ΠΑΡΑΣΙΑ

Ελληνική κουζίνα

  Ελευθερίου Βενιζέλου 62, Νέα Ερυθραία [Χάρτης]
  210 8002682

Ώρες λειτουργίας:
12:00(Μεσημέρι) - 07:00 (Πρωί)


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Ν. Ερυθραία, Αθήνα
Δεκ
09
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
-

"Παρασιά" σημαίνει εστία, τζάκι, χώρος για μαγείρεμα και θέρμανση στο σπίτι. Η Παρασιά έχει αυθεντική κλασική ελληνική και επομένως παραδοσιακή κουζίνα χωρίς δημιουργικές ή γκουρμέ προεκτάσεις. Θα τολμούσα να πω ότι είναι και μαμαδίστικη επίσης. Βρίσκεται πάνω στη λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου, προέκταση και συνέχεια της Κηφίσιας, μετά τα φανάρια της Νέας Ερυθραίας προς Δροσιά, δεξιά.

Βρέθηκα τελείωςαπρογραμμάτιστα ένα μεσημεροαπόγευμα Σαββάτου. Το εσωτερικό του μαγαζιού είναι πολύ ατμοσφαιρικό και όμορφο. Αποπνέει με το πού μπαίνεις μια ζεστασιά, μια θαλπωρή. Δεν θέλεις να φύγεις. Θα μπορούσα να πω ότι είναι και αρκετά ρομαντικό το περιβάλλον, χωρίς έντονο φωτισμό. Το σκηνικό συμπληρώνει η ελληνική μουσική με ωραία ακούσματα, κλασικά ελληνικά τραγούδια που όλοι αγαπάμε. Από την αρχή λοιπόν το μαγαζί σε προδιαθέτει πολύ θετικά. Το θετικό είναι ότι δεν σε απογοητεύει στη συνέχεια αλλά επιβεβαιώνει την αρχική θετική διάθεση.

Η εξυπηρέτηση είναι άψογη, συντονισμένη και άριστα οργανωμένη. Άλλη κοπέλα στην υποδοχή, σε τοποθετεί σε τραπέζι και είναι πρόθυμη να σου φέρει κατάλογο και να σε κατατοπίσει σχετικά. Οι σερβιτόροι που παίρνουν παραγγελία και εν συνεχεία σερβίρουν ήταν επίσης άψογοι επαγγελματίες.

Ο κατάλογος είναι ικανοποητικός και προσφέρει ποικιλία κλασικών ελληνικών γεύσεων με αρκετά παραδοσιακά προϊόντα από διάφορες περιοχές της ελληνικής γης να διανθίζουν το μενού. Έχει αρκετά ικανοποιητική ποικιλία σε ορεκτικά ζεστά και κρύα, σαλάτες και φυσικά κυρίως πιάτα, τόσο της ώρας όσο και μαγειρευτά. Αυτά τα τελευταία θεωρώ πως είναι δυνατό χαρτί του μαγαζιού.

Στην αρχή έρχεται στο τραπέζι ως καλωσόρισμα ελίτσες και λαδάκι. Αυτό συνδυάζεται ανεπανάληπτα με το ψημένο στα κάρβουνα ψωμάκι που καταφτάνει λίγο μετά. Είναι όλα τα λεφτά! Παραδοσιακό, ελληνικό, αξεπέραστο.

Στα του φαγητού επιλέξαμε από τον κατάλογο και δοκιμάσαμε τα εξής:

-σαλάτα με κάππαρη, ξινομυτζήθρα, ντομάτα, πιπεριά η οποία ήταν δροσερή, φρεσκότατη, χορταστική και με ωραία παρουσίαση

-μοσχαράκι κοκκινιστό με ρύζι (με δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε πατάτες τηγανητές ή μακαρόνια, επίσης), εξαιρετικό, έλιωνε στο στόμα και ήταν πεντανόστιμο

-μπιφτέκια γαλοπούλας με ψητά λαχανικά, επίσης σωστά ψημένα και ζουμερά και νόστιμα. Τα ψητά λαχανικά συμπλήρωναν ωραιότατα το πιάτο.

