ΧΡΥΣΑ ΧΡΥΣΑ - XRYSA XRYSA RESTAURANT

Μοντέρνες ταβέρνες

  Αιολέων 40 & Καλλισθένους, Άνω Πετράλωνα [Χάρτης]
  213 0356879

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη-Παρασκευή > 18:00-24:00 Σάββατο > 18:00-24:00 Κυριακή > 12:00-18:00
Παροχές:
Δέχεται κρατήσεις Έχει δίκτυο Wifi Δέχεται πιστωτική κάρτα Υπάρχει εξωτερικός χώρος Φιλικό για οικογένειες/παιδιά Προσφέρεται για ιδιωτικές εκδηλώσεις Επιτρέπονται κατοικίδια

Λίγα λόγια για το εστιατόριο

Καλωσορίσατε στο ολοκαίνουργιο εστιατόριο μας «Χρύσα Χρύσα» στην καρδιά των Άνω Πετραλώνων!
Με το ίδιο μεράκι που αρκετά χρόνια φροντίζουμε να σας προσφέρουμε τις ποιοτικές γευστικές μας δημιουργίες, βασισμένες στην Ελληνική Κουζίνα με μία ιδιαίτερη «πινελιά», δημιουργήσαμε έναν ολοκαίνουργιο χώρο στην Αθήνα, Αιολέων 40 & Καλλισθένους, για τη δική σας παρέα!
Σας περιμένουμε με μεγάλη χαρά να δοκιμάσετε τις προτάσεις μας, με άφθονο καλό κρασί και να περάσετε αξέχαστα μαζί με τους φίλους και τους δικούς σας ανθρώπους!

Χρύσα Πρωτόπαπα
Ιδιοκτήτης & Head Chef



Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μοντέρνες ταβέρνες - Πετράλωνα, Αθήνα
Αυγ
01
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
-

Η επίσκεψη στο Χρύσα Χρύσα, γύριζε στο μυαλό μου εδώ και πολύ καιρό και ειδικά μετά την πολύ ωραία κριτική του φίλου Ιωγιάννη, ήταν προδιαγεγραμμένη. Όμως όχι για το βράδυ που τελικά πραγματοποιήθηκε. Εμείς γι’ αλλού κινήσαμε κι αλλού η ζωή μας πάει, που λέει και το τραγούδι.

Σάββατο βράδυ λοιπόν 3 Ιουλίου, δύο άτομα και το πρόγραμμα έκλεινε προς ένα μεζεδοπωλείο στα Πετράλωνα (ονόματα δεν λέμε), το οποίο μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον μετά από ενθουσιώδη κριτική φίλου του ask. Ταράτσα, ωραία μεζεδάκια, καλή εξυπηρέτηση ήταν το πακετάκι που μας προσέλκυσε το ενδιαφέρον.

Η πραγματική εικόνα μας όμως έφτασε μόνο μέχρι την ταράτσα, καθώς τα υπόλοιπα δεν μείναμε για να τα αξιολογήσουμε. Ο συνωστισμός με τα τοποθετημένα μικρά τσίγκινα τραπεζάκια στη σειρά σαν σε διάταξη γαμήλιου τραπεζιού (που σίγουρα θα ήταν πιο αραιά τοποθετημένα), το ξύλινο πάτωμα που πάλλονταν με τα βήματα των σερβιτόρων αλλά και του κόσμου, η οχλαγωγία και η τεράστια οθόνη επάνω ακριβώς από το κεφάλι μας να παίζει ποδόσφαιρο… μόνο ελκυστική δεν ήταν.

Καθόμαστε ή φεύγουμε; Ομόφωνα φεύγουμε, γιατί τα νεύρα μας είχαν ήδη γίνει κουρέλια αφού είχαμε αγκαλιά τον διπλανό αντί να τον έχει η κοπέλα του. Και που πάμε τέτοια ώρα; Το ότι θα μας έτρωγε η ταλαιπωρία και η αναμονή ήταν σίγουρο. Έλα όμως που μάλλον μας λυπήθηκε ο Θεός και η βραδιά μας επιφύλασσε ένα υπέροχο κλείσιμο!

Παίρνω τηλέφωνο στο Χρύσα Χρύσα που ήταν στην κυριολεξία δυο βήματα από εκεί που βρισκόμασταν. Έχετε τραπέζι για δύο άτομα; Έχουμε, ελάτε. Και σε τρία λεπτά ήμασταν εκεί. Μου έκανε εντύπωση που δεν είχε πολύ κόσμο 3 παρέες μόνο.

Ο χώρος μικρός αλλά τόσο ήρεμος και χαλαρωτικός, που ήταν αυτό ακριβώς που επιζητούσαμε εκείνη τη στιγμή, μετά το σοκ στο οποίο υποβληθήκαμε νωρίτερα. Γκρι αποχρώσεις, μίνιμαλ διακόσμηση, χαμηλός αλλά όχι κουραστικός φωτισμός. Μικρά βαζάκια με φρέσκα λουλουδάκια και κεριά στα τραπέζι συμπλήρωναν ρομαντικά την ατμόσφαιρα, μαζί με τη μουσική στη σωστή ένταση.

Σε αυτόν τον τομέα (μόνο) αν υπήρχε κάτι για να το κατατάξω στα αρνητικά θα ήταν το γεγονός ότι έξω δυστυχώς -παρότι γωνιακό το μαγαζί-, δεν υπάρχει αρκετός χώρος εκτός από ένα μικρό πεζοδρόμιο με 2-3 τραπεζάκια διπλά αν θυμάμαι καλά. Όχι βέβαια ότι θα προσέθετε κάτι ιδιαίτερο ένα μεγαλύτερο πεζοδρόμιο, καθώς δεν έχει κάτι ολόγυρα. Η βραδιά όμως ήταν τόσο ζεστή, που έτσι κι αλλιώς το εσωτερικό με τον κλιματισμό ήταν βάλσαμο.

Η εξυπηρέτηση κυρίως από μια κοπέλα αλλά και από την ίδια την (ιδιαίτερη) κυρία Χρύσα. Και λέω ιδιαίτερη γιατί δεν είναι μεν ο άνθρωπος που θα σας υποδεχτεί πολύ θερμά, με το χαμόγελο μέχρι τ’ αυτιά και την ζεστασιά που ίσως περιμένατε, αλλά με τον τρόπο της και το χαμηλών τόνων στυλ της θα ρωτήσει και πως σας φάνηκε το φαγητό, και αν ζεσταίνεστε, και θα κεράσει και το κάτιτις της στο τέλος. Η κοπέλα αθόρυβη αλλά παρούσα όποτε κι αν την χρειαστήκαμε.

Πριν έρθουν τα φαγητά ξεκινήσαμε με ψωμάκι φραντζολίτσα, φρεσκοψημένη και ελίτσες χ 2,50€. Νόστιμο το ψωμάκι και καλή ποσότητα αλλά υψηλά κοστολογημένο νομίζω. Νεράκι σε κανάτα που ανανεωνόταν συνεχώς.

Παραγγείλαμε:

- Ομελέτα με σύγκλινο Μάνης και καρδιές αγκινάρας (πιάτο ημέρας) χ 7,50€

Εκπληκτική γεύση, με ταπεινά υλικά, που ξεχωρίζουν από τα συνηθισμένα αυγά-πατάτες-σουτζούκι (παρότι τα λατρεύω). Το σύγκλινο “φώναζε” για την ποιότητά του, η αγκινάρα που επίσης λατρεύω έδινε την πρωτοτυπία και το ορεκτικό αυτό σε υπεραρκετή ποσότητα για δύο άτομα -που επιβάλλεται να μπει μόνιμα στον κατάλογο-, στο σύνολό του μας είχε ήδη υποσχεθεί μια εξαιρετική συνέχεια…!

