KOTILI (ΚΟΤΥΛΗ)

Μεζεδοπωλεία

  Αδριανού 41-45, Μοναστηράκι [Χάρτης]
  210 3232868

Περιγραφή
Καφέ μεζεδοπωλείο
Ώρες λειτουργίας:


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μεζεδοπωλεία - Θησείο, Αθήνα
Αυγ
27
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
17-25

Ακροπολις, καλημερα, μουζακα, μαλακας, ωπα. Οι 5 απο τις 6 λεξεις που ξερουν οι τουριστες πριν ακομα πατησουν το καλτσοφορεμενο σανδαλι τους στο Ελ. Βενιζελος. Η εκτη ειναι Μοναστηρακι, αλλα δεν μπορουν να την προφερουν με την ιδια ευκολια, εκτος απο τους Γερμανους, ισως, που ειναι μαθημενοι στους γλωσσοδετες. Το να επισκεφτεις εστιατοριο στο Μοναστηρακι προμηνυει τα ιδια κλισε στον Ελληνα με την πλοκη των ρομαντικων κομεντι.

Κι ομως, το προσπαθησαμε. Νυχτερινη βολτα στην καταμεστη απο ταξιδιωτες Αθηνα, λιγες μερες πριν τον Δεκαπενταυγουστο, και ολα τα roof garden εχουν μια λιστα αναμονης μακρυτερη απο τη λιστα δωρων του Αη Βασιλη. Αφου εχουμε κανει την περατζαδα μας, ο φιλος μου προτεινει να με τραπεζωσει στην Κοτυλη, που ειχε επισκεφθει 2 χρονια πριν και εμεινε πολυ ικανοποιημενος. Εγω στο φαι οχι δε λεω, οποτε κατα τις 10 το βραδυ πιασαμε ενα τραπεζακι στον κηπο τους.

Ο κηπος πανεμορφος. Με τετραγωνα φαναρακια με γλυκο, κιτρινο φως, με φροντισμενα τραπεζακια και καρεκλες, με πολυ πρασινο και αψογα φωταγωγημενος. Εσωτερικος χωρος δεν υπαρχει, μεσα ειναι η κουζινα σε κατασταση πανικου. Δεν σε νοιαζει διολου ομως. Η αθηναικη νυχτα τα κανει ολα απο μονη της. Η ατμοσφαιρα που επικρατει λογω του φωτος, της γλυκειας νυχτας και τη συνοδεια της τριμελους μπαντας που επαιζε εξαιρετικα εντεχνη μουσικη, σου φτιαχνει μια διαθεση μεθυστικη.

Art de la table δεν υπαρχει, υπαρχει οπως ενα χαρτινο sous plat μιας χρησης, με το λογοτυπο mythos φαρδυ πλατυ και της ερμηνεια της λεξης Κοτυλη. Κοτυλη, λοιπον, λεει οτι ειναι ενα μικρο αγγειο με δυο λαβες, που χρησιμοποιουσαν κατα την αρχαιοτητα για να πινουν. Επισης λειτουργουσε και ως μετρο χωρητικοτητος. Μετα απο ερευνα εμαθα οτι εχει καμποσες αλλες ερμηνειες, οπως (1) καθεμια απο τις μυζητικες θηλες που βρισκονται στα πλοκαμια των κεφαλοποδων, (2) κοιλοτητα της λεκανης που εφαρμοζει το ακρο του μηριαιου οστου, (3) το κοιλο, (4) ειδος φυτου που ανηκει στην οικογενεια των συνθετων και φυτρωνει σε αμμωδη εδαφη ειναι μονο μερικες απο αυτες. Ειδες τι σου κανει μια μονο κοτυλη?

Δεν μπορω να πω οτι εχω οποιαδηποτε θετικη προδιαθεση απεναντι στις κακοφροντισμενες τουαλετες, αλλα θα το περασω στα ψιλα γραμματα γιατι μου εφτιαξε το κεφι ο συνδυασμος κρασιου-μουσικης. Το Υπουργειο σιτισης, ομως, προειδοποιει: Αν το επισκεφθειτε το μαγαζι, θα μπουχτισετε απο τα κλισε που λεγαμε. Μεταξυ Σωκρατη και Αλκινοου αρπαζε ο οργανοπαιχτης το μπουζουκι και εριχνε Ευδοκιες, Ικαριωτικα, Zorbas the Greek και Ριξε στο κορμι μου σπιρτο να πυρποληθω, και κολλουσε σε ολα τα τραπεζια ντοπιων θαμωνων, μπας και σηκωθει κανας Ελληναρας να αρχισει τις γυροβολιες και τα τσιφτετελια, να χορτασουν θεαμα τα υπερυψωμενα iPhones των αλαλλαζοντων Ασιατων.

