FILLO

Τοπική ελλ. κουζίνα

  Καραγιώργη Σερβίας 12-14, Αθήνα [Χάρτης]
  210 3215373

Ώρες λειτουργίας:


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τοπική ελλ. κουζίνα - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Αυγ
29
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
1-9

Μετά τη μικρή Αυγουστιάτικη ανάπαυλα επενερχόμαστε όλοι δριμύτεροι!!

Συμπλήρωσε ήδη ένα χρόνο το FILLO που βρίσκεται στο Σύνταγμα, στην Καραγιώργη Σερβίας & Βουλής, δίπλα απ' το Υπουργείο Οικονομικών. Το FILLO, στο οποίο μας εισήγαγε εξαίρετα η κριτική του εκ Κρήτης χρήστη baron. rouge, φημίζεται για τις παραδοσιακές πίτες του, που έρχονται από διάφορους τοπικούς συνεταιρισμούς πανελλήνια, από την ακριτική Καστοριά μέχρι τα Χανιά της Κρήτης. Καθημερινά υπάρχει στη βιτρίνα τους ό, τι πρόλαβε να φθασει είτε αεροπορικά, είτε δια ξηράς ή θαλάσσης. Είναι μια ιδεώδης γωνιά για μια σνακ-κατάσταση!!

Το έχω επισκεφθεί 5-6 φορές και είχα έτσι την ευκαιρία να δοκιμάσω πολλές και ποικίλες νοστιμότατες πίτες ταψιού που προσφέρει στους Έλληνες και ξένους θαμώνες του. Το FILLO βέβαια εκτός από τις παραδοσιακές του πίτες έχει επίσης μια πληθώρα από σνακς (σάντουιτς κ. λπ), αναψυκτικά, χυμούς, μπύρες, πάσης φύσεως ροφήματα, καθώς και ορισμένα γλυκά, φρέσκα αλλά κυρίως του κουταλιού.

Λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή 6.30-18.30, Σάββατο 8.30-15.30, ενώ την Κυριακή παραμένει κλειστό. Εξάλλου, υπάρχει delivery για τα πέριξ γραφεία κ. λπ.

Έχει περί τα 10 τραπεζάκια μέσα και έξω, ενώ ο μικρός εσωτερικός χώρος αποπνέει μια κάποια αίσθηση ρομαντισμού 19ου αιώνα, με τους κρυστάλλινους πολυέλαιους, τις απλίκες στους τοίχους και τον μεγάλο καθρέφτη!

Στις τιμές του που θα ανφερθώ στη συνέχεια υπάρχει έξτρα χρέωση 0.50 € για το άμεσο σερβίρισμα και το νερό, σε ποτήρι ή κανάτα. H πλειονότητα των πελατών παίρνει την πίτα στο χέρι, τρώγοντάς την στο δρόμο, ενώ οι μερακλήδες χαλαρώνουν πάντα καθιστοί...

Από τα προϊόντα του γυναικείου συνεταιρισμού Σέσκλου Μαγνησίας δοκίμασα μανιταρόπιτα (2.30), ενώ απ' την Κρύα Βρύση Πέλλας κοτόπιτα & κιμαδόπιτα (2.30).

Από τους Γόννους Λάρισας πήρα κάποτε μια γλυκιά γαλατόπιτα (2.50), ενώ από τη Διποταμιά Κατοριάς μια πρασόπιτα (2.20).

Από τη Ραιδεστό Θεσ/νίκης έφαγα μια χορταστική κασερόπιτα (2.20), ενώ από τον Πρίνο Τρικάλων συνέπεσε να βρω τη φημισμένη βλαχόπιτά τους (2.30).

Από τα Χανιά της Κρήτης πέτυχα μια εξαιρετική ζαμπονοτυρόπιτα (2.10).

Τέλος, αναφορικά με τις παραδοσιακές πίτες ταψιού, που είναι το κύριο προϊόν του μικροσκοπικού αυτού μαγαζιού (good things in small packages, το ξανάπαμε), κατάφερα να δοκιμάσω τον ατομικό γ κ ι ο υ ζ λ ε μ έ Πολιχνίτου Λέσβου (1.40). Ο Γκιουζλεμές, ως γνωστόν, είναι μια παραδοσιακή τουρκικής προέλευσης πίτα με λεπτό φύλλο κρούστας, αλλά πλούσια γεύση, χάρη στη φέτα, την ξινομυτζήθρα, το ανθότυρο, τα αυγά και το αγνό ελαιόλαδο που χρησιμοποιούν.