- Ριζότο με άγρια αρωματικά βασιλομανίταρα χ 9,50€

Τι να πω γι’ αυτό το πιάτο; Στην θερμοκρασία που έπρεπε, καυτό, χυλωμένο άψογα, al dente ακριβώς όπως το προτιμάμε, με φλοίδες γραβιέρας(αν δεν κάνω λάθος) στο κέντρο του, μύριζε εκπληκτικά και γευστικά μας έκανε να μουγκρίζουμε από ευχαρίστηση! Με μια λέξη.. τέλειο!

- Ψαρονέφρι ογκρατέν με πατατούλες και μουστάρδα χ 10,00€

Μια επίσης πρωτότυπη εκτέλεση που δεν είχα ξαναδοκιμάσει. Τέσσερα μετρίου μεγέθους, άριστα ψημένα φιλέτα πάνω σε ζουμερές ροδέλες πατάτας με τη φλούδα τους, καλοψημένες χωρίς να “βαστάνε” όπως συμβαίνει συνήθως με τον συγκεκριμένο τρόπο μαγειρέματος. Κι από πάνω τυρί γκρατιναρισμένο το οποίο έκανε αισθητή την παρουσία του χωρίς να πνίγει το πιάτο ούτε να σκεπάζει την γεύση του κρέατος!

Εδώ ο σεφ παραδίδει μαθήματα του ορισμού του ογκρατέν, με ένα πιάτο που δεν ήταν τελικά ούτε βαρύ, ούτε πνιγμένο στο λίπος του τυριού όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα. Θ ε σ π έ σ ι ο πραγματικά, αξίζει συγχαρητηρίων!

- Κόκορας με παπαρδέλες σε σάλτσα από ώριμες ντομάτες, λευκό κρασί, μοσχοκάρυδο και ξερή μυζήθρα χ 10,50 €

Πιάτο για σεμινάριο ΚΑΙ αυτό!

Άργησε λίγο να έρθει και στεναχωρηθήκαμε που είχαμε ήδη σκάσει από τα υπόλοιπα. Καλά βεβαίως μη φανταστείτε ότι δεν το φάγαμε… δεν έμεινε ψίχουλο, απλά νομίζω ότι θα το είχαμε ευχαριστηθεί ακόμα περισσότερο αν ερχόταν μαζί με το ψαρονέφρι.

Το κοκόρι τεμαχισμένο σε μεγάλους κύβους, μαλακό, νόστιμο, σε μια σαλτσούλα που μοσχοβολούσε από το μοσχοκάρυδο και τα υπόλοιπα αρίστης ποιότητας υλικά.

Ήπιαμε μια μπύρα Kaiser χ 3,00€ και ένα τέταρτο κόκκινο κρασί Αγιωργίτικο πολύ καλό χ 3,50€.

Κλείσαμε με τα απλά πλην ηδονικά γλυκά που θυμόμασταν από το μαγαζί της Χρύσας στον Κεραμεικό:

- Cheese cake με μέλι χ 6,00€

- Νομίζω πως οποιαδήποτε περιγραφή θα το αδικήσει. Απλά θα πω ξεχάστε τα τούβλα που συνήθως σερβίρονται με εφτά στρώματα σαντιγύ, βάση που θέλει καλέμι για να την σπάσεις και πλαστικά φρούτα από πάνω.

Εδώ μιλάμε για ένα τόσο φίνο, ελαφρύ και εκλεπτυσμένο γλυκό που μένει στην μνήμη του ουρανίσκου και της γλώσσας… γιατί όπως λέει κι η οδοντίατρός μου… η γλώσσα έχει μνήμη!!! Κι εγώ αυτό το γλυκό δεν πρόκειται να το ξεχάσω μέχρι να πάθω Alzheimer.

- Χαλβάς σιμιγδαλένιος, με καραμέλα, φυστίκια Αιγίνης και ένα σφηνάκι με κρέμα μασκαρπόνε χ5,50€ το οποίο μας το κέρασαν.

Ο χαλβάς σερβίρεται ζεστός, είναι τρελά αρωματικός από το καβούρντισμα, με μπόλικο σιρόπι καραμέλας από πάνω και χοντροκομμένο φυστίκι… μάλλον από τους πιο ηδονικούς χαλβάδες που έχω δοκιμάσει έως τώρα, με το μασκαρπόνε φυσικά να δίνει την "χαριστική βολή"!!!

Πληρώσαμε 52,50€ για ένα πλήρες και πεντανόστιμο γεύμα με ορεκτικά-κυρίως-ποτά-γλυκό, ποσό που ίσως δεν είναι μικρό στις μέρες μας, αλλά για τα προσφερόμενα, καθόλου απαγορευτικό για μια φορά το μήνα.

Επιπλέον όταν πρόκειται για ένα τέτοιο γεύμα, είναι αυτές οι στιγμές που δεν λες απλά χαλάλι του… αλλά δεν το σχολιάζεις καν. Φεύγεις, ξανά επιστρέφεις, το προτείνεις… το απολαμβάνεις!

Συμπερασματικά:

Η Χρύσα μας εξέπληξε για μια ακόμα φορά, όπως τότε στον Κεραμεικό μ’ εκείνο το ανεπανάληπτο πιάτο που πάντρευε το κοτόπουλο με τις καραβίδες μ’ έναν μαγικά νόστιμο τρόπο και μας είχε αφήσει άφωνους.

Τώρα, σε πιο γνώριμους συνδυασμούς, πιο προσιτούς οικονομικά (σε σύγκριση με τότε), με άριστης ποιότητας υλικά και σεβασμό στον τρόπο μαγειρέματος της πρώτης ύλης, εξακολουθεί να μας ταξιδεύει στον κόσμο της γεύσης με τρόπο μοναδικό. Συγχαρητήρια κι ευχαριστούμε που όχι μόνο μας έσωσε τη βραδιά που είχε ξεκινήσει στραβά, αλλά μας αποζημίωσε και με το παραπάνω.

Τι; Σας ανέβασα πολύ τις προσδοκίες; Στόχος μου δεν είναι αυτός γιατί τα γούστα είναι υποκειμενικά όπως και οι παράγοντες με τους οποίους ενθουσιάζεται ο καθένας. Απλά εγώ το ευχαριστήθηκα πολύ και μοιράστηκα την εμπειρία μου μαζί σας.

Προτείνεται!

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μοντέρνες ταβέρνες - Πετράλωνα, Αθήνα
Ιουν
07
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
-

Το «Χρύσα» ήταν για εμένα πάντα κάτι σαν ένας μύθος… Είχα ακούσει εδώ και χρόνια τα καλύτερα για την κουζίνα τους, την οποία παρουσίαζαν ως ελληνική αλλά «πειραγμένη», αν και δεν μου πολυαρέσει ο όρος…. Η μαγειρική είναι κι αυτή μία τέχνη που χρειάζεται και γνώσεις και επιδεξιότητα και όπως είναι φυσικό, από τη στιγμή που συνδέεται απόλυτα με το ένστικτο του δημιουργού, έναν συνεχόμενο πειραματισμό.

Έτσι, στο πέρασμα τον χρόνων οι συνταγές είναι φυσικό να εξελίσσονται και πολλές φορές τελειοποιούνται. Αν και δυστυχώς είναι και αρκετά τα παραδείγματα που παλιές, καλές συνταγές έχουν κακοποιηθεί βάναυσα. Γι αυτό πάντα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ισορροπία που πρέπει να τηρούμε και να δείχνεται σεβασμός σε ότι έχουμε βρει σα κληρονομιά στις γεύσεις μας.

