Loader

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

11 Ιαν 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Το κεφάλαιο «παραθαλάσσιες ψαροταβέρνες στην Αττική» είναι ένα πονεμένο κεφάλαιο, αν φέρει κανείς στο μυαλό του τις ψαροταβέρνες τύπου «παράγκα +» σε παλιές ελληνικές ταινίες (με τον Αυλωνίτη ταβερνιάρη, τον Γκιωνάκη γκαρσόν και Μπάρκουλη - Κοντού παράνομο ζευγαράκι) έρημες και μόνες, κυριολεκτικά πάνω στο κύμα.

Τώρα πια, είτε κατηφορίσεις την πλευρά του Σαρωνικού από Ανάβυσσο μέχρι Σούνιο είτε ανηφορίσεις την πλευρά του Ευβοϊκού από Λαύριο μέχρι Ραφήνα, ο όρος «ψαροταβέρνα» συνήθως αντιστοιχεί σε ένα ημιπαράνομο κτίσμα κλεισμένο γύρω γύρω με φθηνό νάυλον, για να μπορεί ο χώρος να στεγάσει ανεξαρτήτως εποχής όσα περισσότερα πελατάκια (όπως έλεγε ο ανεπανάληπτος mihos) γίνεται. Εικόνα μονότονη και απωθητική. Γι’ αυτό θα σας μιλήσω σήμερα για μια λαϊκή ψαροταβέρνα που ανταποκρίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο πρότυπο που εγώ φαντάζομαι.

Η ονομασία ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ θα φανεί ίσως παράταιρη, γιατί έχουμε μάθει σε ονομασίες τύπου ΤΟ ΜΠΛΕ ΦΥΚΙ, ΑΣΤΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΓΙΑΛΟΥ, ΙΧΘΥΟΣΤΑΣΙΟ και λοιπά παρεμφερή, ανήκει όμως καθαρά στην κατηγορία «nomen est omen», αφού βρίσκεται στη μέση της ομώνυμης παραλίας στο Πόρτο Ράφτη. Μπορείτε να τα βγάλετε πέρα χωρίς GPS, ο προορισμός σας βρίσκεται, όπως κοιτάμε το χάρτη, στο δεξιό άκρο του Πόρτο Ράφτη, στην έξοδο προς Βραυρώνα. Η παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα αποτελείται από δύο κομμάτια, μήκους 200 περίπου μέτρων το καθένα, όπου μπορείτε το καλοκαίρι να κάνετε το μπανάκι σας, και ανάμεσά τους μια μικρή μύτη ξηράς με το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα, παλιό και αυθεντικό, που το χτυπά το κύμα. Αντιλαμβάνεστε ότι λόγω θέσης το εκκλησάκι φιλοξενεί συχνά γάμους και βαφτίσια, και η παρακείμενη ταβέρνα το σχετικό γεύμα.

Το καλό νέο: Υπάρχει άφθονος χώρος για παρκάρισμα, τόσο μπροστά στην ταβέρνα όσο και πίσω από την πλαζ (βαθμός δυσκολίας το καλοκαίρι 2, το χειμώνα 1 στα 10, γιατί 0 το σύστημα δεν προβλέπει).

Το πιο καλό νέο: Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ βρίσκεται χωμένος σε μια πολύ μεγάλη καταπράσινη αυλή γεμάτη δέντρα και φυτά πίσω και πλάι από την εκκλησία. Καθώς το κτίσμα είναι ισόγειο, εντάσσεται άνετα στο πέριξ φυσικό τοπίο, σε σημείο που δύσκολα το διακρίνεις από μακριά. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, το κατάστημα μεταφέρεται στην αυλή, που είναι στρωμένη με χαλικάκι και πλάκες. Αράζεις, ρομαντσάρεις και δεν θα εκπλαγείς αν σκάσει μύτη ο Φέρμας να σε υποδεχτεί και ο Βέγγος να ξεσκονίσει νευρικά το τραπέζι. Ο χώρος είναι σκιερός, υπάρχει όμως και ένας ενδιάμεσος χώρος με φαρδύ ξύλινο στέγαστρο κατά μήκος του καταστήματος που φιλοξενεί μια σειρά από τραπέζια.

