ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ ΔΙΟΜΑΤΑΡΗ

Τοπική ελλ. κουζίνα

  Δημοφώντος 80, Πετραλωνα [Χάρτης]
  210 3455505

Ώρες λειτουργίας:


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τοπική ελλ. κουζίνα - Πετράλωνα, Αθήνα
Δεκ
12
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
10-16

Περάσαμε όμορφα και καλοταξιδέψαμε γευστικά και νοητά στη Μεγαλόνησο, απολαύσαμε πολύ νόστιμο παραδοσιακό φαγητό και ο λυράρης που έτυχε να είναι εκείνη την ημέρα, λόγω εορτάζοντα κρητικού θαμώνα (βλ. Αγίου Σάββα ), μας ταξίδεψε με νοσταλγία στο Νησί!

Για τον Διοματάρη είχα ακούσει καλά λόγια τόσο από φίλους Κρητικούς όσο και από φίλους του ask4food.

'Oμως, πέρα από την κρητική κουζίνα του εστιατορίου, ποτέ δεν περίμενα να νιώσω τόση Κρήτη εκεί μέσα. Επειδή έχω ταξιδέψει αρκετά στην Κρήτη και έχω ζήσει την κρητική -κυρίως- φιλοξενία δίσταζα έως τώρα να επισκεφθώ κάποιο κρητικό εστιατόριο από φόβο μήπως χαθεί το όνειρο....

Τι να πρωτοθυμηθώ ? Τα φιλόξενα βλέμματα, τα κρητικά γλέντια, το ένα τραπέζι κέρασμα, τις λύπες και τις χαρές που πάντα καλοδέχονταν με τις τσικουδιές και τις ρακές στα στενά των Ανωγείων ? Οι άνθρωποι είναι ένα βήμα μπροστά από ούλη την Ελλάδα στην αγκαλιά που σου δίνουν, λες και είσαι ντόπιος....
Ομορφιά συναντάς ολούθε στην Ελλάδα μα τέτοια, από ψυχής, φιλέματα πουθενά...!

Έτσι και ο λεβέντης Διοματάρης, μας υποδέχθηκε και μας ξεπροβόδισε λες και μας ήξερε από καιρό, με χαμόγελο, χιούμορ και όμορφα πειράγματα, με την βροντερή φωνή του, που όταν ξέρεις από Κρήτη δεν τα συλλογιέσαι...... Τα δε κοπέλια του, χωρίς να μας γνωρίζουν, σκίζονταν να μας εξυπηρετήσουν!

Προτού εισέλθει κάποιος στο εστιατόριο, βλέπει το όμορφο καρότσι-παρτέρι με λογής λογής φυτά καθώς και τα χαρακτηριστικά ψάθινα κρεμαστά φωτιστικά.

Μέσα στον χώρο υπάρχουν φωτογραφίες από κρητικές φιγούρες, χάρτες της Κρήτης και παραδοσιακά σκεύη. Το ταβάνι είναι καλυμμένο από καλάμι!

Τα τραπέζια είναι εντελώς απλά και σε κάποια μεριά του μεγάλου αυτού χώρου υπάρχει ένα τζάκι με διάφορα αντικείμενα. Σε άλλα ράφια επικρατεί παραδοσιακός στολισμός με παραδοσιακά μικροαντικείμενα.
Κατά τους θερινούς μήνες, υπάρχει δροσιστική ταράτσα!

Όπως είπα, την ημέρα που πήγαμε εμείς, λόγω συγκυριών, υπήρχε λυράρης που πέρα από γνωστά και διαχρονικά παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης έπαιζε και άλλες νησιωτικές μουσικές. Η δε πληθώρα των κρητικών θαμώνων -απουσίαζε μόνο ο Κρητίκαρος Στάθης, που περιφέρεται στα κανάλια- σιγόνταρε με την τοπική διάλεκτο και τις χαιρετούρες την όλη παραδοσιακή ατμόσφαιρα. Φαντάζομαι ότι μόνο εμείς και μια παρέα τουριστών ήμασταν οι μη Κρητικοί...

Αχ,
Η συνολική εικόνα που αποκόμισα από το εστιατόριο, θα πρέπει να έχει φορτιστεί από αυτό το χαρούμενο κλίμα γιατί άλλο να βλέπεις ένα εστιατόριο σαν κι αυτό ως γεύση και άλλο τη γεύση να την συνοδεύει και η κατάλληλη μουσική....

Στο τραπέζι μας υποδέχθηκε ένα καραφάκι τσικουδιάς και κατόπιν μαζί με το πανέρι με το ψωμί ήρθε και ένα πιάτο με λάδι και ρίγανη. Ότι έπρεπε!
Tο ψωμί χρεώθηκε ΕΥΡΩ 2,00.
Εδώ φίλε Διοματάρη μας τα χαλάς, όχι τόσο για τα δύο ευρουλάκια αλλά για τον λόγο ότι καταστρατηγείς την παράδοση. Να σ' είχα στην Ιεράπετρα που, λίαν προσφάτως, ο σύντεκνος Ναπολέων -και όχι μόνο- πριν καν δοκιμάσεις το φαγητό σου σε έχει κεράσει και μια παρτίδα πιο πριν...

Ο κατάλογος είναι ικανοποιητικός και οι επιλογές αμιγώς κρητικές. Από Ασκoλίμπρους μέχρι κοχλιούς και κουνελάκι με σύκα. Εννοείται ότι υπάρχει απάκι και κρητικά ''στακοπίλαφα"...

Εμείς δοκιμάσαμε τα παρακάτω:

Mπουρέκι Χανιώτικο. Μπουρέκι στον φούρνο, χωρίς φύλλο, με ψιλοκομμένες φέτες κολοκυθιού, πατάτα, δυόσμο και μυζήθρα. Πολύ νόστιμο πιάτο και χορταστική μερίδα. ΕΥΡΩ 7,00

Καλιτσούνια, με χόρτα (2 τεμ. ) και με μαλακό τυρί Μαλάκα (2 τεμ. ). Πολύ νόστιμα. Η φρεσκάδα των υλικών είναι διάχυτη! ΕΥΡΩ 5,00

Πιλάφι κρητικό, κοινώς Γαμοπίλαφο, από ζωμό γίδας, σβησμένο με στακοβούτυρο!
Τι πιάτο ήταν αυτό.... ανεπανάληπτο! Η μυρωδιά του κρέατος και της στάκας ήταν τόσο διακριτικές αλλά και τόσο όμορφα δεμένες μεταξύ τους! ΕΥΡΩ 8,00

Στάκα με αυγά μάτια. Δεν την χορταίναμε... είχε μπόλικη Τσίπα (για αυτούς που ξέρουν από κρητική κουζίνα) και δύο αυγά ολόφρεσκα! ΕΥΡΩ 10,00΄

Ήπιαμε κόκκινο κρασί, χανιώτικο, Μαρουβάς, φερμένο σε μπουκάλι που θύμιζε την εποχή της ποτοαπαγόρευσης...!! Καταπληκτικό κρασί που οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσει κάποιος!
ΕΥΡΩ 3,00 / 250ml

Μας κέρασαν μικρά γλυκά μήλου. Αρκετά νόστιμα.

