Loader

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

11 Νοε 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
17-25

Η οδός Σαρρή στου Ψυρρή συνδυάζει τα θέατρα με κάποια στέκια εστίασης και ποτού. Έτσι, το Σάββατο 4/11 το βράδυ επισκεφθήκαμε με μια φίλη το ZAMPANO, μετά απ’ τις ενδιαφέρουσες κριτικές που έχουν προηγηθεί στο σάιτ μας.
Το ίδιο βράδυ θαυμάσαμε στο Θέατρο Θησείο, τον Νικήτα Τσακίρογλου και τη Μαρία Κίτσου στη Λυσσασμένη Γάτα του Τενεσί Ουίλιαμς, και τηρήσαμε έτσι κατά γράμμα τη Ρωμαϊκή προτροπή ‘άρτον και θεάματα’, εν μέσω άλλωστε κρίσης…

Η κεντρική οδός Σαρρή, της συνοικίας του Ψυρρή (που το όνομά της προέρχεται απ’ τον επιφανή Α. Ψυρή, ο οποίος κατάγονταν απ’ τη νήσο Ψαρά και είχε χτίσει τον ναό του Αγίου Αθανασίου, περί την Πλατεία Ηρώων, που κατεδαφίστηκε αργότερα) ήταν από παλιά γνωστή χάρη στο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Πιο πρόσφατα η οδός Σαρρή απέκτησε τα θέατρα ΑΠΟΘΗΚΗ, ΗΒΗ και ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ. Εδώ και πέντε χρόνια λειτουργεί εκεί το City Circus Hostel, στον ισόγειο χώρο και το πατάρι του οποίου βρίσκεται το ZAMPANO, που έκλεισε ήδη 2 χρόνια πετυχημένης λειτουργίας.
Το ZAMPANO αυτοπροσδιορίζεται σαν Greek Bistro & Wine Bar, η δε ονομασία του προέρχεται απ’ τον γνωστό τσιρκολάνο της ταινίας του Φελίνι LA STRADA (1954). Το μαγαζί λειτουργεί Τρίτη με Κυριακή για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.

Οι ιθύνοντες του όλου εγχειρήματος, κ. Δημοσθένης και Νώντας, έκαναν πράγματι πολύ καλή δουλειά, με την εμπνευσμένη προσθήκη -στο κτίριο του Hostel- του εστιατορίου ZAMPANO, και την εκλεκτή σεφ στην ανοιχτή του κουζίνα, την Κρητικιά μαγείρισσα κ. Χρύσα Κατάκη, η οποία με τους 2-3 βοηθούς τους επιμελείται του ιδιαίτερα φροντισμένου ελληνικού μενού!

Όσον αφορά τον χώρο, παρότι αυτός έχει ήδη περιγραφεί από άλλους φίλους χρήστες, θεωρώ σκόπιμο να σας πω κι εγώ δυο λόγια. Το ZAMPANO βρίσκεται σε ένα επιβλητικό νεοκλασικό οίκημα 100 ετών, που στεγάζει και το hostel. Πρόκειται για έναν ατμοσφαιρικό χώρο, με ρετρό επίπλωση και διακόσμηση που μας θυμίζει έντονα αίθουσες της Κεντρικής Ευρώπης περασμένων εποχών.
Εντυπωσιάζει, πράγματι, η ψηλοτάβανη αίθουσά του, με τις τεράστιες τζαμαρίες επί της οδού Σαρρή, τα ακριβά σερβίτσια, το κόκκινο ψυγείο με αλλαντικά, τυριά και φρούτα, και δίπλα του το εντυπωσιακά μεγάλο πράσινο μπαρ με τα σκαμπό, που συνδυάζει όμορφα το μάρμαρο με τον χαλκό. Ακόμη, ο ρομαντικός φωτισμός από πολύφωτα, απλίκες και σποτάκια, οι βιομηχανικές γκρίζες αποχρώσεις των τοίχων, η αραιή διάταξη των τραπεζιών, τα δύο πολυτελή και αστραφτερά WC με τα πλακάκια στο βάθος δεξιά στο ισόγειο, το μοναστηριακό τραπέζι στο πατάρι, είναι πρόσθετα στοιχεία, που δένουν άλλωστε απόλυτα με την απαλή μουσική τζαζ και lounge απ’ τα μεγάφωνα!
Εκτιμώ ότι στο ισόγειο και το πατάρι θα υπάρχουν καμιά 20αριά τραπέζια, ξύλινα ρουστίκ ή μαρμάρινα, για 60 θαμώνες περίπου.

Εξάλλου, το σέρβις από τέσσερα με πέντε νεαρά παιδιά, ντυμένα ομοιόμορφα με σκούρα παντελόνια, τζιν πουκάμισα και μαύρες ποδιές, πραγματοποιείται με τον αρτιότερο δυνατό τρόπο, τη δέουσα ευγένεια, την πλήρη γνώση του αντικειμένου, και προπαντός μέσα στους σωστούς χρόνους αναμονής.

Αναφορικά με το μενού, αυτό περιλαμβάνει πρωινό, με διάφορες προτάσεις, (αυγά, κ. λπ. ) στα 5-8 €, ενώ για το γεύμα και δείπνο σερβίρονται:
7 σαλάτες (6-8), 8 ορεκτικά στις ίδιες τιμές (φάβα, κεφτέδες, σπετζοφάι, καβουρμάς.. ), ποικιλίες αλλαντικών και τυριών (9-11), 4 burgers στα 11-12, 5 ζυμαρικά, ριζότο, χυλοπίτες (8-10), 7 κύρια πιάτα (πουλερικά, ψάρια.. στα 11-14.50), καθώς και 5 επιδόρπια στα 5-7 €.

Από ποτά, υπάρχουν πολλά κοκτέιλ στα 7-9, περί τα 20 ποτήρια κρασί από 5-7, και μια κάβα με 50 τουλάχιστον ετικέτες κρασιών, που αρχίζει από 19 € για το λευκό Σαββατιανό, και καταλήγει στα 69 € για το περίφημο MAGNUM (1.50 L) AVATON του Γεροβασιλείου, που στις κάβες ξεκινάει απ’ τα 40 περίπου €, καθώς και 95 € για το λευκό Νυχτέρι Grande Reserve, το Σαντορινιό του Σιγάλα, (στις κάβες από ~ 45 €) και 97 € για το Σαντορινιό Ασύρτικο του Χατζηδάκη, το Louros (στις κάβες από ~ 50 €).
Υπάρχουν επίσης 8 μπύρες μικροζυθοποιών, στα 4.00-6.50 €, καθώς και αποστάγματα των 100 ml, στα 5 €.

