Loader

Περιγραφή

Εστιατόριο-cafe απο το 1935 στο Σύνταγμα. Ανοιχτό κάθε μέρα εκτός Κυριακής.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

20 Δεκ 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
10-16

Το ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ (Κ), ένα τετράγωνο απ’ την Πλατεία Συντάγματος, άλλαξε επιτυχημένα αιώνα! Στη Στοά Μπολάνη -που συνδέει τις οδούς Κολοκοτρώνη και Βουλής- μας ταΐζε γευστικά, με εδέσματα της παραδοσιακής μας κουζίνας απ’ το 1971 μέχρι πέρυσι που έκλεισε, λίγο πριν συμπληρώσει μισόν αιώνα λειτουργίας.

Ξανάνοιξε τον Οκτώβρη, με νέα Διεύθυνση, πλήρως ανανεωμένο, και με νέους σεφ και μενού. Ο Άρης Τσανακλίδης (KUZINA) έχει αναλάβει το νέο ελληνικό και μεσογειακό μενού, ενώ ο Κεφαλλονίτης σεφ Σαράντης Νικολοβγένης, με σημαντική προϋπηρεσία στη Μύκονο (Χώρα, Ελιά, κ. λπ. ), επιμελείται καθημερινά του μενού, με κλασικά ελληνικά πιάτα ημέρας σε λογικές τιμές, και ωραιότατα γλυκά, κάπως τσιμπημένα ίσως τιμολογιακά, που ωστόσο ευφραίνουν όμορφα τον ουρανίσκο μας!

Το επισκέφθηκα στις 19 Δεκέμβρη, μεσημέρι Πέμπτης, και γύρω στις 13.30 ήταν ήδη μισογεμάτο, μέσα/έξω, αν και δεν έχει ακόμη κλείσει δυο μήνες λειτουργίας!

Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα τουλάχιστον, ο δε χώρος, που σας τον περιέγραψα στην κριτική μου του 2017, παρουσιάζει σήμερα σημαντικές αλλαγές εκσυγχρονισμού, όπως την τεράστια μπάρα, με τον γκρενά καναπέ κατά μήκος της, τα ψηλά τραπέζια και τα stools, το λουστραρισμένο δρύινο δάπεδο, τα κρεμαστά φωτιστικά οροφής, και τον συμπαθητικό εξωτερικό χώρο, με τις σόμπες για τους χειμερινούς μήνες, όπου μπορούν να φάνε ή να πιούν περί τα 30 άτομα.

Παρότι δεν φαίνεται άμεσα, η αίθουσα του ισογείου, που χωρίζεται στα δύο με το μπαρ, εξυπηρετεί εκατέρωθεν περί τα 100 άτομα, ενώ και το πατάρι, που λειτουργεί κι αυτό ανακαινισμένο (παλιά βρίσκονταν εκεί οι αποθήκες τους), χωρίζεται σε δύο επί μέρους χώρους, συνολικά 70 ατόμων. Πρόκειται λοιπόν για ένα ολότελα σύγχρονο Κ, δυναμικότητας 200 περίπου θαμώνων!

Μουσική ακούγαμε lounge, jazz, κ. λπ., με γνωστά ιταλικά, γαλλικά, κ. α. ξένα κυρίως κομμάτια, τόσο τραγούδια όσο και ορχηστρικά.
Στο ισόγειο υπάρχουν 2+2 πεντακάθαρες τουαλέτες, ανακαινισμένες επίσης, σύμφωνα με την όλη μοντέρνα ατμόσφαιρα που επικρατεί.

Στη φωτεινή αίθουσα υπήρχαν δύο σερβιτόροι που με εξυπηρέτησαν, και ήταν ευγενέστατοι και ενημερωμένοι για όλα: ο Γιώργος, που τον θυμήθηκα απ’ το Νεράντζι, που δεν υπάρχει πλέον στη Μητροπόλεως, και η Σωτηρία, που στο παρελθόν δούλευε σε διάφορα στέκια στη νήσο Τζιά.

Το μενού περιλαμβάνει 7-8 πιάτα ημέρας, από 9.50-13.50 € τα περισσότερα, όπως: κοτόπουλο μιλανέζα (12), μουσακά (9.80), αρνάκι φρικασέ (13.50), γιουβαρλάκια (9.50), ψαρόσουπα με σφυρίδα (9.80), λαχανοντολμάδες (9.50), κ. λπ.

