ΑΣΙΑ

Πολίτικη κουζίνα

  Μοσχονησίων 20 & Θήρας, Πλατεία Αμερικής [Χάρτης]
  210 8644698

Ώρες λειτουργίας:
ΔΕΥΤΕΡΑ Κλειστα ΤΡΙΤΗ , ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, ΣΆΒΒΑΤΟ, ΚΥΡΙΑΚΉ Ανοιχτά απο της 6.30 Μ.Μ ΜΕΧΡΙ 12.00 Π.Μ
Παροχές:
Δέχεται κρατήσεις Έχει δίκτυο Wifi Take away Υπάρχει εξωτερικός χώρος Φιλικό για οικογένειες/παιδιά

Λίγα λόγια για το εστιατόριο

Κούρδικο εστιατόριο-ψητοπωλείο με κούρδικα και πολίτικα πιάτα.



Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Πολίτικη κουζίνα - Πλατεία Αμερικής, Αθήνα
Νοε
15
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Τον Ιούνιο που μας πέρασε ταξίδεψα στην Σμύρνη. Για κάποιον λόγο πήγαινα με ιδιαίτερα μεγάλες απαιτήσεις. Πίστευα ότι θα «κούμπωνα» πολύ με αυτήν την πόλη. Με την ατμόσφαιρά της, με τους ανθρώπους της, με την κουζίνα της. Είχα ακούσει και διαβάσει τόσα πολλά…
Οφείλω να ομολογήσω ότι η πρώτη εντύπωση που μου έδωσε η αισθητική της ήταν απογοητευτική. Με πολλούς ντόπιους δεν είχα προλάβει να συναναστραφώ οπότε τις ελπίδες μου τις είχα όλες εναποθέσει στην κουζίνα τους. Μία κουζίνα που στο μυαλό μου έκρυβε γερές δόσεις γοητείας, πασπαλισμένες με μπαχαρικά και μυστήριο. Ένα έχω να πω και πραγματικά λυπάμαι που το λέω. Όπου κι αν φάγαμε, ότι κι αν δοκιμάσαμε ήταν πολύ κάτω των προσδοκιών μας. Κλασικά πιάτα τους τα έχω γευτεί πολύ πιο νόστιμα στην Ελλάδα. Δεν είναι περίεργο και πάνω απ όλα απογοητευτικό αυτό? Αν εξαιρέσεις ένα κιουνεφέ τους που με έσερνε από την μύτη κάθε απόγευμα όσων ημερών έμεινα εκεί, σε ένα γωνιακό μαγαζάκι, όλα τα άλλα με άφησαν παγερά αδιάφορο. Α…και του κουλούρι τύπου Θεσσαλονίκης που είχε μια πολύ ιδιαίτερη γεύση.
Έτσι τους τελευταίους μήνες είχα πραγματικά λυσσάξει για να δοκιμάσω κάτι που να σχετίζεται με αυτού του είδους τη κουζίνα. Για το Ασία είχα ακούσει πάρα πολύ θετικά σχόλια εδώ και 1-2 χρόνια. Μια φορά προσπάθησα να το προσεγγίσω αλλά ήταν γεμάτο κι έτσι φύγαμε. Όμως πριν από 4-5 βδομάδες ο φίλος μου ο Νικότσης με ρώτησε γι αυτό, φέρνοντάς το και πάλι στο προσκήνιο.
Παρασκευή βράδυ, γύρω στις 8 εγώ και η παρέα μου περνάγαμε το κατώφλι του. Ήμασταν δύο άτομα κι εκείνη τη στιγμή σε όλον τον χώρο υπήρχε μία μόνο ακόμα παρέα. Εντάξει, σκέφτηκα, αυτή τη φορά θα δοκιμάσω τις γεύσεις τους! Όμως όταν πήγαμε να πιάσουμε τραπέζι παρατηρήσαμε ότι όλα είχα πάνω την σήμανση του ρεζερβέ! Να ναι καλά και να έχουν πάντα τόση δουλειά, είπα από μέσα μου, αλλά τι θα γίνει κι απόψε με εμάς τους δόλιους! Μου φαινότανε αδιανόητο να πρέπει να αποχωρίσω.
Την λύση μας έδωσε ο ευγενέστατος νεαρός που ήρθε να μας υποδεχτεί. Ευτυχώς ένα τραπέζι ήταν κλεισμένο για τις 9:30 οπότε υπήρχε αρκετός χρόνος και για την δική μας παραμονή. Απ ότι μάθαμε στην συνέχεια, επιβεβαιώθηκαν όλα αυτά που έχω κατά καιρούς διαβάσει. Ότι είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που όλοι βάζουν τον καλύτερο εαυτό για να τα πηγαίνει καλά. Και τα πηγαίνει άψογα! Μητέρα και κόρη στην κουζίνα, αρραβωνιαστικός στο τιμόνι της εξυπηρέτησης, γιος σε βοηθητικό ρόλο. Όλα δούλευαν ρολόι. Επιβεβαιώθηκε με μιας η ιδέα που έχω για την ευγένεια και την κουλτούρα αυτού του λαού.
Ο νεαρός ήρθε πολύ σύντομα φέρνοντάς μας νερό αλλά και για να μας πάρει παραγγελία. Επειδή πολλά από τα πιάτα τους δεν τα ξέραμε ή τα ξέραμε στο περίπου (με όποιον κίνδυνο μπορεί να κρύβει αυτό…) ζητήσαμε την συμβολή και βοήθειά του. Και μας την έδωσε απλόχερα αφιερώνοντάς μας χρόνο, διάθεση και πολύ εγκάρδιο χαμόγελο!!!
Ανάμεσα στον μικρό σε προτάσεις –και το λέω άκρως θετικά αυτό- κατάλογό τους, παραγγείλαμε τα:
• Σαλάτα Ταμπουλέ. Αν όχι η πιο νόστιμη που έχω δοκιμάσει ποτέ, σίγουρα μία από τις καλύτερες που μου έχουν σερβίρει. Είχαν χρησιμοποιήσει λεπτόκοκκο πλιγούρι κι εκτός των κλασικών συστατικών του και τον ισορροπημένο σε χρήση μαϊντανό, είχε και μια γεύση που μου ήταν αδύνατο να προσδιορίσω αλλά που με εξίταρε! Μου έδινε την αίσθηση του γλυκόξινου. Ίσως κάποιο μπαχαρικό που δεν γνωρίζω ή δεν μπορώ να αναγνωρίσω. Ντράπηκα να ρωτήσω γιατί ο κάθε μάγειρας οφείλει να έχει τα μυστικά του αλλά και να τα προφυλάσσει. Το σύνολο συμπλήρωναν φύλλα από καρδιά μαρουλιού, ροδέλες από ραπανάκι και λάιμ που ο χυμός τους ανέδιδε την γεύση ακόμα περισσότερο. Τιμή στα 4€. (έτσι για να βλέπουν την τιμή κάποιοι που έχουν πάρει πολύ ψηλά τον αμανέ και χρεώνουν για μια τέτοια σαλάτα 7 κι 8 ευρουδάκια…)
• Μια μερίδα που είχε δύο είδη από αλοιφές, μισό-μισό. Αυτό ήταν πρόταση του service τους όταν τους ρώτησα εάν έχουν να μου προτείνουν κάποιο ορεκτικό που θα πρέπει να δοκιμάσω. Μου αρέσει να το κάνω συχνά αυτό για να δοκιμάζω περισσότερες γεύσεις αλλά και γιατί σπάνια με έχει προδώσει η εμπιστοσύνη που δείχνω στην άποψη και γούστα τους. Μελιτζανοσαλάτα από καλοψημένες σπιτικά και με φροντίδα, μελιτζάνες. Μου θύμισε αρκετά την Αγιορείτικη. Αν θυμάμαι καλά, είχε μέσα και κόκκινη πιπεριά φλωρίνης. Πασπαλισμένη με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Έντονη και ευχάριστη η καπνιστή της γεύση. Η άλλη μισή μερίδα ήταν χούμους. Αυτό το είχαν στεφανώσει με κόκκινο πιπέρι. Τόσο μα τόσο καλοδουλεμένη!!! Ήταν σαν κρέμα. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο ορεκτικό μεταξύ τους αφού ήταν και τα δύο απολαυστικά! Τιμή στα 3,5 €. (Ισχύει το σχόλιο μου για τον αμανέ).