Ό, τι υπάρχει από φαγητό το μαγειρεύει ο ίδιος ο Διοματάρης και οι βοηθοί του αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα. Μάλιστα, όπως πληροφορήθηκα, ο Διοματάρης, πριν έρθει στην Αθήνα είχε εστιατόριο στην Κρήτη. Στην Αθήνα βρίσκεται εδώ και δύο περίπου χρόνια.

Παρόλο που στην αρχή ξέχασαν να μας φέρουν τις χαρτοπετσέτες και τα μαχαιροπίρουνα και τα πήραμε από μόνοι μας, καθώς βρίσκονταν παραδίπλα, δεν μας κακοφάνηκε γιατί το όλο κλίμα ήταν αυτό που λέμε "σαν στο σπίτι σου"!

Οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες για παραδοσιακή κουζίνα αλλά χαλάλι του του Διοματάρη!

Θα ήταν ωραίο μέσα στις μεγάλες πόλεις και τους ρυθμούς τους να υπάρχουν μαγαζιά με αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις που να μας φέρνουν θύμισες από κάποιες ξέγνοιαστες εποχές στην ύπαιθρο.... Κάτι τέτοιο εκπροσωπεί το κρητικό στέκι του Διοματάρη!

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τοπική ελλ. κουζίνα - Πετράλωνα, Αθήνα
Φεβ
03
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
-

Όχι, φίλοι μου, δεν έχω βάλει κανένα τεσσάρι.
Και δεν πρόκειται καμμία μετριότητα να με κάνει να βάλω το απόλυτο της βαθμολογίας. Ούτε και δεν θα δει κανείς τεσσάρι σε επιμέρους βαθμολογία, αν δεν το αξίζει πραγματικά. Αυστηρός? Δίκαιος? Θυμωμένος? Πάρτε το όπως νομίζεται.

Λοιπόν στο θέμα μας, μαγαζί που διαφημήζεται σαν ένα από τα καλύτερα Κρητικά εστιατόρια και να είναι το καλύτερο πιάτο τα χόρτα?
Κυριακή μεσημέρι, ο καιρός πολύ καλός με ήλιο, αλκυονίδες? μπορεί.
Δύο ζευγάρια μεσήλικων, δεν μου αρέσει καθόλου αυτός ο όρος αλλά ισχύει, με άφιξη περίπου στις 2μμ.

Ανοίγοντας την πόρτα βρίσκεσαι σε μιά αίθουσα που χωράει, σε λίγο άτακτη διαρύθμηση, περίπου είκοσι τραπέζια. Αυτή την ώρα το μαγαζί εξυπηρετούσε περίπου πέντε τραπέζια, ψιλοάδειο που όμως γέμισε στις 4μμ.
Μας υποδέχθηκαν με χαμόγελο, και μας έβαλαν σε τεσσάρι τραπέζι ευτυχώς κοντά σε παράθυρο. Αισθάνθηκα κλειστοφοβικά από τον φωτισμό, αλλά και από το χαμηλό ταβάνι που ήταν καλυμμένο με καλάμι θέλοντας να δημιουργήσει ένα χωριάτικο κλίμα.

Ο χώρος λοιπόν δεν είναι άσχημος, αλλά δεν είναι και ευχάριστος.
Ευτυχώς δε, που δεν πέσαμε κοντά σε θεριακλήδες, γιατί το τσιγάρο επιτρέπεται κανονικά σε όλο το μαγαζί. Όσο και άριστος να είναι ο χώρος μιας επιχείρησης, αν επιτρέπει το τσιγάρο σε κλειστό χώρο δεν μπορεί να έχει τεσσάρι.
Κανονικά θα έβαζα 1,5 αν μπορούσα, αφού ένας βαθμός χάνεται από την ατμόσφαιρα.

Για καλοσώρισμα σου φέρνουν 100αράκι καλής ρακής και ένα βαθύ μεγάλο πιάτο με λαδάκι και ρίγανη, που συνοδεύει το ζυμωτό ψωμί.
Επειδή εμείς φτάσαμε λίγο νωρίτερα, για να τσιμπάμε κάτι παραγγείλαμε ένα μπουρέκι Χανιώτικο και μια σαλάτα σταμναγκάθι ωμό.
Εν το μεταξύ έρχεται η παρέα μας, όλο απορίες.
Τι είχε το βαθύ πιάτο? Τίποτα ρε φίλε, σκέτο λάδι.
Σε κοιτάει με μισό μάτι, μα καλά πότε πρόλαβε και το έφαγε, ίσως σκέφτηκε.
Εν το μεταξύ υπάρχει πάνω στο τραπέζι και ένα μικρό πιατάκι για ντιπ που ήταν άδειο και δεν είχαμε καταλάβει τον ρόλο του.

Με το που φτάνει η σαλάτα έχουμε βέτο από τον φίλο που είναι αλλεργικός στο μέλι. Ήταν και εντυπωσιακή με απάκι, κρίμα. Την αλλάξαμε με τσιγαριαστά χόρτα.
Έτσι μείναμε με ορεκτικό το μπουρέκι, αυτό που δοκιμάσαμε ήταν ένα σφιχτοδομημένο μπριάμ. Απουσία οποιοδήποτε φύλλου, και με πολλή πατάτα, κακό πιάτο, ιδίως αν το έχεις φάει στα Χανιά.

Εμείς αφήσαμε την ρακί στους φίλους μας και συνεχίσαμε με δροσερό λευκό χύμα κρασί που δεν κατάλαβα την ποικιλία του.
Τα χόρτα ήταν πολύ καλά, δεν τα βρίσκεις παντού και θέλουν μεράκι.

Τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά είδη βράζουν στο λάδι προσθέτοντας λίγη ντομάτα. Μύρισε Κρήτη αυτό το πιάτο.

Παραγγείλαμε για κυρίως, που όμως βάλαμε στην μέση, για να δοκιμάσουμε όλες τις γεύσεις, κοτόπουλο με φασκόμηλο και σταφίδες σε πήλινο σαν πιάτο ημέρας.
Βαρύ μυρωδικό το φασκόμηλο, αν σου πέσει και λίγο παραπάνω ίσως βγάλει πικράδα. Η αστοχία όμως ήταν στο κοτόπουλο, άψητο, οι γυναίκες το άφησαν αμέσως, εμείς δοκιμάσαμε λίγο αλλά κρατούσε. Ήταν και άσχημο καμμάτι, όλο κόκκαλα.

Φυσικά πήραμε και το διάσημο γαμοπίλαφο, που σερβίρεται χωριστά το ρύζι και χωριστά η βραστή γίδα. Έχω ξαναπεί ότι το γαμοπίλαφο είναι το ριζότο της Κρήτης, και αυτό ήταν πολύ καλό. Πολύ καλή ισσοροποία του στακοβούτυρου και του ζωμού του κρέατος. Τώρα το κρέας ήταν σκληρό, δεν του είχε δωθεί ο χρόνος που χρειάζεται στην κατσαρόλα, και ήταν κι αυτό δύσκολο κομμάτι, από ράχη.

