NONNA

Ελληνική κουζίνα

  Κακουργοδικείου 6, Ψυρρή [Χάρτης]
  213 0320321

Περιγραφή
Σπιτικό φαγητό όπως της γιαγιάς.
Ώρες λειτουργίας:


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Ψυρρή - Μοναστηράκι, Αθήνα
Δεκ
23
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
10-16

Λίγο μετά το καλοκαίρι περάσαμε τυχαία έξω από τη Nonna.
Μου άρεσε το στήσιμο και ο κόσμος και το "κράτησα", οπότε με την πρώτη ευκαιρία το δοκιμάσαμε.

Χώρος (3.5/4)
Είναι στα γούστα μου.
Μπορεί να χιπστερίζει λίγο, διαφορετικά μεταξύ τους τραπέζια και καρέκλες και το παλιό κλασσικό και λίγο φθαρμένο μωσαϊκό στο πάτωμα, αλλά σου βγάζει μια οικειότητα.

Εξυπηρέτηση (2.5/4)
Ευχάριστη, αλλά λίγο αργή στις αντιδράσεις (αν ζητούσες στο ενδιάμεσο κάτι extra την πάτησες).

Γεύση (2/4)
Οριακά 2/4, δεν πήραμε πολλά πράγματα οπότε δεν έχω ακόμα ολοκληρωμένη γνώμη.

Σούπα ημέρας (0/4) / 3.5€
Την ημέρα που πήγαμε είχε σούπα λαχανικών και η τιμή της την έκανε άκρως δελεαστική.
Στην ερώτηση αν είναι βαλουτέ μας είπαν ναι. Δεν ήταν.
Παρόλα αυτά είπα να δώσω μια ευκαιρία. Μέγα λάθος. Ήταν ένα χρωματιστό ζουμί με δείγμα από μανιτάρια, τελείως άνοστο και χωρίς δείγμα αλατοπίπερου. Όσο πιπέρι και αλάτι και αν συμπληρώσαμε δεν έφτιαξε.

Χούμους (4/4)
Από το μηδέν πήγαμε στο 4.
Άψογο και με ταχίνι ολικής.

Σαλάτα φακές με ρέγκα καπνιστή. (2.5/4)
Η σαλάτα μαυρομάτικα / ρέγκα του Μακάλο, έχει ανεβάσει τον πήχη πολλή ψηλά. Στο θεό.
Καλή ποσότητα, σωστά μπαχαρικά και μυρωδικά, αλλά ήταν στεγνή. Προσθέσαμε λάδι και ξύδι και βελτιώθηκε λίγο. Αν είχαν μια καλή και ελαφριά σως θα ήταν Super.

Ήπιαμε μισό κιλό ροζέ (μέτριο).

VFM
Δεν πήραμε πολλά και πληρώσαμε κοντά στα 20€. Ούτε κρύο ούτε ζέστη.

Θα του δώσω μια ακόμη ευκαιρία.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Ψυρρή - Μοναστηράκι, Αθήνα
Ιαν
06
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
1
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
10-16

Έχοντας πάει 3 φορές το τελευταίο τρίμηνο πανω κατω μπορώ να πω τα εξής:

1ον δεν είναι το πιο νόστιμο φαγητό της Αθήνας αλλά σε αντίθεση με άλλα τύπου σπιτικά φαγητά -γιατί ουσιαστικά αυτό προσφέρει, ποιος τρώει κάθε μέρα μουσακά σπίτι του;- είναι πολύ πιο ποιοτικό και χορταστικό. Παρόλα αυτά δεν είναι να λες και πότε θα ξαναπας.

2ον τα έπιπλα είναι όντως σαν της γιαγιάς. Αυτά όμως που είχε για πέταμα. Την τελευταία φορά καθησα σε ένα ετοιμόρροπο τραπέζι φοβόμουν να ακουμπησω τα χέρια μου πάνω του μην πέσει από το βάρος. Δεν είναι κακό να βάζεις όλα αυτά τα vintage έπιπλα μαζί, απλά φτιαξτα πρώτα, επισκεύασέ τα πριν βάλεις κόσμο να κάτσει! Είναι εν δυνάμει όμορφα αλλά δεν τα καταφέρνουν.