Το σερβις ειναι το μεγαλο μου δραμα. Ολοι ξερουν πια τι ευαισθησια, μα και τι ελαστικοτητα εχω στον συγκεκριμενο τομεα. Εναν μετριο χωρο τον παραβλεπω, αστοχιες στο φαγητο τις συγχωρω, στο σερβις ομως ειμαι καθετη. Δεν θελω κερασματα ή δουλοπρεπεια, δεν ημουν η βασιλισσα της Αγγλιας την τελευταια φορα που κοιταξα, και δεν εχω καμια αναγκη να εχω αυλικους. Η, εστω και τυπικη, ευγενεια μου αρκει. Ε, ο σερβιτορος μας και η τυπικη ευγενεια ουτε εξ οψεως δεν γνωριζονται.

Αμεσως μετα τη ληψη της παραγγελιας μου αρπαξε την καρτα του καταλογου που μελετουσα, κυριολεκτικα απο τα χερια και εφυγε φουριοζος, αφηνοντας με ενεά. Καθε συνομιλια μαζι μας απαρτιζοταν απο τις κατα το δυνατο λιγοτερες λεξεις που μπορουσε να αρθρωσει, δεν μας κοιτουσε καν οταν του απευθυνομασταν εμεις και γενικα η σταση του εδειχνε ξεκαθαρα οτι ελαχιστα τον ενδιαφερει τι γνωμη θα σχηματισει ο πελατης. Οταν ολοκληρωσαμε την παραγγελια και καμποση ωρα αφου ειχαμε καθισει ηρθε επιτελους νερο στο τραπεζι, το οποιο ηταν, προφανως, εμφιαλωμενο, το οποιο πριν προλαβει να ανοιξει ζητησα να αντικατασταθει με κανατα. Ειπε οτι κανατα δεν φερνουν, μονο ποτηρια, το οποιο δεχθηκαμε. Το αδειασα σε δευτερολεπτα απο την αφιξη του και, χαρη στην υπεροχη μεγαλοψυχια του φιλου μου, σε ελαχιστο ειχα στραγγιξει και το δικο του. Ε, αυτο ηταν. Δυο ωρες μετα ειχα λυσσαξει απ τη διψα, αλλα γεμισμα πουθενα. Και μιλαμε για Αυγουστο μηνα καταμεσης στην Αθηνα.

Αυτο ομως δεν ειναι τιποτα. Ο καθ ολα κακοτροπος σερβιτορος ειχε αναπτυξει ενα δικο του, μοναδικο συστημα προσγειωσης των πιατων στα τραπεζια. Μαλλον του φανηκε πολυ μπαναλ να τα τοποθετει απλως μπροστα στον πελατη. Για να ξεφυγει απο τη mainstream τακτικη βουταγε τα πραγματα απ το δισκο και τα πετουσε με φορα στα τραπεζια, τελειοποιωντας πιθανολογω τις δεξιοτητες του στο φρισμπι. Στο σχεδον εφαπτωμενο με το δικο μας τραπεζι εκ δεξιων, μια αποσβολωμενη τουριστρια ειδε τα μπολακια με το παγωτο να πετιουνται με φορα και χωρις λεξη μπρροστα της. Με κοιταζε η δολια απορημενη και χαμογελουσε αμηχανα. Λυπαμαι που αυτη ειναι η εντυπωση που αποκομιζουν οι αλλοεθνεις ταξιδιωτες στην χωρα μας απο το Greek hospitality.

Οταν τελειωσαμε και ζητησαμε λογαριασμο, το εμφιαλωμενο νερο ειχε χρεωθει κανονικα (2€). Ευτυχως ο σερβιτορος αυτο τουλαχιστον το διευθετησε και δεν το πληρωσαμε. Ξερω τωρα τι αναλογιζεστε. Μετα απο αυτην την υπεροχη υποδοχη και περιποιηση, γιατι του δινω 2 και οχι το μεγαλοπρεπες 1 που αρμοζει στην ελλειψη τροπων του. Γενικα το τσεκουρωμα στην βαθμολογια δεν ειναι το φορτε μου και το αποφευγω. Ετσι και δω δυσκολευομαι να το βαλω το ρημαδι, γιατι οι χρονοι ηταν ανεκτοι και το κερασμα μας το ειχαμε. Κυριως, μολαταυτα, η επιεικεια μου οφειλεται στον υπεροχο ανθρωπο που ειχα απεναντι μου και λειτουργουσε κατευναστηκα στο φιλοπολεμο πνευμα μου. Αντιθετα με μενα που ειμαι θερμοκεφαλη και αδυνατω να δαμασω τη γλωσσα μου, αυτος ειναι ηρεμη δυναμη και παλεψε να το διασκεδασει. Περιττο να πω οτι αν δεν ηταν αυτος σε ρολο πυροσβεστηρα, οι Γιαπωνεζοι θα εφευγαν πολυ ευχαριστημενοι απο τα mb γελιου που θα χαριζα στις οθονες τους.