• Τυροπιτάκια Ανατολίτικα. Περίμενα ότι θα μας έρθουν μικρά τυροπιτάκια αλλά μας προσφέρθηκε αχνιστή- αχνιστή μία μεγάλη σε τετράγωνο σχήμα, κομμένη σε έξι γωνιακά κομμάτια. Σε ερώτηση που έκανα, έμαθα ότι είχε τυρί φέτα. Έπεσα έξω γιατί μου είχε δώσει την εντύπωση πως περιέχει κάποιο κατσικίσιο τυρί. Τιμή στα 3,5 €. (Ισχύει το σχόλιο μου για τον αμανέ). Ένα ορεκτικό που σίγουρα θα ξαναπάρω!
• Πίτα Καισάρειας με παστουρμά. Στο ίδιο ύφος και εμφάνιση με την τυρόπιτα αλλά με γέμιση παστουρμά. Το ίδιο εξαιρετική και πλούσια. Δυνατή και έντονη γεύση. Ίσως να την προτιμούσα χωρίς την πιπεριά που είχε επίσης μέσα. Τιμή στα 4,5€. (Ισχύει το σχόλιο μου για τον αμανέ).
• Μετά ήρθε το βαρύ πυροβολικό!!! Το Μπεϊντί κεμπάπ. Μου είναι αδύνατο να σας μεταφέρω την μυρωδιά από το φρεσκολιωμένο, πλούσιο σε λιπαρά, πραγματικό βούτυρο που το είχαν περιχύσει λίγο πριν μας το σερβίρουν. Μας έσπασε την μύτη και τρέλανε τους σιελογόνους αδένες μας!!! Όπως μας το παρουσίασε και περιέγραψε ο νεαρός σερβιτόρος, είναι κεμπάπ μέσα σε πίτα, καλυμμένο από σάλτσα ντομάτας, βούτυρο και μαϊντανό. Στην κάθε μπουκιά την μία γεύση διαδέχονταν η επόμενη. Τρέλα! Η ντομάτα γλύκιζε, όμως είχε και κάποιο ακόμα μπαχαρικό που έκανε το σύνολο πιο πικάντικο και λίγο καυτερό. Το κεμπάπ ήταν ζουμερό όσο δεν πήγαινε άλλο και το ιδανικό ήταν να κάνει παρέα στο πιρούνι σου με το παχύ γιαούρτι που υπήρχε στο πιάτο. Απλά θεϊκό! Το βούτυρο και η μυρωδιά του, ήταν όλα τα λεφτά και έμεινε έντονη μέχρι και την τελευταία μπουκια! Εκτός αυτών, υπήρχαν ψιλοκομμένο ξηρό κρεμμύδι, ψητές ντομάτες, ψημένη πράσινη πιπεριά, μαρούλι και υπεραρκετό ρύζι σε κόκκινη απόχρωση με ρεβίθια. Τιμή στα 8€. (Ισχύει το σχόλιο μου για τον αμανέ).
Για να συνοδέψουμε τα παραπάνω, μας είχαν φέρει ζεστή τεμαχισμένη πίτα, με κόκκινο γλυκό πιπέρι. Η καλύτερη μου να την κάνω φτιαράκι για να απολαμβάνω γερές δόσεις από την μελιτζανοσαλάτα και το χούμους.
Ευτυχώς είχαμε προνοήσει και είχαμε ζητήσει να μας ετοιμάσουν κιουνεφέ για το κλείσιμό μας. Από ότι μας είπαν, χρειάζεται να το γνωρίζουν κανένα 20λεπτο πριν, ώστε να το ετοιμάσουν εγκαίρως. Σε ερώτησή μας εάν πιστεύουν ότι θα μας φτάσει ένα και για τους δύο μας ή αν θα πρέπει να πάρουμε και δεύτερο, μας απάντησαν θετικά για την πρώτη εκδοχή. Κι όντως η ποσότητα ήταν όσο έπρεπε για δύο άτομα! Φυσικά, το έτερο ήμισυ της παρέας μου που για κιουνεφέ πετάει την σκούφια του, εντελώς ξεδιάντροπα και χωρίς καμία συστολή ή ενοχές, με έριξε στο μοίρασμα και τσάκισε τα ¾. Χαλάλι του όμως. Αν εξαιρέσεις μία μικρή αστοχία που είχε να κάνει με το ότι το τυρί στην γέμισή του δεν είχε λιώσει όσο θα έπρεπε ώστε να γίνει «λαστιχωτό», ήταν πάρα μα πάρα πολύ καλό. Φρεσκοετοιμασμένο, πλούσιο σε μυρωδιές και γεύση και τυραννικά ζεστό αφού καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες για να περιμένουμε να κρυώσει λίγο. Τιμή στα 5 €. (Ισχύει το σχόλιο μου για τον αμανέ).
Λίγο πριν αποχωρήσουμε δεν άντεξα και πήγα μέχρι τον πάγκο της κουζίνας τους για να τους ευχαριστήσω και να τους εκφράσω το πόσο νόστιμα φάγαμε. Για να μη κάνουμε μόνο παράπονα σε αυτόν τον τόπο… Δέχτηκαν τα θετικά μου σχόλια με συστολή, κάτι που με έκανε να τους συμπαθήσω ακόμα περισσότερο!
Κάποιοι ίσως θεωρήσουν αδυναμία του τον χώρο του. Θα με βρουν σύμφωνο μέχρι κάποιο σημείο. Είναι πολύ πολύ απλός. Ξύλινο πάτωμα, τραπέζια και καρέκλες σε λευκό. Τοίχοι σε κόκκινο και πορτοκαλί. Κρεμασμένες δεσμίδες από σκόρδα και κόκκινες πιπεριές. Υφαντά. Τον εξωτερικό τους χώρο απομονώνουν με την βοήθεια διάφανου πλαστικού. Σε εκείνο το σημείο έχουν βάλει φυτά για να τον γλυκάνουν. Εγώ που όμως δεν έχω κολλήματα και μου αρέσουν οι απλοί αλλά φιλόξενοι χώροι, ένοιωσα απόλυτα άνετα σε αυτόν. Σε όλο αυτό, παράγοντα έπαιξε και η ζεστή φιλοξενία τους που μας έκαναν να νοιώθουμε ακόμα πιο ευχάριστα. Και να σας πω και κάτι? Δεν ξέρω αν θα του πήγαινε κάποιος άλλος χώρος. Κάτι πιο μεγάλο ή κυριλέ, θα του αφαιρούσε πόντους, στα δικά μου μάτια τουλάχιστον.
Λάτρεις ή μη αυτής της κουζίνας, αξίζει να του δώσετε μία ευκαιρία και πιστεύω ότι δεν θα σας απογοητεύσει. Πηγαίνετε προετοιμασμένοι για το ότι θα επισκεφτείτε έναν απλό χώρο με εξαιρετικό φαγητό και γεύσεις, με φιλικό και άμεσο service και απλά περάστε το κατώφλι του. Τα υπόλοιπα αφήστε τα πάνω τους και κυρίως στην εμπειρία και δεξιοτεχνία της μαμάς μαγείρισσας. Δεν αποκλείεται να με δείτε σε μια γωνία να κοιτώ εκστασιασμένος και αναπόσπαστος το μπεϊντί που θα μου έχουν μόλις προσφέρει… Μιλήστε μου μόνο όταν με δείτε να αφήνω κάτω το πιρούνι και κάνω στην άκρη το άδειο μεταλλικό σκεύος του κιουνεφέ
Υ. Γ Το "3" στον χώρο ίσως κάποιοι να το θεωρήσουν υπερβολικό, όμως το "2" θα τους αδικούσε. Κι επειδή αυτή η προσπάθεια αξίζει προβολής, είπα να βοηθήσω κι εγώ σε αυτό.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Πολίτικη κουζίνα - Πλατεία Αμερικής, Αθήνα
Ιαν
21
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Απ’ την ΑΥΛΗ προχθές, σειρά έχει σήμερα η ΑΣΙΑ, μοναδική στο είδος της, τα κεμπάπ, όπως ο Λουμίδης στους καφέδες! Κι επειδή τα κεμπάπ της ΑΣΙΑΣ είναι π ο ί η μ α, γι’ αυτό κι εγώ, χορτάτος και πανευτυχής, το παίζω και ολίγον ποιητής:

