GOSTIJO

Multi Ethnic

  Αισώπου 10, Ψυρρή [Χάρτης]
  210 3233825
  210 300 1590   για τηλ. κρατήσεις μέσω e-table.gr
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια


Λίγα λόγια για το εστιατόριο

Κουζίνα με εβραϊκά παραδοσιακά πιάτα. Κλειστό Παρασκευή.

Γράψε τη δική σου κριτική
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Multi Ethnic - Ψυρρή - Μοναστηράκι, Αθήνα
Φεβ
20
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
10-16

Tο Gostijo (Γκοστίο), που σημαίνει φίλεμα στα εβραϊκά λαδίνο της Μεσογείου, είναι ένα εστιατόριο - δείγμα σεφαραδίτικης κουζίνας και βρίσκεται στην καρδιά του Ψυρρή. Εδώ και καιρό ήθελα να το επισκεφθώ, καθώς η γαστρονομκή μου διάθεση σύνορα δεν γνωρίζει..! Πριν πάω, ομολογώ ότι έψαξα αρκετά στο διαδίκτυο για την εν λόγω κουζίνα, η οποία -όπως σε κάθε κουλτούρα- είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη θρησκεία.

Έτσι, λοιπόν, έμαθα ότι το Gostijo εκπροσωπεί την Κοσσέρ ή Κασσέρ ( Κosher ) διατροφή των Σεφαραδιτών Εβραίων, η οποία συμβαδίζει με τους κανόνες της Τορά, ενός από τα δύο ιερά κείμενα του ιουδαϊσμού. Αρχικά, υπήρχε η κουζίνα των - εδώ και αιώνες- Ρωμανιτών Εβράιων ( κλασική ελληνική κουζίνα ) η οποία όμως έσμιξε σε ενιαία με εκείνη των Σεφαραδιτών, η οποία ακολουθεί την ισπανική παράδοση των Ισπανών προγόνων τους. Θεωρείται ότι η τήρηση της Κασσέρ διατροφής αυξάνει την δυνατότητα λήψης θετικής ενέργειας!

Με εντυπωσίασε το γεγονός, ότι στα Κασσέρ γεύματα το κρέας δεν αναμειγνύεται ποτέ με το γάλα, π. χ το Gostijo σερβίρει μουσακά χωρίς μπεσαμέλ! Αυτό συμβαίνει διότι, σύμφωνα με την Χασσιδική φιλοσοφία, το γάλα δίνει και συντηρεί την ζωή, ενώ το κρέας συμβολίζει την απουσία της ζωής! Η δε σφαγή των ζώων ( όχι χοιρινό, κουνέλι, αρπακτικά πουλιά ούτε το πίσω μέρος των ζώων και το λίπος της κοιλιάς ) γίνεται από κάποιον ειδικό που σήμερα αντικαθιστά τον Ραβίνο και γνωρίζει καλά τους κανόνες υγιεινής. Υπάρχουν, ανά τον κόσμο, και κρεοπωλεία Κασσέρ όπου το κρέας πρέπει να φέρει το Άστρο του Δαβίδ. Επίσης, δίνεται μεγάλη έμφαση στην καθαριότητα των λαχανικών. Δεν τρώγονται τα οστρακοειδή, ενώ λέμε Ναι στα ψάρια με λέπια και πτερύγια. Εν ολίγοις, για τον Ιουδαϊσμό, είμαστε ότι τρώμε!!

Το εβραϊκό αυτό εστιατόριο μαγειρεύει σύμφωνα με τους παραπάνω κανόνες και παράλληλα λειτουργεί και ως παντοπωλείο Κασσέρ προϊόντων. Όπως μάθαμε, λειτουργεί υπό την προστασία της Χαμπάντ, (παγκόσμιο κίνημα αφιερωμένο στην πνευματική και φυσική ευημερία των απανταχού Εβραίων), και το διευθύνει ο Ραβίνος Μέντελ, τον οποίο και συναντήσαμε την ημέρα που πήγαμε και ήταν πράγματι πολύ πρόθυμος στο να λύσει τις ατελείωτες απορίες μας..!!