Κλισε απο τα πιο τρανταχτα αποτελει και ο καταλογος σε μεγεθος Τσελεμεντε. Δεκαδες επιλογες σε ορεκτικα, σαλατες, θαλασσινα, ψητα, της ωρας, ποικιλιες, μαγειρευτα, ζυμαρικα... Η λιστα ειναι ατελειωτη. Και, εννοειται, υπερκοστολογημενη. Για να παρετε μια γευση απο ο, τι προλαβα να δω πριν η μεγκενη του σερβιτορου γραπωσει το απαγορευμενο εγγραφο απο τα χερια μου, ορεκτικα κυμαινονται απο 4.5- 9.5€ (πατατες (4.5€), αλοιφες, κολοκυθακια, κροκετες, κλπ), κυριως 9€ και πανω, τα περισσοτερα μεταξυ 11-12€ (καλαμακι κοτοπουλο, συκωτι, πανσετα, μπριζολα κλπ) μαγειρευτα 9 και πανω, (μουσακαδες, παστιτσια, λαδερα, κλπ), σαλατες 7€ και πανω (χορτα, ντακος, χωριατικη, κλπ). Πιο συγκεκριμενη δυσκολευομαι να γινω, γιατι δυστυχως δεν ειχα το χρονο ουτε μια φωτογραφια να βγαλω, δειγματοληπτικα.

Η λιστα με τα κρασια επαρκης, και σε τιμες εξισου παραλογες. Επι παραδειγματι, Βιβλια Χωρα ερυθρο 38€, αν θυμαμαι καλα. Το χυμα κρασι στα 6.5€ το μισοκιλο λευκο και στα 7€ το μισοκιλο κοκκινο. Οι μπυρες σε 3-4 επιλογες του περιπτερου, μεταξυ 5.5€-7€, και τα αναψυκτικα 250ml 3.5€.

Εμεις τελικως φαγαμε:

- Για αρχη ηρθε ενα καλαθακι με μικροσκοπικα φετακια ζυμωτο ψωμι, ελαχιστο για δυο ατομα και οχι ιδιαιτερα φρεσκο, με ενα ντιπ μαγιονεζενιο χωρις καμια γευση, ουτε καλη ουτε κακη. (1.20€/ατομο)

Εμεις παρακαμψαμε ενα δειπνο με πρωτα, σαλατες και κυριως, γιατι βασικως δεν ελεγε να μας γδαρουν σαν πρωταρηδες, και πηραμε μια all inclusive μεγαλη ποικιλια που περιλαμβανε τα κατωθι (26.9€):
-3 τυροκροκετες σε μπαλες, νοστιμες και καλοτηγανισμενες
-4 κολοκυθοκεφτεδες, καλοι σχετικα, αλλα πολυ ψωμενιοι και με πολυ αμυδρη γευση κολοκυθιου.
-1 φλογερα ζαμπον τυρι μινιον. Πολυ νοστιμη, αλλα μολις μια μπουκια. Αν συνυπολογισουμε οτι, θεωρητικα, η ποικιλια προοριζεται για 4 ατομα, ερωτημα γενναται στο πως μοιραζεται δια 4 μια σταλια ορεκτικο.
-πιπεριες τουρσι πρασινες καυτερες απο βαζο. Ανεγγιχτες γυρισαν πισω.
-3 φετακια γραβιερα (?), εντελως αγευστη.
-4 σκορπια ροδελακια αγγουρι
-Λιγες τηγανιτες πατατες, που ηταν χειροποιητες και αλαδες, αλλα πλακωμενες κατω απ τα κρεατα καθως ηταν, ιδρωσαν και χαλασε η υφη τους.

Απο αλοιφες ειχε πανω σε ενα φυλλαρακι σγουρο μαρουλι 3 γραμμες της μιας κουταλιας.
-Τζατζικι, μαλλον τυποποιημενο, σκορδατο πολυ, οκ.
-Τυροκαυτερη, αρκετα πικαντικη, οκ και αυτη.
-πατατοσαλατα, με πολυ ψιλοκομμενα τα υλικα της, που μου αρεσε πολυ, αλλα φευ! Ηταν η μικροτερη σε ποσοτητα και δεν προλαβα καν να αντιληφθω τι ηταν το περιεχομενο της.