«Τα πιο ωραία λαϊκά, σε σπίτια με μωσαϊκά
τα είχαμε χορέψει.
Και στης Κυψέλης τα στενά, κεμπάπια τόσο αυθεντικά
καθένας θα παινέψει! »

Το ψητοπωλείο αυτό, στην οδό Μοσχονησίων, παράλληλη της Πατησίων, μεταξύ Αγίου Μελετίου και Πλατείας Αμερικής, άνοιξε στις αρχές του 2000 από ένα ζευγάρι Κούρδων πολιτικών προσφύγων, που πριν από 30 περίπου χρόνια εγκατέλειψαν άρον-άρον την Πόλη, για να εγκατασταθούν στη δική μας την πόλη, την Αθηναϊκή μας Μητρόπολη. Από τότε εγκαταστάθηκαν στον χώρο αυτό της Πλατείας Αμερικής, σε ένα περιβάλλον φιλικό και φιλόξενο, όπου αρκετά αργότερα άνοιξαν το ψητοπωλείο τους, την ΑΣΙΑ.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι τυχαίοι. Πρόκειται για τον παθολόγο γιατρό, Σινάν, και τη γυναίκα του, Τσιτσέκ (λουλούδι στα τούρκικα), που νυχθημερόν παλεύουν για να τα βγάλουν πέρα. Η ΑΣΙΑ δικαίωσε τις προσπάθειές τους. Ήδη, γεννήθηκαν τα παιδιά τους εδώ, που τους βοηθούν ανελλιπώς στην κουζίνα και το σερβίρισμα. Συγκεκριμένα, η κόρη τους Εύα παρασκευάζει τα κρέατα στο υπόγειο και ενίοτε ανεβαίνει για να βοηθήσει τη μάνα της στην κουζίνα ή τα αδέλφια της στη μικρή αίθουσα.

Το μαγαζί, που λειτουργεί καθημερινά από τις 6 μ. μ. μέχρι τα μεσάνυχτα, το έχω ήδη επισκεφθεί αρκετές φορές την τελευταία πενταετία. Ωστόσο, παλαιοτέρα δεν ήμουνα μέλος του site μας και για τον λόγο αυτό με πρόλαβαν πολλοί και αξιόλογοι φίλοι χρήστες, που σας έχουν κατατοπίσει με όλα τα σχετικά. Εγώ λοιπόν τώρα, απλά θα σας μεταφέρω τα δικά μου προσωπικά βιώματα, μαζί με τα εξαίρετα φαγητά, στα οποία έχω ήδη κατασταλάξει από προηγούμενες επισκέψεις μου, και τα οποία δοκίμασα πάλι χθες 18/1 με τη φίλη μου. Κατά τη γνώμη μου τα εδέσματα αυτά συνιστούν το α π ό λ υ τ ο m u s t της ΑΣΙΑΣ!

Δυο λόγια, κατ’ αρχήν για τον χώρο. Είναι απόλυτα λιτός και ανεπιτήδευτος, κάτι ανάμεσα σε συνοικιακό καφενείο και ψητοπωλείο. Ο εξωτερικός χώρος, στεγασμένος καλά τον χειμώνα και φυσικά με τη σόμπα υγραερίου και την τεράστια φλόγα της, έχει 4 τραπεζάκια, όλα-όλα, σε ένα απ’ τα οποία καθίσαμε, ενώ ο εσωτερικός έχει άλλα 3 τραπέζια και στους τοίχους, κάποια διακοσμητικά χαλάκια, πίνακες και φωτογραφίες.

Σε περίοπτη θέση βρίσκεται βέβαια η ανοιχτή κουζίνα, που καταλαμβάνει σχεδόν τον μισό εσωτερικό χώρο, με την ακαταπόνητη κυρία Τσιτσέκ επί το έργον! Οι θαμώνες παρακολουθούν την όλη διαδικασία, όπως για παράδειγμα τις σούβλες, τα γνωστά ντονέρ, τα οποία στην ΑΣΙΑ έχουν για καπελάκι μια ντομάτα και μια πιπεριά, που κατά το περιστροφικό ψήσιμο, τα ζουμιά τους νοστιμίσουν τα ξακουστά αυτά κεμπάπ!

Παράγγειλα λοιπόν τα κλασικά μου πιάτα:

• Το χούμους, αριστουργηματικό, που ήρθε με αρκετό λαδάκι και μικρές μαύρες ελίτσες (3.50 €), καθώς και 6-7 πιτούλες, ζεστές και τραγανές (1.50 €).

• Απ’ τα κεμπάπ, πήραμε το μπεϊντί, και μάλιστα το ζητήσαμε στην καυτερή του εκδοχή. Πρόκειται για εκλεκτό αρνίσιο κιμά που είναι τυλιγμένος σε πιτούλες και σερβίρεται με ψητή ντομάτα, πράσινη πιπεριά, ροδέλες από κρεμμυδάκια, κ α τ α π λ η κ τ ι κ ό ρύζι μπασμάτι, διάσπαρτα ρεβίθια, άνηθο και πιπεράτα μπαχαρικά. Το μπεϊντί συνοδευόταν από sauce γιαουρτιού με σουμάκ, το ξινό, βυσσινί και ιδιαίτερα δημοφιλές μπαχαρικό της Μέσης Ανατολής. (8.00 €).

• Άδανα κεμπάπ, επίσης από αρνίσιο κιμά, με την ίδια ακριβώς γαρνιτούρα, όπως πιο πάνω, αλλά με δύο διαφορές: οι πιτούλες εδώ βρίσκονταν κάτω απ’ το κεμπάπ, και δεν υπήρχε η sauce γιαουρτιού. (7.00 €).

• Ολοκληρώσαμε τη γαστρονομική εμπειρία μας με ένα μοναδικό κιουνεφέ, το οποίο χρειάστηκε περί τα 20 λεπτά για να ψηθεί στο ταψάκι του και μας ήρθε χωρισμένο στα 4. Θυμίζω ότι το κιουνεφέ είναι είδος ζεστού κανταϊφιού με λευκό κρεμώδες τυρί (Philadelphia, φέτα, μοτσαρέλα…) και τριμμένο φιστίκι. Κι αυτή τη φορά ήταν σχεδόν άριστο. (5 €).

Άλλωστε συχνά στο παρελθόν, τους τηλεφωνούσα για να παραγγείλω κιουνεφέ, το οποίο αργότερα παραλάμβανα ο ίδιος για το σπίτι μου!

Ο λογαριασμός, στα 25 €, άξιζε 100% για αυτά τα κλασικά πλέον πιάτα! Βαθμολογώ λοιπόν σταθερά τόσο τη γεύση τους όσο και το vfm με 4 στα 4!

Κατά τα λοιπά, ο κατάλογός τους περιλαμβάνει διάφορα ορεκτικά (ανατολίτικα τυροπιτάκια, πίτα Καισαρείας, χαϊντάρι - είδος τζατζικιού, κ. α. ), 5 κεμπάπ, και στα γλυκά, υπάρχει επίσης μπακλαβάς.

Σημειωτέον ότι κάποιες σπεσιαλιτέ τους προϋποθέτουν τηλεφωνική παραγγελία και τουλάχιστον 5-6 μερίδες, όπως το ατζέν πιλάφι, που γίνεται με κιμά και καβουρδισμένα αμύγδαλα, ή το χουνκιάρ μπεγεντί, το γνωστό κοκκινιστό μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας.

Τι μας κέρασαν;; Μα βέβαια, το ευγενικό τους χαμόγελο, τη μοναδική αυτή γευσιγνωσία της πατρίδας τους, καθώς και την αίσθηση μιας διαφορετικής περιρρέουσας ατμόσφαιρας, σίγουρα π ο λ ύ α ν θ ρ ώ π ι ν η ς!

Αν δεν έχετε ακόμα επισκεφθεί την ΑΣΙΑ, χάνετε ασφαλώς μια συγκλονιστική γαστρονομική εμπειρία!!