3ον εξυπηρέτηση. Εδώ έρχεται το συγκριτικό. Τρώω σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφενεία, fast food κλπ τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Το σέρβις είναι πολύ σημαντικό για μένα. Δεν μου δειχνουν καμία ζεστασιά στο συγκεκριμένο μαγαζί. Χωρίς να είναι αγενείς ή κάτι τέτοιο.. Μπορεί να είναι απλως όλοι άπειροι στην εξυπηρέτηση.

Συμπέρασμα: Εκει θα πας μονο για να φας και να φυγεις. Σερβίρεται αξιοπρεπέστατο φαγητό. Εμενα μου φαίνεται ότι λείπει πολλή ένταση στη γεύση αλλά άμα είσαι στο κέντρο και πείνας, και δε θες σουβλακι πας εκεί και με 10-15€ τρως ποιοτικό φαγητό. Το προτείνω ως καθαρό φαγητό.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Ψυρρή - Μοναστηράκι, Αθήνα
Δεκ
12
2014
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
1
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
1
€/Άτομο
-

Βρεθήκαμε μία Παρασκευή στην περιοχή του Ψυρρή και τυχαία είδαμε αυτό το μικρό μαγαζάκι. ’Ενας από την παρέα θυμήθηκε πως κάτι είχε διαβάσει για το ’σπιτικό’ φαγητό και την προσπάθεια των νέων [σε ηλικία] να δημιουργήσει κάτι όμορφο και ξεχωριστό.

Πράγματι η εσωτερική διακόσμηση είναι ιδιαίτερη, θυμίζει το σπίτι της γιαγιάς, ή ξεχασμένο εξοχικό. Τα retro έπιπλα με διαφορετικά στυλ και υλικά, που αποσύρονται από το αστικό σπίτι όταν είναι πια ντεμοντέ και καταλήγουν στο σπίτι της γιαγιάς στο χωριό. Τα σερβίτσια επίσης είναι vintage mix and match, το κάθε κομμάτι άλλο σχέδιο και σχήμα.

Καθίσαμε σε ένα από τα τραπέζια. Μία καρέκλα ήταν πολύ κοντή για το συγκεκριμένο τραπέζι, την αλλάξαμε με άλλη από το διπλανό.
Το μενού είναι χειρόγραφο, με λιγοστά μαγειρευτά πιάτα ημέρας, και μικρή επιλογή από σαλάτες. Ουσιαστικά επιλέγετε από κρεατικά, όσπρια ή λαχανικά, τα οποία συνοδεύονται από ρύζι ή μακαρόνια.

Επιλέξαμε μία μερίδα κιμά τσίλι, ένα κοτόπουλο με τζίντζερ και κάρυ, και ένα κουνέλι στιφάδο. Τα πρώτα δύο δεν μας άρεσαν καθόλου. Το τρίτο ήταν υποφερτό.

Το τσίλι με κιμά και καλαμπόκι ήταν πολύ στεγνό και με επίπεδη γεύση. Μόνο κάψα, χωρίς την περίπλοκη παλέτα διαφόρων υλικών που έχουν σιγοψηθεί για ώρες ώστε να δέσουν μεταξύ τους. Το πιο δυσάρεστο ήταν πως ήταν τόσο στεγνό που δεν έσμιγε καθόλου με το ρύζι, το οποίο ήταν και αυτό αλ ντέντε.

Το ίδιο πρόβλημα με το κοτόπουλο κάρυ. Ψιλοκομμένο και πολύ στεγνό στήθος κοτόπουλου με μία απροσδιόριστη σάλτσα κάρυ χωρίς ίχνος υγρασίας να ’περισσεύει’ ώστε να δώσει κάτι στο ρύζι, ούτε καν να προσφέρει μία τρυφεράδα στο κοτόπουλο.

