ΑΘΗΝΑΪΚΟΝ

Ελληνική κουζίνα

  Μητροπόλεως 34, Σύνταγμα [Χάρτης]
  210 3252688-2103251598

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Σάββατο 11:30-00:30 Κυριακή 11:30-19:30
Παροχές:
Δέχεται κρατήσεις Έχει δίκτυο Wifi Παροχές για ΑμεΑ Φιλικό προς χορτοφάγους Δέχεται πιστωτική κάρτα Take away Υπάρχει εξωτερικός χώρος Φιλικό για οικογένειες/παιδιά

Λίγα λόγια για το εστιατόριο

Το νέο κατάστημα Αθηναϊκόν άρχισε να λειτουργεί παράλληλα με το αδελφάκι του στη Θεμιστοκλέους από το 2013. Εκφράζει την Ελληνική-Μεσογειακή κουζίνα στην καλύτερη εκδοχή της, έχει τιμές προσιτές και απευθύνεται σ' ένα κοινό που αναζητάει αυθεντικές γεύσεις μακριά από φολκλόρ και παροδικές μόδες. Το Αθηναϊκόν είναι μια ιδέα που επιβιώνει στον χρόνο και ξέρει να μεταμορφώνεται.



Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Νοε
24
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
17-25

Η σχέση μου με το ΑΘΗΝΑΪΚΟΝ κρατάει χρόνια, σαν την καλή κολόνια. Επιτρέψτε μου λοιπόν να προτάξω σαν παλιοσειρά με copy paste την εισαγωγή της κριτικής μου για το μεζεδοπωλείο ΑΘΗΝΑΪΚΟΝ στη Θεμιστοκλέους 2 με ημερομηνία 27/10/2010: «Θυμάμαι τον μακαρίτη τον πατέρα μου που κάποτε με πήγε στο παλιό ΑΘΗΝΑΪΚΟ, στην οδό Σανταρόζα, αν θυμάμαι καλά, για να φάμε μύδια, που σαν Σαλονικιούς μάς έλειπαν στη γαστριμαργική έρημο της Αθήνας του '60. »
Από το 1932 στο 1985, και από εκεί στο 2013. Το ΑΘΗΝΑΪΚΟΝ της οδού Μητροπόλεως είναι μεν αδελφάκι του ομώνυμου καταστήματος της οδού Θεμιστοκλέους, έχει όμως όψη, εμφάνιση και κουζίνα καθαρού εστιατόριου, και μάλιστα μάλλον πολυτελείας παρά μεζεδοπωλείου. Το σημείο όπου βρίσκεται και ο τρόπος που έχει στηθεί προσελκύουν κάθε είδους πελατεία, μικρές και μεγάλες παρέες ντόπιων αλλά και πολλούς τουρίστες. Μια ματιά στο trip advisor θα σας πείσει.
Ως χώρος θυμίζει φινετσάτη γαλλική brasserie, είναι μεγάλος και ιδιαίτερα φροντισμένος, εκπέμποντας διακριτική πολυτέλεια. Έχει φαρδιά πρόσοψη με κίονες (μολονότι, όταν στάθηκα πρώτη φορά μπροστά στην είσοδο του νεοκλασικού κτιρίου, μου φάνηκε κάπως στενή) και χωριστό υπερυψωμένο χώρο στο βάθος για τους καπνιστές. Ξύλινο πάτωμα και μεγάλα κάδρα στους τοίχους δένουν ωραία με τους καναπέδες και τα άνετα τραπεζοκαθίσματα. Επιτέλους ξύλινα καθίσματα με άνεση πολυθρόνας: πλάτη, μέση, χέρια βολεύονται και χαλαρώνουν σχεδόν αυτόματα. Εκείνο που τραβά ιδιαίτερα την προσοχή είναι ο κυκλικός εξώστης στο κέντρο, οι πολλοί και ωραίοι πίνακες σε όλους τους τοίχους και ο σωστός φωτισμός. Σε κάποια επίσκεψη είχε τύχει (;) να δω προβολή σε ένα κεντρικό τοίχο εικόνων από την παλιά Αθήνα που μου άρεσαν πολύ, σαν παλιός κινηματογράφος. Τις επόμενες φορές κάθισα έξω (υπάρχουν λίγα τραπέζια στην ήσυχη οδό Πετράκη), έτσι δεν ξέρω αν πρόκειται για κάτι μόνιμο.
Η υποδοχή και το σέρβις ακριβώς όπως θα περίμενε κανείς από ένα πολύ καλό εστιατόριο και όπως ήταν πάντα – σήμα κατατεθέν, θα έλεγα – χαρακτηριστικό του ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ: ευγενική, σωστή, άμεση, με μια λέξη επαγγελματική χωρίς να γίνεται φορτική, πόσο μάλλον «δήθεν».
Ο κατάλογος εκτενέστατος και κατατοπιστικός, θέλει αρκετή μελέτη, γιατί ανάλογα με τη διάθεση και την παρέα μπορεί να εξυπηρετήσει όλα τα γούστα, δηλαδή παραγγελία όπως σε ένα εστιατόριο (μια σαλάτα και κατόπιν ατομικές μερίδες) ή σε ένα μεζεδοπωλείο (διάφορα πιάτα στη μέση του τραπεζιού). Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι οι ξένοι επισκέπτες αποτελούν, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό της πελατείας, οπότε λογικό είναι να επιδιώκεται η ανταπόκριση στις προσδοκίες τους. Αξιοσημείωτο ότι η προσφορά σε ψαρικά υπερφαλαγγίζει αυτή των κρεατικών. Δίπλα σε αρκετά πιάτα σημειώνεται ότι πρόκειται για παραδοσιακό μεζέ του ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ. Οι έχοντες λοιπόν γνώση θα ανακαλύψουν στην πλευρά της θάλασσας τη γνωστή ψαρόσουπα, που προσφέρεται και σε μικρή μερίδα (5 €), τσιροσαλάτα και λακέρδα, το θρυλικό σαχανάκι με μύδια, φέτα και πιπεριά και last not least χταποδοκεφτέδες, ενώ στην πλευρά της στεριάς περιμένουν η τυροκαυτερή, τα αφράτα κεφτεδομπιφτεκάκια με ωραιότατες τηγανιτές πατατούλες, το πικάντικο χειροποίητο λουκάνικο και σμυρνέϊκα σουτζουκάκια. Προσοχή, υπάρχουν πάντα πιάτα ημέρας που αξίζουν το ενδιαφέρον σας, είναι φρέσκα και καθόλου τσιμπημένα στην τιμή.
Γενικά θα έλεγα ότι μπορείτε να παραγγείλετε άφοβα κατά βούληση, στο ΑΘΗΝΑΪΚΟΝ έχετε να κάνετε με πραγματικά μεγάλη κουζίνα που δεν αφήνει κανένα παραπονεμένο. Οι μερίδες είναι εστιατορίου, αρκετά μεγάλες δηλαδή. Νερό σε κανάτα, κρασί καλούτσικο χύμα ή από γνωστές εμφιαλωμένες μάρκες, γενικά ο κατάλογος των κρασιών δείχνει συνειδητά περιορισμένος, στη λογική του «λίγα και καλά» (και πάντα διαθέσιμα), μπίρες, ούζα, τσίπουρα, ότι τραβά η όρεξή σας. Στο τέλος κέρασμα γλυκάκι, εκτός αν έχετε αφήσει επίτηδες χώρο για ένα «σοκολατένιο νησί» στα δύο, που απλά σας συνιστώ να δοκιμάσετε με κλειστά τα μάτια.
Ένα ζευγάρι θα δαπανήσει για ένα πλήρες γεύμα το πολύ 40 ευρώ. Δεδομένου του εξαιρετικού περιβάλλοντος και της ποικιλίας και ποιότητας των γεύσεων, κάθε άλλο παρά υψηλό κόστος. Το ΑΘΗΝΑΪΚΟΝ της Μητροπόλεως είναι κάτι που έλειπε μέχρι τώρα από την περιοχή, μια εξελιγμένη μορφή του κλασσικού αθηναϊκού φαγοποτείου που μπορείς να επισκεφθείς χωρίς κράτηση μέχρι αργά το βράδυ. Σε απόσταση βολής από το μετρό και την πιάτσα των ταξί της πλατείας Συντάγματος είναι κατά την άποψή μου μια πολύ βολική λύση για καλό φαγητό στο κέντρο της πόλης.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Μαι
17
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
-

