα, μες σε καπνούς και σε βρισιές... "
Ευτυχώς δεν επαληθεύτηκαν 100% οι στίχοι.

Βραδάκι Πέμπτης και επιλέγουμε κουτούκι. Τι πιο καλή ιδέα από την Υπόγεια Ταβέρνα της Οιναποθήκης? Τον χειμώνα για δυό τρείς μήνες τους βρίσκεις εκεί και όχι στο κυρίως μαγαζί τους. Η είσοδος γίνεται από την Αρκτίνου 8, με εμφανές το όνομα, Υπόγεια Ταβέρνα. Κατεβαίνεις μερικά σκαλάκια και βλέπεις μια κλειστή σιδερένια πόρτα. Καταφύγιο για καιρό πολέμου? μπορεί, πάντως από τον μεγάλο σεισμό του '81 την γλίτωσε ενώ όλο το υπόλοιπο κτήριο κρίθηκε ακατάλληλο.

Μας άνοιξαν ευγενικά την πόρτα και μας οδήγησαν στον κυρίως χώρο. Χαμηλοτάβανος, με τζάκι αναμμένο στο βάθος, περίπου 10 τραπέζια, τα πιό πολλά τεσσάρια σε καλή και άνετη διάταξη. Η διακόσμηση είναι μπουκαλοκεντρική, δηλ. τύπου κάβας, με όρθια κατανεμημένα ανά περιοχή παραγωγής μπουκάλια, υπάρχουν και βάσεις με μπουκάλια σε κλίση για να βρέχουν τον φελλό τους, προφανώς τα κόκκινα.
Εδώ θα ρθεις για το κρασί, είναι ο Βασιλιάς που θα κλέψει την παράσταση, το φαγητό έχει δευτερεύοντα ρόλο.

Εμείς είμασταν δύο ζευγάρια χωρίς οινικές αναστολές, και ο Θανάσης που ανάλαβε να μας ξεναγήσει στον Ελληνικό αμπελώνα, αλλά μας έδωσε και πληροφορίες για το μαγαζί, μας τόνισε ότι όχι μόνο δουλεύουν με ελληνικά οινοποιία, αλλά και οι ποικιλίες πρέπει να είναι Ελληνικές. Δηλ. προτιμάμε ελληνικά Χ 2.
Δεν θα βρείς, Chardonnay, Sauvignon blanc, Merlot ή Cabernet Sauvignon.
Αυτό έχει μιά μεγάλη γοητεία, κυρίως όταν πιάνεις στα χέρια σου τον πολυσέλιδο κατάλογο. Αναφέρω μερικές ποικιλίες δικές μας, Πλυτό, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο Αλεξανδρίας, Μοσχάτο σπίνας!, αλλά και σε κόκκινα Κοτσιφάλι, Λιάτικο, Νεγκόσκα και πολλά άλλα, γνωστά και άγνωστα.

Μόλις καθήσαμε μας έβαλε στο κλίμα με κερασμένη Μαλαγουζιά Μονεμβασιάς, δοκιμάσαμε όλοι και τα αρώματα ήταν έντονα για κρασί που θα μας άνοιγε τον οινικό μας δρόμο. Άριστη πρώτη εντύπωση.
Ψαχτήκαμε λίγο με τον κατάλογο, αλλά μας κέρδισε η πρόταση του Θανάση που έχει ιδιαίτερη αδυναμία στην Ικαρία. Μπεγλέρι Τσαντίρη, για να ξεκινήσουμε με λευκό, πιό δυνατή και έντονη γεύση από την Μαλαγουζιά, δεν διέκρινα το ίδιο έντονο άρωμα. Βέβαια η Μαλαγουζιά στα λευκά είναι μέσα στο top3 για μένα.
Το μπεγλέρι είναι η λευκή ποικιλία της Ικαρίας, όπως η Ρομπόλα στην Κεφαλονιά, από αμπελώνες σε ημιορεινές περιοχές σε καλή οξύτητα 12,5%.

Αντίθετα με τον πλούσιο και υπέρ επαρκή κατάλογο κρασιών, το μενού έχει πέντε κυρίως πιάτα, πέντε ορεκτικά και κανένα δυό σαλάτες.
Κάποια πιάτα που είχα διαβάσει σε παλιότερες κριτικές δεν υπήρχαν και είχαν αντικατασταθεί με νέα. Καλό είναι αυτό, να εξηγούμαστε.
Επιλέξαμε να ξεκινήσουμε με το κολοκάσι, Ικαριώτικο πιάτο με ρίζα κάποιου λαχανικού, σελινόριζα? σε στυλ πατατοσαλάτας. Δεν μας ενθουσίασε, μερικά κομμάτια κρατούσαν και λίγο. Ακολούθησε σουφλέ πράσου, τέλεια ισορροπία κίτρινου τυριού στην βάση, του γλυκίζον λαχανικού και της κρέμας. Επαναλήφθηκε.
Πήραμε και την σαλάτα Οιναποθήκη, λόλα ρόκα ρόδι, αξιοπρεπής χωρίς εξάρσεις.

