ΛΕΛΟΥΔΑΣ

Οινομαγειρεία

  Σαλαμινίας 8, Βοτανικός [Χάρτης]
  210 3464167

Περιγραφή
Οινομαγειρείο με πολλά ψαρικά και μαγειρευτά. Ανοιχτό καθημερινά μέχρι το απόγευμα. Κυριακή κλειστό.


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Οινομαγειρεία - Βοτανικός, Αθήνα
Ιαν
24
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Ε λοιπόν, αυτή τη φορά θα πάμε με αυτοκίνητο! Θα κατηφορίσουμε από την Ομόνοια την Πειραιώς, θα αφήσουμε δεξιά το Γκάζι και φθάνοντας στην Πέτρου Ράλλη θα στρίψουμε δεξιά με κατεύθυνση την Εθνική. Μετά από ένα χιλιόμετρο περίπου να έχουμε το νου μας, το σημάδι είναι το LIDL στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Ακριβώς απέναντι φεύγει ένα λοξό δρομάκι, η οδός Σαλαμινίας. Στο νούμερο 8 παρκάρουμε σαν άρχοντες και τραβάμε χειρόφρενο. Φθάσαμε!

Φθάσαμε μπροστά στην ίσως παλαιότερη ταβέρνα της Αθήνας (έτος ιδρύσεως: 1928), το κρασοπουλειό του ΛΕΛΟΥΔΑ (ο τόνος στην παραλήγουσα). Την ξεκίνησε, τρεις γενιές πριν, ο παππούς Λελούδας, με καταγωγή από την Κύθνο, που γαστριμαργικά φημίζεται για το κατσικάκι και τα πικάντικα τυριά της, και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί ως οικογενειακή επιχείρηση.

Τα τσακάλια του ask4food θα αναρωτιούνται ήδη πώς και μας ξέφυγε μέχρι τώρα ένα τόσο ιστορικό κουτούκι. Με το δίκιο τους, η απάντηση όμως είναι απλή: Ο ΛΕΛΟΥΔΑΣ ανοίγει κατά τις 10 το πρωί και κλείνει - δεν θα το πιστέψετε - στις 5.30 το απόγευμα, Σάββατο και αργίες στις 4, ενώ την Κυριακή μένει κλειστός. Εγώ βρέθηκα εκεί αναζητώντας ένα παραδοσιακό οινοποιείο που φτιάχνει ακόμα ρετσίνα. Ήθελα να ευχαριστήσω ένα Γερμανό φίλο μου, θεολόγο το επάγγελμα, ο οποίος επιγραμματικά λέει «Ελλάδα ίσον χόρτα, ζυμωτό ψωμί και ρετσίνα». Πόσο δίκαιο έχει. Οι σύγχρονοι Νεοέλληνες προτιμάμε πια σαρντονέ και ρίσλιγκ, την αγνή ρετσίνα που ήταν αυτονόητη συνοδεία όχι μόνο ενός πρόχειρου, αλλά και του κυριακάτικου γεύματος της οικογένειας, την έχουμε ξεχάσει, μάλλον επειδή η σωστή ρετσίνα θέλει πολλή φροντίδα (πεντακάθαρα βαρέλια, καθαριότητα στην ετοιμασία του μούστου, κιλά ολόκληρα ρητίνης, σταθερή θερμοκρασία) και θεωρείται φθηνό, για πολλούς συνεπώς παρακατιανό κρασί.

Η ταβέρνα του ΛΕΛΟΥΔΑ έχει μείνει αναλλοίωτη από την εποχή που δημιουργήθηκε καταμεσής στον Αττικό Ελαιώνα. Ως οινοποιείο παράγει, όπως έμαθα, γύρω στους 50 τόννους κρασιού (κοκκινέλι και ρετσίνα) το χρόνο. Ως ταβέρνα εξειδικεύθηκε στους μεζέδες που παραδοσιακά «τραβάνε» κρασί, με πρώτο στον κατάλογο βέβαια τον τραγανοτηγανισμένο μπακαλιάρο, δεύτερα τα εντελώς μαμαδίστικα κεφτεδάκια και στην τρίτη θέση γίδα βραστή. Από κοντά γαυράκι τηγανιτό, φάβα και χόρτα, καθώς και υπέροχα γιουβαρλάκια.