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Πολίτικη κουζίνα - Πλατεία Αμερικής, Αθήνα
Οκτ
26
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
10-16

Πριν απο χρονια, ένας πολυ καλος μου φίλος μου είχε πει οτι ένα απο τα καλύτερα κουρδικά στην Αθηνα, βρίσκεται στην πλατεία Αμερικής. Ο ίδιος ανθρωπος, ένα πρωι, με πέρασε απέξω, και προσπαθούσα να καταλάβω αν αυτη η σκοτεινή τρύπα, το βράδυ μπορει να μεταμορφώνεται σε μαγαζί.... Και όμως, τελικά, μετα απο χρονια, ηρθε η επιβεβαίωση.

Για όποιον γνωρίζει καλα την ευρύτερη περιοχή του κέντρου, οπως εγώ, ειναι ένα ψητοπωλείο, τίποτα το φοβερό, πραγματικά, δυο δρόμους μεσα, απο την Αγ. Μελετιου. Για όσους δε γνωρίζουν, θα έρθουν απο την Πατησίων, και στο ύψος της πλατείας Αμερικής θα στρίψουν με κατεύθυνση την Αχαρνων. Στη γωνία με τη Μοσχονησίων, θα δουν ένα άχαρο ψητοπωλείο, με ναυλον γύρω γύρω, και πέντε τραπεζάκια. Και οπως συνήθως, οι μικροί θησαυροί, ειναι τυλιγμένοι σε φτηνό περιτύλιγμα....

Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση. Οι γονείς, κουρδικής καταγωγής, επιμελούνται το φαγητο και την κουζίνα, ενώ τα παιδια ασχολούνται με την εξυπηρετηςη. Η κοπέλα, μελαχρινή, όμορφη, πολυ χαμογελαστή και επεξηγηματική όπου χρειάστηκε. Τα πιάτα ηρθαν σε σωστό χρόνο, σωστή σειρά, το νερό σε γυάλινο μπουκαλι, ολα μια χαρα, αλλα επειδη πραγματικά ήταν πολυ ευγενική, θα της το βάλω το τεσσάρι!!!

Όσον αφορά το φαγητο, παραγγειλαμε μια σαλάτα ταμπουλε, ικανοποιητικου μεγέθους, πολυ καλή γευστικά, μαζί με λεμόνι, για όποιον επιθυμεί, εγώ προςωπικα καθόλου, και τεσσερις λεπτές φέτες ραπανάκι στη μέση. Επισης, παραγγειλαμε πίτα καισαρειας, η οποια εχει μεσα τυρι και παστουρμά. Μπορω να πω, πως αν και δεν ειμαι λάτρης του παστουρμά, η πίτα ήταν πολυ καλή. Τα κομματια ήταν λεπτά, και μεσα είχαν παστουρμά, τυρι και πιπεριές, και το φυλλο ήταν τραγανό και χωρις να εχει αρπάξει.

Για κυριως, πηραμε μπειντι κεμπάπ, που θεωρείται το must του μαγαζιού. Εμένα μου άρεσε πολυ, οπως και στην παρέα μου. Προσγειώθηκε στο τραπέζι μας, μια μεγάλη πιατέλα η οποια είχε ένα μεγάλο κεμπάπ στη μέση, τυλιγμένο μεσα σε φυλλο, και απο πάνω μια υπέροχη κόκκινη σάλτσα με μπαχαρικά, ελαφρώς καυτερή, την οποια όμως καταλάβαινες κατα την κατάποση. Αυτο συνοδευόταν απο κρεμμύδι πασπαλισμένο με πάπρικα, ρύζι με καρυ, και λίγα ρεβύθια απο πάνω, καθώς και σος γιαουρτιού, που μου άρεσε πολυ, και έσβηνε την κάψα της σάλτσας.

Στην αρχή μας έφεραν Πιτούλες με πάπρικα, αφράτες και γευστικές, που τις έφαγα μαλλον μόνη μου! Βεβαια δεν ήταν πολλές....

Για το τελος παραγγειλαμε κιουνεφε, που ήταν πολυ καλο, αλλα η παρέα μου που εχει επισκεφτεί τη γείτονα χώρα, ουκ ολίγες φορές, μου είπε οτι ήταν απλά καλο. Σεβαστή η γνώμη του. Πάντως για ολα αυτα που φάγαμε στις έντεκα το βράδυ, ουτε καούρες ουτε στομαχικές παρενέργειες είχαμε.

Για ολα τα παραπάνω μαζί με δυο κοκακολες, πληρώσαμε 26 ευρω. Νομιζω οτι η απόδειξη ηρθε κανονικά, γιατι δεν ασχολήθηκα με το οικονομικό σκέλος της εξόδου, αυτη τη φορά. Value for money? Μμμμμ...... Εδώ μπερδεύτηκα λιγο. Δεν τα βρήκα ουτε λίγα ουτε πολλα. Οι μερίδες ειναι στα κεμπάπ απο 7 ευρω και πάνω, οπως ειναι σε ένα ψητοπωλείο που θα πάρεις μια μερίδα γύρο. Πληρώσαμε 13 ευρω το άτομο παίρνοντας ουσιαστικά ένα κυριως, ένα ορεκτικό και μια σαλάτα, όποτε μαλλον δεν ξέρω, για αυτο και έβαλα 2/4.

Αν βρεθείτε στην περιοχή και θέλετε να το δοκιμάσετε, το προτεινω γιατι οι γεύσεις θα σας ανταμείψουν.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Πολίτικη κουζίνα - Πλατεία Αμερικής, Αθήνα
Ιαν
26
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Επίσκεψη Κυριακή απόγευμα να δοκιμάσουμε τις γεύσεις του.

Χώρος μικρός συμπαθητικός (συνοικιακού σουβλατζίδικου περισσότερο) άνετος.

Παραγγείλαμε πίτα καισάρειας, ντολμαδάκια, εζμέ και από κυριώς ισκεντέ και μπειντί και γλυκό κιουνεφές.

Μαζί με την παραγγελία μας ήρθαν και 2 πιτούλες ξεροψημένες με πάπρικα.

Οι πιτούλες όνειρο και φύγαν με το εζμέ που ήταν νορμάλ καυτερό με μεστή γεύση.

Τα ντολμαδάκια (μικρή σαν μερίδα) εξαφανίστηκαν αμέσως ήταν από τα καλύτερα που έχουμε φάει.

Πιτα καισάρειας με σωστό ελαφρύ πίτα και ισορροπημένη γεύση και χωρίς ίχνος λαδίλας.

Μπειντί τυλιγμένος αρνίσιο κεμπάμ σε πιτούλα με σαλτσούλα ζεστή γιαούρτι με σουμάκ κρεμμυδάκια και ρύζι με ρεβύυθια μια γευσικτή πανδαισία.

Το εξαφανίσαμε χωρίς ανάσα.

Το ισκεντέ(μοσχαρίσιος γύρος με σαλτσούλα γιαουρτάκι και πιτούλες)
επίσης ελαφρύ και παρότι είχαμε σκάσει αποδεκατίστηκε.

Στο τέλος ήρθε ο ζεστός κιουνεφές και το φαγητό πήγε σε άλλη βάση.

Σιροπιασμένος όσο πρέπει και σε αρμονία το τυρί με το κανταίφι.
Μαζί με μισο κιλό κρασί και μια κοκά κόλα 38,5 ευρώ

Τιμή μια χαρά αν και ήθελα τις μερίδες στα ορεκτικά λίγο πιο μεγάλες

Αν θα ξαναπάμε ναιιιι.

Σαν τελικό συμπέρασμα μια εναλλακτική και καλή πρόταση φαγητού

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Πολίτικη κουζίνα - Πλατεία Αμερικής, Αθήνα
Ιουν
26
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Update στην κριτική μου και στο Asia λοιπόν. Γιατί όπως έλεγα ένα αγαπημένο στέκι με ποιοτική κουζίνα πρέπει να διατηρεί την ποιότητα και τις υπηρεσίες σταθερές στο το χρόνο και αυτό το κάνει διαχρονικό. Και πράγματι ΤΟΛΜΩ να πω και να δηλώσω υπεύθυνα ότι το ΑΣΙΑ είναι classic.

