Loader

Περιγραφή

Υπόγειο κουτούκι, από το 1938. Βαρέλια, τζάκι ψεύτικο, πολλοί μεζέδες και πιάτα.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

14 Ιούλ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
-

Ο Λουκιδέλης αποτελεί προορισμό διαχρονικής αξίας στη Φιλαδέλφεια. Από το 1939 λειτουργεί ως ταβέρνα μεγαλώνοντας ήδη 3 γενεές, βλέποντας την περιοχή να αλλάζει, να εξελίσσεται και να αυξάνει τον ανταγωνισμό. Παρόλα αυτά, η γνήσια αυτή ταβέρνα παραμένει εκεί, αγέρωχη, άτρωτη στο χρόνο και πιστή στην καλή ποιότητα των αγαθών που προσφέρει.

Είχα αρκετά χρόνια να την επισκεφθώ. Πολλά -περισσότερο καλοκαιρινά- βράδια περνάγαμε στον Λουκιδέλη οικογενειακώς με ξαδέρφια, συγγενείς αλλά και φίλους.
Ο χώρος ξεκινώντας από τα σκαλιά που οδηγούν στην κλασική - γραφική “υπόγα” με τα βαρέλια και τα σχετικά, σε προδιαθέτει για γνήσιες κουτουκοκαταστάσεις. Έχω κάμποσα χρόνια να κατέβω, αλλά το τσιγάρο που επιτρεπόταν παλιά, με έκανε να το επισκέπτομαι περισσότερο καλοκαίρια.

Επάνω και απέναντι από το παραδοσιακό οίκημα δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια μια μεταγενέστερη αίθουσα για τις ανάγκες εκδηλώσεων κατά τις χειμερινές περιόδους αλλά και γενικότερα για κάλυψη αναγκών μεγαλύτερης επισκεψιμότητας. Για να είμαι ειλικρινής ποτέ δεν έχω καθίσει σε αυτήν γιατί δεν έχει τίποτα το ενδιαφέρον. Προτιμώ τον εξωτερικό χώρο κάτω από την κεραμοσκεπή του κύριου οικήματος ή ακόμα και το πεζοδρόμιο στην πλατεία Κωνσταντινουπόλεως.

Στην εξυπηρέτηση εκτός από τον πλακατζή κύριο Στέλιο ιδιοκτήτη (δεύτερης γενιάς αν δεν κάνω λάθος), που θα σας απαγγείλει στο τέλος όλη την παραγγελία προς αποφυγή λαθών και το τελικό ποσό χρεώσεων μείον τα κερασματάκια του, θα σας εξυπηρετήσουν χωρίς προβλήματα νέα παιδιά με προθυμία και χιούμορ. Κανένα πρόβλημα.

Στα του φαγητού, 2 άτομα Σάββατο 7/7/2018 περί ώρα 11:30 μμ συμπληρώσαμε με στυλό στο μπλοκάκι με τους μεζέδες και τις τιμές (βλέπε παραγγελιόχαρτο) τα παρακάτω:

- Σαλάτα αλμυρίκια χ 4€

Γενναία μερίδα σε οβάλ πιατέλα, σωστά βρασμένα με μπόλικο λαδάκι και λεμονάκι.

- Ντοματοκεφτέδες Νισύρου – κολοκυθοκεφτέδες Σίφνου χ 4€

Τέσσερα τεμάχια (από δύο έκαστο) για να τα δοκιμάσουμε όλα. Χειροποίητα όλα φυσικά, ξεχώρισα τους κολοκυθοκεφτέδες καθώς οι ντοματοκεφτέδες μου φάνηκαν πολύ αλευρένιοι παρόλα αυτά καλοί στο τηγάνι όλοι χωρίς περιττά λάδια.

- Τυρόπιτα Μυκόνου χ 4€

Εξαιρετική, καυτή με ωραίο φύλλο και γέμιση πολύ ωραίου τυριού ρευστού από το ψήσιμο.

- Φλογέρες με παστουρμά χ 4€

Πολύ καλές (2 μεγάλα τεμάχια, στεγνό από λάδια φύλλο, νόστιμη γέμιση με καλό παστουρμά.

- Αμελέτητα του κυρ Ανέστη χ 7€

Δεν τον ξέρω τον άνθρωπο, να είναι καλά εκεί που είναι (γιατί κάτι μου λέει ότι προφανώς είναι από τους πρώτης γενιάς ιδιοκτήτες) αλλά τα αμελέτητά του τα θυμάμαι από παλιά και μπορώ να πω ότι διατηρούνται στην ίδια -γευστική- κατάσταση, για τα υπόλοιπα δε μπορώ να εγγυηθώ …χαχαχαα!