Μαζέψαμε τόσα κόκκαλα που το άδειο δοχείο, που μάθαμε ότι έπαιζε ρόλο τασακιού, γέμισε και ξεχείλισε.
Για αυτούς που τους μυρίζει η γίδα πήραμε και μια χοιρινή τηγανιά που ήταν αξιοπρεπής. Με το λιπάκι της αλλά με αρκετή ρίγανη γιά άρωμα. Φαγώθηκε ευχάριστα.

Πήραμε και ένα πιάτο χωρίς κρέας, κάστανα στιφάδο.
Είναι ένα πιάτο που το τιμώ συχνά στα Χανιά, εκεί βάζουν και μανιτάρια.
Δεν ήρθε μαζί με τα υπόλοιπα που καθυστέρησαν λίγο, αλλά μετά από υπενθύμιση μας. Μας δηλώθηκε ότι ξεχάστηκε, και όταν ήρθε είχαμε τελειώσει με τα υπόλοιπα.

Εδώ η απογοήτευση ήταν μεγάλη, τα κάστανα κρατούσαν, κάτι που τα κάνει τραγανά. Όχι και τόσο ευχάριστη η αίσθηση στο στόμα.
Και που είναι τα κρεμμυδάκια του στιφάδου ? γιατί λέμε κάστανα στιφάδο, όχι κάστανα κρεμμύδια. Για κάποιον που το τρώει πρώτη φορά είναι ασυνήθιστο, αλλά αυτό ήταν κρεμμυδοπουρές με κάστανα.

Τέλος μετά από δύο ώρες, κατά τις 4.30 ζητήσαμε σφακιανή πίτα, αλλά δεν υπήρχε και καταλήξαμε σε τυροπιτάρια και μελάκι χωριστά.

Τίποτα όμως δεν έρχονταν, και σε σχετική μας ερώτηση μας απάντησαν, α τα θέλετε? Επιβεβαιώσαμε και μετά από λίγο μας είπαν ότι έχουν τελειώσει και αυτά.
Δεν επιμείναμε για κάτι άλλο γιατί το μαγαζί γέμισε και η δυσκολία εύρεσης σερβιτόρου δεν μας άφηνε άλλη υπομονή. Το 2,5 θα ήταν πιό δίκαιο εδώ.
Από τα ποτά επαναλάβαμε το κρασί και την ρακί.

Πληρώσαμε 4 άτομα 68€ κομπλέ, οικονομικά θα μου πείτε, αλλά τι φάγαμε?
Κοτόπουλο και γίδα ήταν για να κλαίμε τα λεφτά και την επιλογή μας.
Μετά από δυό ώρες κατά τις 7μμ ξαναπείνασα.

Με δυό κουβέντες, δεν ξέρω αν, όταν θα ήταν ο ίδιος ο Διοματάρης ήταν καλύτερα, αλλά σίγουρα δεν άξιζε. Αστοχίες στο ψήσιμο δεν συγχωρούνται εύκολα, σέρβις που πελαγώνει στον πολύ κόσμο, έχω μια υπόνοια ότι σκόπιμα δεν ήρθαν τα τυροπιτάρια, εδώ ο κόσμος χάνεται. Χώρος καταθληπτικός, τσιγαρίλα, τιμές οκ, αλλά γιατί να ξαναπάω?
Κάτι μπάνισα όμως στην Τρώων, όχι κήπους και τέτοια, έχει και ποιό cool & cozy στέκια η περιοχή.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τοπική ελλ. κουζίνα - Πετράλωνα, Αθήνα
Φεβ
12
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
10-16

Ένα Χειμωνιάτικο Κυριακάτικο βράδυ, μία παρέα 10-12 ατόμων πέρασε το κατώφλι του Διοματάρη. Μπροστά ήταν ο φίλος μας που είχε κάνει την κράτηση για να μας τραπεζώσει λόγω της εορταστικής του γιορτής.

Ξάφνου, σηκώνεται από ένα τραπέζι ένας γεροδεμένος μουσάτος. Πως ήταν ο Λεωνίδας και οι παρεούλα του στην γνωστή ταινία των 300 (αλλά χωρίς την σχετική αποτρίχωση με φωτόλυση και τα six packs)? Κάτι στο αντίστοιχο…
Με μια φωνή που τράνταξε τον χώρο και με τη γνωστή Κρητική προφορά, μας έκανε κάτι σαν καλωσόρισμα αλλά με λίγο ψαρωτικό τρόπο! Εκεί που ήμασταν κάπου ανάμεσα στο να κάνουμε στροφή για να μη φάμε ξύλο ή στο να στρογγυλοκαθίσουμε, διαλέξαμε το δεύτερο.

Στο πρόσωπο του Διοματάρη πρόσεξα ένα ελαφρό μειδίαμα ικανοποίησης που για μία ακόμα φορά ψάρωσε – με την καλή την έννοια…- τους καλεσμένους του. Πιστεύω ότι ο μπαγάσας, πολύ το απολαμβάνει που το κάνει αυτό…
Λίγο αργότερα ήρθε στο τραπέζι μας για να πάρει παραγγελία μια νεαρά κυρία, με επίσης βροντερή φωνή. Ε ρε τι κάνει το γονίδιο και το περιβάλλον που μεγαλώνεις…

Στον κατάλογο, ανάμεσα στα άλλα πρόσεξα ότι είχε στα αλμυρά του πιάτα, κουρκουμπίνια και μακαρόνια με πατάτες. Μου κίνησαν την περιέργεια και δεν κρατήθηκα να μη ρωτήσω αλλά ούτε πολλές εξηγήσεις έλαβα αλλά και ούτε υπήρχαν για να τα παραγγείλουμε.

Επίσης δεν υπήρχαν και χοχλιοί γιατί απ’ ότι μας είπαν αυτή τη περίοδο κυοφορούν οπότε δεν τα μαζεύουν. Ε αν είναι έτσι, πολύ καλά κάνουν! Σώστε το ελληνικό σαλιγκάρι!!!

Πήραμε αρκετά πιάτα αλλά δεν τα θυμάμαι όλα.
Ανάμεσα σε αυτά που δοκιμάσαμε ήταν:
• Μπουρέκι με πατάτες και κολοκύθι. Ίσως να είχε μέσα και αγκινάρα. Συμπαθητικό πιάτο αλλά ίσως θα ήθελα να έχει μέσα κάποιο άλλο επίσης λαχανικό ή ακόμα και κάποιο αλμυρό τυρί για να το ξεπετάξει σε γεύση.
• Φάβα. Τόσο καλοδουλεμένη που θύμιζε κρέμα. Ήρθε με ξηρό κρεμμυδάκι και ήταν και σε ποσότητα και σε γεύση, αξιοπρεπέστατη.

• Ντάκο, ο οποίος ήταν το πιάτο απογοήτευση της βραδιάς. Η μερίδα μεγάλη αλλά η βάση του ήταν εντελώς αδιάφορη. Θύμιζε ψωμί. Το τυρί που είχαν βάλει από επάνω ήταν νόστιμο αλλά τελικά το συνολικό αποτέλεσμα ήταν πολύ κάτω του μετρίου.

• Σταμναγκάθι. Μεγάλη μερίδα, σωστά ετοιμασμένη. Γενικά απεχθάνομαι όταν τα χόρτα που μου σερβίρονται είναι παραβρασμένα. Μου αρέσουν να «κρατάνε». Αυτά ήταν ιδανικά για τα γούστα μου.