-εμφιαλωμένο νερό

Στο τέλος μαζί με το λογαριασμό μάς ήρθε μια θεϊκή πορτοκαλόπιτα, σπιτική, αυθνετική, χειροποίητη, φρεσκότατη και πεντανόστιμη ως κέρασμα για να γλυκάνει τα 27 ευρώ που πληρώσαμε για όλα τα παραπάνω. Είναι νομίζω ελαφρώς τσιμπημένα αλλά το αξίζει. Το μαγαζί είναι μεσημέρι-βράδυ ανοιχτό σε πολύ κεντρικό σημείο και είναι μια αξιοπρεπής επιλογή.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Ν. Ερυθραία, Αθήνα
Νοε
07
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Ο προσανατολισμός ξαναλλάζει λοιπόν, γιατί οι ιδέες είναι πολλές και βομβαρδίζουν καθημερινώς το μυαλουδάκι μου. Μια ιδέα, είναι να κάνουμε κάποιες επισκέψεις σε μαγαζιά που είναι λίγο ή και καθόλου προβεβλημένα, με σκοπό να αναδείξουμε όσα αξίζουν της προσοχής των απανταχού καλοφαγάδων και να δοθεί μια ευκαιρία δοκιμής, σε κάτι λιγότερο γνωστό.

Παρασιά, εστία πυράς, ο χώρος της θέρμανσης και του μαγειρέματος μέσα στο σπίτι, ή αλλιώς ό, τι αντιπροσώπευε η αρχαία θεά Εστία, δηλ. την οικογενειακή ζωή γύρω από το τραπέζι και το φαγητό.
Η Παρασιά, εστιατόριο αυθεντικής κρητικής κουζίνας, αδερφάκι του εστιατορίου Κουζουλός στο Κολωνάκι ( από τέτοια κουζουλάδα, εμείς οι σύντεκνοι κουβαλάμε ευτυχώς αρκετή... ), με πολλές από τις πρώτες ύλες να έρχονται κατευθείαν από την λεβεντογέννα Κρήτη και σταμπαρισμένο από εμένα εδώ και μήνες.

Η επίσκεψή μας έγινε Παρασκευή βράδυ, 28η Οκτωβρίου, ώρα 10, χωρίς ρεζερβέ, και είπα να το ρισκάρω. Ανεβαίνοντας την Κηφισίας και πιάνοντας Βενιζέλου, μετά από γνωστό βενζινάδικο, θα το βρείτε εύκολα στο δεξί σας χέρι. Παρκάρισμα σε παρακείμενο στενό, ευκολάκι.

Δύο είναι τα πράγματα που με εντυπωσίασαν και με σκλάβωσαν. Ο χώρος και το σέρβις. Αναφορικά με το χώρο, είναι αυτό που εγώ ορίζω ως προσεγμένη σικ πολυτέλεια, επιμελημένος στην πιο μικρή λεπτομέρεια χωρίς να σε πνίγει, πεντακάθαρος, ζεστός, άνετος για ιδιωτικές στιγμές, χάρμα οφθαλμών και αισθήσεων όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα.

Κυριαρχεί το ξύλο, δεμένο με ένα γλυκό λαδί χρώμα, κεριά σε όλα τα τραπέζια, όμορφα κάδρα με διάφορες φωτό και με αποφθέγματα του Ν. Καζαντζάκη, μεγάλα φωτιστικά δαπέδου που σε κάνουν να νιώθεις πως είσαι στο σπίτι σου, ένας τεράστιος ρετρό καθρέφτης, ένα εντυπωσιακό φωτιστικό οροφής και άλλες μικρές πινελιές που το κάνουν ένα κουκλάκι πραγματικό. Επίσης πολλές γλάστρες με γιρλάντες φωτάκια στον εξωτερικό κλειστό χώρο, του δίνουν αυτό τον παιχνιδιάρικο τόνο των εορτών, που όλοι αγαπάμε.

