Loader

Περιγραφή

Τηγανητό και ψητό ψάρι πάνω στην πλατεία. Και μεσημέρι.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

27 Ιούλ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Στις 25.7 επισκέφθηκα την αγαπημένη μου απ’ τα παλιά ψαροταβέρνα ΤΡΑΤΑ στην Καισαριανή, που έκλεισε αισίως μια τριακονταετία πετυχημένης λειτουργίας, αφότου ο pater familias Στέλιος την πρωτοάνοιξε στα μέσα της δεκαετίας του 80, θαρρώ το 1987!

Ο Στέλιος, βέβαια, στη συνέχεια επεκτάθηκε στην δεύτερη ΤΡΑΤΑ του στην οδό Θεμιστοκλέους, στο κέντρο της Αθήνας, που πρέπει να την κράτησε μέχρι το 2008. Πάντως, από τότε μέχρι σήμερα, η ΤΡΑΤΑ της Θεμιστοκλέους δεν έχει καμία ιδιοκτησιακή σχέση με αυτή της Καισαριανής, παρά μόνο κατ’ όνομα.

Ο Στέλιος φυσικά συνεχίζει τότε ακάθεκτος με την τρίτη ΤΡΑΤΑ του,
προσφέροντας τους ίδιους φρέσκους ψαρομεζέδες του στο ορεινό θέρετρο Βυτίνα της Αρκαδίας, πίσω ακριβώς απ’ την κεντρική Πλατεία και την εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα. Μέχρι το 2013, οι παραθεριστές της Βυτίνας, παράλληλα με το παραδοσιακό κοκκινιστό, το αρνάκι (στη γάστρα, λαδορίγανη ή γκιούλμπασι), το αγριογούρουνα και τα λουκάνικα, απολάμβαναν εκεί την ξακουστή ψαρόσουπα – κακαβιά, τα μύδια του τα αχνιστά, τις σαρδέλες, αλλά και τις γαριδομακαρονάδες, τις σφυρίδες, τους σαργούς, τα μπαρμπουνάκια, και ό, τι βάζει ο νους σας σε θαλασσινά!

Δυο χρόνια αργότερα, τα Χριστούγεννα του 2015, ο ακάματος Στέλιος Λιοφάγος ανοίγει στον Βύρωνα, στην Πλατεία Φατσέα, το τέταρτο στέκι του: τη μπακαλοταβέρνα – ρακάδικο, που ακούει στο ποιητικό όνομα, ΤΑΞΙΔΙ ΑΛΑΡΓΙΝΟ, όπου συνδυάζει τις πωλήσεις τυροκομικών προϊόντων απ’ την πατρίδα του τη Νάξο, με τους εκλεκτούς ψαρομεζέδες του και όχι μόνο. Τις βραδινές ώρες του καλοκαιριού το γλέντι καλά κρατεί μέχρι τα μεσάνυχτα τουλάχιστον. Το ΤΑΞΙΔΙ ΑΛΑΡΓΙΝΟ, περασμένο στο site μας όπως είδα, περιμένει πάντα την κριτική απ’ τον πρώτο καλοφαγά μας που θα το επισκεφθεί…

Καιρός όμως να ξαναγυρίσουμε στη βάση μας, στην ΤΡΑΤΑ της Καισαριανής, το πρώτο δημιούργημα του Στέλιου, που παλιότερα την επισκεπτόμουνα πιο τακτικά, αφού θα είχα να πάω 4-5 χρόνια. Τη λειτουργεί πλέον ο γιος του Στέλιου, ο Βασίλης, με τα ίδια εξυπηρετικά γκαρσόνια, που μου έδωσαν κάποιες απ’ τις πιο πάνω πληροφορίες και που τα γνώρισα τότε σχεδόν έφηβους νέους, ενώ τώρα πια έγιναν ώριμοι μεσήλικες…

