ΜΑΡΤΙΝΗΣ ΜΑΓΕΙΡΕΙΟ - MARTINIS KOUZINA

Ελληνική κουζίνα

  Πατησίων 289 & Ιακωβάτων, 11144 Αθήνα [Χάρτης]
  210 2111063

Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά 11:30 - 00:30 Τις απογευματινές & βραδινές ώρες σερβίρεται επιπλέον το ειδικό μενού "Ο Κήπος του Μαρτίνη"
Παροχές:
Δέχεται κρατήσεις Έχει δίκτυο Wifi Παροχές για ΑμεΑ Κάνει delivery Δέχεται πιστωτική κάρτα Take away Ξεχωριστός χώρος για καπνίζοντες Υπάρχει εξωτερικός χώρος Φιλικό για οικογένειες/παιδιά Προσφέρεται για ιδιωτικές εκδηλώσεις

Λίγα λόγια για το εστιατόριο

Καλώς Ορίσατε!
Στην Κουζίνα ΜΑΡΤΙΝΗΣ, μαγειρεύουμε «ελληνικά» και προσφέρουμε παραδοσιακό φαγητό, εξαιρετικής ποιότητας και γνησιότητας.



Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Πατήσια, Αθήνα
Απρ
08
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
-

Κείμενο εκτός κριτικής του εστιατορίου στενά μιλώντας:

Ήταν τέλη της δεκαετίας του ‘80 όταν η Πρωτοψάλτη σε στίχους Ξανθούλη τραγουδούσε:
«Βασιλική μετά τρούλου μες στα Εξάρχεια,
μες στα φρικιά, μες στους αγίους
και τους αγγέλους,
Μείνε βασίλισσα του σκότους
και του τέλους. »

Τέλη της δεκαετίας του ’80 πέθαινε μια εποχή και γεννιόταν μια άλλη. Έκλεινε η πρώτη φάση της μεταπολίτευσης. Σύντομα θα κατέφθαναν αλλοδαποί να υλοποιήσουν το γρηκ δρημ, οι οποίοι θα έπρεπε να μείνουν κάπου… Τότε έμεινε κι ο Άγιος Λουκάς, χτισμένος από τον Τσίλλερ, όπως και η Μητρόπολη των Αθηνών, και αγιογραφημένος –εν μέρει- από τον Κόντογλου, να φυλάττει Θερμοπύλες, ευαγγελιζόμενος ένα καλλίτερο μέλλον.
Από το 1870 που ολοκληρώθηκε είδε τα Πατήσια από ανθόκηπο των Αθηνών, αρδευόμενο με τα πλούσια πηγάδια και τα νερά του Ποδονίφτη, να γίνεται ένα προάστιο για εύπορες οικογένειες όπως πιστοποιεί το 1955 ο Κακογιάννης στην Στέλλα, βάζοντας τον Αλεξανδράκη να λέει με εμφανή την ανία του μεγαλοαστού ότι γράφει βιβλίο με τίτλο «Πλήξη στα Πατήσια».

Είδε τα Πατήσια να μετατρέπονται σε ραχοκοκαλιά μιας ανερχόμενης και αισιόδοξης αστικής τάξης καθώς στα 1963 οικοδομείται η πρότυπος πολυκατοικία Χαρά, με χρηστικό παιχνίδισμα μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χώρου, από όπου πήρε το όνομά του το φημισμένο ζαχαροπλαστείο που στεγάζεται στο ισόγειό της. Είδε δε την κατάπτωση, την παρακμή, την υποχώρηση της αστικής τάξης σε μακρινά προάστια. Πίσω έμενε όποιος –για οποιονδήποτε λόγο- δεν μπορούσε να φύγει. Φρικιά, άγιοι και άγγελοι…

