Ο ΚΩΣΤΑΣ

Σουβλάκι & Σχάρα

  Μητροπόλεως & Πεντέλης 5, Σύνταγμα [Χάρτης]
  210 3228502



Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Σουβλάκι & Σχάρα - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Φεβ
21
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
-

Όταν περνάς πολύ χρόνο στο κέντρο της Αθήνας σιγά σιγά παθαίνεις ώσμωση με αυτό και τους ανθρώπους του. Το αγαπάς με τα καλά του και τα κακά του. Ο Κώστας στην πιο-κει-από την Μητροπόλεως είναι ένα γαστρονομικό τοπόσημο της πόλης τούτης.

Έχει στοιχεία cult (πχ την τσιμπίδα και την σχαρίτσα υγραερίου που χωράει 5-6 καλαμάκια), η εξυπηρέτηση είναι ανυπέρβλητα ευγενική, είναι αδιαμφισβήτητα ένα καθαρότατο μαγαζί, η γεύση του είναι χρονοταξίδι (θυμήθηκα τον παππού μου να μου παίρνει σουβλάκι καλοκαίρι δίπλα στη θάλασσα όταν ήμουν 5 χρονών παιδί), η ποιότητά είναι αυτή που θα όφειλαν να έχουν και οι υπόλοιποι και απλά δεν την έχουν.

Αξίζει όπως και δήποτε δοκιμή. Η γεύση είναι παιδικής ανάμνησης (πχ ο Παρνασσός Ιπποκράτους και Ακαδημίας). Δεν είναι κάτι απίστευτο αλλά έχει μια παλιομοδίτικη απλότητα και σαφήνεια. Η ποιότητα -το ξαναλέω- είναι αυτή που οφείλει να είναι. Έχει και μια αξιοπρεπή ποικιλία από μπύρες. Αμέ...
Αν θα τρώτε συχνά εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το πόσο χρόνο είστε διατεθειμένοι να χάσετε κάνοντας ουρά. Ώρες αιχμής το μισάωρο είναι για πλάκα. Μετά την μία το μεσημέρι μπορεί να πας και να σου πει ότι έχει προπωλήσει το κρέας που έχει μέχρι την ώρα κλεισίματος. Αν εργάζεσαι δίπλα και έχεις κολλητιλίκια αξίζει να παραγγέλνεις και μετά να πετάγεσαι να τα πάρεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση νομίζω ότι είναι λίγο βίτσιο να κάθεσαι τακτικά στην ουρά για ένα σουβλάκι τριών-τεσσάρων μπουκιών που (ναι, είπα για ποιότητα και γεύση) έχει πάνω από δύο ευρώ.

Το 2/4 στην εξυπηρέτηση αναφέρεται στην εμμονή με την συγκεκριμένη ψησταρίτσα υγραερίου (πρέπει να είναι 20Χ30) καθώς αυτή δημιουργεί τις ουρές (από την άλλη προσδίδει στην φήμη του μαγαζιού καθώς "είναι τόσο καλό που έχει πάντα ουρά", πρακτική σαν αυτή της "σκληρής πόρτας" το πάλαι ποτέ σε κάτι κλαμπ).

Το 2/4 του χώρου αναφέρεται στο ότι ο χώρος είναι για μέχρι 4-5 πελάτες στριμωγμένους κι όρθιους και απλά δεν έχει κάτι άλλο.

Το 2/4 στο VfM συνυπολογίζει στην γεύση την ταλαιπωρία και το κόστος.

