Loader

Περιγραφή

Φούρνος - Ζαχαροπλαστείο

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

11 Δεκ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Τετάρτη απόγευμα 29/11 κάνουμε ένα διάλειμμα με συγγενικό μου πρόσωπο για να τσιμπήσουμε κάτι στο κέντρο της Αθήνας, επιλέγοντας τον PAUL, στην Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, λίγο πριν δούμε στο Εθνικό Θέατρο το λυρικό έργο του Ίψεν, με τον Δ. Λιγνάδη, ‘Πέερ Γκυντ’.
Πρόκειται για τη θρυλική Οδύσσεια του αντισυμβατικού Σκανδιναβού ήρωα, που μεταξύ συνείδησης και ασυνειδήτου, μας αποκαλύπτει έθιμα των λαών που ταξιδεύει, αλλά και τα δικά του συναισθήματα, ένστικτα, καθώς και στάσεις του στα μεταφυσικά ζητήματα ζωής, θανάτου, λύτρωσης του έρωτα και θεϊκών πλασμάτων της φαντασίας μας! Το έργο πρωτοπαίχτηκε εκεί το 1935 απ’ τους Ροντήρη και Μινωτή!

Πίσω στον PAUL λοιπόν, ο οποίος στις 17.30 ήταν μισογεμάτος από θαμώνες που γευμάτιζαν ελαφρά, και πελάτες που ψώνιζαν απ’ τις βιτρίνες του τα αμέτρητα γαλλικά καλούδια της μεγάλης αυτής αλυσίδας Φούρνων-Ζαχαροπλαστείων και ειδών ντελικατέσεν, BOULANGERIE – PATISSERIE, όπως οι ίδιοι τον χαρακτηρίζουν.

Ο PAUL άνοιξε για πρώτη φορά στη πόλη Lille της Β Γαλλίας το 1889. Μεταπολεμικά, ο δισέγγονός τους βάζει τα θεμέλια της τεράστιας αλυσίδας PAUL, που σήμερα αριθμεί πάνω από 500 καταστήματα σε 33 τουλάχιστον χώρες ανά τον κόσμο, εκ των οποίων τα μισά περίπου βρίσκονται στη Γαλλία και τουλάχιστον 100 στο Παρίσι!

Εδώ σε μας, ιθύνων νους των επιχειρήσεων είναι ο κ. Παντελής Πασχαλίδης, ο οποίος εκπροσωπεί την εταιρία PAUL, εγκαινιάζοντας τον Απρίλη του 2010 το συγκεκριμένο κατάστημα του Συντάγματος, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια αυτά της Γλυφάδας και της Κηφισιάς. Το μαγαζί της Πανεπιστημίου παραμένει ανοιχτό Δευτέρα με Σάββατο, από 07.30 μέχρι 21.30.

Λειτουργούν σε ένα χώρο φωτεινό, με μεγάλες τζαμαρίες στην πρόσοψη και την στοά παραπλεύρως, ο οποίος έχει ρουστίκ διακόσμηση κατά τις γαλλικές προδιαγραφές, τεράστιες βιτρίνες αμέσως μετά την είσοδο όπου πωλούνται όλα σχεδόν τα προϊόντα τους (οι σαλάτες π. χ. σερβίρονται μόνο στην αίθουσα), εντυπωσιακό δάπεδο με μεγάλες ασπρόμαυρες πλάκες τύπου σκακιέρας, πολυέλαιοι οροφής, 7-8 τραπέζια με αναπαυτικά βελούδινα καθίσματα, ενώ υπάρχουν και 2-3 τραπέζια στην ιστορική Στοά του ουζερί Απότσου, εκεί όπου τώρα βρίσκεται ο Τηλέμαχος. Υπολογίζω θέσεις για 30 περίπου θαμώνες.

Ενώ στον PAUL βαθμολογώ γεύσεις και χώρο με 4 στα 4, vfm με 3 στα 4, λόγω ελληνικών δεδομένων κρίσης, την πολύ καλή εξυπηρέτηση θα αναγκασθώ να βαθμολογήσω μόνο με 2 στα 4, κι αυτό παρότι το σερβίρισμα στην αίθουσα είναι γενικά πρόθυμο και ευγενικό. Οι λόγοι είναι δύο.