Το κυρίως μενού περιλαμβάνει 15 ορεκτικά (από 6-18, για το μοσχαρίσιο καρπάτσιο), 7 σαλάτες (9-18, για την αθηναϊκή με ψάρι ημέρας και μαγιονέζα), 6 ζυμαρικά / ριζότο (14-21, για κριθαρότο με ψάρι ημέρας), 4 ψαρικά (16-22), 6 κρεατικά (15-39, για φιλέτο Wagyu, ή Rib Eye). Έχουν ακόμη 5 γλυκά, από 6-10€.

Η λίστα με τα ποτά περιθλαμβάνει καμιά πενηνταριά ετικέτες του ελληνικού κυρίως αμπελώνα, σε τιμές από 19 € μέχρι 59 €, για το Τ-ΟΙΝΟΣ Αυγουστιάτη της Τήνου (το οποίο στις κάβες στοιχίζει περί τα 25 €). Επίσης προσφέρουν ποικιλία από αφρώδεις οίνους, σαμπάνιες, αλκοολούχα ποτά, κοκτέιλ, κ. λπ. Γενικά, θεωρώ ότι η λίστα κρασιών είναι επιμελημένη, όπως άλλωστε και το μενού τους.

Εγώ δοκίμασα τον αγαπημένο μου μουσακά, με τριμμένο τυράκι από πάνω. Ήταν, ομολογουμένως, ένα εξαιρετικό, βελούδινο έδεσμα που με ενθουσίασε και απέδειξε την αξία του σεφ: μαλακή μπεσαμέλ, νόστιμος κιμάς και μελιτζάνα, και κάτω μια μικρή στρώση γλυκιάς πατάτας.

Με κέρασαν το cheesecake, σε μια αποδομημένη, τέλεια εκδοχή του: σε ένα μακρόστενο πιάτο υπήρχε διάσπαρτη αφράτη κρέμα, κι από πάνω, διάφορα μπισκοτάκια τζίντζερ, καθώς και 7-8 φρούτα του δάσους (βατόμουρα, κ. λπ. ). Το συγκεκριμένο γλυκό, που με ενθουσίασε, φανερώνει την τεράστια πρόοδο που τα τελευταία χρόνια έχουν πετύχει σεφ και ζαχαροπλάστες της νέας γενιάς!

Πλήρωσα, με ένα μικρό φιλοδώρημα, το ποσό των12 €, απολαμβάνοντας ένα πολύ νόστιμο γεύμα, στο γιορταστικό κέντρο της πόλης μας.

Εύγε λοιπόν στον σεφ, για το εκλεκτό, σύγχρονο αστικό εδεσματολόγιό του, το οποίο -χωρίς να ξεφεύγει απ’ τα καθιερωμένα- είναι απόλυτα ταιριαστό με τη νέα μοντέρνα όψη του εστιατορίου ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ, που του ευχόμαστε ολόψυχα να τα εκατοστίσει τα χρόνια του!

Γι’ αυτό κι εγώ, τα φουλ τριάρια στη βαθμολογία μου της προηγούμενης κριτικής μου, τα ανέβασα τώρα σε φουλ τεσσάρια, που θεωρώ ότι δικαιούται η σύγχρονη, αναβαθμισμένη εκδοχή του εστιατορίου ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ και τα επαγγελματικά στελέχη που το εκπροσωπούν σήμερα!

Προτείνεται για γεύμα ή δείπνο σας, όπως επίσης και για εορταστικό ρεβεγιόν σε λογικές τιμές 55 € (Χριστούγεννα) και 65 € (Πρωτοχρονιά).

Σε παλιούς και νέους φίλους μας, στα παιδιά, τους χρήστες και τους αναγνώστες του σάιτ, σε foodies & gourmet καλοφαγάδες μας, που τους διακρίνει ο Έρωτας της Γαστρονομίας, στέλνω από καρδιάς τις πιο θερμές μου ευχές για τις γιορτές και τη Νέα Χρονιά 2 0 2 0, με τα δύο άριστα – εικοσάρια της…
Μακάρι, φίλες και φίλοι μου, να μας το επαληθεύσει!!

Δες παλαιότερη κριτική για το ίδιο εστιατόριο απο τον χρήστη piperman.