ΤΡΑΤΑ

Ψαροταβέρνες

  Πλ. Αναγεννήσεως 7-9, Καισαριανή [Χάρτης]
  210 7291533

Περιγραφή
Τηγανητό και ψητό ψάρι πάνω στην πλατεία. Και μεσημέρι.


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ψαροταβέρνες - Καισαριανή, Αθήνα
Νοε
08
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
26-36

Σ’ ένα μαγαζί του οποίου είμαι ευχαριστημένος πελάτης πάνω από 20 χρόνια θεωρώ ότι οφείλω μια ανανεωμένη κριτική, μια και η πρώτη που έγραψα έχει ημερομηνία Ιουνίου του 2008. Η επίσκεψη στην ΤΡΑΤΑ αποτελεί μέρος, για την ακρίβεια είναι ο συνήθης επίλογος των συχνών κυριακάτικων περιπάτων που κάνουμε στον Υμηττό. Θα είμαι σύντομος, γιατί στην προηγούμενη κριτική μου (ΦΟΥΡΝΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ) το παράκανα – και γενικά έχω την εντύπωση ότι πολλοί φίλοι, ανάμεσα σ’ αυτούς ίσως κι εγώ, δεν γράφουν, αλλά συγγράφουν μακροσκελέστατες κριτικές, που από ένα σημείο και μετά κουράζουν.
Αυτό που χαρακτηρίζει την ΤΡΑΤΑ είναι η συνέχεια και η συνέπεια, τυπικά γνωρίσματα μιας καθώς πρέπει κλασσικής ψαροταβέρνας. Έχουν περάσει τόσα χρόνια και ουσιαστικά τίποτε δεν έχει αλλάξει, δυστυχώς όχι και οι σχετικά υψηλές τιμές για πρώτο ψάρι. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Η ΤΡΑΤΑ βρίσκεται σε μία από τις πίσω γωνίες της κεντρικής πλατείας της Καισαριανής, η οποία ως γνωστόν περιβάλλεται από ταβέρνες και τσιπουράδικα. Θα τη βρείτε εύκολα, όμως θα δυσκολευτείτε να παρκάρετε, μολονότι διαθέτει ένα μικρό ιδιόκτητο πάρκινγκ (6 στα 10). Ο εσωτερικός, χειμωνιάτικος χώρος είναι αρκετά στριμωγμένος, οπότε φροντίστε για κράτηση, αν ο καιρός δεν επιτρέπει να καθίσετε έξω, είτε σε κάποιο τραπέζι μπροστά από την είσοδο είτε, ακόμα καλύτερα, στον τεντοκαλυμένο χώρο απέναντι, που περιβάλλεται από ζαρντινιέρες με ψηλά φυτά και εξασφαλίζει ησυχία – είναι ο αγαπημένος μας.
Το προσωπικό δεν έχει αλλάξει εδώ και χρόνια. Σωστοί επαγγελματίες, γρήγοροι και αλάνθαστοι στις κινήσεις τους. Ψωμί φρυγανισμένο και νερό σε μεταλλική κανάτα έρχονται μαζί με τον κατάλογο, που θα έπρεπε κάποια στιγμή επίσης να ανανεωθεί. Να έχετε υπόψη ότι μαζί με ό, τι ορεκτικό επιλέξετε θα έρθει και μια κανονική μερίδα φάβα, με κόκκινο πιπέρι και ψιλοκομμένο κρεμμύδι, για να τη φέρετε στα μέτρα σας.
Η παραγγελία μας έχει πια τυποποιηθεί. Μισή ψαρόσουπα, που είναι σωστά χυλωμένη και καθόλου μικρή μερίδα, για το ξεκίνημα και μια μικρή φρέσκια σαλάτα, που έχει απ’ όλα και δεν είναι επίσης καθόλου μικρή. Από εκεί και πέρα είτε θα μείνουμε στα θαλασσινά, δηλαδή μύδια αχνιστά, καλαμαράκια ή καλαμάρι ψητό, χταπόδι ψητό (από τα πιο σωστά που κυκλοφορούν σε ψαροταβέρνες) ή καραβιδόψυχα, είτε θα επισκεφθούμε τον πάγκο με τα φρέσκα ψάρια και θα διαλέξουμε αυτό που θα μας γυαλίσει. Υπάρχουν πάντα τα κλασσικά μπαρμπούνια (και μεγάλου μεγέθους για ψητά) και τσιπούρες, αλλά ενίοτε και πιο σπάνια ψάρια, όπως μεγάλες γλώσσες ή στείρες, που είναι πεντανόστιμες. Την τελευταία φορά πετύχαμε μια σφυρίδα του κιλού (62 ευρώ βέβαια), αλλά μια φορά στις τόσες αξίζει. Το χύμα λευκό είναι αξιοπρεπές, αφού σηκωθούν τα πιάτα σερβίρεται χειροποίητος χαλβάς, για να αλλάξει η γεύση.
Ανάλογα λοιπόν με το πώς θα κινηθείτε, ο λογαριασμός για δύο άτομα θα κυμανθεί από 40 έως 80 ευρώ. Δεν είναι για κάθε βδομάδα, όμως η ΤΡΑΤΑ είναι τίμιο και σωστό μαγαζί με σταθερή ποιότητα, δεν πρόκειται ποτέ να σας απογοητεύσει.