Οι προδιαγραφές που μου δόθηκαν, ήταν κατά κοινή ομολογία αρκετά δύσκολες. Θέλαμε ένα μέρος για να τραπεζώσουμε συγγενικά μας πρόσωπα εξ’ αλλοδαπής, με ιδιαίτερη αγάπη για την Ελληνική κουζίνα και την ίδια στιγμή να ‘’ανταποδώσουμε’’, στα μέτρα του εφικτού, ανάλογες κινήσεις που έγιναν από αυτούς πριν κάποια χρόνια στα μέρη τους.

Δεν θα το έλεγες και εύκολο το τελευταίο, μιας και το αντίστοιχο τραπέζωμα που μας έκαναν πριν κάποια χρόνια κάπου στην ΒΑ Ιταλία, κάποιος θα το χαρακτήριζε άνετα και υπερπαραγωγή. Όταν στην Ελλάδα οι λέξεις boutique hotel, private dining, wine pairing και τα ανάλογα, ήταν περίπου άγνωστο λεξιλόγιο, αυτοί μας είχαν προσφέρει απλόχερα ένα τέτοιο δείπνο, το οποίο χωρίς δεύτερη σκέψη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ένα από τα καλύτερα της ενήλικης ζωής μου. Η ποικιλία και η ποιότητα των πιάτων, αλλά και των κρασιών που είχαν παρελάσει εκείνο το βράδυ από το τραπέζι μας, θα μου μείνει αξέχαστη. Λυπάμαι που θα το πω, αλλά κάτι τέτοιες στιγμές καταλαβαίνει κάποιος, τους λόγους για τους οποίους η Ιταλική κουζίνα είναι κλάσεις μπροστά από την Ελληνική και δικαίως θεωρείται η νούμερο 1 σε παγκόσμια εκτίμηση και αναγνωρισιμότητα. Οι Ιταλοί ξέρουν και να την παρουσιάζουν και να την σερβίρουν αλλά και να την διαφημίζουν. Εδώ τα γνωστά, tzatziki, souvlaki, feta και μιζέρια!!

Συνοπτικά λοιπόν, έψαχνα ένα κομψό μαγαζί στο ευρύτερο κέντρο, φυσικά με καλή Ελληνική κουζίνα, service ικανοποιητικό, καλές κριτικές στο ask4food, κάτι σαφώς πιο ‘’ανεβασμένο’’ από τα κεμπάπ της πλατείας Μοναστηρακίου. Όλα τα παραπάνω συνδυάζονταν υπό σχετική πίεση χρόνου, κάτι το οποίο ως γνωστό αυξάνει κατακόρυφα την πιθανότητα μιας λανθασμένης επιλογής. Τον πόνο μου ίσως τον καταλαβαίνετε, ίσως να το έχετε βιώσει και εσείς, η λέξη που χαλούσε όλο το concept ήταν το location του κέντρου, ένα μέρος για το οποίο έχω εκφράσει στις κριτικές μου, πολλούς και πρόσφατους προβληματισμούς, ακόμη και εντός του 2016.

Η περίπου τρίωρη ‘’ανάλυση-μελέτη’’ στο site, έβγαλε ξεκάθαρο νικητή το ΑΘΗΝΑΙΚΟΝ της οδού Μητροπόλεως στο Σύνταγμα, ένα μαγαζί με όνομα βαρύ σαν ιστορία, όπως αρέσκεται να δηλώνει χαρακτηριστικά κάποιος καλός ask4foodιανός φίλος μου. Πρόκειται βεβαίως για το αδελφάκι του ομώνυμου εστιατορίου της οδού Θεμιστοκλέους στην Ομόνοια. Οι προσδοκίες μας απλές και ξεκάθαρες. Προσδοκούσαμε σε ένα αξιοπρεπές γεύμα, σε ένα κομψό χώρο, το οποίο βεβαίως δεν θα μπορούσε να κινηθεί στα αντίστοιχα επίπεδα, αυτού που μας πρόσφεραν πριν χρόνια οι Ιταλοί. Τελεία.

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016, ώρα 21:00, άτομα 4, με τηλεφωνική κράτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μια ημέρα πριν.

Ο χώρος είναι όντως εξαιρετικός και δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω με τον ειδικό επί του θέματος, φίλτατο piperman. Οι θετικές εντυπώσεις ξεκινούν φυσικά από την πρόσοψη, όπου δεσπόζει το νεοκλασικό κτίριο, με τους κίονες και τα μπαλκόνια, δίνοντας μια αριστοκρατική αύρα, η οποία σπανίζει στις μέρες μας και ταυτόχρονα αποτελεί υπενθύμιση, του τι αρχιτεκτονικά κοσμήματα θυσιάσθηκαν στον άθλιο βωμό της εμπορευματοποίησης, κακογουστιάς και αντιπαροχής. Οι θετικές εντυπώσεις συνεχίζονται και στο εσωτερικό, όπου έχουμε έναν ψηλοτάβανο, πολύ πλούσιο και ευρύχωρο χώρο, με άνετη τοποθέτηση τραπεζιών, αρμονία και ποικιλία κλασικής και σύγχρονης διακόσμησης, με γυαλί, ξύλο, δέρμα, μάρμαρο, ο οποίος εκτιμώ ότι θα ικανοποιήσει και τους πλέον απαιτητικούς πελάτες. Άριστα, μια περιήγηση του βλέμματος για δύο λεπτά, ήταν αρκετή για να βαθμολογήσω τον χώρο με 4 ντοματούλες.

