Loader

Περιγραφή

Κλασικο "εξοχικο κεντρο" με ολα τα απαραιτητα κρεατικα... αξεσουαρ.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

18 Μάρ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Την Κυριακή 11/3 κάναμε με μια φίλη μια μικρή εκδρομή με περπάτημα στην Πάρνηθα, οπότε κατεβαίνοντας πεινασμένοι γύρω στις 3 μ. μ., βρεθήκαμε στη Βαρυμπόμπη, καταλήγοντας στην ταβέρνα ΘΕΑ, η οποία βρίσκεται 100 μέτρα μόλις πιο κάτω απ’ τον ασφυχτικά γεμάτο ‘Άγιο Μερκούριο ΙΙ’.

Η Θέα ήταν κι αυτή σχεδόν γεμάτη, μέσα – έξω, από οικογένειες που απολάμβαναν κοψίδια και μεζεδάκια με το κρασάκι και τη μπύρα τους. Ωστόσο, η προσπέλαση εδώ είναι ευχερέστερη και μάλιστα υπάρχει ευπρεπής χώρος στάθμευσης με ευγενικό παρκαδόρο.

Το μαγαζί λειτουργεί απ’ το 1946 και είναι μια παραδοσιακή οικογενειακή ταβέρνα της οικογένειας Βούλγαρη (όπως άλλωστε σημειώνεται σε μια πλάκα στην είσοδό της), όπου αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να την τρέχουν τρεις γενιές: η γιαγιά, η οικογένεια της μαμάς και τα παιδιά και ανίψια της. Ο ανιψιός είναι ο επικεφαλής ψήστης και τα καταφέρνει καλά!
Η Θέα είναι ανοιχτή κάθε μέρα, απ’ το μεσημέρι μέχρι 23.00 τουλάχιστον, ανάλογα με την κίνηση.

Η ονομασία της ταβέρνας ΘΕΑ είναι απόλυτα κυριολεκτική, αφού πραγματικά δεσπόζει στην Άνω Βαρυμπόμπη, σαν ένα ‘παρατηρητήριο’ όλου του Λεκανοπεδίου της Αττικής! Όπως καθόμαστε, βλέπαμε αριστερά μας τον Υμηττό, πίσω μας την Πεντέλη και Πάρνηθα, κάτω η ευρύτερη Αθήνα στα πόδια μας, στο βάθος δεξιά η Φυλή και πιο πίσω, ένα μέρος του Κόλπου της Ελευσίνας, ενώ πίσω απ’ την Πρωτεύουσα διακρίναμε τη Σαλαμίνα πανοραμικά και στο βάθος, ένα μέρος της Αίγινας! Σε διαυγείς μέρες, μάς είπανε ότι φαίνονται ακόμα και οι κορφές των βουνών της Επιδαύρου!!

Υπολόγισα ότι η ταβέρνα μπορεί να εξυπηρετήσει περί τα 200 άτομα, τα μισά στη μεγάλη εσωτερική αίθουσα και τα άλλα μισά εξωτερικά κάτω απ’ τα σκιερά πεύκα, στο Π που σχηματίζεται γύρω απ’ τις τρεις πλευρές της σάλας. Εμείς, λόγω προχωρημένης ώρας, καθίσαμε σε ωραίο γωνιακό τραπέζι του εσωτερικού χώρου με την εκπληκτική θέα που ήδη σας περιέγραψα.

Μπαίνοντας αντικρίζεις το τζάκι, ενώ στη συνέχεια υπάρχουν τα σχετικώς καθαρά WC (2+2), και η πόρτα που οδηγεί στην κουζίνα. Στις δύο όψεις υπάρχουν φωτεινές τζαμαρίες, που στο πάνω μέρος τους έχουν κεντηθεί λευκά σεμεδάκια!
Τα δάπεδα είναι ξύλινα, όπως και τα εσωτερικά τραπεζοκαθίσματα. Οι γύρω τοίχοι είναι βαμμένοι σε ανοιχτές μπεζ αποχρώσεις, ενώ τους κοσμούν πίνακες εποχής με ιπποτικές γκραβούρες!

Η μουσική, με ελληνικά ελαφρολαϊκά κυρίως τραγούδια, ήταν στη σωστή ένταση, για να μην δημιουργείται υπερβολικός θόρυβος με την κοσμοσυρροή της Κυριακής.

Το μενού τους περιλαμβάνει τα γνωστά πιάτα μιας ταβέρνας που ειδικεύεται στα κρεατικά. Ανάμεσά τους, 8 ορεκτικά από 3-5 € (για το χορτοπιτάρι), 6 σαλάτες από 3-6 (για τη χωριάτικη) και τα συνήθη κρεατικά στη σχάρα ή σούβλα: από 6 € για κοντοσούβλι, 7 € για κοκορέτσι, μέχρι 30 € για το κιλό τα παϊδάκια ή το αρνί στη σούβλα.