Πέρα από την πλάκα όσοι τρώτε τον συγκεκριμένο μεζέ, στον Λουκιδέλη θα τον ευχαριστηθείτε και σε ποσότητα και σε ποιότητα. Εγώ πάντως, τα έφαγα μόνη μου, άντε έδωσα και 2-3 στη Μόκα που ξέρει να ξεχωρίζει τους καλούς μεζέδες, κρίμα να μην φαγωθεί όλη η μερίδα.

- Κεφτέδες Σίφνου χ 5€

Κλασικοί, μαμαδίστικοι, με δυόσμο, αφράτοι και μυρωδάτοι. Με λίγες πατατούλες τηγανητές χερίσιες για συνοδεία. Όμορφα.

- Ψαρονέφρι χ 8€

Ψήσιμο άριστο, γεύση πάρααααρα πολύ καλή. Λες και ψήθηκε στο κάρβουνο ήταν χωρίς να έχει χάσει την ζουμεράδα του. Κι εδώ με λίγες πατατούλες συνοδεία.
Ήπιαμε μία Amstel (χ 3 ευρώ στον κατάλογο) που ο κυρ Στέλιος μας κέρασε και με τον λογαριασμό ήρθε και πιατάκι με παγωτίνια ξυλάκι σαν έξτρα κέρασμα. Ωραίος ο Λουκιδέλης… ταβερναρί μεν, ξέρει να περιποιείται όμως.

Ο τελικός λογαριασμός (μαζί με το ψωμάκι 1€ έκαστος) ήρθε στα 41€ μείον το κέρασμα 38€ ήτοι 19€/άτομο για φαγητό του σκασμού. Ένα φυσιολογικό ζευγάρι τρώει και με 12-15€ έκαστος, μην παίρνετε τα δικά μας δεδομένα ως σύγκριση. Είχαμε κάνει κι ένα 5αράκι χλμ τρέξιμο με τους Αντετοκουμπαίους εκείνο το βράδυ οπότε… το δικαιούμασταν.

Συμπερασματικά, ο Λουκιδέλης παραμένει σταθερή αξία και το έχει αποδείξει. Στάθηκε όρθιος παρά την κρίση, παρά τον ανταγωνισμό, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται λίγο εκτός εμβέλειας της πιάτσας στην οποία γίνεται κοσμοσυρροή, παρόλα αυτά υπάρχει. Και υπάρχει γιατί το αξίζει, το παλεύει και γιατί είναι τίμιος!!! Αν θέλετε καλομαγειρεμένα κλασικά, μαμαδίστικα μεζεδάκια σε καλές μερίδες και τιμές προτιμήστε τον.

Προτείνεται.

0 medium

02 Αυγ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Σάββατο μεσημέρι βρεθήκαμε οικογενειακώς στην ταβέρνα του Μιστερ Λουκιδελη την οποία είχα βάλει στην λίστα μας.

Χώρος (3/4):

Μου θύμισε Κυρ Άριστο και τις ταβέρνες στα Καλύβια με τα υποκαταστήματα και αίθουσες διάσπαρτα στην περιοχή.

Ένας υπόγειος χώρος και μάλλον ο αρχικός, μια αίθουσα -κουζίνα με έναν μικρό εξωτερικό χώρο απο δίπλα και τραπεζάκια που βάζει στην πλατεία απέναντι. Τέλος ένας άλλος χώρος απέναντι, αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων, τεράστιος.

Γεύση (3/4):

Στο μπλοκάκι βλέπεις ολα τα πιάτα με την τιμή τους και βάζεις την ποσότητα που επιθυμείς.

Διαλέξαμε:

1 χωριάτικη σαλάτα (8/10)

1 τυροκροκοκέτες (7.5/10)

1 πατάτες τηγανιτές φρέσκιες (8/10)

1 κεφτεδάκια (8/10)

1 μπριζόλα μοσχαρίσια (7.5/10)

1 ψαρονέφρι (8/10)

Εξυπηρέτηση (4/4):

Είμασταν εμείς και άλλα 2 τραπέζια. Εξυπηρέτηση άμεση, φιλική και ευγενική απο την αρχή μεχρι το τελος.

Value for money (3/4):

Για όλα τα παραπάνω πληρώσαμε 41 ευρώ με απόδειξη κανονικά. Θεωρώ τα λεφτά τίμια για αυτά που φάγαμε σαν ποσότητα και ποιότητα.

