Loader

Περιγραφή

Μαγειρευτό φαγητό.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

20 Ιαν 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Η Αρχόντισσα είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από αριστοκράτισσα. Σε μια ιστορική περιοχή όπου από πολύ παλιά συνυπάρχει ένα πανεπιστήμιο με τον πιο διάσημο δρόμο αγοραίου έρωτα, και σε μια οδό όπου βρίσκεται ένας από τους πιο παλιούς κινηματογράφους, ένα παραδοσιακό μαγειρείο μόνο άσχετο δε φαντάζει.

Ο χώρος είναι ακριβώς αυτό που περιμένεις να βρεις, τραπεζάκια στοιχισμένα μπροστά από τα θερμαινόμενα δοχεία με τα μαγειρευτά ημέρας. Φυσικά το τσιγάρο επιτρέπεται, αφού μπήκαμε σε χρονοδίνη. Η καθαριότητα όμως είναι η μισή αρχοντιά και σε αυτό τον τομέα το μαγαζί αριστεύει και τιμάει το όνομα του.

Τα πιάτα αλλάζουν κάθε μέρα, πολύ έξυπνο αυτό, άλλωστε έχει πελάτες εργένηδες που θα έρθουν να φάνε μόνοι τους στην ησυχία τους, απομεινάρια μιας άλλης εποχής όπου δεν ήταν απαραίτητο να έχεις παρέα για να πας να φας έξω σαν άνθρωπος. Έξω μεν, σπιτικό φαγητό δε.

Τι ζητήσαμε και μας σερβιρίστηκε σχεδόν αμέσως και με τη σειρά που προφανώς βγήκαν από τη κουζίνα ?
- Παστίτσιο. Μεγάλη μερίδα και νοστιμότατο.
- Πολίτικη Σαλάτα. Καρότο, λάχανο και πιπεριά. Απλό και σωστό.
- Μοσχαρόσουπα με λαχανικά. Λίγο σκληρό το κρέας αλλά καλής ποιότητας.
- Τυροκαυτερή. Έκτακτη και σίγουρα όχι ετοιματζίδικη.
- Πατάτες τηγανητές πραγματικά φρέσκες και πραγματικά στο χέρι κομμένες.
- Μοσχαρίσιο μπιφτέκι με πουρέ. Θα σταθώ στον πουρέ, ήταν απολαυστικός και είναι ένα συνοδευτικό από το οποίο μπορείς να κρίνεις το μεράκι του μάγειρα.

Το πρώτο ψωμάκι που μας έφεραν ήταν μπαγιάτικο, το δεύτερο φρέσκο! Εντελώς κουλό αυτό, θυμίζει την τακτική FIFO, first in first out δηλαδή, διώχνουμε τα υλικά με τη σειρά που τα έχουμε πάρει.

Πληρώσαμε μαζί με το κρασάκι μας (το δεύτερο καραφάκι μας το κέρασαν) μόλις 35 ευρώ. Τι γέυση μας έμεινε συνολικά ?

Το ευχαριστηθήκαμε δε λέω. Μας εξυπηρέτησαν άψογα και στην ώρα τους, χωρίς περιττά σχόλια και ψεύτικα χαμόγελα. Φάγαμε όμως συνταγές του περασμένου αιώνα. Φάγαμε σε ένα μέρος που θα κάλυπτε καθαρά τη βιολογική μας ανάγκη για τροφή αν μέναμε εκεί δίπλα, αν θέλαμε κάπου να τρώμε κάθε μέρα κάτι που θα μπορούσαμε να φτιάξουμε σπίτι μας (αν ξέραμε και αν δε βαριόμασταν), σε ένα καθαρό περιβάλλον με μουσικούλα ελληνική και φιλόξενη.

Φάγαμε δηλαδή σε ένα μαγειρείο μιας άλλης εποχής, από δική μας επιλογή, για να δούμε πως ήταν το χθες. Όμορφο, αλλά την επόμενη φορά θα προτιμήσουμε το σήμερα ή το αύριο.