Τηλεφώνησα στις 18.00, όχι τόσο για κράτηση, αλλά για να μην περιμένω την παραγγελία για πολύ ώρα μέχρι να ετοιμαστεί. Φτάσαμε στις 18.35 και η παραγγελία ήταν έτοιμη μετά από 15-20 λεπτά. Περιορίστηκα αυτή τη φορά στα δυνατά χαρτιά του. Μια μερίδα παστουρμαδoπιτάκια και μια μερίδα Adana kebab.

To πρώτο ήταν εξαιρετικό - με το θεϊκό του τηγανισμένο φύλλο και την μυρωδιά και γεύση του αλμυρού τυριού και του παστουρμά. Λίγο αλμυρός μεζές αλλά παραλήρημα γεύσης. Έχω δοκιμάσει πολλές παστουρμαδόπιτες και αλλού αλλα σαν εδώ πουθενά.

Το καυτερό κεμπάπ ήρθε σε μεταλλικό πιάτο, με παρουσίαση για σεμινάριο. Από κάτω οι πιτουλές, πάνω το κεμπάπ με μπόλικο καυτερό πιπέρι (αν και ελαφρά καυτερό για το γούστο μου) και γύρω γύρω πιλάφι μερακλίδικο που μοσχοβολούσε, κρεμμύδι, μαρούλι ψιλοκομμένο και τηγανητή ώριμη ντομάτα και πιπεριά. Μια ποικιλία από μόνο του. Ένας πειρασμός για τις περισσότερες αισθήσεις. Και γεύσεις από παραμύθι.

Η παρούσα γευστική εμπειρία ίσως και να σταθεί η αφορμή για μια επίσκεψη στη γειτονική μας χώρα, ταξίδι στις ανατολίτικες γεύσεις.

ΑΣΙΑ. Ένας ναός γεύσης. Ίσως το πιο καλό 4άρι στο φαΐ από όλες μου τις κριτικές. Παραβλέποντας τον μικρό και μέτριο αλλά ζεστό-συμπαθητικό χώρο (η περιοχή δεν με πειράζει άλλωστε) όλα τα άλλα είναι άψογα. Η συμπεριφορά του προσωπικού-μέλη της κουρδικής φαμίλιας με συμπαθέστατη τη μητέρα που μαγειρεύει τόσο υπέροχα και είναι τόσο μα τόσο ευγενική.

Σας παρακαλώ να μην αλλάξετε χώρο. Γιατί τέτοια μαγαζιά πρέπει να είναι προνόμιο για λίγους γνώστες του καλού φαγητού. Και σίγουρα το μαγαζί θα χάσει το χαρακτήρα του και το οικογενειακό του στοιχείο με πολλούς υπαλλήλους και πελάτες.

Για VFM υπολογίστε 2 θεϊκά πιάτα στα 4,50 ευρώ οι παστουρμάδόπιτες και στα 7,00 ευρώ το κεμπάπ με ένα πιάτο extra πιτούλες (!!! ). Τα συμπεράσματα δικά σας.

Δες παλαιότερη κριτική για το ίδιο εστιατόριο απο τον χρήστη p_v.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Πολίτικη κουζίνα - Πλατεία Αμερικής, Αθήνα
Νοε
30
2014
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Είναι από αυτές τις στιγμές που ευγνωμονώ το Ask4food για την ύπαρξη του αλλιώς δεν υπήρχε καμία απολύτως περίπτωση να μάθω ποτέ για ένα κουρδικό ψητοπωλείο στην πλατεία Αμερικής, δεν ήξερα καν που ακριβώς είναι η πλατεία Αμερικής να πω την αλήθεια...

Η περιπέτεια μου με το Ασία- Μικρά Ασία ξεκίνησε πέρυσι τον χειμώνα όταν μετά τις θετικότατες κριτικές στο site αποφασίσαμε μια Κυριακή μεσημέρι να το επισκεπτούμε, μην δίνοντας σημασία στις ώρες λειτουργίας που έλεγαν ανοιχτό από το απόγευμα. Τι να κάνουμε, εμείς τότε είχαμε όρεξη και ήμασταν σίγουροι ότι το Ασία θα μας περιμένει με ανοιχτές αγκάλες. Αν και δεν γνωρίζαμε καθόλου την περιοχή με την χρήση gps το βρήκαμε πολύ εύκολα και διαπιστώσαμε ότι είναι εύκολα προσβάσιμο, είδαμε και πως είναι εσωτερικά και αποχωρίσαμε απογοητευμένοι. Στην πορεία το σκεπτόμασταν συχνά αλλά δεν είχαμε καταφέρει να το επισκεπτούμε. Όλα αυτά μέχρι χθες...

Η χθεσινή μέρα ήταν πολύ κουραστικοί και για τους τρεις της παρέας της Ασίας, στο τρέξιμο όλη μέρα, μικρή ανάπαυλα για κανά μισάωρο το απόγευμα για έναν καφέ και πάλι τρέξιμο μέχρι τις 8:30 το βράδυ όπου εξουθενωμένοι καθόμαστε σε ένα παγκάκι και συζητάμε τις λύσεις για φαγητό κάπου κοντά μας στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας - Τζιτζιφιών. Και τότε ένα μέλος λέει σαν σε παραλήρημα ότι αυτό που θα ήθελε είναι να δοκιμάσει επιτέλους της γεύσης της Ασίας. Όλοι ήμασταν μεν τόσο κουρασμένοι αλλά η πρόταση εξιτάρει αλλά όχι τόσο ώστε να πάμε μέχρι σπίτι για να πάρουμε το αυτοκίνητο και ξαφνικά βλέπουμε από μακριά να έρχεται το τρόλεϊ 5, σκεπτόμαστε ότι αυτό περνάει από εκεί και πριν το καταλάβουμε είμαστε ήδη μέσα (τι κάνει ένας καλοφαγάς για το στομάχι του... ).

Μετά από λίγη ώρα και σκεπτόμενοι πως πάμε τόσο μακριά Παρασκευιάτικα σε ένα πάνμικρο μαγαζί που συνήθως, όπως έχουμε διαβάσει είναι γεμάτο, βρίσκουμε το τηλέφωνο και κλείνουμε το τελευταίο τραπέζι. Σε περίπου μισή ώρα είμαστε εκεί και με το που μπαίνουμε μας έρχεται η μυρωδιά από το βούτυρο, το βούτυρο που ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής της βραδιάς (και δεν το λέω αρνητικά αν και εγώ δεν το χρησιμοποιώ ποτέ στα φαγητά μου και σπανιότατα στα γλυκά).

Τον χώρο δεν τον περιγράφω, είναι χάλια πραγματικά και ίσως πρέπει (βλέποντας την ανταπόκριση που έχει πια το μαγαζί τους) να κάνουν κάτι με το χώρο, όχι τρελά πράγματα γιατί θα χάσει την αυθεντικότητα του αλλά κάτι πρέπει να κάνουν. Στην κουζίνα ήταν προφανώς η μητέρα με την μία κόρη και στο σέρβις μάλλον η άλλη κόρη και ο γιος ενώ ο πατέρας ήταν λίγο απών. Στον χώρο αλλά όχι και για πολλά πολλά...

Στο φαγητό τώρα που είναι και το κυριότερο, είναι ακριβώς όπως έχουν περιγραφεί από όλους τους υπόλοιπους χρήστες... Γεύσεις βαριές αλλά ταυτόχρονα βελούδινες... Χαϊντάρι (κάτι σαν τζατζίκι με καρότο) αλλά η γεύση πολύ διαφορετική ίσως λόγω κάποιου μπαχαρικού; Υπέροχο πάντως... Συνοδεύονταν τέλεια με πιτούλες ψημένες με πάπρικα και ρίγανη. Τυροπιτάκια ανατολίτικα που ήταν μια τυρόπιτα με ένα απίστευτο φύλλο, σωστή αναλογία τυριού και δυόσμου και αν κατάλαβα καλά ψημένη στα κάρβουνα... Τέλεια, θα μπορούσα να φάω ατέλειωτες ποσότητες.