Παρέκβαση: Αν θυμάμαι καλά στο "Γυναίκες" ο Μπουκόβσκι ανέφερε για τον Καμύ ότι δεν πέθανε την ημέρα του τροχαίου αλλά την ημέρα που βραβεύθηκε με το Νόμπελ. Νομίζω ότι κάποιες μεγάλες αξίες είναι μεγάλες όσο παραμένουν λαϊκές κι απλές. Όταν φορτωθούν με υπεραξίες από ανθρώπους που έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους -και αποκτήσουν συνειδητότητα αυτού του πράγματος- παύουν να είναι μεγάλες αξίες και γίνονται λίγο δήθεν. Είναι ερωτήματα του τύπου: πάνε τα ρεμπέτικα στο Μέγαρο Μουσικής; ο μπακαλιάρος σκορδαλιά μπορεί να σερβιριστεί σε εστιατόριο nouvelle cuisine; Τα ως άνω ερωτήματα αν αναστραφούν καταδεικνύουν άμεσα τον εδώ προβληματισμό: τα ρεμπέτικα θα μουρμουρίζονταν από λούστρους κι οικοδόμους κι απόκληρους αν ήθελε εισιτήριο 50 ευρώ για να τα ακούσεις live; αν τα εστιατόρια nouvelle cuisine σέρβιραν μπακαλιάρο σκορδαλιά θα γινόταν ποτέ το εθνικό πιάτο της 25ης Μαρτίου;

Το ίδιο φοβάμαι ότι ισχύει για όλα τα λαϊκά ταβερνάκια του κέντρου (Κληματαριά, Άμα Λάχει κτλ), το οποίο κέντρο καθώς ξανάγινε μόδα, έχει αποκτήσει μια πρόσθετη αξία που μέχρι πρότινος δεν είχε. Πολλοί καταστηματάρχες -και δικαίως πολλές φορές- προσθέτουν αυτήν την αξία στις τιμές τους.
Εξίσου αμείλικτο είναι το ερώτημα: τι να κάνει ο Κώστας αν έγινε της μόδας (για οποιοδήποτε λόγο) κι έχει ουρά μιας ώρας; φταίει ο ίδιος; Εκεί υπάρχουν δύσκολες απαντήσεις. Μία είναι ότι απλά ο χρόνος αλλάζει τα πράγματα. Άλλη είναι ότι ως ενεργητικά υποκείμενα της ιστορίας συμμετέχουμε στην διαμόρφωση του παρόντος κι ως εκ τούτου πάντα έχουμε ευθύνες. Σε κάθε περίπτωση ζυγιάζεις και κρατάς ό, τι σου αρέσει αποδεχόμενος την παρούσα πραγματικότητα. Κι ο Κώστας έχει ωραίο σουβλάκι.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Σουβλάκι & Σχάρα - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Απρ
23
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
-

Ο Κώστας και η Πόπη συνεχίζουν την παράδοση του παππού Κώστα από το μαγαζάκι της Αδριανού στην Πλάκα τώρα στην Πεντέλης στο Σύνταγμα. Προσοχή: Μην τον μπερδεύετε με τον έτερο συνονόματο σουβλατζή Κώστα της πλατείας Αγ. Ειρήνης!

Αλάδωτη πίτα, καθαρό κρέας (χοιρινό καλαμάκι και μπιφτεκάκι), γιαούρτι, μαϊντανός, ντομάτα και κόκκινο πιπέρι. Οι πατάτες και το τζατζίκι δεν ανήκουν σε αυτή την παλιά και δοκιμασμένη συνταγή.

Το σουβλάκι του Κώστα είναι αντικειμενικά μικρό στο μέγεθος, παραγγέλνω πάντα δύο και διαλέγω μονίμως το χοιρινό καλαμάκι. Βρίσκονται ανοικτά από το πρωί και όταν τα σουβλάκια της ημέρας τελειώνουν αργά το μεσημέρι, τότε τα παιδιά κλείνουν. Από την εμπειρία μου κατά τις 4μμ έχουν ξεκινήσει να μαζεύουν. Αν μια μέρα αποφασίσεις να πας αργά, θα πρότεινα να μην το διακινδυνεύσεις, είναι καλύτερα να έχεις πάρει τηλέφωνο. Δέχονται και παραγγελίες με την προϋπόθεση ότι θα παραλάβεις εσύ από το μαγαζί.