Όλα τα ορεκτικά στά 6,30€. Το καλαθάκι με το ψωμάκι χρεώθηκε 4Χ1€, και ήταν ένα ζυμωτό αφράτο ψωμάκι με έντονη την οσμή του γλυκάνισου.
Από κυρίως τα παραγγείλαμε όλα εκτός του λουκάνικου, αφράτο σπιτικό παστίτσιο, καθαρισμένα κομμάτια μπουτιού γαλοπούλας σε μια τέλεια σαλτσούλα με έναν άψογο πουρέ γλυκοπατάτας, τηγανιά χοιρινή με τυριά και πιπεριές πολύ μαλακό το κρέας και νόστιμο, τέλος αδικήθηκε το κοκκινιστό μοσχάρι με τα λαχανικά του, γιατί πλέον είχαμε χορτάσει.
Το κόστος των κυρίως από 7,20-9€.

Τα κυρίως τα συνοδέψαμε με το Angel's heart που δεν είναι τραγούδι, αλλά ένα από τα υπέροχα κρασιά της Γουμένισσας. Μονοποικιλιακό της σπάνιας ποικιλίας Νεγκόσκα, στην προσιτή τιμή των 24€ το μπουκάλι.
Φάγαμε πολύ καλά, αλλά θα δυσκολευτώ να ξαναπάω με το ίδιο μενού, θα πρότεινα στον σεφ να φτιάξει δυό ή τρία στάνταρ μενού ώστε ούτε η κουζίνα να μην πελαγώσει και ο πελάτης να έχει πιό πολλές επιλογές.
Μπορεί ας πούμε να μας προτείνει μενού για λευκό κρασί ή για κόκκινα ή για πρώτο λευκό και μετά κόκκινο, όπως κάναμε εμείς, με τιμές από 15-25 € το άτομο.
Με αυτό τον τρόπο θα αναδειχθεί και καλύτερα το κρασί, άλλωστε δεν μπορείς να τρως μοσχάρι με ρετσίνα!

Ακολούθησαν δυό μεγάλα λαχταριστά γλυκά, ένα τζισκέικ και ένα παγωμένη σοκολάτα με τζίντζερ αν δεν απατώμαι.
Μαζί με τα κερασμένα γλυκά, έφτασε και κερασμένος επιδόρπιος οίνος, σε ποτήρια σαμπάνιας.
Μας σκλαβώσανε με τόσα κεράσματα.
Να πω και για την μουσική ότι παρά την χαμηλή ένταση της, δένει απόλυτα με τον χώρο, κυρίως ρεμπέτικα.
Στο μαγαζί φτάσαμε στις 9.30 περίπου, στα τρία ή τέσσερα τραπέζια που ήμασταν δεν είδα κάποιον να καπνίσει, κατά τις 11.00 όμως, μας ανακοίνωσε ο Θανάσης ότι μια παρέα "επωνύμων" που μόλις είχαν έρθει, του ζήτησαν να καπνίσουν. Κρατάω μικρό καλάθι για το "επωνύμων" και κάτι τέτοια με βγάζουν από τα ρούχα μου.

Βέβαια, μες την υπόγεια την ταβέρνα, δεν θες καπνό?
Ευτυχώς Θανάση δεν μας αρχίσανε στις βρισιές για να επαληθευτεί 100% ο Βάρναλης.
Δικαιούμασταν μια έκπτωση λόγω site, που δεν την είδαμε στον λογαριασμό, αλλά μετά από τόσα κεράσματα, respect.
Προτείνεται για άμεση επίσκεψη.


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Wine Restaurants - Μετς - Καλλιμάρμαρο, Αθήνα
Οκτ
28
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

23 Οκτωβρίου, μουλιασμένοι από 2 ημερών βροχή και απροετοίμαστοι για την ξαφνική επίσκεψη του χειμώνα, αποφασίζουμε ότι ήρθε η ώρα να πάμε στην ΟΙΝΑΠΟΘΗΚΗ για την οποία τόσα καλά διαβάζω και τόσο καιρό περιμένω να χειμωνιάσει (έχοντας διαβάσει κριτικές και δει φωτογραφίες ήθελα να πάω με τα πρώτα κρύα για να καθίσουμε μέσα).