Επίσης στο μαγαζί υπάρχουν εναλλακτικά πολλά σάντουιτς από χοιρινό, κοτόπουλο, μοσχάρι, γαλοπούλα, τόνο, κ. λπ., όλα σε λογικές τιμές, από 1.50-3 €.

Τα αναψυκτικά και οι μπύρες κοστίζουν 1-2 €, ενώ τα ροφήματά τους (καφεδες και σοκολάτες πάσης φύσεως, τσάι με βότανα, γρανίτα espresso, kafeccino κ. α. ) κυμαίνονται όλα σε τιμές λίαν προσιτές, δηλ. από 1-2.50 €!!

Φυσικά για τους γλυκατζήδες υπάρχουν τα γλύκά του κουταλιού, τα περισσότερα από τα οποία έρχονται σε βαζάκια από τη Λέσβο (λεμόνι, πορτοκάλι, πέργαμο, γλυκό κολοκύθι, κ. α. ) και οι τιμές τους είναι γύρω στα 5-6 €, ενώ η γκάμα των προϊόντων τους επαυξάνεται καθημερινά, όπως π. χ. με το φοβερό Αρμένικο πιροσκί (2.10)!!

Ευρισκόμενοι λοιπόν στην πέριξ του Συντάγματος ζώνη, ποιος άραγε θα αντισταθεί στον πειρασμό μιας ρομαντικής, παραδοσιακής και προσιτής εμπειρίας από τους ακρίτες της πατρίδας μας, για να χαρεί λίγα έστω λεπτά χαλάρωσης μακριά από τους ξέφρενους ρυθμούς της Πρωτεύουσάς μας ;;

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τοπική ελλ. κουζίνα - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Ιαν
28
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
1-9

Για το Fillo δεν έχω να συμπληρώσω και πολλά μιας και σε όσα μαγαζιά έχει προηγηθεί κριτική από τον φίλο piperman έχουν ειπωθεί αναλυτικά τα πάντα... Πρόκειται για ένα λιλιπούτειο μαγαζάκι στην Καραγιώργη Σερβίας, ψηλά προς το Σύνταγμα που τις καλές μέρες μπορείς να κάτσεις για να απολαύσεις και εκεί τα καλούδια του αλλιώς τα παίρνεις πακέτο.

Εγώ έχω κάτσει δύο φορές και αν θυμάμαι καλά έχω δοκιμάσει σπανακοτυρόπιτα ταψιού, κοτόπιτα, τυρόπιτα και κιμαδόπιτα καθώς και μια γλυκιά με κολοκύθα. Δεν θυμάμαι ονομασίες προέλευσης αλλά όντως σαν γεύση δεν έχουν καμία σχέση με ότι άλλο κυκλοφορεί στα συμβατικά "τυροπιτάδικα". Οι τιμές τους δεν είναι ακριβές αν σκεφτείς ότι πληρώνουμε πανάκριβα σε αλυσίδες κατεψυγμένα προϊόντα, βέβαια για μένα αυτό το είδος φαγητού δεν είναι για χόρταση, είναι να κόψω την πείνα μου με ένα καφεδάκι... Και στο Fillo φτιάχνουν και πολύ ωραίο καφέ σερβιρισμένο σε ιδιαίτερα σερβίτσια...

Αν βρεθείτε στο Κέντρο και η όρεξη σας τραβάει κάτι τέτοιο δεν θα μετανιώσετε την επίσκεψη σας στο Fillo, έχει γεύσεις για κάθε γούστο. Εγώ που μου αρέσουν πολύ οι πίτες και παρόλο που δεν μου λείπουν, και τις δύο φορές δεν ήξερα τι να πρωτοδιαλέξω. Όσον αφορά το service βάζω 3 γιατί μου φάνηκε λίγο αποστασιοποιημένο, δεν ήταν τόσο ζεστό για το είδος του μαγαζιού. Όχι ότι δεν ήταν ευγενικοί αλλά γινόταν και ένας χαμός και είχαν λίγο "μπλοκάρει";

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τοπική ελλ. κουζίνα - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Νοε
22
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
1-9

Άλλο ένα ενδιαφέρον σποτ στον γαστριμαργικό μου χάρτη, που γνώρισα αποκλειστικά μέσω των φίλων του ask4food (piperman και baron. rouge) και τους ευχαριστώ. Από τότε που το δοκίμασα (πριν 2 μήνες περίπου), το τιμώ σχεδόν κάθε φορά που θα βρεθώ στο Σύνταγμα και θα επιθυμήσω ένα γρήγορο σνακ.