Ήξερα ότι αρχικά ήταν κάπου στα στενά των Πετραλώνων και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γκάζι. Πριν από χρόνια έμαθα ότι σταμάτησε να λειτουργεί στο Γκάζι κι από τότε είχα χάσει τα ίχνη της. Ο λόγος που δεν είχα πάει ποτέ, ήταν γιατί ενώ είχα ακούσει εξαιρετικά σχόλια για την κουζίνα της, μου είχαν πει ότι οι τιμές της ήταν λίγο τσιμπημένες. Πάντα όμως μου είχε μείνει ένα απωθημένο το ότι δεν την είχα επισκεφτεί…

Όταν διάβασα και την πολύ καλή κριτή του piperman που έδινε στοιχεία για την κα Χρύσα, πολύ χάρηκα που έμαθα περισσότερα για το άτομό της και την τόσων χρόνων πορεία της.
Έτσι, μερικές ημέρες πριν, όταν ένα φιλικό μου πρόσωπο μας κάλεσε για το εορταστικό του τραπέζι και μας είπε ότι αυτό θα γίνει στη Χρύσα, πραγματικά ενθουσιάστηκα.
Αποφασίσουμε να αφήσουμε το αμάξι αρκετά μακριά και να περπατήσουμε λίγο στα στενά των Πετραλώνων, μια περιοχή που αγαπώ ιδιαίτερα.

Όταν φτάσαμε, μας υποδέχτηκε η κα Χρύσα και μία ακόμα κυρία (που έχω την εντύπωση ότι είναι η κόρη της) πολύ γλυκά και ζεστά, σα να μας ήξεραν χρόνια. Μας ρώτησαν εάν θέλουμε να κάτσουμε μέσα ή στα έξω τραπεζάκια. Επειδή είχε ένα πολύ ευχάριστο βράδυ, προτιμήσαμε τον εξωτερικό χώρο.

Ο εσωτερικός είναι αρκετά ιδιαίτερος, θα τον χαρακτήριζα μοντέρνο και λίγο «βιομηχανικό», όπου τα χρώματα που επικρατούν είναι το χακί και το γκρι. Το περιβάλλον συμπληρώνουν λάμπες που κρέμονται από το ταβάνι, γλαστράκια με μικρά δενδρύλλια ελιών και μια κεντρική κολώνα από μπετόν. Είναι ένας χώρος που θα καθόμουνα πάρα πολύ άνετα τον Χειμώνα.

Ο έξω χώρος είναι τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο. Ο δρόμος είναι πολύ ήσυχος και με σχεδόν μηδαμινή κίνηση από αμάξια. Για να πω την αλήθεια, πιο πολλές πέρασε ένας τρελαμένος, τρισχαρούμενος λευκός σκύλος που ξεχείλιζε από ζωντάνια, παρά αυτοκίνητα.
Οι δύο κυρίες που μας εξυπηρέτησαν (η κα Χρύσα και η – μάλλον- κόρη της) ήταν τα δύο άκρα. Η κα Χρύσα χαμηλών τόνων που σου έδινε την αίσθηση ενός πολύ πράου και σεμνού ανθρώπου. Σε κάποια φάση που μιλήσαμε και λίγο παραπάνω, μου έβγαλε μια προσωπικότητα πολύ γλυκιά με μία διάθεση να ανοιχτεί περισσότερο, παρ’ όλο που μας έβλεπε για πρώτη φορά στη ζωή της. Μας είπε για την προηγούμενη επιλογή της του να μεταφερθεί στην περιοχή του Κεραμεικού και ότι πλέον, ο συγκεκριμένος χώρος θα είναι το «λιμάνι» της για τα τέσσερα χρόνια που απομένουν μέχρι να βγει σε σύνταξη. Η κόρη πιο νευρώδης, τσαχπίνα και ατακαδόρα. Κάθε φορά που ερχότανε στο τραπέζι μας, είχε να πει και κάτι. Συμμετείχε σε ότι λέγαμε και αυτό μας έκανε να νοιώθουμε πιο ευπρόσδεκτοι. Και οι δύο πολύ κοινωνικές, αλλά με τον δικό τους, ξεχωριστό τρόπο. Το 4 που θα βάλω στην εξυπηρέτηση, πραγματικά το βάζω μέσα από την ψυχή μου.

Όταν καθίσαμε, γύρω στις 9:30 πρέπει να ήμασταν γύρω στις 3 ή 4 παρέες. Λίγο μετά, δεν είχε μείνει κενή καρέκλα αποδεικνύοντας ότι ο κόσμος έχει αγκαλιάσει αυτή προσπάθεια.
Με το που πήρα τον κατάλογο στα χέρια μου, ήταν μία άκρως ευχάριστη έκπληξη. Οι τιμές ήταν απολύτως λογικές και προσιτές. Μετά πρόσεξα ένα ένα τα πιάτα τους, που η περιγραφή τους ήταν τέτοια που πραγματικά μου δημιούργησε πρόβλημα. Δεν ήξερα ποιο πιάτο να διαλέξω γιατί ήταν αρκετά αυτά που τράβηξαν έντονα την προσοχή μου. Αν σε αυτό προσθέσεις ότι μας ανέφεραν και τρία ακόμα πιάτα ημέρας, αυτό κατέληξε σε πονοκέφαλο για εμένα!! Ευτυχώς ήμασταν 4 άτομα κι έτσι επιλέξαμε να διαλέξουμε όλοι μας διαφορετικές γεύσεις οπότε να δοκιμάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα.
Για αρχή ήρθε το λευκό κρασί χύμα που παραγγείλαμε, το οποίο ήταν αξιοπρεπέστατο, το ψωμί που ήταν ζυμωμένο από τους ίδιους κι ένα πιατάκι με ελιές.

Από ορεκτικά πήραμε:
• Τηγανιτές πατάτες που ήταν αρκετά διαφορετικές από αυτές που συνήθως μου έχουν σερβίρει. Ξεροψημένες, όπως μου αρέσει να είναι.
• Μία πράσινη σαλάτα με ζεστή μελιτζάνα. Μία πολύ πλούσια σαλάτα, με αρκετά και διαφορετικά λαχανικά, ανάμεσά τους και εσκαρόλ το οποίο λατρεύω. Στο πάνω μέρος της είχε ένα κομμάτι ψημένης, ζεστής μελιτζάνας καλυμμένης με τυρί η οποία έδενε απίστευτα με το υπόλοιπο πιάτο και γεύσεις.
• Αχνιστά μύδια, με μία λευκό και κακοδεμένο λευκό ζωμό. Δεν μπορώ να καταλάβω όσους παίρνουν από ένα τέτοιο πιάτο μόνο τα μύδια και αφήνουν απείραχτο τον ζωμό. Εκεί βρίσκεται όλη η νοστιμιά αυτού του πιάτου.
• Σα δικό μου πιάτο επέλεξα μοσχαρίσιο φιλέτο, καλυμμένο με πιπέρια. Ήρθε ψημένο όπως ακριβώς το ζήτησα, «ματωμένο» εσωτερικά και απίστευτα ζουμερό. Το συνόδευε με ρύζι μπασμάτι.