Αφενός μεν υπήρξε εικοσάλεπτη και πλέον καθυστέρηση κουζίνας στις κρέπες που παραγγείλαμε (διπλάσιος χρόνος από ό, τι σε Γαλλία και Αγγλία, όπου έχουμε μέτρο σύγκρισης), αφετέρου δε και κυρίως λόγω της κατάστασης στην τουαλέτα – μοναδική δυστυχώς (! ) – παρά την αυξημένη κίνηση…
Για τον λόγο αυτό δεν έγραψα στις αρχές του χρόνου κριτική για τον PAUL Κηφισιάς. Παρότι λοιπόν υπάρχει τετραψήφιος κωδικός εισόδου για τους πελάτες που κάθονται ή ψωνίζουν, και στα δύο μαγαζιά που επισκέφθηκα, και αυτό γίνεται υποτίθεται για εξασφάλιση καθαριότητας που ανταποκρίνεται στα υψηλά στάνταρ του PAUL, παρατηρήθηκε το εξής: η φίλη μου που πήγε ένα ημίωρο πριν από μένα βρήκε τα πάντα εντάξει. Εγώ, ωστόσο, βρήκα το ρολό χαρτιού για τα χέρια να βρίσκεται πεταμένο στο πάτωμα, κάτω απ’ το στόμιο του μηχανισμού σε ποσότητα 2-3 μέτρων (!! ), ενώ κι η καθαριότητα της λεκάνης δεν ήταν η δέουσα.
Ελπίζω οι Έλληνες και Γάλλοι ιθύνοντες να μεριμνήσουν σχετικά, ώστε οι τουαλέτες να ελέγχονται σχολαστικότερα και κατά το δυνατόν συνεχώς. Προτείνω π. χ., κάποιο απ’ τα 10 περίπου άτομα του PAUL (προσωπικό βάρδιας σε υποδοχή, σερβίρισμα, λιανική πώληση, κουζίνα, κ. λπ. ), έστω εκ περιτροπής, να μεριμνά σε μόνιμη βάση για το ευαίσθητο αυτό θέμα.
Το ίδιο θέμα επισημάνθηκε σε πρόσφατη κριτική για το Εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης με τα εκατομμύρια τουρίστες!!
Γινόμαστε καμιά φορά κάπως ενοχλητικοί, ευελπιστώντας να εισακουστούμε!!

Αναφορικά τώρα με τα προϊόντα του PAUL: μπαίνοντας αγοράζει κάποιος ό, τι επιθυμεί απ’ τις βιτρίνες τους με τους δυο-τρεις εξυπηρετικούς και έμπειρους πωλητές: Δεκάδες ειδών ψωμιού, (λευκά, σικάλεως, με παπαρουνόσπορο, ελιές, σουσάμι…), που η ποιότητά του εξασφαλίζεται χάρη στο άριστο αλεύρι και την αργή ζύμωση, καθώς και κρουασάν βουτύρου ή σοκολάτας, brioches, ποικίλα σάντουιτς από 2.50-5 €, μπαγκέτες από 4-6 €, ντόνατς από 2.50 €, πρέτσελς ~ 4 €, καθώς και croque-monsieur, -madame, -grec, στα 7.50-8 €, όπως και κομμάτια τριών ειδών πίτσας ~ 4 €.
Σερβίρουν επίσης τάρτες και ταρτίνες διαφόρων υλικών, από 4-11 €, όπως π. χ. η vegan μανιταριών, στα 8 €, κ. λπ., καθώς και Quiche Lorraine, κ. α. περί τα 5-6 €.

Διατίθενται ακόμη γαλλικές τυρόπιτες, μηλόπιτες, palmier με καραμέλα, κ. λπ. ~ 2.50 €, όπως και τα φημισμένα τους macarons (κάτι ανάμεσα σε μαρέγκα μπισκότου και μπεζέ, με γέμιση σοκολάτα, βανίλια, λεμόνι, καφέ, βατόμουρο, φιστίκι, φραμπουάζ…). Τα μεγάλα κοστίζουν ~ 3.60 €, ενώ τα μικρά, σε συσκευασίες των 6, 8, 24, κ. λπ. ανέρχονται ~ σε 1 € το κομμάτι.