Αν και είχα ως «αρχή» -έχουμε κι εμείς οι χρήστες του ask4food τις «κόκκινες γραμμές» μας- να μη γράφω για σαντουιτσάδικα και street food, γιατί εξαρχής θεωρούσα ότι δεν προσφέρουν πλήρες γεύμα, τον τελευταίο χρόνο έχω αρχίσει να αναθεωρώ και να υποχωρώ. Έχουν ανοίξει τόσα ενδιαφέροντα street food μαγαζάκια με σαφή προσανατολισμό και άποψη στο φαγητό τους, είτε αυτό αφορά την έθνικ κουζίνα, είτε την παραδοσιακή ελληνική, είτε το burger είτε μια πιο γκουρμέ κατεύθυνση στα υλικά τους, που είναι άδικο να μην αναδειχθούν.

Απέχουμε ήδη έτη φωτός από το κλασικό τυροπιτάδικο με την αιώνια τυρόπιτα-φέτα (που ήταν και στρογγυλή και δεν ξέραμε από πού να δαγκώσουμε) και το σαντουιτσάδικο με το τοστ ζαμπόν-τυρί- ντομάτα-τυροσαλάτα. Μιλάμε πια για πλήρη αναβάθμιση του Street food που συναγωνίζεται άνετα σε ποιότητα τα «καθιστά» εστιατόρια.

Το Fillo ανήκει σε αυτή ακριβώς την κατηγορία. Όπως έχουν πει και προηγούμενοι σχολιαστές, ειδίκευσή του είναι οι παραδοσιακές ελληνικές πίτες, που προέρχονται από διάφορα μέρη της χώρας, κυρίως από χωριά της βόρειας Ελλάδας, τη Λέσβο και τα Χανιά, και φτιάχνονται από γυναικείους συλλόγους. Οι ιδιοκτήτες τις ανακάλυψαν μία-μία και τις έφεραν στο κέντρο της Αθήνας. Πίσω δηλαδή κρύβεται «γαστριμαργική έρευνα», όχι αστεία.

Από πίτες δεν γνωρίζω πολλά, πρέπει να το παραδεχτώ. Δεν έχω καμία εξοικείωση στο άνοιγμα φύλλου ούτε μπορώ να κάνω συγκρίσεις με μαμαδίσιες πίτες, γιατί δεν τις συνηθίζαμε στο σπίτι (είμαι όμως ξεφτέρι σε σπιτικά γλυκά κουταλιού). Όμως ό, τι πίτα έχω δοκιμάσει από χέρια Θεσσαλών μαμάδων φίλων μου, έχω ξετρελαθεί, όπως και από πίτες που έχω δοκιμάσει ανά τα ταξίδια μου στη βόρεια Ελλάδα. Επομένως σχολιάζω με βάση την μικρή μου εμπειρία και τις γεύσεις που αποκόμισα από το Fillo.

Από πίτες ταψιού (δηλαδή που σου κόβουν κομμάτι, όπως την πίτσα) έχω δοκιμάσει ως τώρα:

-Πρασόπιτα Καστοριάς: Νόστιμη και φρέσκια. Αν και τα πράσα δεν είναι του γούστου μου, πρώτη φορά έτρωγα απέξω τύπου χορτόπιτα και μπορούσα να διακρίνω τι λαχανικά τρώω (και όχι αυτόν τον λιωμένο πράσινο πολτό χορταρικού-φέτας που χρόνια μας έχει συνηθίσει η βιομηχανοποιημένη πίτα).

-Κιμαδόπιτα Κρύας Βρύσης Πέλλας: Απ’τις αγαπημένες μου. Χορταστική με πλούσια γέμιση κιμά, χωρίς σάλτσα ντομάτας. Λίγο πιο λαδερή στη βάση της, ίσως και λόγω του κιμά, αλλά όχι βαριά στο στομάχι. Είναι πίτα ταψιού με λεπτό φύλλο και τυλιγμένες τραγανές ακρούλες. Προτείνεται σίγουρα, αν σας αρέσουν οι πίτες με γέμιση κρέας, όπως εμένα.