Από τα άλλα κυρίως πιάτα δοκίμασα:

• Φρικασέ που είχε όλα τα υλικά (αρνάκι και λαχανικά), ψιλοκομμένα. Το θεώρησα ένα πολύ νόστιμο και ιδιαίτερο πιάτο που αν το είχα επιλέξει για το κυρίως μου, θα έμενα απόλυτα ικανοποιημένος. Γενικά, το φρικασέ είναι ανάμεσα στα πολύ αγαπημένα μου πιάτα και ήταν η πρώτη φορά που το δοκίμασα και με καρωτάκι.
• Νιόκι (όχι πατάτας) με σολομό. Γενικά είμαι φανατικός φίλος της σαλμόνε, που κάπου εκεί παρέπεμπε αυτό το πιάτο. Επίσης ένα πιάτο που πολύ θα χαιρόμουν αν είχα επιλέξει σα κυρίως μου. Αν δεν θυμάμαι λάθος, ήταν ένα από τα έξτρα πιάτα ημέρας. Πάντως την επόμενη φορά που θα ξαναπάω, θα το παραγγείλω αν είναι ανάμεσα στις επιλογές που μου παρέχουν.

Και τα πρώτα και τα κυρίως που δοκίμασα ήταν όλα εξαιρετικά και πολύ προσεκτικά ετοιμασμένα, επιβεβαιώνοντάς μου ότι η φήμη που έχει η κα Χρύσα δεν είναι καθόλου μα καθόλου τυχαία.
Και μετά έφτασε η ώρα του γλυκού. Είχαμε ακούσει τα καλύτερα για το cheese cake με μέλι κι έτσι πήραμε δύο μερίδες. Προσθέσαμε κι ένα κομμάτι τάρτας σοκολάτας. Και τα δύο γλυκά ήταν εξαιρετικά, με αυτό του cheese cake να ξεχωρίζει. Σε αυτά ήρθε και πρόσθεσε η κα Χρύσα κι ένα κέρασμά της. Μας πρόσφερε – και πολύ την ευχαριστούμε γι αυτό- χαλβά συνοδευόμενο από μασκαρπόνε. Απ’ ότι μας είπε, ήταν η συνταγή κάποιου δικού της ανθρώπου –αν θυμάμαι καλά, της γιαγιάς της- την οποία εξέλιξε η ίδια στην σημερινή μορφή της.

Για να κλείσω, το βράδυ μας ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο κι αν θα έπρεπε να αναφέρω το high light της επίσκεψής μας, θα ήταν η παρουσία της κας Χρύσας με την επιβλητική ηρεμία της, μάρτυρα μιας βαθειάς πείρας στο αντικείμενό της (μαγειρική και φιλοξενία).
Επειδή πλέον έχω καταλήξει ότι για εμένα μεγαλύτερη σημασία έχει η εξυπηρέτηση, συμπεριφορά και αντιμετώπιση που λαμβάνω σε κάποιο χώρο (για εμένα έχει μεγαλύτερη σημασία και από τα πιάτα που θα δοκιμάσω), είναι ένα σημείο στο οποίο με κέρδισαν 100%.

Αν σε αυτό προσθέσω πως ό, τι κι αν δοκίμασα ήταν εξαιρετικό, νομίζω ότι βρήκα ένα μέρος που θα ήθελα να περάσω αρκετές στιγμές ακόμα.
Αν έχω να κάνω μία πρόταση για βελτίωσή τους, θα ήταν να βάλουν άλλες, πιο βολικές και άνετες καρέκλες στον εξωτερικό τους χώρο. Αυτό το λέω καλοπροαίρετα και μόνο, αν και ήταν ένα μικροπταισματάκι στον συνολικό αποτέλεσμα της βραδιάς.


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μοντέρνες ταβέρνες - Πετράλωνα, Αθήνα
Ιουν
21
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
-

Παλιό μαγαζί με σταθερή διαχρονική αξία στο πέρασμα των χρόνων. Και μόνο η φήμη που ακολουθεί αυτό το μαγαζί για χρόνια αποτελεί πολύ βασικό λόγο για να το επισκεφθεί κάποιος. Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει περιοχή. Αυτή την περίοδο βρίσκεται στα Πετράλωνα, μια περιοχή με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και χρώμα γειτονιάς παλιάς Αθήνας που σε ταξιδεύει πίσω δεκαετίες, στη γωνία Αιολέων και Καλλισθένους, κοντά στην πλατεία Μερκούρη.

Το μαγαζί της Χρύσας είναι αρκετά μικρό αλλά καινούριο, προσεγμένο στους τόνους του γκρι που παραπέμπει στο minimal, εναρμονιζόμενο με τις σύγχρονες τάσεις. Κομψό, φιλόξενο, απροσποίητο, καλόγουστο. Έξω στο πεζοδρόμιο έχει άλλα 3-4 τραπεζάκια, ό, τι καλύτερο τώρα που καλοκαιριάζει ή για όσους καπνίζουν καθώς στο εσωτερικό απαγορεύεται το κάπνισμα. Στον κυρίως χώρο που είναι ενιαίος υπάρχει μια μεγάλη μπάρα περισσότερο για διακόσμηση και το ταμείο ενώ η κουζίνα είναι στο υπόγειο. Στα συν ότι έχει διατηρήσει όλα τα παραδοσιακά στοιχεία του χώρου το οποίο μάλλον ήταν παλιό μαγαζί ή σπίτι το οποίο ανακαίνισε χωρίς όμως να πειράξει το «χρώμα» του. Απλό, αφαιρετικό και σικάτο, που θυμίζει μπιστρό στην ελληνική εκδοχή του με ωραία ατμόσφαιρα και χαμηλό φωτισμό. Είναι πραγματικά ένας μοναδικός συνδυασμός.

Η εξυπηρέτηση ήταν άψογη από την ίδια –έχω την εντύπωση– την ιδιοκτήτρια η οποία ήταν μοναδική οικοδέσποινα λες και σε υποδεχόταν στο σπίτι της και σου έκανε το τραπέζι. Ζεστή, προσιτή, με οικειότητα ως εκεί που πρέπει, περιποιητική σε όλα. Το μαγαζί δίνει γενικότερα την εντύπωση οικογενειακής επιχείρησης, αφού στην ουσία εργάζονται εκτός από την ίδια άλλα 2 ή 3 άτομα. Αυτό όμως καθόλου δε φάνηκε στην οργάνωση και το συντονισμό όσον αφορά στην ετοιμασία και το σερβίρισμα των πιάτων τα οποία ήρθαν κανονικά στο σωστό χρόνο και στη σωστή ώρα.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει σαλάτες, κρύα πιάτα και ζεστά πιάτα. Σε αυτά δε γίνεται διαχωρισμός σε ορεκτικά ή κυρίως. Επίσης έχει 2-3 ενδιαφέρουσες προτάσεις εκτός καταλόγου. Τα περισσότερα πιάτα είναι δημιουργική ελληνική κουζίνα και «πειραγμένα», άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο. Περιλαμβάνει και της σχάρας και μαγειρευτά. Από σαλάτες ξεχωρίζει αυτή με τις φακές και το γαύρο με άρωμα δυόσμου. Από κρεατικά καλύπτει όλα τα γούστα. Αξίζει να δοκιμάσετε το κότσι για 2 άτομα ή το κοντοσούβλι κοτόπουλο με φουρνιστές πιτούλες και τζατζίκι ανατρεπτικό χωρίς σκόρδο. Όλα τα πιάτα έρχονται πολύ προσεγμένα και με ωραία παρουσίαση-διακόσμηση.
Από μαγειρευτά οι σκιουφιχτές μακαρούνες με βασιλικό και ντομάτα, το αρνάκι φρικασέ, το κοκκινιστό μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας ή ο σολωμός με νιόκι και μπρικ νομίζω ότι αποτελούν εξαιρετικές επιλογές. Αν μάλιστα πάτε παρέα 3-4 ατόμων θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε τα καλύτερα πιάτα.

