PHILOS ATHENS

Cafe - Restaurants

  Σόλωνος 32, Κολωνάκι [Χάρτης]
  210 3619163

Ώρες λειτουργίας:


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Cafe - Restaurants - Κολωνάκι - Λυκαβηττός, Αθήνα
Δεκ
03
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
10-16

Σε ένα διατηρητέο νεοκλασικό επί της Σόλωνος, εντός συνόρων Κολωνακίου, βρίσκεται το Philos Athens, μια σχετικά νέα πρόταση για καφέ κι ελαφρύ γεύμα στο κέντρο. Λειτουργεί περίπου έναν χρόνο.

Περνώντας απέξω τραβάει το μάτι σου η τζαμαρία, από την οποία κλέβεις ματιές σε έναν χώρο πολύ ζεστό και προσεγμένο, στα δεδομένα των γαλλικών μπιστρό ή των λιλιπούτιων καφέ που συναντάς στα εμπορικά κέντρα των μεγάλων πόλεων.

Στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό που, όπως ανακάλυψα από την μικρή έρευνά μου, ανήκε αρχικά σε επιφανή οικογένεια ξυλεμπόρων και συλλεκτών έργων τέχνης και είχε εγκαταλειφθεί τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια. Ο χώρος τράβηξε την περιέργεια των νέων ιδιοκτητών οι οποίοι αποφάσισαν να διατηρήσουν στο ακέραιο το παλιό ύφος του, σαν σημάδι της ιστορίας του, και να προχωρήσουν μόνο στις απαραίτητες παρεμβάσεις αναπαλαίωσης.

Ως εκ τούτου, έχουν διατηρηθεί σε αξιοθαύμαστο βαθμό τα παλαιικά στοιχεία, που σε πολλούς θα φέρουν μνήμες από τα σπίτια των παπούδων στο χωριό. Οι τοίχοι έχουν μείνει ασοβάντιστοι, με καρφιά να παραμένουν στη θέση τους και τρύπες από καρφιά ορατές, ενώ μπορεί κανείς να διακρίνει και τις σωληνώσεις, τον παλιό πίνακα ηλεκτροδότησης με τις μαύρες βιδωτές ασφάλειες, το κουτί του ρεύματος, ενώ στο μπάνιο υπάρχει ακόμα ο παλιός νιπτήρας και η παλιά βαριά, βιδωτή βρύση.

Στο πάτωμα έχει διατηρηθεί το όμορφο μωσαϊκό με τις φθορές του, όπως και η παλιά ξύλινη σκάλα που οδηγεί στον α’όροφο. Ξύλο, μάρμαρο, τζάμι, μέταλλο είναι τα υλικά που κυριαρχούν σε μια ιδανική ισορροπία. Εσωτερικά κάδρα-παράθυρα με ασημόγκριζες ξύλινες κάσες, χάρτινα πουλιά τύπου οριγκάμι κρεμασμένα από τα ξύλινα δοκάρια της οροφής, φρέσκα μπουκέτα λουλούδια και πρασινάδες σε φωτεινά σημεία, συμπληρώνουν το όμορφο σύνολο. Δημιουργείται μια ατμόσφαιρα σπιτική, φιλόξενη και ταυτόχρονα εκλεπτυσμένη.

Τα καθίσματα είναι ξύλινα ή μεταλλικά σε ήσυχες αποχρώσεις, τα τραπέζακια μαρμάρινα, με εξαίρεση το μεγάλο τζαμένιο τραπέζι που βρίσκεται στο κέντρο της σάλας και μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 10 άτομα, μαζί ή χωρισμένα σε 2 παρεούλες, λόγω της κεντρικής κολώνας που το χωρίζει περίπου στη μέση.

Στο σύνολό του ο χώρος έχει φτιαχτεί στη λογική της ανοιχτής επικοινωνίας, μπορεί δηλαδή καθένας να έχει πλήρη οπτική όλων των σημείων, ακόμα και να ρίξει ματιές στην κουζίνα ή να καθίσει και για έναν γρήγορο καφέ στον ξύλινο πάγκο που έχει στηθεί πίσω από την σκάλα.