Εμείς λοιπόν διαλέξαμε τα εξής:

• Αρχικά ζητήσαμε νερό εμφιαλωμένο (Ζαγόρι), τιμή 2.50 €.

• Δοκιμάσαμε μια μερίδα dumplings με λαχανοντολμάδες, με λουκάνικο κεφτέ, κουκουνάρι και βερίκοκο, που ήταν πέντε μικρά τεμάχια, εξαιρετικά νόστιμα, και είχαν μικρά στικς πράσου. Πρόκειται για νέο πιάτο, σε τιμή 8.00 €.

• Μία πιτάκια με μικρή ποσότητα από σπετζοφάι, που ήρθαν με sweet and sour sauce και βαζάκι με γιαούρτι και μυρωδικά. Κι αυτά ήταν 5 τον αριθμό και μας άρεσαν πολύ. Τιμή 7.00 €.

• Για κυρίως πιάτο μοιραστήκαμε μια μερίδα φρέσκα και χειροποίητα νιόκι, φτιαγμένα από έξυπνο συνδυασμό πατάτας και παντζαριού, που για τον λόγο αυτό ήταν κατακόκκινα στο χρώμα και ήταν επίσης πεντανόστιμα. Συνοδεύονταν από πέστο ρόκας και ηλιέλαιο. Τιμή 9.00 €.

• Ήπια μια μπύρα Septem Red Ale, βαθμών οινοπνεύματος 4.50, την οποία απολαμβάνω όπου κι αν την πετύχω! Τιμή 5.50 €.

• Για επιδόρπιο ζήτησα την αγαπημένη μου κρέμα σοκολάτας, ένα φοβερό γλυκό, σε χορταστική μάλιστα ποσότητα, που είχε δυο κομμάτια παγωτό καραμέλα, φέτες πορτοκάλι, μαρέγκα από κακάο 70%, καθώς και 3-4 στρογγυλά μπισκοτάκια. Ήτανε το κάτι άλλο κυριολεκτικά. Εύγε κ. Χρύσα Κατάκη, αφού η χρυσοχέρα μαγείρισσα φτιάχνει και τα γλυκά!! Τιμή 7.00 €.

• Η φίλη μου πήρε το κλασικό cheesecake, το οποίο είχε σαν βάση του το ανθότυρο, και περιείχε επίσης δική τους σπιτική μαρμελάδα βερίκοκο. Εξίσου καλό γλυκό. Τιμή 6.00.

Για όλα αυτά πληρώσαμε συνολικά 45 € (17/25 το άτομο), ποσό λογικό για την όλη γαστρονομική εμπειρία που σας ανέφερα!

Συμπερασματικά, το ZAMPANO συνιστά μια ενδιαφέρουσα πρόταση για μια βραδινή σας έξοδο στην περιοχή, είτε συνδυαστεί με θεατρική βραδιά είτε όχι.

Θεωρώ ότι το ZAMPANO είναι ένα αξιόλογο στέκι, όπου δικαιολογημένα συχνάζουν παρέες καλοφαγάδων διαφόρων ηλικιών. Αν προσθέσει μάλιστα και κάποιο στοιχειώδες έστω κέρασμα (λικεράκι κ. λπ. ) θα αγγίξει τα όρια του τέλειου!

08 Μαι 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
17-25

Προφανέστερος λόγος για να βρεθείς στο ZAMPANO της οδού Σαρρή από μια επίσκεψη σε ένα από τα πολλά θέατρα που στεγάζονται στον ίδιο δρόμο δεν υπάρχει. Πριν μπούμε λοιπόν στη βραδινή παράσταση του «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» στο θέατρο ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ ακριβώς απέναντι από το νεοκλασικό όπου έχει ανοίξει εδώ και λίγους μήνες το ΖΑΜΡΑΝΟ (με τον τόνο στη λήγουσα) ζητήσαμε να μας κρατήσουν ένα τραπέζι. Οι καλές εντυπώσεις άρχισαν από αυτή την κατά βάση τυπική επαφή. Μολονότι το μαγαζί ήταν γεμάτο μέχρι το τελευταίο τραπέζι, αντιμετώπισαν το αίτημά μας για μεταμεσονύκτιο δείπνο χαλαρά και με χιούμορ. Και όντως, όταν στις 12 παρά περάσαμε ξανά την πόρτα, το τραπέζι μάς περίμενε έτοιμο στρωμένο και μάλιστα σε πολύ καλό σημείο, δίπλα στη τζαμαρία που βλέπει στο δρόμο.

Αν έπρεπε να χαρακτηρίσω το ΖΑΜΡΑΝΟ με μια λέξη, αυτή θα ήταν “vintage”, και η δεύτερη λέξη θα ήταν «γουστόζικο». Ήδη απ’ έξω, μολονότι τα κουρτινάκια κρύβουν το μεγαλύτερο μέρος αφήνοντας τη θέα ελεύθερη κυρίως προς το πατάρι, αυτό που βλέπει κανείς και ο πολύ σωστός, τόσο όσο φωτισμός, δημιουργούν μια θετική προδιάθεση.

Ο χώρος δεν είναι τεράστιος, ένα σχετικά μεγάλο ορθογώνιο με καμιά δεκαριά τραπέζια στο ισόγειο και άλλα τόσα, για μικρότερες παρέες, στο πατάρι, συν μια βαριά στενόμακρη μπάρα από μπρούντζο δουλεμένο σε μάρμαρο που πλαισιώνεται από ψηλά σκαμπό.

Σηκώστε τα μάτια μπαίνοντας, αφού έχετε χαζέψει το εντελώς παλιακό δάπεδο, για να θαυμάσετε μια αέρινη μεταλλική κατασκευή (κύβοι και ορθογώνια παραλληλόγραμμα) που κρέμεται από το ταβάνι. Είναι σαφές ότι εδώ έχει βάλει το χεράκι της διακοσμήτρια που ξέρει καλά τη δουλειά της.

