Loader

Περιγραφή

Ανοιχτα καθημερινα.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

02 Μαι 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Σήμερα Μεγάλη Τρίτη 23/4 ήμουνα στο Κολωνάκι και, καθώς γύρω στις 2.30 μ. μ. πείνασα, αποφάσισα να τσιμπήσω κάτι επισκεπτόμενος, δυο χρόνια μετά, την ιστορική αλλά ολότελα νέα ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ (Λ).

Σας θυμίζω ότι η ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ ήταν το γαλατάδικο στη θρυλική Πλατεία του Κολωνακίου, που λειτουργούσε απ’ το 1948, με προϊόντα απ’ τον τότε προσφυγικό οικισμό της Λυκόβρυσης, με τους 300 μόνο κατοίκους του και τα κοπάδια των αιγοπροβάτων που έβοσκαν αμέριμνα εκεί.
Η Λ εξελίχτηκε σε ζαχαροπλαστείο το 1960 και σε εστιατόριο το 1969.
Τώρα, 70 χρόνια μετά το γαλατάδικο και 50 χρόνια μετά το εστιατόριο που έκλεισε πέρσι και σας πρωτοπαρουσίασα την Πρωτοχρονιά του 2017, άνοιξε την περασμένη βδομάδα μια ολοκαίνουργια και μοντέρνα ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ, που κράτησε την ίδια ιστορική επωνυμία, αλλάζοντας όμως όλα τα άλλα: ιδιοκτησία, χώρους, εξοπλισμό, προσωπικό, αστεράτους πλέον σεφ, μενού, γεύσεις και προφανώς την όλη ατμόσφαιρα!

Ας επιχειρήσω λοιπόν να εγκαινιάσω και πάλι τις κριτικές της νέας Κολωνακιώτικης ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ, που άνοιξε τις πύλες της την περασμένη Πέμπτη 18/4 και λειτουργεί καθημερινά απ’ το πρωί για καφέ και ποτά, ενώ η κουζίνα της, από 12.30 μέχρι τα μεσάνυχτα.

Ο χώρος, μέσα / έξω ανακαινίστηκε τελείως. Εξωτερικά, όπου κάθισα, υπάρχουν πάλι περί τα 30 τραπέζια για 120 περίπου θαμώνες. Τα νέα μαύρα τραπέζια και οι αναπαυτικές ξύλινες καρέκλες με ψάθινο ύφασμα στεγάζονται σε περιφραγμένο γυάλινο εξωτερικό χώρο, όπως και τα διπλανά στέκια, κάτω από μια καινούργια λευκή στέγη με δυνατά φώτα και λειτουργικές σόμπες οροφής.
Εσωτερικά, υπάρχει μακρόστενος καναπές και δύο-τρία τραπέζια, για 12-15 άτομα, ενώ δεσπόζει το μεγάλο μπαρ, με λευκά μάρμαρα και πολύ ξύλο.

Στο υπόγειο βρίσκεται η κουζίνα με τους σεφ να πραγματοποιούν τα θαύματά τους, ενώ στο πατάρι, όπου ανεβαίνεις απ’ τη λευκή μαρμάρινη σκάλα, είναι η ανδρική και η γυναικεία τουαλέτα, πεντακάθαρες, με εντυπωσιακά, λευκά μάρμαρα επίσης σε τοίχους και δάπεδα, αυτόματες βρύσες με φωτοκύτταρο, καθώς και στεγνωτήρες χεριών που αγκαλιάζουν τις παλάμες και σε στεγνώνουν σε 5-10 δευτερόλεπτα!
Ομολογώ πως ο αρχιτέκτονας, Σάκης Κυριακίδης, όπως πληροφορήθηκα, έκανε εξαιρετική δουλειά, σε έναν περιορισμένο μάλλον εσωτερικό χώρο!

Εξωτερικά, με τη βαβούρα της πλατείας, δεν ακουγόταν η μουσική. Μέσα, όμως, επισκεπτόμενος τις τουαλέτες, άκουσα ωραία, σύγχρονη γαλλική μουσική, lounge & jazz.

Στο τραπέζι μου έφεραν ένα όμορφο μαύρο σουπλά, περίεργου καμπύλου σχήματος με σχεδιασμένες ανάγλυφες στρογγυλοειδείς πετρούλες διαφόρων μεγεθών, αλλάζοντας σερβίτσια και οικολογικές χαρτοπετσέτες, με το κυρίως πιάτο και το επιδόρπιο.
Ζήτησα νερό βρύσης, που ήρθε σε μοντέρνο χρωματιστό ποτήρι και ανανεώθηκε δυο φορές, ενώ δεν παρήγγειλα ψωμί.