Έχει πάντα κόσμο να περιμένει, οπότε η υπομονή είναι απαραίτητη ειδικά στις μεσημεριανές ώρες αιχμής. Τα παιδιά όμως είναι πολύ ευγενικά πάντα. Θα διαπιστώσεις από την οικειότητα ότι με την πλειοψηφία των πελατών έχουν σχέση πολλών ετών.

Ο χώρος δεν είναι ιδιαίτερος, μικρός χωρίς τραπέζια και καρέκλες. Θα βρεις μόνο ένα πάσο μες το μαγαζί, όπου μπορείς να ακουμπήσεις τη μπύρα ή το τσιπουράκι σου. Έξω στο πεζοδρόμιο υπάρχει ένα ξύλινο παγκάκι, όπου θα μπορούσες να καθήσεις, αν προλάβεις! Οι περισσότεροι είτε θα σταθούν δυο λεπτά έξω στο πεζοδρόμιο να φάνε είτε θα τα πάρουν πακέτο για το γραφείο.

Επίσης ο χώρος εντός είναι η επιτομή της καθαριότητας, ο ίδιος ο Κώστας δεν αγγίζει καν τα χρήματα με τα χέρια του, παρά μόνο με την τσιμπίδα -ιδιαιτερότητα που κρατά από τον παππού του.

Δεν είναι φθηνό αλλά τελικώς μεγάλο ρόλο πρέπει να παίζει πάντα η ποιότητα, ακόμα και στα σουβλάκια, έτσι δεν είναι; Εδώ η ποιότητα είναι αδιαπραγμάτευτη και ακλόνητη τα τελευταία... 50 χρόνια.

Τρώω από παιδί αυτό το σουβλάκι, έχει παραμείνει το ίδιο γευστικά και ποιοτικά και μου αρέσει γι' αυτό που είναι. Απλό, λιτό και πεντανόστιμο.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Σουβλάκι & Σχάρα - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Δεκ
22
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
-

Επισκέφτηκα το μαγαζί πριν λιγο καιρό κυρίως λόγω της περιέργειας μου εξαιτίας των θετικών σχολίων και σχεδόν κάθε εβδομάδα από τότε ανυπομονώ για την εβδομαδιαία επίσκεψη

Σουβλάκι με απλά υλικά, ελαφρύ, αλαδωτη πίπα, καλό κρέας με μαντανο, κρεμυδι, πιπέρι καυτερό και γιαούρτι, απλό αλλα μοναδικό
Για μένα είναι εξαιρετική επιλογη

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Σουβλάκι & Σχάρα - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Νοε
09
2014
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
1-9

Ήθελα πολύ καιρό να δοκιμάσω αυτό το περιβόητο σουβλάκι. Το μαγαζί είναι μια αδιάφορη και βαρετή τρύπα όπου μονο 3-4 άνθρωποι χωράνε να κάτσουν, και αυτοί σε ένα πάγκο σχεδόν όρθιοι.

Εντάξει δίνεις σουβλάκι στο χέρι αλλα είμαι σίγουρη ότι αν είσαι μερακλής μπορείς να κάνεις κάτι καλύτερο έστω και με μια τρύπα. ΑΛΛΑ το μαγαζί είναι πεντακάθαρο, πραγματικά γυαλίζει και αυτό κάνει το 1/4 2/4.

Είναι συμπαθητικοί και αγαπητοί οι ιδιοκτήτες αν κρίνω από τη σχέση με τους διάφορους θαμώνες που περάσανε στα 20 λεπτά που περίμενα για να πάρω 1 σουβλάκι, το οποίο θέλει περίπου 75 δευτερόλεπτα για να ετοιμαστεί. Γύρο δεν έχει.