Ισκεντέρ κεμπάπ, ένα βαθύ πιάτο με πιτούλες, σάλτσα, ντονέρ όμως όπως είπαν και άλλοι χρήστες, γιαούρτι με φιστίκι και βούτυρο αλλά τέτοια νοστιμιά που δεν ήθελες να τελειώσει. Και το καλύτερο πιάτο τους όπως μας είπαν (και είχαν δίκιο) μπεϊτί, το οποίο ήταν κεμπάπ τυλιγμένο με τυριά και φύλλο, περιχυμένο με σάλτσα, όμορφα κομμένο σε μια πιατέλα με κρεμμύδι, ψητές πιπεριές, ένα υπέροχο ρύζι και φυσικά γιαούρτι με φιστίκι. Άλλο να σας το περιγράφω και άλλο να το γεύεστε... Δεν θέλεις με τίποτα να τελειώσει... Όπως δεν θέλεις να τελειώσει και το υπέροχο κιουνεφέ, το οποίο όταν το πήραμε είχαμε σκάσει και λέγαμε ότι μάλλον θα γίνει πακέτο για το σπίτι και τελικά αν δεν έκανε τόσο χρόνο να ετοιμαστεί θα παίρναμε και άλλο...

Όσον αφορά τον λογαριασμό, για όλα αυτά συν 1/2 λίτρο κόκκινο κρασί αρκετά καλό (η ευγενική κοπέλα όταν την ρωτήσαμε αν είναι πολύ ξηρό, επειδή δεν ήξερε μας έφερε να δοκιμάσουμε κάτι που εκτιμήθηκε) 33 ευρώ 3 άτομα. Στο θέμα του volue for money ίσως το 4 να είναι υπερβολικό με την έννοια ότι πρέπει να συνεκτιμηθεί το περιβάλλον, που εδώ είναι άθλιο, αλλά πραγματικά δεν μπορούσα να κόψω μονάδες μιας και το φαγητό ήταν υπέροχο.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Πολίτικη κουζίνα - Πλατεία Αμερικής, Αθήνα
Φεβ
12
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

6/2/2015 Παρασκευή βράδυ, 3 άτομα

Το Ασία το έμαθα μέσα από το ask4food. Η αναφορά σε αυτό, η οποία με τσίγκλησε, ήταν του φίλου world, ο οποίος ανέφερε ρητά την αξία του μικρού αυτού κουρδικού ψητοπωλείου. Η ανάρτησή του είχε γίνει το 2012, αν δεν κάνω λάθος και από τότε έχω πάει τουλάχιστον 3 με 4 φορές.

Το μαγαζάκι αυτό, λοιπόν, βρίσκεται κοντά στην πλατεία Αμερικής, χωμένο σε ένα στενάκι (1ος παράλληλος, κάτω από την Πατησίων). Η εξωτερική του όψη, σε καμία περίπτωση δεν σε παρακινεί να ανοίξεις την συρόμενη νάιλον πορτούλα του εξωτερικού χώρου. Αν όμως το κάνεις θα βρεθείς μέσα σε έναν μέτριο προς κακό περιβάλλοντα χώρο, τον οποίο ξεχνάς και ταξιδεύεις ανατολικά με τις μυρωδιές για σανίδα και τις παιχνιδιάρικες γεύσεις για πανί (ως άλλος Κακλαμανάκης)! Αξίζει να το επισκεφθεί κανείς έστω και για μία φορά, να γευτεί τα μυρωδάτα κεμπάπ του και τα πικάντικα ορεκτικά του.

Ο χώρος όπως είπαμε είναι απλός, μέχρι και ενοχλητικός, σαν ψητοπωλείο της σειράς. Τα μισά τραπέζια (τα 4 από τα 7 που έχει όλα κι όλα) είναι αγκαλιά με τα κάρβουνα και τους πάγκους ετοιμασίας. Σίγουρα ένας από τους λόγους που κρατιούνται χαμηλά οι τιμές, είναι και ο χώρος (το πιθανά χαμηλό ενοίκιό του, αν δεν είναι ιδιόκτητο). Με το ζόρι βάζω 2/4.

Η εξυπηρέτηση, είναι "σπιτική" με τα όποια μικρολαθάκια της. Πως αλλιώς να ήταν, καθώς οι κουρδική αυτή φαμίλια, του Σινάν που το "τρέχει", κάνει τα πάντα και σχεδόν ζει μέσα σε αυτό το μικρούλι εστιατόριο. Ο Σινάν, λοιπόν, ήταν γιατρός στην Τουρκία, κυνηγήθηκε από τις τουρκικές αρχές, ήρθε στην Αθήνα με την οικογένειά του και άνοιξε τη δική του Ασία (όπως διάβασα στο περιοδικό Σχεδία). Επιλέγει τα κρέατα, τα ψήνει και η μητέρα της οικογενείας αναλαμβάνει τις λεπτομέρειες και την εκτέλεση των γευστικών ανατολίτικων συνταγών. Τα παιδιά που παίρνουν τις παραγγελίες είναι γλυκομίλητα, καλοσυνάτα και όσο μπορούν περιποιητικά.

Το φαγητό που θα δοκιμάσει κανείς, ερχόμενος στην "Ασία", είναι πολύ απλό και σπιτικό για τα ανατολίτικα δεδομένα και πολύ πικάντικο και μυρωδάτο (όχι καυτερό, σαν την ινδική κουζίνα) για τα ελληνικά δεδομένα. Μου θύμισε αρκετά τα κεμπάπ και τα ντονέρ (μοσχαρίσιος γύρος) της Κωνσταντινούπολης(αν και δεν τον ψήνουν με καρβουνάκια όπως στην Πόλη). Όποια συνταγή και να δοκιμάσετε από κρεατικά είναι πολύ καλή. Είτε πάρετε απλά ένα σουβλάκι κοτόπουλο (σις κοτόπουλο), είτε πάτε σε ντονέρ, είτε στα αρνίσια σουβλάκια, όλα είναι εξαιρετικά, αφράτα και γευστικότατα. Το must και πιο σπάνιο πιάτο, είναι το μπεϊτί κεμπάπ. Αρνίσιο κεμπάπ τυλιγμένο με μπαχάρια, τυριά και χειροποίητο φύλλο, σερβιρισμένο σε πιάτο με σαλτσούλα, πίτες, κρεμμύδι, ρύζι και ψητή πιπεριά και ντομάτα.

Στα ορεκτικά διαλέξτε σύμφωνα με τις "παραξενιές" σας. Τυροπιτάκια, παστουρμαδοπιτάκια, χαϊντάρι (ανατολίτικη παραλλαγή από το τζατζίκι με λιγότερο σκόρδο, ξύδι, καρότο και μυρωδικά), εσμέ, χούμους και σαλάτες, είναι μερικά από αυτά που είναι άξια λόγου. Όλα είναι χειροποίητα και γευστικότατα. Και σίγουρα μην παραλείψετε να παραγγείλετε γλυκάκι στην αρχή της παραγγελίας ώστε να σας το ετοιμάσουν (κιουνεφέ, κατά προτίμηση).

Αν είστε μερακλήδες και προαποφασισμένοι, κάντε κράτηση νωρίτερα και ζητήστε ατζέμ πιλάφι ή χιουνκιάρ μπεγιεντί, το οποίο το ετοιμάζουν μόνο κατά παραγγελία και μόνο για 6 άτομα και πάνω... Σίγουρα αξίζει τον κόπο. Στην ποιότητα το τιμιότερο θα ήταν να βάλω 3,5/4, αλλά βάζω 4αρι γιατί αυτά που θα δοκιμάσει κανείς εδώ, δύσκολα θα τα βρει μαζεμένα και τόσο πετυχημένα εντός των ελληνικών συνόρων.

Το VfM είναι εκπληκτικό και το ισχυρότερο χαρτί του μαγαζιού! Τα χρήματα που καλείσαι να δώσεις για πολύ καλό φαγητό και σπιτικό γλυκό είναι το πολύ 15 με 20 ευρώ το άτομο και τότε θα κινδυνεύεις να φύγεις με στομαχικές διαταραχές, λόγω ποσότητας. Μία μέση κατανάλωση θα οδηγήσει σε κόστος περίπου 12 ευρώ το άτομο.