11 Μαι 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
1-9

Προχθές μεσημέρι Παρασκευής 6/5, σε πείσμα της γενικής απεργίας, συμπεριλαμβανομένων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, περπάτησα από τα Ιλίσια μέχρι την Κυψέλη, για να φάω στην ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ (Α), της οποίας την ύπαρξη πληροφορήθηκα κι εγώ από την περσινή διθυραμβική κριτική του φίλου χρήστη ΙΩΓΙΑΝΝΗ. Περνώντας μέσα απ’ το Κολωνάκι και τα Εξάρχεια, έκανα συνολικά 50 λεπτά, για μια διαδρομή τουλάχιστον 5-5.50 χιλιομέτρων, ενώ μετά το φαγητό, έχοντας γεμάτο στομάχι, προτίμησα να επιστρέψω με ταξί. Έτσι, το εκλεκτό φαγητό που θα σας περιγράψω, από 8 € λογαριασμό, μου στοίχισε συνολικά 15 €, αλλά άξιζε τον κόπο η όλη εμπειρία και η γυμναστική!

Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ είναι ένα όνομα όχι τυχαίο, αφού προσδιορίζει την αρχοντιά της παλιάς Κυψέλης, όπως την έζησα κάποτε και τη σκιαγράφησα στις κριτικές μου για τις ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ & ΤΟΝ ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΟ ΤΗΣ ΦΩΚΙΩΝΟΣ ΝΕΓΡΗ!. Κριτικές που συμπλήρωσε και σχολίασε ο φίλος χρήστης Τρώγων, όπως άλλωστε το έκανε και στο BELLE AMIE με όσα μας θύμισε για τον Μπιθικώτση.

Ο ΙΩΓΙΑΝΝΗΣ μας εισήγαγε πλήρως στη φύση του συγκεκριμένου μαγαζιού, αλλά εγώ, κατά πάγια συνήθειά μου, θα επιχειρήσω να συμπληρώσω εδώ, μεταξύ άλλων, την ιστορία του χώρου και των ανθρώπων του.

Η Α, λοιπόν, μου είπαν πως άνοιξε τον Μάρτη του 2015. Όμως αυτό είναι η μισή αλήθεια. Η ουσία είναι ότι ξανάνοιξε πέρσι την άνοιξη, αφού 2 χρόνια νωρίτερα είχε κατεβάσει ρολά. Λειτουργούσε για 41 χρόνια, απ’ το 1972 ίσαμε το 2013, υπό άλλη Διεύθυνση, στο ίδιο ακριβώς σημείο (περίπου στη γωνία Κοδριγκτώνος και Γ’ Σεπτεμβρίου) και με το ίδιο αυτό αρχοντικό όνομα!! Οι δυο σημερινοί ιδιοκτήτες, δυο νέα παιδιά, ο Βασίλης και ο Σταύρος, με καταγωγή από την Κύμη, που μεγάλωσαν στη Χαλκίδα και ήταν κολλητοί φίλοι, κράτησαν το όνομά της και επιχειρούν, με τη δεξιοτεχνία και τις γνώσεις τους, να του δώσουν νέα πνοή. Ο Βασίλης, με ρίζες από τη Σμύρνη, έχει γαστρονομική προϋπηρεσία 16 χρόνων και μάλιστα πρόσφατα, στη Μύκονο (MYKONOS GRACE, στον Άγιο Στέφανο, και το Beach Club NAMMOS CONCEPT στην Ψαρρού), και τώρα ειδικεύεται στα μαγειρευτά, ενώ κι ο Σταύρος έχει αντίστοιχη προϋπηρεσία 8 χρόνων και έχει αναλάβει κυρίως τα φαγητά που είναι ψητά ή του φούρνου!

Το κατάστημα λειτουργεί κάθε μέρα απ’ τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 22.00 τις καθημερινές, και μέχρι τις 20.00 τα Σ/Κ. Πραγματοποιεί delivery σε μια εκτεταμένη ζώνη από Ομόνοια μέχρι Κολιάτσου, και από Κυψέλη μέχρι Πλατεία Αττικής, καλύπτοντας τις ενδιάμεσες συνοικίες Μουσείου, Εξαρχείων, Γκύζη, Κυψέλης, Πατησίων και Αχαρνών.