Το εστιατόριο είναι κλειστό κάθε Παρασκευή και Σάββατο καθώς από την δύση του ηλίου την Παρασκευή μέχρι την δύση του ηλίου το Σάββατο απαγορεύονται οι φωτιές, οπότε και το μαγείρεμα. Επίσης σε αυτή την περίοδο απαγορεύεται και η διακίνηση χρημάτων!! Έτσι, εκείνες τις ημέρες συγκεντρώνονται εκεί οι εβραϊκής καταγωγής κάτοικοι της Αθήνας και τρώνε φαγητά ήδη παρασκευασμένα ή, άλλες φορές, κάποιοι χώροι, του μεγάλου αυτού εστιατορίου, λειτουργούν ως πνευματικό κέντρο.

Ο χώρος του εστιατορίου είναι αρκετά μεγάλος με βαριά τραπεζοκαθίσματα σε χρώμα καφέ-μαύρο, όμορφο φωτισμό, μεγάλο μπαρ και μια γωνιά - σαλόνι, προφανώς μέρος χαλάρωσης των επισκεπτών. Ακριβώς δίπλα υπάρχει και χώρος internet. Σε κάποιο σημείο του χώρου, δίπλα στο μπαρ, υπάρχουν αφιερώματα στην ζωή των Εβραίων όλης της Ελλάδας με παλιές φωτογραφίες, ποιήματα, οικονομικά στοιχεία κ. ά. Τα σουπλά των τραπεζιών αναφέρονται συνοπτικά στην ιστορία των Σεφαραδιτών.

Μου άρεσε ιδιαίτερα η αυλή του εστιατορίου με τον πράσινο τοίχο όπου, όπως μας πληροφόρησαν, το καλοκαίρι την επισκέπτονται και πολλοί τουρίστες, μεταξύ των άλλων.

Μας εξυπηρέτησε μια ευγενέστατη κοπέλα και, εκτός από τον Ραβίνο, πολλές πληροφορίες εισπράξαμε από την γλυκιά και ευγενέστατη αλλά και, ταυτόχρονα, κάπως περίεργη Ρεβέκκα (με τις πολλές ερωτήσεις...... για να φάμε πήγαμε βρε παιδί μου ), η οποία είναι η υπεύθυνη όπως καταλάβαμε του χώρου.

Δοκιμάσαμε:

Στην αρχή, μας έφεραν ένα πανεράκι με στρογγυλές φέτες λευκού ψωμιού. Δεν χρεώθηκε!

Κατόπιν, ήρθαν τρία ορεκτικά: σος κόκκινης πιπεριάς, μους παντζαροσαλάτας και ένα κομμάτι τουρσί. Εάν εξαιρέσουμε το νόστιμο ντιπ της πιπεριάς, τα υπόλοιπα δεν μας συγκίνησαν ιδιαίτερα! Δεν χρεώθηκαν!

Το εμφιαλωμένο νερό, που βρήκαμε πάνω στο τραπέζι, επίσης δεν χρεώθηκε!!

Huevos Haminados (Αυγά Χαμινάδας ), πρόκειται για αυγά φούρνου σε καφετί χρώμα και αυτό γιατί τα αυγά τοποθετούνται και ψήνονται, από την προηγούμενη μέρα, μέσα σε ένα ταψί με κρέας, πατάτα, κρεμμύδι, φασόλια ξερά και σκόρδο. Συνοδευόταν από στικς αγγουριού. Η γεύση των αυγών μας φάνηκε εντελώς διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει και δεν μας ενθουσίασε καθόλου! ΕΥΡΩ 3,50