HIGHLIGHT: Το VfM, το μπεϊτί κεμπάπ, το χαϊντάρι και γενικά η ζεστασιά, η πραότητα και το ήθος των ιδιοκτητών, η οποία είναι έκδηλη και διαχέεται ακόμη και μέσα από το φαγητό που ετοιμάζουν στον καθένα.

Η πρότασή μου είναι, να τολμήσουν να μεταφέρουν το μαγαζάκι τους, σε έναν χώρο μεγαλύτερο, πιο ευχάριστο και πάνω στην Πατησίων, προσθέτοντας δειλά - δειλά και παράδοση κατ' οίκον. Θα μπορούσαν να τριπλασιάσουν τους τζίρους τους, μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας. Το μόνο που πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως στην περίπτωση αυτή, είναι να μην χαθεί αυτός ο οικογενειακός χαρακτήρας εξυπηρέτησης και παραγωγής εδεσμάτων.

Εννοείτε πως αν δεν το έχετε ήδη επισκεφθεί, διαβάζοντας τα τόσα καλά λόγια από τους προλαλήσαντες και είστε λάτρεις της ανατολίτικης κουζίνας, να το κάνετε, τουλάχιστον, για μία φορά. Και στην τελική, όπως είχα διαβάσει από έναν άλλο φίλο, αν σας "χαλάει" η ατμόσφαιρά του, παραγγείλετε ότι θέλετε τηλεφωνικά και περάστε να τα πάρετε σε πακέτο.

Υγ. Προσοχή το μαγαζάκι αυτό είναι στημένο σαν ψητοπωλείο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Χλιδές, μεγαλεία και μοριακές κουζίνες μην περιμένετε. Μία βόλτα εκεί, αντικαθιστά επάξια ή και ξεπερνάει (λόγω φαγητού) μία έξοδο σε ένα σουβλατζίδικο.


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Πολίτικη κουζίνα - Πλατεία Αμερικής, Αθήνα
Απρ
11
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

από τις περιπτώσεις που τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, πραγματικά...

- χώρος σαν καντίνα κάτω από σπίτι

- συγκλονιστηκό φαγητό: ταμπουλέ νοστιμότατο, χούμους επικό, πίτα καισαρείας εξαιρετική, λεπτή και καθόλου μέσα στα λάδια (όπως συμβαίνει συχνά σε διάφορους που επιχειρούν να την φτιάξουν)

- τρυφερότατο ντονέρ σε γενικές γραμμές. ισκεντέρ κεμπάπ λουκούμι, μπεϊντί ψιλομπόμπα για τους γενναίους.

ένας κρυμμένος θησαυρός

τρομακτικό value for money.

για ελαφρύ γεύμα υπολογίζετε γύρω στα 10-12 ευρώ το άτομο.

για κανονικό γεύμα γύρω στα 15 ευρώ το άτομο.

μ.

Δες παλαιότερη κριτική για το ίδιο εστιατόριο απο τον χρήστη riosma.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Πολίτικη κουζίνα - Πλατεία Αμερικής, Αθήνα
Φεβ
20
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
1
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
17-25

έχοντας διαβάσει τις τόσες κριτικές εδώ μέσα για το ΑΣΙΑ, "έπρεπε" να το επισκεφτώ και εγώ, καθότι βρίσκεται στα λημέρια μου.

Βρίσκεται όντως κάτω από την πλατεία αμερικής, μόνο του, σε ένα δρόμο σχεδόν έρημο και πραγματικά αν δεν είχα διαβάσει το ask4food δεν υπήρχε περίπτωση, για κανένα λόγο να έμπαινα από μόνη μου, βλέποντας την εμφάνισή του... Είναι εντελώς παρακμιακό, σαν κάτι μαγαζιά στην πλατεία κουμουνδούρου, βάθης κτλ

Πεινασμένοι αλλά και πολύ αισιόδοξοι, παραγγέλνουμε λοιπόν τα κάτωθι:

χωριάτικη σαλάτα, όπου ήταν "πειραγμένη" σε σχέση με τις κλασσικές. Είχε μαρούλι ψιλοκομμένο και κάπαρη. Νόστιμη και τιμή στα 5,50 για μια νορμάλ ποσότητα.

χαιντάρι, που ήταν πραγματικά λαχταριστό! γιαούρτι, καρότο, άνηθο σε ένα φοβερό αποτέλεσμα. Η τιμούλα στα 3,5 για την ποσότητα, μου φάνηκε τσιμπημένη.

Δεν είχαν τυροπιτάκια ούτε ντολμαδάκια, οπότε επιλέξαμε πίτα καισαρείας, πάρα πολύ νόστιμη, με παστουρμά και διάφορα λαχανικά. Δεν είχα ξαναδοκιμάσει κάτι παρόμοιο, αλλά εκτιμώ ότι δεν ήταν δα και τόσο μεγάλη η ποσότητα του παστουρμά. Μια πολύ λεπτή φέτα είχε στο ενδιάμεσο και όχι σε όλη την επιφάνεια. Στα 4,5 ευρώ αν την είχαν 4 θα ήταν καλύτερα

Φυσικά επιλέξαμε και μπειντί κεμπάπ... τυλιγμένο σε φύλλο, πικάντικο (σε σημείο που ίδρωσε το πρόσωπό μου! ) σε μια μεγάλη πιατέλα, συνοδευόμενο από ψητή ντομάτα, γιαούρτι, ρύζι (πάρα πολύ νόστιμο), ψητή πιπεριά κέρατο.
Τυριά εγώ δεν είδα πάντως που έχει περιγράψει κάποιος σε άλλο σχόλιο. Στα 7 ευρώ, είναι μια τίμια επιλογή.

Ισκεντέρ κεμπάπ, που ήταν ντονέρ ψιλοκομμένο και όχι κεμπάπ, με πολύ νόστιμη κόκκινη σάλτσα και 2 κουταλιές γιαούρτι. Δυστυχώς κολυμπούσαν αρκετά όλα. Οι πίτες στον πάτο είχαν παπαριάσει, και φυσικά δεν κατάλαβα πουθενά αυτό το βούτυρο που έχει προαναφερθεί, ίσως από την πολύ έντονη σάλτσα. Η γεύση του ντονέρ έτσι και έτσι (όπου το βρήκα σκέτο)
Νομίζω έκανε 8 ευρώ, για την ποσότητα κρέατος και σαν συνολικό σερβίρισμα, θα το προτιμούσα στα 6-6,5 ευρώ. Δε νομίζω ότι είχε περισσότερο κρέας από 2 "τυλιχτών".

χούμους, δε γνωρίζω τι είναι ακριβώς, ρεβύθι με ταχίνι από ότι κατάλαβα. Προσωπικά δε μου άρεσε, στην παρέα όμως ναι. Κόστος 3,5 ευρώ νομίζω, ποσότητα σαφέστατα περισσότερη από το χαίντάρι.

Πιτούλες που ζητήσαμε έξτρα, όλες με μπόλικη πάπρικα. Θα τις προτιμούσα λιγότερο λαδωμένες έως ελάχιστα. Παραείχαν λάδι και αν κατάλαβα καλά, χρεώνονται 1 ευρώ η μία (λόγω πάπρικας;;), όταν τόσο περίπου έχει ολόκληρο το πακέτο στην αγορά...

Είχα φροντίσει από την αρχή να παραγγείλω το περιβόητο κιουνεφέ για να ετοιμάζεται, μιας και δεν είχα δοκιμάσει ποτέ, παρότι είχε έτοιμο μπακλαβά που φαινόταν πολύ καλός.

Ηρθε στο τέλος και μπορώ να πω ότι ψιλοαπογοητεύτηκα... Μου είπαν ότι είναι μερίδα για 4 άτομα.. λέω εντάξει...! Το τρομερό ταψάκι του, είναι μεγέθους ατομικής πίτσας, περίπόυ 12εκ. διαμέτρου. Δεν έχει το πάχος του κανταϊφιού του ταψιού που ξέρουμε, αλλά περίπου 1,5εκ. πάχος. Το ανθότυρο δε μου ταίριαζε γευστικά, το σιρόπι μπόλικο και νόστιμο.