Ο χώρος, έτσι όπως είναι επιπλωμένος, εντελώς σοφιστικέ, θυμίζει λίγο Γαλλία και περισσότερο Βιέννη, ειδικά τα ρουστίκ τραπέζια, ξύλινα για τις μεγαλύτερες παρέες, μαρμάρινα για τα ζευγαράκια. Ειδική αναφορά αξίζουν τα καθίσματα, εντελώς διαφορετικά και όμως τόσο ταιριαστά μεταξύ τους, πάνω απ’ όλα δε βολικά, τίποτε δεν μου είναι αντιπαθέστερο από μια καρέκλα που σε «διώχνει» μόλις καθίσεις.

Η υπόλοιπη διακόσμηση στηρίζεται στο γυαλί, όλων των ειδών τα μπουκάλια κρασιού και οινοπνευματωδών και δεκάδες ποτηριών κρασιού, σαμπάνιας και κοκτέιλ κοσμούν το μπαρ και τους πλαϊνούς τοίχους. Ένα είναι σίγουρο, το μάτι σας δε θα βαρεθεί να χαζεύει, όπως και το αυτί σας δεν θα βαρεθεί να ακούει ωραία μουσική, όχι τόσο mainstream, όμως ούτε απλό μουσικό χαλί. Η μουσική βέβαια κάνει τον κόσμο να μιλά πιο υψηλόφωνα και δημιουργείται έτσι μια σχετική βαβούρα, την οποία όμως σιγά σιγά συνηθίζεις. Υποθέτω ότι άλλη ώρα, Κυριακή μεσημέρι π. χ., το περιβάλλον θα είναι διαφορετικό, να ένα μέρος που θα ήθελα να επισκεφθώ για brunch.
Για το σέρβις οι πρώτοι έπαινοι ειπώθηκαν, θα το αδικούσα όμως αν περιοριζόμουν απλώς στις τέσσερις ντοματούλες. Όλο ανεξαιρέτως το προσωπικό, όπως και ο (υποθέτω) ιδιοκτήτης που έβαζε ένα χέρι σε στιγμές μεγάλης φούριας, λειτουργεί άψογα και αλάνθαστα, με μια αλεγρία που στο τέλος μιας σίγουρα εξαιρετικά κουραστικής μέρας, τους έκανε όλους κυριολεκτικά αξιαγάπητους. Μπράβο σε όλη τη μπριγάδα και όχι μόνο στον τύπο με το clownίστικο μουστάκι που καλώς ή κακώς κλέβει την παράσταση.

Το επόμενο μεγάλο μπράβο πάει δικαιωματικά στην κουζίνα και στη σεφ (ρώτησα και σημείωσα το όνομά της) Χρύσα Κατάκη. Κυρία Κατάκη, δεν σας γνωρίζω, επιτρέψτε μου όμως να σας βγάλω το καπέλο. Η κουζίνα σας είναι, θα έλεγα, ασυνήθιστα ελληνική και πεντανόστιμη. Κρίμα που το must που μου είχαν συστήσει φίλοι, η σαλάτα με φασόλια τσαουλιά, αργά το βράδυ είχε τελειώσει. Και η πιο απλή ωστόσο σαλάτα που δοκιμάσαμε, φρέσκια πράσινη με λωρίδες σωταρισμένου κολοκυθιού, φλοίδες παρμεζάνας και αμυγδαλάκια περασμένα λίγο από το τηγάνι, ήταν και χορταστική (όπως όλα τα πιάτα που δοκιμάσαμε, με αποκορύφωμα το επιδόρπιο) και πραγματικά νόστιμη (κοσμητικό επίθετο που δύσκολα κολλάει σε σαλάτα).

Εκπληκτική σε εκτέλεση η λευκή φάβα με σαρδελίτσες τηγανιτές (αποκεφαλισμένες) και καραμελωμένα κρεμμύδια, τέλειος συνδυασμός γλυκού με αλμυρό. Η πεκάνια τέλος, τέλεια ψημένη (medium, όπως ζητήσαμε), συνοδευόταν από ένα υπέροχο pesto και τις πιο καλοτηγανισμένες φρέσκες πατάτες του τελευταίου εξαμήνου. Το ροζέ «ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ» ταίριαξε μια χαρά με τις επιλογές μας, εκείνο όμως που τίναξε τη μπάνκα στον αέρα ήταν το επιδόρπιο που μοιραστήκαμε: τρεις μπάλες μους μαύρης σοκολάτας με μια μπάλα παγωτό καραμέλα και φετούλες από πορτοκαλόφλουδα, κόλαση!

Νερό σε κανάτα γυάλινη, για ψωμί δεν ερωτηθήκαμε, λογαριασμός κατά τα εκ του νόμου προβλεπόμενα, πληρωμή με πλαστικό χρήμα χωρίς πρόβλημα. Δύο άτομα πλήρωσαν για ένα θαυμάσιο δείπνο 36 ευρώ για το φαγητό και 18 ευρώ για το ποτό, χωρίς δεύτερη σκέψη λοιπόν και εδώ 4 ντομάτες. Χωρίς ενδοιασμό θα σας προέτρεπα να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στο ΖΑΜΡΑΝΟ σε πρώτη ευκαιρία. Kαι να μην το ξεχάσω: Όποιος θέλει να καπνίσει…raus!

7 medium

05 Ιούλ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Εχθές Παρασκευή επήγα με μια φίλη στου Ψυρρή και καταλήξαμε στο Wine-Bar-Restaurant ZAMPANO, που βρίσκεται στην εμπορική οδό Σαρρή με τα πολυσύχναστα θέατρα της. Είχα επηρεαστεί από την όμορφη κριτική του fratello και από άλλους χρήστες και φυσικά δεν το μετάνιωσα!!

Το μέρος αυτό που μας είπανε ότι λειτουργεί σχεδόν δυο χρόνια, έχει περιορίσει κάπως το καλοκαιρινό του ωράριο, και έτσι άμα θες για φαγητό, τη Δευτέρα είναι κλειστά, ενώ τις άλλες μέρες σερβίρουν από 12 το μεσημέρι, μέχρι τις 11.30 το βράδυ last sitting, και Κυριακή μόνο μέχρι 11.00 p. m!