Καθημερινά μαγειρεύουν τουλάχιστον 20 φαγητά, απ’ τα οποία τα 12-13 αλλάζουν κάθε μέρα, ενώ τα υπόλοιπα υπάρχουν όλες τις μέρες ανεξαιρέτως (σούπες, πατάτες, μακαρόνια, ρύζι και πουρές). Θα επανέλθω όμως γι’ αυτά στη συνέχεια, σταχυολογώντας το ενδιαφέρον και πληρέστατο μενού τους.

Στον χώρο αναφέρθηκε αναλυτικά ο ΙΩΓΙΑΝΝΗΣ. Υπάρχουν 10 τραπέζια μέσα, καθώς και 1-2 έξω στο πεζοδρόμιο της Κοδριγκτώνος, συνολικά περί τα 30 κουβέρ. Τα πάντα αστράφτουν από καθαριότητα, τραπεζοκαθίσματα, κουζίνα, τοίχοι, πλακάκια δαπέδου, και ασφαλώς οι 2 τουαλέτες, ανδρών και γυναικών, στο βάθος δεξιά, κοντά στην κουζίνα. Ξεχωρίζουν, λοιπόν, οι καθρέφτες στις δύο όψεις, η ξύλινη ραμποτέ επένδυση των δύο τοίχων, τα λευκά πλακάκια δαπέδου, κάποια όμορφα διακοσμητικά φυτά, τα ροδακινί λινά τραπεζομάντιλα, και στο βάθος η ανοιχτή κουζίνα, όπου επιτελείται το μαγειρικό τους θαύμα, και η μεγάλη βιτρίνα με όλα τους τα εδέσματα ημέρας.

Μου έκανε επίσης εξαιρετική εντύπωση η απαλή έντεχνη ελληνική μουσική, με ακούσματα όπως την Πριγκηπέσα του Μάλαμα, τον Άγγελο της Πρωτοψάλτη, το Ταγκό του Σαββόπουλου, το Για χάρη σου της Γλυκερίας, το ντουέτο Μαχαιρίτσα-Αλεξίου, Καταμεσής του χάους, και πολλά άλλα κομμάτια, που είχα καιρό να ακούσω, ειδικά σε τέτοιο λιτό χώρο και μάλιστα μέρα-μεσημέρι!!

Σχετικά με το μενού, για να μην κουράσω με λεπτομέρειες, θα αναφερθώ σε κάποιες σπεσιαλιτέ τους, από όσα άκουσα κι απ’ τους γύρω πελάτες:

Μαμαδίστικοι χειροποίητοι λαχανοντολμάδες, Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο:5.50€
Κοτόσουπα αυγολέμονο, καθημερινά: 5.00 €
Γιουβαρλάκια αυγολέμονο, Δευτέρα-Παρασκευή: 5.50 €
Εκπληκτικά παραδοσιακά γεμιστά, Δεύτερα-Τετάρτη-Παρασκευή: 5.00 €
Πατροπαράδοτος μουσακάς, Τρίτη-Σάββατο: 5.80 €
Αρνάκι φρικασέ ή φούρνου, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή: 7.00 €
Μοσχαράκι κοκκινιστό ή στιφάδο, Τετάρτη-Παρασκευή: 7.00 €, καθώς και
Ψάρι καθημερινά (σολομό, τσιπούρα, μπακαλιάρο, γαύρο): 6.00-7.50 €.

Όλα τα φαγητά τους έρχονται σε μερίδες χορταστικές, και σε τιμές μονοψήφιες, από 2.5 μέχρι 7.50 €, για σολομό φρέσκο σχάρας, ή για κουνέλι στιφάδο, που το φτιάχνουν τις Κυριακές. Αντίστοιχα, τα αναψυκτικά στοιχίζουν 1.20-2 €, οι μπύρες 1.40-2.20, ενώ το χύμα κρασί, λευκό ή κόκκινο, μόνο 2.20 € το μισό λίτρο, και είδα δίπλα μου πελάτες να το πίνουν με ευχαρίστηση.