Ο μέσα χώρος είναι η αρχική κατασκευή, με την κουζίνα στο πλάι και το τζάκι στην άλλη άκρη, που έχει προεκταθεί και κλείσει με ξύλινη πέργκολα με ξύλινη σκεπή και τζαμαρία γύρω γύρω. Τίποτε μεγαλοπρεπές, τίποτε που να ενοχλεί. Τραπέζια μεγάλα και σε καλή απόσταση μεταξύ τους, καρέκλες οι γνωστές ψάθινες στις οποίες έχουν καθίσει ο Κακαβάς και η Καλογεροπούλου. Διακοσμητικά στοιχεία λίγα (μπακίρια, θαλασσογραφίες, αποξηραμένα φυτά) και καλά. Το πιο σημαντικό είναι ότι όλο το περιβάλλον είναι καθαρό και φροντισμένο, όπως και οι τουαλέτες, που βρίσκονται στο πλάι του μαγαζιού.

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ είναι οικογενειακή επιχείρηση με μπόλικα χρονάκια λειτουργίας στην πλάτη. Έτσι συγκεντρώνει σαφώς πολλούς περίοικους και τακτικούς πελάτες, οικογένειες και μεγάλες παρέες των 40+, πράγμα που γίνεται σαφές από την οικειότητα με την οποία γίνονται δεκτοί οι περισσότεροι προσερχόμενοι. Μην ανησυχείτε όμως, διακρίσεις δεν γίνονται, χαμογελαστή και πρόσχαρη υποδοχή περιμένει τους πάντες. Ο ιδιοκτήτης θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το τραπέζι της αρεσκείας σας, θα στρώσει το καλής ποιότητας χάρτινο τραπεζομάντιλο και θα φέρει τα σερβίτσια, των οποίων θα σας κάνει εντύπωση η καλή ποιότητα.

Κατόπιν έρχεται η ώρα της παραγγελίας. Από φρέσκο ψάρι συνήθως θα βρείτε τσιπούρα, μπαρμπούνια και γόπες. Πολύ καλό και το φρέσκο καλαμάρι, εξαιρετικά ελαφρύ το τηγάνι που το φιλοξένησε. Το χταπόδι σερβίρεται κρασάτο και είναι πολύ νόστιμος μεζές (πλην όμως ακριβός, 13 €). Καλή και φρέσκια η χωριάτικη, καλύτερα τα άγρια χόρτα. Από τηγανιτά θα περιορισθείτε σε κολοκυθάκια και χερίσιες πατατούλες. Συνοδεύστε τα με καλό χειροποίητο τζατζίκι. Το χύμα λευκό κρασί είναι καλούτσικο.

Το highlight του γεύματος έρχεται μαζί με το λογαριασμό: σπιτικό γλυκό του κουταλιού, συνήθως κυδώνι, ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να καθαρίσει η γεύση. Ο λογαριασμός είναι, όπως πάντα σε τέτοια μαγαζιά, συνάρτηση των επιλογών και του μεγέθους της παρέας. Φθηνός ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ δεν μπορώ να πω ότι είναι, ούτε όμως και αδικαιολόγητα ακριβός, για ένα γεύμα με σαλάτα, ορεκτικά και φρέσκο ψάρι θα πρέπει να υπολογίσετε πάνω από 30 ευρώ το άτομο, χωρίς χοντρό ψάρι εύκολα πέφτετε στα 20 με 25.

Συγκρινόμενο ωστόσο με τα υπόλοιπα ψαρομάγαζα της περιοχής θεωρώ ότι υπερέχει ως συνολικό πακέτο (θέση παντός καιρού, στήσιμο και κουζίνα). Τι να γίνει, η ψαροφαγία ποτέ δεν ήταν φθηνή σ’ αυτή τη χώρα όπου η πρώτη ύλη θεωρητικά αφθονεί. Αν σας φέρει ο δρόμος, ιδίως άνοιξη η φθινόπωρο, μη διστάσετε. Βοήθειά σας!