Το όνομά του Zampano, ρώτησα και μου είπανε πως είναι από τον circus acrobat στο Fellini’s movie LA STRADA με τον αξέχαστο Ζορμπά μας, Anthony Quinn!

Το μαγαζί έχει περιγραφεί ωραία από τους άλλους πιο πριν και έτσι εγώ θα πω ότι με εντυπωσίασε το νεοκλασικό σπίτι 100 ετών που το φιλοξενεί, στο ισόγειο το κόκκινο ψυγείο και κολλητά του το ωραίο πράσινο marble bar! Ο χώρος με την vintage atmosphere ήτανε κάτι από παλιό Βερολίνο ή Βιέννη, που δεν συναντάμε και τόσο συχνά εδώ, και είχε και ταιριαστή Ευρωπαϊκή μουσική αλλά και τζαζ!!
Εμείς καθίσαμε απάνω και είδα ότι υπάρχει connecting door με το διπλανό hostel, City Circus, και πελάτες του μπαινοβγαίνανε για ποτό ή σνακ!

Τα νεαρά παιδιά ήτανε πολύ εξυπηρετικά, μας φέρανε τον πλήρη κατάλογο και εμείς τελικά διαλέξαμε τα πιο κάτω πιάτα:

Μύδια αχνιστά, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με χταποδάκι (αριστούργημα), ρολό κοτόπουλο με σουτζούκι από την Καισαρεία ( πολύ νόστιμο) και κριθαρότο με γαρίδες, καλό επίσης.

Πήραμε για γλυκά, ένα cheesecake με λευκό τυρί και μαρμελάδα βερίκοκο, και ένα απίθανο chocolate cream με φέτες πορτοκάλι, μαρέγκα κακάο και παγωτό καραμέλα!!

Ήπιαμε ένα cocktail Bloody Mary και ένα ποτήρι λευκό κρασί Chateau Julia Lazaridis, just fine.

Ψωμί στην αρχή, νερό σε κανάτα, και λογαριασμός στα 65 € που άξιζε τα λεφτά του. Χωρίς τα ποτά έρχεται 25 € per person (top of 17/25 rate category).

Chef Ms. Χρύσα Κατάκη, congratulations!

Place highly recommended!!

13 Φεβ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Επισκεφθήκαμε το ZAMPANO την Κυριακή 05/02 στις 3 το μεσημέρι σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δοκιμάσουμε καινούργια στέκια για brunch, στέκια μάλιστα που βρίσκονται στις πρώτες προτιμήσεις άρθρων ακόμα και σε μια απλή αναζήτηση στο google όπως “brunch Athens”. Όλα τα άλλα που ίσως προτιμούσαμε ένα τσικ πιο πολύ ήταν εντελώς κλεισμένα μέχρι το βράδυ [?? Λεφτά υπάρχουν προφανώς και μπράβο μας που τα κινούμε στην αγορά!! ] οπότε το ZAMPANO κατάφερε να μας βολέψει στο μπαρ και αδράξαμε την ευκαιρία.
Είμαστε ζευγάρι, όπως και τις άλλες φορές, ο κατάλογος του δεν αφορά μόνο brunch όπως συνηθίζεται σε πολλά Κυριακάτικα μενού, θετικό όπως έχω ξαναγράψει καθώς έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις και τα πιάτα για τα οποία «φημίζετε» το κάθε μέρος και όλοι τα θεωρούν must…

Ο χώρος.. ο χώρος είναι ένα πολύ ωραίο all day bar ή wine bar όπως περιγράφει και η χρήστης “coco” παρακάτω με την οποία συμφωνώ απόλυτα κι εγώ έτσι θα το χαρακτήριζα παρά εστιατόριο. Και συμφωνώ επίσης ότι έτσι ίσως τους εξυπηρετεί καλύτερα, δεδομένου ότι εστιατόριο με την κλασσική έννοια, δεν είναι. Κατά τα άλλα το εσωτερικό είναι μια πάρα πολύ ωραία μίξη βιομηχανικού σχεδιασμού, τοίχοι, πατώματα κτλ

. Όλα τύπου τσιμεντοκονία, με έντονα τα στοιχεία από Great Gatsby όμως μέσα, όπως το πολύ ωραίο χρυσό μπαρ, το μάρμαρο πάνω στην μπάρα του μπαρ και το ΠΟΛΥ άβολο κατά τα άλλα μπαρ όπου δεν είχε ούτε κρεμαστράκια για να κρεμάς παλτό-τσάντες, ούτε χώρο για κάτσεις με φορά προς τον μπάρμαν και όχι προς τον συνδαιτημόνα σου. Κατά τα άλλα τα τραπέζια τους είχαν αυτή την mix and match αισθητική στις καρέκλες που κάποτε ήταν κάπως cool, πλέον όμως την λες και τετριμμένη και τα όλα χρώματα του μαγαζιού ήταν σκούρο καφέ ξύλο, και ένα υπέροχο βεραμάν στου τοίχους! Την Κυριακή και κάθε Κυριακή έχουν live jazz band που δίνει μια Νεουορκέζικη νότα στους παρευρισκόμενους και μόνο κακό δεν το λες.

Το ZAMPANO βρίσκεται στο Ψυρρή, στην Σαρρή συγκεκριμένα, ένας δρόμος γεμάτος θέατρα [πλέον] και λοιπά μικρά και χαριτωμένα μαγαζάκια σαν το ZAMPANO, κάτι που το/τον κάνει τρομερό ελκυστικό για μια Κυριακάτικη βόλτα ή ιδανικό για να απολαύσεις ένα ποτήρι κρασί και μια ποικιλία τυριών από τον κατάλογο μετά την λήξη κάποιας θεατρικής παράστασης από τα γειτονικά θέατρα. Χάρηκα πολύ με την αναβαθμισμένη εικόνα της περιοχής γιατί την τελευταία φορά που βρέθηκα εκεί, πριν από αρκετά χρόνια, μια απαισιοδοξία αιωρούνταν έντονα στον αέρα. Αν ήμουν τουρίστας, θα είχα χαρεί πολύ με την επίσκεψη μου και την επιλογή μου.