Εγώ λοιπόν παράγγειλα μια χορταστικότατη μερίδα εκπληκτικό παστίτσιο, σε τιμή 5.80 €, εφάμιλλο αυτού που είχα φάει στο γειτονικό και αγαπημένο μου πολίτικο εστιατόριο Fatsio. Επίσης, δοκίμασα μισή μερίδα εκλεκτό φρέσκο πουρέ πατάτας, σε τιμή 1.50 € (! ). Αρχικά ήρθε μεγάλη κανάτα με κρύο νερό, και φρέσκες φέτες λευκού ψωμιού, σε τιμή 0.50 €. Πλήρωσα σύνολο 7.80 € και φυσικά ενθουσιάστηκα κι εγώ όπως οι τρεις προηγούμενοι χρήστες του site, και μάλιστα και η δική μου βαθμολογία θα είναι ακριβώς και εξίσου άριστη με αυτούς. Τέτοια σύμπτωση δεν είναι καθόλου τυχαία και είναι απόλυτα δίκαιη για την προσπάθεια των δύο νεαρών μαγείρων, που αποφάσισαν να αφήσουν τους παλιούς εργοδότες τους και να ενώσουν τις δυνάμεις και την πείρα τους, ανανεώνοντας το κυψελιώτικο γαστρονομικό γίγνεσθαι!

Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ, κόντρα στην υποβαθμισμένη, γειτονική της Πλατεία Βικτωρίας, με τα στίφη μεταναστών και προσφύγων, που τους αντιμετωπίζουν πολύ φιλικά, όπως μας είπανε, απέκτησε ήδη μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των περιοίκων. Τρώγοντας, είδα ευγενικές κυρίες και ώριμους κύριους να χαιρετούν ευγενικά και να παίρνουν φαγητό για το σπίτι ή να κάθονται εκεί, ενώ ταυτόχρονα η υπηρεσία του delivery λειτουργούσε κανονικότατα.

Πιστεύω ότι αξίζει να την επισκεφθείτε και να φάτε μακριά απ’ τη βαβούρα του κέντρου, ή αν είστε βιαστικοί να πάρετε φαγητά για το σπίτι. Αν πάλι εμπίπτετε στις γειτονικές περιοχές του delivery, η όλη διαδικασία θα σας είναι πιο εύκολη και έτσι θα έχετε άμεσα ιδίαν αντίληψη! Προσωπικά ελπίζω να την επισκεφθώ και πάλι για τις πολλές και εκλεκτές λιχουδιές της!!

4 medium

23 Μάρ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
-

Μολις διαπιστωσα οτι ξεχνιεμαι, γραφω κριτικες οποτε μου ρθει, ασχετα απο τον χρονο εμπειριας, και γενικα μετα την τοσο εντονη μαζικοποιηση της ιστοσελιδας, το ενδιαφερον μου για συνεισφορα βαινει μειουμενο. Τελος παντων, παρολαυτα, θεωρω οτι χρωσταω μια κριτικη στην αρχοντισσα.

Το μαγαζι αυτο το γνωριζω μονο απο τις κριτικες των φιλων εδω μεσα, καθως, αν και αρκετα κοντα στο σπιτι μου, δεν εχει τυχει να το επισκεφθω ποτε. Να'ναι καλα οτι ειμαι στην περιοχη διανομης του!

Οποτε δεν εχουμε ορεξη για πιτσα ή σουβλακι, και το επιτρεπει και η ωρα, μιας και για μας τους νυχτερινους τυπους οι ωρες λειτουργιας του μαγαζιου ειναι απαγορευτικες, παραγγελνουμε απο την αρχοντισσα.

Σε χωρο που δεν εχω επισκεφθει συνηθως βαζω 2, εν προκειμενω 3 για να δωσω μια αβαντα στο καταστημα που μας ταϊζει συχνα πυκνα με ευχαριστα αποτελεσματα.

Στην εξυπηρετηση το 4 επιβαλλεται για τον ιδιο λογο, αλλα και διοτι οταν παραγγειλαμε σουπα, η συσκευασια ηταν τοσο καλη που δεν ειχε χυθει σταγονα, και φυσικα το γεγονος οτι σε ολες μας τις αποριες στις αρχες ηταν ευγενεστατοι στο τηλεφωνο και οι χρονοι παραδοσης ειναι πολυ καλοι.