Δες παλαιότερη κριτική για το ίδιο εστιατόριο απο τον χρήστη fratello.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ψαροταβέρνες - Καισαριανή, Αθήνα
Δεκ
04
2014
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Εάν είστε λάτρεις της ψαρόσουπας, και συγκεκριμένα της ελαφρώς βελουτέ εκδοχής της και όχι του ζωμού, θα σας πρότεινα να συμπεριλάβετε την Τράτα στη λίστα με τα προσεχώς σας. Αναφέρομαι σε μια βαθυκίτρινη, πλούσια, αρωματική και χορταστική σούπα, μέσα από την οποία αλιεύει κανείς με το κουτάλι του κομμάτια μπακαλιάρου (9 ευρώ).

Πρόκειται για το πιάτο-σήμα κατατεθέν του μαγαζιού και είμαι σε θέση να πιστοποιήσω μετά από πολλές επισκέψεις ότι παραμένει σταθερά καλό στο πέρασμα του χρόνου. Τώρα που κρύωσε λιγάκι ο καιρός μια σουπίτσα είναι ό, τι πρέπει, οπότε βάλτε πλώρη για πλατεία Καισαριανής.

Τα υπόλοιπα του μενού δεν ξεφεύγουν από το μοτίβο της κλασικής ψαροταβέρνας, δηλαδή τα γνωστά μύδια-καλαμαράκια-χταπόδι-γαρίδες συν ό, τι ψάρι εκτίθεται στην εξωτερική προθήκη του εστιατορίου. Δεν υπάρχουν γκουρμέ εκπλήξεις και πειραγμένα πιάτα, εδώ οι πελάτες έρχονται για αυτά που ξέρουν και εμπιστεύονται και ευτυχώς σπανίως έχει κλονιστεί, για μένα τουλάχιστον, αυτή η σχέση εμπιστοσύνης.

Τα πιάτα που συνήθως ή κατά καιρούς παραγγέλνουμε 2 άτομα είναι: μύδια αχνιστά, τα οποία έρχονται στοιβαγμένα σωρηδόν σε βαθύ πιάτο χωρίς πολλά μυρωδικά (9 ευρώ). Έχοντας δει αλλού να σερβίρουν τα μύδια ήδη ανοιγμένα και τοποθετημένα σε σχήμα λουλουδιού, προτιμώ σαφώς την άμορφη στοίβα που χωράει περισσότερα και προφανώς συμφέρει.

Καλαμαράκια τηγανητά: κλασικά εικονογραφημένα (8,50 ευρώ).

Χταπόδι ψητό, ωραιότατο και ψημένο όπως πρέπει, όχι καουτσούκ.

Οι ψητές γαρίδες είναι τεράστιες, πεντανόστιμες, αλλά και πανάκριβες, για εμάς είναι ανάμνηση παλιά, κίτρινο γράμμα στο συρτάρι.

Το ριζότο θαλασσινών τους είναι βουτυράτο, με μικροσκοπικές γαρίδες, καλαμάρι, χταπόδι και κανα-δυο στήμονες σαφράν. Δεν είναι κακό, αξιοπρεπές, αλλά όχι το καλύτερο στο είδος του.

Συχνά προσφέρεται ως κέρασμα φάβα συνοδεία πάπρικας και τριμμένου κρεμμυδιού (ξεχωριστά, ώστε να αρτυθεί κατά βούληση), συμπληρώνοντας έτσι κάθε παραγγελία με ένα επιπλέον ορεκτικό, καθώς και κέρασμα στο τέλος, σιμιγδαλένιος χαλβάς.

Ο χώρος δεν δρέπει διακοσμητικές δάφνες, αλλά δεν είναι δυσάρεστος ούτε βαρυφορτωμένος. Επικρατεί το νησιώτικο άσπρο-μπλε. Η αίθουσα χωρίζεται νοητά σε τμήματα καπνιστών και μη, ενδέχεται πάντως σε μέρες και ώρες αιχμής που γεμίζουν όλα τα τραπέζια να βρεθείτε παστωμένοι σαν σαρδέλες. Τουλάχιστον, όμως, το σέρβις είναι γρήγορο και αριθμητικά επαρκές.

Οι τιμές που παρέθεσα είναι από την τελευταία μας επίσκεψη, κατά την οποία για δύο ψαρόσουπες, μια μύδια, μια καλαμαράκια και ενάμισυ τσίπουρο (ένα κανονικό συν ένα μικρό) πληρώσαμε 48,50 ευρώ.

Οι τιμές είναι σαφώς αλμυρές και ίσως αυξάνονται με βάση τη χιλιομετρική απόσταση από τη θάλασσα. Για την ψαρόσουπά τους, όμως, χαλάλι.