Συμπέρασμα:

Όταν είδα την έκταση του καταστήματος και με ιστορία απο το 1930 (πάνω κάτω) φοβηθηκα οτι θα φαω βιομηχανικό φαγητό αλλά τελικά ήταν αξιοπρεπέστατο στα όλα του.

08 Μάρ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
10-16

- Το πεζό κομμάτι της κριτικής -

Όχι "ταβέρνες και ψητοπωλεία" αλλά σαφέστατα "οινομαγειρεία και κουτούκια". Κάποια Τσικνοτετάρτη, δηλαδή περίπου Τσικνοπέμπτη, 2 άνθρωποι με 35 e και άλλη μια φορά στο τέλος Φλεβάρη, 3 άνθρωποι με 46 e, φάγαμε πολύ καλά, κεραστήκαμε και κάτι Υ. Γ. Η βαθμολογία μου διαμορφώνεται συγκριτικά με άλλα μαγαζιά της ίδιας κατηγορίας.

- Η κανονική κριτική -

Είναι και κάποιοι μύθοι που δεν απομυθοποιούνται. Οι Μοιραίοι του 1922 του Βάρναλη, το πρώτο μπακάλικο του 1927, η μπακαλοταβέρνα που μετεξελίχθηκε το 1938. Η ταινία "1968" για την ΑΕΚ και η συνάντηση των συντελεστών της στο υπόγειο του Λουκιδέλη εν έτει 2018, δίπλα στις κιτρινόμαυρες φανέλες του Αμερικάνου και του Νεστορίδη.
Τους μύθους του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ, του στεναγμού του Έλληνα πάνω σε πικάπ με βινύλιο 33 στροφών, της ασπρόμαυρης τηλεόρασης ή του μαυρόασπρου κινηματογράφου, με τα ονόματά τους στις καρέκλες θα τους δεις στις φωτο.

Εδώ έτρωγαν αυτοί οι άνθρωποι, εδώ υπάρχει και η ιδιαίτερη γωνιά που έτρωγε κι ο Στελάρας. Εδώ έχουν γυριστεί ταινίες, με ντεκόρ τα ίδια κρασοβάρελα στο βάθος, και αν ψάξεις την "Κυρία Δήμαρχο" του 1960 στο ΔικόΣουΤιούμπ θα τα δεις κι εσύ, γιατί τα σκαλοπάτια θα σε τραβήξουν στα ίδια ξύλινα τραπέζια, στο πέτρινο καπηλειό και στο τζάκι που είναι αληθινό και επιβάλλεται στο χώρο με την μορφή του Ορέστη Μακρή. Με λίγα λεφτά θα πέρναγες καλά.
Τα ασπρόμαυρα μεμοραμπίλια του πρώτου Λουκιδέλη δικαίως έχουν πάνω τους χαραγμένη την πατίνα του χρόνου. Η σύγχρονη αισθητική ίσως ταυτίζεται ελάχιστα, ίσως και όχι για όσους τα έζησαν ή τα αχνοθυμούνται.

Θυμήθηκα μια κριτική του Dorfmeister. Mου ήρθαν εικόνες και λέξεις, της ΔειπνοΑθήνας, των Ασημένιων Σκούφων, της γαστρονομικής άνοιξης στην εστίαση που πια αφορά ελαχιστότερους του 0,03%, αφροί και duxelle και λάδια μαϊντανού.
Αν η κατεύθυνση είναι τέτοια, ο Μίστερ έχει στρίψει προ πολλού για άλλες πολιτείες και ερχόμενος στον Λουκιδέλη θα πρέπει να ξέρεις κι εσύ πού έρχεσαι, μιας και εδώ μπαίνει απουσία στις υφές και τις γκουρμεδιές και η τύχη του μάστερσεφ αγνοείται.

Kάποιος από την οικογένεια ( 3η γενιά ) μαγειρεύει μέσα και κάποιος θα σε καλωσορίσει με χαμόγελο σαν να σε γνωρίζει, ίσως μιλήσεις μαζί του και για τον ναό - μη ρωτάς ποιός είναι ο ναός, θα αγοράσεις τον καπνό σου ή τα τσιγάρα σου από το διπλανό ψιλικατζίδικο και θα στα φέρει ο ίδιος ο άνθρωπος που το έχει, κάτω στην υπόγα εκεί που θα πίνεις το κρασί σου. Και πες μου τώρα εσύ αν δεν νιώθεις μέρος του κινηματογραφικού σκηνικού γύρω σου, την ώρα που ο Στέλιος σιγοτραγουδάει σαν να τον βλέπεις ολοζώντανο εκεί.