Από γλυκά δεν θα μείνετε καθόλου παραπονεμένοι. Έχει 3-4 προτάσεις, όλες ενδιαφέρουσες. Απ΄ ό, τι κατάλαβα είναι δικά της τα γλυκά. Τι να πρωτοδιαλέξει κανείς: τάρτα σοκολάτας, cheesecake με μέλι ή χαλβά σιμιγδαλένιο με μασκαρπόνε; Το δίλημμα είναι μεγάλο, γι’ αυτό και επανέρχεται η περίπτωση να πάει κανείς με όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα αν και το μαγαζί επειδή είναι μικρό δεν ενδείκνυται για μεγάλες παρέες πέραν των 4 ατόμων, παρά το γεγονός ότι τη βραδιά που το επισκέφτηκα υπήρχαν και τέτοιες.

Άφησα τελευταία το ορεκτικά αν και θα έπρεπε από αυτά να ξεκινήσω. Τηγανιτές πατάτες οπωσδήποτε γιατί είναι χορταστική μερίδα και είναι αληθινές πατάτες και σε όσους αρέσουν τα αχνιστά μύδια ή οι γαρίδες με ούζο και άνηθο μπορούν να κάνουν ενδιαφέροντες συνδυασμούς. Επίσης το χούμους με ταχίνι που συνοδεύεται από κρουτόν πίτας, σαν μπαστουνάκια και πασπαλισμένα από πάπρικα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση.
Ως προς το κρασί έχει λίγες επιλογές σε μπουκάλι και δικό της χύμα, αρκετά ικανοποιητικό που προσγειώνεται δροσερό στο τραπέζι, ενώ το νερό έρχεται σε κανάτα που ανανεώνεται συνέχεια, το ψωμί είναι μαύρο και οι ελίτσες έρχονται ως καλωσόρισμα στην αρχή.

Οι τιμές είναι προσιτές. Υπολογίστε μαζί με το κρασί από 22-25 ευρώ. Τα αξίζει ως γευστική εμπειρία καθώς όλα τα πιάτα ξεχειλίζουν από νοστιμιά, πρωτοτυπία και τολμηρές πινελιές!


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μοντέρνες ταβέρνες - Πετράλωνα, Αθήνα
Μαι
04
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
17-25

Το περασμένο Σάββατο 25 του Απρίλη πήγαμε με μια φίλη μου για δείπνο στη Χρύσα, στον νέο χώρο της, το ΧΡΥΣΑ-ΧΡΥΣΑ. Τόσο στην τηλεφωνική κράτηση το μεσημέρι όσο και στο λιτό και όμορφο εστιατόριο των Άνω Πετραλώνων το βράδυ, η εκ νέου συνάντησή μου με τη Χρύσα ήταν συγκινητική.

Η Χρύσα, Χρυσάνθη Πρωτόπαπα, η Μεγάλη Κυρία, ένας Θεσμός της εστίασής μας, έχει συμπληρώσει τρεις και πλέον δεκαετίες αφιερωμένες στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική της τέχνη.

Σεμνή, όπως πάντα, μας καλωσόρισε στον τρίτο αυτό χώρο της, όπως μας είπε.
Το 'Χρύσα' έγινε τώρα 'Χρύσα-Χρύσα', αφού προ μηνών γεννήθηκε η εγγονή της, που βέβαια φέρει το τιμημένο όνομα της Χρύσας, μιας γιαγιάς Χρυσής στην κυριολεξία...

Τη διόρθωσα όμως στο μέρτημά της, λέγοντάς της ότι αυτός είναι ο τέταρτος χώρος που εγώ τουλάχιστον την έχω επισκεφθεί, θαυμάζοντάς την.

Τη Χρύσα, πράγματι, τη θυμάμαι γύρω στο 1990 στο ΣΥΜΠΟΣΙΟ, το πανέμορφο εστιατόριο στον κήπο του νεοκλασικού κτιρίου της οδού Ερεχθείου, κάτω απ' το Ηρώδειο. Ήταν τότε η ψυχή του ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ και το δεξί χέρι του Βασίλη Παπαρούνα ο οποίος μετά τη Ράτκα και το Balthazar, το λειτούργησε εκεί από το 1987 ως το 2004, ενώ μετά ξαναγύρισε στα Ζαγοροχώρια του, όπου στα Άνω Πεδινά λειτουργεί ήδη τα 'Μονοπάτια' του, το τουριστικό του κατάλυμα. Τότε όμως, απ' το 1987 μέχρι το 1991, θαρρώ, η Χρύσα ήταν η Ψυχή του Συμποσίου και των ανυπέρβλητων γευστικών εμπειριών του. Ήταν η εποχή των νεανικών μου χρόνων, οπότε υπήρξα τακτικός θαμώνας και θαυμαστής τους, επισκεπτόμενος συχνά τον χώρο.

Μετά λοιπόν, καθώς τα χρόνια περνούν, η αυτοτελής πλέον Χρύσα (1) ανοίγει στα Πετράλωνα το καλαίσθητο εστιατόριό της στην οδό Δημοφώντος, για μια 15ετία, απ' το 1991-2006, σε μια απέριττη μονοκατοικία, όπου κυριαρχούσαν οι λευκές και γκρι αποχρώσεις. Τα γευστικά της εδέσματα την δικαιώνουν απόλυτα.

Η Χρύσα (2) μεταφέρεται αναβαθμισμένη στον Κεραμεικό, στην οδό Αρτεμισίου, απ' το 2007-2013, για την οποία υπάρχουν ήδη κριτικές στο ask4food.

Έτσι προχθές διαβήκαμε το κατώφλι της Χρύσας (3), στην Αιολέων 40 στα Άνω Πετράλωνα, όπου λειτουργεί από φέτος. Οι εντυπώσεις μας ήταν άριστες, το vfm 4 στα 4, αφού τώρα οι τιμές έχουν προσγειωθεί και είναι προσιτότατες για ό, τι μας προσφέρει. Έαν ένα ζευγάρι στον Κεραμεικό έτρωγε με 100€ περίπου, τώρα οι τιμές έχουν πέσει στο μισό, όχι όμως εις βάρος της ποιότητας!

Στον χώρο επικρατούν αποχρώσεις γκρι στους τοίχους, την κολόνα του γυμνού μπετόν, τις καρέκλες και τα τραπέζια (περίπου 10, για 50-60 άτομα συνολικά). Στα τραπέζια υπάρχουν μικρά βάζα με όμορφα λουλούδια, δείγμα της ευγενικής ψυχής της Μεγάλης Κυρίας... Η ίδια ανεβοκατεβαίνει απ' την κουζίνα και είναι εξυπηρετικότατη στους πελάτες, τόσο αυτή όσο και οι βοηθοί της. Αυτή η εμπειρία μας τη διαφοροποιεί από πολλούς άλλους γνωστούς σεφ, ορισμένοι των οποίων μάλιστα τυγχάνουν περιβόητοι σεφ δι' αλληλογραφίας, στην χώρα μας όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα!

Στο ψητό τώρα: Στην αρχή έφερε φίνο μαύρο ψωμί, ψημμένο στον φούρνο (1€).
Στη συνέχεια δοκιμάσσαμε τα εξής:

-Σαλάτα με μαρούλι-τοματίνια και φακές, εξαιρετική (6.50€).

-Απίθανο ζεστό χούμους με κριτσίνια-μπατόν σαλέ (5€).

-Αφράτους κολοκυθοκεφτέδες, με διόσμο-φέτα-πιπεριές (5.50€)

-Σουφιχτές μακαρούνες με σος βασιλικού-ντομάτας και φέτες λευκού τυριού (6€).