• Χοιρινό με σέλινο. Αυτό το πιάτο το έχω δοκιμάσει και αβγοκομμένο και όχι. Αυτό δεν ήταν αβγοκομμένο. Πλούσια μερίδα και σε ποσότητα κρέατος και σε σέλινο. Ένα επίσης πολύ νόστιμο πιάτο που πραγματικά καταφχαριστήθηκα. Θύμιζε πιάτο που θα έτρωγες σε φιλικό σπίτι, κάποιο Κυριακάτικο μεσημέρι, ετοιμασμένο από την μητέρα του φίλου σου…

• Και τώρα θα αναφερθώ στο πιάτο έκπληξη της βραδιάς. Στιφάδο με κάστανα!!!!! Χωρίς κρέας, παρά μόνο με κρεμμυδάκια και κάστανα. Μου είναι δύσκολο να το περιγράψω. Γλυκό και αλμυρό μαζί. Τα κάστανα, αν και καλοβρασμένα, δεν είχαν διαλυθεί και έλιωναν στο στόμα σου. Δεν είχα αποφασίσει ακόμα αν είμαι οπαδός του κάστανου. Παλιότερα μου ήταν αδιάφορο ενώ τώρα τελευταία έχω αρχίσει να το συμπαθώ. Ε λοιπόν, μετά από αυτό το εξαιρετικό πιάτο δηλώνω ερωτευμένος μαζί του!

Αυτά συνοδεύτηκαν από επίσης άψογο ψωμί, από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει ποτέ σε εστιατόριο.

Μετά το φαγητό, ο Διοματάρης ξανάρθε στο τραπέζι μας. Με αυτό το μάτι που ξεχείλιζε πονηρία και τσαγανό, μας έδωσε τη συνταγή του στιφάδου και μας έριξε και μερικές με τη μαγκούρα που κουβάλησε μαζί του. Απ’ ότι είδαμε, την ίδια περιποίηση και αντιμετώπιση είχαν σχεδόν όλες οι παρέες στον χώρο.

Και μιας και ανέφερα τον χώρο, αυτός είναι εντελώς απλώς και χωρίς περιττά φτιασίδια και διακοσμήσεις. Αν και είναι πρώτη φορά που το επισκέπτομαι, θεωρώ ότι πρέπει να είναι ο ίδιος τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία.
Τα high lights της βραδιάς ήταν η συμπεριφορά του Διοματάρη που πραγματικά απόλαυσα (αν και θεωρώ ότι δεν ήταν εντελώς ανεπιτήδευτη…) και το στιφάδο με τα κάστανα.

Θέλω να ξαναπάω, επίσης χειμωνιάτικο βράδυ, καθημερινή. Να πιάσω μια μικρή γωνίτσα, να παραγγείλω μερικά μεζεδάκια και ρακή και να περάσω ένα ήσυχο βραδάκι. Τώρα πόσο ήσυχο θα είναι με τις ηχητικές παρεμβάσεις του Διοματάρη, αυτό είναι άλλου παππά Ευαγγέλιο

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τοπική ελλ. κουζίνα - Πετράλωνα, Αθήνα
Φεβ
13
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
1
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
17-25

Έχουμε πάει στην ταβέρνα του Διοματάρη 4 φορές από τον Οκτώβριο και όταν ανατρέχω στις εμπειρίες μου έχω ανάμικτα συναισθήματα καθώς η τελευταία επίσκεψη ήταν πανωλεθρία στον τομέα της εξυπηρέτησης.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, ο ιδιοκτήτης, ένας συμπαθέστατος Κρητίκαρος πάντα ερχόταν να μας καλωσορίσει καθώς και στη συνέχεια του γεύματος για να αστειευτεί και να ρωτήσει αν μας αρέσει το φαγητό (λέει πολλά αυτή η κίνηση.. )
Αν πάτε το καλοκαίρι, θα καθίσετε στην ταράτσα που έχει συμπαθητική θέα το πάρκο Ρουφ.
Αν πάτε το χειμώνα, θα καθίσετε στην απλά διακοσμημένη αίθουσα με το τζάκι, η οποία νοερά σε ταξιδεύει στην Κρήτη όμως φαίνεται κάπως άδεια..

Στο τραπέζι περιμένει ρακί, ψωμί και λάδι.

Τι τρώμε όταν πάμε:
Κατσικάκι χιονισμένο (βρασμένο με μέλι και έρχεται με ένα βουνό τριμμένη γραβιέρα εξ ου το "χιονισμένο") θ ε ι κ ο.

Πολύ ωραία σαλάτα με σταμναγκάθι, απάκι, ρόδι, καρύδια, σύκα και γραβιέρα.

Αυγά με πατάτες και στάκα, πεντανόστιμο.

Γαμοπίλαφο με ζουμί από γίδα και στάκα φανταστικό.

Καλτσούνια με χορταρικά, συμπαθητικά.

Θεσπέσια πίτα με κατσικάκι και δύο ειδών μυζήθρα, αξίζει βραβείο!

Την τελευταία φορά παραγγείλαμε κάστανα στιφάδο τα οποία ήταν πολύ βαριά για εμάς.

Πάντα πίνουμε Μαρουβά, ένα παλαιωμένο κρασάκι, και πάντα πίνω περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε..!

Και περνάμε στο κομμάτι εξυπηρέτηση, όπου τα παρακάτω μας προέκυψαν μόνο την τελευταία φορά,.. εννοείται πως δεν θα είχαμε ξαναπατήσει αν είχαν προκύψει πρωτύτερα:

20 λεπτά περιμέναμε να παραγγείλουμε και με αγένεια το προσωπικό αποκρίθηκε "ότι μπορώ κάνω, εσείς να κάνετε υπομονή". Όταν επέστρεψε στο τραπέζι μας του είπαμε πως μας φέρεται με αγένεια και αποκρίθηκε "γιατί? δεν σας έβρισα.. "
Ευτυχώς για όλους, σταμάτησε να έρχεται στο τραπέζι μας ο συγκεκριμένος σερβιτόρος, και ανέλαβε η άλλη σερβιτόρα (2 όλοι κι όλοι σε ολόκληρο το εστιατόριο).

Το φαγητό ερχόταν α ρ γ ά,.. ένα - ένα,.. το πιλάφι ήρθε τελευταίο και καταϊδρωμένο, είχαμε σχεδόν τελειώσει τα άλλα πιάτα και όταν ρωτήσαμε νωρίτερα που είναι η απάντηση που πήραμε ήταν "υπομονή, όταν γίνει θα σας το φέρω"!
Να διευκρινίσω πως η αναμονή των πελατών επειδή μαγειρεύεται επιτόπου ένα φαγητό, δεν είναι απαραίτητα κάτι αρνητικό, αρκεί να έχει επικοινωνηθεί έγκαιρα στους πελάτες και εκείνοι να αποφασίσουν αν επιθυμούν να περιμένουν ή όχι.. ειδικά όταν το πιλάφι το παραγγείλαμε για τα παιδιά και περίμεναν νηστικωμένα!