Οι χώροι είναι σαφώς διαχωρισμένοι, εμείς ζητήσαμε τραπέζι στους μη καπνίζοντες, στο μέσα χώρο που είναι και ο ομορφότερος, και ενώ στον μπροστινό χώρο υπήρχαν μεγάλες παρέες καπνιζόντων, δεν νιώσαμε καμία δυσφορία ή ενόχληση. Επίσης ενώ ήμασταν 2 και κατευθυνθήκαμε σε 2άρι τραπέζι, μας ανακατεύθυναν σε 4άρι τραπέζι, για να είμαστε πιο άνετα. Το χαμόγελο και η ευγένεια, τόσο από την υπεύθυνη, όσο και από τα παιδιά στο σέρβις δεν μας έλειψε καθόλου όλη τη βραδιά.

Οι γεύσεις τους είναι εστιασμένες στην κρητική κουζίνα, με μοντέρνες πινελιές, και μελετώντας το μενού, βρήκα στοιχεία που μου θύμισαν νοσταλγικά πολλά αντίστοιχα μαγαζιά στο Ηράκλειο, που μου έχει λείψει πολύ. Η δομή του είναι ορεκτικά, σαλάτες, ζυμαρικά και κρεατικά. Έχει βεβαίως κλασικά πιάτα που συναντάς και αλλού.
Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά κρητικά που είδα, ανάμεσα σε άλλα, είναι χοχλιούς μπουμπουριστούς, απάκι τηγανιά, αυγά με στάκα και πατάτες, χειροποίητα ντολμαδάκια με γιαούρτι, συκώτι Σαβόρε, Ηρακλειώτικη σαρικόπιτα, πίτα Σφακιανή, γαμοπίλαφο με ζυγούρι, καρμπονάρα με σκιουφικτά, απάκι και ανθότυρο κ. ά.
Επίσης είδα και πιάτα ημέρας σε ένα πινακάκι. Οι λογαριασμοί μου λοιπόν θα μείνουν ανοιχτοί αναγκαστικά, για αρκετές ακόμη επισκέψεις!!

Όντας σκασμένοι από το μεσημεριανό φαγητό, κινηθήκαμε στη λογική σαλάτα - ορεκτικό - κυρίως, για να μην αφήσουμε εκεί τα κοκκαλάκια μας, αλλά η επιλογή ήταν εντελώς δύσκολη, και το φαγητό παραπάνω από ό, τι προβλέψαμε.

- Το καλωσόρισμα της αρχής ήταν ψωμί με λαδορίγανη, ψημένο, με συνοδευτικό μπωλ ελίτσες ( ελιδάκια τις λέμε στην Κρήτη! ) κι ένα ακόμη μπώλ με ελαιόλαδο εξαιρετικό με ρίγανη, Κρητικό υποθέτω. Ωστόσο, αυτό όπως το ακούτε, έχει χρέωση 3 ευρώ ( 2 χ 1,50 το άτομο, άαααουτς.... ). Θα γκρίνιαζα, αλλά το κατάπια και στο τέλος ήρθε το πράγμα και ισορρόπησε.

- Επίσης νερό εμφιαλωμένο 1 lt, στο 1,50 ευρώ. Ντράπηκα να πω την αλήθεια μου να το επιστρέψω, και δεν είδα πουθενά στα άλλα τραπέζια κανάτα. Άρα με το καλησπέρα σας, 5 ευρουλάκια το εφάπαξ.

- Σαλάτα οφτή ( 8,50 ευρώ ), με οφτή πατάτα ( ψητή με τη φλούδα της, σε κομμάτια ), ντοματίνια, αγγουράκι, ραπανάκια, κρεμμυδάκι, πιπεριά, κάπαρη, λιαστή ντομάτα, σπασμένα κρητικά παξιμαδάκια, ξινομυζήθρα, ρίγανη, βραστό αυγό, ελιές ξιδάτες και φυσικά αγνό ελαιόλαδο. Υπερπαραγωγή. Τεράστια ποσότητα για 2 άτομα, νόστιμη, καθαρά μεσογειακή γεύση, φρέσκα όλα τα υλικά και όλα συνδυάζονταν μεταξύ τους ωραία. Φαγώθηκε όλη.

