Loader

Περιγραφή

Μια παραδοσιακή οικογενειακή ταβέρνα στη Μάνδρα Αττικής ειδικευμένη στο «Κρέας στα κάρβουνα»

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

26 Σεπ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Έχω ξαναγράψει ότι η εξέλιξη της κατάστασης ενός καταστήματος εστίασης είναι μία δυναμική διαδικασία.

Ολοι μας ξαναγράφουμε κριτικές για το ίδιο χώρο εστίασης που έχουμε επισκεφθεί, για να επιβεβαιώσουμε το επίπεδο με το οποίο αναφέρεται αυτός ο χώρος, να επαινέσουμε και να καταδείξουμε τυχόν βελτίωση ή να επισημάνουμε τις κατά την γνώμη μας ελλείψεις ή αστοχίες που μπορεί στο μεταξύ να προέκυψαν, πάντα κατά την υποκειμενική μας γνώμη.

Επίσης, η γνώμη καθε ενός συναγωνιστή δεν απαιτείται να συμπίπτει με αυτές άλλων. Ο καθείς έχει υποκειμενικά κριτήρια τα οποία σεβαστα, αρκεί να αιτιολογούνται (π. χ. δεν παίζει να γράφουμε το τζατζίκι δεν μου άρεσε γιατί έτσι), και ο καθε αναγνώστης των κριτικών έχει την επιλογή να ταυτιστεί με τα γραφόμενα σε όπoιον βαθμό θέλει.

Και γιατί παρακαλώ, ξύπνησα πρωί πρωι και άρχισα την ανάλυση για τις κριτικές του ask4food? Δίοτι παραφράζοντας την αναγραφή εξέχοντος μέλους, "Φίλοι, μεν, οι της Ελαίας επιχειρώντες, φίλτατοι, δε, οι αναγνώστες της εμής κριτικής".

Κυριακή μεσημέρι κατά τις 3, αναμένω αφικνούμενους εξ Αγγιστρίου φίλους οι οποίοι συνεχίζουν το βράδυ για το κέντρο της Ιβηρικής. Ωραία! Ας πάμε για παραδοσιακό παϊδάκι στην Ελιά και μετά μέσω Αττικής Οδού στον αερολιμένα μας.

Γνωρίζοντας ότι την Κυριακή γίνεται ένας χαμός, προνοητικός ών, τηλεφωνώ κατά τις 12 και ρωτώ για να κλείσω τραπέζι για τις 3μιση. Πρώτη κρυάδα, "Τραπέζι τέτοια ώρα δεν κρατάμε". "Ναι, αλλά μην έρθουμε και δεν βρούμε τίποτα να φάμε;". "Είμαστε ανοιχτά μέχρι τις 1 τα μεσάνυχτα, σήμερα. Ωστόσο δεν μπορούμε να σας κρατήσουμε τραπέζι ή συγκεκριμένο φαγητό"

Απορία: Αφού είναι ανοιχτά μέχρι τις μία, γιατί μπορεί να έχουν τελειώσει κάποια εδέσματα απο τις 3 το μεσημέρι; Και αν είναι έτσι, τι θα φάνε οι βραδινοί; Δηλαδή αμα βάλουν δευτερη σούβλα κοκορέτσι να ψήνεται για να είναι έτοιμο στις 3 ή στις 4, αφού ο κόσμος έρχεται σωρηδόν, δεν παίζει; Δεν απαντήθηκε ποτέ. Μπορεί να υπάρχει κάποιο προαπαιτούμενο στην ψηστική τέχνη που να αιτιολογεί το γεγονός αυτό, αλλά διαφεύγει της εμής λογικής.

Τέλος πάντων, συνυπολογίζοντας και την πρόσφατη ανακάινιση καθώς και την εμπειρία από τις πάντα απαστραπτουσες τουαλέτες, η ζυγαριά έγειρε πρός την Ελιά.

Άφιξη στις 15:30. Αρχικά αποφασίστηκε να μπούμε στο εσωτερικό συνυπολογίζοντας την ζέστη και τα ρωμαλέα κλιματιστικά της Ελιάς. Δεύτερη κρυάδα! Ο θόρυβος στην αίθουσα εκκωφαντικός! Και όχι από μουσική αλλά από ομιλίες των πολυπληθών θαμώνων. Τεσσερα πέντε τεράστια τραπέζια των 20+ ατόμων παράγουν την ηχορρύπανση που ταλαιπωρεί τα αυτιά μας. Δεν γνωρίζω αν η ανακαίνιση που έριξε τον ενδιαμεσο μεταξύ των παλαιών δύο αιθουσών τοίχο είναι υπεύθυνη, λόγω αύξησης της αντήχησης. Οπωσδήποτε, όταν σχολίασα σε κάποιον εργαζόμενο στο κατάστημα ότι αναγκαστικά θα καταφύγουμε στον εξωτερικό χώρο λόγω θορύβου, το αγενές σχόλιο "Και τι να κάνουμε, να τους βουλώσουμε το στόμα;" μπορούσε και να λείπει.