Ο ιδιοκτήτης δε, αυτήν τη φορά δεν ήρθε στο τραπέζι μας για αστειάκια και κουβεντούλα. Και αυτό φάουλ.. ίσως να το είχε σώσει αν είχε έρθει...

Στο τέλος μας κέρασαν πολύ ωραίο κέικ με μήλο και πορτοκάλια.

Κρίμα.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τοπική ελλ. κουζίνα - Πετράλωνα, Αθήνα
Ιαν
14
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Εξαιρετικη επιλογη, αν εχεις τετοια ποιοτητα οι γευσεις ειναι εκπληκτικες..... Παραδοση και νεες ιδεες συνυπαρχουν χωρις να αδικει το ενα το αλλο, αυτο που πρεπει να ειναι παραδοσιακο ειναι, και παραληλα υπαρχει και το νεο ως προταση στο μενου. Και ολο αυτο με πολυ πολυ νορμαλ τιμες, γινεται ανετα στεκι για πολλες φορες......... και για παρεες και για ζευγαρια και για οικογενειες.....

υ. γ. το τσιγαριαστο απαιχτο......... και το σαγανακι κ κ κ κ κ ολα....................................................... επισκεφθηκαμε το μαγαζι 6 και ημασταν και οι πεντε υπερευχαριστημενοι........................

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τοπική ελλ. κουζίνα - Πετράλωνα, Αθήνα
Ιουν
01
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
17-25

Παρασκευη βραδακι και ειπαμε με την παρεα ( αναμικτη παρεα ηλικιακα ) να επισκευτουμε για μια ακομα φορα την ταβερνα του Διοματαρη. Το συγκεκριμενο μαγαζι που σαφως δινει τον ακριβη τονο του Κρητικου μαγαζιου στην Αθηνα ξεφευγοντας απο τα δηθεν αλλα συναμα υπερτονιζει και τα τοπικιστικά στοιχεις για να τονισει την καταγωγη του ιδιοκτητη ως διαμαντι της μεγαλονησου.

Θα κανω την συνηθισμενη μου αναδρομη ( οταν προκειται για μαγαζια των Πετραλωνων ) στο μαγαζι που υπαρχει εκει σαν μια κλασικη αξια απο τα μεσα της δεκαετιας του '80.

Για τους γνωριζοντες τα πραγματα και την περιοχη ειναι η κλασικη ταβερνα του Βασιλη που επι δεκαετιες σερβιρε μερικα απο τα πιο ωραια ψητα πιατα των Πετραλωνων και ειχε δημιουργησει ενα must στην περιοχη πολυ πριν ανθισει η οδος Τρωων και η πλατεια Μερκουρη. Με τον καιρο σαφως ανοιξαν αλλα μαγαζια συχρονα με διαφορους μεζεδες πιο πιασαρικα και ο ευγενης κος Βασιλης εχασε την μπαλα και δεν μπορεσε να ακολουθησει. Ασε που μεταμορφωσε ενα κλασσικο πανεμορφο ταβερνειο σε ενα μοντερνο χωρις χαρακτηρα κατασκευασμα.. (εξαιρειται η ταρατσα που ηταν και παραμενει καταπληκτική) Ετσι εφτασε μια αποφραδα ημερα που το μαγαζι εκλεισε. Κλεινοντας κανεις σαφως δεν πιστευε οτι σε κεινο το ακυρο σημειο θα μπορουσε πλεον να ανοιξει κατι αντιστοιχο δεδομενου οτι ολη η ζωη ηταν στους απο πανω δρομους και ειχε πλεον αρχισει να διαφαινεται η κυριαρχια της οδου Τρωων.

Και ξαφνικα ω του θαυματος ενας γνωστος απο τα παλια. Ο Διοματαρης.
Γνωστος απο την Κρητη και οπως ολοι οι Κρητικοι μακροσυγγενης.
Οποτε απο αυτη την εισαγωγη καταλαβαινετε οτι το μαγαζι εχει θεμελιωθει απο παμπολες επισκεψεις μας εκει με την οποια παρεα ( συνηθως λατρεις της Κρητικης κουζινας )

Οποτε ας ξεκινησω την οποιια κριτικη περνοντας με την σειρα ολες τις παραμετρους και ελπιζω οτι δεν θα αδικησω τον προσφιλη Διοματαρη παροτι μεσα στις τοσες φορες που εχω παει με εχει στεναχωρησει για τον εναν η τον αλλον λογο ουκ ολιγες φορες.

Πρωτη κατηγορια που θα σχολιασω ειναι ο χωρος.

Αγαπητοι συγγραφοντες..... ολες οι κριτικες δεκτες και σεβαστες αλλα αν ειχατε δει τι πηρε ο Διοματαρης και τι εφτιαξε θα καταλαβαινατε οτι το 4/4 ειναι ισως πολυ λιγο για να αναδειξει το μερακι που εχει αυτος ο γραφικος Κρητικος μεσα του.

Ο Βασιλης την ταβερνα την ειχε ως must οπως προειπα οποτε την διατηρουσε ως ενα ερειπιο κατω ( τους χειμερινους μηνες ) που εμοιαζε πιο πολυ σαν αιθουσα δεξιωσεων γαμου χωρις κανενα χρωμα και στυλ παρα σαν ενα εστιατοριο συνοικιακο που θα πας να κατσεις και δεν θα σου μεινει η ατμοσφαιρα το στυλ και η υπογραφη του ιδιοκτητη.

Επανω δε η ταρατσα ενα απεριποιητο πραγμα που σαφως το καλοκαιρι παρα την δροσια που εξεπεμπε εβρισκες και καμια κατσαριδα που και που να περιφερεται. Τραπεζια ατακτως ειρημενα εδω κι εκει και τιποτα μα τιποτα εκτος του καλου ψητου που να σε πειθει να ξαναεπισκεφτεις το μαγαζι.

Και παμε στο σημερα..... Π Α Ρ Α Δ Ε Ι Σ Ο Σ... και το εννοω. Στο κατω χειμερινο πατωμα ειναι μια κρητικη δημιουργια με χαρακτηρα και πολλα πραγματα που να θυμιζουν οντως την Κρητη και το μαγαζι που ειχε εκει ο Διοματαρης πριν τον αποπεμψει ( για διαφορους λογους ) η μεγαλονησος. Ολοι οι τοιχοι καταλληλα στολισμενοι τα τραπεζια κλασικα χωριατικα ωραια τοποθετημενα στον χωρο το τζακι πανεμορφο και στολισμενο τοσο -οσο ( παρα το χωριατικο οχι κιτς ) και γενικα εκτος της αψογης διακοσμησης ο χωρος πεντακαθαρος και περιποιημενος.

Ο εξαερισμος του μαγαζιου μπορει να μην ειναι ο καλυτερος αλλα σιγουρα οι μυρωδιες απο τα Κρητικα εδεσματα που κατασκευαζει ο Διοματαρης ( ετσι διατεινεται τουλαχιστον οτι τα φιαχνει ολα μονος του ) μονο δυσαρεστες δεν ειναι.
Και ανεβαινουμε την σκαλα για να καταληξουμε στο πανω πατωμα που ειναι η ταρατσα του μαγαζιου. Εδω ειναι ο παραδεισος που ελεγα. Τοσα λουλουδια ουτε ο Εθνικος κηπος. Λουλουδια λουλουδια λουλουδια.... να γεμιζουν το ματι και να σε ηρεμουν. Γυρω γυρω απο το μπαλκονι ακομα και κρεμαστα σε γλαστρες σε βαρελια σε τενεκεδες και οτιδηποτε μπορει να παρει ενα λουλουδι μεσα το ειχαν στολισει. That's Crete indeed. Το δεν πατωμα της ταρατσας ολο στρωμενο με χαλικι ασπρο.

