Loader

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

18 Σεπ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Συχνά-πυκνά φιλοξενούμε φίλους και συνεργάτες εξ Εσπερίας ορμώμενους, οι οποίοι επιθυμούν την μέθεξη από την συμμετοχή στην ελληνική ιστορία και κουλτούρα, όση μας έχει πλέον απομείνει.

Προσπαθούμε να τους δείξουμε τα καλύτερα και να αποφύγουμε τα χειρότερα για δύο λόγους: Ελπίζουμε στην διόρθωση των αρνητικών άρα προσπαθούμε να μην χαρακτηριστεί η ταλαίπωρη Ελλάς από μία δύο αστοχίες. Ο δεύτερος λόγος είναι καθαρά εγωιστικός, έχω βαρεθεί να απολογούμαι για τις γυφτιές του κάθε πονηρού Ελληναρά. Και ως γυφτιές εννοώ συμπεριφορές γνωστες στον καθένα από εμάς και όχι ως αναγνωριστικό φυλής, για να προλάβω παρατράγουδα.

Acropolis!, ανεφώνησαν, λοιπόν, οι εξ Ιβηρικής χερσονήσου άρτι αφιχθέντες φίλοι. Το Μουσείο ή το χώρο, ρώτησα. Todos! απάντησαν. ΟΚ. Κυριακή Μουσείο, Δευτέρα στον βράχο.

Εξαιρετικό το Μουσείο της Ακρόπολης, όπως πάντα. Επισκεφθήκαμε και την έκθεση "Emotions" που πραγματεύεται την έκφραση των συναισθημάτων μέσω της τέχνης στην Αρχαία Ελλάδα. Ηυφράνθημεν πνευματικώς και μετά το MUSEO, ακολούθησε βόλτα στης Πλάκας της ανηφοριές, ενώ μας ακολουθούσαν εσμοί μικροπωλητών που μας πασάραν από καρφίτσα μέχρι υπερωκεάνειο.

Έλα που πεινάσαμε και κουραστήκαμε, και θαύμασαν οι φίλοι μας την γραφική Πλάκα και ενάντια στην όποια λογική αντίρρηση μπορεί να είχα, είπαν "Ας κάτσουμε εδώ, ωραία είναι! " Οντως ωραία ήταν. (για εικόνες www. zorbasrestaurant-plaka. gr). Ωραία στρωμένα τραπεζάκια, τακτοποιημένα με καλή σχετικα αραίωση, με μια γλάστρα με βασιλικό στην μέση. Το περιβάλλον απο τα ωραία πλακιώτικα στενα, ενώ φυσούσε κι ενα ελαφρό αεράκι την Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου, ότι πρέπει για μετά την πεζοπορία μέσα στον ήλιο.

Οι σερβιτόροι αρκετά περιποιητικοί και γρήγοροι, ευγενικοί, λίγο απόμακροι, όμως και με ελάχιστο υφάκι που χάλαγε αδιόρατα την πολύ καλή εικόνα, γι αυτό και τα 3 τοματόπουλα.

Στο ψητό. Παραγγείλαμε μεζεδάκια, σαγανάκι κεφαλοτύρι, τυροπιτάκια, κολοκυθοκεφτέδες, κεφτεδάκια σχάρας, ντολμαδάκια γιαλαντζί, τζατζίκι, πατάτες τηγανιτές, σαλάτα ντάκο και φυσικά τον απαραίτητο μουσακα. Ηπιαμε ένα καραφάκι Πλωμάρι και μισό κιλο χύμα λευκό κρασί, ενώ μας χρέωσαν και δύο εμφιαλωμένα νερά και ψωμί.

Για το νερό και το ψωμί δεν παραπονέθηκα. Το ψωμί χρειαζόταν για τις βουτιές στο λαδάκι και στο τζατζίκι, ενω πάντοτε οι ξένοι φίλοι μου παραπονούνται για την αδιόρατη μυρωδιά χλωρίου του νερού βρύσης της Αθηνας. Οι τιμούλες όμως ήταν κάπως. Ενενήντα λεπτά το άτομο το ψωμί και €2,20 (! ) η φιάλη του λίτρου. Πλάκα δεν θέλατε; Καλά να πάθετε!

Τα υπόλοιπα εδέσματα κυμάνθηκαν σε σχετικά μέτριες τιμές. Δυστυχώς η μετριότης ήταν ο κανόνας και στην γεύση. Οπερ...

Σαγανάκι άριστο, μαστιχωτό, χωρίς κουρκουτι, με λίγο αλευράκι, ισα να μην κολλάει στο τηγάνι. Τυροπιτάκια με φύλλο σφολιάτα, εμφανώς κατεψυγμένα και ψημένα, γέμιση μετρίως αδιάφορη και το φύλλο να τρίβεται και να ξεκολλάει. Κολοκυθοκεφτέδες νόστιμοι, με προοπτικές, που τους κοπήκαν τα φτερά από το λάδι στο οποίο τηγανίστηκαν και ξεροψήθηκαν με αποτέλεσμα το εξωτερικό τους από χρυσό να μεταλλαχθεί σε καφέ, σημείον έναρξης σχηματισμού ακρυλαμιδίων.