Εχουμε παρει απο κει εξοχικο, μοσχαροσουπα (απλα τελεια), κολοκυθια γεμιστα αυγολεμονο (υψηλη συμπαθεια σε αυτα), πατζαροσαλατα, μπακαλιαρο σκορδαλια (στουκας, ολα τα λεφτα), πεννες με γαριδες, μοσχαρι κατσαρολας, χοιρινο λεμονατο και ποσα αλλα που δεν θυμαμαι. Με εξαιρεση ισως τα λιγο παραβρασμενα μακαρονια, ολα τα υπολοιπα πολυ νοστιμα, φρεσκα, καλομαγειρεμενα.

Μπραβο στην αρχοντισσα, με τουλαχιστον 3 μεριδες και καποιο συνοδευτικο, δεν ξεπερναμε ποτε τα 20ευρω δυο ατομα.

Το συστηνω φυσικα.

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
1-9

Αν και πάει αρκετός καιρός που είμαι μέλος του Ask4Food πρώτη φορά παίρνω την απόφαση να γράψω κριτική και αυτό γιατί είμαι από αυτούς που επιλέγουν να διαβάζουν, να δοκιμάζουν και να μην γράφουν κάτι γιατί θεωρώ πως η κριτική για ένα χώρο εστίασης -που σερβίρει φαγητό- είναι αρκετά υποκειμενική υπόθεση αλλά απαιτεί παράλληλα ευθύνη, γνώση (νομίζω υπάρχουν άτομα που είναι ή φλερτάρουν με το να είναι επαγγελματίες που γράφουν πιο εμπεριστατωμένες κριτικές), υπομονή (δεν κάνω κριτική αν πάω κάπου μία φορά και παραγγείλω 2 πιάτα), καθαρή και σφαιρική ματιά (συγκρίνω, σκέφτομαι τί πλήρωσα, τί έφαγα). Υπάρχουν όμως και αντικειμενικά κριτήρια πέρα από τις γευστικές προτιμήσεις (αν για παράδειγμα μια μπριζόλα είναι καμμένη ή σκληρή δεν υπάρχει "ναι, αλλά.. ": κάποιος δεν έκανε καλά τη δουλειά του). Ας μπω λοιπόν στο χορό της κριτικής σαν επίδοjος "Επίκουρος"..

Την "Αρχόντισσα" τη γνώρισα επειδή είμαι κάτοικος της περιοχής, όχι παλιός αλλά σχετικά φρέσκος. Αν και, όταν πρωτοπήγα στην περιοχή θέωρησα ότι δεν θα υπάρχει τίποτα της προκοπής σε μαγειρευτό φαγητό η Αρχόντισσα φρόντισε να με διαψεύσει (και συνεχίζει να το κάνει) πανηγυρικά, παρόλο μου με θεωρώ απαιτητικό πελάτη σε ότι έχει να κάνει με το μαγειρευτό φαγητό μιας και προέρχομαι από σπίτι με έμπειρες και απαιτητικές μαγείρισσες (συν ότι πλέον θεωρώ πως τα μαγαζιά του.. κλάδου, το έχουν χάσει λίγο).

Έχω κάτσει αρκετές φορές να φάω στο χώρο τους και αναρίθμητες έχω παραγγείλει, γι αυτό και αισθάνθηκα έτοιμος να γράψω την κριτική μου αλλά και επειδή το καλό είναι για να το λες (και το κακό για να γινόμαστε καλύτεροι).

- Πρώτη εντύπωση, χώρος και προσωπικό

Το προσωπικό λοιπόν είναι πάντα ευγενικό, μετρημένο και γνωρίζει καλά αυτό που κάνει.

Αν λοιπόν κάτσεις εκεί, θα σου έρθουν ψωμάκι λευκό -αν ήταν ζυμωτό ακόμα καλύτερα- σε πανεράκι και κανάτα με νερό βρύσης (0,50). Στο τέλος, έχει τύχει να μας φέρουν και χαλβά σιμιγδαλένιο -ήταν και περίοδος νηστείας τότε που μας τον σέρβιραν.

Ο χώρος αστράφτει και οι τουαλέτες το ίδιο. Παρόλο, που το δεις απ'εξω σου βγάζει κάτι βαρύ (στην εσωτερική διακόσμηση) και παλιό δεν σε πειράζει τόσο γιατί ψάχνεις ένα μέρος να γευστείς ένα πιάτο σπιτικό φαγητό. Και σε αυτό τα καταφέρνουν μια χαρά.