Η αλήθεια είναι ότι κάποιες φορές διαβάζοντας ή ακούγοντας κριτικές (και όχι μόνο εστιατορίων) φτιάχνω την εικόνα στο μυαλό μου και τις περισσότερες φορές απογοητεύομαι.. από την πραγματικότητα. Ε, λοιπόν στην περιπτωση της Οιναποθήκης, ίσως ήταν και πέρα από τις προσδοκίες μου.

Παγκράτι, σε σημείο που δεν παρκάρεις ούτε βέσπα, ήμασταν τόσο τυχεροί βρήκαμε αμέσως σχεδόν έξω από το μαγαζί!!! (απλά πολύ μεγάλη τύχη-πιστέψτε με).

Με το που μπήκαμε μέσα στο εστιατόριο, ήρθε ο ιδιοκτήτης και μας οδήγησε στο τραπέζι μας (4 ατόμων). Ο χώρος είναι -για τα δικά μου δεδομένα- πάρα πολύ όμορφος/λιτός. Τα τραπεζοκαθίσματα έχουν λογική απόσταση μεταξύ τους, το εστιατόριο αστράφτει από καθαριότητα, υπάρχουν 2-3 statement τραπέζια (πχ. ένα μοναστηριακού τύπου, όπως και αυτό που καθίσαμε το οποίο τραπέζι ήταν από άροτρο (σκεπασμένο με γυαλί για να προστατεύεται το ξυλο και φυσικά για να στέκονται τα ποτηροπιάτα μας). Η μουσική στη σωστή ένταση, η μεγάλη μπάρα στο πίσω μέρος του εστιατορίου να σε προετοιμάζει ότι θα γευθείς κρασί περισσότερο (παρά φαγητό), η μεγάλη τζαμαρία να θυμίζει γαλλικό μπιστρό...
Μικρή ένσταση στις καρέκλες (γιατί μετά από κάποια ώρα μετατρέπονται σε άβολα καθίσματα.

Έχοντας πάει "διαβασμένη" και βλέποντας διάθεση από μέρους του ιδιοκτήτη για να μας δώσει πληροφορίες για την ιστορία του κτιρίου και του ίδιου στους δρόμους του κρασιού, ξεκίνησε μία πολύ ενδιαφέρουσα "ξενάγηση" για το μέρος που πήγαμε να πιούμε/φάμε.

Αρχικά έφτασε στο τραπέζι μας νεράκι βρύσης, ένα ντιπ με κριτσινάκια για να συνοδεύσει τη ρετσίνα του καλωσορίσματος (σημειώνω ότι δεν είμαι καθόλου φίλος στη ρετσίνα) η οποία πραγματικά είναι κλάσεις ανώτερη της κοινής ρετσίνας που κυκλοφορεί.
Μέχρι να έρθουν και οι άλλοι 2 της παρέας (δεν είναι όλοι τυχεροί στο παρκάρισμα) μας έφεραν 2 ποτήρια με λευκό κρασί Σάμου πολύ γευστικό.

Το μενού έχει ικανοποιητικό αριθμό φαγητών -τόσα όσα πρέπει για να μην πελαγοδρομούμε.

Για αρχή επιλέξαμε Ικαριώτικο λευκό κρασί φρουτώδες, δροσερό και ελαφρύ το οποίο συνδιάστηκε γευστικά με τα πρώτα πιάτα που παραγγείλαμε (με τη βοήθεια του ιδιοκτήτη)

Επιλέξαμε τη σαλάτα ΟΙΝΑΠΟΘΗΚΗ η οποία είχε φρεσκότατα υλικά και άφηνε μία λεπτή γεύση πορτοκαλιού στο τέλος. Ποσότητα ικανοποιητική - γευστικά πολύ καλή.

Ήρθε το ψωμάκι (επίσης καθόλου φίλος) με τη διαφορά ότι αυτό είναι ζυμωτό και περιέχει γλυκάνισο το οποίο λατρεύω... Καταπληκτική γεύση!!!!
Μία κρεατόπιτα, ένα σουφλέ με πράσο πολύ νόστιμα πιάτα (ίσως θα έπρεπε οι μερίδες να ήταν λίγο μεγαλύτερες).