Το περιβάλλον περιγράφεται με τρεις λέξεις: Βαρέλια, βαρέλια, βαρέλια, τόσο στο ισόγειο, όπου και τα τραπέζια του φαγητού, όσο και στο υπόγειο. Η μοσχοβολιά του κρασιού χτυπά στη μύτη με το που θα πατήσετε το πόδι σας στο χώρο και θα σας συνοδεύει νοσταλγικά αφού φύγετε. Μη φοβάστε, τα ρούχα δεν παίρνουν μυρωδιά. Εκτός από βαρέλια οι τοίχοι φιλοξενούν αμέτρητα κάδρα που ζωντανεύουν την ιστορία της οικογένειας Λελούδα και του τόπου τους, κυριολεκτικά ένα ταξίδι στο χρόνο, ορισμένες φωτογραφίες είναι πραγματικά παμπάλαιες. Μέχρι και εικόνα του Αγίου Ευφρόσυνου, προστάτη των μαγείρων, θα δείτε.

Αν με αυτά που σας είπα νομίζετε ότι για να φάτε στου ΛΕΛΟΥΔΑ θα πρέπει εκτός από το όχι ακριβώς ευχάριστο περιβάλλον του άναρχα οικοπεδοποιημένου και δομημένου ελαιώνα να ανεχθείτε ένα τραπέζι που κουνιέται ολόκληρο, ξεχαρβαλωμένες ψάθινες καρέκλες, στραβωμένα από τη χρήση μαχαιροπήρουνα και θαμπά ποτήρια, πέσατε έξω. Τα πάντα είναι καθαρά και νοικοκυρεμένα. Η πελατεία είναι βέβαια όλοι λίγο πολύ γνωστοί, ορισμένοι από τους θαμώνες βρίσκονται σε ηλικία που άνετα τους εντάσσει στην επίπλωση του μαγαζιού, όμως κανείς μα κανείς δεν πρόκειται να νιώσει παράταιρος.

Αυτό που μαζί με μένα επίσης μάλλον θα αναρωτιέστε είναι γιατί δεν αποφασίζουν οι Λελουδαίοι να παρατείνουν το ωράριο λειτουργίας της ταβέρνας τους ή και να μετακινηθούν. Σας αφήνω να το ερευνήσετε. Ένα Σάββατο μεσημέρι μπορείτε να κατηφορίσετε προς Βοτανικό και να δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να ζήσει μια μοναδική εμπειρία σε ένα αυθεντικά παλιακό περιβάλλον που σε λίγα χρόνια θα κλείσει τα 100. Ξέχασα: Κάθε Οκτώβριο και Δεκέμβριο γίνεται κανονική γιορτή για το άνοιγμα των καινούριων κρασιών. Σπύρο. Δημήτρη, μήπως θα ήταν μια ιδέα;

Οι υπόλοιπες «συνήθεις» πληροφορίες μου φαίνονται αναφορικά με το ΛΕΛΟΥΔΑ τετριμμένες και περιττές: Κατάλογος δεν υπάρχει, οι τιμές είναι χαμηλές, κεράσματα δεν κυκλοφορούν, πληρωμή με κάρτα... αυτό με τον Τοτό το ξέρετε.
Από τα μέρη όπου μια επίσκεψη αρκεί - και αξίζει.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Οινομαγειρεία - Βοτανικός, Αθήνα
Μάρ
20
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Στο ΛΕΛΟΥΔΑ έχω ξαναπάει και το σίγουρο είναι ότι δεν έχει ανάγκη τη διαφήμιση και τη κριτική (δεν υπάρχει και κάτι να βελτιώσει) απλά είπα να κάτσω να γράψω τη συγκεκριμένη κριτική για ένα και μόνο λόγο, θα ήθελα όσοι είναι κάτω των 30 να κάνουν μια επίσκεψη να δουν πως είναι το κανονικό φαγητό και η κανονική βαρελίσια ρετσίνα την οποία δεν καταδέχομαι να τη βάλω δίπλα ούτε στο καλύτερο καπερνιε-σαντορνε και ότι άλλο ( κι ας λεει ότι θέλει ο φίλος μου ο Βασίλης περί οίνων και ποικιλιών). Δυστυχώς είναι λίγα τα μαγαζιά πλέον που σερβίρουν βαρελίσιο κρασί, και αν δεν έχεις πιει έστω μια φορά δεν μπορείς να έχεις μέτρο σύγκρισης.