Έχει καλαμάκι μόνο (ωραίο κρέας, αυτό έλειπε άλλωστε), πίτα αλάδωτη (αυτό έλειπε) και κρεμμυδάκι, μαιντανό, ντοματούλα, καυτερό πιπέρι, και κάποιο γιαούρτι (ή μείγμα γιαούρτι - τυρί). Αυτά τα 7 υλικά. Είναι νόστιμο, το οποίο πρέπει να προσπαθήσεις για να μην το πετύχεις αν έχεις ένα καλό κρεωπόλη, μανάβη, και ξέρεις να ψιλοκόβεις μαιντανό, ντομάτα και κρεμμυδάκι. Κάνει 2,20 ευρώ και είναι λίγο μικρό.

Ωραία ναι, καλό είναι, επίπεδα πάνω από την πλειοψηφία των σουβλατζίδικων στη χώρα και ειδικά στην περιοχή που σου δίνουνε λίπος τυλιγμένο σε λάδι με χοντροκομμένα λαχανικά που δεν χωράνε στο στόμα σου και γίνεσαι και χάλια, αλλά ο συνονόματος στην Αγία Ειρήνη είναι και πιο μερακλής και πιο φτηνός.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Σουβλάκι & Σχάρα - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Νοε
27
2014
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
1-9

Μια από τις πρώτες πραγματικά ψιλο-κρύες (για τα δεδομένα της Αθήνας) μέρες του φετινού χειμώνα βγήκα για λίγο από το γραφείο στο κέντρο της πόλης για 1-2 ρουτινιάρικες δουλειές, που με έφεραν στην αρχή της Μητροπόλεως.

Ήταν μεσημεράκι κι η μέρα επρόκειτο να έχει μακρύ πρόγραμμα – συνεπώς χρειαζόμουν κάτι πιο «πλούσιο» σε σχέση με τα συνήθη κακοφτιαγμένα σνακ ή ακόμα και με τη λογική «τοστάκι από το σπίτι». Κάπως έτσι θυμήθηκα ότι εδώ και καιρό είχα βάλει στη λίστα με τα γαστρονομικά μου “desiderata” το πολυσυζητημένο σουβλατζίδικο του «Κώστα» στην Πεντέλης, κάθετη της Μητροπόλεως, ακριβώς δίπλα στο κουφάρι του άλλοτε Υπουργείου Παιδείας.

Είναι αλήθεια πως σε μια πρώτη βόλτα μπορεί και να μην παρατηρήσει κανείς το μαγαζί (ούτε κι εγώ το είχα ποτέ προσέξει, μέχρι που διάβασα σχετικά). Ένα πιο προσεκτικό μάτι ίσως αναρωτηθεί για την παρουσία αρκετών ανθρώπων έξω από αυτό – καίτοι τίποτα δε μαρτυρά εκ πρώτης όψεως ότι πρόκειται για σουβλακερί.

Για να μη μακρηγορώ: Ο Κώστας είναι ένα μάλλον μικρό μαγαζί, κάτι λίγο παραπάνω από αυτό που θα λέγαμε «τρύπα». Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η μικροσκοπική εστία πάνω στην οποία ψήνει τόσο τις πίτες όσο και τα σουβλάκια του. Στο μαγαζί, από ό, τι είδα, υπάρχουν δύο άνθρωποι: ο ψήστης (κατάλαβα ότι πρόκειται για τον ίδιο τον ιδιοκτήτη) και μια βοηθός για τις επικουρικές δουλειές.

Συμφωνώ κι εγώ με την παρατήρηση περί καθαριότητας – σχεδόν δεν αντιλαμβάνεσαι ότι μπαίνεις σε ψητοπωλείο (χωρίς και πάλι το μαγαζί να δίνει την αίσθηση του αποστειρωμένου). Η επιγραφή «όχι άγχος» είναι αναρτημένη σε 2-3 σημεία – και ευλόγως, γιατί είναι σχεδόν αναμενόμενο ότι χρειάζεται υπομονή μέχρι την εξυπηρέτηση.