Η εξυπηρέτηση είναι πάνω κάτω όπως την περιγράφουν οι περισσότεροι φίλοι καλοφαγάδες. Πολυάριθμη, επαρκής, ευγενική και εξυπηρετική, είναι οι χαρακτηρισμοί που μου έρχονται άμεσα κατά νου και δεν έχω κάποιο σημαντικό παράπονο από αυτή. Σημεία που θα μπορούσε να βελτιωθεί περισσότερο, είναι στην αλλαγή της ενδυμασίας των σερβιτόρων, οι οποίοι φορούσαν σκούρα πόλο κοντομάνικα μπλουζάκια (εμφανώς casual και εκτός concept της επιχείρησης), να γίνει λίγο πιο πελατοκεντρική και χαμογελαστή, διότι το μαγαζί υποδέχεται και πολλούς αλλοδαπούς τουρίστες, οι οποίοι αυτά τα προσέχουν και γενικά εκτιμούν ιδιαίτερα τέτοιες κινήσεις. Τέλος παρότι όπως ξέρετε δεν δίνω και ιδιαίτερη σημασία στο κέρασμα, κάτι το οποίο άλλοι φίλοι κριτές έχουν (λανθασμένα) αναγάγει σε ζήτημα ‘’πρώτης σπουδαιότητας’’, δεν μπορώ να παραβλέψω ότι όταν στο τέλος του δείπνου μας, παραγγείλαμε μια μικρή κανατίτσα τσικουδιάς (κόστους 3€), δεν μας την κέρασαν αλλά την χρέωσαν κανονικά. Δεν πειράζει μικρό το πταίσμα.

Η κάρτα του menu είναι απλά χαοτική, ιδιαίτερα μεγάλης εκτάσεως, οπότε δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες. Μπορείτε να την δείτε on line στο site της επιχείρησης (χωρίς τις τιμές), για να πάρετε μια ιδέα πριν την επίσκεψη σας. Σας συμβουλεύω να το κάνετε, για να μην ‘’χαθείτε στο πέλαγος’’. Εμάς, λόγω του τραπεζώματος που προανέφερα, αυτή η κίνηση μας βοήθησε πολύ και μας διευκόλυνε να κατευθύνουμε στην παραγγελία και τους τιμώμενους συνδαιτυμόνες μας. Η κάρτα του κρασιού επαρκής στα λευκά, φτωχή στα κόκκινα και περίπου ανύπαρκτη στα ροζέ, κινείται σε προτάσεις μικρού και μεσαίου βεληνεκούς ως προς τις ετικέτες.

Στο τραπέζι μας κινηθήκαμε στην φιλοσοφία όλων των πιάτων ‘’σε κοινή θέα’’ και επιλέξαμε τα εξής:

-Συμπαθητικό και φρέσκο χωριάτικο ψωμί, κόστους 1,60€ το άτομο!!

-Σαλάτα σταμναγκάθι, φρεσκότατη, νορμάλ μεγέθους στα 5,80€.

-Μελιτζανοσαλάτα καπνιστή αγιορείτικη, νοστιμότατη εκδοχή, αν και της έλειπαν ορισμένα συστατικά για να πλησιάσει την original στα 5,30€.

-Φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι και γλυκιά πάπρικα, πολύ ευχάριστη, στα 5,90€.

-Τηγανητά κολοκυθάκια κομμένα μπαστουνάκια, με σως γιαουρτιού, καλοτηγανισμένα, σωστά στραγγισμένα και σε μεγάλη ποσότητα στα 5,30€.

-Σαγανάκι πολίτικο με παστουρμά, σουτζούκι, κεφαλοτύρι και 2 αυγά στα 8,90€. Αυτό που υποπτεύεστε, οι Ιταλοί έφαγαν και το πιάτο. Τσιμπημένη τιμή αλλά εξαιρετικό!!

-Πικάντικο χοιρινό λουκάνικο σχάρας, αξιοπρεπές και καλοψημένο, χωρίς όμως να δρέπει δάφνες top quality στα 7,90€.

-Μεθυσμένη τηγανιά μαριναρισμένου κοτόπουλου, σβησμένο με μοσχάτο Λήμνου στα 10,30€. Είναι το δεύτερο πιάτο που έκλεψε τις εντυπώσεις, όπου η ποιότητα των υλικών και το εξαιρετικό σβήσιμο με το μοσχάτο, μας έβαλαν σε σκέψεις για repeat, αλλά ευτυχώς συγκρατηθήκαμε.

-Κεφτεδάκια σχάρας με την παραδοσιακή συνταγή του Αθηναϊκόν στα 9,50€. Προσδοκούσα σε κάτι παραπλήσιο με τα ‘’βομβίδια Θεσσαλονίκης’’, όπως αρέσκεται να τα μνημονεύει ο φίλος μου ο VAGELIS. Ήταν μεν αξιοπρεπέστατα και με ποιοτικό κιμά, αλλά αυτή την μοναδική hardcore γεύση των βομβιδίων, μόνο τα γκαρντάσια την κατέχουν.

-Από επιδόρπια έναν εξαιρετικό και καλοψημένο μπακλαβά στα 4€, ένα συμπαθητικό προφιτερόλ στα 6€ και μια μπάλα παγωτό καϊμάκι στα 2€.

-Ένα κιλό συμπαθητικό χύμα λευκό κρασί στα 8,40€.

-Για κλείσιμο της κτηνωδίας, επιλέξαμε την κανατίτσα αποδεκτής τσικουδιάς που λέγαμε και προηγουμένως, στα 3€.

Check please
Με αναλυτική απόδειξη στα 88,70€ και πληρωμή με πιστωτική κάρτα. Ο λογαριασμός για αυτά που καταναλώσαμε είναι βεβαίως πολύ λογικός, αλλά η τιμολόγηση των πιάτων παρουσιάζει κάποιες λογικές, όσο και κάποιες σχετικά αυξημένες χρεώσεις, που βεβαίως μπορούν εύκολα να διορθωθούν προς τα κάτω.

Κατέληξα ότι:
Αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή χώρου και Ελληνικής κουζίνας, στο κέντρο της πόλης, κατάλληλο για τραπέζωμα συγγενών, συντηρητικών γευστικών προτιμήσεων ή όπως στην δική μας περίπτωση, αλλοδαπών προσκεκλημένων. Εκτιμώ ότι όπως και σε εμένα, θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους.

Οι φίλοι καλοφαγάδες που προηγήθηκαν της δικής μου επίσκεψης, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, περιγράφει σωστά το concept του ΑΘΗΝΑΙΚΟΝ. Θα ήθελα όμως να σταθώ στην κριτική του χρήστη ΓΙΑΝΝΗΣ_Β, ο οποίος πολύ σωστά δίνει έμφαση στην ‘’ιστορία’’ και την μακροημέρευση μιας επιχείρησης, κάτι το οποίο ελάχιστοι άνθρωποι στις μέρες μας δίνουν σημασία ή προσέχουν ιδιαίτερα. Είναι συνήθως μια απλή φράση ‘’λειτουργούμε υπό την ίδια διεύθυνση επί. ….. έτη’’, αλλά μήπως σημαίνει κάτι παραπάνω;

Αγαπητοί μου φίλοι, όταν μια επιχείρηση, ότι και αν είναι αυτή, λειτουργεί συνεχώς επί 84 έτη, αυτό από μόνο του λέει πάρα πολλά. Αποτελεί από μόνη της μέρος της ιστορίας και του καθημερινού γίγνεσθαι, έχοντας ταΐσει περίπου 3 γενιές ανθρώπων. Δεν το λες και λίγο, εδώ υπάρχουν επιχειρήσεις εστίασης που δεν μπορούν να βγάλουν μια σεζόν και πάνε άπατες.

ΑΘΗΝΑΙΚΟΝ εύχομαι να τα εκατοστίσεις. Τα 16 χρόνια που απομένουν μάλλον είναι piece of cake!!

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Νοε
17
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Τετάρτη απόγευμα 11/11 συναντώ συνάδελφο Πολιτικό Μηχανικό για φαγητό. Τόπος συνάντησης το ΑΘΗΝΑΪΚΟΝ (Α) στο Σύνταγμα, στη Μητροπόλεως 34. Το ιστορικό εστιατόριο της Αθήνας, που έκλεισε φέτος 83 συναπτά χρόνια λειτουργίας, είχε ανοίξει τις πύλες του στην οδό Σανταρόζα το 1932, μεταφέρθηκε στη Θεμιστοκλέους το 1987 και απ’ το 2013 λειτουργεί στη Μητροπόλεως, παράλληλα με αυτό της Θεμιστοκλέους.

Οι συνειρμοί μου και η αναδίφηση των σχετικών γνώριμων χώρων είναι αναπόφευκτη:
• ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΑΚΙ ΤΟΥ ΔΑΜΙΓΟΥ στην Πλάκα απ’ το 1865 (150 χρόνια)!
• ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗΣ στο Μοναστηράκι (τότε ταβέρνα Σιγάλα) απ’ το 1879!
• ΑΙΓΛΗ του Ζαππείου απ’ το 1904!
• ZONAR’S στην Παν/μίου & Βουκουρεστίου απ’ το 1909!
• IDEAL στην Παν/μίου απ’ το 1922-2014, όπου σύχναζα επί 4 δεκαετίες!

Το Α κατέχει λοιπόν επάξια την 6η θέση απ’ το 1932, ενώ δεκάδες άλλα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρι στις συνοικίες της Πρωτεύουσάς μας!! Βρίσκεται στον ισόγειο χώρο του επιβλητικού νεοκλασικού κτιρίου με τους κίονες και τα κομψά μπαλκόνια στην μαρμάρινη πρόσοψη. Την αρχιτεκτονική διαρρύθμιση και διακόσμηση είχε επιμεληθεί προ διετίας ο αείμνηστος αρχιτέκτονας Ηλίας Μπαρμπαλιάς. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι ένας άριστος συνδυασμός στοιχείων και δομικών υλικών, όπως το γυαλί, οι καθρέφτες, το ξύλο, το δέρμα, το πλεξιγκλάς, το μάρμαρο, κ. λπ. Εμείς καθίσαμε σε ένα απ’ τα ξύλινα τραπέζια της πρόσοψης, στα φινετσάτα μαύρα δερμάτινα καθίσματα, δίπλα ακριβώς στις μεγάλες τζαμαρίες με τα στόρια, από όπου χαζεύαμε την κίνηση στην οδό Μητροπόλεως. Γύρω μας, τεράστιες γλάστρες με αποξηραμένα φυτά πλαισίωναν τον χώρο!

Η συνολική δυναμικότητα του χώρου ξεπερνάει τα 200 άτομα και κατανέμεται: εσωτερικά μεν δε δύο επίπεδα που χωρίζονται από ένα καλαίσθητο γυάλινο χώρισμα (στο κάτω επίπεδο: 20 τραπέζια & στο πάνω ~ 15 τραπέζια), εξωτερικά δε, στην πίσω όψη επί της οδού Πετράκη, υπάρχουν ακόμη γύρω στα 15 τραπέζια για φαγητό, καιρού επιτρέποντος. Το εστιατόριο λειτουργεί Δευτέρα-Σάββατο από 11.30-00.30 και Κυριακές από 11.30-19.30.

Η κουζίνα είναι ανάλογη του επιπέδου και του γοήτρου αυτού του χώρου. Το πολυσέλιδο μενού, στο οποίο φυσικά θα αναφερθώ πιο κάτω, επιμελείται ο ταλαντούχος σεφ Κωνσταντίνος Αδαμίδης και το επιτελείο του. Τα νοστιμότατα εδέσματα σερβίρονται από μια αντίστοιχα εκπαιδευμένη ομάδα σερβιτόρων και βοηθών (υπολογίζω περί τα 8-10 άτομα ανά βάρδια). Ανάμεσά τους, με αναγνώρισαν δύο σερβιτόροι απ’ το Ideal και ανταλλάξαμε συγκινημένοι δυο-τρεις κουβέντες, ενώ χρήσιμες πληροφορίες για τον χώρο, την ιστορία και τα στελέχη του, μου έδωσε η ευγενέστατη κ. Στέλλα Πορφυρίου, επί των Δημοσίων Σχέσεων και του Ταμείου.

Σημειωτέον ότι ο ιστορικός χώρος της Θεμιστοκλέους έχει φιλοξενήσει μια ολόκληρη πλειάδα λογίων -κυρίως ποιητών- προσφέροντάς τους ευωχία και ευφροσύνη. Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται: ο Ελύτης, ο Καρούζος, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Γκάτσος, κ. α. Έτσι, στο κατάστημα της Μητροπόλεως, έβλεπα τρώγοντας φωτογραφίες και σκίτσα τους, μαζί με αποσπάσματα στίχων τους!!

Ο ωραίος γευστικός και αισθητικός συνδυασμός συμπληρωνόταν από γνωστές επιτυχίες ελληνικής και ξένης ελαφράς μουσικής στη σωστή ένταση (Perhaps, Perhaps του Nat King Cole, Bye Βye American Pie του Don McLean, τα κλασικά σουξέ της Piaf, διάφορα κομμάτια τζαζ, κ. λπ. ).

Ευτυχώς δεν μείναμε στο ‘φάτε μάτια ψάρια’ αλλά ούτε και περιδρομιάσαμε. Φάγαμε με μέτρο (που βέβαια είναι σχετικό) και προπαντός ποιοτικά! Ήρθε νερό σε κανάτα, ενώ δεν ζητήσαμε ψωμί. Διαλέξαμε τελικά τα εξής πιάτα:

-Σαλάτα Αθηναϊκόν, πράσινη με 2 κομμάτια μανούρι, ρόκα, πιπεριά Φλωρίνης, ντοματίνια, καρύδια, κρουτόν και λιαστή ντομάτα. Άψογη γεύση, € 8.90.
-Χορτόπιτα με φέτα και ξινό τραχανά. Φίνα επίγευση, € 5.00.
-Μελιτζανοσαλάτα καπνιστή με σκόρδο και ρίγανη. Νοστιμότατη, € 5.30.
-Σαγανάκι Πολίτικο με παστουρμά, σουτζούκι και 2 φανταχτερά αυγά μάτια. Ήταν ένα Μ ο ν α δ ι κ ό πιάτο!! € 8.90.
-Μπιφτέκι κοτόπουλο, χορταστική μερίδα με φρέσκες πατάτες τηγανιτές και από πάνω: ντομάτα, ροδέλα πράσινης πιπεριάς, φέτα λεμονιού και sauce μουστάρδας. Πιάτο εφάμιλλο των προηγουμένων! € 10.30.