Η ταβέρνα, στην Πλατεία Αναγεννήσεως, ήταν ήδη σχεδόν γεμάτη εξωτερικά, από καλοφαγάδες αλλά και φίλαθλους που συνδύαζαν το τερπνόν μετά του ωφελίμου, απολαμβάνοντας μαζί με τους ψαρομεζέδες και τους τηλεοπτικά μεταδιδόμενους ποδοσφαιρικούς αγώνες του Champions League, Ολυμπιακού με Παρτιζάν Βελιγραδίου και ΑΕΚ με ΤΣΣΚΑ απ’ το ΟΑΚΑ. Τον καύσωνα ευτυχώς τον ανακούφιζαν οι μεγάλοι ανεμιστήρες τους!

Ήμασταν δύο άτομα και καθίσαμε έξω, σε έναν χώρο με ζαρντινιέρες, φυτά και τραπέζια στρωμένα με καρό λευκά-μπλε τραπεζομάντιλα, όπου χωράνε περί τα 150 άτομα, ενώ ο εσωτερικός χώρος για τον χειμώνα είναι πιο περιορισμένος, υπολογίζω για καμιά 50αριά ακόμη πελάτες, αλλά όμορφα διακοσμημένος με νησιώτικες εικόνες και ανεμόμυλους. Οι καθαρές τουαλέτες τους βρίσκονται δεξιά της εισόδου, ενώ στην προθήκη της εισόδου διαλέγει κάποιος τα φρέσκα ψάρια που επιθυμεί. Υπήρχαν, μεταξύ άλλων, ολόφρεσκα μπαρμπούνια (που τα επέλεξα), σαργοί, λυθρίνια, τσιπούρες και όλων των ειδών τα θαλασσινά.

Στη συνέχεια είδαμε τον μεγάλο κατάλογό τους, όπου υπήρχαν τα εξής καλούδια:

• Περί τα 18 ορεκτικά, από 3-11 €, για τους λάτρεις της αχινοσαλάτας.
• Καμιά 10αριά σαλάτες, από 4.50-13.50 €, για την κλασική σαλάτα Τράτα.
• Απ’ τα πρώτα πιάτα αναφέρω ενδεικτικά: σαρδέλα ψητή (8.50), μπακαλιάρο σκορδαλιά (10), τη φοβερή τους ψαρόσουπα-κακαβιά (9), μύδια αχνιστά (9), την κλασική καραβιδόψυχα (18), το ριζότο θαλασσινών (9), κ. λπ.
• Από ψάρια και θαλασσινά: φέτα σφυρίδα (65), ψάρια Α’ (Συναγρίδα, φαγκρί, λαυράκι, ροφός.. ) στα 62 € /κιλό, καραβίδα 60 €/ κιλό, γαρίδα # 4 στα 44 €, # ο στα 60 € / κιλό, μπαρμπούνια στα 55 € / κιλό, μπακαλιαράκια στα 38 € / κιλό.
• Οι κλασικές τους μακαρονάδες θαλασσινών αρχίζουν από 60 € το κιλό για την καραβιδομακαρονάδα, 70 € το κιλό για την γαριδομακαρονάδα, καταλήγοντας στα 80 € το κιλό για τη θρυλική τους αστακομακαρονάδα!
• Από ποτά, τα αναψυκτικά τους στο 1.50-3.50 €, οι 6 ελληνικές μπύρες στα 3-4 €, τα αποστάγματα 200 ml. στα 6-7 €, ενώ το λευκό ή ροζέ χύμα κρασί τους τιμάται 8 € το λίτρο.
• Υπάρχουν επίσης κάποια εμφιαλωμένα λευκά κρασιά, από 11-26 € (για το Κτήμα Άλφα).

Εμείς λοιπόν διαλέξαμε τελικά τα ακόλουθα πιάτα τους:

• Αρχικά ήρθε νερό σε παγωμένη κανάτα, καθώς και πέντε φέτες εξαιρετικού φρυγανισμένου ψωμιού με λαδορίγανη. Τιμή 2 €. Σημειωτέον ότι μας έφεραν μπουκάλια με λαδόξυδο, καθώς και 4-5 ζουμερά λεμόνια. Η Τράτα ήταν ανέκαθεν γενναιόδωρη σ’ αυτά!!