- Πιάτα

Ο κατάλογός τους έχει κάθε μέρα διαφορετικά πιάτα αλλά και κάποια σταθερά. Δηλαδή, σχεδόν κάθε μέρα θα βρεις λαχανοντολμάδες, μακαρόνια με κιμά και μοσχαρίσια μπιφτέκια, πέρα βέβαια από τα συνοδευτικά πατάτες, μακαρόνια, ρύζι, σαλάτες. Νομίζω και κοτόσουπα όταν χειμωνιάζει. Έχω τιμήσει ουκ ο λίγα καθώς λόγο δουλειάς δεν προλαβαίνω πάντα να μαγειρεύω.

Από εκεί και πέρα έχω δοκιμάζει λαχταριστούς, καλομαγειρεμένους γίγαντες, κοκκινιστούς με ωραία σάλτσα, κρεμμύδι και σέλινο σε πολύ γενναία μερίδα. Αν και θεωρώ πως, όλες οι μερίδες του είναι κάτι παραπάνω από χορταστικές. Και αν κάποιος προσέχει και λίγο θα φάει και το βράδυ. (4,50 ευρώ )

Ζουμερό μοσχαρίσιο συκώτι τηγανητό σε μεγάλα κομμάτια το οποίο συντηρεί σε μία νόστιμη διακριτική στη γεύση σάλτσα με κρεμμύδι και ξύδι για να παραμείνει όπως είπα ζουμερό και να μην στεγνώνει. Είμαι είναι βήμα πριν τον ρωτήσω πως τη φτιάχνει για να το συντηρώ και εγώ έτσι. (6,00)

Μπιφτέκι μοσχαρίσιο στη σχάρα (2 τεμάχια), ζουμερό και απλό -χωρίς μπαχάρια που κρύβουν τη γεύση του κιμά- με μεγάλες κυδωνάτες και λεμονάτες μπορώ να πω πατάτες -τη γαρνιτούρα βεβαίως μπορείς να την επιλέξεις ο ίδιος. (6,00)

Εξαιρετικός μπαλακαλιάρος με δυνατή σκορδαλιά. Ο μπακαλιάρος σωστά ξαλμυρισμένος, τηγανισμένος άψογα με σωστή πόσοτητα στο κουρκούτι χωρίς να γεμίζει το στόμα σου λαδίλα (σαν να τρως λουκουμά). Η σκορδαλιά αρκετά δυνατή και την προτιμώ πιο ήπια. Χωρίς να θέλω να υπερβάλλω η μερίδα είναι για δύο. Όσες φορές έχω κάτσει στο κατάστημα επιλέγω να τον συνοδεύω με χόρτα βραστά. (6,00)

Κοκολυθάκια γεμιστά με ρύζι και κιμά και φυσικά, αυγολέμονο. Επίσης, καλοφτιαγμένο πιάτο, με καλά καθαρισμένα τα κολοκύθια και πλούσιο αυγολέμονο που δίνει και την αρχοντιά στο πιάτο αυτό. Πλούσια μερίδα. (6,00)

Μουσακάς, βασιλικός! Και για να πω -σαν κλασικός άνδρας- πως σαν τον μουσακά της μάνα μου δεν έχει.. και όμως έχει φίλοι μου, έχει. Αρκεί να ψάξεις. Με απαλή μπεσαμέλ, μελιτζάνα χωρίς να έχεις κρατήσει πολύ λάδι- το ίδιο και η πατάτα. Η μερίδα είναι όσο χωράει το κλασικό αλουμινένιο πακέτο φαγητού. (6,00)

Ρεβύθια, με την κλασική συνταγή σε σούπα, λεμονάτα. (χωρίς δενδρολίβανο όπως το πλασάρουν μερικοί και μάλιστα ως συνταγή από τη Σίφνο. Στη Σίφνο η ρεβυθάδα είναι ιεροτελεστεία που αν την έκαναν τα μαγειρεία θα έπρεπε να τη σερβίρουν πολύ παραπάνω από 5-6 ευρώ.. ) (4,00)

Οφείλω να πω πως δεν με έχουν ξετρελάνει όσο τα άλλα πιάτα οι λαχανοντολμάδες του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τους θεωρώ κάτω του μετρίου. Απλά έχω άλλη άποψη σε ότι έχει να κάνει με το λάχανο.