Στην εξυπηρέτηση ήταν τέσσερα παιδιά, τρία αγόρια και ένα κορίτσι, όλα τους ιδιαίτερα ευγενικά, πολύ πρόθυμα και ενημερωμένα πάνω στο νέο γαστρονομικό αντικείμενό τους, ντυμένα όλα ομοιόμορφα με μαύρα παντελόνια, σιελ πουκάμισα και μπλε ποδιές. Ο επαγγελματισμός, σπάνιος σήμερα, σε προϊδεάζει ευμενώς για ό, τι θα ακολουθήσει!

Πάμε τώρα στην εξαιρετικού ενδιαφέροντος επιλογή των δύο σεφ: executive chef είναι ο Παύλος Κυριάκης με προϋπηρεσία στο βραβευμένο LYCABETUS της Σαντορίνης και προηγούμενη θητεία στη ΣΠΟΝΔΗ.
Head & pastry chef είναι ο ταλαντούχος Γιώργος Ρουσσάκης, που με εντυπωσίασε με ό, τι δοκίμασα. Επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, πληροφορήθηκα κατόπιν ηλεκτρονικά ότι έχει θητεύσει στο τριάστερο κατά Michelin εστιατόριο Ann Sophie Pic, στην πόλη Valence της Νότιας Γαλλίας!

Το μενού τους, ιταλικής και μεσογειακής γενικότερα κουζίνας, αποτελείται από καμιά 10αριά ορεκτικά και σαλάτες, σε τιμές από 6-22 €, όπως: καρπάτσιο λαυράκι ή μόσχου, τάρτα σπανάκι με τραχανά, κ. λπ. Επίσης, καμιά 10αριά πιάτα με ριζότο ή πάστα, στα 12-18 €, πέντε πίτσες, από 12-15 € και έξι κρεατικά και ψάρια, από 15-28 €, περίπου.
Παρασκευάζουν ακόμη τέσσερα γλυκά και συγκεκριμένα: τιραμισού, millefeuille, pavlova, και πανακότα, το ένα καλύτερο απ’ το άλλο, σε τιμή 7.50 €.

Ήμουν μόνος μου, οπότε παρήγγειλα τα εξής:

• Απ’ τα ζυμαρικά, μία μερίδα casarecce με τρούφα. Πρόκειται για τα ζυμαρικά της Σικελίας, που φτιάχνονται από σιμιγδάλι σκληρού σίτου και νερό. Ήρθαν σε βαθύ πιάτο, φτιαγμένα al dente, όπως πρέπει για τα συγκεκριμένα ζυμαρικά, και είχαν προσθήκη από τρίμματα μαύρης τρούφας, σε συνδυασμό με τριμμένο τυρί. Ζήτησα και πρόσθεσα λίγη ακόμη παρμεζάνα, και κυριολεκτικά απόλαυσα μια εξαιρετικής νοστιμιάς πάστα. Τιμή, στα 15 €.

• Απ’ τα γλυκά ζήτησα την pavlova, το δημοφιλές επιδόρπιο που πήρε το όνομά του απ’ τη διάσημη Ρωσίδα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα. Ήταν χορταστικό, πρωτότυπο και κυριολεκτικά εκπληκτικής γεύσης! Εύγε Γιώργο Ρουσσάκη, σε σένα και τους Γάλλους ειδήμονες που σε εκπαίδευσαν!!
Το γλυκό αυτό περιείχε άφθονη, τραγανή μαρέγκα τόσο στη βάση του όσο και περιμετρικά, κρέμα λεμονιού, ποικιλία από φρούτα του δάσους, καθώς και στον πυρήνα του, κι εδώ έγκειται η πρωτοτυπία του έμπειρου σεφ, δροσιστικό σορμπέ από ολόφρεσκο μάνγκο. Ήταν ένα ποίημα, που για χάρη του ξέχασα για λίγο τη λατρεία μου της σοκολάτας, και που μόνο γι’ αυτό αξίζει μια επίσκεψή σας στη Λυκόβρυση, συνδυάζοντάς το με καφέ ή ποτό. Τιμή, στα 7.50 €, χίλιες φορές χαλάλι!!

Πλήρωσα 22.50 € και είχα μια ενδιαφέρουσα γαστρονομική εμπειρία, που σας προτείνω για την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στα πέριξ.

Απ’ απ’ τον παλιό γαλατά και το κλασικό ελληνικό εστιατόριο δεκαετιών, περάσαμε πλέον στην εποχή της φίνας μεσογειακής κουζίνας, που διεκπεραιώνουν άψογα οι δύο επιλεγμένοι επαγγελματίες σεφ.
Κάθε πράγμα, πράγματι, στον καιρό του!
Ευχές για καλό Πάσχα!!

Δες παλαιότερη κριτική για το ίδιο εστιατόριο απο τον χρήστη piperman.

Πλατεια Κολωνάκιου 8, Κολωνακι

210 3616712

Σημερινές

Ανακοινώσεις

1 ΝΕΕΣ

FATIMA'S
Ένα υπέροχο ταξίδι στο...
Multi Ethnic
Αγ. Ανάργυροι