-Ριζότο με 7 γαρίδες, με άνιθο και ούζο και με ένα γευστιοκότατο βουναλάκι ρυζιού στη μέση (10€).

Ήπιαμε μπύρα ΦΙΞ (2.80€).

Κατόπιν μοιραστήκαμε το δικό της ΜΟΝΑΔΙΚΟ CHEESECAKE ME ΜΕΛΙ - ΑΠΟΛΥΤΟ MUST!! (5.50€). Πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει επίσης τάρτα σοκολάτας και σιμιγδαλένιος χαλβάς. Αυτά βέβαια για την επόμενη φορά!

Ο λογαριασμός, συνολικά 45€ με φιλοδώρημα για τα 2 άτομα, δεν αφήνουν ίσως περιθώρια για κέρασμα και σαφώς το συγχωρούμε στη Χρυσή Κυρία της ελληνικής εστίασης, την οποία ασφαλώς συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Σύντομα θα επαναλάβουμε τη μοναδική γευστική εμπειρία, που μέσα απ' τις δεκαετίες είναι συνυφασμένη με την εξέλιξη, την ωριμότητα και την πατίνα του χρόνου της ελληνικής κουζίνας από μία ΣΕΦ-ΘΕΣΜΌ! ΕΥΓΕ!!


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μοντέρνες ταβέρνες - Πετράλωνα, Αθήνα
Σεπ
21
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
-

Διαβάζοντας τις καλές κριτικές των φίλων εδώ ήθελα να δοκιμάσω τη μαγειρική της κ. Χρύσας, αν και τα Πετράλωνα δεν είναι κοντά μας ούτε κυκλοφορούμε εκεί για δουλειές ή βόλτες, κοινώς δε μας είναι θελκτικά για βρ. έξοδο...
Ήρθε όμως μια ωραιότατη ειδική βραδιά της Ομάδας Γαστρονομίας&Πολιτισμού που προσέφερε ένα μεγάλο δείγμα του μενού μαζί με κρασί λευκό-κόκκινο Μεγαπάνου (25€/άτομο) και δε χάσαμε την ευκαιρία!

Τετάρτη βράδυ πριν τις εκλογές και με προεκλογική συγκέντρωση στο Σύνταγμα (συν τον αγώνα Ολυμπιακού αργότερα) τα μποτιλιαρίσματα σ'όλη τη διαδρομή από ΒΠ ήταν ανελέητα, αλλά καταφέραμε και φτάσαμε με μόλις 5' καθυστέρηση (η μηχανή του καλού μου διέσχιζε περήφανα την αυτοκινητοθάλασσα) κι ενώ οι υπόλοιποι συνδαιτυμόνες άργησαν άλλα 20'-30'!

Η θέση με απογοήτευσε μπορώ να πω, ένα συνοικιακό μαγαζάκι σε στενάκι με πολυκατοικίες τριγύρω (με σκαλωσιές για επισκευές μάλιστα ακριβώς απέναντι) και τα υπόλοιπα ανερχόμενα εστιατόρια των Πετραλώνων κρυμμένα/σκορπισμένα σε άλλα στενάκια (δεν υπάρχει δηλ. έστω κάποια "περαντζάδα" που να ευνοεί τη βόλτα ή το εύκολο ψάξιμο για τραπέζι από το ένα στο άλλο εστιατόριο όταν δεν έχει προηγηθεί κράτηση). Τα 2-3 τραπέζια στο άχαρο πεζοδρόμιο δε μ'άρεσαν καθόλου, καλύτερο το εσωτερικό όπου και καθίσαμε!

Ο χώρος μέσα είναι γουστόζικα διακοσμημένος, όπως καλά περιγράφεται στις προηγ. κριτικές, αλλά το στρίμωγμα είναι μεγάλο! Το τραπεζάκι για 2 πνίγηκε εκατέρωθεν (η καρέκλα-κορυφή του διπλανού μας τραπεζιού ακουμπούσε κυριολεκτικά στο τραπέζι μας, κάθετα, με μηδενικό κενό, τραβούσα κάθε τόσο το μπουκάλι το νερό μην το ρίξει με τον αγκώνα του ο κύριος).

Το φαγητό αξίζει (μπράβο κ. Χρύσα! ) και η εξυπηρέτηση από τις 2 αεικίνητες κυρίες πολύ καλή (μικροκαθυστερήσεις στερούν το "άριστα", η αίθουσα ήταν γεμάτη), οπότε για όσους είναι κοντά είναι μια νόστιμη και vfm επιλογή!

Νερό έρχεται βρύσης, ψωμάκι ωραιότατο με ελίτσες, κι από κει και πέρα εμείς είχαμε στη μέση: την παντζαροσαλάτα με γιαούρτι και καρύδια (καλή), τη σαλάτα με φακές-πρασινάδες-γαύρο (τεράστια, νόστιμη και σωστά αρτυμένη), τα τραγανοτηγανισμένα καλαμαράκια με μπαλσάμικο και τσιπς κολοκυθάκι στην κορφή (εξαιρετικά), τις σιουφιχτές μακαρούνες με ντομάτα-βασιλικό και στην κορφή ξύγαλο (ωραίες). Για κυρίως είχαμε ψαρονέφρι ωγκρατέν (η γαλλική επιρροή) με πατάτες και λίγη πρασινη σαλάτα στο πλάι, πολύ καλομαγειρεμένο και γευστικό!

Τα γλυκά στη Χρύσα είναι χειροποίητα και φρεσκότατα, εμείς δοκιμάσαμε το ονειρεμένο τσιζ κέικ με μέλι (που κι ο άντρας μου που απεχθάνεται γενικά τα τσιζ κέικ έφαγε λίγο! ) και χαλβά με σφηνάκι μασκαρπόνε.

Ένα ζευγάρι δε χρειάζεται τόσα πολλά πιάτα βέβαια, ένα-δυο μπορούσαν και να λείπουν, άρα σε κανονική επίσκεψη και πάλι δε θα ξεπερνούσε τα 20-25€/άτομο ανάλογα με το κρασί φυσικά!


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μοντέρνες ταβέρνες - Πετράλωνα, Αθήνα
Σεπ
25
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Εκλογές 2015, Β' και τι άλλο να κάνεις μετά τη μεσημεριανή ψήφο από το να πας να τσιμπήσεις κάτι, κάνοντας παράλληλα προβλέψεις για τα αποτελέσματα.
Έιχαμε ακούσει για το Χρύσα Χρύσα απο καιρό αλλα δεν είχαμε καταφέρει να κλείσουμε τραπέζι.

Καθήσαμε μέσα, ο χώρος πολύ όμορφος και περιποιημένος αλλα μικρός. Είχε και έξω- στο πεζοδρόμιο δηλαδή- 4 περίπου τραπεζάκια αλλα ήταν κατειλημμένα.
Ήμασταν 2 άτομα και παραγγείλαμε: μια παντζαροσαλάτα με καρύδι νοστιμότατη και δροσερή, μια φέτα ψητή με κρούστα, μέλι και σουσάμι εξαιρετική, νιόκι με σολωμό και κρέμα γάλακτος καταπληκτικά και ένα μουσακά με αγκινάρα και καρότο, αρκετά καλό. Μείναμε απόλυτα ευχαριστημένοι απο το φαγητό. Ήπιαμε 2 μπύρες κα εν τέλει πληρώσαμε 38 ευρώ.