Το μπλοκάκι με τα εδέσματα που θα συνταιριάξεις με το κρασί σου, θα στο φέρουν για να σημειώσεις εσύ τα είδη και τις ποσότητες. Θα σε αφήσω να πας με μεγάλη παρέα και να το εξερευνήσεις, είναι και αυτό μέρος της διαδικασίας. Υπάρχουν πλέον οι τιμές, και σου εγγυώμαι ότι η έκπληξη θα είναι πολύ μεγάλη.

Το φαγητό είναι απλό, όλα σπιτικά και τίποτε ετοιματζίδικο. Οι γεύσεις ξεκάθαρες και κλασικές. Αυτά που δοκιμάσαμε εμείς και μας άρεσαν όλα, αυτά θα σου προτείνω.
Φάβα με ξερό κρεμμύδι και πολύ καλό ελαιόλαδο, και σωστά βρασμένα χόρτα (ραδίκια) έρχονται σε κιμπάρικες ποσότητες στο πιάτο. Το ψωμί καρβελάκι χωριάτικο, δεν γίνεται να μην το τιμήσεις.

Στην χιονάτη τυροκαυτερή που δεν καίει καθόλου, θα βρεις ολόκληρα κομματάκια της πικάντικης πιπεριάς να σκάνε στο στόμα, πρέπει μαζί με την φέτα να την δουλεύουν και με κάποιο είδος ξυνού τυριού που της πάει πολύ.
Ντολμαδάκια χειροποίητα με γιαούρτι ( αν ξεχαστεί ζητήστε το ), υπέροχο αλμυροβουτυράτο σαγανάκι τυρί ολόσωστα παναρισμένο και χωρίς λαδίλα αλλά και μπουρεκάκια παστουρμά με ντομάτα, τραγανά και αλμυρούτσικα για να τραβιούνται με το κρασί.

Τυρόπιτα Μυκόνου μην ξεχάσεις. Αφράτη, τηγανιτή, με τυρένια κρεμώδη γέμιση που ξεχειλίζει μόλις κοπεί, την παραγγέλνεις και την ξαναπαραγγέλνεις. Τζατζίκι χειροποίητο από τα καλά, κεφτεδάκια Σίφνου μικρά και σαν σπιτικά, νόστιμα, ίσως λίγο πιο ξεροψημένα θα μου άρεσαν ακόμη πιο πολύ.

Χοιρινή καλοψημένη και όχι στεγνή, με πατάτες τηγανιτές, πολύ τίμια μερίδα. Αλλά και η μοσχαρίσια γάλακτος ( que es que c'est βαθμός ψησίματος ), όπως πρέπει, ιδανικά ζουμερή.

Οπωσδήποτε να πάρεις και το ψαρονέφρι, αφράτο και άριστα ψημένο και αυτό.
Τελευταία αναφορά στο πιάτο που χαρακτηρίζει τον Λουκιδέλη, εμείς το τιμήσαμε και τις 2 φορές. Τα αμελέτητα του κυρ Ανέστη. Μην τα φοβηθείτε, εξάλλου δεν ανήκουν και στον κυρ Ανέστη.
Δεν υπάρχει ίχνος μυρωδιάς περίεργης και γευστικά θα σας θυμίσουν κάτι κοντινό σε γλυκάδι και νεφράκι. Αλαφροτηγανισμένα, λίγο τσίμπημα στο αλάτι και αρκετό λεμονάκι, και να ένας μεζές για λίγους και τολμηρούς.

Από κρασί, ήπιαμε κόκκινο ημίγλυκο, αρκετά αξιοπρεπές. Για νερό εμφιαλωμένο, ούτε λόγος. Κάποιο γλυκό είτε σε κανονική μορφή είτε ως κέρασμα, δεν υπήρξε και δεν πειράζει.

Στου Λουκιδέλη θα πας για το ταξίδι και για να περάσεις φίνα με λίγα χρήματα. Βλέπεις, ο Μίστερ υπήρχε πριν το vfm ανακαλύψει τον εαυτό του.
Οικεία ταξίδια στο χρόνο συμβαίνουν σε αυτό το υπόγειο και ίσως μόνο με ένα ποτήρι κρασί και με τους δίσκους του Στελάρα θα συμβεί και σε σένα.

Εσύ απλά διάλεξε καρέκλα ( Κώστας Βουτσάς... φσσσστ μπόινγκ... ) ή άσε την τύχη να σε πάει μόνη της. Και φωτογράφησε μετά τις μνήμες από το παρελθόν (σου) αποθηκεύοντάς τις στο φάκελο με #μέλλον.