• Τους ζητήσαμε να μοιράσουμε μία κακαβιά τους. Στην ουσία, μας φέρανε δύο βαθιά πιάτα με την ψαρόσουπά τους, (σαν να ήταν δύο μερίδες! ), με ψίχα από βρασμένο μπακαλιάρο, που ήταν ένα ποίημα γεύσης. Τιμή 9 €. Αν έχω επισκεφθεί συνολικά την Τράτα καμιά 15αριά φορές, ποτέ δεν έχω παραλείψει την υποδειγματικά χυλωμένη αυτή ψαρόσουπα!!

• Στη συνέχεια, μας κέρασαν μια νόστιμη μερίδα φάβα (! ) που συνοδεύονταν από ένα έξτρα πιάτο με πάπρικα και κρεμμυδάκια, για όσους επιθυμούν να τα προσθέσουν στη φάβα. Μία ακόμη γενναιόδωρη χειρονομία τους!!

• Κατόπιν πήραμε μια μερίδα σαρδέλες ψητές, ένεκεν ω3 και όχι μόνο. Και εδώ μας εξέπληξαν ευχάριστα, αφού στο πιάτο κατέφθασαν 15 χορταστικές και γευστικές σαρδέλες (! ), που τελικά δεν τις καταφέραμε όλες. Τιμή 8.50 €.

• Πήραμε μια μικρή σαλάτα Τράτα, που ήταν κανονικότατη μερίδα για 2 άτομα. Τιμή 7.50 €. Είχε μέσα και του πουλιού το γάλα, δηλαδή: κομμάτια καθαρισμένης κρύας ντομάτας, αγγουράκι, πράσινες ελιές, ρόκα, μαρούλι, καρότο, ραπανάκι, τουρσί, κάππαρη και ίχνη φρέσκου πράσινου κρεμμυδιού. Εξαιρετική!

• Για ψάρι, όπως σας είπα, διάλεξα 4 ολόφρεσκα μπαρμπούνια, που ήρθαν τηγανιτά και ήταν χάρμα οφθαλμών και κυρίως γεύσης!! Ήτανε μεγαλούτσικα, συνολικά 480 γραμμάρια, τιμή 26.40 €. Χαλάλι!!

• Έφεραν στο τέλος τις παραδοσιακές αχνιστές και αρωματισμένες πετσέτες τους, και όχι απλά υγρομάντηλα που ξεπετάνε κάποιοι άλλοι.

Συνολικά πλήρωσα 53.40 € και το ευχαριστήθηκα ως συνήθως. Κατηγορία τιμής 26/36 €, και vfm τουλάχιστον 3 στα 4! Η γεύση και η εξυπηρέτηση από τους άψογους αυτούς επαγγελματίες παίρνει σαφώς 4 στα 4!!

Το κέρασμά τους δεν περιορίστηκε στη φάβα. Μας ρώτησαν αν θέλαμε χαλβά ή καρπούζι, το οποίο και προτιμήσαμε, λόγω εποχής. Εντέλει, κατέφθασε πιατέλα με καρπούζι, και κομμάτια από νεκταρίνι και ροδάκινο, που τα τσακίσαμε!

Η ΤΡΑΤΑ φυσικά προτείνεται σαν κλασική ψαροταβέρνα που σέβεται τον πελάτη!

Υ. Γ. Ζητώ συγνώμη απ’ τον εκλεκτό σεφ του ΒΑΣΙΛΑΙΝΑ κ. Μάνο Γαρνέλη, που εκ παραδρομής στην αμέσως προηγούμενη κριτική μου τον έγραψα Γαρδέλη, συγχέοντάς τον με τον παλιό Δήμαρχο του Μαρουσιού, και τον ομώνυμο δρόμο κοντά στον αγαπημένο μας ΑΣΒΕΣΤΟΛΑΚΟ.