Ο Άγιος Λουκάς δεν έμεινε τελείως μόνος να ευαγγελίζεται το καλλίτερο μέλλον. Ακριβώς δίπλα του υπήρχε καφενείο, από το 1888, για να πίνουν οι θεοσεβούμενοι Πατησιώτες το καφεδάκι τους μετά την εκκλησία. Οι αδερφοί Μαρτίνη είχαν ψητοπωλείο πιο κει στον κινηματόγραφο Select (σήμερα Μαρινόπουλος, όπως το Ράδιο Σίτυ έγινε Βασιλόπουλος και το Pigalle, μπιλιαρδάδικο και μετά, Lidl, ίσως η Άντζελα γίνει Σκλαβενίτης…). Μα τέλη εξήντα νοίκιασαν το πρώην καφενείο και γίναν γείτονες του Αγίου. Από τέλη της δεκαετίας του ‘80 η γειτονιά σε ελεύθερη πτώση. Κλείσαν σινεμάδες θερινοί τε και χειμερινοί, κατεδαφίστηκε του Φιξ, ερείπωσε ο Δρακόπουλος, πέθαναν ή φύγαν οι τελευταίοι ευπατρίδες (Προβελέγγιος, Σαμαράκης, Κόντογλου, Πικιώνης, Γληνός, Γιανναράς λίγοι από τους γνωστούς Πατησιώτες).

Οι κάτοικοι αλλάζαν τόσο γρήγορα που δεν προλάβαιναν να πονέσουνε τον τόπο που έγινε απλά τοπίο.
Πριν από κάποια χρόνια η οικογένεια Μαρτίνη αποφάσισε να σπάσει τον φαύλο κύκλο της μιζέριας και να επενδύσει στην περιουσία της προσλαμβάνοντας μία σχεδιάστρια που έχει δουλέψει στο Πεντελικόν και στο Pil Pul. Η επένδυση φαίνεται να αποδίδει (σε αντιδιαστολή με τις αρπαχτές που σπανίως αποδίδουν σε βάθος χρόνου). Είναι ένα ψητοπωλείο-ταβέρνα που φαίνεται να πηγαίνει καλά.
Για μας –τους από εκεί καταγόμενους αλλά και εκεί διαμένοντες, τους ιθαγενείς- η ανακαίνισή του είναι λόγος συγκινήσεως καθώς η περιοχή τώρα φαίνεται –τουλάχιστο- να ισορροπεί ή τέλοσπάντων αναχαιτίζεται η μιζέρια της πτώσης.

Κριτική αφορώσα τον Μαρτίνη, στενά μιλώντας:

Μιλάμε για ένα ψητοπωλείο–ταβέρνα. Στα Πατήσια. Επί της Πατησίων. Μαρκετίστικα παίζει το χαρτί της παλιάς, με αστική γοητεία (βλ. Μπουνιουέλ), Αθήνας και γουστάρω. Και το παίζει καλά. Και του πάει. Ο χώρος δεν είναι εντυπωσιακός, είναι όμως εμφανώς δουλεμένος με γούστο και λειτουργεί ως μια γέφυρα μεταξύ του σύγχρονου και του κλασικού αστικού οικήματος. Έχει οπωσδήποτε άποψη. Στερείται λίγο αυθεντικότητας καθώς είναι σαφές ότι έχει παρέμβει designer αλλά επουδενί δεν καταλήγει δήθεν. Παίζει με λευκό, γκρι και κάποιες μαύρες λεπτομέρειες. Έχει κάποιους καθρέφτες προκειμένου να ανασάνει λίγο ο χώρος. Λευκά υφασμάτινα τραπεζομάντηλα δίνουν μια αίσθηση αρχοντιάς.

Στο ένα κομμάτι του μαγαζιού (μπαίνοντας και αριστερά) κυριαρχεί η ψησταριά και οι σούβλες όπου οι ψήστες με τις λευκές στολές τους υπενθυμίζουν αυτό που θέλει να δηλώσει το μαγαζί: νιώθει και είναι βασικά ψησταριά. Όχι σουβλατζίδικο (αν και έχει εξαιρετικά τυλιχτά και άριστα καλαμάκια), όχι χασαποταβέρνα, είναι rotisserie. Η βόλτα της Κυριακής των παλιών Αθηναίων για μπύρα και κοντοσούβλι.
Δεν αμελεί όμως και τα μαγειρευτά (κι αυτά στην βιτρίνα της εισόδου λίγο πιο κει). Άριστο και μέλι αρνάκι φρικασέ, συμπαθητικά σουτζουκάκια (λίγο πιο μπιφτεκένια από ότι πρέπει για σουτζουκάκι και λίγο περισσότερο βραστά), πάρα πολύ καλά λαδερά – κοκκινιστά.