Για επόμενο κρασί επιλέξαμε κόκκινο Τυρνάβου ένα καταπληκτικό κρασί με πλούσια - έντονα μεστή γεύση, το οποίο συντρόφεψαν ένα λουκάνικο σπετσοφάι, χοιρινό με κολοκάσι (απλά καταπληκτική γεύση) και 1-2 επιπλέον πιάτα που παράγγειλαν οι άντρες της παρέας (ενθουσιασμένοι από τις γεύσεις κρασιού/φαγητού και τη γενικότερη ατμόσφαιρα) εκτός καταλόγου -μέσα στο μενού της ημέρας- τα οποία ήταν πέρα από τη χωρητικότητα του στομαχιού μας γιαυτό και δεν είμαι σε θέση ούτε να τα ονομάσω ούτε να τα περιγράψω (αλλά είμαι βεβαία ότι ήταν νοστιμότατα γιατί δεν έμεινε ούτε μπουκιά).

Η μοναδική παρατήρηση που θα κάνω αφορά στην ποσότητα των πιάτων (το καταλαβαίνω ότι συνοδεύουν το κρασί, όμως δε θα έπρεπε να είναι σε κανονική μερίδα και όχι σε μινιόν μέγεθος?? Είναι και ο λόγος που στοίχισε την 4η ντομάτα στην τιμή (3/4).

Σε όλη τη διάρκεια του γεύματος ο ιδιοκτήτης ερχόταν στο τραπέζι μας και συνομιλουσαμε για την Ικαρία, τα κρασιά, τη σπηλιά του κλπ., επιβεβαιώνοντας τη βαθιά γνώση του στο κρασί...

Για επιδόρπιο πήραμε ένα cheese cake και ένα παγωτό σοκολάτα.
Τα γλυκά φαγώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ (και δηλώνω ότι το παγωτό σοκολάτα ήταν καταπληκτικό -σημειώνω ότι δε μου αρέσει συνήθως η σοκολάτα που ευρέως κυκλοφορεί- και όμως αυτή η γεύση ήταν απλά η αληθινή σοκολάτα!!!

Ο λογαριασμός ήταν κάτι λίγο παραπάνω από euro 80,00, δεν το λες λίγο (4 άτομα) όμως κι εμείς γοητευμένοι από τις γεύσεις κρασιών, το περιβάλλον, την ευγένεια του προσωπικού ξεφύγαμε λίγο παραπάνω στο φαγητό (όπως είπα ήμουν τόσο χορτασμένη που τα 2 τελευταία πιάτα δεν τα δοκίμασα κάν).

Πιστεύω ότι είναι ένας χώρος που τιμάει και αναδεικνύει τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ κρασιά, τα προσφέρει σε λογικές τιμές σε ένα πολύ όμορφο περιβάλλον με άριστη εξυπηρέτηση και απίθανες γεύσεις, και εάν καταφέρεις να μην παρασυρθείς σε υπερβολές (οι οποίες θα ανατρέψουν τον προϋπολογισμό σου) απολαμβάνεις πραγματικά ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ!!! (κρασιού και φαγητου).


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Wine Restaurants - Μετς - Καλλιμάρμαρο, Αθήνα
Φεβ
11
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
17-25

Είναι απορίας άξιο ότι σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, με τόσσες σπάνιες ποικιλίες σταφυλιών και χρόνων παράδοσης, οι επιλογές σε wine bars είναι λίγες. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε (κυρίως) σε ποσότητα χώρες όπως την Γαλλία και την Ιταλία αλλά η μοναδική ποικιλομορφία της χώρας μας προσφέρει πολύ ποιοτικά και ιδιαίτερα κρασιά. Υπάρχουν Ελληνικά κρασιά που κατά την γνώμη μου είναι αρκετά υποτιμημένα (πιστεύω λόγω marketing). Για παράδειγμα το Anthemis από την Σάμο (με κόστος περί τα 10 ευρώ) μπορεί να συναγωνιστεί άνετα επιδόρπιους οίνους με πολλαπλάσια τιμή.

Ως λάτρης λοπόν του καλού κρασιού όφειλα να επισκευθώ έστω και μία φορά την Οιναποθήκη. Η αλήθεια είναι ότι την επισκεύθηκα δύο φορές και θα επακολουθήσουν και άλλες. Η κριτική μου αφορά την υπόγεια ταβέρνα καθώς τον ισόγειο χώρο στον πεζόδρομο δεν τον έχω επισκευθεί.