Τελευταια αφησα την εισοδο του μαγαζιου που ειναι και το δυνατο σημειο για μια περιοχη που μαστιζεται απο το τσιμεντο.

Εκει ειναι η διαφορα που δημιουργει το μαγαζι, πανω σε μια απροσωπη οδο Δημοφοντως, και σε ωθει να σταματησεις και να κοιταξεις περι τινος προκειται ασχετα αν εχεις σκοπο να κατσεις η οχι για φαγητο.
Κια ολα αυτα με δυο καροτσια λουλουδια και δυο ωραια βαμενα ξυλινα παραθυρα. Μπραβο στον Διοματαρη ( που για οσους δεν το γνωριζουν ειναι το ονομα του και δεν εχει να κανει με γιοματαρι η οτι αλλο που παραπεμπει σε κρασι)

Ας παμε στην εξυπηρετηση του μαγαζιου.

Σαφως η υποδοχη ειναι αυτη που εχουν επισημανει οι προγραψαντες. Ενας κρητικαρος ( αν και στην κρητη θα το λεγαμε απλα ιθαγενης γιατι οι κρητικαροι στην Κρητη φορανε βρακες και εχουν 10 κιλα μουστακες ) που σε καλοσοριζει και σε υποδεχεται με την στεντορια φωνη του.... αυτα βεβαια οταν το μαγαζι ειναι αδειο γιατι οταν ειναι γεματο ο πανικος που εχουν ειναι τοσο μεγαλος που ουτε καλησπερα δεν εχει.

Καθ'ολη την διαρκεια που εισαι στο μαγαζι ολοι τρεχουν σαν τρελλοι ( ιδιαιτερα ο γιος του Διιοματαρη ο Γιωργης που ειναι και ο κυριως σερβιτορος ) και ο Διοματαρης οταν ειναι στην σαλα και οχι στην κουζινα του να περιφερεται απο τραπεζι σε τραπεζι και απο παρεα σε παρεα και να κανει αστεια να λεει ιστοριες και γενικα να κανει σε Κρητικη version αυτο που λεμε δημοσιες σχεσεις στο μαγαζι. Ιδιαιτερα σε παρεες μεγαλυτερης ηλικιας πολυ αγαπητος με τα κινκυ αστεια του και τις μαντιναδες με τα υπονοουμενα.

Απο σερβις τωρα. Το αλαλουμ ειναι αναλογο με τις μερες. Αλλες μερες το πετυχαινουν καλα αλλες μερες μπορει να τα κανουν μουτι και να περιμενεις ωρες. Ειναι σε συναρτηση κοσμου συνεννοησης και διαθεσης των ιθυνοντων του μαγαζιου.

Οποτε κανοντας ολη αυτη την μακροσκελη περιγραφη νομιζω οτι δεν χρειαζεται να γραψω κατι για την συγκεκριμενη μερα. Εξ ου και το 3/4 χωρις να θελω να αδικησω ουτε τα παιδια που τρεχουν ουτε τις δημοσιες σχεσεις του μαγαζιου.

Και παμε στην γευση τωρα..... αλλωστε σε ολα τα μαγαζια πλεον των δημοσιων σχεσεων και του χωρου παμε για να φαμε καλα.

Μπαινοντας και καθημενος στο τραπεζι το πρωτο πραγμα που σου σερβιρεται ειναι μια γαβαθα λαδι με λεμονι και ριγανη και το ψωμι του μαγαζιου που ειναι ψημενο στο μαγαζι και αν στο φερουν μολις το βγαλουν ( που συνηθως ετσι ειναι ) απλα δεν υπαρχει. Μιλαμε για την τελειοτητα της απλοτητας και μιλαμε για το πρωτο πιατο που χορταινει τους πιο πολλους απο τους πελατες γιατι ειναι τοσο ωραιο που δεν σταματας να βουτας. Ειδικα αν το συνοδευεις με την πολυ καλη ρακι που εχει ο Διοματαρης και ξεχωριζει απο τις κοινες του εμποριου ( εμποριου κι αυτη αλλα πολυ καλη κατευθειαν απο Κρητη ) Επαξια 4/4

Δευτερο πιατο που πηραμε ηταν δυο μεριδες καλτσουνια. Πρεπει να παει καποιος στον Διοματαρη για να καταλαβει οντως οτι αυτα που σερβιρουν στα αλλα δηθεν Κρητικα εστιατορια ειναι τυροπιτακια και οχι καλτσουνια. Στο συγκεκριμενο θεμα το εχει το μαγαζι. Αψογα ψημενο φυλλο πλασμενο απο τον ιδιο και μπολικο κρητικο τυρι ( μαλακα λεγεται για τους γνωριζοντες και ειναι μυτζηθρα προς αποφυγη παρεξηγησεων )
Επαξια 4/4 επισης

Ενα πιατο χορτα ασκολιμπροι καθαρα κρητικο πιατο που ειναι χορτα μεν αλλα με ιδιαιτερη γευση τα οποια ηταν λιγο παραπανω βρασμενα αλλα και παλι ηταν πολυ καλα εδω θα βαλω ενα 3/4 και αυτο γιατι η κουζινα σαν κρητικη αγκιζει οντως την τελειοτητα οποτε συγκρινεις παντα με το πολυ καλο.

Παμε τωρα στο Κρητικο πιλαφι που αλλωστε ειναι και το κλου ολων αυτου του ειδους των μαγαζιων. Ενταξει και εδω ο Διοματαρης το εχει και σαφως δεν σερβιρει το κλασικο πιλαφι που σερβιρουν ολα τα αλλα "κρητικα μαγαζια"
Σαφως θα διευκρινησω οτι αν εισαι απο την Κρητη το ποσο καλο ειναι το πιλαφι του Διοματαρη ειναι εντελως υποκειμενικο. Αλλοι το θαυμαζουν αλλοι απλα το αποδεχονται ως κρητικο. Οι γνωμες διισταντε στο ποσο βρασμενο στο ποτε θα μπει το λεμονι ( πριν η μετα ) και γενικα ολοι εχουν μαθει ενα πιλαφι που τρωνε απο μαμαδες, θειες, γιαγιαδες, οποτε ειναι θεμα συγκρισης πλεον με κραταιες αξιες της Κρητης.
Οποτε εδω θα βαλω επισης ενα υποκειμενικο 3/4.