Άνευ αιδούς θα πω ότι αναδεικνύεται και σε ένα από τα καλλίτερα σουβλάκια της περιοχής έχοντας αφήσει πίσω τους Μερακλήδες ή τον Διόνυσο της Κυψέλης (που στήριξαν γενιές και γενιές σουβλακοφάγων), συγκρινόμενος μόνο με μαγαζιά στυλ Μπαρμπαδήμου (ο οποίος ‘χάνει’ στα τυλιχτά αλλά τα υπόλοιπα είναι σαρωτικά). Καλαμάκι κοτόπουλο από τα καλλίτερα εν Αθήναις (μετά τον Μπαρμπαδήμο), πολύ καλό χοιρινό καλαμάκι. Πάρα πολύ καλό, επίσης, κοντοσούβλι.
Κρασί Ζίτσα (και το λευκό και το κόκκινο). Πρακτικά, σίγουρα δεν είναι συνοικιακός ξυδιάς αλλά δε νομίζω ότι αριστεύει.

Η εξυπηρέτηση (τόσο εκεί όσο και στο delivery, ναι, δουλεύει πολύ delivery) είναι η αναμενόμενη. Επαγγελματισμός κι ευγένεια. Αποδείξεις κομπλέ. Νεράκι κανάτας. Να πω εδώ, γιατί δεν ξέρω που αλλού να το πω, ότι μου αρέσουν και τα μαχαιροπήρουνα.
Τιμολογιακά δεν είναι μαγαζί του τσάμπα, ούτε όμως θα νιώσεις εκνευρισμό ή αδικία όταν έρθει ο λογαριασμός. Είναι λογικές τιμές για την επένδυση και το μέρος.
Να προσθέσω ότι δεν έχω κάτσει έξω και, θεωρητικά, ο κήπος του είναι ατού.

Το πρόβλημα της ταυτότητας (κείμενο έμμεσα σχετιζόμενο με το εστιατόριο):

Μία από τις μαγκιές του Μαρτίνη είναι η ταυτότητά του: η απενοχοποίηση και επανίδρυση του όρου ψησταριά. Το μαγαζί δεν είναι μεζεδοπωλείο ή τσιπουράδικο (που είναι τόοοοσο της μοδός). Προκειμένου να μην ακολουθήσει ταυτότητες άλλων επανίδρυσε μία ξεχασμένη ταυτότητα που ρέει όμως στο DNA της σούβλας του. Είναι ψησταριά. Όπως τα μαγαζιά που λειτουργούσαν στην εκεί περιοχή προ εκατό ετών.
Παίρνει την ψησταριά (εμμένω στον όρο rotisserie καθώς είναι περισσότερο η σούβλα και λιγότερο η σχάρα που συμβάλλει στη φήμη του μαγαζιού) από αυτό που κατάντησε τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80 και προσπαθεί να υπενθυμίσει ότι η ψησταριά ήταν μια χαρά για μια οικογενειακή έξοδο καθώς υπήρχε και η αστική της εκδοχή, όχι μόνο η βουκολική.

Δεν είναι απαραίτητη η αισθητική «γκλίτσα-τσαρούχι-πούρο για επί κοντώ-κινητό σε μέγεθος βιτρίνας» και βουνά από παϊδάκια με τζατζίκι. Μπορούνε να πάνε παρέες φίλων και να συζητήσουν τρώγοντας. Μπορεί να βγει και μια οικογένεια και οι μισοί να φάνε κάτι μαγειρευτό ενώ οι άλλοι κάτι ψητό. Ο Μαρτίνης δίνει μάχη σε δύο μέτωπα. Και στο μέτωπο της ταυτότητας, προσπαθώντας (και καταφέρνοντας) να μας πείσει ότι μαγειρευτά και ψητούλια είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας αλλά και στο μέτωπο της τοπογεωγραφίας λέγοντάς μας ότι η Πατησίων θα ζήσει ξανά.
Σε κάθε περίπτωση είναι ένα μαγαζί που λειτουργεί με λόγο και σκέψη πίσω από το γιατί και πως υπάρχει. Δεν λέω ότι είναι μαγαζί υψηλής γαστρονομίας. Λέω όμως ότι ενσωματώνει πράγματα που δεν χωράνε στις ανωτέρω ντοματούλες στενά μιλώντας. Και μπράβο του, κατά Βουλαρίνο.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Πατήσια, Αθήνα
Απρ
10
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
10-16