Τακτοποιήθήκαμε ωραία στον χώρο της απέναντι πλατείας και ο περιποιητής κατέφθασε, καθιδρος, εμφανώς κουρασμένος και χωρίς πολλή διάθεση. Ξεκίνησε την αλληλεπίδραση με την πληροφορία ότι τα περισσότερα εδέσματα είχαν τελειώσει, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους μου. Οτιδήποτε ορεκτικό ή μεζεκλίκι σε κρεατικό είχε τελειώσει (κοκορέτσι, κοντοσούβλι, συκώτι, κλπ), πλήν μίας μερίδας λουκάνικου. Φυσικά υπήρχαν παϊδάκια! Πάλι καλά!

Παραγγείλαμε ανάμικτη σαλάτα, φέτα απλή και φετα ψητή, το προρρηθέν λουκάνικο, τυροπιττάρι, τζατζίκι, πατάτες τηγανητές, μία μερίδα μπιφτέκια για μεζέ, και δύο κιλά ζυγούρι, συνοδεία μισού λίτρου απο λευκό και μισού απο κόκκινο χύμα κρασί του μαγαζιού. Οταν ζήτησα και χόρτα η απάντηση ήταν "Τέτοια ώρα... ". Ωραία!

Σαλάτα ανάμικτη με καλή ντομάτα αλλα λίγη, ως αναλογία, σε σχέση με τα λοιπά λαχανικα, λάχανο και μαρούλι. Η φέτα, και η απλή και η ψητή, ήταν αρκετά καλές, το ίδιο και το λουκάνικο, αν και το έχουν αντικαταστήσει με εκδοχή γεμιστού με τυρί, που έμένα, τουλάχιστον, δεν με ενθουσιάζει, καθώς το τυρί "στρογγυλεύει" τον γευστικό χαρακτήρα, στο πιό ουδέτερο

Οι γνωστές πατάτες τηγανιτές, καλές, στο χέρι, τραγανές και νόστιμες, σε ικανή ποσότητα. Επίσης καλό το τυροπιττάρι, χωρίς να έχει τραβήξει λαδι υπερβολικά. Το τζατζίκι τελείως επίπεδο, καμμία ένταση απο σκόρδο ή ξύδι, "τουριστικού" τύπου. Τα μπιφτέκια ωραία, αφράτα, αρωματικά, με δυόσμο, ήταν ισως το καλύτερο πιάτο.

Ας έρθουμε και στον πρωταγωνιστή. Και στην Ελιά αυτός είναι τα παϊδάκια. Πάντα παίρνω ζυγούρι, διότι έχει αρκετό και νοστιμότερο κρέας, και στην Ελιά τουλάχιστον, δεν μυρίζουν. Υπέθεσα ότι ήταν η ιδανική επιλογή για να μυηθούν οι εξ Ιβηρικής φίλοι στην ιεροτελεστία της δια χειρός εστίασης, όπως και ο Υψηλάντης μυήθηκε από τον Κολοκοτρώνη, όπως αναφέρει ο λαικός μύθος ("Ετσι θα τρώς απο δώ και πέρα, πρίγκηπα, για την λευτεριά της πατρίδας! ") Αμ δε!

Έπρεπε να είμαι πιό επιφυλακτικός όταν είδα τα παϊδάκια σε μεγέθη 20+ εκατοστών, που παραπέμπουν σε πιό μεγάλο ζώο. Η αλήθεια είναι ότι δεν μύριζαν, ήταν νόστιμα, χωρίς όμως το λίγο παραπάνω αλατάκι ή ρίγανη που θα τα απογείωνε, ενώ το πιπέρι έλειπε, τουλάχιστον γευστικά. Το προβλημα, όμως ήταν η ιδιαίτερη σκληρότητα, όχι μόνο στο "rib eye" του παϊδακίου (τι ιεροσυλία να μιλάς για rib eye στο παϊδάκι, Θεέ μου! ) αλλά και στο πλαϊνό μέρος, το οποίο λόγω και του λίπους είναι σχετικά πιό μαλακό. Δηλαδή αυτό που είδαν τα ματάκια μου, μαχαίρι να μήν μπορεί να κόψει το παϊδάκι, δεν το'χω ματαδεί.

Το κρασί απλά καλό, ως συνήθως. Το λευκό, αρωματικό μοσχοφίλερο. Το κόκκινο, αϊγιωργίτικο, μία κλάση καλύτερο απο το λευκό.

Το κέρασμα! Ζητάμε λογαριασμό και να πάρουμε μαζί μας το περίπου μισό κιλό παϊδάκια που περίσεψαν. Ερώτηση περιποιητή: Λουκουμάδες δεν θέλετε, να υποθέσω; Οχι, βρε, θέλουμε και παραθέλουμε! Μα είναι δυνατον; Το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού, όσον αφορά το κέρασμα; Οταν είσαι περικυκλωμένος απο τραπέζια με λουκουμάδες και παγωτό απο τους "πρωινούς"; Πάντως οι λουκουμάδες ήταν άριστοι, καυτοί, περιχυμένοι με σοκολάτα και με αρκετό παγωτό.