Εδώ τα λαχανικά ήταν μάλλον κατεψυγμένο βιομηχανικό μιξ [καλαμπόκι, φασολάκια και καρότα σε ομοιόμορφα μικρά κυβάκια]. Τζίντζερ δεν κατάλαβα καθόλου. Δηλαδή και εδώ μία μονότονη γεύση, χωρίς τα λαχανικά να δίνουν κάποια ιδιαίτερη νοστιμάδα ή να απαλύνουν την κάψα του κάρυ. [Γενικώς μου αρέσουν τα καυτερά έως τα πολύ καυτερά, αλλά τα θέλω και πολυσύνθετα σε γεύση.

Σε ένα κάρυ περιμένω μικρές πινελιές από φρεσκοκομμένο τζίντζερ, λίγη στυφάδα από φρέσκα φύλλα κόλιανδρου, τα λαχανικά αρκετά χοντροκομμένα ώστε να κρατάνε την δική τους γεύση. ]

Το αποτέλεσμα στα δύο παραπάνω πιάτα θύμιζε περισσότερο συσσίτιο σε πανεπιστήμιο, παρά το σπιτικό φαγητό της γιαγιάς που θα το έφτιαχνε με ζουμερή σάλτσα και με ο,τι λαχανικό έχει καλλιεργήσει στο μποστάνι της.

Για το τρίτο πιάτο, μας είπαν πως ήρθε το κουνέλι από την Ζάκυνθο, και ότι φτιάχτηκε παραδοσιακά στιφάδο, με την προσθήκη γραβιέρας. Πράγματι είχε πολύ ωραίο και έντονο άρωμα, ξεχώριζαν τα μπαχάρια η κανέλα και το τυρί, σε αντίθεση με τα άλλα δύο. Σερβιρίστηκε ήδη αναμειγμένο με μακαρόνια, τα οποία και εδώ έφτασαν στεγνά. Δεν περίσσευε σαλτσούλα ούτε εδώ, ή είχαν ήδη απορροφήσει όλη την υγρασία μέχρι να μας τα σερβίρουν; Χρειαζόσουνα κάτι να πιεις για να πάει το φαγητό κάτω.

Δεν ξέρω τι να πω. ’Ίσως η γιαγιάδες μας να μην ήξεραν από τσίλι και κάρυ. Αλλά ούτε το στιφάδο μας θύμιζε σπιτικό φαγητό όπως το ξέρουμε. Ίσως το φαγητό να είναι ημέρας και τρώγεται πιο ευχάριστα νωρίτερα το μεσημέρι όταν είναι σχετικά φρέσκο, όχι στις 10μμ.

Ελπίζω να βελτιωθεί η κουζίνα αφού είναι αρκετά καινούργιο το μαγαζί.
Επίσης όταν μας ρώτησαν εάν ήταν όλα καλά και εξηγήσαμε πως το ρύζι δεν πήγαινε κάτω έτσι όπως ήταν, ότι ήθελε το φαγητό κάποια επιπλέον υγρασία, ο νεαρός δεν έδωσε καμία απάντηση ή ένδειξη ενδιαφέροντος. Άλλαξε θέμα αναφέροντας τα γλυκά της ημέρας αλλά δεν ξαναεμφανίστηκε να πάρει παραγγελία. Πληρώσαμε και πήγαμε κάπου κοντά για gelato.
Τιμές δεν συγκράτησα.

Θα ήθελα πολύ να μου άρεσε το φαγητό, γιατί μου φάνηκε ο χώρος ξεχωριστός και πρωτότυπος. Ενώ είσαι μέσα στο κέντρο της πόλης φαντάζεσαι πως βρίσκεσαι σε μία άλλη εποχή και εκτός της μητρόπολης. Μου θύμισε κάποια ’ξεχασμένα’ από το χρόνο μαγαζιά στην επαρχιακή Ιταλία, ή σε μικρές συνοικίες Ιταλών μεταναστών σε πόλεις των ΗΠΑ που έχουν μείνει πίσω δεκαετίες.