Φυσικά από γλυκά έχουν, μεταξύ άλλων, mille-feuille κρέμα, σοκολάτα ή καφέ ~3.50 €, πληθώρα εκλέρ, γλυκές τάρτες σοκολάτα, φραμπουάζ, κ. λπ., όπως και μικρές τούρτες με βάση τα πιο πάνω υλικά.

Αν σας άνοιξα την όρεξη, φίλες και φίλοι, αξίζει να τα απολαύσουμε καθήμενοι, όπως εμείς, πληρώνοντας περίπου ένα 10% περισσότερο.
Έτσι, μπορεί κάποιος να δοκιμάσει καφέδες από 3-5 €, την προνομιακή ποικιλία της φίρμας Lavazza για τον PAUL, σοκολάτες κ. λπ. αφεψήματα, αναψυκτικά, φυσικούς χυμούς και ποικίλα ποτά, συνδυάζοντάς τα με ό, τι προανέφερα! Το πρωί σερβίρουν βέβαια διάφορους τύπους πρωινών, από 4-11 €.
Εξάλλου, οι σαλάτες για να είναι πάντα φρεσκότατες παρασκευάζονται επί τόπου μόνο για τους καθήμενους. Έχουν κοστολογηθεί από 7-12 €, κι ανάμεσά τους αυτή με βάση το σπανάκι (7.50 €) και με βάση τον σολομό (12 €).
Ακόμη, προσφέρονται διάφορα είδη γαλλικών χάμπουργκερ αλλά και κλαμπ σάντουιτς από 10-13 € τα περισσότερα.

Πάμε τώρα στις δικές μας επιλογές:

• Πήρα μια crepe complete, μια κρέπα με τα όλα της, δηλ. αυγό μάτι, τυριά, γαλοπούλα, μία βραστή ντομάτα και πράσινη σαλάτα. Μου άρεσε πολύ. Τιμή στα 8.90.

• Η συγγενής μου δοκίμασε την κρέπα με τον καπνιστό σολομό, και αντίστοιχα υλικά, καθώς και σαλάτα, που είχε την ίδια τιμή και της άρεσε!

• Για γλυκιά επίγευση πήρα το mille-feuille με σοκολάτα, μια εξαιρετικά γευστική τετράγωνη πάστα, στα 3.90 €.

• Και η κυρία πήρε το mille-feuille με γέμιση καφέ, εξίσου πρωτότυπη και προσεγμένη γεύση, της ίδιας τιμής.

Όλα τα προϊόντα που προανέφερα παρασκευάζονται λίγο πριν στην κουζίνα, στον χώρο που βρίσκεται αριστερά της βιτρίνας πώλησης και προφανώς ανανεώνονται τακτικά λόγω της συνεχούς κίνησης. Εμείς, στο διάστημα μιας ώρας περίπου, παρατηρούσαμε πελάτες, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, να αγοράζουν προϊόντα σε τακτικότατη βάση, δηλ. μπαινοέβγαιναν σχεδόν ανά λεπτό, ενώ υπήρχαν στιγμές με ουρές 5 και πλέον ατόμων!!

Έτσι, πληρώσαμε 25.60 €, δηλαδή κατηγορία έκαστος 10/16 €. Δαπανώντας σαφώς κάτι παραπάνω από άλλα ομοειδή μαγαζιά, απολαύσαμε ένα ωραίο γαστρονομικό διάλειμμα και συνεχίσαμε ευδιάθετοι για το Εθνικό Θέατρο!

Προτείνεται, λοιπόν, αυτό το αυθεντικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών μαγαζί, μιας υπεραιωνόβιας αλυσίδας εκατοντάδων όμοιών του ανά τον κόσμο!!

Πανεπιστημίου 10, Αθήνα

210 3632352