Εκπληκτικό Χούμους στολισμένο με γλυκιά πάπρικα και ελαιόλαδο. ΕΥΡΩ 2,80

Falafel plate, ένα μεγάλο πιάτο με μπόλικα φαλάφελ (ρεβυθοκεφτέδες, κατεξοχήν πιάτο της Αρχαίας Αιγύπτου οπού ζούσαν και οι Εβραίοι μέχρι την 'Εξοδό τους με τον Μωυσή ), ένα μπολ με ταχίνι και γαρνιτούρα από ψιλοκομμένη ντομάτα, κρεμμύδι, τουρσί και μελιτζάνα. Οι δύο, μόλις, πιτούλες που συνόδευαν το πιάτο ήταν σε σχήμα θήκης έτσι ώστε να "βολεύονται' μέσα οι κεφτέδες και τα υπόλοιπα υλικά. Οι κεφτέδες ήταν αρκετά νόστιμοι και τραγανοί. ΕΥΡΩ 8,50

Πρασοκεφτέδες (Keftes de Puerro), νόστιμοι κεφτέδες συνοδεία μιας φέτας λεμονιού. Εμείς τους αλείψαμε με το χούμους και τους κατευχαριστηθήκαμε! ΕΥΡΩ 5,20

Από γλυκά, στο τέλος μας κέρασαν τρία γλυκά του κουταλιού (μανταρίνι, μελιτζάνα, κυδώνι) και λίγο περγαμόντο. Ξεχωρίσαμε το κυδώνι και το περγαμόντο.

Στον κατάλογο υπάρχουν ελληνικά - Κασσέρ - πιάτα όπως Μουσακάς (11,50 ), Στιφάδο (15,80) ή άλλα, όπως Σεφαραδίτικη σαλάτα (6,50), Mujjadera (6,80), Bourekitas (5,20) κ. ά

Σίγουρα, ένα κράτος εβδομήντα σχεδόν ετών δεν μπορεί να έχει ακόμα μια απόλυτα ενιαία γαστρονομική ταυτότητα. Όπως είναι φυσικό, όμως, λόγω της μεγάλης διασποράς του έθνους, η κουζίνα τους έχει δεχτεί επιρροές από όλη τη Μέση Ανατολή και όχι μόνο, ίσως ακόμη κι από κάποιους αντιπάλους τους, αφού τέτοιου είδους επιρροές φαίνονται ιστορικά αναπόφευκτες...

Ωστόσο, ορισμένα από τα πιάτα, τα οποία διάβασα ως αντιπροσωπευτικά της εβραϊκής κουζίνας, δεν τα βρήκα στον κατάλογο!

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα multi ethnic εστιατόριο, με πιάτα γνωστά στους περισσότερους από εμάς, αν και οι ονομασίες τους είναι κάπως διαφοροποιημένες....

Από ποτά δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία, κρασί σε ποτήρι (4,50), δύο-τρείς μπύρες (3,50-4,00), ούζο, ουίσκι και βότκα (6,00) τσάι Arizona (3,00) αναψυκτικά και καφές, σε τρέχουσες τιμές.

Ζήσαμε μια καλή γαστρονομική εμπειρία κυρίως όσον αφορά το "Πριν", αφού έμαθα ενδιαφέροντα θέματα γαστρονομίας άγνωστα σε μένα έως τώρα!

Aν και δεν έχω μέτρο σύγκρισης, θα κατέληγα στο ότι δοκιμάσαμε νόστιμα πιάτα χωρίς, όμως, κάτι το εκπληκτικό που θα με έκανε να ξαναπάω!