Ήπιαμε ένα ροζέ κρασί, Κτήμα Σπυρόπουλου Μελιαστό, Βιολογικό (απ’ τη Μαντίνεια), το οποίο είναι ένας έξοχος συνδυασμός Μοσχοφίλερου και Αγιοργήτικου, 11.50 βαθμών αλκοόλ και φρουτώδες στη γεύση του: € 16.00.

Μας κέρασαν χαλβά με σταφίδα και μαστίχα Χίου, ενώ μας έφεραν αρωματικά μαντηλάκια. Μετά το φαγοπότι επισκέφθηκα στο υπόγειο τις πεντακάθαρες τουαλέτες τους (2 ανδρών και 2 γυναικών).

Ο λογαριασμός, στα 55 € άξιζε σίγουρα για την όλη εμπειρία. Θεωρώ ότι και το μοναδικό μου 3 στο vfm είναι ίσως κάπως αυστηρό, αφού το πραγματικό κόστος διαμόρφωσης των τιμών θα δικαιολογούσε κι εδώ ακόμη 4 στα 4! Κατά κεφαλήν βρισκόμαστε στην κατηγορία 17/25 €.

Όπως υποσχέθηκα, ολοκληρώνω εδώ με μια αδρή σκιαγράφηση του τεράστιου μενού, αναφέροντας ενδεικτικά τις κατηγορίες φαγητών και ποτών που περιλαμβάνει: 15 ορεκτικά, 5-8 €. 8 σαλάτες, 4-9 €. 10 τυριά και σαγανάκια, 4-7 €. 7 ζυμαρικά, 7-16 €. 20 ψαρικά & θαλασσινούς μεζέδες, 8-18 €. 15 κρεατικά, 10-13 €, διάφορα γλυκά, 4-7 €. Αναφορικά με τα ποτά, τα λευκά κρασιά, σε μεγάλη ποικιλία, με κορυφαίο το Μοσχάτο d’ Asti στα 32 €, ενώ τα κόκκινα αρχίζουν από 13 € καταλήγοντας στον Αμέθυστο Λαζαρίδη στα 32 €. Βεβαίως υπάρχει και χύμα μισού λίτρου, περί τα 4 €, οι συνήθεις ελληνικές μπύρες, στα 3-4 €, καθώς και ποικιλία από ούζα, τσίπουρα, λικέρ κ. α.

Συμπερασματικά, το συνιστώ ανεπιφύλακτα και επιφυλάσσομαι να επανέλθω δριμύτερος, αφού ανυπομονώ να δοκιμάσω τη φοβερή τους ψαρόσουπα, την παστουρμαδόπιτα, τις μπουκιές γαριδο-καραβιδόψιχας και τόσα άλλα καλούδια!!

1932-2015: 83 χρόνια μοναδικής εμπειρίας και παράδοσης. Γαστρονομία Ελληνική, διαποτισμένη απ’ την πατίνα του χρόνου!

Συγνώμη αν μακρηγόρησα κάπως, αφού άργησα τόσο να επισκεφθώ το ΑΘΗΝΑΪΚΟΝ. Όμως, κάλλιο αργά παρά ποτέ!!

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Απρ
26
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Σαββατόβραδο με ζέστη, εγώ και μια κυρία που τυγχάνει να έχω παντρευτεί βρισκόμαστε στο κέντρο και πεινάμε....... Βλέπουμε το ΑΘΗΝΑΙΚΟ διαβάζω επιτόπου πληροφορίες ικανοποιητικές και μπαίνω. Καθόμαστε έξω στην πίσω πλευρά σε ένα δρομάκι ήσυχο.

Παραγγελία -σαλάτα με πλιγούρι - ΧΟΡΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ - ψητά λαχανικά - ντάκος - μπιφτέκι κοτόπουλου - ΣΑΡΔΕΛΑ ΦΙΛΕΤΟ ΨΗΤΗ ξαπλωμένη πάνω σε ψωμί και ενδιάμεσα ντομάτα - δύο μπύρες - ένα αναψυκτικό 59,00€.

Κέρασμα χαλβάς πολύ ωραίος. Εξυπηρέτηση πολύ καλή, φτηνό δεν το λες μερίδες μεγάλες, με απόδειξη.
Ξαναπάω ασυζητητί!!!!!

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Δεκ
29
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
10-16

Πολλές φορές είχα σκεφθεί την επίσκεψη στο συγκεκριμένο εστιατόριο του κέντρου αλλά δεν είχε καταστεί δυνατόν μια και κυρίως κινούμαι στα προάστια, οπότε μόλις μου δόθηκε ευκαιρία χαλαρής βόλτας στο κέντρο Σάββατο μεσημέρι 26/12, ήταν η ιδανική ευκαιρία.

Γνωρίζοντας ότι η συγκεκριμένη ημέρα ήταν αργία για πολύ κόσμο, δεν έκανα το λάθος να μην κλείσω τραπέζι, παρά το γεγονός ότι ημασταν μόνο δύο άτομα και αποδείχτηκε τελικά για άλλη μια φορά ότι έπραξα ορθά.
Φθάσαμε γύρω στις 14:10 το μεσημέρι σε ένα κατάμεστο εστιατόριο που εκείνη τη στιγμή είχε διαθέσιμο το δικό μας και ένα άλλο μόνο.

Πρώτη εντύπωση πολύ καλή, γιατί παρά τον πολύ κόσμο, δεν υπήρχε αρκετή βουή και οχλαγωγία που θα περίμενε κανείς από την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση περί των 80-90 καθημένων.

Προχωρήσαμε στο χώρο της υποδοχής, όπου ο επικεφαλής του καταστήματος μας χαιρέτησε ευγενικά, μας ευχήθηκε για τις μέρες και μας παρέπεμψε στην υπεύθυνη κρατήσεων, η οποία σε αντίθεση με την υποδοχή του πρώτου κυρίου μας φάνηκε λίγο αγενής μια και μας περίμενε στις 14:30 και όχι στις 14:10 -όπως μας ανέφερε με δυσανασχέτηση -, ενώ η κράτηση που είχε γίνει τηλεφωνικά ήταν για 14:00 με 14:30, οπότε δεν θα έπρεπε λογικά να αντιδράσει περίεργα.
Ευτυχώς η συνέχεια ήταν θετική και μας προώθησαν στο τραπέζι μας στο κέντρο του καταστήματος χωρίς περαιτέρω συνέχεια.

Οφείλω να πώ, πώς το εστιατόριο είναι πολύ όμορφα διακοσμημένο - τόσο μέσα όσο και έξω -, γνώρισμα της ιδιαίτερης άποψης του ιδιοκτήτη(του ακινήτου), γνωστής οικογένειας αρχιτεκτόνων της Αθήνας που τυχαίνει να την γνωρίζω και προσωπικά. Το όλο ακίνητο λοιπόν, εμπεριέχει όμορφα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, τα οποία το κάνουν εμφανώς να ξεχωρίζει στην ευρύτερη περιοχή και να συνθέτουν ένα μοναδικό χώρο.