19 Οκτ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Κυριακή μεσημέρι, μέσα Οκτωβρίου, ο ήλιος καίει και 3 ζευγάρια με τα μικρά μας κατευθυνόμαστε προς Π. Ράφτη για ψαροφαγία και ίσως γιατί όχι και λίγο θάλασσα.
Μια φίλη γνώστρια της περιοχής προτείνει μία κλασσική ψαροταβέρνα, στο τέλος του δρόμου, στον Αγιο Σπυρίδωνα, Γέγος Αναστάσιος ο ιδιοκτήτης.
13:30 και είχε μόλις 2 παρέες, οπότε μας έβαλε και κάτσαμε άνετα εκεί που θέλαμε, ένα τραπέζι 10 ατόμων ουσιαστικά μαζί με τα μικρούλια μας, δίπλα ακριβώς στη μάντρα που έβλεπε σε ένα μικρό λιμανάκι.
Κάτω από τη σκιά των δέντρων, η θέα προς τη θάλασσα μαγική, μια ησυχία απλωνόταν παντού και εμείς έτοιμοι να αφεθούμε στις μικρές καλοκαιρινές αν και Οκτώβριος απολαύσεις.
Ο σερβιτόρος ένας ευγενικός κύριος, που μάλλον βαριόταν όμως και λίγο καθώς ενώ μας άκουγε όταν θέλαμε να συμπληρώσουμε κάτι στην παραγγελία, που έγινε αρκετές φορές θα έλεγα, ένα νεύμα δεν μας έκανε ή δεν μας κοιτούσε ώστε να καταλάβουμε έαν μας άκουσε τελικά ή όχι.
Φάγαμε 2 μερίδες καλαμαράκια (10 ευρώ), 3 μερίδες χταποδάκι στυφάδο (εξαιρετικό πλην όμως πανάκριβο, 13 ευρώ), 2 μερίδες σαρδέλες ψητές (8 ευρώ), 1 μερίδα γαύρο τηγανιτό ( 8 ευρώ), πατάτες-κολοκυθάκια τηγανιτά και αλοιφές ( 4 ευρώ Χ 8), μισό κιλό μπαρμπούνια (33 ευρώ), 2 χωριάτικες σαλάτες (7 ευρώ) και μία χόρτα (8 ευρώ).
Για όλα αυτά μαζί με 2 καραφάκια τσίπουρο και 2 καραφάκια ούζο, ένα μπουκάλι νερό και 1 μπύρα, πληρώσαμε 207 ευρώ.
Το ψωμί μας το χρέωσαν 5 ευρώ.
Νόστιμα τα τηγανιτά και καθόλου έντονη αίσθηση του λαδιού, η σαλάτα καθώς και οι πατάτες φρεσκοκομμένες, πράγμα σπάνιο για τέτοιου είδους ταβέρνες, και μάλιστα σε τουριστικό μέρος. Όλα νόστιμα σε σημείο που να χαιρόμαστε για την επιλογή μας, μέχρι την ώρα του λογαριασμού, καθότι δεν μας είχε έρθει κανένας κατάλογος πριν ώστε να βλέπουμε τι παραγγέλνουμε.
Η αλήθεια είναι ότι τον λογαριασμό μας τον έφεραν μαζί με γλυκό του κουταλιού σταφύλι, που μας το πρόσφεραν και ήταν νόστιμο.
Όλοι εκπλαγήκαμε με το σύνολο του λογαριασμού και μόνο όταν αρχίσαμε να τον παρατηρούμε συνειδητοποίησαμε πόσο ανεβασμένες ήταν οι τιμές, κυρίως για τη μικρή μερίδα γαύρου ή για το χταπόδι.
Δεν λέω, παλιά επιχείρηση με ωραίο φαγητό, όμως καλό είναι να προσαρμόσει τις τιμές στις ανάγκες της περιόδου που διανύουμε γιατί η ουσία είναι ο πελάτης να μένει ευχαριστημένος όχι μόνο από τη θέα και το φαγητό, αλλά και από τις τιμές.
Γιατί και το μισό κιλό μπαρμπουνάκια να μην παίρναμε, και πάλι ο λογαριασμός θα ερχόταν 174 ευρώ, υψηλός θεωρώ για ορεκτικά κυρίως, καλαμαράκια και ψιλό ψαράκι.

Λεωφ. Γρέγου, Παραλία Άγιου Σπυρίδωνα, Πόρτο Ράφτη

22990 71369, 22990 73807

Σημερινές

Ανακοινώσεις

2 ΝΕΕΣ

DOS HERMANOS
25 YEARS PARTY!
Μεξικό - Κούβα
Κηφισιά