Μια μεριδα πατατες. Φρεσκες τελεια τηγανισμενες και οταν στις φερνει στην πιατελα νομιζεις οτι ειναι οι εξι μεριδες που παρειγγειλε το διπλα τραπεζι. Τεραστεια μεριδα και γευση 4/4

Κλασικη κρητικη αξια ( οταν υπαρχουν γιατι ειναι εποχιακο ειδος ) ανθοι με ρυζι. Ειναι οι ανθοι απο τα κολοκυθια ( κολοκυθανθοι ) οι οποιοι και γεμιζονται με ρυζι με μυρωδικα και σερβιροντε συνηθως με κρητικο γιουρτι. Τελειο πιατο που σε παραπεμπει σε κλασικη κρητικη αξια πολυ καλα μαγειρεμενοι και επαρκης ποσοτητα. Αλλο ενα κλασικο 5/4 εδω ( για να αντισταθμισω τα 3αρια στο 4/4 γευση )

Μια μεριδα κατσικι μελωμενο πολυ καλη μαγειρικη που θα μπορουσε να παραπεμψει σε γκουρμε πιατο αλλου ειδους εστιατοριου και οχι σε κρητικο κουτουκι. Εδω ο Διοματαρης ( η οποιος αλλωστε το εφιαξε ) εχει δωσει ρεσιταλ μαγειρικης τεχνης. Τελειο ψησιμο τελειο δεσιμο με το μελι τελειο σερβιρισμα..... δεν νομιζω οτι εχω λογια γι αυτο. Ευκολακι 4/4

Τελος ενα χοιρινο με πιπεριες που σαφως αν και τελειο πιατο δεν χρηζει σχολιασμου σε σχεση με τα αλλα πιατα. Απο κεκτημενη θα βαλω ενα 4/4 λεγοντας οτι δεν ειχε να ζηλεψει τιποτα απο τα αλλα απολυ καλα πιατα αλλα ειναι απλα για να χορτασεις και οχι για να δοκιμασεις το οτι καινουριο.

Στο τελος θα σε κερασουν κι ενα γλυκο συνηθως γιαουρτι με καποιο μελι η καποιο γλυκο κουταλιου..... κλασικη κρητικη αξια κι αυτο.

Και ερχεται η ωρα του λογαριασμου. Εδω συνηθως χρηζει ψυχιατρικης ερευνας. Ποτε δεν θα πληρωσεις τα ιδια λεφτα για τα ιδια πιατα. Πολλες φορες κοβουν κεφαλια και πολλαπλασιαζουν με ενα πολλαπλασιαστη που πλησιαζει τις τακτικες του ΔΝΤ. Σιγουρα δεν ειναι το μαγαζι που εχει προσαρμοστει με τις επιταγες των καιρων. Ειναι ελαφρως εως βαρεως ακριβο αναλογα με την εκαστοτε διαθεση του ανθρωπου που βγαζει τον λογαριασμο. Μου εχει τυχει να πληρωσω απο πολύ οικονομικα μεχρι πολυ ακριβα

Σε γενικο συμπερασμα τωρα. Προτεινω το μαγαζι να παει οποιος θελει να περασει μια ομορφη βραδια οπλισμενος με την οποια υπομονη μπορει να χρειαστει. Οι γευσεις του ειναι οτι πιο κοντινο υπαρχει σε κρητικη κουζινα στην Αθηνα Σας το λεει καποιος που μονο ευχαριστημενος δεν ειναι απο τον Διοματαρη και την συμπεριφορα του αλλα σαν αντικειμενικος κριτης δεν μπορω να παραβλεψω οτι ειναι το πιο νοστιμο και διασκεδαστικο κρητικο μαγαζι της Αθηνας. Αλλωστε εδω ειμαστε για να δινουμε την αντικειμενικη εικονα ενος μαγαζιου και οχι για να βγαζουμε τις προσωπικες μας πικρες και αποψεις.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τοπική ελλ. κουζίνα - Πετράλωνα, Αθήνα
Αυγ
02
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Ναι στις γεύσεις, ναι στην ωραία ταράτσα, ναι στα καθαρά ποτά, ε ψιλό ναι και στις τιμές, ψιλό ναι και στην εξυπηρέτηση (3 παρέες εύκολη), ναι στο κέρασμα τους, ναι στην διάθεση του ιδιοκτήτη να περάσει καλά πρώτα ο ίδιος παρέα με τους θαμώνες.

Εξηγούμαι:
Καλωσορίζεσαι ευχάριστα και με χιούμορ και μέχρι να κάτσεις φτάνει ένα καταπληκτικό ψωμί στο τραπέζι με υπέροχο λάδι και καθαρότατη τσικουδιά.
Ο πάνω χώρος προσωπικά μου αρέσει γιατί η ταράτσα βγάζει κάτι σπιτικό (όπως και η διάθεση τους γενικότερα) και μια ησυχία που προσωπικά επιζητώ όταν βγαίνω για τσιμπολόγημα.
Η παραγγελία εύκολη με όντως κρητικό μενού, όχι ντεμεκ για να πάρει ταμπέλα.
Απακι, σκαλτσούνια, κολοκυθοανθοί, βλίτα για πρώτα και καταλαβαίνεις ότι κάπου καλά θα πάει η βραδιά.

Κοτόπουλο με φασκόμηλο καλομαγειρεμένο και ένα υπέροχο χοιρινό κατσαρόλας δυναμίτης (δεν θυμάμαι στον κατάλογο πιο ακριβώς ήταν).
Το κρασί του (λευκό) πολύ ωραίο.
Ρακι μας ξαναπροσγείωσε κερασμενη και μπραβο του γιατι οτι δωσεις λιγο παραπάνω σε φαγητο στα δίνει σε ποτό με αυτό τον τρόπο όχι όμως ότι είναι φτηνός αντικειμενικά.
Φρούτο επίσης ήρθε με γλυκό του κουταλιού.
Στην διάρκεια του γεύματος ο ιδιοκτήτης θα περάσει και θα αστειευτεί, θα ρωτήσει, θα ασχοληθεί.

Αλλά ίσως ξεφύγει λιγάκι αφού την ώρα που ακόμη τρως και πίνεις το να ακούς αστεία ήμερων απόκρεων μπερδεύει λίγο.
Προσωπικά νο προμπλεμ αλλά δεν ξέρω κάπως μου κάνει, κάποιος μπορεί να πειραχτεί.
Άλλοι το καταδιασκεδάσαν και καλά έκαναν.
Το καταλαβαίνεις βέβαια πως το κάνει αβίαστα.
Απόδειξη ζητήθηκε και ήρθε κανονικά και αβασάνιστα.
Αυτά.
Θα ξανάπαω.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τοπική ελλ. κουζίνα - Πετράλωνα, Αθήνα
Ιαν
15
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
17-25

Έχοντας όρεξη για ρακί και μεζεδάκια αποφασίσαμε μια παρέα φίλων να επισκεφτούμε την ταβέρνα του Διοματάρη Πέμπτη βραδάκι.

Μπαίνοντας αντιλαμβάνεσαι αμέσως ότι έχεις έρθει σε μια κλασική ταβέρνα από τα παλιά που ίσως λίγο πολύ όλοι μας έχουμε συναντήσει σε ένα χωριό.
Το πρόσωπο της υποδοχής ο Διοματάρης ένας κλασικός, βροντόφωνος, μουσάτος, κρητικός με μάτι που «κόβει» και στόμα «ροδάνι»

Πολύ γρήγορα από την ώρα που κάτσαμε έφτασε στο τραπέζι μια ρακί, ένα πιάτο γεμάτο με λαδί λεμονί ρίγανη και φρέσκο ζυμωτό ψωμί για την ανάλογη βούτα!