Στις αρχές της εβδομάδας πήγα με τη φίλη μου στο ιστορικό μαγέρικο ΜΑΡΤΙΝΗΣ, που βρίσκεται επί της Πατησίων, δίπλα ακριβώς στον Άγιο Λουκά. Οι γονείς μου, που πήγαιναν συχνά στα νιάτα τους, μου είπαν ότι είχε ανοίξει το 1969, αρχικά ως ψητοπωλείο παραπλεύρως, δίπλα ακριβώς στον επίσης ιστορικό κινηματογράφο SELECT. Λίγα χρόνια αργότερα, μεταφέρθηκε στον σημερινό του χώρο, που είναι κι αυτός επίσης ιστορικός, αφού στέγαζε κάποιο παραδοσιακό καφενείο, από τα τέλη κιόλας του 19ου αιώνα!!

Το εστιατόριο αυτό περιλαμβάνει τον ανακαινισμένο εσωτερικό χώρο, που αποτελείται από 2 κλιματιζόμενες αίθουσες, όπου κυριαρχούν αποχρώσεις λευκού, γκρι και μαύρου, ενώ εντυπωσιάζει η τεράστια βιτρίνα με τα φαγητά ημέρας, και σε μια γωνιά το ζεστό τζάκι για τον χειμώνα.

Εξωτερικά υπάρχει ο όμορφος κήπος, κατάλληλος για τις καλοκαιρινές μέρες από δω και μπρος, γεμάτος ευωδιαστές λεμονιές, ελιές, βότανα και μυρωδικά, που θυμίζει τις καταπράσινες αυλές του παλιού καλού καιρού…

Ο ΜΑΡΤΙΝΗΣ λειτουργεί κάθε μέρα, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, και μάλιστα διαθέτει πρωτοποριακή υπηρεσία delivery, κατά τη διάρκεια όλου αυτού του ωραρίου, που εξυπηρετεί μια μεγάλη ζώνη, από τα Άνω Πατήσια και τη Νέα Χαλκηδόνα μέχρι την Κυψέλη, κι από την Αχαρνών μέχρι το Γαλάτσι!

Η πολυετής γαστρονομική τους εμπειρία καλύπτει το σύνολο σχεδόν της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, και τα νόστιμα φαγητά τους σερβίρονται από δύο ευγενέστατους κυρίους. Εμείς πήγαμε γύρω στις 23.00, μετά από κινηματογραφική προβολή στον κινηματογράφο Αελλώ, και υπήρχαν ακόμη πολλά φαγητά, παρά τη σχετική κίνηση. Εκτός από τη σούβλα, με τυλιχτά, γύρο, κοντοσούβλι και κοκορέτσι, υπάρχουν καμιά 30αριά ορεκτικά και σαλάτες (4-8 €), σούπες, όσπρια, λαδερά και ζυμαρικά (5-9 €), μαγειρευτά και της ώρας, σχεδόν τα πάντα (7-15 €), και ψάρια, καθώς και κάποια θαλασσινά (7-12 €). Υπάρχουν ακόμη τα διάφορα αναψυκτικά, οι γνωστές εγχώριες μπύρες και κρασί ηπειρώτικο από τη Ζίτσα, σε χαμηλές τιμές, από 1.50 έως 5 € περίπου.

Εμείς, μετά από προσεκτική ανάγνωση του αναλυτικού μενού, διαλέξαμε μια ηπειρώτικη πίτα ταψιού, ένα κόκορα κρασάτο και ένα κατσικάκι φούρνου με λαχανικά. Ήπιαμε μισό λίτρο από το εκλεκτό κοκκινέλι της Ζίτσας. Αρχικά, μας φέρανε ψωμάκι και κανάτα με νερό, ενώ στο τέλος μας κέρασαν ένα γιαούρτι με σπιτικό γλυκό κουταλιού μήλο φιρίκι, καθώς και μια ωραία και χορταστική καρυδόπιτα. Τα φαγητά και τα γλυκά ήταν όλα αντάξια της πολύχρονης πείρας τους.

Ο λογαριασμός έφτασε το ποσό των 26 €, δηλαδή ευρώ 13 η καθεμιά μας, ποσό απόλυτα λογικό για όλα αυτά τα χορταστικά και νόστιμα φαγητά τους.