Κεφτέδες σχάρας, πλακουτσωμένοι ώς μικρά μπιφτέκια, μηδενικά αφράτοι, σκληροί, μάλλον επίσης ΚΤΨ. Τζατζίκι απλά καλό, ελάχιστα σκορδάτο, με μια λέξη "τουριστικό". Ντολμαδάκια αποτυχημένα, με ρύζι παραβρασμένο, μεταλλαχθέν σε λαπά, όποια φιλότιμη προσπάθεια στο ωραίο τύλιγμα και στην παρουσίαση πήγε στον βρόντο, δεν τα έφαγε κανείς, ούτε οι υποτιθέμενα άμαθοι στον ντολμά φίλοι.

Πατάτες απλά καλές. Τελεία. Η σαλάτα ντάκος υπέροχη. Μεγάλη ποσότητα, καλή ντομάτα, φέτα και καλό λάδι και ρίγανη, ίσως το καλύτερο πιάτο.

Τέλος ο μουσακάς. Ο κιμάς καλός, καθώς και η μελιτζάνα, όχι ιδιαίτερα λαδερά, χωρίς κάψιμο στον ουρανίσκο από το λάδι. Η μπεσαμέλ άνοστη, σαν ετοιματζίδικη. Αλήθεια, γιατί κανείς δεν κάνει πιά παραδοσιακό Σμυρνιό μουσακά με αυγογιαουρτόκομμα αντί μπεσαμέλ, που ειρήσθω εν παρόδω είσήχθη στην νεοελληνική κουζίνα απο τον Νικόλαο Τσελεμεντέ.

Το χύμα κρασί απλά καλό, διεκπεραιωτικό.

Στο τέλος κέρασμα πιατέλα με καρπούζι.

Ολα τα παραπάνω, μαζί με τα ποτά €74. Τηρουμένων των αναλογιών και του χώρου, μείον τα αρνητικά της γευστικής εμπειρίας μας κάνουν τα 2 τοματόπουλα.

Συμπέρασμα: Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για το ότι δεν ήταν καλύτερα. Τα ντολμαδάκια δεν θα έπρεπε να έχουν βγεί ποτέ απο την κουζίνα. Οσο για τα τυροπιτάκια, τα κεφτεδάκια και τους κολοκυθοκεφτέδες, λίγη προσπάθεια χρειαζόταν για να είναι αξιοπρεπέις μεζέδες και όχι στο όριο της απόρριψης, κι ας ήταν κάποια απο αυτά ετοιματζίδικα.

Θα ξαναπάω; Οχι αν έχω επίλογή ή αν δεν μάθω ότι κάτι άλλαξε. Δεν μετάνιωσα, όμως. Ο χώρος ήταν υπέροχος, το αεράκι υπέροχο, η παρέα υπέροχη, όχι όμως η γευστική εμπειρία. Αλλα κι ένας λόγος που γράφουμε εδώ, είναι να μοιραζόμαστε εμπειρίες και να προστατεύουμε αλλήλους απο κακοτοπιές, εκτός απο συστάσεις για το που θα βρούμε την πλησιέστερη εμπειρία στην τελειότητα.

ΥΓ. Ακρυλαμίδιο. Ουσια που δημιουργείται όταν αντιδρούν συγκεκριμένα αμινοξέα πρωτεϊνών με τα σάκχαρα των τροφών σε μεγάλες θερμοκρασίες ψησίματος και κύρίως τηγανίσματος. Είναι πιθανώς καρκινογόνος, και αν και δεν παθαίνεις κάτι άμεσα, πιθανόν έχει σωρευτική δράση. Το χρωματικό εμπειρικό όριο είναι όταν το φαγητό από κίτρινο-χρυσό χρώμα παίρνει καφέ και μετά μαύρο. Το αποφευγουμε λοιπόν και καθαρίζουμε πάντα τα καμένα στο φαγητό μας.

Προσοχή, η παραπάνω αντίδραση πρωτεινης με σακχαρα σε "κανονική"| θερμοκρασία είναι η γνωστή αντίδραση Maillard που είναι επιθυμητή διότι δίνει το ωραίο χρυσό χρώμα στα ψητά και στα προϊόντα ζαχαροπλάστικής, καθώς και εμπλουτίζει την γέυση. Είναι ο κύριος λόγος που "θωρακίζουμε" το κρέας.

Παν μέτρον άριστον, δηλαδή....

Σημερινές

Ανακοινώσεις

1 ΝΕΕΣ

ΑΛΕΠΟΥ (Η) (ΠΕΤ...
Γεύσεις μετά μουσικής ...
Μουσικά Μεζεδ/λεία
Πετρούπολη