Αποφασίσαμε τα πιάτα μας όλα να είναι για την μέση και καταλήξαμε στα παρακάτω:
• Σαλάτα με σταμναγκάθι, απάκι, γραβιέρα, καρύδι, ρόδι και μελί (!!! )

• Κολοκυθανθους γεμιστούς με ρύζι (πολύ γιαγιαδίστικο φαγητό!!! )

• Σαγανάκι με τυρί ζύμη και μαρμελάδα λεμονί x2 (!!! )

• Πατάτες τηγανητές (μια γαβάθα και κομμένες στο χέρι) (!!! )

• Σκαλτσούνια μια μερίδα με τυρί και μια με χόρτα (!!! )

• Μια κλασική χοιρινή τηγανιά ( από τις πολύ ωραίες που έχω δοκιμάσει!!! )

• Χοιρινό πικάντικο κοκκινιστό με ελιές

• Στάκα με αυγό (!! )

• ½ κιλο κρασι

• Ρακί τουλάχιστον 5 των250ml (όσα μπόρεσα να μετρήσω)

Ήμασταν 6 άτομα και συμφωνήσαμε όλοι ότι φάγαμε πολύ καλά και γευστικά.
Όταν ζητήσαμε λογαριασμό ήρθε και μια ωραιότατη μηλόπιτα!

Το σύνολο της «ζημιάς» ήταν 102€, δηλαδή 17€ το άτομο

Για μένα ήταν μια παρά πολύ καλή επιλογή μια και περιελάμβανε κάλο φαγητό και ποτό σε πολύ προσιτή τιμή! Και σίγουρα παραμένει επιλογή για ανάλογες εξόδους!

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τοπική ελλ. κουζίνα - Πετράλωνα, Αθήνα
Μαι
27
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
-

Κυριακή μεσημέρι, ευκαιρία για έξοδο. Τι καλύτερο από μια όμορφη ταβέρνα?
Η ιδέα μου απέδωσε καρπούς αφού ο αρχικός σκεπτικισμός να επιλέξουμε κρητική κουζίνα εξαφανίστηκε με το ζεστό καλοσώρισμα του ιδιοκτήτη.

Ένα μαγαζί σε κάνει πελάτη αν έχει δύο συστατικά, εξυπηρετικούς υπαλλήλους και την καλή ποιότητα φαγητού.
Και αυτή η ταβέρνα τα έχει απλόχερα και τα δύο.

Ο ιδιοκτήτης, περήφανος Κρητικός, με βροντερή φωνή, ζεστό χαμόγελο, άψογος οικοδεσπότης γυρίζει σε όλα τα τραπέζια και μιλά με τους πελάτες του.
Τρία παιδιά, ηρωικοι σερβιτόροι, ανεβοκατεβαιναν με τους δίσκους φορτωμένους ( λόγω καλοκαιριού καθίσαμε στην σκεπασμένη με τέντα, γεμάτη λουλούδια, ταράτσα). Ο χώρος είναι συμπαθητικός χωρίς κάτι το ιδιαίτερο στη διακόσμηση αλλά τα κρητικά καλούδια στο τραπέζι, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια να κοιτάς τριγύρω!

Ήρθε η ρακή, οι μπύρες και τα αναψυκτικά.
Οι μερίδες ήταν ικανοποιητικότατες σε ποσότητα. Δοκιμάσαμε κουνέλι με σύκα που έλιωσε στο στόμα. Χοιρινό με φέτα, απλά υπέροχο, μια τεράστιων διαστάσεων ντοματοσαλάτα με απίστευτη ποσότητα κρητικής μυζήθρας, κάστανα στιφάδο, περίεργο και ομολογουμένως πρωτότυπο πιάτο και φυσικά πατάτες τηγανητές.

Όταν ζητήσαμε το λογαριασμό, αρνήθηκαν αν δεν μας κερνούσαν πρώτα γλυκό! Στο τραπέζι ήρθε συμπαθητική μηλόπιτα και χαλβάς με ινδική καρύδα και εν συνεχεία κατέφθασε γλυκό κουταλιού πατζάρι (! )και καρότο (! ) συνοδευόμενο από γιαούρτι που ο Διοματάρης φτιάχνει μόνος του. Απλά εξαιρετικό!
Κόστος? Περίπου 15 ευρώ το άτομο.

Είναι βέβαιο ότι με κέρδισε και θα ξαναπάω με την πρώτη ευκαιρία!

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τοπική ελλ. κουζίνα - Πετράλωνα, Αθήνα
Οκτ
21
2014
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
17-25

Κυριακή μεσημέρι ψάχνοντας, καταλήξαμε στο Διοματάρης σχεδόν χωρίς καμία πληροφορία, ξέροντας μόνο οτι πρόκειται για κρητική ταβέρνα...

Έκανε ακόμα καλό καιρό και επιλέξαμε την ταράτσα, οπού έχει θέα στο λόφο Φιλοπάππου. Ο εσωτερικός χώρος φαίνεται αρκετά φιλικός για πιο κρύες μέρες (έχει και τζάκι).

Η εξυπηρέτηση ήταν σχετικά καλή, για ώρα αιχμής (με μια σχετική καθυστέρηση).
Με το που καθίσαμε, κεραστήκαμε, σεβαστή ποσότητα τσικουδιάς, ωραίο ζυμωτό ψωμί και λαδολέμονο ορεκτικό.

Παραγγείλαμε:

Κολοκυθανθους (γεμιστούς. Αρκετά νόστιμους! - 6€

Σταμναγκαθι. Καλοβρασμένο 7€!!

Πατάτες. Στο χέρι καλοτηγανισμένες 5€!!

Ντακο. (με ψωμί αντί για παξιμάδι).... (δε θυμάμαι τιμή)

Κατσικάκι τσιγαριαστό με μέλι και γραβίερα (από πάνω τριμμένη). οκ - 10€!!

Χοιρινό πικάντικο κοκκινιστό (σαν μπεκρή μεζέ το λες (με λίγες ελιές). οκ - 10€!!

Γαμοπίλαφο. όχι κλασικά νόστιμο... ίσως λιγότερο λεμόνι να το έκανε καλύτερο...7.50€!!

Συμπληρωματικά (επειδή πεινούσαμε ακόμα (ήμασταν 5) πήραμε και μια κλασική τηγανιά. που ήταν και το πιο νόστιμο πιάτο - 10€!!
Μαζί με Κρασί ρακί και μπύρες, πληρώσαμε 78,50 (5 άτομα)

Στο τέλος κεραστήκαμε κρασί, τσικουδιά και μπύρα καθώς και λουκουμάδες με μερέντα!!!!

Θεωρώ πολύ αρνητικό το οτι δεν υπήρχε κατάλογος, ειδικά όταν όλες οι (κυρίως) μερίδες χρεώνονται 10€!!!!!!!!

Επίσης οι ποσότητες είναι δυσανάλογες της τιμής...
Δεν ξέρω αν θα ξαναπάω... οχι πως δε έφαγα ικανοποιητικά, αλλά το θεωρώ ακριβό για αυτό που προσφέρει...