Ο ΜΑΡΤΙΝΗΣ σωστά αξιολογήθηκε από τους περισσότερους χρήστες του ask4food, κι εμείς τουλάχιστον περάσαμε ένα ωραίο βράδυ στην πολύβουη Λεωφόρο Πατησίων.

Προτείνεται, για τους λόγους αυτούς, σαν μια αξιοπρεπής και τίμια, παραδοσιακή γωνιά της εστίασής μας.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Πατήσια, Αθήνα
Μάρ
06
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
10-16

Τσικνοπέμπτη λοιπόν και αν και έχω χρόνια να γιορτάσω έξω σε μαγαζί για τους γνωστούς λόγους πήγαμε στον Μαρτίνη μετά από πρόταση φίλης. 6 άτομα. Καλή η πρώτη εντύπωση της εικόνας του μαγαζιού, ευδιάθετο το προσωπικό.

Μας είπαν βέβαια ότι η σχάρα θα καθυστερήσει, υπάρχουν και σούβλας για πιο γρήγορα. Ωστόσο μας εξυπηρέτησαν σχετικά γρήγορα και με τα της σχάρας. Στο ψητό: 1 σαλάτα ρόκα παρμεζάνα, ευμεγέθης, 1 χωριάτικη, 1 κολοκυθοκεφτέδες, 1 ανθοτυροκεφτέδες, 3 σαγανάκια (το ένα το έφαγα μόνος μου), 1 πιπεριές τηγανητές, 2 πατάτες, 1/2 κιλό παϊδάκια αρνίσια, 1 κοκορέτσι, 1 κοντοσούβλι, και 2 μερίδες μπριζολάκια. Ήπιαμε 1,5 κιλό λευκό, 2 μπύρες Νήσος 500ml(από Τήνο, 3,5 ευρώ και σούπερ γεύση σε σχέση με τις γνωστές ξένες με 3 ευρώ) και 1 Φιξ, μας κέρασαν μισό κιλό και 2 μπύρες ακόμη. Μας έμεινε και κρέας για πακέτο.

Καλές οι μερίδες και οι γεύσεις, όλα μαζί στα 118,70 δηλαδή γύρω στο εικοσάρι το άτομο. Την επόμενη φορά θα στραφώ σε άλλα πιάτα από το μεγάλο μενού όπως μαγειρευτά ή θαλασσινά. Προτείνεται.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Πατήσια, Αθήνα
Δεκ
24
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Το συγκεκριμένο εστιατόριο δε θα υπήρχε πιθανότητα να το μάθω αν δεν υπήρχε το ask4food! Είναι πολύ καλή πατέντα αυτη: Βρίσκεσαι κάπου που δε ξέρεις που πάνε τα τέσσερα, ανοίγεις το σάιτ και επιλέγεις, έχοντας σαν βάση προηγούμενες καλές κριτικές. Το λοιπον βρεθήκαμε εκεί στα κάτω Πατήσια δυο άτομα και αποφασίσαμε να πάμε στον "Μαρτίνη" που είχε και πολύ καλές κριτικές απο τους έμπιστους "Leda" και "Panik77".

Το μαγαζί ουσιαστικά είναι ένα παλιό "μαγέρικο" που όμως πολύ πρόσφατα ανακαινίστηκε, πετυχαίνοντας να διατηρήσει και μιαν ατμόσφαιρα από τον παλιό-κλασικό εαυτό του, αλλά και να μπορεί να λανσαριστεί σαν ένα καινούργιο καλό-σίγουρο φαγάδικο της περιοχής.

Ο κατάλογος μεγάλος με πολλών ειδών εδέσματα, τόσο μεγάλος που αρχικά το φοβήθηκα λιγάκι-η εμπειρία μου βλέπεις, μου έδειξε πως όταν βλέπεις πολλά, καλύτερα να φεύγεις! Εδώ ευτυχώς μάλλον δεν ισχύει αυτό, τουλάχιστον κρίνοντας απο ότι δοκιμάσαμε εμείς.

Πήραμε πράσινη σαλάτα με "Γουακαμόλε"(δηλαδή σως με βάση το αβοκάντο), η οποία ήταν υπέροχη και δροσερή. Γίγαντες φούρνου παραδοσιακή συνταγή, πολύ νόστιμοι και μεγάλη μερίδα. Βακαλάος στον φούρνο με πατάτες, υπέροχος. Μισό κιλό κρασί αρκετά καλό και αυτό.

Δε θα ήθελα να παραλείψω να γράψω ότι μπορείς να φας και κρεατικά σχάρας, και σουβλάκι, και ζυμαρικά, και ψάρια. Ο κατάλογος είναι πολύ μεγαλος όπως λέω και παραπάνω. Απλώς εμείς θελήσαμε να δοκιμάσουμε κάτι μαγειρευτό(απο μια επίσης αρκετα μεγάλη γκάμα) και φαινεται πως κάναμε πολύ καλά.

Επίσης ενα μεγάλο Μπράβο στα δύο γλυκύτατα παιδιά του σέρβις που μας εξυπηρέτησαν με χαμόγελο, καλή διάθεση μα και εξαιρετική γνώση του μενού(και τα επισημαίνω όλα αυτά γιατί δεν υπάρχει πιο κουραστικό πράγμα απο σερβιτόρους άσχετους με τη δουλειά τους, που δυστυχώς συναντάς πολύ συχνά).

Μας έφεραν νερό σε κανάτα, λίγο ψωμί στη σχάρα με λαδορίγανη(εφόσον μας ρώτησαν αν το θέλαμε όμως), και στο τέλος γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού φιρίκι και κυδώνι σαν κέρασμα.

Συνολικά ο λογαριασμός ανήλθε στα 26,50 ευρώ, δηλαδή τίμια σχέση ποιότητας τιμής. Έχουμε ενα πολύ καλό μαγαζί, με όμορφο χώρο και καλαίσθητη ατμόσφαιρα, με άψογο σερβις, με καλές γεύσεις(και με μεγάλη ποικιλία) και με σωστές τιμές.

Εγώ πάντως θα ξαναπάω σίγουρα!

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Πατήσια, Αθήνα
Μάρ
09
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
-

Επανέρχομαι λοιπόν με μία κριτική μετά από λίγο καιρό, οπότε ας ευχηθώ και Καλή Σαρακοστή σε όλους τους χρήστες του ask4food...

Το εστιατόριο ''Μαρτίνης'' μου ξύπνησε τις παιδικές μου μνήμες καθώς αρκετά συχνά το επισκεπτόμασταν με τους γονείς μου όταν ήμουν ακόμα σε παιδική ηλικία... Βέβαια πάρα πολλά έχουν αλλάξει από τότε και στο συγκεκριμένο μαγαζί και στην τριγύρω περιοχή...

Το μαγαζί βρίσκεται επί της Πατησίων στον Άγιο Λουκά στα Άνω Πατήσια... Σκεφτείτε ότι πριν 20 τουλάχιστον χρόνια αυτή η τόσο υποβαθμισμένη πλέον περιοχή αποτελούσε μία από τις πιο ωραίες περιοχές της Αθήνας... Θυμάμαι το παρκάκι της εκκλησίας όπου γέμιζε από μικρά παιδάκια που έπαιζαν και η εικόνα που αντίκρυσα ήταν η πλέον απογοητευτική...

Άστεγοι στα παγκάκια, ναρκομανείς και όλες οι εθνικότητες του κόσμου συγκεντρώνονται πλέον στην πλατεία του Αγίου Λουκά και τα περισσότερα από τα καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο....

Και αφού τελείωσα με τις αναμνήσεις μου ας επανέλθω στην κριτική μου...

Ο ''Μαρτίνης'' είναι μία περίπτωση που έχει αντέξει στο χρόνο (διανύει ήδη το 46ο έτος του) και μάλλον αυτό οφείλεται στην συνέπεια που έχει όλα αυτά τα χρόνια... Φημίζεται για τα μαγειρευτά φαγητά του και την μεγάλη ποικιλία που έχει σε αυτά.... Έχει όμως και κρέατα της ώρας και λίγα θαλασσινά... Δουλεύει αρκετά παραγγελίες σε πακέτο και έχει μία κλειστή σάλα με τζάκι το χειμώνα και μία υπέροχη αυλή το καλοκαίρι....