-Κρεμμυδόπιτα Διποταμιάς Καστοριάς: είχα ακούσει ότι είναι από αυτές που ξεπουλάνε γρήγορα, οπότε, την μία φορά που την πέτυχα, την προτίμησα. Με φύλλο σφολιάτας και γέμιση από μεγάλα κομμάτια κρεμμυδιού και πιπεριά κόκκινη- όχι καυτερή, εννοείται. Γευστικά έχει αυτή την ωραία γλύκα του κρεμμυδιού, εμένα με μπούχτισε κάπως, αλλά για όποιον είναι στις γεύσεις του θα την ευχαριστηθεί.

-Μανιταρόπιτα Βιολογική: Υποκλίνομαι. Νομίζεις ότι η πίτα αυτή προσγειώθηκε από κάποιο βουνό κατευθείαν στα χέρια σου. Φύλλο σπιτικό, τραγανό, πασπαλισμένο με σουσάμι, γέμιση απογειωτική, έντονη, με μανιτάρια, φέτα, πιπεριά..., Χορταστική, πιπεράτη (ίσως λίγο περισσότερο απ’όσο θα ήθελα στο κομμάτι που μου έτυχε), αριστούργημα! Αν την πετύχετε, δοκιμάστε την!

- Μαραθόπιτα Πολυχνίτου Λέσβου: η μόνη «ατομική», όχι ταψιού, που έχω δοκιμάσει προς το παρόν. Είναι στριφτή και γεμιστή με μάραθο και φέτα. Ομολογώ ότι η γέμιση μου φάνηκε φτωχή και κάπως ουδέτερη γευστικά. Δεν είχε αυτή την ωραία μυρωδιά του μάραθου που περίμενα.

Επόμενη στάση για μένα η κοτόπιτα και η παστουρμαδόπιτα Ραιδεστού και ο Πλαστός Τρικάλων για να κάνω την σύγκριση με τον μαμαδίσιο που έχω δοκιμάσει.

Έχει κι άλλες πολλές πίτες και κάποιες ποντιακές και πολίτικες, αλμυρές και λίγες γλυκές (μπουγάτσα, γαλατόπιτα... ). Οι περισσότερες υπάρχουν στον on line κατάλογο. Σίγουρα ο καθένας μπορεί να βρει κάποια του γούστου του, αφού σημασία έχει η πρώτη ύλη, που εδώ είναι φρέσκια και ποιοτική.

Ως χώρος, το μαγαζάκι είναι μικρό, αλλά περιποιημένο με μια ρετρό διάθεση. Πάνω στην Καραγιώργη Σερβίας. Το περιβάλλον της περιοχής δεν σε προδιαθέτει να καθίσεις, παρολ’ αυτά έχει 2 τραπεζάκια μέσα και 2-3 έξω για όποιον θέλει να κάνει ένα διάλειμμα απ τη δουλειά ή το τρέξιμο του κέντρου. Προσφέρει και καφέ, ροφήματα, σνακ με γιαούρτι και κάποια σάντουιτς. Είναι ανοιχτό από το πρωί, έως αργά το απόγευμα, δηλαδή ας πούμε, ώρες γραφείων.

Οι πίτες του, απ’ ότι έχω διαπιστώσει, γίνονται ανάρπαστες μέχρι το μεσημέρι. Ειδικά τα μεγάλα χιτ φεύγουν γρήγορα, γι αυτό σπεύσατε.

Από τιμές, οι περισσότερες κυμαίνονται στα 2.30 -3 ευρώ το κομμάτι. Αν δεν μιλούσαμε για πίτες χειροποίητες, ιδιαίτερες και μοναδικές η καθεμιά στο είδος της, θα έλεγα ότι είναι ακριβούτσικες. Αλλά για την ποιότητά τους και το ταξίδι που κάνουν και μας προσφέρουν, μας αποζημιώνουν 100%.

Συγχαρητήρια στους ιδιοκτήτες που συνέλαβαν μια τόσο απλή αλλά λαχταριστή ιδέα. Και ταυτόχρονα αναδεικνύουν γεύσεις που οι περισσότεροι κάτοικοι της Αθήνας (ιδιαίτερα όσοι δεν έχουμε "΄ακρες" σε Θεσσαλία και Ήπειρο) δεν θα είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αλλιώς.

Μια γρήγορη και νόστιμη ιδέα αν βρεθείτε στο Σύνταγμα!

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τοπική ελλ. κουζίνα - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Μάρ
25
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
1-9

Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα δε βρίσκω αρκετό χρόνο να γράφω στο site λόγω πολλαπλών υποχρεώσεων. Ωστόσο, οι υποχρεώσεις αυτές με οδηγούν σε συχνές περιπλανήσεις στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο, όπως έχω πολλάκις επαναλάβει, συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια πράγματα και θάματα.