Τα έπιπλα είναι συνδυασμός καλού ξύλου καθώς και καναπέδων στις επιφάνειες που ακουμπούν στην τοιχοποιία, το δε χαρακτηριστικό που συντελεί στην γενικότερη αίσθηση, είναι το ύψος του εστιατορίου που όντας αρκετά ψηλοτάβανο, σου δίνει άλλη οπτική αίσθηση και μάλλον συντελεί και στην καλύτερη ηχητική που προανέφερα καθώς και στον περιορισμό της οχλαγωγίας.

Ο κύριος χώρος που προορίζεται και για τους μη καπνίζοντες, είναι αρκετά μεγάλος και σε ένα δεύτερο λίγο πιο υπερυψωμένο επίπεδο με εμφανώς λιγότερα τραπέζια βρίσκεται ο χώρος που προορίζεται για καπνιστές. Στους τοίχους υπάρχουν όμορφοι και καλού γούστου πίνακες, σε ένα χώρο δε ανάμεσά τους προβάλλεται η ιστορία του συγκεκριμένου εστιατορίου με εικόνες από την παλιά Αθήνα των αρχών του 20ου αιώνα.

Η μεγάλη πρόσοψη επί της Μητροπόλεως, αφήνει το φώς να εισέλθει στο χώρο και τον κάνει φωτεινό, το δε επίπεδο της φωτεινότητας ρυθμίζεται ανάλογα με την ώρα της ημέρας με περσίδες.

Η κουζίνα είναι κλειστή και δεν έρχεσαι σε επαφή ούτε με τη βαβούρα που επικρατεί κατά τη διάρκεια παρασκευής των φαγητών, ούτε διαχέονται μυρωδιές στον κυρίως χώρο. Υπάρχει διακριτική μουσική που συνοδεύει το φαγητό, αλλά ήταν τόσο διακριτική που δεν καταλαβαίνεις εύκολα τι τραγούδι παίζει. Είναι από τις λίγες περιπτώσεις που θα προτιμούσα η μουσική να ήταν λίγο πιο έντονη ως προς την έντασή της

Τολμώ να πώ πάντως ότι καθ όλη τη διάρκεια της παραμονής μας δεν αισθανθήκαμε καθόλου άβολα με την ατμόσφαιρα, ούτε τσιγάρο, ούτε μυρωδιές από την κουζίνα, και σωστή θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Αμέσως με το που κάτσαμε μας ήρθε και μας σερβιρίστηκε νερό σε κανάτα και ξεκινήσαμε να διαβάζουμε τους καλαίσθητους καταλόγους που ήταν ήδη στο τραπέζι μας.

Μετρήσαμε πάνω από 15 πιάτα στα ορεκτικά, 7-8 διαφορετικές σαλάτες, 5-6 πιάτα ζυμαρικών, γύρω στα 10 πιάτα θαλλασινών, 10-12 πιάτα ψαριών και άλλα τόσα περίπου κρεατικών.

Θεωρώ ότι δύσκολα μια παρέα δεν θα βρεί κάτι να φάει, σε όποια κατηγορία και εαν ανήκει, μια και η ποικιλία είναι κάτι παραπάνω από αξιοπρεπής, χωρίς μάλιστα το εστιατόριο να ξεχωρίζει στη μια κατηγορία ή στην άλλη.

Για την επίσκεψη αυτή αποφασίσαμε ότι θα επιλέγαμε κρεατικά, όπερ και εγένετο μια και διαλέξαμε μπιφτέκια κοτόπουλου σχάρας με πατάτες τηγανητές και σως μουστάρδας, ένα συκώτι μοσχαρίσιο σχάρας, ένα κρητικό ντάκο και μια μπύρα χωρίς αλκοόλ.

Η παραγγελία δόθηκε έγκαιρα, απλά η 4η ντοματούλα που στερήθηκε το εστιατόριο στην εξυπηρέτηση, ήταν για το γεγονός ότι οι σερβιτόροι ήταν εξυπηρετικοί μεν, αλλά τυπικοί δε και τους έλειπε το χαμόγελο, δίνοντας καμιά φορά την αίσθηση ότι έκαναν τη δουλειά ως αγγαρεία-ρομπότ. Αυτό το παρατήρησα τουλάχιστον στους μισούς από αυτούς, οι υπόλοιποι ήταν μια χαρά, απλά μας έτυχε εμάς στο δικό μας σερβιτόρο.

Γενικά όμως οι σερβιτόροι εξυπηρετούσαν ταχύτατα, γεγονός που καμιά φορά σου έβγαζε και μια μικρή αρνητική προδιάθεση, γιατί έμμεσα ίσως κάποιος να αισθανθεί μια μικρή "αόρατη" πίεση να τελειώνει μια ώρα γρηγορότερα το φαγητό του, ώστε να ελευθερώσει γρηγορότερα το τραπέζι για τον επόμενο.
Δεν ξέρω ίσως να ήταν η ιδέα μου και λόγω της ημέρας αλλά κάτι διαισθάνθηκα μετά από παρατήρηση του πώς κινούνταν οι σερβιτόροι στο χώρο και έβλεπα πόσες φορές "άλλαζαν" τα τραπέζια.

Οσον αφορά την ποιότητα του ντάκου που ήρθε σε σωστή ώρα, μπορώ να πώ ότι ήταν πολύ καλή, με αρκετό λάδι, ρίγανη, αρκετή κάπαρη, ελιές κομένες και ξινομυζήθρα και με γεύση που μας ικανοποίησε. Ηταν δύο αυτοτελή κομάτια, το δε μόνο μείον ήταν ότι θα την περίμενα λίγο πιο μεγάλη ως ποσότητα σε σχέση με ό, το συνήθως προσφέρεται αλλού.

Τα κυρίως ήταν ομολογουμένως εξαιρετικά, τόσο το μπιφτέκι κοτόπουλου με τις συνοδευτικές πατάτες τηγανητές, όσοι και το συκώτι, το οποίο ήταν κομμένο σε λεπτές φέτες οπότε είχε ψηθεί πολύ σωστά και ήταν πολύ μαλακό και αυτό σερβιρισμένο με πατάτες τηγανητές και ρύζι. Και εδώ όμως η μερίδα θα έπρεπε να ήταν λίγο μεγαλύτερη από αυτή που σερβιρίστηκε πάντα συγκρίνοντας με τις εμπειρίες έτερων εστιατορίων. Το μέγεθος της μερίδας στα μπιφτέκια κοτόπουλου ήταν ικανοποιητικό.

Παρέλειψα να επισημάνω, οτι ο σερβιτόρος μας ρώτησε εάν επιθυμούσαμε ψωμί, χωρίς να μας το φέρει ούτως ή άλλως παρά μόνο εάν το επιλέγαμε, κίνηση που εκτιμήθηκε και αυτή δεόντως

Στο τέλος και αφού ζητήσαμε να μας φέρουν το λογαριασμό, μας κέρασαν χαλβά που ήταν πολύ καλός, αφού προηγουμένως είχαμε ρωτηθεί εάν θα προχωρούσαμε σε κάποιο επιδόρπιο (που αν θυμάμαι καλά από τον κατάλογο υπήρχαν 4-5 τουλάχιστον διαφορετικές επιλογές).