- Ομελέτα - σφουγγάτο, με πατάτες, κολοκυθάκια και επιλογή από κρητικό ξιδάτο λουκάνικο ή απάκι. Επιλέξαμε με λουκάνικο, αλλά είμαι παραπάνω από σίγουρη ότι γεύτηκα και απάκι μέσα. Ήρθε μια τεράστια ομελέτα, μισό δάχτυλο πάχος, και στο τέλος έμεινε κι ένα μικρό κομμάτι αφού δεν την καταφέραμε. Ήταν πολύ νόστιμη, ωστόσο λίγο τυράκι τριμμένο και λιωμένο μέσα νομίζω θα την απογείωνε. Αλλά ήταν πολύ καλή ούτως ή άλλως. ( τιμή καταλόγου 7,50 ευρώ, στην απόδειξη χρεώθηκε 7 ευρώ όπως βλέπω τώρα ).

- Για το κυρίως, εγώ βλεφάριασα με λαγνεία το ψαρονέφρι με μανιτάρια και σάλτσα ημίγλυκου κρασιού, αλλά έμεινα με τη γλύκα, καθώς ο συνδαιτυμόνας κόλλησε στην κλασικούρα, για μια ακόμη φορά... Κι έτσι, πήραμε τα μπριζολάκια. Ήρθε μια μερίδα με 3 χοιρινά μπριζολάκια, άνευ οστού, μετρίου μεγέθους, με τηγανιτή πατάτα, φρέσκια και χοντροκομμένη ( είπαμε... όπως Κρήτη... ).
Σαν ποσότητα δεν την λες vfm, έχω συναντήσει και πιο μεγάλες. Σαν γεύση την λες μμμμ.... ( μουγκρητό... ). Καμία σχέση με τα σαβουρομπριζολάκια του γνωστού Μελισσιώτη, ονόματα δεν λέμε... Το κρέας αφρός, καλοψημένο, νοστιμότατο, αλλά στα γερά πηρούνια, ίσως φανεί φτωχική η μερίδα. Για μας πάντως ήταν μια χαρά. ( 9,50 ευρώ ).

- Στο ρακόμελο φυσικά, πέρασε το δικό μου, καθότι η βραδιά ήταν κρύα και το ζητούσε. Αρχικά λοιπόν, πήραμε 125 ml, όπου έρχεται στο τραπέζι ΚΑΥΤΟ το ρακόμελο μέσα στο μπρίκι του, μαζί με τα σφηνοπότηρα. Και, ω θεοί, τί ρακόμελο ήταν αυτό... Θέλω να πω, πως άφθονες ποσότητες ρακής υπάρχουν στο σπίτι μου, και άφθονα ρακόμελα φτιάχνω και καταναλώνω όλο το χειμώνα ( είναι φάρμακο, αυτή τη δικαιολογία έχω για άλλοθι ), αλλά, τόσο αρωματικό και δυνατό χωρίς να βαράει, δεν νομίζω να έχω ξαναπιεί. Νέκταρ χωρίς υπερβολή. ( τιμή 5 ευρώ και χαλάλι του ).

Όλα ωραία μέχρι εδώ. Μπορούν να γίνουν και καλύτερα; Από ότι φάνηκε μπορούν. Σε μια πολύ συγκεκριμένη παράκληση - επιθυμία που είχα, η ανταπόκριση της υπεύθυνης ήταν άμεση και θετικότατη, καθώς ζήτησα κάτι που θεωρητικά απαγορεύεται και μου το επέτρεψε και την ευχαριστώ γι'αυτό.

