ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ

Κλασική κουζίνα

  Κολοκοτρώνη 3, Σύνταγμα [Χάρτης]
  210 3232482
  210 300 1590   για τηλ. κρατήσεις μέσω e-table.gr
Κλείσε τραπέζι με έκπτωση έως 50%
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια

Περιγραφή
Εστιατόριο-cafe απο το 1935 στο Σύνταγμα. Ανοιχτό κάθε μέρα εκτός Κυριακής.
Γράψε τη δική σου κριτική
Κλείσε τραπέζι με έκπτωση έως 50%
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Κλασική κουζίνα - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Σεπ
25
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
17-25

Τέλη 80’ς. Ο θείος Steve μετανάστης α’ γενεάς στο ‘’Τσικάγο’’ ( aka Chicago), ήρθε Ελλάδα μετά από 12 χρόνια. Αφού την χόρτασε 15 μέρες, λίγο πριν φύγει, είπε να κάνει το τραπέζι σε ξαδέρφια, ανίψια και κάνα 2-3 μπαρμπάδες που είχαν μείνει ζωντανοί. Έψαξε, ρώτησε και κατέληξε στο ‘’Κεντρικόν’’. Πιο κέντρο δεν γίνεται. Συνδύαζε και Ελληνική ιστορία, Παλιά Βουλή, άγαλμα Κολοκοτρώνη, συγκινήθηκε τα μάλα ό θείος, παρ’ όλα αυτά δεν σταμάτησε να σχολιάζει ξεκοκαλίζοντας μια τεράστια μοσχαρίσια μπριτζόλα, ότι στο Αμέρικα ξέρουν και ψήνουν καλύτερα τα ‘’στέκια’’ (αγγλιστί steak).
Εκεί λοιπόν και συγκεκριμένα στον κατάλογο, είδα για πρώτη φορά την λέξη ‘’εντράδες’’. Ρωτώντας πας στην πόλη και εγώ ρώτησα τη μάνα μου που ήταν του κλασσικού και είχε πάει και αρκετές φορές Ιταλία. Μου είπε λοιπόν ότι προέρχεται από το ιταλικό entrada που σημαίνει είσοδος και αναφέρεται στους καταλόγους, στο πρώτο πιάτο από μια σειρά πολλών πιάτων, που είναι φτιαγμένο από κρέας και λαχανικά. Αρά, καλώς έβλεπα από κάτω μοσχάρι και αρνί με διάφορα λαχανικά μαγειρεμένο, αλλά κακώς έβλεπα ρύζια και πατάτες.
Η 2η μου επίσκεψη έγινε σε επίσημο γεύμα γύρω στο 2000 με καθορισμένο μενού οπότε δεν χρήζει περιγραφής και η 3η έγινε τέλη Αυγούστου σε γεύμα εργασίας.
Το εστιατόριο βρίσκεται σε πεζόδρομο κάθετο στην αρχή της Κολοκοτρώνη. Ο πεζόδρομος οδηγεί στην Καραγιώργη Σερβίας και χρησιμοποιούνταν από τους Τροικανούς Τόμσεν και σια, για να έρθουν για φαγητό στο Κεντρικόν χωρίς να διασχίσουν την Σταδίου και τους γιουχάρει ο Έλλην. Δίπλα ακριβώς υπάρχει και το ομώνυμο καφέ. Παλαιότερα φιλοξενούσε πολλούς γνωστούς πολιτικούς και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Τώρα αυτή η πελατεία έχει μειωθεί και επιβιώνει με κάποιους εναπομείναντες νοσταλγούς της παλαιάς Αθήνας, χοντρέμπορους της επαρχίας που έρχονται για δουλειές στην πρωτεύουσα, ελάχιστους ηθοποιούς, τουρίστες και κάποιους εργαζόμενους των γύρω γραφείων.
Για παρκάρισμα δεν το συζητάμε. Πάρκινγκ ή χρήση μετρό.
Μπαίνοντας στον χώρο θυμήθηκα τις προηγούμενες επισκέψεις. Αλλαγές δεν υπάρχουν, ο χώρος όμως είναι φροντισμένος και καθαρός. Τετράγωνος, αχανής θα έλεγα, ψιλοτάβανος με ψευδοροφή στην οποία υπάρχουν τα κλασσικά σποτάκια, ξύλο πέριξ του χώρου, τεράστια κάδρα με ασπρόμαυρες φωτογραφίες της παλιάς Αθήνας, ένα τεράστιο κάδρο με θεότητες της αρχαιότητας σαν αέτωμα και μια μεγάλη φωτογραφία του Θεοδωράκη ο όποιος ήταν τακτικός πελάτης και που κοσμεί ένα μικρό private χώρο που προφανώς εκεί έτρωγε ο Μίκης. Πέριξ του τοίχου υπάρχουν δερμάτινοι καναπέδες, και κάποια διαχωριστικά για να μην υπάρχει άμεση επαφή με το δίπλα τραπέζι. Κατά τα άλλα, τα κλασικά ξύλινα με όμοιες ξύλινες καρέκλες με μαλακή βάση. Πολυτελές εστιατόριο παλιάς Αθήνας, που επειδή οι εποχές αλλάζουν και αυτό έμεινε σταθερό χωρίς αυτό να θεωρείται κακό, έχει θέματα βιωσιμότητας.
Η υποδοχή γίνεται όπως παλιά, από τον ιδιοκτήτη που σε περιμένει χαμογελαστός και σε παραδίδει σε έναν από τους σερβιτόρους για να σε οδηγήσει στο τραπέζι. Περιττά χαμόγελα δεν υπάρχουν από το υπόλοιπο προσωπικό, επεξήγηση για τυχόν απορίες που το βλέπω δύσκολο να υπάρχουν, δίνονται και όλα τακτοποιούνται από σερβιτόρους μεγάλης ηλικίας και παλιάς κοπής.