Το γενικότερο σχόλιο μου είναι το εξής: το βρίσκω λίγο υπερτιμημένο γιατί για 4 πιάτα, 2 μπύρες και 1 χυμό πληρώσαμε 46€… 2 από αυτά τα πιάτα ανήκουν στο brunch menu και αλίμονο αν θες 46€ για να φας ένα αξιοπρεπές τύπου πρωινό στο κέντρο της Αθήνας. Το service ήταν πολύ σωστό και άμεσο, βέβαια είχαμε και προνομιακή θέση καθώς τους είχαμε όλους [θέλοντας και μη] μες τα πόδια μας, οπότε δεν εκφράζω ολοκληρωμένη εικόνα για το τι γίνεται στα τραπέζια, αλλά από την αίσθηση που είχα από το προσωπικό κάθε άλλο παρά παρόντες και ευγενικοί φάνηκαν.

Στο μενού τώρα…

Επιλογή 1
Avocado toast: οτιδήποτε έχει αβοκάντο το κυνηγάω και το αγαπάω. Το συγκεκριμένο ήταν πολύ καλό. Ουσιαστικά δεν είναι κανένα πιάτο με κάποια μαεστρία από την οποία μπορείς να κρίνεις την αισθητική ενός σεφ, αλλά το συγκεκριμένο ήταν πολύ καλά δομημένο στην γεύση του και φάνηκε ότι όντως είχαν κάνει τις δοκιμές τους πριν τελικά καταλήξουν σε φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί με λάδι λιαστής ντομάτας, γενναιόδωρη ποσότητα κρέμας αβοκάντο με πάπρικα και λοιπά άλλα μπαχαρικά που και οπτικά έκαναν ωραία αντίθεση καθότι όλα κόκκινα, και στον ουρανίσκο ήταν μια πανδαισία, και ένα αυγό μάτι που οκ, τι να πεις για ένα αυγό μάτι..! 6€

Επιλογή 2
Πατατοσαλάτα: αυτό θεωρώ ότι είναι, και εάν δεν είναι πρέπει να γίνει, ένα από τα must πιάτα τους. Η πατατοσαλάτα είχε baby πατάτες φούρνου που δεν είχαν πάρα πολύ έντονη γεύση μεν ο πρωταγωνιστής του πιάτου ήταν άλλος δε. Και μιλάω για το ψάρι που είχε μέσα του οποίου το όνομα τώρα μου διαφεύγει, αλλά ήταν μαγειρεμένο τέλεια. Συνοδευόταν επίσης από ελάχιστα βρασμένες φουντίτσες μπρόκολου και κάποιου είδους honey-mustard sauce. Μην ρωτάτε πως συνδυάζονται ΟΛΑ αυτά μαζί και δη θεματικά, αλλά όντως το κάνουν. 8€

Επιλογή 3
Pulled pork: φίλος του χοιρινού και δη του pulled pork ο σύζυγος, το δοκιμάζει σχεδόν σε όποιον κατάλογο το πετύχει. Από το συγκεκριμένο καταρχάς θα κρίνω την εικόνα και μετά την γεύση: η εικόνα του δεν με γέμισε ούτε με τράβηξε να θέλω να το φάω γιατί [όπως και έγινε] δεν υπήρχε περίπτωση να μην γίνεις χάλια με ζουμιά να τρέχουν ολούθε και χίλιες χαρτοπετσέτες γύρω τριγύρω. Το pulled pork σερβιζόταν με την sauce του μέσα σε αραβικές πίτες, τις μικρές [αρνητικό] και από πάνω είχε μια τούρτα από λάχανα, εξωφρενικά πολλή ποσότητα για το τίποτα εάν με ρωτάς ή αν είσαι καχύποπτός, για να συγκαλύψει τις πολύ μικρές πιτούλες?? Overall τίμια προσπάθεια αλλά είναι ακόμα πολύ messy και δεν έχουν βρει για μένα το σωστό ratio μεταξύ συνοδευτικού και κυρίως μερίδας. 9€

Επιλογή 4
Pancakes με φρούτα: πολύ ωραία, πολύ αφράτα, τόσο γλυκά όσο πρέπει, 5 στο σύνολο [τα λες και πολλά και δεν μπορείς να αντισταθείς σε κανένα] με το απαραίτητο σιρόπι σφενδάμου. Μια ένσταση είχα μόνο για τα φρούτα, δεν μου φάνηκαν πολύ φρέσκα ή έστω φρεσκοκομμένα καθώς τα περισσότερα είχαν «μαυρίσει» λίγο και επίσης ήταν λίγα, για 5 pancakes θέλεις παραπάνω από 2 φράουλες κομμένες στην μέση και αν. 6€

Ποτά
Εγώ δοκίμασα το smoothie με το γάλα αμυγδάλου και φυστικοβούτυρο που θεωρώ ότι κάτι του έλειπε αλλά ακόμα δεν μπορώ να προσδιορίσω τι. Ίσως να φταίει ότι μου φάνηκε πολύ απλό? Σαν να το είχα φτιάξει εγώ στο σπίτι μου, καμία τσαχπινιά [5€] και 2 μπύρες Χίου χωρίς ζύμωση 6€ η μία.

Υπάρχουν κι άλλα πιάτα στον κατάλογο που θα ήθελα κάποια στιγμή να δοκιμάσω, αλλά δεν νομίζω να το βάλω προτεραιότητα να ξαναπάω.
Θέλει ακόμα δουλειά μέχρι να βρει την ταυτότητα του γιατί τώρα νιώθω ότι είναι λίγο all over the place και λίγο να τα κάνουμε όλα και να ευχαριστήσουμε τους πάντες, κάτι που η ιστορία έχει δείξει ότι δεν γίνεται.

6 medium

11 Ιαν 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Το zampano στεγάζεται σε έναν πολύ όμορφο χώρο, ο οποίος θα έπρεπε να αυτοπροσδιορίζεται ως all day bar ή wine bar κ όχι σαν εστιατόριο για το δικό του καλό.
Οι γεύσεις που δοκιμάσαμε ήταν συνολικά μέτριες, κάποια λίγο καλύτερα, κάποια αδιάφορα( π. χ. τα ζυμαρικά που συνόδευαν το κοτόπουλο). Οι μερίδες στα κυρίως ήταν γενικά μικρές, αν κ είχα πάει προετοιμασμένη σχετικά... αλλά ειδικά η μερίδα του pulled pork ήταν αστεία! Αμφιβάλλω αν είχε πάνω από 40gr κρέατος (9Ε)! Αν ήμουν υπεύθυνη δεν θα το συμπεριελάμβανα με τπτ στα κυρίως πιάτα. Ίσως σαν ορεκτικό. Παρόλαυτα, όσο καταφέραμε να δοκιμάσουμε με κρέας (κ όχι την σαλάτα που έριξαν από πάνω για να γεμίσει) ήταν νόστιμο. Η λίστα των κρασιών καλή κ σε καλές τιμές.