Πρώτη επίσκεψη.
Ένα κρύο βραδάκι (Κυριακής) του Γενάρη ημασταν στην αναζήτηση ενός ζεστού χώρου για να απολαύσουμε το κρασάκι μας πάντα με συνοδεία καλού φαγητού. Πρώτη επιλογή ήταν ένα γνωστό wine bar στον Πειραιά, αλλά δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεν καταφέραμε να βρούμε ένα καλό τραπέζι καθώς τα μοναδικά ελεύθερα ήταν πολύ μικρά για δύο άτομα (πείτε με παράξενο αλλά όταν θα πληρώσω 25+ το άτομο θέλω να κάτσω άνετα). Έχοντας απογοητευτεί λίγο θυμήθηκα τις καλές κριτικές από τα λαγωνικά της παρούσας ιστοσελίδας για ένα μαγαζί στο Μετς. Για να μην τα πολυ(γράφω) μετά από πέντε λεπτά ανηφορίζαμε την Συγγρού. Η υπόθεση πάρκινγκ είναι πολύ δύσκολη φαντάζομαι ειδικά τα ΠΣ, ευτυχώς όμως εμείς βρήκαμε και τις δύο φορές.

Φτάνοντας στην είσοδο της υπόγειας ταβέρνας επί της (σκοτεινής) Αρκτινού το έτερον ήμισυ απόρησε: 'Θα κατέβουμε εκεί κάτω;' εγώ πάντα της απαντάω: 'Στα καλύτερα σε φέρνω... ' (να ναι καλά φ-αγωνικά του ask4food). Κατεβαίνοντας ο χώρος σε αποζημιώνει. Ζεστός, γεματος κρασία, τραπέζια σε καλή απόσταση και ένα τζάκι στο βάθος να συμπληρώνει την ατμόσφαιρα. Η μοναδική κοινή τουαλέτα θα μπορούσε ίσως να είναι καλύτερη γιατί μοιάζει με αποθήκη αλλά είναι πεντακάθαρη και εξοπλισμένη με ένα υπερπλήρες φαρμακείο (πιεσόμετρο, αντιπυρετικά, σερβιέτες και άλλα που δεν θυμάμαι). Τέλος η παλιά λαϊκή μουσική που έχει επιλεγεί δένει άριστα με το περιβάλλον. Στον χώρο προφανώς θα έβαζα 4 αλλά λόγω του ότι επιτρέπεται το κάπνισμα το 3 στην βαθμολογία (ευτυχώς και στις δύο επισκέψεις ίσα που το αντιληφθήκαμε).

Η εξυπηρέτηση είναι άψογη από το αντρόγυνο (;). Ο κατάλογος είναι πολύ μικρός αλλά από ότι είδαμε μερικά πιάτα αλλάζουν. Όσον αφορά για την επιλογή του κρασιού θα λάβεις μια εμπεριστατωμένη πρόταση αναλόγως πάντα τα γούστα σου. Πραγματικά ο Θανάσης (νομίζω το όνομα) έχει πάθος για το κρασί.

Στην αρχή κέρασμα λίγο κρασάκι, κριτσίνια με μία σάλτσα και νεράκι δροσερό σε γυάλινο μπουκάλι. Το ψωμάκι έρχεται φρέσκο σε καλαθάκι (2E τα δύο άτομα). Παραγγείλαμε ένα κλέφτικο και ένα χοιρινό σαν φρικασέ τα οποία ήταν πεντανόστιμα αλλά με χάλασε το ότι το κλέφτικο δεν συνοδευόταν από κάτι με αποτέλεσμα να φαίνεται πολύ μικρή μερίδα. Λίγες τηγανιτές πατατούλες πιστεύω θα το συνόδευαν τέλεια. Επίσης μας κέρασαν και μια μελιτζάνα φούρνου για ορεκτικό η οποία ήταν λουκούμι. Λόγω ότι θέλαμε να θυμηθούμε ένα παλιό μας ταξίδι στην Ζάκυνθο επιλέξαμε έναν Αυγουστάτη (στα 22Ε). Το κρασί όπως το θυμόμασταν πλούσιο σε γέυση και αρωματικό.
Στο τέλος κέρασμα γλυκάκι (σαν) cheescake συνοδεία Μοσχάτο Σάμου.

Δεύτερη επίσκεψη
Έπειτα από την πραγματικά υπέροχη βραδιά που περάσαμε η δεύτερη επίσκεψη ήταν αναμενόμενο ότι θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κλασικά η στάθμευση δύσκολη αλλά ευτυχώς βρήκαμε σχετικά εύκολα. Δεν ξέρω αν είναι πολιτική του μαγαζιού αλλά τα κεράσματα επαναλήφθησαν. Δοκιμάσαμε ρολό κιμά με πατάτες baby, αρκετά νόστιμο και ευπαρουσίαστο πιάτο, και ρόλο κοτόπουλο με πουρέ γλυκοπατάτας, αρκετά καλό. Ο πουρές βελούδινος αλλά του έλειπε νομίζω μία σπιρτάδα ώστε να συνδυαστεί με το ρολό καλύτερα. Το γεύμα συνόδευε, έπειτα από μία ενθουσιώδη παρότρυνση του ιδιοκτήτη, ένα Μούχταρο 2013 από το κτήμα Μουσών (αρκετά σπάνια ποικιλία στα 26 ευρώ). Πολύ ιδιαίτερο και πλούσιο κρασί με μακριά επίγευση, από τα καλύτερα κόκκινα που έχω δοκιμάσει.