Επιπλέον, όσοι έχετε εμπειρία της κρητικής γαστροφιλοξενίας, θα γνωρίζετε τα κεράσματα των Κρητικών. Εδώ λοιπόν, έκλεισα τα μάτια και ταξίδεψα νοερά.
Μετά το μάζεμα του τραπεζιού και πριν ζητήσουμε λογαριασμό, μας ρώτησαν αν θα επιθυμούσαμε να μας κεράσουν κάτι ( στην Κρήτη, όχι δεν λες ΠΟΤΕ, όσο και να έχεις φάει ή πιει, είναι προσβολή ).

Και προσγειώνεται λοιπόν στο τραπέζι μας, ένας δίσκος με 2 γλυκά, σοκολατόπιτα αφράτη και ζουμερή, ένα τέλειο εκμέκ με σιροπιασμένο τσουρέκι και σαντιγύ, άλλο πιάτο με ένα μήλο υπέροχο σε γεύση, κομμένο σε χοντρές ροδέλες με ζάχαρη και κανέλλα, και ένα ακόμη μπρίκι με ρακόμελο και καθαρά σφηνοπότηρα. Νομίζω δε χρειάζεται να πω κάτι άλλο. Το όποιο "τσίμπημα" για το 5ευρο της αρχής, πνίγηκε γλυκά μέσα στο μπρίκι με το ρακόμελο και στα γλυκάκια.

Ανακεφαλαίωση. Η Παρασιά είναι ένα αξιολογότατο εστιατόριο, για ψαγμένους κρητικούς κι όχι μόνο ουρανίσκους, στην κάπως ακριβούτσικη αλλά όχι απαγορευτική κατηγορία, στο οποίο είναι προφανές πως θα ξαναπάω να δοκιμάσω αυτά που βλεφάριασα.

Λογαριασμός με νόμιμη απόδειξη στα 34,50 ευρώ. Μείναμε απόλυτα ευχαριστημένοι. Οι άνθρωποι το έχουν το πακέτο, είναι επαγγελματίες σε όλα, χωρίς να είναι δήθεν, το φαγητό τους μας άρεσε, οι λεπτομέρειες μας σκλάβωσαν και τελωσπάντων... για μια ωραία έξοδο στα βόρεια, από εμένα παίρνει ψήφο αμέριστης εμπιστοσύνης.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Ν. Ερυθραία, Αθήνα
Ιαν
05
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Πρωτοεπισκεφθηκαμε την Παρασια το καλοκαιρι σχεδον στο ξεκινημα της. Μας καλοδεχτηκαν με δροσερη ρακη και ελιτσες. Δοκιμασαμε ξυδατο λουκανικο, μπουμπουριστους χοχλιους, γραβιερα με μελι. Ηταν ολα νοστιμα, ευπαρουσιαστα και σε κανονικες μεριδες. Η ατμοσφαιρα φιλικη σχεδον οικογενειακη. Στο τελος μας κερασαν σοκολατοπιτα και πορτοκαλοπιτα σπιτικη.

Εκτοτε πηγαμε και με φιλους πολλες φορες. Δοκιμασαμε κι αλλες κρητικες νοστιμιες οπως τα σκιουφιχτα, η ομελετα με απακι, η σαλατα με σταμναγκαθι. Το γεμιστο μπιφτεκι παιρνει αριστα. Εχει και λαδερα οπως μουσακα και γεμιστα. Ο μουσακας ειναι πολυ καλος.

Οσον αφορα τον χωρο, ειναι φωτεινος ευχαριστος χωρις οσμες και καπνο, αλλα θα μπορουσε να επιμεληθει καποιος της διακοσμησης. Μουσικη ακουγεται σε καλη ενταση(Χαρουλης, Μητροπανος κτλ).

Τελικα το μυστικο τους ειναι οτι ειναι οικογενειακη επιχειρηση κι αυτο βγαινει στην ατμοσφαιρα. Οι τιμες ειναι προσιτες και αντιστοιχες με τα ορεκτικα η τα κυρια πιατα.

Μακαρι να συνεχισουν ετσι.