Coup de grace (χαριστική βολή δια τους μη γαλλόφωνους). Καταφθάνει το "παιδί" με σακουλίτσα και μικρού μεγέθους χαρτόκουτο τύπου ζαχαροπλαστείου, αυτό που χωράει το πολύ δύο πάστες, και ο αρμόδιος περιποιητής μας δείχνει με νεύμα της κεφαλής, οπότε αμφότερα, σακούλα και κουτάκι προσγειώνονται στα χέρια μου. Ευτυχώς, δεν συνοδεύτηκε από την φράση, "άντε τελείωνε". Προσπαθώ να χωρέσω τα παϊδάκια στο κουτί σπάζοντας τα στα δύο για να ταιριάξουν στο μήκος, υπό τα μειδιάματα των καλεσμένων μου.

Τα παραπάνω αιτιολογούν τα δύο τοματόπουλα στην γεύση. Για τον χώρο, τα περί θορύβου τα είπαμε, γι αυτό και τα δύο τοματόπουλα κι εδώ, χάριν των για μία ακόμη φορά εξαιρετικής καθαριότητας και ανέσεων τουαλετών. Η εξυπηρέτηση, αυτήν την φορά θα μπορούσε να έχει κι ένα τοματόπουλο, αλλά οι ασθμαίνοντες βοηθοί που ήταν προθυμοι και γελαστοί, καθώς και η συνήθης ταχύτητα στο σερβίρισμα, περιόρισε την ζημιά. Κάπως έτσι βγαίνει και το δύο στο VFM και αντικατοπτρίζει την συγκεκριμένη εμπειρία.

Έχουμε πάει στην Ελιά πολλάκις. Όμως η ευγένεια πάντα περίσσευε, ανεξάρτητα της ώρας προσέλευσης. Τα εδέσματα ήταν πάντα άριστα, ακόμα και Κυριακή του Πάσχα! Και άλλη φορά υπήρχαν ελλείψεις, αλλά όχι σε όλα, και τέλος πάντων όταν λειτουργείς σερί μέχρι τα μεσάνυχτα, ε, τότε κάνεις το κουμάντο σου. Κι άμα το ζυγούρι είναι σκληρό, τοσο ώστε να μην κόβεται, τότε λές στον πελάτη σου ότι το ζυγούρι τέλος κι ας πάρει γάλακτος ή μπριζόλα, δεν το πασάρεις. Οσο για το περίσσευμα, πάντα το τακτοποιούσε η κουζίνα, μετά την επιστροφή της ημιτελούς πιατέλας και δεν επιδιδόμαστε σε ακροβασίες.

Δεν ξέρω τι φταίει για το γεγονός ότι τις δύο τρείς τελευταίες φορές που έχουμε πάει, και μάλιστα μία φορά και μεσημέρι καθημερινής, το κατάστημα είχε πάντα 4-5 θορυβωδέστατα τραπέζια των 20-30 ατόμων, τα οποία, από ότι υφάρπαξα, αποτελούνται απο εσμούς πωλητών, επιθεωρητών και λοιπών στελέχων των παρακείμενων επιχειρήσεων, οι οποίοι οψίμως ανεκάλυψαν την Ελιά, για after meeting lunch, αποτελώντας μία καλή "μαγιά" για την επιχείρηση.

Δεν ξέρω αν μεταλλάχθηκε το portfolio των θαμώνων του ΣΚ σε πιό ευγενείς ουρανίσκους, που τρώνε και πιο νωρίς, οπότε και τα εδέσματα "μαλάκωσαν", γευστικά, αφενός, εξαντλούνται γρηγορότερα, αφετέρου, και το κατάστημα μπορεί να επιθυμεί μία ανάπαυλα στην, ομολογουμένως απαιτητική, διαδικασία εξυπηρέτησης.

Δεν φταίμε εμείς, όμως. Σε αυτό το υψηλό επίπεδο, πάντα κατά την γνώμη μου και για το είδος του, μας είχε συνηθίσει το κατάστημα και το γεγονός ότι ήταν Κυριακή και είχε κόσμο δεν αποτελεί δικαιολογία, διότι οι πελάτες δεν κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με την ώρα προσέλευσης. Ας γραψούν ότι 4-7 μμ το κατάστημα δεν σερβίρει ή ότι υπολειτουργεί, θα το εκτιμήσω. Αλλιώς ή είσαι ανοικτά ή δεν είσαι. Άλλωστε οι προηγούμενες άριστες κριτικές σε αυτην την άριστη εμπειρία βασίζονταν!

Θα ξαναπάω! Αλλά θα είμαι πιό επιφυλακτικός. Η εμπειρία της ποιοτικής εξωτερικής εστίασης (και όχι μαζικής) απαιτεί δυναμική αξιολόγηση, αποτυπώνοντας την εμπειρία της στιγμής και δεν είναι "οικόπεδο" που αγοράζεται μιάς και δια παντός.

Δες παλαιότερη κριτική για το ίδιο εστιατόριο απο τον χρήστη Arkouditsos.

Παπαδιαμάντη 1 και 25ης Μαρτίου, Μάνδρα

210 5553287