Loader

Περιγραφή

Μεζέδες ψαρικών. Ανοιχτό καθημερινά από το μεσημέρι.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

10 medium

28 Φεβ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Το Ρακί Μεζέ είναι ένα μεζεδοπωλείο στις Τζιτζιφιές, μικρό αδελφάκι του Ομιλου Καστελόριζο και προσανατολισμένο στην προσιτή ψαροφαγία. Έχουν ήδη γραφτεί πολλές κριτικές πριν την δική μου, δεν θέλω να κομίσω γλαύκας εις Αθήνας, γι' αυτό ξεκινώ αμέσως με την εμπειρία μου.

Η αλήθεια είναι ότι το είχα επισκεφθεί και παλιότερα, αλλά καθώς η παραγγελία μας ήταν πολύ περιορισμένη, δεν θέλησα να γράψω κάτι. Τούτη την φορά όμως βρέθηκα εκεί Καθαρά Δευτέρα - ας είναι καλά καλοί μας φίλοι που προνόησαν κι έκλεισαν τραπέζι- κι έτσι κάναμε εκεί το πρώτο Σαρακοστιανό μας γεύμα.

Φτάσαμε σχετικά νωρίς, 13.30 το μεσημέρι, πέντε άτομα. Ο χώρος μάλλον με δυσαρέστησε. Μου φάνηκε πολύ σκοτεινός. Έχει δύο εσωτερικούς χώρους, ο ένας λίγο μέσα απ' τον άλλο, που κλείνονται από τζαμαρίες, εμείς καθίσαμε μέσα. Τουλάχιστον είχε κρύο έξω και το σήκωνε... Τα τραπεζοκαθίσματα ήταν απλά, καφενειακού τύπου, τίποτα ιδιαίτερο. Θα ήθελα λίγο περισσότερο φως ή πιο φωτεινούς τόνους στην διακόσμηση. Κατά τ' άλλα ήταν στολισμένα λόγω των ημερών και, εννοείται, γεμάτο μέχρι τελευταίας καρέκλας. Ευτυχώς, την ώρα που πήγαμε, δεν είχε ακόμα πολύ κόσμο κι έτσι στην πρώτη παραγγελία μας εξυπηρετηθήκαμε σχετικά γρήγορα και τα πιάτα ήρθαν σε καλή σειρά.

Οι σερβιτόροι ήταν πολλοί και αποτελεσματικοί. Πέρασαν από το τραπέζι μας οι περισσότεροι και όλοι μας έλεγαν κι ένα "καλωσήρθατε", "Καλή Σαρακοστή", "Νά 'στε καλά παιδιά", παρά τον πανικό. Βέβαια, αργότερα που γέμισε, δυσκολευόμασταν να μας προσέξουν.

Η παραγγελία μας ήταν μεγάλη και κάπως μπερδεμένη, λόγω της ημέρας. Ο κατάλογος είναι ένα μικρού μεγέθους booklet που περιλαμβάνει πολλά και διάφορα ψαρικά και θαλασσινά. Έχει κάποια set menus στα 16 και στα 23 ευρώ αν πρόσεξα καλά, διάφορα θαλασσινά και μικρά ψαράκια (σαρδέλες, μαρίδες κτλ), κάποια πιάτα τύπου κριθαρώτο, ριζότο, ζυμαρικά κτλ κι επίσης γεύσεις από Κρήτη. Εν ολίγοις, θα βρεις πάνω- κάτω ό, τι σου αρέσει.

Εμείς ξεκινήσαμε με μια φίνα, βελούδινη ταραμοσαλάτα, με μπόλικη λαγάνα που ανανεώναμε συχνά (στο τέλος συνειδητοποιήσαμε ότι κάθε νέο γέμισμα λαγάνας κόστιζε 4 ευρώ... ) και μια μερίδα χόρτα (βλήτα ή ραδίκια, εμένα βλήτα μου φάνηκαν). Στη συνέχεια πήραμε:

- ντολμάδες θαλασσινών. Δεν κατάλαβα τι είχαν μέσα, γιατί η γέμιση είχε γίνει πολτός. Πάντως ήταν τυλιγμένη σε αμπελόφυλλα και οι ντολμάδες σχετικά μεγάλοι, αρκετά εύγεστοι. Αν θυμάμαι καλά τους έχω δοκιμάσει και στο Καστελόριζο της Βάρκιζας.

- Χταποδάκι ξυδάτο: ήρθε μπόλικο σε λεπτοκομμένες φετούλες. Εμένα δεν μου άρεσε, ήταν σίγουρα κατεψυγμένο, ίσως και κονσερβοποιημένο - ελπίζω πως όχι, αλλά είχε αυτή την μορφή - οι άλλοι πάντως το τίμησαν δεόντως και ανανεώθηκε.

- Καλαμαράκι τηγανιτό. Ήρθε μέσα σε τηγανάκι, κομμάτια καλαμαριού, κυρίως πλατιά, όχι ροδέλες. Ήταν και αυτό σίγουρα κατεψυγμένο, είχε κρατήσει και λίγο λάδι. Δεν μου άρεσε.

- Γαρίδες ζητήσαμε, μας πρότεινε ψιλό γαριδάκι που είναι από τα καλά τους πιάτα, μας είπε. Είπαμε οκ, κι έφτασε σέσουλα γεμάτη τηγανιτές γαριδούλες. Κι άλλο τηγανιτό, σκέφτηκα... δεν άντεξα να φάω πολλές και η αλήθεια είναι ότι με δυσκολία τις τελειώσαμε... Πάντως ήταν φρέσκιες, τραγανιστές και νόστιμες, τρώγονταν απλά αφαιρώντας το κεφαλάκι, ως υποκατάστατο της τηγανιτής πατάτας....

-.... η οποία πάντως δεν έλειψε. Πήραμε την απαραίτητη μερίδα τηγανιτές πατάτες. Δεν έφαγα, τις άφησα για τους λιγότερο φίλους των θαλασσινών. Πάντως φαίνονταν τραγανές και χρυσαφένιες.

- τα αχνιστά μύδια κάπως έσωσαν την κατάσταση μετά τα τόσα τηγανιτά. Ζήτησα να είναι απλά αχνιστά στο ζουμάκι τους, χωρίς περιττές σάλτσες. Σε μέγεθος δεν ήταν πολύ μεγάλα, αλλά δεν με πείραξε, γιατί τα τεράστια είναι συνήθως εκτροφής ή εισαγωγής. Ήταν σερβιρισμένα, ως είθισται, μέσα σε εμαγιέ κατσαρολάκι και δίπλα μας άφησαν μπολάκι για τα άδεια κελύφη.

Κι αφού φάγαμε αυτά και ανανεώσαμε την λαγάνα 2-3 φορές, συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε ένα κενό στο στομάχι που έπρεπε να αναπληρωθεί. Την περιέργεια μας είχε εξάψει μια πιατέλα με κάτι σαν παέγια που παρατηρήσαμε σε διπλανό τραπέζι κι είπαμε να το επιχειρήσουμε. Πήραμε λοιπόν:

- μια σαλάτα πράσινη, που μας είχε λείψει πριν. Ήταν πολύ φρέσκια, με τραγανά φύλλα λαχανικών (μαρούλι, ρόκα, καρότο, αγγούρι... ).

- ένα ακόμα χταπόδι ξυδάτο

- αυτή την "παέγια", που την είπαν φρικασέ. Ήταν βασικά μια πιατέλα πιλάφι με πλούσια θαλασσινά μέσα (γυαλιστερές, μύδια, γαρίδες, καλαμαράκι γόνο, ακόμα και κοχύλι πορφύρα βρήκα- δεν είχα ξαναδοκιμάσει! ). Έφαγα αρκετό, κυρίως από τα θαλασσινά. Αυτό που δεν μου άρεσε ήταν ότι είχε πολύ από ένα λαχανικό- μαϊντανό ή σέλινο - σε μεγάλα κλωνάρια, που χαλούσε την υφή του ριζότο. Κι επίσης το ρύζι είχε μάλλον παραβράσει.

Όλες οι γεύσεις, πλην των ντολμάδων, μου φάνηκαν επίπεδες. Ακόμα και στο φρικασέ ή στα μύδια έλειπε αυτό το έξτρα υλικό που θα έδινε ένα ενδιαφέρον στη γεύση (λίγο κρασί ενδεχομένως, λίγο σκόρδο, αλάτι ή κάποιο καρύκευμα... ). Συμφωνώ ότι ήταν Καθαρά Δευτέρα και δεν είναι ακριβώς η μέρα που περιμένεις από τον σεφ να μεγαλουργήσει. Αλλά και πάλι είδα ότι μπορούσες να παραγγείλεις κανονικά απ' όλο τον κατάλογο, πράγμα που σημαίνει ότι οι γεύσεις ήταν ίδιες όπως καθημερινά.

Μην ξεχάσω ότι στο τέλος μας έφεραν χαλβά πολίτικο (όχι Μακεδονικό... ). Κάποια στιγμή ανάμεσα στα πιάτα, μας το πρότειναν, το θυμηθήκαμε κι εμείς στο τέλος και το ζητήσαμε... δεν ξέρω εν τέλει αν χρεώθηκε ή ήταν κέρασμα. Πέντε κανονικά κομμάτια σε πιατέλα, ένα για τον καθένα. Τσιμπήσαμε ένα-δυο κομμάτια, γιατί είχαμε σκάσει, πραγματικά δεν χρειαζόταν να φέρουν τόσο πολύ.

Ήπιαμε ένα καραφάκι Μπαμπατζίμ, ένα μισόκιλο κόκκινο ξηρό και δύο μισόκιλα κόκκινο ημίγλυκο. Στα ποτά είχαμε διαφορετικές προτιμήσεις... Προσωπικά, δεν μου άρεσε κανένα από τα ποτά που πήραμε. Ήπια λίγο από το ούζο που είχαν παραγγείλει οι φίλοι προτού φτάσουμε, αλλά μου φάνηκε βαρύ. Συνήθως προτιμώ τα χιώτικα (Στουπάκη, Απαλλαρίνα, όταν βρίσκω), που είναι πιο γλυκά και κατεβαίνουν ευχάριστα. Το ημίγλυκο κρασί πάλι, παραήταν γλυκό.

Για όλα αυτά πληρώσαμε 105 ευρώ περίπου, δηλαδή 22 ευρώ το άτομο μαζί με το κατιτίς. Χωρίς τα ποτά υπολογίζω γύρω στα 85-90. Ο λογαριασμός ήρθε σε πολλά χαρτάκια- αποδείξεις, δεν καθίσαμε να τα δούμε αναλυτικά τι έχει χρεωθεί. Η εκτίμησή μου είναι ότι με 15- 17 ευρώ, με μια νορμάλ παραγγελία χορταίνει κανείς άνετα στο Ρακί- Μεζέ. Απλά τέτοιες ημέρες είναι εύκολο να ξεφύγεις.

Δεν ξέρω αν θα ξαναπάω. Ενδεχομένως ναι. Προτείνεται για περιπτώσεις που θελήσετε ψαράκι, χωρίς μεγάλες απαιτήσεις.

9 medium

31 Ιαν 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
17-25

Επισκεφτήκαμε το μαγαζί για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων. Η κράτηση είχε γινει μεσω τηλεφώνου 3 ημέρες πριν και την παραμονή υπήρξε τηλεφωνική επιβεβαίωση εκ μέρους του καταστήματος.

Φτάσαμε στο κατάστημα γυρω στις 21:30 και μας υποδέχτηκαν στην είσοδο οδηγώντας μας στο τραπέζι μας. Εκεινη την ώρα είχαν φτάσει ήδη στο μαγαζί και άλλες παρέες. Επίσης, εκείνη τη βραδιά ειχε και ζωντανή μουσική, η οποία ξεκινησε στις 22:15. Λογω της ημέρας το μενού ηταν συγκεκριμένο για όλους.

Μόλις καθίσαμε μας έφεραν ενα μπουκάλι νερό και μας ρώτησαν αν γνωρίζουμε το μενου. Αφού απαντήσαμε καταφατικά, μας προσέφεραν ενα ντιπ με ελιές και φέτες ψωμιού ψημένες στο φουρνο με λαδι και ρίγανη. Το συγκεκριμένο ήταν ψημένο όσο πρέπει. Επίσης, ζητήσαμε να μας φέρουν κόκκινο κρασί.
Το μενου ξεκίνησε με "Σούπα απο μανιτάρι με λάδι τρούφας και άχυρο πράσου". Σερβιρίστηκε μεσα σε ενα φλυτζάνι του τσαγιού. Ηταν πολύ καλή γευστικά και ζεστή όσο έπρεπε. Τρωγόταν πολύ ευχάριστα. Στη συνέχεια μας έφεραν "Σαλάτα κηπευτικών με ξινόμηλο, λιαστή ντομάτα και βινεγκρέτ ροδιού". Η συγκεκριμένη επιλογη δεν μας άρεσε. Δεν ξερω τι από τα συστατικά έφταιγε, αλλά νομίζω πως τα συστατικά δεν ταίριαζαν μεταξύ τους. Ίσως αν υπήρχε άλλη επιλογή βινεγκρέτ.

Ως ορεκτικά μας έφεραν "Πουγκάκια γεμιστά με παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη γέμιση" και "Κριθαρωτό παντζάρι με απάκι και καπνιστό Μετσόβου". Το πρώτο αποτελούνταν απο ενα πιάτο με 4 πουγκάκια, ελαφρώς ξεροψημένα. Το λεω αυτό, διότι το σημείο κλεισίματός τους ήταν λιγο σκληρό. Παρόλα αυτά η γέμιση ηταν πολύ καλή. Το δεύτερο ήταν πραγματικά εξαιρετικό! Αν και με φόβιζε το παντζάρι, γευστικά δεν το καταλάβαινες. Το κριθαράκι ηταν εξαιρετικά βρασμένο και το παντζάρι έδινε ενα κόκκινο χρώμα σε όλη τη σύνθεση.