Επίσης μου άρεσε ότι είχε λιγοστά τραπέζια και με αρκετό κενό ανάμεσα τους, ιδανικό για ένα ρομαντικό δείπνο όπου δεν φοβάσαι να κουβεντιάσεις κάποια πράγματα με τον συνοδό σου.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Ψυρρή - Μοναστηράκι, Αθήνα
Φεβ
17
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
1-9

To μαγαζί είναι τόσο όμορφο αισθητικά, λίγο βίνταντζ, λίγο σαν το σπίτι σου ή το σπίτι της γιαγιά σου. και το φαγητό πολύ νόστιμο όχι σαν της γιαγιάς αλλά σαν μια μοντέρνας μαμάς, καλές πρώτες ύλες και ευφάνταστοι συνδιασμοί υλικών. τα παιδιά πρόσχαροι και εξυπηρετικοί. Μόνο καλά έχω να θυμάμαι. Να πάτε.

Χρήσιμη;
0
Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Ψυρρή - Μοναστηράκι, Αθήνα
Φεβ
20
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
-

Γεννημένος και μεγαλωμένος σε ένα χωριατόσπιτο με άλλους τρεις μεγαλύτερους αδελφούς, με μία μάνα που μαγείρευε από το πρωί μέχρι το βράδυ με αγνά-φυσικά προϊόντα για να ικανοποιήσει τις ορέξεις των γιών και του συζύγου της, εγώ δεν έμαθα ποτέ να μαγειρεύω. Είχα φάει τέτοιες νοστιμιές που όταν κατά την ενηλικίωση μου ανέβηκα στην Αθήνα, καμία βαρύτητα δεν έδωσα στην αναζήτηση του καλού φαγητού.

Ασχολήθηκα μονάχα με την ποίηση, τίποτα άλλο. Ότι κάνω, ότι ζω, αφετηρία και προορισμό έχει την ποίηση. Επίσης, πρέπει να πω ότι σιχαίνομαι την κριτική, ωστόσο, τρεις-τέσσερις φορές έχω γράψει κριτικά σημειώματα για ποιητικές συλλογές που πραγματικά θεωρώ αξιόλογες. Όμως, αυτό το σημείωμα δεν απευθύνεται σε κάποιο βιβλίο αλλά σε έναν χώρο φαγητού. (μαγαζί-εστιατόριο) που μου ερέθισε την αισθητική και την γεύση με την ίδια δύναμη που ερεθίζει την ψυχή μου η ποίηση.

Η «Νόνα», έτσι λέγεται το μαγαζί που κατά την ζακυνθινή ντοπιολαλιά σημαίνει «γιαγιά», είναι ένας χώρος δημιουργημένος από μία νεαρή γυναίκα που εναντιώθηκε στην λογική του «ετιματζίδικου» αλλά και του «καθιερωμένου». Πρόκειται για έναν χώρο που απευθύνεται σε ανθρώπους με ιδιαίτερα διατροφικά γούστα και ταυτόχρονα σε ανθρώπους με εξαιρετικά απλά γευστικά γούστα, αφού, το καλό φαγητό είναι πάντα καλό και αναγνωρίσιμο! Ιδιαίτερα και απλά συνάμα, όπως τα γούστα των ποιητών.

Το να έχει κανείς αισθητική στην γεύση, είναι πολιτισμός, όπως ακριβώς και να έχει κανείς αισθητική κρίση απέναντι στην ποίηση. Η Νόνα δεν ευαγγελίζεται την αυθεντία μιας τοπικής κουζίνας, έχει την δικιά της και εδώ αξίζει να πούμε ότι οι τιμές της απευθύνονται σε ανθρώπους, όπως απευθύνεται και η ποίηση. Χώρος απλός και λιτός, χώρος ελληνικός που επικρατεί το αγαπημένο χρώμα της Λιάνγκας. Έχουμε δηλαδή έναν χώρο που επιμελήθηκε η γυναίκα που τον εμπνεύστηκε και που ευθύνεται για την μαγειρική. Αισθητική και γεύση είναι αλληλένδετες.

Ένας τέτοιος χώρος για μένα λειτουργεί σαν αγκαλιά, αφού από την αισθητική και την διακόσμηση μέχρι την γευστική ικανοποίηση είναι εντελώς θηλυκός! Ακριβώς έτσι, σαν αγκαλιά λειτουργεί και η ποίηση, δίνοντας νόημα στις αισθήσεις μας. Δεν είμαι σίγουρος για το αν οι ποιητές έχουν επισκεφτεί την Νόνα, πάντως οι πελάτες που εγώ συνάντησα εκεί δείχνουν ιδιαίτερα ευαίσθητοι άνθρωποι και είμαι σίγουρος πως αναγνωρίζουν σε αυτό το μαγαζί την ποιότητα και την λεπτότητα που σε όλους τους τομείς επικρατεί.

Αν είχαμε τέτοιους χώρους και τέτοιες κουζίνες, αυτή η πόλη θα ήταν διαφορετική. Αν ο καθένας έκανε με τόση αγάπη την δουλειά του, όπως η Λιάνγκα, η ζωή όλων μας θα ήταν καλύτερη. Ναι, θα χαρακτήριζα την Νόνα ένα ποίημα και την Λιάνγκα μια ποιήτρια του καιρού μας. Τέλος, για μένα η Νόνα είναι το μαγαζί των ποιητών και όταν λέω ποιητές, εννοώ όλους τους καλλιτέχνες της ζωής.

Ζαχαρίας Στουφής

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Ψυρρή - Μοναστηράκι, Αθήνα
Ιαν
21
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Τρίτη απογευμα, με 3 φιλες μου στο κέντρο της Αθήνας, ψάχνουμε ένα μέρος να φάμε. Bρεθήκαμε μπροστά από το ΝΟΝΝΑ. Η αλήθεια είναι πως τα σχόλια στο askforfood μας είχαν αποθαρρύνει, αλλά ο χώρος μας άρεσε τόσο πολύ που είπαμε να το δοκιμάσουμε. Γενικά επικρατεί ενδιαφέρουσα ρετρό αισθητική, καθόλου επιτηδευμένη, με διαφορετικά τραπέζια και καρέκλες, πολύ φωτεινό, με μεγάλη τζαμαρία και φεγγίτη στην οροφή. Εμείς καθήσαμε σε ένα φερ-φορζε τραπέζι και παραγγείλαμε:

1/2 λίτρο βιολογικό κόκκινο κρασί (6 ευρώ), μας άρεσε πήραμε άλλο μισό.
μια σαλάτα ΝΟΝΝΑ, με σύκα, ωμό κολοκυθάκι, γραβιέρα, μέλι και μπαλσάμικο. πάρα πολύ νόστιμη (7ευρώ)

σούπα ημέρας λαχανικών, δε μου άρεσε, το τζιντζερ τα είχε καλύψει όλα (3,5ευρώ)

μπρουσκέτες με μους μπλε τυριού και καραμελωμένα κρεμμύδια οι οποίες ήταν πεντανόστιμες (5ευρώ)
τυροκαυτερή χειροποίητη με λιαστές ντομάτες και πιπεριά φλωρίνης, πολύ νόστιμη αλλά όχι και τόσο καυτερή (3ευρώ)

χοιρινό με μέλι, μπαλσάμικο και ντοματίνια όπου θεωρώ ότι ήταν το καλύτερο πιάτο, συνοδεόταν με πατάτες φούρνου (7,5 ευρώ)

πέννες με πέστο κόκκινης πιπεριάς, αδιάφορο πιάτο (6ευρώ)
κοτόπουλο με πέστο βασιλικού, έλειπε λίγο αλάτι, πολύ νόστιμο (7ευρώ)

Burger λαχανικών για την vegetarian της παρέας η οποία ενθουσιάστηκε με το πόσες επιλογές πιάτων είχε. Δεν το δοκίμασα, της άρεσε πολύ (6,5 ευρώ)

Η κοπέλα που μας εξυπηρέτησε ήταν πολύ ευγενική και μας κέρασε και κρασί.
Συνολικά, πολύ θετική εμπειρία.