Με παιδιά απο τη δουλεία πήγαμε χτες 17-3-2016, όταν φεύγαμε μια ήταν η ερώτηση που μου κάναν "πότε θα ξαναρθουμε ?". Για την εξυπηρέτηση θα πω μόνο ότι νιώθεις σαν το σπίτι σου, ότι σε σερβίρει ο κολλητός σου, ο φίλος σου. Αλήθεια σε πια ταβέρνα αυτός που σε σερβίρει πίνει και κουβεντιάζει με το πελάτη ? χωρίς να έχει στο μυαλό του να σε πιάσει "πελάτη" αλλά γιατί γουστάρει να κάτσει να πιει μαζί σου από το ίδιο δράμι. Για το χώρο να γράψω οτι εδώ χτυπάει η καρδιά της εργατιάς, το απόλυτο κουτούκι. Για λεφτά και τιμές δε θα γράψω, δε νομίζω ότι μπορούν να αποτιμηθούν κάποια πράγματα, γιατί ειλικρινά αν τρώγαμε αυτή τη ποιότητα και τη νοστιμιά οπουδήποτε αλλού θα έπρεπε να πληρώναμε τα διπλά.

Περί ορέξεως πήραμε κεφτεδάκια, φέτα (ας κάνουν κάποιοι καταστηματάρχες εστιατορίων τον κόπο να πάνε να δουν πως σερβίρεται η φέτα, κανονικό κομμάτι με μπόλικες ελιές και ελαιόλαδο και τι γεύση έχει η κανονική φέτα, γιατί έχουμε μπουχτίσει απο αυτό που αποκαλούν κάποιοι φέτα με τη μια ελιά από πάνω και λουσμένη με ηλιέλαιο). Μας ήρθαν ακόμη μια γλώσσα, που "μίλαγε" από μόνη της, ένα ζυγούρι, μια πατάτες τηγανιτές και μια πατάτες γιαχνί με μελιτζάνες και όλα μαγειρεμένα με φροντίδα και μεράκι λες και βγήκαν απο την κουζίνα της γυναίκας μου της χρυσοχέρας.

Τι άλλο να γράψει κάποιος για ένα τέτοιο μαγαζί...... δόξα και τιμή στα θολοκουλτούριαρικα τα ντελικατέσεν και τα γκουρμεδοκυριλαδικα, οι υπόλοιποι γνώστες του αγνού και οι μερακλήδες κοπιάστε, ένα είναι το σύνθημα στου Λελούδα "ΦΕΤΑ-ΨΩΜΙ-ΚΡΑΣΙ".

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Οινομαγειρεία - Βοτανικός, Αθήνα
Μαι
06
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
1-9

Τον άκουγα χρόνια αυτόν τον Λελούδα. Πρόσφατα γύρναγα με μια φίλη εκεί στην περιοχή, ήθελε να βγάλει φωτογραφίες τα κτίρια της περιοχής και άλλες κουλτούρο @@ριες. Περνάμε απ έξω και το μάτι μου πέφτει στην ταμπέλα, ρε εδώ είναι ο Λέλουδας ΣΤΑΜΑΤΑ!!! Με κοίταζε με απορία, άσε δεν ξέρεις είναι από τα πιο ψαγμένα μαγειρεία της Αθήνας της λέω καθ'ότι νησιώτισσα. το είχα ακούσει από ότι ταρίφα, μαστόρι, και παλιακό τύπο συναντούσα και έπρεπε να το δω τώρα που το βρήκα, (είναι και μέρος να ψαρώσει το γκομενάκι σκέφτηκα).

Παρκάραμε εύκολα, έχει 3-4 θέσεις απ έξω και μία αλάνα απέναντι για πολύ αμάξι, μπήκαμε μέσα κάτσαμε σε ένα τραπεζάκι και χαζεύαμε το μαγαζί. Το μενού λιτό, αλλά πολύ λιτό και διαφέρει από μέρα σε μέρα. αν πας για μεζέδες δεν λέει τίποτα ούτε σε τιμές ούτε σε ποικιλία. Εδώ έχουμε απλά πράματα λέει ό Χρηστάρας με την μουστάκα και το τατουάζ SMAIL (ναι εκείνο με τον φοίνικα που ζωγράφιζες παλιά στα τετράδια!!! πιο φιλακόβιο πεθαίνεις). να έρθεις να φας φασολάδα διό ευρώ ένα πιάτο και από μισή ρέγκα με την φίλη σου με 3 ευρώ έκαστοι καθαρίσατε. Παίρνεις και ένα κρασί, μας λέει σηκώνοντας την κούπα με τον γάτο... τι άλλο θες?! Μόνο να φέρεις κάναν Λάμπη την επόμενη φορά (Λάμπης είναι το laptop) να βάλεις καμία μουσική γτ το αφεντικό δεν έχει.