Για τα 5 ευρώ που χρεώνεται, το βρίσκω υπερβολή... αγοράζω χειροποίητο κανταϊφι ή γαλακτομπούρεκο με 6-7 ευρώ το μεγάλο ταψάκι και ζυγίζει πάνω από 1 κιλό. Με τόσες περιγραφές, νόμιζαμε ότι θα έμενε για να πάρουμε και στο σπίτι. Για να μην είμαι πολύ αυστηρή, στα 3 ευρώ, θα ήταν η σωστή προτεινόμενη τιμή του.

Σύνολο λογαριασμού, 40 ευρώ χωρίς μπύρα η αναψυκτικά (με απόδειξη) Για αυτά που φάγαμε (ποσότητες στα προαναφερθέντα) θα έπρεπε να ήταν ~32 ο λογαριασμός, και αν το συνδυάσω με το περιβάλλον (που κρυώναμε κιόλας έξω, δεν είχε σόμπα).... άστο! Και ακόμα περισσότερο όταν όντως δε περιμέναμε ότι θα φάμε σε κανένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο-ψητοπωλείο.

ψωμί στην αρχή δεν έφεραν όπως διάβασα κάπου, ούτε αραβικές πίτες είδαμε που θα ταίριαζε, ούτε κέρασμα όπως έχουν γράψει αρκετοί, παρότι τον σημαντικό θεωρώ, λογαριασμό που κάναμε.

Εντάξει, για 1 φορά καλά ήταν σαν εμπειρία, μου έμεινε στη μνήμη γευστικά το χαιντάρι, η πίτα καισαρείας, η έντονη σάλτσα του ισκεντέρ και το σιρόπι από το κιουνεφέ.

Τα παιδιά εξυπηρετικότατα, τα ετοίμασε όλα η κόρη και σέρβιρε ο γιος (αν δεν ήταν υπάλληλοι). Για να ξανακατέβω εκεί κάτω όμως και να πληρώσω όσο και αλλού ή και λιγότερο, για να φάω πράγματα που δεν ξετρελλάθηκα κιόλας, όχι...

χώρος 1, VFM 2. Το 3 μου φαίνεται υπερβολή διότι δεν αντιλήφθηκα το vfm..

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Πολίτικη κουζίνα - Πλατεία Αμερικής, Αθήνα
Οκτ
27
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Δεν μπαινω συχνα στη διαδικασια να γραφω πια κριτικες κυριως λόγω χρόνου.....
Ημουν απο τους πρωτους που εγραψαν κριτικη για το Ασια τρια χρονια πριν και κατι ψιλα και δε συνηθιζω να το κανω για δευτερη φορα.... ευκολα...
Εχω επισκεφθει το Ασια πολλες μα παρα πολλες φορες.. Είκοσι σιγουρα οποτε γνωριζω μπορω να πω πολυ καλα όλες τις γευσεις του..

Θα ξεκινησω με την εξυπηρετηση. Οι ίδιοι χαμογελαστοι άνθρωποι με πρωτη και καλυτερη την αρχιμαγειρισσα της οικογενειας η οποια γεια στα χερια της να μας ταιζει με τοσο μερακι. Τα παιδια που σερβιρουν ειναι παντα ευγενικα ακρως εξυπηρετικα και τελος... Τιποτε παραπανω τιποτε λιγοτερο.
Χώρος. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ευχομαι να μην αλλαξουν χώρο η χαρακτήρα καθως είμαι σχεδον σιγουρος ότι θα επέλθει βιομηχανοποιιηση και τυποποίηση του προσφερομενου προϊόντος με άμεσο επακολουθο την υποβαθμιση του. Ο χώρος ειναι σαν να τρώτε σε ψησταρια της γειτονιας που στο κατω κατω αυτο ειναι και δε μας πειραζει καθολου.

Επειδη τυγχάνω ας πουμε αρκετα ταξιδεμενος στον Αραβικο και όχι μονο κόσμο ( Συρια, ΣΑραβια, Ομαν, Ιρακ, Ιραν, Καταρ, Υεμενη, Λιβανο, Κουρδισταν και αλλου... Κάποιοι με ξερουν και προσωπικα οπότε μπορουν να επιβεβαιωσουν την αυθεντια μου...

Η κουζινα θα ελεγα ειναι ένας συνδυασμος Κουρδικης, Λιβανεζικης και παραδοσιακης Καταριανης κουζινας ( Στο καταρ θεωρω οτι υπαρχουν οι καλυτεροι γνωστες μπαχαρικων στον Αραβικο κοσμο. ). ΟΧΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΟΠΩΣ ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΑΘΕΜΕΝΑ γραφουν μερικοι εδω μεσα.

Στην κουζινα του μαγαζιου είναι εκδηλη η χρήση ΠΟΛΥ προσεγμενη χρήση μπαχαρικων εκείνων μαλιστα τα οποία οι τουρκοι δεν ξερουν να τα μεταχειριζονται καθολου μα καθολου ομως...

Γευσεις... Ω θεε μου γευσεις.... Θεε μου τι γευσεις ειναι αυτες... Λιγα πιατα μετρημενα. Εκτελεσμενα αψογα, σερβιρισμενα σεμιναριακα. Παμε στην κριτικη.
Το ντονερ. Πρεπει κανεις να ταξιδεψει στο Λιβανο και μαλιστα στο Βορειο Λιβανο για να πετυχει κάτι τοσο "καθαρο" και φρεσκο και "¨εντονο". Σωστό κόψιμο, Παντα με κρουστα στην εξω του, και σπαει δεν λιωνει όπως πρεπει... στο πιρουνισμα.

Το χουμους. Δουλεμενο, Ασπιλο, με σωστη χρήση μπαχαρικων ( παπρικα και οχι μονο) και ελαιολαδο σε σωστη ποσοτητα και καλη ποιοτητα. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

Παστουρμαδοπιτακια. Αλμυρη διαθεση, φύλο σωστο σε πάχος το παραγγελνετε οπωσδηποτε.

Σαλατες χωριατικη ικανοποιητικη σε μεγεθος και "ζωντανα" λάχανικα προσωπικα δε τρωω σαλατες οποτε δεν μπορω να φερω αποψη.

Τα κεμπαπ..... Βρε καλως τα τα κεμπαπ.....
Σερβιρισμενα για σεμιναριο. Συνοδευομενα απο όλα όσα πρεπει. Δε μου αρεσε που εχετε κοψει το φυστικη αιγινης στο γιαουρτι ( το προσεξα ) να το ξαναβαλετε!!

Προτεινω το ισκεντερ και αν θελετε κατι πιο πικαντικο ( αυτο παιρνω παντα) το μπειντι. Τα πιατα ειναι σερβιρισμενα παντα με πιτακια, πιπερια ΟΛΟΚΛΗΡΗ πολυ μας αρεσει αυτο, επαρκεια σε γιαουρτι.

Επισης θεωρω οτι αν ειστε μερακληδες να παρετε τηλεφωνο να σας ετοιμασουν ενα χιουνκαρ μπεγιεντι όπως επισης και το ατζεμ πιλαφ τους που είναι εξαιρετικο και κατι αντιστοιχο εχω φαει μονο στη Συρια.. ( προπολεμικα)

Κλεινοντας σας "διαταζω" να παραγγειλετε αν ειστε τυχεροι και εχει μπακλαβα... Σε ολόκληρη την Πόλη να εχω φαει δυο φορες τετοιο γλυκισμα τοσο μα τοσο περιποιημενο.

Συνοψιζοντας
Μεριδες πολυ μεγαλες, Φαγητο Πολυ νοστιμο, Υλικα εξαιρετικα, Χωρος κατω του μετριου ( δε μας πειραζει καθολου ωστοσο μας αρεσει ετσι), Προσωπικό πολυ καλο προεξαρχουσας μιας κυριας που λατρευει να βλεπει τους πελατες της καθως μαγειρευει... να γλειφουν τα δαχτυλα τους. Τιμες παρα πολυ καλες και με 15 ΤΟ ΠΟΛΥ ευρω το ατομο τρως μεχρι εκει που δεν αντεχεις αλλο...
Η νουμερο ενα επιλογη μου σε εστιατορια του ειδους εντος ελληνικων συνορων.

Δες παλαιότερη κριτική για το ίδιο εστιατόριο απο τον χρήστη mixakick.