Σερβίρουν επίσης τα συνήθη ποτά, αναψυκτικά, μπύρες, αποστάγματα, καθώς και κρασί χύμα, από 5.50-7.00 € το λίτρο.

Εμείς λοιπόν πήραμε τα εξής, αφού αναζητήσαμε μόνοι μας τον κατάλογο, που δεν μας είχαν φέρει, ως όφειλαν:

• Στην αρχή ήρθαν 4 φέτες λευκού ψωμιού, ατυχώς χωρίς το παραμικρό ψήσιμο ή τη λαδορίγανη, ως είθισται!! Τιμή 1 €.

• Επίσης, χωρίς να το ζητήσουμε, κατέφθασε με το πρώτο ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό Ρουβάς, περιοχής Ηρακλείου Κρήτης. Τιμή στο 1.50 €!

• Μία σαλάτα με λάχανο – καρότο, που ήρθε με ελάχιστο λάδι!! Τρέξαμε και πήραμε λάδι για να μπορέσουμε να τη φάμε, και θα πρέπει εδώ να προσθέσω ότι το μπουκαλάκι με το λάδι δεν ήταν καν γεμάτο και μάλιστα το συγκεκριμένο λάδι δεν ήταν ό, τι καλύτερο ποιοτικά, πράγμα που θα πρέπει ασφαλώς να το προσέξουν πολύ στο μέλλον! Τιμή στα 3 €.
Οι κατάλογοι λοιπόν των εδεσμάτων και των ποτών, το λαδόξυδο, καλής ποιότητας σε κάθε τραπέζι, το φρυγανισμένο ψωμί με λαδορίγανη, καθώς κι οι οδοντογλυφίδες που απουσίαζαν απ’ τα τραπέζια μιας ταβέρνας με κρέατα, είναι όλα αυτά απόλυτα must, σ’ αυτού του είδους τις ταβέρνες, δηλαδή οι ‘λεπτομέρειες’ που σαφέστατα κάνουν τη διαφορά…
Για τον λόγο συνεπώς αυτό, η εξυπηρέτηση πέφτει αναγκαστικά στο 2!

• Ένα χορταστικό και νόστιμο χορτοπιτάρι, που ήταν μια ορθογώνια μερίδα νόστιμης χορτόπιτας, για δύο άτομα, σε τιμή 5 €.

• Ζητήσαμε αρνάκι σούβλας, που δυστυχώς τους είχε τελειώσει απ’ τις τρεις το μεσημέρι, τη στιγμή μάλιστα που αναμένονται πολλοί ακόμη πελάτες, για οκτώ τουλάχιστον ώρες!! Άλλο ένα φάουλ ατυχώς…Οπότε παραγγείλαμε 600 γραμμάρια παϊδάκια, ζητώντας, ει δυνατόν, νεφραμιά με λίγο λίπος. Ήρθαν σωστά ψημένα, αλλά προέρχονταν από μέρος με υπερβολικό λίπος: το ‘μέτρον άριστον’ φαίνεται πως εντέλει στη χώρα μας σπανίζει!! Τιμή,18.00 €.

Μας κέρασαν ραβανί με κρέμα, ένα γλυκό αρκετά σιροπιασμένο, αλλά μάλλον αδιάφορο στη γεύση, που εγώ μεν το έφαγα γιατί πεινούσα, αλλά η φίλη μου το βρήκε απαράδεκτο και το άφησε...
Σε κάποια άλλα τραπέζια, ωστόσο, πήγαιναν τον παραδοσιακό σιμιγδαλένιο χαλβά με κανέλα, που ενδεχόμενα θα ήταν καλύτερος. Πάντως, στο κέρασμα δεν υπάρχουν προτιμήσεις…

Πληρώσαμε συνολικά το ποσό των 28.50 € (10/16 € το άτομο), και με βάση όσα προανέφερα δεν μπορώ να βάλω ούτε στη γεύση πιο πάνω από 2 στα 4!

Συμπερασματικά, θα έλεγα ότι πρόκειται για μια μέτρια στο είδος της ταβέρνα, (κρίμα για μια οικογενειακή ταβέρνα 7 τουλάχιστον δεκαετιών!! ), όπου δύσκολα επομένως θα ξαναπήγαινα, κατανοώντας τον χαλασμό στον ‘Άγιο Μερκούριο’ δίπλα της, αλλά και πιο κάτω, στην ταβέρνα ‘Άρης’ (κατεβαίνοντας, μετά τον Λεωνίδα), όπου επίσης γινόταν χαμός και όπου επιφυλάσσομαι να πάω προσεχώς.