Το αφεντικό, Λελούδας τρίτης γενιάς είναι επιχειρηματίας, τον βλέπεις ότι θέλει να πουλήσει ρε παιδί μου, έχουμε και ωραία φέτα ψητή, θα σου φέρω μία και ωραίο σαγανάκι, να φέρω ένα και πάρε το τάδε κ το δείνα. Α κάνε μας και like στο fb έχουμε και σελίδα.

Από την άλλη ο Χρηστάρας είναι αυτός που κρατάει το μαγαζί ζωντανό. παίρνει την κανάτα με το κρασί και γυρνάει τα τραπέζια, γεμίζει τα καρτούστα, γεμίζει και τον γάτο. άμα δεν βλέπει το αφεντικό κερνάει και καμιά γύρα και κλίνει το μάτι. θα πιάσει κουβέντα για τα πάντα για την ζωή του για το μαγαζ, ί Α έλα να σου δείξω και τα βαρέλια με το κρασί, θα έρθει παππάς να τα διαβάσει πριν τα ανοίξουμε @@κιες του αφεντικού θα έρθει ο παππάς να πάρει το παραδάκι θα πει δυο κουβέντες και θα φύγει. Όποιος καταφέρει να πάει τότε λένε ότι έχει γλέντι από πολύ νωρίς μέχρι πολύ αργά. κάπου του αγίου Νικολάου κοντά.

Είναι μαγαζί που πρέπει να το δεις σίγουρα μην βάλεις τον πήχη ψηλά γτ μπορεί να απογοητευτείς από το φαΐ αν περιμένεις μεζεκλίκια και ιστορίες (είπαμε είναι μαγειρείο), αλλά σίγουρα όχι από τους ανθρώπους.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Οινομαγειρεία - Βοτανικός, Αθήνα
Ιαν
10
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
1-9

μεσημεράκι, χειμώνας, κρύο και ο φίλος μου προτείνει να πάμε για φαγητό στον Λέλουδα!!! Πρώτη μου δουλεία να μπω στο ask4food να δω κριτικές και δυστυχώς βλέπω μόνο μια και αυτή πριν 2 χρόνια!!!

-καλέ που θα πάμεεεε???
-πάμε θα σ"αρέσει... ε και πήγαμε ε και μου άρεσε!!!!

Στο Βοτανικό διπλά σε παλιές αποθήκες. Ταβέρνα από το 1928 και σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα από τότε. Παλιά κάδρα, διάφορα τραπεζάκια, παντού βαρέλια!!! Το κρασί πάρα πολύ καλό (πουλάει και χύμα για το σπίτι)!! θαμώνες κυρίως άντρες ίσως συνταξιούχοι εργάτες, εργολάβοι μπορεί και καλλιτέχνες.

Το φαγητό--απλές γεύσεις, τόσο νόστιμες όμως, που δε μένει μπουκιά στο πιάτο!
να πάρετε φάβα, μπακαλιάρο σκορδαλιά, κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα
Πληρώσαμε πολύ λίγα

-ποτέ θα ξαναπάμεεε???

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Οινομαγειρεία - Βοτανικός, Αθήνα
Μαι
08
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
1-9

Πήγαμε 4 φίλοι ένα Σάββατο μεσημέρι πρόσφατα. Καλό κουτούκι. Ατμόσφαιρα εργατική. Είχε μόνο κεφτέδες, γλώσσες αρνίσιες, φάβα, σαλάτα, φέτα, πατάτες, και βακαλάο σκορδαλιά. Όλα (πλην βακαλάου που δεν πήραμε) εντάξει, αλλά τίποτα το εξαιρετικό.

Και κρασί ρετσίνα βαρελίσια. Καλό ήταν αλλά πάω αλλού για καλύτερη ρετσίνα.

Χρήσιμη;
0