Για όλα τα ανωτέρω που ανέφερα, πληρώσαμε ακριβώς 30 ευρώ, τιμή λογική για το σύνολο της εμπειρίας, δικαιολογώντας το 3/4 στο vfm
Κατά την αναχώρησή μας, μας χαιρέτησαν ευγενικά και μας ξαναευχήθηκε λόγω των ημερών ο υπεύθυνος του καταστήματος.

Συμπερασματικά πολύ καλός ο χώρος του εστιατορίου και η ατμόσφαιρα, πολύ καλή η εξυπηρέτηση αλλά στερούνταν περισσότερο χαμόγελο, η δε ποιότητα του φαγητού πολύ καλή με μικρή παρατήρηση μόνο για τις μερίδες.
Συνολική πάντως πολύ καλή γευστική εμπειρία, που δεν βρίσκω λόγο να μην τη συστήσω μέσω του site

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Ιαν
14
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
1
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
10-16

Επίσκεψη Παραμονή Πρωτοχρονιάς μεσημέρι με τη σύζυγο άνευ κράτησης.

Μας υποδέχτηκε ένας κύριος ευγενικότατα και μας πληροφόρησε ότι θα περιμένουμε λίγο για να αδειάσει κάποιο τραπέζι. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με αυτό αλλά μετά από 2 λεπτά κατέφθασαν 2 κυρίες με γούνες (Sic) και παρότι δεν είχαν κράτηση ούτε αυτές εξυπηρετήθηκαν πρώτες,

Εμάς μας στρίμωξαν σε ένα τραπέζι στην είσοδο του καταστήματος με αποτέλεσμα να φάμε το κρύο της αρκούδας.

Οπότε για αυτό το 1 στην εξυπηρέτηση.

Πάμε τώρα στα του φαγητού

Σαλάτα Αθηναικόν (ρόκα, ντοματίνια, σαλάτα γαλλική, λιαστή ντομάτα, πιπεριά Φλωρίνης, καρύδια, κρουτόν και dressing μελιού και μανούρι) αρκετά καλή και σε γεύση και ποσότητα.

Ριζότο μανιταριών το οποίο φαινόταν και ξεχώριζε βελτιωτικό γεύσης και δυστυχώς χαλούσε όλη την προσπάθεια που θα ήταν αξιόλογη.

Ρολό χοιρινό αρκετά καλό και τρυφερό αν και σε κάποια σημεία είχε μείνει ελάχιστα ροζ, Οι πατάτες που το συνόδευαν θύμιζαν προκάτ φαστ φουντ και χάλαγαν το πιάτο.

Πήραμε ένα Ορεινό Σπυρόπουλου (ξηρό λευκό) κρασί αρκετά καλό στη γεύση του.

Συνολικά πληρώσαμε 46 ευρώ. Δε ξέρω αν τύχαμε σε κακή μέρα αλλά για μας ήταν αρκετό να μην ξαναπατήσουμε στο εν λόγω εστιατόριο.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Νοε
06
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
17-25

Πήγαμε στον Αθηναϊκόν 5 άτομα Κυριακή μεσημέρι. Ο χώρος είναι πολύ ευρύχωρος, τα τραπέζια αρκετά μακρυά μεταξύ τους και αυτά που είναι κοντά στο παράθυρο βλέπουν κίνηση από την Μητροπόλεως. Στον τοίχο προβάλλονται διαφάνειες από την παλιά Αθήνα (ωραίο και πρωτότυπο).

Η εξυπηρέτηση πάρα πολύ γρήγορη (είχαμε παραγγείλει σε 10 λεπτά και είχαμε φάει σε μιάμιση ώρα από τότε που ήρθαμε στο μαγαζί). Το μαγαζί προσελκύει όχι τουρίστες αλλά περισσότερο άτομα > 40.

Στο φαγητό. Εξαιρετική πράσινη σαλάτα, πολύ ωραία χορτοκεφτεδάκια και κολοκυθάκια τηγανητά μπαστουνάκια, ριζότο, ζυμαρικά και φιλετάκια κοτόπουλου. Όλα καλοφτιαγμένα και φρέσκα. Λογαριασμός περί τα 18 ευρώ το άτομο.

Ανεπιφύλακτο 4άρι σε όλα και τέλεια επιλογή στην περιοχή (μέχρι πρότινος θεωρούσα τον μελίλωτο, αλλά το Αθηναικόν με το χώρο του σε κερδίζει και έχει την ίδια ίσως και καλύτερη ποιότητα).

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Σεπ
17
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Το ιστορικο (απο το 1932! ) ουζομεζεδοπωλειο της Θεμιστοκλεους απεκτησε εδω και λιγο καιρο (απο το 2013) αυτο εδω το "αδερφακι", σε μια πιο μοντερνα εκδοχη του, στη Μητροπολεως, ακριβως διπλα στον εξισου δημοφιλη "Τζιτζικα και Μερμηγκα"! Σε αποσταση αναπνοης απο το Συνταγμα, η πλεον ενδεδειγμενη προσβαση ειναι φυσικα με το Μετρο. Παντως, συνεργαζεται με το απεναντι παρκιν προσφεροντας ειδικες τιμες στους πελατες, για τους... κολλημενους με το αυτοκινητο.

Πιο μοντερνο λοιπον, πιο καλαισθητο, πιο περιποιημενο, πιο... εστιατορικο. Στεγαζεται σε υπεροχο, ιδιαιτερα ψηλοταβανο νεοκλασικο, διαθετει αυτοματη πορτα εισοδου, ανετους δερματινους καναπεδες (αλλα και ξυλινα τραπεζια), καλομελετημενη αποσταση μεταξυ των τραπεζιων, ομορφη διακοσμηση και ξεχωριστα τραπεζια (λιγα, ευτυχως) για τους καπνιζοντες.

Ο υπευθυνος επι της υποδοχης σε καλωσοριζει και καθοδηγει στο τραπεζι σου. Εμεις, δυο ατομα, επισκεφθηκαμε, διχως κρατηση (απαραιτητη βεβαια το βραδυ), το «Αθηναϊκον» ενα απογευμα, τις προαλλες (ειναι ανοιχτο απο το πρωι εως το βραδυ).

Ο καταλογος εκτενης, με ο, τι αυτο συνεπαγεται. Δηλαδη, ναι μεν πολλες επιλογες ωστοσο με τα ευλογα ερωτηματικα να αιωρουνται για το ακεραιο της (αναμφισβητητα υψηλης, γενικα) ποιοτητας.

Παραγγειλαμε μια σαλατα με σπανακι baby, ελληνικο προσουτο, γαλλικο μαρουλι, αχλαδι και καραμελωμενο μπαλσαμικο - ικανοποιητικη ποσοτητα, αρκετα γλυκια, φαγωθηκε ομως ευχαριστα. Απο τα "διαφορα πιατα" που εχει, μετα το ορεκτικα (δεν επιλεξαμε καποιο) διαλεξαμε την πατσαγκα (πιτα καισαρειας ή παστουρμαδοπιτα). Ενας νοστιμοτατος πολιτικος μεζες, με παστουρμα, ντοματα και λιωμενα τυρια, αν και εμφανως "βαρυς".