Απο κρεατα ειχε:
-3 λεπτες λωριδες στηθος κοτοπουλου, καλα ψημενο και νοστιμο λεει ο φιλος μου. Ηταν τοσο λιγο που δεν εχω προσωπικη γνωμη.
-4 φτερουγακια κοτοπουλου, σωστα ψημενα, καλα.
-2 πανσετες λουκουμι. Αψογα ψημενες, με κριτσανιστο λιπακι, μας αρεσαν πολυ.
-2 μπριζολακια ευμεγεθη -επιτελους και κατι σε σωστο μεγεθος- απλα καλα, λιγακι πιο στεγνα απο το ψησιμο. Τα μονοπωλησα, οπως πολλα αλλα πραγματα, γιατι η γενναιοδωρια του αγοριου μου δεν γνωριζει ορια οταν μιλαμε για την καλοπεραση μου.
-4 κεφτεδακια μικρουλια, απαπα, χαλια. Κανενα μυρωδικο, κανενα μπαχαρικο, τιποτα.
-μια πιτα σε τριγωνα, αλαδη, οκ.

Συνολικα ηταν ικανοποιητικη ποσοτικα για 2 οχι πολυ πεινασμενα ατομα, αλλα σε καμια περιπτωση για περισσοτερα. Ηταν μια καλη ευκαιρια να δοκιμασουμε πολλες διαφορετικες γευσεις χωρις να ξεπαραδιαστουμε, οι οποιες, χωρις να ειναι κατι παραπανω απο το μεσο ορο μιας τυπικης ελληνικης ταβερνας, δεν ειναι σε καμια περιπτωση κακες.

Ηπιαμε ενα Bianco Nero sparkling white 200ml μπουκαλακι, (7.80€) σε σωστη θερμοκρασια και εξαιρετικης γευσης.

Στο τελος κεραστηκαμε ενα κομματακι εκαστος γλυκο ψυγειου, με σιροπιαμενη φρυγανια, κρεμα και κανελα, ευχαριστο κλεισιμο, και 2 σφηνακια μαστιχα.

Με αυτα και με κεινα ο λογαριασμος ανηλθε στα 37€. Μπορω να πω πως δεν τα αξιζει για το φαγητο του. Ομως εβαλα και παλι 2 και οχι ενα, οπως με ετρωγε το χερι μου, διοτι παρα την μετρια γευστικη εμπειρια και το απαραδεκτο σερβις, η βραδια σωθηκε απο την καλη ατμοσφαιρα, το κεφι της μπαντας και, ναι, απο τον συνοδο μου, που θελησε να κανει τη νυχτα μου αξεχαστη και τα καταφερε. Θελω λοιπον, κλεινοντας, να τον ευχαριστησω που μου εχει χαρισει ενα ανελπιστα ομορφο καλοκαιρι στην πολη, με καθημερινες μικρες και μεγαλες εκπληξεις, ακομα και αν αυτες σκουντουφλανε στις κακοτοπιες των μαγαζατορων της Αθηνας.

Συμπερασματικα, να μην πατε. Διοτι τον φιλο μου δεν τον δανειζω, και αλλιως δεν σωζεται με καμια κυβερνηση. Τα φιλια μου!

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μεζεδοπωλεία - Θησείο, Αθήνα
Φεβ
12
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
1
€/Άτομο
-

Πήγα για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο εστιατόριο την περασμένη Κυριακή έχοντας ακούσει καλά σχόλια αλλά δυστυχώς απογοητεύτηκα. Δύο ενήλικες μαζί με ένα παιδάκι 3 χρονών, παραγγείλαμε κολοκυθοκεφτέδες, σαλάτα Μάνης, μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα, σεφταλιές και μισό κιλό χύμα κόκκινο κρασί.
Οι κολοκυθοκεφτέδες καλοί αλλά λίγοι για 5.50 ευρώ

Η σαλάτα Μάνης υποτίθεται ότι ήταν ανάμικτα λαχανικά με κριθαρομπουκιές, λιαστή τομάτα και ψητό μανούρι, στη σαλάτα υπήρχε μία κριθαρομπουκιά, 2 κομματάκια λιαστής τομάτας και 3 κομματάκια μανούρι και το dressing είχε τόσο πολύ μέλι που δεν τρωγόταν, για 8.50 ευρώ.

Οι σεφταλιές ήταν μέτριες και σίγουρα το πιάτο δεν άξιζε 9 ευρώ αλλά η μεγάλη απογοήτευση ήταν η μοσχαρίσια των 15 ευρώ, τόνισα στο σερβιτόρο ότι τη θέλαμε μέτρια και η μπριζόλα δεν κοβόταν... τόσο σκληρή...

Ο χώρος ευχάριστος όπως και τα παιδιά που τραγουδούσαν, ευχάριστη έκπληξη το παγωτό που μας προσέφεραν με τη μαστιχούλα.

Σύνολο 48.70 μαζί με εμφιαλωμένο νερό και ψωμί.
Δε θα είχαμε κανένα πρόβλημα με το λογαριασμό αν η γεύση και η ποσότητα αντιστοιχούσε σε αυτά που πληρώσαμε....