Οι τιμές στα κρασιά είναι πολύ καλές (περίπου 2 φορές παραπάνω από την τιμή στην κάβα) σε σχέση με άλλα μαγαζία που σου χρεώνουν κρασιά του supermarket 30 ευρώ το μπουκάλι. Το φαγητό είναι σε πάρα πολύ καλά επίπεδα αλλά έβαλά 3 γιατί πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και οι συγκεκριμένοι με το πάθος που έχουν μπορούν να το φτάσουν πολύ ψηλά.


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Wine Restaurants - Μετς - Καλλιμάρμαρο, Αθήνα
Δεκ
02
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Βράδυ καθημερινής αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την Οιναποθήκη μετά και τα θετικά σχόλια και η αλήθεια είναι ότι δεν απογοητευτήκαμε.

Ο χώρος όμορφος και ζεστός, ανάλογος του ύφους του μαγαζιού. Πολύ ευγενικό το service και καθόλου ενοχλητικό, ειλικρινές με χαμόγελο που σε έκανε να θέλεις να ξαναπάς.

Η μουσική έντεχνη, ελαφρολαϊκή και καθόλου ενοχλητική.
Στην αρχή μας κέρασαν βιολογική ρετσίνα και ένα ντιπάκι μελιτανοσαλάτας, τέλειο αν και σκορδάτο. Καθόλου μίζερο σε ποσότητα με κριτσινάκια και το ψωμί τέλειο και πολύ φρέσκο.

Ο κατάλογος φαγητού μικρός αλλά αρκετός κατά τη γνώμη μας με τιμές που κυμαίνονταν από 6,5-12 ευρώ.
Ο κατάλογος με τα κρασιά, ελληνικών παραγωγών, πολύ κατατοπιστικός και με τιμές πολύ καλές. (από 14 ευρώ η φιάλη)

Δοκιμάσαμε το σουφλέ πράσου που ήταν εύγευστο, σπιτική γεύση και επαρκές αλλά θα το ήθελα με λιγότερη μπεσαμέλ αλλά είναι τελείως προσωπική εκτίμηση, απλώς για να είναι πιο ελαφρύ. (6,5 περίπου ευρώ)

Το σπετζοφάϊ αρκετά νόστιμο, αξιοπρεπές με καταπληκτικές πιπεριές αλλά δε χρειαζόταν να υπάρχει το τυρί από πάνω για να το βαραίνει.
Επίσης θα έβαζα και μια καυτερη πιπεριά ή μπούκοβο για να του δώσω ένταση δεδομένου ότι το λουκάνικο που χρησιμοποιήθηκε ως είδος, ήταν αρκετά ουδέτερο, χωρίς καρυκεύματα. (περίπου 9 ευρώ).

Μας κέρασαν μία σαλάτα με κοτόπουλο (τύπου καίσαρα) και σως γιαουρτιού, νέο πιάτο για να πούμε την άποψη μας. Πολύ καλή, με μικρές διορθώσεις θα μπορούσε να γίνει τέλεια. (λίγο πιπεράκι, λιγότερο γιαούρτι)

Περιποιημένη και η ποικιλία αλλαντικών και τυριών (7 ευρώ), καλή σε ποσότητα, ποιότητα και παρουσίαση.

Δοκιμάσαμε το κόκκινο "Καμένη" από SANTO στα 25 ευρώ και ήταν πολύ καλό.
Γενικότερα υπήρχαν πολύ οικονομικά κρασιά και τα περισσότερα προσφέρονταν και σε ποτήρι (περίπου 5 ευρώ).
Πρότειναν να μας κεράσουν γλυκάκι στο τέλος αλλά είχαμε φάει και πιει αρκετά επομένως το αφήσαμε για την επόμενη φορά.

Σίγουρα θα ξαναπάω με μεγαλύτερη παρέα για να δοκιμάσω και άλλα πιάτα και κρασιά και σίγουρα μπράβο για την εξυπηρέτηση και την ευγένεια.