Ξεκινήσαμε λοιπόν με τους γονείς μου μετά από πολύ καιρό να πάμε για φαγητό μεσημεράκι καθημερινής... Το παρκάρισμα είναι λίγο δύσκολο αλλά εμείς σταθήκαμε τυχεροί και βρήκαμε σχεδόν αμέσως στα στενάκια κάτω από την Πατησίων...

Ο χώρος του είναι πρόσφατα ανακαινισμένος και τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το γκρι και το μαύρο... Ο εξωτερικός χώρος του είναι αρκετά παλιός μιας και το κτήριο που στεγάζεται είναι από το 1850....!!!!!!! Στον εσωτερικό χώρο υπάρχει μία πολύ μεγάλη βιτρίνα με τα μαγειρευτά φαγητά από τα οποία διαλέγεις ότι σου αρέσει... Στο βάθος είναι το τζάκι του που είναι αρκετά επιβλητικό... Είναι γενικά ένας όμορφος σχετικά χώρος...

Το σέρβις ήταν καλό και γρήγορο από έναν κύριο και νεράκι μας ήρθε σε κανατούλα μαζί με τους καταλόγους...

Αποφασίσαμε να πάρουμε...
Μία σαλάτα ''Μαρτίνης'' που είχε μαρούλι, καλαμπόκι, κασέρι, κρουτόν, αυγά, τοματίνια, μπέικον και σος βινεγκρέτ... Πολυ μεγάλη ποσότητα και αρκετά νόστιμη, ίσως το μπέικον να ήταν περιττό κατά την γνώμη μου....

Μία μερίδα κολοκυθοκεφτέδες οι οποίοι αν και στην όψη φαινόταν πολύ ωραίοι εν τέλει σε γεύση υστερούσαν και δεν μας ενθουσίασαν...

Μία μερίδα φασολάκια από λαδερά, εγώ μία μπουκιά έφαγα, που ήταν το κυρίως για την μητέρα μου.... Βλέπετε έχει μπει η μαμά σε πρόγραμμα διατροφής και πρεπει να το ακολουθεί αυστηρά... Της άρεσαν πάντως πολύ και δεν έμεινε τίποτα απολύτως....

Μία μερίδα κοντοσούβλι χοιρινό πολύ νόστιμο και μαλακό επίσης....

Μία μερίδα κουνέλι μαγειρευτό με κόκκινη σάλτσα και πουρέ πάρα πολύ νόστιμο και σε ικανοποιητική ποσότητα....

Μία μερίδα χοιρινές μπουκιές κρασάτες που ήταν και η αποκάλυψη της επίσκεψης.... Πεντανόστιμο με μία λέξη... Πήραμε και άλλες δύο μερίδες από αυτό πακέτο για τον αδερφό μου και την κοπέλα του....

Ήπιαμε και μισό κιλό κρασάκι ροζέ από την Ζίτσα το οποίο ήταν εξαιρετικό και στο τέλος προσφέρθηκαν να μας κεράσουν γλυκάκι(σουφλέ σοκολάτας ή γιαουρτάκι με μέλι) αλλά αρνηθήκαμε διότι βιαζόμασταν και δεν υπήρχε χώρος στο στομάχι μας για κάτι άλλο....

Για όλα τα παραπάνω λοιπόν πληρώσαμε σχεδόν 60 ευρώ και είχαμε φάει καταπληκτικά.... Αλήθεια ούτε κι εγώ δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που έφαγα μαγειρευτό φαγητό έξω....

Για να συνοψίσω λοιπόν θα αναφέρω πως ο ''Μαρτίνης'' είναι μια πολύ καλή επιλογή για να φάει κάποιος ή για να πάρει πακέτο.... Προτείνεται οπωσδήποτε σε όλους, ειδικά αυτούς που βρίσκονται στην γύρω περιοχή....

Υ. Γ. Σας ευχαριστώ πολύ που μου θυμίσατε τόσο έντονα τα παιδικά μου χρόνια...!!! Εις το επανιδείν....!!!

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Πατήσια, Αθήνα
Μάρ
13
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
10-16

Μαρτίνης...! ένα μαγαζί που μπορεί να σε βγάλει ασπροπρόσωπο σε κάποια έξοδο-ραντεβού!