Overall, θα ξαναπήγαινα, γιατί μου άρεσε πολύ ο χώρος κ η εξυπηρέτηση ήταν αρκετά καλή. Οι τιμές ήταν καλές, αλλά δεν θα πόνταρα κ πολλά το φαγητό. Θα πήγαινα να πιω ένα ωραίο κρασί κ να το συνοδέψω με ένα δυο πιατα. Η κουζίνα του θέλει αρκετή δουλίτσα.

Η έκπτωση που e-table δεν είχε γίνει αρχικά, αλλά έγινε αμέσως μετά την υπόδειξη μας.

22 Δεκ 2015

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Μια νέα σχετικά άφιξη στην καρδιά της θεατρικής πιάτσας του Ψυρρή με καλλιτεχνικό διακοσμητικό ταμπεραμέντο, ευέλικτη δημιουργική κουζίνα, που επικεντρώνεται σε κλασικές ελληνικές γεύσεις, και μελωδίες που παραπέμπουν σε Godfather και Νίνο Ρότα (! ) αλλά και στο La Strada(1954) του Φ. Φελίνι, επίσης σε μουσική Νίνο Ρότα, όπου ο καλλιτέχνης του τσίρκου Zampano είναι ο κεντρικός ήρωας! Δεν μπορούσε βέβαια να μην υπάρχει μουσική τζαζ, καθώς και οι νοσταλιγές μελωδίες της Εντίθ Πιαφ...

Το Zampano είναι η ιδανική λύση για φαγητό ή ποτό μετά από κάποιο θέατρο στην περιοχή ή για ατμοσφαιρικές χειμωνιάτικες εξόδους. Ως θαμώνας της περιοχής, θεωρώ ότι συμπληρώθηκε το κενό που εδώ και καιρό άφησαν αξιόλογα εστιατόρια όπως το il Bucco, το Beer Academy και το πρωτοπόρο για την εποχή El Pecado!

Πρόκειται, κυρίως, για εστιατόριο αλλά προσφέρεται και για ποτό, συνοδεία ποικιλίας τυριών ή αλλαντικών ή κάποιου ελαφριού πιάτου.

Ο διάκοσμος στο ισόγειο του εσωτερικού χώρου, του επιβλητικού αυτού νεοκλασικού κτιρίου, όπου στεγάζεται το εστιατόριο αλλά και το City Circus hostel, συνηγορεί από την πρώτη ματιά για μία όμορφη βραδιά.

Περνώντας απ' έξω, οι μεγάλες τζαμαρίες και ο ρομαντικός φωτισμός ελκύουν κάθε περαστικό. Όταν, όμως, διαβεί κάποιος την μεγάλη πράσινη πόρτα, το έργο αρχίζει... Τραπέζια όλων των τύπων με εκλεπτυσμένη σχεδίαση, μου άρεσε το κόκκινο τραπέζι μπαίνοντας αριστερά, δείγμα μάλλον Φένγκ Σούι αρχιτεκτονικής (?), για καλό ποδαρικό, περίτεχνα μωσαϊκά, ένα μεγάλο μωβέ μπάρ, ένα ψυγείο με διάφορα προϊόντα, εταζέρες και μπουφέ με ποτήρια και διάφορες κομψές και άλλων εποχών λεπτομέρειες συνθέτουν το σκηνικό του ισογείου.
Βιομηχανικό σκούρο γκρι στους τοίχους και εκπληκτικά, ευφάνταστου σχεδιασμού, πολύφωτα και απλίκες ενισχύουν την ιδιαίτερη αύρα του χώρου. Οι τουαλέτες, στον ισόγειο χώρο επίσης, συνεχίζουν στο ίδιο απαράλλαχτο διακοσμητικό μοτίβο.

Επειδή πήγαμε βράδυ Σαββάτου, μετά από θεατρική παράσταση, χωρίς κάποια κράτηση μας "προώθησαν'' στον επάνω χώρο και παρόλο που στην αρχή ήμασταν αρνητικοί μόλις ανεβήκαμε αλλάξαμε αμέσως γνώμη, μην πω μάλιστα ότι είναι και πιο όμορφος από τον κάτω χώρο.

Ενδείκνυται μάλιστα για ιδιαίτερες περιστάσεις όπου κάποιος θέλει privacy αλλά και "χουζούρι". Λυπάμαι μόνο τους ανθρώπους του σέρβις για το ατέλειωτο ανεβοκατέβασμα....

Από τον επάνω χώρο, υπάρχει πανοραμική έποψη του ισογείου και τα περισσότερα τραπέζια έχουν και αυτά θέα προς την οδό Σαρρή. Ο πρώτος όροφος δηλαδή είναι αυτό που λέμε κέντρο - απόκεντρο.

Η διακόσμηση είναι επίσης εκπληκτική, με την απόλυτη αίσθηση ζεστασιάς και οικειότητας που δίνουν τα ξύλινα πατώματα και η ασπρόμαυρη ριγέ ταπετσαρία σε μεγάλο τμήμα του τοίχου. Μάλιστα, στο βάθος αριστερά, ένα μικρό δωμάτιο - σαλονάκι, με 70'ς διακόσμηση, τράβηξε αμέσως την προσοχή μας, καθώς περιεργαζόμασταν τον χώρο.

Ο συγκερασμός μοντέρνου και κλασικού μέσα στον ίδιο χώρο καθιστούν το μέρος ιδιαίτερα ελκυστικό έστω και για ένα ποτό!

Το Zampano λειτουργεί μόνο βράδυ.

Το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά!!

Αστρολογικό δελτίο,
Στο σέρβις μας εξυπηρέτησε ο αεικίνητος και μάλιστα Τοξοβόλος (με ωροσκόπο Παρθένο.... ) Ανδρέας με εμφανή τη διάθεση της φιλοξενίας και της ενημέρωσης!!
Τοξότης, το τυχερό μου ζώδιο, σκέφτομαι, και... αφήνομαι στις υπηρεσίες του απόλυτα ήρεμη.....

Δοκιμάσαμε,

Ρεβυθάδα με δενδρολίβανο και κομματάκια από σύγκλινο Μάνης. Χορταστική μερίδα και αρκετά νόστιμα μόνο που, κατά την γνώμη μου, ήθελαν λίγο λεμόνι για να γίνει πιο αισθητή η γεύση των ρεβυθιών. ΕΥΡΩ 6,00

Πιττάκια με σπετζοφάϊ, περί τα τέσσερα μικρά και τριγωνικά κομμάτια, από φύλο κρούστας, με σος γιαουρτιού ολίγον καυτερή μέσα σε γυάλινο μπολάκι μέσα στο πιάτο. Πολύ νόστιμο πιάτο!! ΕΥΡΩ 7,00

Ρολάκια από μπούτι κοτόπουλο με πλιγούρι και σος καυτερή. Το κοτόπουλο πεντανόστιμο αλλά το πλιγούρι αρκετά αδιάφορο...! ΕΥΡΩ 11,00

Κροκέτες με τυρί και σπανάκι, πράσινη σαλάτα ως γαρνιτούρα και κόκκινη σος παντζαριού να ομορφαίνει το πιάτο μας!! Οι κροκέτες, περί τα πέντε τεμ., ήταν πολύ νόστιμες και η σος έδενε απόλυτα με το έδεσμα....!! ΕΥΡΩ 6,00

Τα πιάτα έρχονταν σταδιακά και τα σερβίτσια άλλαζαν συνέχεια.

Το πλατό τυριών και αλλαντικών, με τυριά και αλλαντικά, που αλλάζουν ανάλογα με την ημέρα, συνοδεία ψωμιού και σος, στοιχίζει ΕΥΡΩ 11,00.
Παρατηρήσαμε ότι πολλοί το προτιμούσαν για να συνοδεύσουν το κρασί ή το ποτό τους.
Υπάρχουν και πιάτα ημέρας, όπως σούπα (6,00) ή δελεαστικές σαλάτες (6-8,00).

Από γλυκά δοκιμάσαμε,

Σοκολάτα με κομματάκια πορτοκάλι, δύο μαρεγκάκια με κακάο και παγωτό καραμέλα. Νόστιμο γλυκό - και μεγάλη ποσότητα - με πικρή γεύση, έξω από τα συνηθισμένα. Ιδανικό για τους λάτρεις της Bitter σοκολάτας. ΕΥΡΩ 6,00

Cheesecake με ανθότυρο και ξινομυζήθρα. Πρόκειται για ένα συμπαγές στρογγυλό κομμάτι γλυκού με μαρμελάδα βερίκοκο ως topping. Δεν μας ενθουσίασε... ΕΥΡΩ 5,00

Παρόλο που δεν ήπιαμε κάτι, παρά μόνο νερό βρύσης, λόγω μεσημεριανής οινοποσίας..., ρίχνοντας μια ματιά στον κατάλογο με τα κρασιά είδαμε ότι είναι απόλυτα ενημερωμένος Έντελώς δειγματολιπτικά: ροζέ Βιβλία Χώρα ΕΥΡΩ 25,00, κόκκινο Κατώγι Αβέρωφ 19,00, λευκό Κτήμα Χατζηγεωργίου 22,00. Σερβίρεται και κρασί σε ποτήρι ( 5,00 περίπου), μπύρες μικροζυθοποιών (5-6,00) καθώς και διάφορα ποτά και κοκταίηλ ( 7-9,00).

Στο τέλος, μας κέρασαν εξαιρετικό λικέρ μαστίχας με λάιμ και πιπέρι!

Περάσαμε μια πολύ πολύ όμορφη και λαμπερή βραδιά!!
Εύχομαι μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα να κυλήσουν οι γιορτές όλων μας!

10 Νοε 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Καλησπέρα σε όλους τους καλοφαγάδες του site! Καθυστερημένη και πάλι, είπα να γράψω μια κριτική (τουλάχιστον δεν έπιασα μήνα! ).

Αρχίζουμε:

Επισκεφθήκαμε το Zampano βράδυ της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου, 2 άτομα κατά τις εννέα το βράδυ, έπειτα από επίσκεψη μας σε μια φωτογραφική έκθεση, δίπλα από τον σταθμό του "Κόκκινου". Ξέρετε πως είναι αυτά, χαμός από κόσμο, τσιγαρίλα και να έχουν πέσει όλοι σαν ακρίδες στα τυροπιτάκια και στη σανγκρία. Οπότε, είπαμε να συνεχίσουμε τη βραδιά μας αλλού!

Στο Zampano τώρα. Καθίσαμε στο πρώτο τραπέζι όπως μπαίνουμε δίπλα από μια προθήκη με διαλεκτά κρασιά και μετά από λίγα λεπτά ήρθε ο σερβιτόρος... Μια χαρά παιδί με χαμόγελο, αλλά... Πως να το πω; Poster boy της χιπστεριάς; Καρό πουκάμισο, μπερές, μουστάκι τσιγκελωτό, καφέ ποδιά και γυρισμένα τα μανίκια για να φαίνονται τα τατουάζ.

Τελοσπάντων, δεν είχε πολλές επιλογές στο μενού, οπότε παρήγγειλα για να τσιμπήσω τα κεφτεδάκια με γιαούρτι, ξεροψημένες πιτούλες και πίκλες κρεμμυδιού, από το μενού των ορεκτικών στα 6,50 ευρώ. Αφού οι επιλογές στα ζυμαρικά δεν ήταν καθόλου του γούστου μου, ειδικά για βράδυ.

Ο συνδαιτυμόνας μου πήρε την ταλιάτα με πατάτες τηγανιτές και πέστο μαιντανού στα 14,50 ευρώ.

Ήπιαμε από μία μπύρα Βεργίνα στα 4 ευρώ και στο τέλος παραγγείλαμε μια lemon pie στα 5 ευρώ.

Τα πιάτα μας τα έφερε ένας άλλος κύριος, νεαρότερης ηλικίας με χαμόγελο και κανονικά ρούχα! Δεν θα πήρε το memo φαίνεται!