Αποκεί και πέρα λειτουργεί στη λογική του boutique café. Δηλαδή δεν αφορά μόνο την στάση για καφέ και ένα ελαφρύ γεύμα, αλλά περιλαμβάνει έναν μικρό πολυχώρο με μαγαζάκι κι εκθεσιακό χώρο χρηστικών αντικειμένων (τσάντες, φουλάρια, γραφική ύλη, τα εμαγιέ σερβίτσια που χρησιμοποιούνται και στην κουζίνα κ. α. ).

Οι ιδιοκτήτες δηλαδή προτίμησαν να αξιοποιήσουν μόνο την μικρή σάλα για την εξυπηρέτηση πελατών και να αφιερώσουν τα εσωτερικά δωμάτια και τον πρώτο όροφο σε εκθέσεις. Σ’αυτές μπορεί κανείς να περιηγηθεί ελεύθερα και να τις χαζέψει, π. χ. την ώρα που θα είναι στην αναμονή για κάποιο τραπεζάκι.

Η αναφορά μου στο χώρο είναι τόσο εκτενής, γιατί αποτελεί την σημαντικότερη, ίσως, πτυχή του Philos και για μένα αποτελεί από μόνος του έναν λόγο για να το επισκεφθεί κανείς. Για να χαλαρώσει, να ξεκουραστεί, να απολαύσει έναν καφέ με ησυχία, να δοκιμάσει ένα κυριακάτικο brunch στην πιο chic εκδοχή του (γιατί όχι;). 4/4 λοιπόν στο χώρο, χωρίς δισταγμό.

Ως προς το μενού τώρα, είναι δομημένο στη λογική του brunch. Όσον αφορά το φαγητό, ας πούμε ότι χωρίζεται σε τρία μέρη:

-σαλάτες

-αυγά

-σάντουιτς

Σ’αυτά προστίθενται κάποια πιάτα ημέρας, χυμοί, διάφορα ροφήματα και μια αρκετά ικανοποιητική λίστα κρασιών. Δεν περιλαμβάνει πλήρες γεύμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιος πεινασμένος δεν χορταίνει με τους κατἀλληλους συνδυασμούς πιάτων.

Στην κατηγορία «αυγό», μπορεί κανείς να βρει κλασικές επιλογές όπως scrambled, benedict, croque madame αλλά και ελληνικές εκδοχές, όπως τηγανιτά αυγά με σύγκλινο, ελληνική στραπατσάδα, καγιανά και φυσικά την παραδοσιακή καρμπονάρα με αυγό, που θεωρώ ότι πρέπει να είναι από τα πιο χορταστικά πιάτα τους.

Στις σαλάτες υπάρχουν 6-7 επιλογές. Ταμπουλέ, σαλάτα με κοτόπουλο-μπέικον, με σολωμό-αβοκάντο, φακές-ρέγκα κ. α.

Προσοχή πάντα στις ενδιαφέρουσες προτάσεις ημέρας: είναι πιθανό να πετύχετε κάποιες από τις σούπες ή τις νοστιμότατες αλμυρές τάρτες τους.

Εγώ το έχω επισκεφθεί 2 φορές ως τώρα. Την πρώτη φορά δοκίμασα για πρώτο μια καταπληκτική σουπίτσα με καρότο και τζίτζερ (στα πιάτα ημέρας). Ήρθε σε πορσελάνινο μπολάκι, ικανοποιητική ποσότητα, βελουτέ στην υφή, με σπασμένα καρύδια από πάνω και 2 φετούλες ψωμί. Ήταν πολύ νόστιμη. Την ευχαριστήθηκα.

Δεύτερο πιάτο πήρα την κροκ μαντάμ (κάτι σαν το αντίστοιχο δικό μας τοστ αλλά με μια φετούλα ψωμί, γαλοπούλα, παρμεζάνα κι ένα αυγό ποσέ ή τηγανιτό πάνω). Νόστιμη ήταν μεν, δεν βρήκα σημαντική διαφορά από άλλες που έχω δοκιμάσει δε.

Την δεύτερη φορά δοκίμασα την σαλάτα με σολωμό και αβοκάντο. Δροσιστική, ικανοποιητική μερίδα, με μια σπιρτάδα από το lime.

Γενικά θεωρώ ότι το φαγητό του Philos είναι ποιοτικό γι’ αυτό που προσφέρει και φυσικά για όποιον αρέσκεται σε τέτοιου είδους κουζίνα. Όχι για τον οποιονδήποτε. Για παράδειγμα, ο φίλος με τον οποίο πήγα την πρώτη φορά, έμεινε σε ένα καφεδάκι, γιατί δεν του «χτύπησε» τίποτα από τον κατάλογο για να το παραγγείλει. Εγώ πάλι, παρ’όλο που δεν τρελαίνομαι για αυγά, δεν μπορώ να μην επιβραβεύσω την γεύση, γιατί ό, τι δοκίμασα ήταν νοστιμότατο. Θα ήθελα να βάλω 3,5 στη γεύση (τηρουμένων πάντα των αναλογιών και της κατηγορίας όπου ανήκει η κουζίνα του), αλλά αφού δεν μπορώ, καταλήγω στο 3, μόνο και μόνο επειδή δεν έχω δοκιμάσει αρκετά πιάτα και δεν έχω πλήρη εικόνα.

Στην εξυπηρέτηση το 4/4 μπαίνει επάξια. Τα κορίτσια είναι πολύ ευγενικά, χαμογελαστά και κάνουν ό, τι μπορούν για να εξυπηρετήσουν τη μικρή τους σάλα. Καθαρίζουν δε σχολαστικά τα τραπέζια, ακόμα κι αν δεν φαίνεται να έχει μείνει «κάτι» από τους προηγούμενους (εμάς 2 φορές ήρθαν, πρώτα με βρεγμένο και μετά με στεγνό πανάκι να περάσουν το κατά τ’άλλα καθαρό τραπεζάκι μας). Επίσης πρόσεξα, και από άλλα τραπέζια, την σειρά που σερβίρουν τα πιάτα. Πρώτα η σουπίτσα ή η σαλάτα, μετά το ελαφρύ σου γεύμα. Όχι ό, τι βγει πρώτο, όπως βγει.

Στο vfm 3/4, γιατί οι τιμές μπορεί να μην είναι εξωφρενικές, δεν είναι όμως και φτηνές (Κολωνάκι γαρ). Υπολογίστε 6-9 ευρώ τα πιάτα με αυγό (εξαίρεση η καρμπονάρα στα 12) και 5-9 οι σαλάτες και τα σάντουιτς. Τα ροφήματα αναμενόμενα.

Το Philos προτείνεται πρώτα για την εμπειρία να βρεθείς στον όμορφο χώρο του σαν μια ξεκούραστη ανάπαυλα από τη βόλτα ή την δουλειά. Και κατά δεύτερον για την κουζίνα του, η οποία είναι αξιοπρεπέστατη, όσο έχω δοκιμάσει.

Αν το αποφασίσετε τις δύσκολες μέρες της εβδομάδας, δηλαδή μεσημέρια σαββατοκύριακου, κάντε ένα τηλεφωνάκι για να σας κρατήσουν τραπέζι. Η χωρητικότητα δεν είναι μεγάλη.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Cafe - Restaurants - Κολωνάκι - Λυκαβηττός, Αθήνα
Μάρ
02
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
10-16

Το Σάββατο 7.2.2015 πήγαμε τέσσερις φίλοι στο PHILOS, τον νέο εντυπωσιακό all-day χώρο εστίασης, που βρίσηκεται στη Σόλωνος, μεταξύ Δημοκρίτου και Λυκαβηττού.

Το κατάστημα αυτό λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό στον ισόγειο χώρο ενός επιβλητικού κτιρίου που πριν από έναν αιώνα περίπου στέγαζε τα έργα τέχνης ενός σημαντικού συλλέκτη, ο οποίος το παραχώρησε στην Εθνική Πινακοθήκη από όπου οι νέοι επιχειρηματίες το μίσθωσαν.

