Loader

Περιγραφή

Παραδοσιακό οινομαγειρίο. Κάθε Παρασκευή & Σάββατο ζωντανή λαική και ρεμπέτικη μουσική.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

25 Οκτ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
10-16

Τον τελευταίο καιρό προσπαθώ να εξερευνήσω και χαρτογραφήσω τις τυχόν καλές προτάσεις για φαγητό στον Κολωνό.
Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν ήταν και πολύ ενθαρρυντικά αφού ό, τι έβρισκα άνηκε κυρίως στην κατηγορία των σουβλατζίδικων. Όχι πως με χαλάνε οι χώροι αυτού του είδους εστίασης όμως όπως για τους υπόλοιπους έτσι και για εμένα, είναι κυρίως λύσεις ανάγκης και λειτουργούν διεκπεραιωτικά.
Τι γίνετε όμως όταν θέλεις να χαλαρώσεις σε ένα πιο φιλόξενο περιβάλλον? Όταν θέλεις να μείνεις κάπου πάνω από 1 ώρα και να αφήσεις το μυαλό και το σώμα σου να ξεκουραστεί?

Πριν από μερικές ημέρες, γυρίζοντας Σάββατο νωρίς το βράδυ από μία δύσκολη εργασιακή ημέρα, περάσαμε μπροστά από τον Χαμηλό. Δεν γνωρίζαμε την ύπαρξή του και ίσως να μην την μαθαίναμε ποτέ αν δεν περνάγαμε από εκεί. Η πρώτη εικόνα του συνοικιακού μεζεδοπωλείου μας έκανε κλικ και αν μη τι άλλο κέρδισε την επιθυμία μας να του δώσουμε μία ευκαιρία. Αντίθετα από ό, τι κάνουμε συνήθως δεν αποταθήκαμε στο διαδίκτυο για να μην επηρεαστούμε θετικά ή αρνητικά.
Έτσι, λίγο αργότερα, με καθαρό μυαλό και καλή διάθεση, περάσαμε το κατώφλι τους γύρω στις 9 το βράδυ.

Ο χώρος αποτελείται από δύο μετρίου μεγέθους δωμάτια που ενώνονται μέσω ενός μεγάλου ανοίγματος. Στον πρώτο χώρο που αντικρίσαμε περνώντας στα ενδότερα υπήρχε στο βάθος η ψησταριά τους ενώ στο δεύτερο δωμάτιο υπήρχε σημείο που ήταν ειδικά διαμορφωμένο για να φιλοξενήσει την μπάντα τους.
Η διακόσμηση απλή αλλά γλυκιά. Το βλέμμα σου τραβάνε τα χιλιάρια, ξύλινα βαρέλια με κρασί που βρίσκονται εκεί υπερυψωμένα. Κάτω από αυτά δεσπόζει μια μεγάλη, ασπρόμαυρη αφίσα που καλύπτει έναν ολόκληρο τοίχο. Για όσους κυκλοφορούν στην Πλάκα θα αναγνωρίσουν το σημείο που απεικονίζεται. Ενώ η αφίσα είναι ασπρόμαυρη, η ολάνθιστη βουκαμβίλια που στεφανώνει το δρομάκι έχει «κρατήσει» το φούξια χρώμα της. Το πάτωμα είναι ένα μωσαϊκό, γλυκά φθαρμένο σε κάποια σημεία του, που μαρτυράει πως βρίσκεται εκεί πολλές πολλές δεκαετίες. Τα τραπεζάκια φροντισμένα και στρωμένα με σερβίτσια, έτοιμα να σε υποδεχτούν. Οι ξύλινες καρέκλες χρώματος σκούρου καφέ και τα τραπεζάκια με λευκή (και αν θυμάμαι καλά) μαρμάρινη επιφάνεια.
Γενικά το περιβάλλον σου έβγαζε μία τάξη και μια καθαριότητα που όλοι μας επιζητούμε για τις εξόδους μας. Η πρώτη εντύπωση κάτι παραπάνω από θετική λοιπόν…

Την σκυτάλη πήρε μία ευγενέστατη κυρία που λίγο αργότερα μάθαμε πως ονομάζεται Έφη. Δεν ξέρω αν επειδή ήταν νωρίς και δεν είχε πλακώσει ακόμα πολύς κόσμος ή αν είναι γενική τακτική της, αλλά μας αφιέρωσε υπεραρκετό χρόνο για να μας πει για την ιστορία του «Χαμηλού». Και αγαπητοί μου, η ιστορία του είναι εντυπωσιακή...