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Wine Restaurants - Μετς - Καλλιμάρμαρο, Αθήνα
Μάρ
08
2017
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Σ ενα πολυ ζεστο περιβαλλον, με πολυ φιλικη και αμεση εξυπηρετηση φαγαμε εκπληκτικους μεζεδες. Ειδικα το εξοχικο, η ταρτα και η σαλατα με τις μαυρες ντοματες ηταν κορυφαιες γευσεις. Ημασταν μια παρεα 9 ατομων. Μας προτεινε ο ευγενεστατος κυριος 5 διαφορετικα κρασια που τα δοκιμασαμε ολα. Σε καθε ποικιλια μας ειπε την ιστορια της και λιγα λογια. Ομολογω τετοια αντιμετωπιση δεν ειχα ξαναδει σε καποιο μαγαζι. Ολα τα κρασια ηταν μοναδικα και ιδιαιτερα γευστικα.

Η διαφορα με τα υπολοιπα μαγαζια του ειδους ειναι μια. Η Οιναποθηκη ειναι αυθεντικο μαγαζι που υπηρετει αυτο που προσφερει. Δηλαδη το καλο ποιοτικο και το κορυφαιο Ελληνικο κρασι μικρων παραγωγων που δεν μπορεις να βρεις στις καβες. Με συνοδεια βεβαια κορυφαιων μεζεδων. Το διδυμο μπουζουκι -κλασσικη κιθαρα ηταν πολυ φιλικο και με πολυ ζεστο ρεπερτοριο.

Μια πολυ ομορφη βραδυα με πολυ ζεστη ατμοσφαιρα και αρκετα προσγειωμενες τιμες σ ενα μαγαζι που θα ξαναπαμε αναμφιβολα.
Αρκετα κερασματα και πολυ γλυκοπιοτο γλυκο κρασι η ρακι για το τελος. Φυσικα και αυτα κερασμενα.

Να πατε και να ξαναπατε. Αξιζει


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Wine Restaurants - Μετς - Καλλιμάρμαρο, Αθήνα
Δεκ
27
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
10-16

Διαβάζοντας τις καλές κριτικές για την ΟΙΝΑΠΟΘΗΚΗ, αποφάσισα να την επισκεφθώ με μια φίλη την περασμένη βδομάδα. Το μαγαζί βρίσκεται πίσω από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, στη δεύτερη παράλληλο της Βασιλέως Κωνσταντίνου, γύρω στα 100 μ. από την εκκλησία του Άγιου Σπυρίδωνα.

Το νεοκλασικό κτίριο που το στεγάζει έχει παλιά ιστορία στην πόλη μας και τον τελευταίο αιώνα έχουν λειτουργήσει εκεί, ένα καφενείο, ένα ιταλικό εστιατόριο και το εστιατόριο-μπαρ ‘Party’.

H ΟΙΝΑΠΟΘΗΚΗ, που όπως μας είπαν κλείνει αυτές τις μέρες 2 χρόνια λειτουργίας, είναι ανοιχτή από Πέμπτη μέχρι Κυριακή, τις βραδινές ώρες, για γευσιγνωσία κρασιών με συνοδεία μεζέδων τους. Είναι εντυπωσιακό ότι παντού τριγύρω υπάρχουν μπουκάλια κρασιών (έχουν μια συλλογή από 80 τουλάχιστον ετικέτες Ελλήνων οινοπαραγωγών (! )), και γι’ αυτό υπάρχει επίσης ένα φοβερό υπόγειο κελάρι, φαντάζομαι για τα πιο παλιά και σπάνια κρασιά τους! Ο χώρος, η διακόσμηση, ο σωστός φωτισμός και η ένταση της ελαφράς μουσικής, μαζί με το ανθρώπινο περιβάλλον, δημιουργούν μία ατμοσφαιρα πραγματικά ιδιαίτερη!

Δοκιμάσαμε, πανέτοιμοι από όσα διαβάσαμε, ένα σουφλέ πράσου με μπέικον και τυρί, ένα ρολό από κοτόπουλο, με πιπεριές και τυριά, που συνοδεύτηκαν με το ωραίο ζυμωτό ψωμί τους. Στην αρχή ήρθε νερό σε κανάτα, και κέρασμα οικολογικής παραδοσιακής ρετσίνας από τα Σπάτα, μαζί με ντιπ αλοιφής και κριτσινάκια. Στη συνέχεια μοιραστήκαμε ένα δικό τους cheese-cake με κάστανο. Όλα, τόσο τα φαγητά όσο και το γλυκό ήτανε σπιτικά και πολύ νόστιμα. Επίσης, η εξυπηρέτηση ήταν γενικά άψογη από τους ευγενέστατους αυτούς οικοδεσπότες.