Ο κατάλογος ο παλιός βαρύς και δερμάτινος που συναντάμε σε όλα τα παλιά εστιατόρια έχει αντικατασταθεί με χάρτινο καλής ποιότητας, που περιέχει τα πάντα. Σούπες, ομελέτες, ψητά, της ώρας, θαλασσινά, ζυμαρικά, λαδερά και εντράδες που δεν έφυγαν μετά από τόσα χρόνια από τον κατάλογο. Βέβαια υπάρχουν και τα πιάτα ημέρας που ουσιαστικά κάποια αποτελούν μέρος του καταλόγου και κάποια άλλα είναι έξτρα. Στην πρώτη σελίδα έχει το λογότυπο του μαγαζιού, γκραβούρα του διατηρητέου και τον χαρακτηρισμό ‘’εστιατόριο πολυτελείας’’. Να μην ξεχνάμε και το παρελθόν.
Στην αρχή ήρθε ψωμί μαύρο και χωριάτικο συνοδεία από μικρά μπουκαλάκια λάδι. Καλή κίνηση εννοείται επί πληρωμή.
Κινηθήκαμε σε κλασσικά μονοπάτια. Χωριάτικη σαλάτα που είχε τα πάντα μέσα. Πράσινη πιπεριά τουρσί, αγγούρι, ντομάτα πιπεριά, κρεμμύδι, κάπαρη και γενναία δόση φέτας. Δροσερή, με φρέσκα υλικά, πολύ καλό λάδι αλλά τουριστική.
Βάλαμε στη μέση και μια γεμιστά κολοκυθάκια αυγολέμονο που ήταν θεϊκά, με πλούσια κρέμα, μυρωδάτο κιμά και καλής υφής κολοκύθι και συνεχίσαμε με τα κυρίως.
Η μπριζόλα η χοιρινή σχάρας, ήταν ζουμερή, καλά ψημένη αλλά μικρούλα. Συνοδευόταν από τηγανιτές πατάτες κλασικές φρέσκιες και ρύζι Μπάρμπα- Γιώργος, αυτό με τα καροτοαρακοκαλαμπόκια.
Ο old time classic μουσακάς άφηνε ανάμεικτες εντυπώσεις. Η μπεσαμέλ μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως στόκος, σκέτη αποτυχία. Αντίθετα τα υπόλοιπα υλικά –κιμάς και μελιτζάνα, διότι δεν είχε στη βάση πατάτα- ήταν εκπληκτικά γευστικά και σου άφηναν μια μαμαδίσια αίσθηση στο στόμα. Το κομμάτι τεράστιο χωρίς να συνοδεύεται από κάτι έστω και ως ντεκόρ του πιάτου.
Τα 2 κοτόπουλα που πήραμε ένα με σάλτσα μπύρας και πατάτες φούρνου και ένα με ρύζι και σάλτσα μιλανέζα ήταν πολύ καλά. Μεγάλες μερίδες, ωραία ψημένες οι πατάτες η σάλτσα μπύρας διακριτική, αλλά το άρωμα το έδινε, το ρύζι πολύ καλά βρασμένο καμία σχέση με το προηγούμενο και μια σάλτσα μιλανέζα ‘’δεν έχω λόγια’’. Έμπνευση του Τσελεμεντέ η σάλτσα και χωρίς να προέρχεται από Ιταλία, αποτελούσε σταθερή αστική συνταγή της παλιάς Ελλάδας. Αίσθηση βελούδινη, βουτυρένια που θέλει μαεστρία για να την πετύχεις.
Κλείσαμε με μια μίξη από φρούτα εποχής, κομμένα την ώρα που τα ζητήσαμε και συνοδέψαμε με draft Μύθο. Τα φρούτα στην αρχή χρεώθηκαν, στη συνέχεια λόγω της γνωριμίας ενός από το τραπέζι με τον ιδιοκτήτη κεράστηκαν. Απόδειξη ήρθε κανονικά, 25 κατά κεφαλή, ακριβά το λες.
Εντυπώσεις ανάμεικτες. Σίγουρα δεν θα ξαναπήγαινα και κρατάω την επίσκεψη του παλιού καιρού. Δεν μου έδωσε κάτι η τωρινή επίσκεψη. Ναι μεν έφαγα καλά, σίγουρα τα υλικά ήταν φρέσκα και καλής ποιότητας, αλλά θεωρώ ότι πλέον αυτή η στασιμότητα του όλου concept δεν με καλύπτει τη στιγμή που βρίσκεις παρόμοια εστιατόρια με καλής ποιότητας πρώτες ύλες, φθηνότερες τιμές και με πιο νοσταλγικές παραστάσεις.

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι με έκπτωση έως 50%
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια
Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Κλασική κουζίνα - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Ιούλ
13
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

The "Kentrikon" (meaning 'Central) is among the 2-3 best restaurants of authentic Greek urban cuisine. Great variety of dishes, including forgotten Athenian recipes.

If you are lucky you can get an "Athinaiki Synagrida", expensive but wonderful fish. Try the stuffed courgettes or beef ragu with potato pure, the Russian salad or lamb with aubergines. Everything is excellent. Served by very nice and polite waiters of the old style. This restaurant should be supported as it is one of the last original excellent restaurants in the center of Athens. Not cheap but not expensive, 20-30 euros per person.

Nice old-fashioned decor, high ceiling, central cool sale and with very discrete jazz music. Also some outdoor tables. HIGHLY RECOMMENDED.

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι με έκπτωση έως 50%
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια