Loader

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Ο Ατίταμος κάνει την έκπληξη στα Εξάρχεια με μια κουζίνα παραδοσιακή και ραφινάτη, η οποία προσέχει ιδιαίτερα τα υλικά της.
Η κουζίνα έχει ένα ιδιαίτερο στίγμα,μια δική της κουλτούρα. Με πολύ ζωντανά υλικά θάλασσας και στεριάς συνδυάζει κλασικές αξίες μεζεδοπωλείου και μαγειρέματα με σαφές ελληνικό πρόσημο και σε πολύ προσιτές τιμές. Η ατμόσφαιρα καταπληκτική το φαγητό με το ποτό είναι ότι πρέπει για να ξεφύγεις από το στρες του κέντρου και να χαλαρώσεις σε άλλους ρυθμούς.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

Παροχές

Δέχεται κρατήσεις
Έχει ζωντανή μουσική
Έχει δίκτυο Wifi
Κάνει delivery
Φιλικό προς χορτοφάγους
Προσφέρει Πρωινό
Take away
Υπάρχει εξωτερικός χώρος
Φιλικό για οικογένειες/παιδιά
Προσφέρεται για ιδιωτικές εκδηλώσεις

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

28 Ιαν 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
10-16

Τη Δευτέρα 22/1, μετά από δουλειές στο κέντρο, επισκέφθηκα γύρω στις 3 μ. μ. ένα Μαγειρείο – Μεζεδοπωλείο – Καφέ, που ήταν δυο βήματα μόλις απ’ την Πλατεία Κάνιγγος. Η ονομασία του είναι ΑΤΙΤΑΜΟΣ (Α), που στην Κρητική διάλεκτο είναι το δίκταμο. Πρόκειται για ένα πολυσύχναστο εστιατόριο που άνοιξε το 2014 και λειτουργεί καθημερινά από 12.00 το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα τουλάχιστον.

Βρίσκεται σε ένα μικρό παρκάκι, στη συμβολή πέντε κεντρικών μας δρόμων: στο τέρμα της Σόλωνος, στην αρχή της Καποδιστρίου (Νο. 2), στην προέκταση της Κωλέττη (με τις νοσταλγικές αναμνήσεις και τα βιώματά μου, αφού ελάχιστα μέτρα πιο πάνω στεγάζονταν το Βαρβάκειο, στο οποίο φοίτησα πριν 50 χρόνια! ), και στην αρχή, προς τα δεξιά, της Μπόταση που καταλήγει στο ΕΜΠ (με τη συνέχεια των φοιτητικών μου εμπειριών), και προς τα αριστερά, της Πατούσα, που οδηγεί στην Πλατεία Κάνιγγος.

Ο Χρήστος, ιδιοκτήτης του Α μετέτρεψε το παρκάκι ανάμεσα στους πέντε δρόμους σε μια μικροσκοπική ζούγκλα, αφού σε όλη την περίμετρο της πρόσοψης του μαγαζιού έχει τοποθετήσει καμιά 25αριά μεγάλες γλάστρες με ψηλά φυτά, άνω των 2 μ. ύψους (! ), ενώ και εσωτερικά έχει μικρές πράσινες γωνιές με γλαστρούλες, κ. λπ. Ο πελάτης που έρχεται για πρώτη φορά, όπως εγώ, λόγω της ψηλής πρασινάδας, ξεχωρίζει μόνο την επωνυμία του χώρου!

Ο Χρήστος λοιπόν που άνοιξε το μαγαζί αυτό προ τετραετίας είναι βορειοηπειρώτης μαρμαράς, ο οποίος όμως έζησε 12 χρόνια στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Από την Κρητική κουζίνα έχει κρατήσει τη Σφακιανή πίτα με μέλι, ενώ κατά καιρούς μαγειρεύουν χοχλιούς κι άλλα τοπικά καλούδια.

Στην πρώτη σελίδα του μενού τους έχουν φωτογραφίες απ’ τον ατίταμο, δηλ. το δίκταμο, περιγράφοντας αναλυτικά τις διάφορες θεραπευτικές του ιδιότητες, καθώς και τους αρχαίους μας προγόνους που αναφέρονταν σ’ αυτό. Όπως είναι γνωστό, το δίκταμο είναι θεραπευτικό αφέψημα, που παράγεται κυρίως στο ορεινό συγκρότημα Δίκτη της Ανατολικής Κρήτης, αλλά και σε άλλες ορεινές περιοχές της μεγαλονήσου.

Στις επόμενες σελίδες του μενού υπάρχουν 20 ορεκτικά (κολοκυθάκια τηγανιτά, σαγανάκι, μανιτάρια, πιπεριές, τζατζίκι, φάβα, στραπατσάδα, …) περί τα 5 €, ενώ ακολουθούν 5 σαλάτες, στα 5-6 €, 3 τηγανιές, στα 6-7 €, 3 ζυμαρικά, από 7 μέχρι 13 € για τη γαριδομακαρονάδα, 10 κύρια πιάτα, από 7 €, για το λουκάνικο Καρπενησίου, μέχρι 16 €, για την ποικιλία κρεάτων για 2 άτομα. Έχουν επίσης 3-4 πιάτα με θαλασσινά.

Όσον αφορά τα ποτά, σερβίρουν αναψυκτικά στο 1.50 €, 4 μπύρες από 3-3.50 €, τσικουδιά και ούζο 200 ml από 5-7 €, και χύμα κρασί, λευκό, ροζέ, κόκκινο, στα 5 € το μισόλιτρο (κάπως τσιμπημένο).

Ο χώρος του ΑΤΙΤΑΜΟΥ είναι απλός και μάλλον περιορισμένος. Υπάρχει εξωτερικά ένας ημιυπαίθριος χώρος με καμιά 10αριά τραπέζια για ~ 30 θαμώνες, που ήταν μισογεμάτος, είχε εξαιρετική θέρμανση, ενώ το καλοκαίρι ανοίγει.

Εσωτερικά είναι σωστά τοποθετημένα περί τα 12 τραπέζια, μικρά και μεγάλα, για 35 περίπου άτομα. Η αίθουσα ήταν γεμάτη, αλλά είχε κινητικότητα, οπότε γρήγορα βρήκα τραπέζι και τακτοποιήθηκα. Στον χώρο κυριαρχεί σαφώς το ξύλο (τραπεζοκαθίσματα, οροφή, πάσο, κουφώματα τζαμαριών που φωτίζουν τη σάλα, διακοσμητικό παράθυρο ανοιγμένο με την εικόνα του Παρθενώνα πίσω του), καθώς και η πέτρα, με λιθοδομές και γωνιές τριγύρω. Ο μικροσκοπικός χώρος είναι φτιαγμένος με μεράκι και έχει μια ζεστή ατμόσφαιρα, την οποία απολαμβάνουν οι Έλληνες και ξένοι τουρίστες που τρώγανε.
Υπάρχει μικρό μπαρ και ράφια με ποτά και αποστάγματα, καθώς και πάσο προς τον χώρο της κουζίνας, η οποία δεν φαίνεται απ’ την αίθουσα εστίασης.
Προς τα δεξιά του συγκεκριμένου χώρου βρίσκονται 1+1 καθαρά WC.
Ψηλά στους τοίχους βλέπει κανείς παλιές αφίσες, καθώς και δεκάδες καδραρισμένες φωτογραφίες με αξέχαστους ηθοποιούς ασπρόμαυρων ταινιών περασμένων δεκαετιών.

Απ’ τα μεγάφωνα ακούγονταν παλιά ρεμπέτικα του Τσιτσάνη (Ακρογιαλιές Δειλινά με τη Στέλλα Χασκίλ, Συννεφιασμένη Κυριακή με τη Μπέλλου), το Ζεϊμπέκικο του Σαββόπουλου με τη Μπέλλου, κ. α., ενώ μου είπαν ότι κάποια βράδια έρχονται τραγουδιστές ανάμεσα στους θαμώνες και προκύπτουν αυτοσχέδιες μουσικές βραδιές με πολύ κέφι!

Σεφ ήταν ο νεαρός Γιώργος, τον οποίο είδα μια-δυο φορές στη σάλα, ενώ την εξυπηρέτηση διεκπεραίωναν με πολύ επιτυχία, ευγένεια και σβελτάδα, δυο νεαρά κορίτσια, με μαύρα τζιν παντελόνια και μπλούζες. Η μία έφερνε απ’ το μπαρ την κανάτα με το νερό και τα ποτά, ενώ η άλλη, απ’ την κουζίνα, τις παραγγελίες των εδεσμάτων, κι αργότερα τον λογαριασμό. Πάντως συνεργάζονταν αρμονικά μεταξύ τους και τα κατάφερναν μια χαρά, εξυπηρετώντας τους πάντες μέσα-έξω!
Επειδή είδα τους χώρους γεμάτους από κόσμο, βαθμολογώ το σέρβις με 4 στα 4, καθώς και το vfm, μιας και οι τιμές διατηρούνται όντως σε χαμηλά επίπεδα!

Καθώς η ώρα ήταν ήδη προχωρημένη και καθυστέρησα κάπως παρατηρώντας όλα όσα σας περιέγραψα, ένιωσα να πεινάω και έτσι παρήγγειλα δυο μερίδες απ’ τα πιάτα ημέρας.

Ανάμεσα στα πιάτα ημέρας είχαν σήμερα: αρνάκι με πατάτες φούρνου (8.50 €), γεμιστά (6.00 €), κεφτέδες κοκκινιστούς (6.50 €) και φασολάδα (5.00 €).

Πήρα λοιπόν:

• Μια μερίδα κεφτέδες κοκκινιστούς, με ωραίες φρεσκοτηγανισμένες πατάτες και σος ντομάτας. Ήταν ένα χορταστικό πιάτο με καμιά δεκαριά νοστιμότατους μικρούς κεφτέδες και πατάτες χωρίς καθόλου λαδίλα.

• Μια φασολάδα, η οποία ήρθε σε ένα πρωτότυπο πολυγωνικό και πολύχρωμο βαθύ πιάτο. Ήταν κι αυτή ζεστή, χορταστική, νοστιμότατη και ήταν φτιαγμένη από μάλλον μικρού μεγέθους φασόλια.

• Αρχικά ήρθε κανάτα με κρύο νερό, καθώς και 4 φέτες φρέσκου λευκού ψωμιού.

• Ήπια ¼ χύμα κόκκινο κρασί, που ήταν συμπαθητικό και ταιριαστό με τα φαγητά μου.

Πλήρωσα 15 € και ευχαριστήθηκα το μεσημεριανό μου γεύμα, σε ένα νέο περιβάλλον, όπου μάλιστα τυχαίνει να είμαι ο δεύτερος που γράφει κριτική μέσα στα 4 χρόνια της λειτουργίας του!
Σκέφτομαι, αλήθεια -ανάμεσα στα χιλιάδες αθηναϊκά μας στέκια, που ανοιγοκλείνουν ασταμάτητα- πόσα δεν τα έχουμε ακόμα ξετρυπώσει, ενώ συχνά πέφτουμε απάνω τους τελείως τυχαία, όπως συνέβηκε σε μένα με τον ΑΤΙΤΑΜΟ.

Συμπερασματικά, ο ΑΤΙΤΑΜΟΣ προτείνεται για μεσημεριανή ή βραδινή έξοδο, αν είστε στην περιοχή του κέντρου και θέλετε κάτι απλό και φθηνό!