Ήπιαμε ένα μπουκάλι κρασί λευκό και ξηρό, Μαλαγουζιά Καρδίτσας, 13.50 βαθμών αλκοόλ, που έδενε με τα φαγητά μας (20 €). Πληρώσαμε 42 €, δηλ. 10/16 € το άτομο, πολύ καλή τιμή για όλα αυτά. Αν τυχόν βρεθείτε στο Παγκράτι, το μαγαζί αποτελεί μια άριστη επιλογή συνδυασμού κρασιών και εδεσμάτων.

Καλές γιορτές σε όλους μας, με υγεία και προκοπή για τη νέα χρονιά!!


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Wine Restaurants - Μετς - Καλλιμάρμαρο, Αθήνα
Δεκ
08
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Επισκεφτηκαμε το χωρο 26/11/2016 ως παρεα 4 ατομων.
Ειχα ακουσει θετικοτατα σχολια για το μαγαζι και το μεγαλο ιστορικο, σχεδον 1 αιωνα, που κουβαλαει ως παραδοση στο χωρο της εστιασης και αυτο ηταν ενα δελεαρ για μας ως λατρες του παλαιου και παραδοσιακου.
Δε φανηκε να πεφτουν εξω οσοι μας ειχαν πει με το που περασαμε το κατωφλι. Καταρχην μπραβο τους που μας διεθεσαν το τραπεζι πουειχαμε κλεισει ενω φτασαμε αργορημενοι και ο χωρος ηταν γεματος.
Ο χωρος προσεγμενος, ζεστος με διαφορες πινελιες σε καθε γωνια του απο αντικειμενα - αντικες κυριως απο παλιο ξυλο και αντικειμενα απο παλια αρχοντικα σπιτια, συνδυασμενα και με συχρονο ντεκορ, δημιουργουν μια επιβλητικη αισθηση με το που θα καθισεις στο δρυινο τραπεζι.
Ευχαριστο να βλεπεις στον καταλογο τους στο συντομο ιστορικο να αναφερει πως ο μεγαλος μουσικοσυνθετης μας Μανος Χατζηδακης συχναζε και καθοταν πιθανοτατα σε καποιο απο τα τραπεζια που καθομασταν εμεις. Τα πιατα τους ηταν μια ακομα ευχαριστη εκπληξη.
αγαμε μπεκρη μεζε, πολυ νοστιμο με ιδανικη σαλτσα ντοματας, πιπεριας σβησμενο με τσιπουρο, προφανως.
Το σπετζοφαι επισης, ηταν πολυ καλο με το πιο ποιοτικο χωριατικο λουκανικο μεσα που εχω δοκιμασει σε μαγαζι εκτος του σπιτιου μου. Αλλο μελος της παρεας πηρε κρεατοσουπα με μοσχαρι με διαφορα λαχανικα. Πολυ ευχαριστημενος και ο φιλος με καλη ποιοτητα παρασκευης και υλικων, το πιατο αυτο μας ειπαν πως ηταν εκτακτο, ημερας δεν το εχουν παντα (κριμα). Το ψωμι τους επισης καλο και πρωτοτυπο επισης, ζυμωμενο με γλυκανισο. Το πιο σπουδαιο πως ο ευγενικος κυριος που μας ρωτησε στο τραπεζι αν ολα καλως, ο ιδιοκτητης προφανως, μας ενημερωσε πως το ζυμωνει η ιδια η μητερα του - εντυπωσιακο,
δε ξερω αν υπαρχει κατι αλλο αναλογο ισως σε ολο το λεκανοπεδιο πλεον. Η λιστα με τα κρασια τους πραγματικα εντυπωσιακη για ελληνικο μαγαζι. Ως σχετικως ασχετοι με την οινογνωσια πηραμε κρασι Ικαριας που μας προτεινε ο ιδιοκτητης, εμφιαλωμενο, ετικετας απο μικρη παραγωγη τοπικου παραγωγου, "Φωκιανο" νομιζω πως λεγοταν ως ετικετα πραγματικα προσεγμενο μας αρεσε πολυ. Μας κερασαν και γλυκο σορμπε κρεμα λεμονιου πολυ καλο αυτο. Συνολικα πληρωσαμε 39ευρω, λογαριασμος απολυτα λογικος και φτηνος.
Ηταν απο τα μαγαζια με το φυγαμε που μας αφησε μια νοσταλγικη αισθηση πως ταξιδεψαμε καπως στο χρονο, ηταν σαν μια μικρη Μονμαρτη Παρισιου στις παρυφες του κεντρου της Αθηνας. Συνισταται το καταστημα και κυριως σε οσους ξερουν να εκτιμουν καλο κρασι, ποιοτητα, παραδοση και κουλτουρα.