Το σέρβις ήταν λίγο αργό, δεδομένου ότι 2 κυρίες έπρεπε να εξυπηρετήσουν 8 τραπέζια μέσα και 4 έξω, αλλά το φαγητό πραγματικά σε αποζημίωνε. Ειδικά τα νιόκι μου άρεσαν πάρα πολύ. Οπωσδήποτε θα ξαναπάω για να δοκιμάσω και άλλα πιάτα από τον κατάλογο. Α, εκτός του καταλογου, έχει και πιάτα ημέρας (ο μουσακάς που πήραμε δεν ήταν στο κατάλογο αλλα μας τον ανέφερε ως πιάτο ημερας η κυρία που μας πήρε την παραγγελία).

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μοντέρνες ταβέρνες - Πετράλωνα, Αθήνα
Οκτ
03
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
1
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Από καιρό είχα κατά νου να επισκεφτώ τη Χρύσα-Χρύσα και η ευκαιρία δόθηκε τελικά ένα μεσημέρι Κυριακής, όπου δεν υπήρχε απολύτως καμία προθυμία για μαγείρεμα! Έτσι λοιπόν έγινε η κράτηση την ίδια μέρα και η παρέα τεσσάρων πεινασμένων κατευθύνθηκε προς τα Πετράλωνα.

Η πρώτη εντύπωση δεν με άφησε ενθουσιασμένη. Ο χώρος, παρότι είναι πολύ όμορφος, σε βιομηχανικό στιλ, με γκρι-άσπρες αποχρώσεις, μου φάνηκε ασφυκτικά μικρός. Ουσιαστικά υπάρχουν ορισμένα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, τα οποία όμως εμένα προσωπικά δε μου φάνηκαν βολικά, λόγω του στενού χώρου. Στο εσωτερικό του εστιατορίου, όπου και καθίσαμε, η κατάσταση δεν ήταν πολύ καλύτερα, καθώς τα τραπέζια ήταν πολύ κοντά μεταξύ τους και λόγω αυτής της εγγύτητας και του γεγονότος, ότι όλα τα τραπέζια ήταν γεμάτα, είχε υπερβολική βαβούρα. Ίσως θα ήταν προτιμότερο, να υπάρχουν λιγότερα τραπέζια, με μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους, άρα και άνεση και ατμόσφαιρα..

Ως προς την εξυπηρέτηση, δεν έμεινα επίσης με τις καλύτερες εντυπώσεις. Αντιλαμβάνομαι, ότι Κυριακή μεσημέρι είναι το peak, με πάρα πολύ κόσμο, όμως αυτό θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί. Υπήρχαν 2 γυναίκες στο service (η μία ήταν προφανώς η ευγενέστατη ιδιοκτήτρια), που προφανώς δεν επαρκούσαν. Το δικό μας τραπέζι ανέλαβε η νεότερη γυναίκα, όπου μάλλον είχε πελαγώσει λίγο με τη δουλειά, μάλλον δεν προλάβαινε τα πάντα. Αποτέλεσμα ήταν, να υπάρχει χαρακτηριστική καθυστέρηση σε όλα:

Το μενού μόνο ήρθε περίπου 20 λεπτά μετά την άφιξή μας κι αφού το είχαμε ήδη ζητήσει δις. Τα πρώτα ορεκτικά επίσης άργησαν αρκετά, αλλά οκ, είχαμε τουλάχιστον το ψωμί, να κατευνάζουμε την πείνα μας! Ακόμα και ο λογαριασμός άργησε να έρθει στο τραπέζι μας.. Προφανώς στις ώρες και μέρες αιχμής χρειάζεται είτε ένα ακόμα άτομο είτε καλύτερος συντονισμός.

Και φτάνω πλέον στο ζητούμενο, το φαγητό: Ο κατάλογος είναι αρκετά μικρός, αλλά εμένα έτσι μου αρέσει, όποτε δεν διαμαρτυρήθηκα καθόλου! Αφού ενημερωθήκαμε για τα 3 πιάτα ημέρας και 2 πιάτα που είχαν ήδη τελειώσει (δεκτό, γιατί πήγαμε κατά τις 4), παραγγείλαμε πιάτα στη μέση. Μια σαλάτα με ντάκο και μυζήθρα, την οποία όμως δεν τιμήσαμε, όχι γιατί δεν ήταν φρέσκα τα υλικά, αλλά είχε πολύ έντονη τη γεύση του δυόσμου (σε υπερθετικό βαθμό), μία αλοιφή (νομίζω τυροκαυτερή), νόστιμη και διαφορετική φάβα, πατατούλες τραγανές.

Επίσης δοκιμάσαμε κοντοσούβλι κοτόπουλο, το οποίο το βρήκα πεντανόστιμο, χοιρινό (που δεν δοκίμασα και δεν έχω άποψη) και μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας, που δυστυχώς δεν μας άρεσε καθόλου ο πουρές.

Συνολικά, είχα ομολογώ μεγαλύτερες προσδοκίες από το εστιατόριο, βασιζόμενη και σε ότι είχα διαβάσει. Πιστεύω πραγματικά, ότι μπορεί να ήταν μία άτυχη στιγμή, ότι κάτι δεν κόλλησε καλά εκείνη τη μέρα και η εμπειρία δεν μας άφησε ικανοποιημένους.

Νομίζω όμως, πως εν καιρώ θα του δώσω μία ακόμα ευκαιρία, να ξαναγνωριστούμε: -)


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μοντέρνες ταβέρνες - Πετράλωνα, Αθήνα
Μαι
26
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
-

Την Χρύσα την γνωρίζω πολλά χρόνια είτε ως ιδιοκτήκτρια του δικού της εστιατορίου είτε σαν μετρ σε άλλα εστιατόρια. Φίλοι έκλεισαν να φάμε εκεί την προηγούμενη εβδομάδα μετά από θέατρο.

Στα Πετράλωνα (αγαπημένη περιοχή της Χρύσας) ένας μικρός χώρος, με λίγα τραπεζάκια έξω. Καθήσαμε μέσα γιατί έκανε λίγη ψύχρα. Ο χώρος καλογουστος και ζεστός με σχετικά μικρά τραπέζια (μεζεδοπωλείο γάρ). Αν είναι χειμώνα και το εστιατόριο είναι γεμάτο, τα τραπέζια είναι σχετικά κοντά και πιθανόν αυτό να είναι πρόβλημα γιά κάποιους.

Η Χρύσα πανταχού παρούσα όπως πάντα.
Αποφασίσαμε να παραγγείλουμε διάφορα πιάτα και να τα μοιραστούμε γιά να δοκιμάσουμε τίς γεύσεις.

Πήραμε πράσινη σαλάτα με κριθαρομπουκιές, πατάτες τηγανιτές, φιλέτο με πιπέρια, νιόκι με σολομό, κολοκυθοκεφτέδες, καλαμάρι.

Από γλυκά πήραμε τον χαλβά (εξαίσιος) και άν θυμάμαι καλά brownies με παγωτό. Ηπιαμε house wine κόκκινο πολύ καλό.

Το φαγητό ήταν πολύ καλό, το σέρβις σωστό και φιλικό.
Πληρώσαμε συνολικά γιά 4 άτομα 75 ευρώ και φύγαμε πολύ ευχαριστημένοι τόσο από τις γεύσεις όσο και από τις τιμές.

Θα ξαναπάμε σίγουρα μάλλον το επόμενο φθινόπωρο γιατί τα λίγα τραπεζάκια έξω δεν νομίζω ότι θα προσφέρουν μια καλή εμπειρία το καλοκαίρι ανάμεσα στις πολυκατοικίες.


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μοντέρνες ταβέρνες - Πετράλωνα, Αθήνα
Ιουν
13
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
1
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
1
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
17-25

Κυριακή μεσημέρι επιλέξαμε τη Χρυσα για φαγητό, αφού εμπιστευτήκαμε τις διθυραμβικές κριτικές αυτού του ιστότοπου αλλά και του Κ της Καθημερινής.