Εγώ περίμενα 15 λεπτά σε μια στιγμή με αρκετό μεν, αλλά όχι πάρα πολύ κόσμο. Κάποιοι επιλέγουν να φάνε τα σουβλάκια τους επί τόπου, είτε μέσα στον στενό χώρο του μαγαζιού, είτε ακουμπώντας σε μια μικρή μπάρα που έχει τοποθετηθεί στο πεζοδρόμιο.

Κάποιες παρατηρήσεις:
- Μου έκανε μεγάλη (και θετική) εντύπωση ότι ενώ το μαγαζί βρίσκεται σε ένα τόσο κεντρικό σημείο της πόλης, οι περισσότεροι πελάτες που περίμεναν μαζί μου εκείνη την ώρα ήταν γνωστοί με το όνομά τους στα παιδιά του μαγαζιού – πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μια σταθερή πελατεία που έρχεται και επανέρχεται στο κατάστημα. Κάποιοι εξ αυτών παρήγγειλαν συνοδευτικά και μπύρα ή τσίπουρο, το οποίο ομολογουμένως θα τραβιόταν μια χαρά με το κρύο της ημέρας.

- Η ανθρωπογεωγραφία των πελατών, όσο μπόρεσα να την οσμιστώ, ποίκιλλε: μέσος όρος ηλικίας γύρω στα 50, προερχόμενοι ως επί το πλείστον από το χώρο του εμπορίου και των γύρω καταστημάτων, χωρίς να λείπουν και κάποιοι πιο σενιαρισμένοι χαρτογιακάδες.

- Το μενού είναι απολύτως συγκεκριμένο, το βλέπει άλλωστε κανείς μπροστά του με το που μπαίνει στο κατάστημα: χοιρινό σουβλάκι, τυλιχτό ή καλαμάκι, μπιφτέκι παρομοίως (προσφέρεται και αυτό και πρέπει να έχει τους φανατικούς οπαδούς του, καίτοι δεν αναγράφεται ρητά στον προαναφερθέντα κατάλογο), ποτά και αναψυκτικά. Το τυλιχτό συνοδεύεται με γιαούρτι, πράσινα σαλατικά, ντομάτα, κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι.

- Πήρα για δοκιμή δυο τυλιχτά με χοιρινό, χωρίς ντομάτα (γενικά θεωρώ ότι οι πατάτες και η ντομάτα αδυνατίζουν τη γεύση στο σουβλάκι και δεν τα προτιμώ ποτέ) και τα πήγα στο γραφείο για να τα απολαύσω με την ησυχία μου.

Η άποψή μου: άξιζε σαφώς και η αναμονή και τα 20 λεπτά παραπάνω που πλήρωσα για κάθε τυλιχτό σε σχέση με το «δημοκρατικό» δίευρο που επικρατεί στη σουβλακοαγορά. Καλά υλικά, πολύ προσεγμένο ψήσιμο. Και το μυστικό: το μείγμα από πιπέρια, που έκανε το σουβλάκι αρκούντως καυτερό, ιδίως για τις ανάγκες και την προδιάθεση μιας κρύας μέρας. Τόσο, που δε μου έλειψε ούτε το τζατζίκι που επιλέγω πάντα για τα σουβλάκια και που εδώ αντικαθίσταται (επιτυχώς, αν κρίνω από το συνολικό αποτέλεσμα) από σκέτο γιαούρτι.

Συμπερασματικά: Αν δε βιάζεστε, αν δεν είστε κουρασμένοι, αν είστε της λογικής ότι «το καλό πράγμα (μπορεί και να) αργεί να γίνει» (ακόμα κι αν πρόκειται για αυτό που όλοι ξέρουμε ως κατεξοχήν γρήγορη και αποτελεσματική «συνταγή» της ελληνικής κουζίνας), περάστε από τον Κώστα. Νομίζω ότι δεν θα το μετανιώσετε.