Καταρχήν λατρεύω χώρο! είναι βρε παιδί μου ωραίο! είναι και φιλικό, και προσεγμένο και καθαρό (και οι τουαλέτες!!! )

Εχει αναλύσει διεξοδικά η χρήστης leda τον χώρο, οπότε δε θα φλυαρήσω σε αυτό. Το μόνο που θα συμπληρώσω είναι ότι τα χρώματα στον κύριο χώρο είναι γκρι, και ο χώρος με το τζάκι που προσωπικά δεν είδα γιατί δεν πέρασα στον μέσα χώρο, μάλλον είναι για καπνιστές! (ήταν σχεδόν γεμάτα τα τραπέζια εκεί) Επίσης, τα τραπέζια είναι σε καλή απόσταση μεταξύ τους και δε θα παίζεις αγκωνιές με τους διπλανούς σου, σε περίπτωση που είναι γεμάτο!
Εχω κάτσει άλλη μια φορά το σεπτέμβρη στην αυλή, αλλά χτες 9-3-15 πήγαμε 2 άτομα και παραγγείλαμε:

χωριάτικη που είχε τρυφερά αγγουράκια, νόστιμες ντομάτες, νοστιμότατη φέτα σε ικανοποιητική ποσότητα, στα 5.5 ευρώ

Τυλιχτά με γύρο χοιρινό, εκτιμώ ότι ήταν με σπιτικό τζατζίκι, πατάτες "προ" όμως, μέγεθος κάτι προς "μεγάλο" χωρίς να είναι τεράστιο, τιμή 2.30,

τυλιχτό με γύρο κοτόπουλο... δε ξέρω γιατί... αλλά δε ξετρελάθηκα. Είπα πως την επόμενη φορά, να θυμηθώ να μη ξαναπάρω τέτοιο... Τιμή 2.30

τυλιχτό με κεμπάπ, πολύ νόστιμο, χωρίς μυρωδιές και υπερβολικά μπαχαρικά, δε με ενόχλησε στο στομάχι, λίγο μικρότερο το μέγεθος (όπως συνήθως συμβαίνει λόγω του κεμπάπ), τιμή 2.30 επίσης.

και μια "πράσινη" μισόλιτρη στα 3 ευρώ.

Οι τιμές στα τυλιχτά (μη τα πω σουβλάκια και με κράξει κανένας Θεσσαλονικιός! ), θα μπορούσαν να είναι μικρότερες.

Κάτι που με χάλασε στα τυλιχτά με γύρο χοιρινό, είναι ότι τρέχαν πολλά λάδια... πολλά όμως.... Στην αρχή σκέφτηκα ότι έφταιγε επειδή ξέχασα να ζητήσω αλάδωτες τις πίτες, αλλά στου κοτόπουλου ή στο κεμπάπ, δεν υπήρχαν. Δηλαδή δεν έσταζε απλά, σε κάποιες στιγμές έτρεχε, είχα γίνει χάλια στα χέρια, μισογέμισε το πιάτο, και το χαρτί είχε μπόλικο στο τέλος. Πολύ νόστιμο στο σύνολο, αλλά με τα τρεχούμενα λαδάκια έχω ένα θέμα... δε τα συμπαθώ.

Την περασμένη φορά που είχαμε κάτσει στην αυλή, είχαμε πάρει και κολοκυθάκια τηγανητά που ήταν σε χυλό, και μεγάλη ποσότητα, κάπου στα 4 ευρώ. και τζατζικάκι το έχει στα 3,5, ποσότητα δε ξέρω.

Η βιτρίνα με τα μαγειρευτά, επειδή πέρασα και έριξα μια ματιά, την βρήκα ελκυστική!! (και τσιμπημένες τιμές απ' ότι πρόσεξα με μια γρήγορη ματιά στον κατάλογο)

Νεράκι σε κανατούλα, κουβέρ δεν χρεώθηκε (δεν ήρθε και ψωμί βέβαια, προφανώς λόγω των τυλιχτών), αποδείξεις κόβονται αμέσως σε κάθε τι που παραγγέλνεις.

Το παλικάρι που μας εξυπηρέτησε, άψογο και γενικά είναι μια πολύ καλή λύση για φαγητό. Θα προτιμούσα σε όλα να ήταν ένα "τσακ" πιο κάτω οι τιμές, αλλά θα ξαναπάω σαν μια ασφαλή λύση σε κρίση πείνας!