Κυρίως πιάτο προσφέρθηκε "Μελωμένο μπουτάκι γαλοπούλας με πατατες Νάξου". Αποτελούνταν απο τέσσερα μεσαίου μεγέθους κομμάτια με 6-7 πατάτες. Η σάλτσα ηταν όντως μελωμένη και πολύ γευστική. Τα κομμάτια κρέατος ήταν σωστά ψημένα, όπως και οι πατάτες. Γενικά μείναμε πολυ ευχαριστημένοι από αυτή τη σύνθεση.

Τέλος, ως επιδόρπιο μας έφεραν "Σπασμένο μιλφέιγ με κρέμα κάστανο". Δεν μπορώ να πω πως ξετρελάθηκα με τη σύνθεση, αλλά δεν ηταν και άσχημο. Θα έλεγα πάντως πως ειχε αρκετή κρέμα και λίγη σφολιάτα.

Αναφορικά, με το χώρο του μαγαζιού δεν ηταν βαριά διακοσμημένος. Παρόλο που κάποιοι κάπνιζαν, η ατμόσφαιρα δεν ηταν αποπνικτική, δείγμα οτι ο εξαερισμός λειτουργούσε σωστά.

Η εξυπηρέτηση κυμάνθηκε σε πολυ καλά επίπεδα. Η εναλλαγή αναμεσα στα πιάτα ηταν γρήγορη. Οι σερβιτόροι κινούνταν συνέχεια μεσα στο μαγαζί και έρχονταν άμεσα οταν τους χρειαζόσουν. Επίσης, 2-3 φόρες μας ρώτησαν πως περνάμε και αν θέλουμε κάτι, χωρίς να το έχουμε ζητήσει.

Για όλο αυτό το μενού πληρώσαμε 29 ευρώ / άτομο, ποσό που θεωρω πολύ καλό για την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού. Τον λογαριασμό τον πλήρωσα με κάρτα.

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
10-16

Υπάρχουν κάποια μαγαζιά τα οποία αξίζουν τον χαρακτηρισμό "τίμια". Τα βρίσκει κανείς σε όλο το εύρος των τιμών, ξεκινώντας από τις απλές ψησταριές και φτάνοντας στα δύο αστέρια Michelin. Το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι ικανοποιούν την λελογισμένη απαίτηση τού σωστά ενημερωμένου πελάτη.

Φεύγοντας από το Ρακί Μεζέ, είχα αυτην ακριβώς την αίσθηση ικανοποίησης ότι βρήκα σε όλες τις παραμέτρους ακριβώς αυτό που περίμενα. Έναν συνηθισμένο χώρο, καλή εξυπηρέτηση, γεύσεις λίγο πολύ συνηθισμένες χωρίς ακροβατισμούς, σωστή κουζίνα (και τηγάνι) και χαμηλές τιμές.

Τρία άτομα, μία Τετάρτη βράδυ, δοκιμάσαμε τα παρακάτω:
- Σωστή ταραμοσαλάτα (2/4)
- Πολύ καλές ψητές σαρδέλες, χωρίς κόκκαλο αλλά κλεισμένες ξανά (3/4)
- Αδιάφορες σαρδέλες φούρνου (1/4)
- Καλό μπακαλιάρο σκορδαλιά- λίγο πιο καυτερή η σκορδαλιά παρακαλώ (2/4)
- Γευστικό αλλά χωρίς ένταση σαγανάκι γαρίδες (2/4)
- Καλή τσιροσαλάτα (2/4)
- Γευστικά ντολμαδάκια (αλλά δολοφονημένα από το υπερβολικό βράσιμο) (0/4)
- Χταπόδι στα κάρβουνα καλοψημένο, λεπτοκομένο και μαλακό (2/4)

Το γλυκό στο τέλος τής βραδυάς κερασμένο (όπως και οι σαρδέλες φούρνου για να κάνουμε την σύγκριση με τις ψητές)

Η εξυπηρέτηση εξαιρετική σε όλη την διάρκεια της βραδυάς και οι τιμές χαμηλές.

Θα ξαναπάμε? Μα φυσικά, όταν βρεθούμε στην γειτονιά και θέλουμε κάτι απλό και οικονομικό.

Έκπτωση μέχρι 10%
Etable

Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 334, Καλλιθέα

210 9429027