Βρεθήκαμε σε ένα γωνιακό κατάστημα στα Πετράλωνα σχετικά μικρό, με μινιμαλ διακόσμηση (δηλαδή ανύπαρκτη) ευρύχωρα τραπέζια και κοινότυπες καρέκλες μεζεδοπωλειου, βαμμένο όλο στον ευχάριστο τόνο του σκούρου γκρίζου. Οδηγηθήκαμε σε ένα τραπέζι στο εσωτερικό του καταστήματος, το οποίο ήταν μεν άνετο για τρία άτομα, είχε όμως ένα μικρό μειονέκτημα: όταν γέμισε το μαγαζί δεν είχε το τραπέζι πρόσβαση στο σέρβις, αφού αποκλειστήκαμε από τους καθήμενους στα υπόλοιπα τραπέζια!

Μόνο δυο άτομα εξυπηρετούσαν πάνω από δώδεκα παρέες, καθώς το κατάστημα γέμισε γρήγορα, τόσο μέσα, όσο και στα τραπεζάκια που έβγαλε στο στενό πεζοδρόμιο. Μπορεί κανείς να φανταστεί πόση υπομονή και εφευρετικότητα χρειαζόταν το "αποκλεισμένο" μας τραπέζι για να τραβήξει την προσοχή του σέρβις!

Πριν σφίξει ο κλοιός των συνδαιτημόνων μας, παραγγείλαμε με επιτυχία μια σαλάτα με κριθαρομπουκιες, χουμους, πατάτες τηγανητές, κολοκυθοκεφτέδες και κότσι χοιρινό (διαφημισμένο ως πιάτο για δυο). Κατάλογο για κρασιά δεν είδαμε, θέλοντας όμως να κρατήσουμε χαμηλά το κόστος της εξόδου, μείναμε στο χύμα κρασί, το οποίο ήταν ελαφρύ και αδιάφορο. Τα πιάτα ημέρας, για τα οποία μας ενημέρωσε προφορικά η σερβιτόρα, δεν τα προτιμήσαμε, καθώς δεν ξέραμε τις τιμές τους (παίρνεις σολομό ή φιλέτο αν δεν ξέρεις τι κοστίζει, μέρες που είναι;)

Το μαγαζί στο μεταξύ γεμισε και η παραγγελία μας σπρώχτηκε, χάριν ευκολίας και με τη συναίνεση μας- δια του μπαρ, (στο οποίο είχαμε ευτυχώς πρόσβαση) προς το τραπέζι μας και αρχίσαμε να δοκιμάζουμε τις εκλεκτές δημιουργίες της κουζίνας που, σύμφωνα με τις κριτικές (ακόμη και το βιογραφικό με τις περγαμηνές της ιδιοκτήτριας διάβασα σε κάποια κριτική) περίμενα να δικαιώσει την εντύπωση του θρύλου της ελληνικής γαστρονομίας που μου είχε δημιουργηθεί.

Ίσως οι ανωτέρω κριτικές έθεσαν υψηλά τον πήχη για όσα δοκίμασα, όμως όλα ήταν το πολύ ικανοποιητικά, σε καμία περίπτωση όμως εξαιρετικά. Η σαλάτα είχε 4 ίχνη από κρεμωδες τυρί πάνω στις 4 κριθαρομπουκιες του Τσατσαρωνάκη - ή κάποιου συγγενή του- αλλά ήταν σωστά ντρεσαρισμενη με μια σάλτσα βασιλικού, οι κολοκυθοκεφτέδες - 4 μπαλάκια μεγέθους μπάλας του πινγκ-πονγκ -νόστιμοι μεν, με φέτα και μυρωδικά, κυνηγιοντουσαν όμως στο μικρό πιάτο γύρω από ένα μπωλακι αγνωστου ταυτότητας κοκκινωπό και αχρείαστο ντρεσινγκ για 5,5 ευρώ, το χουμους συνοδευόταν από τραγανές κομμένες πιτουλες, ήταν όμως αγευστο χοντροτριμμένο ρεβύθι που είχε μείνει κάμποση ώρα σπατουλαρισμενο πάνω στο πιατάκι του, όπως έδειχνε ο αποχρωματισμός του στις άκρες.

.... Και το κότσι, το μαριναρισμένο κλπ κλπ, ηταν κατώτερο των προσδοκιών συνοικιακής μπυραρίας, περιβαλλόταν από ένα παχύ στρώμα μαλακού λιπους και δέρματος και σερβιριζοταν σε λιμνούλα γλυκερης σαλτσουλας τύπου μπάρμπεκιου, ενώ οι συνοδευτικές του (4 πάλι, τι αριθμός είναι αυτός) πατατούλες ψητές στο φούρνο με δεντρολίβανο και πιπέρι ήταν πολύ γευστικές. Αν είχαν έρθει και φρεσκοψημένες και όχι ξαναζεσταμενες και λιπαρές θα τις χαρακτήριζα εξαιρετικές.

Επιδόρπιο δυστυχώς δε δοκιμάσαμε, καθώς η προσπάθεια μας να "μαγνητισουμε" το σέρβις απέβει άκαρπη και επικεντρωθήκαμε στο λογαριασμό, ο οποίος ηρθε επίσης καθυστερημένος, μετά από αρκετή αυτοσυγκέντρωση, νοηματική, σήματα για αεροπλάνα κλπ (και λανθασμένος, αλλά πλέον δεν είχαμε άλλες "μαγνητικές" δυνάμεις να παλέψουμε για την προσοχή τους, πήραμε τη λάθος απόδειξη, πληρώσαμε το σωστό ποσό και αποχωρήσαμε... )

Σαν συμπέρασμα, θα έλεγα ότι κυριότερο μειονέκτημα του Χρυσα Χρυσα ΔΕΝ είναι ότι δε δικαιώνει τις υψηλές προσδοκίες που η φήμη της ιδιοκτήτριας του δημιουργεί, αλλά ότι απέτυχε να με κάνει, ως πελάτη, να περάσω όμορφα μια Κυριακή μεσημέρι. Ούτε μουσική, ούτε ιδιαίτερος χώρος, ούτε άνετη πρόσβαση στο τραπέζι, ούτε προσοχή από το σέρβις, ούτε ιδιαίτερες γεύσεις, ούτε κανενός είδους κέρασμα, μόνο συνωστισμός και άγχος. Έφυγα με ένταση και εκνευρισμό, όχι με τη γλυκιά νοσταλγία "γιατί να τελειώσει αυτή η όμορφη μέρα"! Λυπάμαι, γιατί εμπιστεύτηκα το χρόνο μου -και το προσεκτικό πια πορτοφολι μου- σε ένα γκρίζο χώρο και ανθρωπους οι οποίοι -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν το αξίζουν.

Και δεύτερο συμπέρασμα, όπου ακούς πολλά κεράσια...


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μοντέρνες ταβέρνες - Πετράλωνα, Αθήνα
Μαι
11
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
17-25

Με μεγάλη χαρά μάθαμε πως η Χρύσα ξανάνοιξε την υπέροχη κουζίνα της σε νέο χώρο!! Οι γεύσεις παραμένουν γευστικότατες και οι τιμες πόλυ προσιτες!!
Ξεχωρίσαμε την σαλάτα με την μελιτζάνα,

Το μυλοκοπι, το κατσικάκι, τα νιοκι, τις σαρδέλες και τον εξαιρετικό χαλβά και το cheesecake με μέλι!! Ανυπομονούμε να ξαναπάμε για το υπέροχο φαγητό και την ζέστη περιποίηση της Χρύσας και του προσωπικού της!