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια
Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Multi Ethnic - Ψυρρή - Μοναστηράκι, Αθήνα
Σεπ
26
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Πήγαμε 2 άτομα Τρίτη βραδάκι 20/09/16 κατά τις 8 πρώτα από όλα από περιέργεια γιατί είχα διαβάσει για το gostijo όταν επισκέφτηκα το εβραικό μουσείο και κατά δεύτερο λόγο μου αρέσει να δοκιμάζω έθνικ κουζίνες. Η περιοχή έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και μού άρεσε αυτή η γραφικότητα που εμπνέει. Το μαγαζί το βρήκαμε εύκολα μπαίνοντας από την ερμού στην αγίας θέκλας και μετά αριστερά και δεξιά μετά την εκκλησία πέσαμε πάνω του. Ο χώρος είναι λιτός αλλά απίστευτα χαλαρωτικός και ιδανικά ήσυχος για εμάς που είχαμε πάει μετά από ένα φορτωμένο δεκάωρο στη δουλειά και αν και έξω είχε ζέστη, μέσα είχε πολύ καλή θερμοκρασία λόγω κλιματισμού. Μού άρεσε πολύ μια κατασκευή σαν γλυπτό στον τοίχο που είναι το δενδρο της ζωής και επέλεξα να καθίσουμε ακριβώς από κάτω.
Αμέσως η ευγενικότατη νεαρή κυρία που σερβίρει μας έφερε νερό και το μενού, το οποίο έχει λίγες αλλά πολύ καλές επιλογές σε όλα τα επίπεδα. Πήραμε 1 χούμους ( και εδώ πρέπει να τονίσω ότι είναι το καλύτερο και πιο γνήσιο που έχω δοκιμάσει σε Ελλάδα και εξωτερικό), 1 ταμπουλέ (υπέροχο),2 κίμπε ή κιούμπε ( τεράστιες μερίδες, μόλις μαγειρεμένες και απίστευτα αρωματικές) και μακράν τα τελειότερα φαλάφελ που έχω φάει στην Αθήνα και το τονίζω γιατί έχω επισκεφθεί πάρα πολλά λιβανέζικα εστιατόρια και πάντα είναι το αγαπημένο μου πιάτο. Τα φαλάφελ συνοδευόντουσαν από 2 μεγάλες αραβικές πίτες ολόφρεσκες, αγγουράκι ψιλοκομένο και ψητή ψιλοκομμένη μελιτζάνα συν ένα μπωλάκι σως ταχινιού που ήταν θεικό. Δοκιμάσαμε το λευκό κρασί τους που είναι kosher και νομίζω ότι θα ενθουσιάσει όποιον οπαδό του λευκού κρασιού το δοκιμάσει.
Εδώ θα ήθελα να επισημάνω και να μιλήσω προς τιμή της κυρίας Ρεβέκας, η οποία είναι η ιδιοκτήτρια και είναι πανταχού παρούσα και ένας εξαιρετικά θετικός άνθρωπος, που είχε την υπομονή και τη καλοσύνη να μου εξηγήσει την έννοια της kosher διατροφής με πολύ απλά και κατανοητά λόγια, όπως επίσης να μου δώσει και πολύ σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία των Εβραίων Ελλήνων και τις συνήθειες τους. Επίσης ο χώρος εμπνέει μια πνευματικότητα την οποία θα τη διαισθανθούν σίγουρα επισκέπτες που ασχολούνται γενικώς με τις θρησκείες.
Για μένα, που είχα και τα γενέθλια μου εκείνη την ημέρα, ήταν μια πολύ ιδιαίτερη, και γευστική και πολιτισμική εμπειρία η επίσκεψη μου στο gostijo και είναι από τις πολύ λίγες φορές που δε βλέπω την ώρα να ξαναπάω για να δοκιμάσω και το μοσχαράκι με τα δαμάσκηνα και το δικό τους κοτόπουλο, καθότι όλα έχουν πολύ ξεχωριστή γεύση μαγειρεμένα σύμφωνα με τις kosher συνήθειες.
Ο λογαριασμός ήταν 47,00 ευρώ και το θεώρησα πολύ καλή τιμή σε σχέση με το μέγεθος των μερίδων, που για μένα ήταν πλούσιες, όσο και σε σχέση με τη φρεσκάδα και την ποιότητα των υλικών. Προσωπικά, το συστήνω ανεπιφύλακτα για ανθρώπους που "ψάχνονται" σε ό, τι αφορά τις έθνικ γεύσεις αλλά και σε όσους δίνουν μεγάλη σημασία σε ένα ήρεμο γεύμα με υψηλής ποιότητας υλικά και άψογη εξυπηρέτηση.

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια