ΚΟΡΟΒΑ

Τοπική ελλ. κουζίνα

  Κεραμεικού 93-95, Κεραμεικός [Χάρτης]
  213 0301210

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα με Κυριακή όλη μέρα ανοιχτό (10:00 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ)
Παροχές:
Έχει δίκτυο Wifi Φιλικό προς χορτοφάγους Υπάρχει εξωτερικός χώρος

Λίγα λόγια για το εστιατόριο

Το Κορόβα αφορά ανθρώπους που θέλουν να πιούνε και να φάνε κάτι εξαιρετικά ποιοτικό σε πολύ καλές τιμές.
Το τσίπουρο και τα κρασιά προέρχονται απο την ορεινή Καρδίτσα και την περιοχή της Καστανιάς (δίπλα στη Λίμνη του Πλαστήρα) από έναν εκ των κορυφαίων παραγωγών της περιοχής (Εγγλέζος). Το ρακί (ή η ρακί ή η τσικουδιά) είναι απο την ορεινή Κρήτη, από ντόπιο παραγωγό και εκτός από πεντακάθαρο, είναι και πεντανόστιμο. Το τσίπουρο και η ρακή σερβίρονται παγωμένα.
Τα ορεκτικά που συνδυάζονται με το ποιοτικό και καθαρό ποτό προέρχονται κι αυτά από ντόπιους παραγωγούς (η αγορά τους γίνεται απο παραγωγούς της λαϊκής του Μεταξουργείου και των Πετραλώνων) και πρόκειται για παραδοσιακούς μεζέδες με γκουρμέ πινελιές, αφού σε όλους αρέσει το καλό φαγητό.



Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τοπική ελλ. κουζίνα - Κεραμεικός, Αθήνα
Μάρ
13
2017
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
-

Πρόκειται για ένα καφέ που λειτουργεί και ως μεζεδοπωλείο σε μια ήσυχη γωνιά του Μεταξουργείου και το οποίο μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις γιατί τελικά το καλό, το γευστικό, το ενδιαφέρον κρύβεται στα πολύ απλά πράγματα και σε "διαμαντάκια" που είναι καλά κρυμμένα σαν αυτό.

Το μαγαζί είναι ανοιχτό από το πρωί έως αργά το βράδυ. Ο χώρος είναι απλός, καθαρός και περιποιημένος, άνετος, με τραπεζοκαθίσματα που παραπέμπουν περισσότερο σε καφενείο ή σε πιο ανεπίσημο στυλ. Ελαφρώς βιομηχανικό design και χτιστά πεζούλια-πάγκοι εν είδει καναπέδων, παλιακό μωσαϊκό. Το μαγαζί έχει μια μεγάλη μπάρα με αρκετά σκαμπό στην οποία επίσης μπορείς να καθίσεις για καφέ ή φαγητό.

Η εξυπηρέτηση είναι από τα μεγάλα πλεονεκτήματα: απλή, καταδεκτική, πρόθυμη, όχι επιτηδευμένη με χαμόγελο και ευχάριστη διάθεση.

Το φαγητό είναι αρκετά ενδιαφέρον καθώς ξεφεύγει από συνηθισμένα γευστικά μονοπάτια και έχει πιάτα που είναι λίγο πιο πειραγμένα και απροσμενα για το συγκεκριμένο μαγαζί. Είναι ίσως τα στερεόπυπα και οι προσδοκίες που έστω και ασυνείδητα -λίγο πολύ- όλοι έχουμε στο μυαλό μας. Ίσως και γι΄ αυτό εκπλησσόμαστε ορισμένες φορές ευχάριστα. Ακριβώς σε αυτή την περίπτωση ανήκει το Κορόβα με τη μεγάλη αγελάδα να διακοσμεί μεγάλο μέρος του μαγαζιού και να "επιβάλλει" την παρουσία της, να ελκύει την προσοχή. Τα πιάτα είναι κατά βάση μεζέδες, ωστόσο τα περισσότερα από αυτά έχουν ποσότητα και μέγεθος κανονικού πιάτου. Η αλήθεια είναι ότι ο κατάλογος είναι αρκετά ενδιαφέρων και εστιάζει επίσης σε μεγάλο βαθμό σε παραδοσιακά προϊόντα. Έχω δοκιμάσει λοιπόν και προτείνω ανεπιφύλακτα:
- ψητά μανιτάρια portobello περιχυμένα με μπαλσάμικο, αρκετά μεγάλη μερίδα, σωστό ψήσιμο, ωραία γεύση
- φακοσαλάτα καπνιστή με ντοματίνια, κρεμμυδάκι και ξύγαλο το οποίο έρχεται ξεχωριστά σε μπολάκι. Αυτό το πιάτο είναι όλα τα λεφτά. Η σαλάτα δροσερή, με μια ελαφριά καπνίλα. Πραγματικά μην το χάσετε. Μπορείτε να το φάτε και ως κανονικό πιάτο γιατί είναι πολύ χορταστικό.
- πεϊνιρλί με απάκι και τρικαλινή γραβιέρα, πιάτο στο οποίο η ελληνική παράδοση και η συνάντηση διαφορετικών περιοχών της Ελλάδας βρίσκει την καλύτερη έκφρασή της. Πραγματικά ανεπανάληπτο, ετοιμάζεται εκείνη την ώρα.
- τι να πω για τη φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια ή επίσης για το ψητό ταλαγάνι με μαρμελάδα σύκο; Γκουρμεδιά που δεν συναντάς ούτε στα πιο ακριβά εστιατόρια και το ακριβοπληρώνεις και από πάνω;

Στην αρχή για καλωσόρισμα αντί ψωμιού καταφτάνουν παξιμαδάκια σε ένα μπολάκι μαζί με νερό σε κανάτα το οποίο ανανεώνεται συνεχώς.

Οι τιμές είναι συγκλονιστικές. Νομίζω ότι αξίζει την προσοχή σας, αν δεν σας ενοχλεί η περιοχή. Επίσης θεωρώ ότι πρέπει να επιβραβεύονται τέτοιες προσπάθειες ειδικά όταν αντιλαμβανόμαστε ότι δεν αποτελούν "αρπαχτές" και ότι διατηρούν σταθερή την ποιότητα και τις τιμές τους.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τοπική ελλ. κουζίνα - Κεραμεικός, Αθήνα
Δεκ
30
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
1-9

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους. Εύχομαι η νεα χρονιά να μας φέρει χαρά, υγεία και πολλές γαστρονομικές απολαύσεις.

Στο ΚΟΡΟΒΑ με έφερε το ask4food και η καλη βαθμολογια που απεσπασε, χωρίς όμως να διαβάσω τις καλές κριτικές (για να έχουμε και περιέγεια).

Φτάνοντας (με κράτηση λόγω του μικρού χώρου) δυσκολεύτηκαμε να βρούμε θέση στάθμεσης για το IX, σε μια κακόφημη περιοχή της Αθήνας με τάσεις να αναβαθμιστεί ομως λόγω των ποιοτικών καταστημάτων για φαι και ποτό που έχουν δημιουργηθεί εκεί,

Μπαίνοντας μέσα η αίθουσα ήταν αρκετά λιτή σε ροκ ντεκορ. Οτιδήποτε όμως ήταν ταιριαστό όπου κυριαρχεί το ξύλο και μεταλο (τραπέζια και καρέκλες αντιστοιχα) ενώ χαρακτηριστικό το παλιο μωσαικό κατώ δε χαλάει καθόλου την ομορφιά. Οι τοίχοι εξαιρετικά βαμμένοι ενώ μια μεγάλη αγελάδα ζωγραφισμένη (κορομπα στα ρωσικα) δεσπόζει σε ενα τοιχό μαζι με αλλες όμορφιες πινελίες (κάδρα, βιβλία, αφίσες κτλ) σε άλλους τοίχους. Και ας μην ξεχνάμε το όμορφο μπάρ, το χώρο με τα σκαμπό για όσους έρθουν για ποτάκι/μπύρα και φυσικά τους καναπέδες στα τραπέζια κοντά στους τοίχους. Σε γενικές γραμμές η όμορφη εκδοχή του ροκ-χύμα-λιτού (και καθαρού) χώρου. Η πιό χύμα και μέτρια εκδοχή είναι ο ΝΕΖΟΣ στο Γκάζι, για να γίνω κατανοητος. Ο κόσμος από 20-60 με τους περισσότερους 20 με 30, μορφωμένους, άτομα που έχουν ψαχτεί και παρά το νεαρό της ηλικίας τους ψάχνουν το καλύτερο.

Η εξυπηρέτιση από πολύ καλή έως εξαιρετική και πάντα ευγενικη (ειδικά την τελευταία φορα από μια λιτή και όμορφη κοπέλα με απλό και ανεπιτίδευτο στυλ, αρκετά διακριτική και ησυχη στη δουλειά της). Όλα φτάνουν γρήγορα με τη σωστή σειρά και πάντα υπάρχει νερό βρύσης και η απόδειξη κανονικότατα. Εύγε στα νέα παιδιά και τη συνέπεια και υπηρεσίες που προσφέρουν.

Γεύσεις ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ σε VFM περιβάλλον. Το κοτόπουλο με τζίντζερ, μουστάρδα και λεμόνι (καθαρό στήθος διαλεχτό) μεγάλη μερίδα (χωρίς συνοδευτικά) σε ποσότητα και τιμή 6.00 ευρώ (!!!! ) ηταν εξαιρετικό και ισορροπημένη γκουρμεδιά (3,5/4). Ο βοδινός καβουρμά με πατάτες baby, στα 6 €, είναι αν και μικρός σε ποσότητα, ότι πιο θεσπέσιο μεζεδάκι από βοδινό που έχω φάει (4/4). Δεν ξεχνιέται. Η σαλάτα με πληγούρι ήταν πολύ καλή και το ταλαγάνι με μαρμελάδα έσκιζε (όσο αφορά και την γεύση και το σωστό ψήσιμο και την γευστική αντίθεση με τη μαρμελάδα, 4/4). Αντι για ψωμί σερβίρονται παξιμαδάκια μικρά, και το κρασί είναι εξαιρετικό. Μην ακούσω γκρίνιες για το μικρό μενού. Οπου ακους πολλά κεράσια............

Ο λαγαριασμός (παρά την απουσία κεράσματος) έδειχνε ότι τους κλέβεις 10-12 ευρώ το άτομο με ποτά, για ένα πιάτο και ένα συνοδευτικό ανά άτομο. Ελάχιστα ξεπερνάς το 20άρι για ένα ζευγάρι (έχοντας φάει και περάσει καλά) πράγμα σημαντικό στις μέρες μας.

Σαν έμπιστος φίλος του ask4food, συνιστώ ο κάθενας μας να επισκευτεί το συγκεκριμένο μαγαζί γιατί με λίγα χρήματα μόνο να κερδίσει έχει. Δε μιλάμε για να τσιμπήσεις με το κρασί η τη μπύρα σου κάτι, αλλα να ταξιδεψεις γαστρονομικά με τη συνοδεία ποτού. Ιδανικό μέρος και για πρώτο ραντεβού - εκτος και αν το προσωπο είναι υπέρ του δέοντος δήθεν και προτιμάει Κολωνάκι, Κεφαλάρι, Χαλάνδρι και Γλυφάδα (όπου θα πληρώσεις τα τετραπλάσια για φαί).

Με μια πρόταση: Αξίζει τελικά παρά την απόσταση νια γίνει στέκει. Καθαρό 4αρι σε όλα.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τοπική ελλ. κουζίνα - Κεραμεικός, Αθήνα
Ιουν
22
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Τον τελευταιο καιρο εχω αποφασισει να δοκιμασω "αγαπημενα" εστιατορια εμπιστων χρηστων του site. To κοροβα βρισκεται σε μια γειτονια που εχει απο οτι ειδα, πολλα ενδιαφεροντα μαγαζια.

Ψαχνοντας να δοκιμασουμε καποιο απο αυτα και κυριως με διαθεση να τσιμπησουμε, πινοντας μια παγωμενη μπυρα. Σαββατο μεσημερι με 40 βαθμους, μπαινουμε στο Κοροβα.
Ο χωρος εχει περιγραφει αρκετα ειναι σε βιομηχανικο στυλ, εχει καποια τραπεζακια εξω στο πεζοδρομιο, τα οποια ομως προσπερασαμε λογω ζεστης. Το πιο σημαντικο εκεινη την ημερα ηταν ο εξαιρετικος κλιματισμος. Γενικα επικρατουσε μια ευχαριστη ατμοσφαιρα με διασπαρτες ομορφες πινελιες. Ο χωρος μικρος, αρκετα φροντισμενος και καθαρος(οπως και οι τουαλετες).

Ριξαμε μια ματια στον καταλογο που μας εφερε η χαμογελαστη κοπελα, μαζι με τα ποτηρια με δροσερο νερακι. Η εξυπηρετηση ηταν οπως πρεπει γρηγορη, αμεση, γενικα σε ολα οσο τοσο. Καποιο κερασμα δεν υπηρξε ουτε στην αρχη ουτε στο τελος δεν ειναι ομως απαραιτητο. Απο οτι ειδα το μαγαζι ειναι στεκι και για μενα αυτο μετραει θετικα.
Δοκιμασαμε μια σαλατα πρασινη με κοτοπουλο ντοματινια και παρμεζανα(πολυ νοστιμη δροσερη με αρκετα ισορροπημενο ντρεσιγκ), ενα ταλαγανι ψητο με μαρμελαδα συκο(το ψησιμο εξαιρετικο οσο ευκολο και αν φαινεται πολλες φορες ερχεται καμμενο ή αψητο, η μαρμελαδα που το συνοδευε δεν με ενθουσιασε) και ενα κοτοπουλο με τζιντζερ και μουσταρδα (εαν σας αρεσει το τζιντζερ δοκιμαστε το οπωσδηποτε). Σε γενικες γραμμες οτι δοκιμασαμε ηταν σε πολυ καλο επιπεδο. Συνοδευσαμε το φαγητο μας με δυο μπυρες, μια αγαπημενη magnus (απο τη Ροδο για μενα)και μια alfa weiss.

Τα παραπανω μαζι με ενα πανερακι με παξιμαδακια(που δε ξερω αν χρεωθηκε αλλα δε νομιζω)κοστισαν 22 ευρω ακριβως. Το vfm ειναι εξαιρετικο οπως αντιλαμβανεστε. Ωραιοτατες γευσεις σε ικανοποιητικες μεριδες με πολυ καλες τιμες. Επισης τα ποτα του ειναι κοστολογημενα πολυ τιμια.

Αγαπητοι φιλοι δωστε του μια ευκαιρια, ειναι μια αξιολογη προσπαθεια απο νεα παιδια, που λειτουργει απο νωρις για καφε μεχρι αργα για ποτακι. Το παρκιγκ δε μας δυσκολεψε καθολου. Παρολα αυτα υπαρχει και το μετρο.
Εμεις θα επιστρεψουμε και στο Κοροβα και φυσικα θα δοκιμασουμε και τα γυρω μαγαζια.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τοπική ελλ. κουζίνα - Κεραμεικός, Αθήνα
Νοε
26
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Korova... ένα μπαρ που όλοι θα ήθελαν να βρίσκεται δίπλα από το σπίτι τους για γρήγορο και νόστιμο τσιμπολόγημα.

Εντάξει, υπερβάλλω, ίσως όχι όλοι, αλλά αν δοκιμάσετε θα με θυμηθείτε. Επειδή τα έχουν γράψει οι προηγούμενοι για το μαγαζάκι αυτό, θα γράψω κι εγώ δυο λόγια για να υπενθυμίσω την ύπαρξή του και να τους ενθαρρύνω να συνεχίσουν στην ίδια πορεία (ίσως και σε καλύτερη).

Το Korova λοιπόν είναι ένα μπαρ-καφενείο με καλλιτεχνικές πινελιές αλλά και με νόστιμους μεζέδες. Μ' αρέσει. 20 χρόνια πριν θα σνόμπαρα το φαγητάκι του και θα έπινα απλά καμιά μπύρα ακούγοντας τις μουσικές του, τώρα όμως το εκτιμώ. Οπότε θα σταθώ σήμερα περισσότερο στο τομέα γεύσης. Παιδιά, δεν είναι εστιατόριο. Έχει όμως γεύσεις ζηλευτές. Δεν έχω φάει κάτι που να μην μου άρεσε. Έχει μερίδες όχι μεγάλες, ίσως να τις λέγατε μικρές προς μέτριες αλλά... η γεύση αδιαπραγμάτευτη.

Επίσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα (είχα πάει και πέρυσι το καλοκαίρι με τα τραπεζάκια έξω) και κράτηση (αν και έχουν συγκεκριμμένη πολιτική στις κρατήσεις) ένα αρκετά μεγάλο τραπέζι στο βάθος κάτω από την ζωγραφιστή αγελάδα (στρατηγικό σημείο, χαζεύεις όλο το χώρο). Γενέθλια φίλου και παρέα 7 ατόμων. Πήραμε διάφορα πιατάκια και κάποια εις διπλούν, όλοι έφαγαν καλά και ικανοποιητικά. Ξεχώρισα το φοβερό πεινιρλί, το ταλαγάνι με τη μαρμελάδα, μου άρεσαν τα κοκκινιστά κεφτεδάκια με άρωμα από κύμινο, μου άρεσε και το χούμους, τα μανιτάρια, τα λουκανικάκια με τη φάβα, η σαλάτα με το πληγούρι... ουφ, τόσα που πήραμε τα ξέχασα. Μπύρες, κρασί, ρακί όλα πολύ ωραία. Στο τέλος κέρασαν και δύο γλυκά χμμ σουφλέ σοκολάτα με παγωτό ήταν; ναι και μου άρεσε κι αυτό εκτός του παγωτού που δεν είμαι και πολύ φαν...

Η εξυπηρέτηση είναι άμεση, απλή και γρήγορη. Οι γκαρσόνες του μ' αρέσουν, έχουν αέρα, είναι όμορφες με τύπο, είναι μαγκάκια, ανεπιτήδευτες, δεν το παίζουν σερβιτόρες πολυτελείας αλλά παράπονο δεν θα' χετε. Δεν ζητάω πολλά, είπαμε, δεν είναι εστιατόριο γι' αυτό και το κρίνουμε σαν κάτι άλλο. Στο φαγητό βεβαίως και θα πάρει τέσσερις ολόφρεσκες ντοματούλες, γιατί για αυτό που είναι το μαγαζί έχει εξαίσιο μενουδάκι, οπότε και μπράβο στη κουζίνα.

Τιμές χαμηλές εκ πρώτης (το πιο ακριβό πιατάκι φτάνει στα 6,5 ευρώ νομίζω) αλλά αν πεινάτε θα ξαναπαραγγείλετε. Εμένα αυτό δεν με χαλάει, γιατί στο Korova θα θες να ξαναπάς. Και κάθε φορά που πάς, μαζί με τη μπύρα ή το κρασί σου θα χτυπάς και από μια διαφορετική γεύση. Απολογούμαι στους ιδιοκτήτες που δεν σας επισκέπτομαι όσο ίσως θα ήθελα, αλλά δεν είναι η περιοχή μου ο κεραμεικός. Όμως το μπαρ αυτό ίσως να είναι και λόγος επίσκεψης.

Συμπεραίνω μέσα από αυτή τη γρήγορη και αυθόρμητη κριτική (την έγραψα μονοκοπανιά που λένε, σχεδόν σε 10 λεπτά), ότι το Korova δεν σε προβληματίζει. Ξέρει τι χώρος είναι, δεν προσποιείται, δεν θέλει να είναι κάτι άλλο από αυτό που στην πραγματικότητα είναι, είναι άνετο, φιλόξενο για όλους και κυρίως προσφέρει γεύσεις ποιοτικές από καλή πρώτη ύλη σε πολύ προσιτές τιμές για όλους. Και μπράβο! Δεν είναι ανάγκη να πάτε για να φάτε, αλλά αν δεν τσιμπήσετε και κάτι θα χάσετε. Οπότε πρέπει να φάτε.

Φαντάσου δηλαδή να προσπαθούσαν να είναι εστιατόριο τι θα τρώγαμε!!

Καλή συνέχεια!

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τοπική ελλ. κουζίνα - Κεραμεικός, Αθήνα
Ιαν
24
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Προχθές 20/1, βρισκόμουνα με ένα φίλο μου στον Κεραμεικό, περιδιαβαίνοντας τα διάφορα στέκια της περιοχής. Από γνώμες φίλων αλλά κι από τις κριτικές των χρηστών του site μας, αμφιταλαντευόμασταν ανάμεσα στο ΡΑΚΟΡ, το ΜΥΚΗΝΩΝ ΓΩΝΙΑ & το ΚΟΡΟΒΑ, που όλα τους βρίσκονται σε απόσταση 1-2 τετραγώνων το ένα από το άλλο…

Τελικά, υπερίσχυσε η γνώμη μου και καταλήξαμε στο ΚΟΡΟΒΑ, ήμασταν δε ιδιαίτερα τυχεροί γιατί βρήκαμε αμέσως θέση, χωρίς βέβαια τηλεφωνική κράτηση, μιας και ήμασταν αναποφάσιστοι. Το ΡΑΚΟΡ και το ΜΥΚΗΝΩΝ ΓΩΝΙΑ ευελπιστώ φυσικά να τα επισκεφθώ και να σας τα παρουσιάσω κι αυτά προσεχώς, αφού όλα τους είναι δημοφιλή μαγαζιά της περιοχής.

Το ΚΟΡΟΒΑ είναι ένα νεανικό και καλλιτεχνικό στέκι, ένα σύγχρονο καφέ-μπαρ, με ενδιαφέροντες τοπικούς μεζέδες, λιχουδιές και καλούδια, αρκετά των οποίων απ’ τη Θεσσαλία. Άλλωστε, διάφορα ποτά, τσίπουρα και κρασί, έρχονται από την περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα. Είναι ένας μίνιμαλ βιομηχανικός χώρος, με αποχρώσεις ανοιχτού γκρι στους τοίχους, μοντέρνους ζωγραφικούς πίνακες, μωσαϊκό δάπεδο, και τζαμαρία γεμάτη αφίσες. Πληροφορηθήκαμε ότι οι ζωγραφικοί πίνακες που κοσμούν τους τοίχους είναι έργα των Versaweiss, που παρουσιάστηκαν απ’ τη νεαρή γκαλερίστα Χριστίνα Ανδρουλιδάκη, και οι οποίοι εκφράζουν μια ματιά εικονοκλαστική στα είδωλα του Hollywood του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Εκτός από το μπαρ, που ήταν γεμάτο κόσμο, υπάρχουν λίγα σχετικά τραπέζια και πάγκος με σκαμπό, ενώ στο βάθος βρίσκεται η κουζίνα και τα WC.

Ρωτήσαμε και μάθαμε ότι το όνομα ΚΟΡΟΒΑ το δανείστηκαν από το ‘KOROVA MILK BAR’ της ταινίας του διάσημου σκηνοθέτη Stanley Kubrick ‘Το Κουρδιστό Πορτοκάλι’ (A Clockwork Orange), που την είχα δει ως φοιτητής στον κινηματογράφο Ράδιο Σίτυ της Πατησίων. Ήταν, θυμάμαι, μια ανατρεπτική ταινία, που την εποχή εκείνη είχε χαλάσει κόσμο και φανταστείτε ότι είχε παιχτεί εδώ λίγο πριν πέσει η Χούντα, παρά τη σχετική λογοκρισία!

Με την ευκαιρία θα ήθελα να σας θυμίσω ότι το ιστορικό Ράδιο Σίτυ, λίγο πριν την Πλατεία Κολιάτσου, κοσμούσε την Πατησίων επί μισό αιώνα, απ’ το 1955 μέχρι το 2003, που έγινε κατάστημα ΑΒ! (πώς να το κάνουμε, ο άρτος υπερίσχυσε των θεαμάτων! ). Θυμάμαι λοιπόν, σαν να’ ταν σήμερα, που λίγο πριν το 1960 είχα δει, μαθητής τότε του Δημοτικού στην Κυψέλη, την ταινία ‘Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Μέρες’ του Ιούλιου Βερν, και περί τα μέσα της δεκαετίας του 60, τις πρώτες ταινίες με το σύστημα προβολής σινεμασκόπ που εγκαινίασε στη χώρα το Ράδιο Σίτυ, λίγα χρόνια μετά τις ΗΠΑ. Ήταν το Todd-AO, Cinerama-Cinemascope system, με την προβολή ευρείας έγχρωμης εικόνας στην κυρτή οθόνη που είχε λανσάρει ο εν λόγω κινηματογράφος. Συγνώμη αν μακρηγόρησα με την ιστορική παρένθεση…

Μάθαμε επίσης πως ΚΟΡΟΒΑ είναι στα Ρωσικά η αγελάδα και για τον λόγο αυτό το μαγαζί έχει μια αγελάδα ζωγραφισμένη στο βάθος του χώρου και συγκεκριμένα στον τοίχο απέναντι απ’ τη είσοδο. Η αγελάδα είναι ζωγραφισμένη απ’ τους Taf (The Art Foundation), τον γνωστό εικαστικό χώρο που βρίσκεται στο Μοναστηράκι. Ρώτησα τίνος ιδέα ήταν όλα αυτά και μου είπαν ότι πρωτεργάτης είναι ένας απ’ τους ιδιοκτήτες του μαγαζιού -ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχρήστος- που πρέπει να είναι άνθρωπος με φαντασία και δημιουργικότητα.

Επειδή, ως μηχανικός, μου αρέσει να μαθαίνω για την ιστορική εξέλιξη των κτιρίων και των χώρων στις συνοικίες της Αθήνας μας, τους ρώτησα και με πληροφόρησαν ότι ανοίξανε πριν από δυο χρόνια, και μάλιστα σε μια μέρα άκρως σημαδιακή. Ήτανε Παρασκευή και 13, Δεκέμβρη του 2013!! Μπράβο τους, δεν είναι καθόλου προληπτικοί και, κρίνοντας από τον κόσμο και την επιτυχία, πιστεύω πως η ημερομηνία αυτή τελικά τους έφερε γούρι!!

Στα του φαγητού τώρα, που τα ξέρατε διαβάζοντας τους πιο παλιούς καλοφαγάδες της μεγάλης παρέας μας, fratello, ΠΟΝΤΙΚΙ, κ. λπ., πρέπει να σας πω ότι ο κατάλογός τους άλλαξε τον προηγούμενο μήνα και τα φαγητά (οι μεζέδες, σαλάτες και τα γλυκά) σχεδόν διπλασιάστηκαν. Επομένως, νομίζω ότι υπάρχει ενδιαφέρον να τα πληροφορηθεί κάποιος και μάλιστα, στο σημείο αυτό, οφείλω να σας πω ότι όσα πήραμε ήταν εξαιρετικά γευστικά πιάτα, παρότι δεν έχω μέτρο σύγκρισης με το προηγούμενο μενού του μαγαζιού.

Εμείς λοιπόν δοκιμάσαμε τα εξής νέα πιάτα - απ’ τα παλιά έμεινε βασικά το δημοφιλές πεϊνιρλί τους, το οποίο και συμπεριλάβαμε στις επιλογές μας:

• Μια φάβα Σαντορίνης, με τηγανιτά κρεμμύδια, στα 3 €

• Ένα λουκανικάκι με φάβα και κρεμμύδι, στα 6.50 €

• Ένα βοδινό καβουρμά με πατάτες baby, στα 6 €

• Το κλασικό πλέον πεϊνιρλί με απάκι και Τρικαλινό κασέρι, που όπως και τα άλλα έλιωνε στο στόμα!! Τιμή 5.50 €

• Από γλυκά μοιραστήκαμε μια σοκολατόπιτα με παγωτό βανίλια, που ήταν συμπαθητική, στα 4 €.

Ήπιαμε μια μεγάλη μαύρη μπύρα ZEOS BLACK MAK απαστερίωτη, 1 λίτρου, και 5 βαθμών οινοπνεύματος, η οποία παρασκευάζεται στην Αργολίδα, υπό την επίβλεψη Καναδών εμπειρογνωμόνων, και εξάγεται σε πολλά μέρη του κόσμου. Εξαιρετική μπύρα, στα 7 €.

Ο συνολικός λογαριασμός ήρθε στα 32 € και θεωρώ ότι το value for money, όπως και οι γεύσεις τους βαθμολογούνται επάξια με 4 στα 4!

Μας άρεσε η καλλιτεχνική ατμόσφαιρα, το κέφι και η νεανική βαβούρα, φυσικά οι πολύ νόστιμοι μεζέδες τους αλλά και η ξεχωριστή αυτή μαύρη μπύρα που δεν είχε τύχει να δοκιμάσω πιο πριν, και έτσι λέμε να το συμπεριλάβουμε στα στέκια μας.

Ελπίζω να σας έπεισα για μια επίσκεψη, αφού όλοι μας συχνάζουμε λίγο-πολύ στον Κεραμεικό και το Γκάζι. Εγώ τουλάχιστον, την προσεχή φορά θα δοκιμάσω τα αποστάγματά τους και τα γνωστά Ηπειρώτικα κρασιά τους απ’ την περιοχή της Ζίτσας Ιωαννίνων. Θυμάμαι ότι παλιά με είχε ενθουσιάσει η ποικιλία Ντεμπίνα της Ζίτσας, με το φοβερό αφρώδες ροζέ κρασί που σε μεθάει. Η ποικιλία αυτή καλλιεργείται εκεί απ’ τα Βυζαντινά χρόνια, και σήμερα εξάγεται στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Τις εντυπώσεις μου πάντως απ’ τον χώρο αυτό σας διαβεβαιώνω πως τις έγραψα νηφάλιος και πως ανταποκρίνονται στην εμπειρία που αποκόμισα απ’ την ΚΟΡΟΒΑ, το σύγχρονο Καφενείο, όπως το αποκαλούν οι ίδιοι, της ‘αγελάδας’ του Κεραμεικού!!

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τοπική ελλ. κουζίνα - Κεραμεικός, Αθήνα
Μάρ
10
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
1-9

Πρώτη φορά στον Κεραμεικό, συνεπώς και πρώτη επίσκεψη στο Κόροβα!

Παρέα 6 ατόμων που αρχικά μαζεύτηκε για καφέ, εν τέλει όμως το γυρίσαμε σε κρασοκατάσταση και μεζέδες.

Εξαιρετική επιλογή το χύμα λευκό κρασί, ενώ από φαγητό θα ξεχωρίσω το πεϊνιρλί με το απάκι το οποίο ήταν πραγματικά εξαιρετικό (και μιλάω σαν Δροσιώτης... ) καθώς και το καβουρμά, πικάντικος και αλμυρός χωρίς να ενοχλεί στο ελάχιστο.

Για το κοτόπουλο δεν μπορώ να έχω άποψη, οπότε θα εμπιστευθώ τους υπολοίπους οι οποίοι είπαν τα καλύτερα.

Ο χώρος πολύ απλός, καθαρός και με μουσικάρες, ενώ το κοινό ήταν επί το πλείστον φοιτητόκοσμος.

Πολύ μεγάλο plus το γεγονός ότι δεν βρωμάγαμε μετά τσιγαρίλα!

Συγχαρητήρια για την προσπάθεια και ανυπομονώ να ξαναπάω!