Απο κυριως, κινηθηκαμε σε κρεατικα επιπεδα παραγγελνοντας τα παραδοσιακα κεφτεδακια "Αθηναϊκον", αρκετα καλα, σιγουρα απο ολοφρεσκο κιμα αλλα οχι καποια μοναδικη γευση καθως και πικαντικο λουκανικο, στη σχαρα, επισης με "συνταγη Αθηναϊκον", καλοψημενο, με (δυστυχως) ελαφρως πικαντικη γευση αλλα αρκετα νοστιμο.

Συνοδευσαμε με χυμα κρασι (πραγματικα καλη επιλογη), λευκο, Μοσχοφιλερο Ροδιτη. Επισης πηραμε ψωμι, που χρεωνεται καθως και νερο, που ανανεωνεται συχνα.

Στο τελος, μας κερασαν φρουτα (πεπονι και καρπουζι).
Ο λογαριασμος σταθερα στα 20€ πανω κατω, αρκετα καλο value δηλαδη αναλογικα παντα με την πολυ καλη ποιοτητα των πιατων. Το σερβις, φιλικο, με χιουμορ, γνωση και εξυπηρετικο. Ο χωρος ανετος και ευχαριστος, το 4αρι μπαινει σε συνδυασμο με την καθαριοτητα.
Μια εξαιρετικη επιλογη για ποιοτικο φαγητο στο κεντρο, μεσημερι-βραδυ, χωρις να ξεφυγεις οικονομικα.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Νοε
25
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
17-25

Μια πολύ καλή επιλογή αν τύχει και επισκεφτείτε το κέντρο.
Μεσημέρι Κυριακής με την οικογένεια μου στον άνετο και εξαιρετικά φιλόξενο χώρο του.

Τα τραπέζια ως επί το πλείστον γεμάτα από παρέες και οικογένειες που έκαναν την κυριακάτικη βόλτα στο κέντρο. Αν τύχει και δεν βρεις να παρκάρεις στη Μητροπόλεως έχει πάρκιν πολύ κοντά.

Το προσωπικό εξαιρετικό πολύ φιλόξενο δεν σου δίνει περιθώριο να δυσανασχετήσεις με τίποτα. Πολύ γρήγορο το σέρβις και τα πιάτα χορταστικά.

Πήραμε 2 σαλάτες και 4 κυρίως. Και οι δυο σαλάτες χορταστικές και δροσερές. (Αθηναική και μία με κινέζικο λάχανο),
το πιάτο με το μπιφτέκι από κοτόπουλο πολύ νόστιμο. Τα σουτζουκάκια τα ζητήσαμε με μακαρόνια μας θύμισαν μαμαδίστικο Κυριακάτικο φαγητό.

Για τα άλλα δύο πιάτα επιλέξαμε παέλια. Εμένα προσωπικά αν και ήταν αρκετά νόστιμο δεν το βρήκα να αντιπροσωπεύει την κλασσική συνταγή που ξέρω. περισσότερο ένα ριζότο με θαλασσινά μου έφερνε στην γεύση και οι γαρίδες ήταν λίγο παραβρασμένες. Γλυκό δεν πήραμε μας κεράσανε χαλβά με κανέλλα, λίγο αδιάφορο στην γεύση.

Το ποτήρι λευκό κρασί που ήπιαμε αρκετά καλό.
Ήταν ένα ευχάριστο γεύμα, ο λογαριασμός ικανοποιητικός. Συνολικά μείναμε ευχαριστημένοι, σίγουρα θα ξαναπάμε.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Μάρ
05
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
-

Το Αθηναϊκόν είναι μια πολύ καλή πρόταση για ελληνική κουζίνα στο κέντρο, όχι δήθεν, όχι πειραγμένη (άρα ίσως οχι και τόσο ιντριγκαδόρικη όταν αναζητάμε κάτι το διαφορετικό και εντυπωσιακό), τέλεια για ξένους που θέλουν να γνωρίσουν την παραδοσιακή αλλά και περιποιημένη εκδοχή της σε ένα θαυμάσιο χώρο!

Φίλοι από τα παλιά που έμεναν σε ξενοδοχείο στο Σύνταγμα θέλησαν να βγούμε για δείπνο, έκλεισα λοιπόν για Σάββατο βράδυ (με το ζόρι βρήκα τραπέζι για 5 στις 21:30, ήθελα νωρίτερα αλλά δεν υπήρχε διαθεσιμότητα) και μετά από μια υπέροχη βόλτα σε Μοναστηράκι-Πλάκα περάσαμε τις αυτόματες συρόμενες πόρτες του φροντισμένου νεοκλασικού της Μητροπόλεως.

Η υποδοχή είναι σε μια μικρή ρεσεψιόν από μια ωραία κυρία που αφού της έδωσα το όνομά μου μας οδήγησε στο άνετο τραπέζι μας (υπάρχει χώρος μη καπνιστών και ένας μικρότερος καπνιστών που φυσικά αποφύγαμε). Οι φίλοι εντυπωσιασμένοι! Το εσωτερικό θυμίζει μπρασερί με τα ξύλινα τραπέζια-καρέκλες και ο διάκοσμος με τις προβολές και τα έργα τέχνης δίνει μια μοντέρνα νότα.

Όλα τα τραπέζια γεμάτα και ο σερβιτόρος λίγο αγχωμένος, αλλά δεν είχαμε καθυστερήσεις και προβλήματα στην εξυπηρέτηση. Τα πιάτα ημέρας είχαν τελειώσει, αλλά ο βασικός κατάλογος έχει πολλές επιλογές. Ξεκινήσαμε όλοι με ψαρόσουπα ως πρώτο πιάτο, έχετε δίκιο όλοι εδώ μέσα που την επαινείτε, πεντανόστιμη!!!

Η σαλάτα "Αθηναϊκόν" (πρασινάδες με μανούρι) προσγειώθηκε άμεσα σε οβάλ πιατέλα (επαρκής και για τους 5) μαζί με άφθονο ψωμί, θα προτιμούσα όμως να ερχόταν μετά τη σούπα και ζήτησα από το σερβιτόρο να καθυστερήσει τα κύρια για να μη στριμωχτούμε.

Όλα τα πιάτα ήταν εξαιρετικά: η μεθυσμένη τηγανιά κοτόπουλου με λεπτοκομμένες τηγ. πατάτες παραγγέλθηκε εις διπλούν, το ριζότο μανιταριών, τα μπιφτεκάκια και τα φιλετάκια με μουστάρδα επίσης με πατατούλες μας ικανοποίησαν όλους και δεν αφήσαμε μπουκιά!

Η λίστα κρασιών δεν είναι μεγάλη, αλλά έχει φιάλες ταιριαστές με το φαγητό που σερβίρεται και μάλιστα σε ανάλογα καλές τιμές (υπάρχει και χύμα για όσους το προτιμούν). Πήραμε ένα μπουκάλι λευκό (Λημνία Γη) και στη συνέχεια ένα κόκκινο (Πορφυρός Σπυρόπουλου). Το νερό ανανεωνόταν χωρίς να ασχοληθούμε (όχι έτοιμο εμφιαλωμένο, μα σε κομψά μπουκαλάκια και φυσικά χωρίς χρέωση) και ο λογαριασμός έφτασε 120€ μαζί με τον κερασμένο χαλβά σε ατομικά πιατάκια.

Προτείνεται!