Με ελάχιστες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις πέτυχαν ένα ωραίο αποτέλεσμα.
Τα κλιματιστικά θερμαίνουν το εστιατόριο ύψους περίπου 5 μέτρων!
Στα μπάνια ακούς ήχο θαλάσσης και γλάρων...
Η κουζίνα είναι ανοιχτή και τρώγοντας βλέπεις τον σεφ να δημιουργεί με τεμπεραμέντο...

Υπάρχουν ωραίες γλάστρες με λουλούδια, όπως και άνθη στα λιγοστά τραπέζια διαφόρων μεγεθών, περίπου 30 θέσεων. Οι τοίχοι έδειχναν ασοβάτιστοι, με μια απόχρωση προς το γκρι-μπλε. Οι σωλήνες και άλλες εγκαταστάσεις δεν είχαν επενδυθεί, για να αναδείξουν έναν ελαφρώς ατημέλητο χώρο και ωστόσο σύγχρονο.

Τα δάπεδα, εντυπωσιακά μωσαϊκά, υποδηλώνουν την ιστορία του κτιρίου. Ελάχιστες παρεμβάσεις, στα κουφώματα κ. λπ. στοχεύουν στο να μη νοθεύσουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα του συγκεκριμένου οικήματος.
Παράλληλα, εκτός από την βασική λειτουργία της εστίασης, συνδυάζονται πωλήσεις διαφόρων trendy μικροαντικειμένων, όπως τσάντες και παρεμφερή αξεσουάρ...

Αντιλαμβάνομαι τι θα με ρωτήσετε τώρα. Τι θα φάμε στο Philos; Α υ γ ά!! Μάλιστα, αυγά σε κάθε δυνατό συνδυασμό, καθώς και ενδιαφέρουσες σαλάτες και ποτά.

Φάγαμε λοιπόν τα εξής:
Κροκ Μαντάμ 4.20, Αυγά μπενεντίκτ 4.20, Στραπατσάδα 7.50, Στραπατσάδα-Ταλιατέλες 8.00, Σάντουιτς με σαλάμι chorizo, τυρί μαντσένγκο, λιαστή ντομάτα και ντοματίνια κονφί 4.60, Σαλάτα σολωμού (με ωραίο ντρέσσινγκ από βασιλικό και μπόλικο σόλωμο) 5.50.

Ήπιαμε 4 μπύρες ΦΙΞ ξανθές (4Χ4.00)

Το γευστικό αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό Θεωρώ δε ότι αξίζει τον κόπο τουλάχιστον μιας επίσκεψής, ειδικά αν το συνδυάσετε με δουλειές ή ψώνια στο κέντρο.

Το μαγαζί ήταν γεμάτο και μια-δυο παρέες περίμεναν υπομονετικά, στο συγκεκριμένο χώρο που είναι περιορισμένος, ειδικά στις ώρες αιχμής.
Συνεπώς, μια σύσταση στα νέα, φιλότιμα και ευγενικά παιδιά που μας εξυπηρέτησαν: συντονιστείτε όσο γίνεται και προπαντός πιέστε τον σεφ να επιταχύνει την ετοιμασία των εδεσμάτων, ώστε να εξυπηρετείτε πιο άμεσα και -χωρίς αναμονές και απογοητεύσεις πελατών- να αυξήσετε περαιτέρω την πελατεία και βέβαια τον τζίρο σας!

Επίσης προσοχή σε μικροελλείψεις, δικαιολογημένες από την πρόσφατη λειτουργία του μαγαζιού, όπως για παράδειγμα την ομπρελοθήκη που έλλειπε., ή κάποιες μπύρες που είχαν τελειώσει πριν λίγο...
Πιστεύω ότι στην Αθήνα των μυριάδων πιτσαριών, σουσάδικων, σουβλατζίδικων, κ. ο. κ.., είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο κάθε τέτοιο ενδιαφέρον εγχείρημα!