Ξεκίνησε το 1929 από τον Παναγιώτη Χαμηλό, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα από την Αμερική. Στο υπόγειο του κτίσματος δημιουργήθηκε ένα ταβερνάκι με ρετσίνα από τα Μεσόγεια και μεζεδάκια. Στο ισόγειο ο χώρος φιλοξενούσε ένα παντοπωλείο και ένα ταβερνείο. Έφτιαξα εικόνες στο μυαλό μου. Εικόνες στις οποίες πρωταγωνιστούσαν θαμώνες με λευκό, φαρδύ, καλοσιδερωμένο πουκαμισάκι και λεπτό μουστάκι και κοριτσόπουλα με φλοράλ φορεματάκια. Που μέσα στις δυσκολίες της εποχής, είχαν βγει για να περάσουν απλά μα τόσο όμορφα το βραδάκι τους. Που τσούγκριζαν τα ποτήρια τους και τα σήκωναν στην συνέχεια στον αέρα προκειμένου να πουν ευχαριστώ στην διπλανή παρέα που τους είχε στείλει πριν από λίγο κέρασμα. Ήδη ένοιωθα γοητευμένος και κάτι παραπάνω από χαρούμενος που αυτός ο χώρος υπάρχει μέχρι και σήμερα…
Συνεχιστές του εγχειρήματος ήταν οι γιοι του μαζί με τις συζύγους τους.
Κι ερχόμαστε στο σήμερα που οι εγγονές του Παναγιώτη Χαμηλού, Έφη και Ευαγγελία παίρνουν πάνω τους την βαριά ιστορία που ακολουθεί αυτόν τον χώρο και τον συνεχίζουν επάξια με μεράκι. Τρεις γενιές λοιπόν! Κάτι που μόνο αν κρύβονται από πίσω γερές δόσεις από αγάπη θα ήταν εφικτό.
Η Έφη με περηφάνια μας εξήγησε πως ό, τι μπορούμε να δοκιμάσουμε είναι ετοιμασμένο με μεγάλη προσοχή, φροντίδα και μεράκι. Είναι αυτή η ένδειξη σιγουριάς και αυτοπεποίθησης που σε κάνει να νοιώθεις άνετα να παραγγείλεις όλον τον κατάλογο, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως ό, τι κι αν γευτείς θα σου αρέσει…
Ρωτήσαμε αν υπάρχει ροζέ κρασί και μόλις μάθαμε πως είναι από την Ζίτσα ήμασταν σίγουροι που θα ακολουθήσει η παραγγελία του. Όμως η Έφη τρύπωσε στην σκέψη μας λέγοντάς μας πως πρέπει να δοκιμάσουμε επίσης το λευκό και κυρίως το κόκκινό τους που είναι και τα δύο βιολογικής καλλιέργειας. Μάλιστα είχε την ευγενική καλοσύνη να μας προσφέρει λίγο κόκκινο να δοκιμάσουμε.
Κι εκεί έγινε το εξής παράδοξο. Δεν θα αρνηθώ πως το δοκίμασα πιστεύοντας που δεν θα είναι μέσα στα γούστα μου και τελικά θα παραγγείλω το ροζέ που ξέρω και αγαπώ. Όμως το κόκκινο κρασί τους ήταν ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!! Τόσο γλυκόπιοτο και ευχάριστο σε γεύση που λίγο αργότερα μία κανάτα μισού λίτρου στόλιζε με το έντονο και ζωηρό χρώμα του, το τραπέζι μας. Ανεξάρτητα από τις προσωπικές προτιμήσεις σας σε κρασί, θα σας πρότεινα να το δοκιμάσετε γιατί έχω μια υποψία πως θα ξετρελαθείτε επίσης…
Αρχικά στο τραπέζι ήρθε νερό σε κανάτα και ψημένο ψωμάκι με ρίγανη και χοντρό αλάτι.
Από ορεκτικά πήραμε:
• Τζατζικάκι. Σπιτικότατο!!! Δυναμίτης!!! Έτσι ακριβώς όπως οφείλει να είναι ένα τζατζικάκι. Γιατί αν ήθελα να φάω απλώς γιαουρτάκι θα πήγαινα στο ψυγείο της ΦΑΓΕ… Εγώ που αγαπώ το σκόρδο, το λάτρεψα γιατί ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής η παρουσία του! Είχε αρκετό άνηθο και κομμάτια από αγγουράκι που το δρόσιζε. Πλούσιο σε γεύση που έκανε άψογη παρέα με το ψημένο ψωμάκι, το οποίο αν και ήταν υπεραρκετό, σχεδόν το τελειώσαμε με τα ορεκτικά μας. Η τιμή του στα 3,5€.
• Βραστά χόρτα. Μια χορταστικότατη μερίδα, σε βαθύ λευκό πιάτο, συνοδευμένη από το λεμονάκι της. Προσωπικά θα τα ήθελα λίγο λιγότερο βρασμένα αλλά εγώ δεν είμαι το μέτρο αφού τρώω όλα τα λαχανικά σχεδόν ωμά. Με τέτοια «παρέα» μην απορείτε που τελειώσαμε το ψωμί στο πρώτο 15λεπτο… Η τιμή τους στα 4€.

Πάμε τώρα στα κυρίως.
• Σεφταλιά. Τόσο μα τόσο ζουμερή που και τώρα που την σκέφτομαι παθαίνω σιελόρροια!!! Επιτέλους γιατί εδώ στην Αθήνα και γενικά στην Ελλάδα, όσες φορές παραγγείλω σεφταλιά το αποτέλεσμα μου κάνει πολύ τυποποιημένο. Αυτές ήταν εξαιρετικές!!! 3 Μεγάλα και παχουλά τεμάχια συνοδευόμενα από φρέσκιες (ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!! ) πατατούλες!!! Σε μία άκρη του πιάτου υπήρχε ψιλοκομμένο ξηρό κρεμμυδάκι ενώ το σύνολο είχαν πασπαλίσει με μαϊντανό. Μακράν οι πιο νόστιμες σεφταλιές που έχω φάει στην Ελλάδα!!! Τιμή στα 8€.
• Σταβλίσια χοιρινή σπαλομπριζόλα. Αυτό το πιάτο ήταν πρόταση της Έφης σε αντίστοιχο ερώτημά μας. Μας προσφέρθηκε πάνω σε μία ξύλινη τάβλα, καρφωμένη με ένα μαχαίρι που θα μας διευκόλυνε στο κόψιμο της, άφθονες φρέσκες τηγανητές πατατούλες και ντομάτα. Το μέγεθός της ήταν εντυπωσιακό!! Όμως τα καλά δεν σταματάνε εκεί… Το ακόμα πιο εντυπωσιακό ήταν πως το μέγεθός της συναγωνίζονταν το ΑΡΙΣΤΟΤΕΧΝΙΚΟ ψήσιμό της και την νοστιμιά της!! Πολλά συγχαρητήρια στον ψήστη!!! Ένα ακόμα πιάτο που μας ενθουσίασε και που καρφώθηκε σαν μέλι στην σκέψη μας για την μεθεπόμενη επίσκεψή μας ( Και λέω «μεθεπόμενη» γιατί ήδη σκεφτόμαστε να ξαναπάμε στην Εθνική εορτή που έρχεται ώστε να απολαύσουμε τον μπακαλιάρο τους… ). Η τιμή της μπριζόλας στα 13€ και επιτρέψτε μου να σας πω πως άξιζε το κάθε cent της!!!!!!!!!!!
Στο τέλος μας κέρασαν σφηνάκι με cheese cake που ετοιμάζουν οι ίδιοι και που στο ένα είχαν βάλει γλυκό κουταλιού κυδώνι και στο άλλο από δαμάσκηνο. Το εκτιμήσαμε πολύ!
Δυστυχώς φύγαμε την στιγμή που θα ξεκινούσε η μπάντα τους και που αν κρίνω από το ρεπερτόριο που ακούγαμε για όση ώρα μείναμε εκεί, μάλλον θα προσανατολίζεται σε Ελληνική μουσική της ίδιας εποχής με αυτήν που πρωτοξεκίνησε ο Χαμηλός. Δεν σας κρύβω πως έχω μεγάλη περιέργεια να δω πως ταιριάζει το κόντρα μπάσο που είδα να κουρδίζει ο Αλέξανδρος (το 2ο άτομο που είχαμε την χαρά να γνωρίσουμε και συνομιλήσουμε εκείνο το βράδυ), με αυτού του είδους την μουσική…

Συχνά-πυκνά κλείνω τις κριτικές μου λέγοντας που εκεί που είχα φάει ναι μεν το ευχαριστήθηκα αλλά που όμως ό, τι δοκίμασα δεν δικαιολογεί την όποια πρότασή μου να το επισκεφτεί κάποιος που μένει η κυκλοφορεί σε μακρινή του περιοχή. Εδώ αυτό δεν ισχύει. Αξίζει να φύγετε από τα άκρα του λεκανοπεδίου για να ζήσετε αυτή την ξεχωριστή ατμόσφαιρα και να απολαύσετε το προσεγμένο φαγητό τους.
Μια παράκληση μόνο. Το «Χαμηλός» δεν είναι ένα ακόμα μεζεδοπωλείο ή ένα ψευτοκουτουκάκι. Απευθύνεται σε άτομα που δίνουν σημασία στην ουσία κι όχι στην «χρυσόσκονη και τα στρασάκια». Το ότι υπάρχει ριζωμένο, σεμνά στο ίδιο σημείο εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, κάτι λέει. Έχει ήδη αποδείξει την αξία του και δεν ποντάρει σε εφήμερες μόδες και «ξεπετάγματα». Το λιγότερο που του οφείλετε κατά την επίσκεψή σας είναι σεβασμός. Μόνο έτσι θα σας δοθεί η ευκαιρία να απολαύσετε την όλη εμπειρία και να γίνεται κι εσείς μέρος της.

ΥΓ Αγαπητέ ΤΡΩΓΩΝ, γνωρίζω την αγάπη σου και προτίμηση στα κουτουκάκια. Πιστεύω πως αξίζει να το βάλεις στο πρόγραμμά σου…
ΥΓ2 Το «4» στον χώρο υπάρχει περίπτωση σε κάποιους να φανεί υπερβολικό. Μα πως μπορείς να βαθμολογήσεις διαφορετικά έναν χώρο με τέτοια ιστορία?

22 Νοε 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
10-16

Ευχάριστη έκπληξη στον Κολωνό.
Τετάρτη απόγευμα 13 άτομα έχοντας κάνει τηλεφωνική κράτηση στο Χαμηλό και με δεδομένο πως την ώρα που θα πηγαίναμε ήταν κανονικά κλειστός άνοιξε το μαγαζί μόνο για εμάς. Το μαγαζί ενώ έχει την αίσθηση κουτουκιού είναι ανακαινισμένο και αποπνέει καθαριότητα.
Μεγάλα τραπέζια σε απόσταση μεταξύ του μοιράζονται στους δυο ισόγειους χώρους. Η δεξιά αίθουσα περιλαμβάνει μικρό παλκοσένικο και βαρέλια με κρασί ενώ η μεγάλη ταπετσαρία της συνοικίας δένει αρμονικά με το χώρο.

Στο δια ταύτα τώρα, δώσαμε 196 ευρώ για περίπου 4 κιλά κρασί, 1 κόλα, 1,5 κιλό παϊδάκια, 3 σταβλίσιες χοιρινές, 2 μερίδες κεφτέδες (!!! ), 1 συκώτι σχάρας (μαλακό και ψημένο με μαεστρία), 1 μερίδα κοτόπουλο, 3 πατάτες, 2 σαλάτες, 1 χόρτα, 3 τυροπιτάρια (προτεινόμενα με σουσάμι) 1 φέτα ψητή, 1 ταλαγάνι με μαρμελάδα ντομάτα, 2 τζατζίκια, 2 ανάμικτα τηγανιτά κολοκυθιά-μελιτζάνες, ψημένο ψωμάκι. Μπορεί να ξέχασα και τίποτα. Δεν δοκιμάσαμε το μπακαλιάρο σκορδαλιά που έχω ακούσει καλά λόγια (επιφυλάσσομαι). Γενικά πολύ καλή, στα συν η εξυπηρέτηση και ο χώρος. Μια καλή επιλογή κρεατοφαγίας χωρίς να ξοδευτείς.

20 Μαι 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Πήγαμε στο Χαμηλό το Σάββατο που η τηλεόραση έδειχνε Eurovision. Μάλλον αυτή ήταν η αιτία που το μαγαζί ήταν σχεδόν άδειο και χωρίς ζωντανή μουσική παρόλο που ήταν Σάββατο.

Στο δια ταύτα.
Το προσωπικό ήταν άψογο, ευγενικό και πάντα με το χαμόγελο και αφού είμασταν το 90% των πελατών γίναμε μία παρέα. Τη ζωντανή μουσική την αντικατέστησε η ιδιοκτήτρια, που σε ρόλο dj δεχόταν παραγγελιές και έκανε πρόγραμμα από το Internet.

Το περιβάλλον, μετά την ανακαίνιση, συνδυάζει το σύγχρονο περιβάλλον με πινελιές από παλιό κουτούκι. Έχει κρατήσει ακόμη και τα παλιά μεγάλα βαρέλια του κρασιού.
Το φαγητό ήταν σε καλό επίπεδο αλλά όχι κάτι που σου μένει αξέχαστο. Αυτό όμως που κερδίζει την παρτίδα είναι τα ψητά του. Σταβλίσια μπριζόλα ζουμερή, μαλακή και με καταπληκτική γεύση. Κεμπάπ από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει. Συκωτάκι όπως πρέπει ψημένο.

Ο μέσος όρος που πληρώσαμε ήταν 15€ αλλά θα έλεγα ότι τα ψητά του το άξιζαν.
Τελικά θα έλεγα ότι είναι ένα τίμιο μαγαζί, περισσότερο όμως για χειμωνιάτικες βραδιές. Εάν κάποιος είναι κοντά στην περιοχή θα πρέπει να το δοκιμάσει, ειδικά εάν έχει και ζωντανή μουσική που απ'ότι μου είπαν είναι αρκετά καλή.

Αδριανουπόλεως 30, Κολωνός

210 5131359

Σημερινές

Ανακοινώσεις

1 ΝΕΕΣ