Δεν συνεχίζω, γιατί θα νομίσει κανείς ότι έχω πάρει τον κατάλογο και εκθιάζω ένα-ένα τα πιάτα. Τα έχω δοκιμάσει σχεδόν όλα. Άλλωστε, με έχουν προλάβει 2 έμπειροι χρήστες τους οποίους μάλιστα ακουλουθώ (Piperman και ΙΩΓΙΑΝΝΗΣ).

Εν κατακλείδι

Τις τιμές των πιάτων τις θεωρώ τίμιες αν αναλογιστεί κανείς την ποιότητα και την ποσότητα που απολαμβάνει. Όπως προ-είπα μιλάμε για άκρως χορταστικές και καλομαγειρεμένες μερίδες που πρέπει να έχεις "μεγάλο στομάχι" για να φύγεις με παράπονο. Μπορεί κάποιους να τους.. προβληματίσουν οι μεγάλες μερίδες. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί αρκετοί έχουν την τάση να λένε πως το καλό δεν είναι πάντα πολύ -αρκετό. Η Αρχόντισσα έχει βρει θεωρώ μια σωστή αναλογία τιμής - ποσότητας - ποιότητας και εμπιστεύομαι τους έμπειρους ιδιοκτήτες της.

Αν σας βγάλει ο δρόμος περάστε και εμπειστευθείτε το εν λόγο μαγειρείο είναι ένας κρυμμένος θυσαυρός.

8 medium

20 Απρ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
-

Πήγαμε την Κυριακή στις 17/04. Πήγαμε λίγο αργά, οπότε ήταν φυσικό να μην έχει όλα τα φαγητά που έγραφε το πινακάκι έξω. Αυτό βέβαια δε σήμαινε ότι δε βρήκαμε να φάμε κάτι της προτιμήσεως μας.

Πήραμε λαχανοντολμάδες, χοιρινό κρασάτο με αληθινό πουρέ, μια μερίδα πατατούλες φούρνου, που τις ζήλεψα, μια χόρτα ιταλικά, και ενα αναψυκτικό. Ότι δοκιμάσαμε ήταν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ. Ήταν όλα πολύ νόστιμα μαγειρεμένα, καθημερινά φαγητά, ελληνικής κουζίνας, (έχει γίνει λίγο σπάνιο, πιο εύκολα βρίσκεις παπαρδέλες με τρουφέλαιο, παρά μια μερίδα μελιτζάνες), μαγειρεμένα εντελώς σπιτικά, και απόλυτα σωστά. Το μαγαζί ήταν πολύ καθαρό και στην κουζίνα όσο μπόρεσα να δώ, θα μπορούσα να πω όμως ότι οι τουαλέτες ήταν οι καθαρότερες που έχω δεί ποτέ, ήταν καθαρά μέχρι και τα πλακάκια του τοίχου, σου χτύπαγε στο μάτι η καθαριότητα. Το περιβάλλον ζεστό, απόλυτα φιλική και ισορροπημένα ευγενική η συμπεριφορά και η εξυπηρέτηση.

Κάτσαμε έξω στο ένα τραπεζάκι στο πεζοδρόμιο, και ήταν πολύ όμορφα, είχε ηρεμία, καθότι και Κυριακή, και απολαύσαμε και το ωραίο φαγητό και τη συζήτηση. ( πολύ καλλίτερη ιδέα τελικά από το να πάμε για σουβλάκι στο Μοναστηράκι, από όλες τις απόψεις, και ας μην είναι η πιο ενδεδειγμένη περιοχή για έξοδο). Εν κατακλείδι για όλα τα παραπάνω δώσαμε 19 ευρώ. Νομίζω αν έμενα κοντά δε θα με συνέφερε να μαγείρευα, κάθε μέρα θα ήμουν εκεί, να διαλέξω, ένα από τα τόσα φαγητά που προσφέρει σε καθημερινή βάση.

Πολύ οργανωμένος κατάλογος, και μεγάλη ποικιλία για όσους μένουν ή εργάζονται κοντά. Σίγουρα θα ξαναπάμε και θα είναι επιλογή μας όταν κατεβαίνουμε Αθήνα.