Ως γνωστόν η μόδα στην εστίαση ανανεώνεται με την ταχύτητα αυτής των ρούχων. Ποια είναι η τελευταία τάση της μόδας; ΟΙ ΠΙΤΕΣ.

Διάφορα "πιτάδικα" (ας μου επιτραπεί η έκφραση) ξετρυπώνουν σα μανιτάρια σε διάφορα σημεία του κέντρου και των προαστίων. Ομολογώ ότι τα περισσότερα απ'οσα έχω δοκιμάσει προσφέρουν καλές σχετικά γεύσεις και με χαροποιεί ιδιαιτέρως το γεγονός ότι προσφέρουν ένα ελληνικότατο προιόν, τις περισσότερες φορές χειροποίητο. Ωστόσο έχουν μια τεράστια ασυμμετρία στο ζήτημα ποσότητα τιμή: Θεωρώ αδιανόητο ένα -μέτριο-κομμάτι πίτα να κοστίζει σχεδόν 4€ για take out, ιδίως την περίοδο που ζούμε.

Η αρνητική μου στάση για τα μαγαζιά αυτά αντιστράφηκε ριζικά μόλις γνώρισα τον "βασιλιά" τους: Το εδώ παρουσιαζόμενο Fillo με παρελθόν λίγων μηνών.

Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό μαγαζάκι επί της Καραγίωργη Σερβίας (άλλως το δρόμο με τα σοκολατάδικα ή το δρόμο με τα 4 ονόματα), στην καρδία του κέντρου της Αθήνας, που για χρόνια ταλαιπωρείται από προψημένες πίτες και άνοστες μπουγάτσες.

Εδώ το μαγαζάκι υλοποίησε μια μεγαλοφυή ιδέα ελληνικότατης επιχειρηματικότητας. Ως γνωστόν, το μέγιστο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζει ο παραγωγός στην προώθηση του προϊόντος του σε μεγαλύτερο εύρος, ώστε να επιβιώσει και να αναπτύσσεται οικονομικά. Εδώ το μαγαζί αυτό φιλοδοξεί και προσπαθεί να ανατρέψει ακριβώς αυτό. Όπως έμαθα, ύστερα από πολύμηνες προσπάθειας, ήρθε σε επικοινωνία με ένα σημαντικό αριθμό μικρών τοπικών συνεταιρισμών που τους προμηθεύουν καθημερινά με φρεσκότατες πίτες, μου μυρίζουν παράδοση και χωρίο, για όσους μελαγχολούμε την επαρχία που κάπως έχουμε χάσει.

Ο κατάλογος από κάθε μήκος και πλάτος της Ελλάδας προσφέρει άφθονες επιλογές, αρκετά σπάνιες στην αθήνα, όπως τσουκνιδόπιτα (εξαιρετική), κρεμμυδόπιτα (ποίημα) και πολλές άλλες, μανιταρόπιτες και πάρα πολλές άλλες που εναλλάσσονται καθημερινά καθώς και 2-3 φρέσκα γλυκά και αρκετά γλυκά του κουταλιού. Οι τιμές 2-3€ το πολύ για κάθε χορταστικό κομμάτι πίτα, το οποίο, σε περίπτωση που καθίσετε στον μικρό σχετικά χώρο του, θα σας σερβιριστεί σε ένα ομορφότατο πιατάκια "γιαγιάς".

Εν κατακλείδι, πρόκειται για μια πολύ καλή πρόταση για ένα γρήγορο σνακ στο κέντρο, με ποιότητα, διαφορετικότητα ενώ παράλληλα ενισχύει και τις τοπικές οικονομίες που τόσο το έχουν ανάγκη. Επίσης, ένας καλό μέρος για να πάτε το σύντροφο σας (κάποτε θα καταφέρουμε να πάμε) ή ένα φίλο σας εκτός ελλάδος που θα θέλει να δοκιμάσει κάτι λιγότερο μαζικό. Να πάτε. Αξίζει..

Υ. Γ. Το πόσα καινούργια και ιδιαίτερα μαγαζιά έχουν ανοίξει στην περιοχή Νίκης- Βουλής είναι άξιο αναφοράς και θα γίνει αντικείμενο μεταγενέστερων κριτικών. Ως τότε. Είπαμε. Να πάτε!