Το πιάτο μου αποτελούνταν από 3 τριγωνικά κομματάκια πίτας, ξεροψημένα σαν τσιπς, 5 κεφτεδάκια (medium well), 3 τοσοδούλικα ψημένα ντοματίνια, λίγο κρεμμύδι ξιδάτο σε ροδέλες, όλα σερβιρισμένα πάνω από ένα λεπτό στρώμα γιαουρτιού. Νόστιμο, αλλά ακόμη και για ορεκτικό δεν δικαιολογούνταν η τιμή με τόσο μικρή ποσότητα.

Και πάλι καλά να λέω. Ο συνάδελφος είχε την τύχη, να του έρθει η μικρότερη ταλιάτα που έχω δει, ένα μπολάκι με πέστο και οι λίγες πατατούλες σε χάρτινο σακουλάκι. Του άρεσε πάντως. Μου πρότεινε να δοκιμάσω, αλλά τι θα του έμενε μετά;

Οι μπύρες οκ, σε καλή θερμοκρασία και η lemon pie, ενώ ήταν σε καλή ποσότητα, την ψιλοαφήσαμε λόγω αυγουδίλας, που οκ, δεν φταίνε αυτοί, αλλά εμείς που την παραγγείλαμε.

Δεν πήγαμε να φάμε κανονικά, οπότε δεν θέλω να είμαι σκληρή. Ο χώρος μου άρεσε ήταν πολύ προσεγμένος στο γνωστό δηθενιάρικο-κουλτουρέ στιλ που όμως αποπνέει ζεστασιά (σας μπέρδεψα έτσι;), καθαρές τουαλέτες επίσης, κάτι σημαντικό στις κριτικές μου.

Αυτό που με ενόχλησε σε μια φάση είναι πως επειδή είναι δίπλα γνωστό χοστέλ, όσο πέρναγε η ώρα έρχονταν ξένες που γίνονταν λίγο "κομμάτια" και έτρεχαν στον πάνω χώρο χύνοντας τα ποτά τους. Οκ, συμβαίνουν αυτά!

Εν κατακλείδι, θα ξαναπάω να δοκιμάσω brunch η' να πιω ένα ποτάκι καθώς ο χώρος κέντρισε το ενδιαφέρον μου και ας είμαι anti-hipster (μου άρεσε "ειρωνικά"; γίνομαι και εγώ hipster;). Το μενού δεν είχε επιλογές που να με συγκλονίσουν και οι τιμές ήταν τσιμπημένες αρκετά. Το σέρβις καλό, η καθαριότητα του χώρου καλή, value for money δεν το λες, αλλά μια ευκαιρία την δίνεις!

24 Μαι 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Πρέπει να πω εξ’αρχής ότι πήγα λίγο προβληματισμένος στο Zampano – μία μερικών μηνών άφιξη στην οδό Σαρρή στην περιοχή του Ψυρρή, λόγω του κατ’αρχήν άκομψου και διεκπεραιωτικού τρόπου που αντιμετωπίσθηκα, όταν τηλεφώνησα για να κλείσω τραπέζι.

Ο 1ος λόγος είναι η (αναμενόμενα) κοινή λογική. Η πρώτη αυτή “συναλλαγή” μεταξύ του πελάτη και του υπεύθυνου της κράτησης – αν ο/η τελευταίος/α την διαχειρισθεί σωστά – μπορεί να φέρει από την πρώτη στιγμή εντελώς άκοπα, τον επισκέπτη με πολύ θετική προδιάθεση στο εστιατόριο (και ποιος εστιάτορας δεν θα το ήθελε αυτό). Ο 2ος λόγος είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου, προτιμά την ευγένεια από την μουρτζούφλα. Και επειδή και τα δύο “ακούγονται” στο τηλέφωνο, προσωπικά βρίσκω πολύ ενοχλητικό το τελευταίο. Μία ντομάτα μείον εδώ λοιπόν - στην εξυπηρέτηση.

Όταν έφθασα όμως μπροστά στο Zampano, πρέπει να πω ότι πραγματικά εντυπωσιάσθηκα από την πρώτη εικόνα και την "κοσμοθεωρία" που φέρνει στην πόλη μας. Tέτοιας ιδιαίτερης αισθητικής εστιατόρια λείπουν από την Αθήνα, και το Zampano έρχεται να συμπληρώσει ένα μέρος αυτού του - αναλογικά με άλλες μητροπόλεις - δυσανάλογου κενού.

Το Zampano έχει έναν image αλλοτινής εποχής, που δύσκολα συναντά κανείς στις μέρες μας, σε επενδύσεις με αντικείμενο την εστίαση. Eδώ συνεργάσθηκε έμπειρος – πολύ – διακοσμητής μαζί με ταξιδεμένο ιδιοκτήτη. Από την πρώτη εντύπωση, θα θαυμάσει κανείς την διαφανή περιμετρική σκεπή με τα περίτεχνα μεταλλικά πλαίσια, τον υποβλητικό φωτισμό και την χαρισματική γωνιακή τοπογραφία του σημείου, που αποπνέει μία αστική ανάμνηση και κουλτούρα των αρχών του περασμένου αιώνα.

Ο σχεδιαστής συγκέρασε σε ένα τέλειο puzzle, επιλεγμένα μεταλλικά στοιχεία (του κατά τα άλλα βαρετού πλέον vintage βιομηχανικού σχεδιασμού), με εν είδει μόνο "πολυκαιρισμένα" έπιπλα διαφορετικά μεταξύ τους, πρωτότυπα φωτιστικά και τέλος, εντυπωσιακά art-deco στοιχεία - μόλις κανείς περάσει την είσοδο, δεν μπορεί παρά να μην θαυμάσει το σκαλιστό μαρμάρινο bar αριστερά με τα σκαμπό που έρχονται από μια άλλη εποχή.

To Zampano δεν ένα εύκολο copy & paste του εστιατορίου του γείτονα, δεν έχει σχέση με τυποποιημένους χώρους που κανείς προσπαθεί (όταν φύγουν οι εργολάβοι και οι προμηθευτές), να "ζεστάνει" με διάφορα μικροαντικείμενα. Όλο το εστιατόριο (ή σχεδόν όλο - εξηγώ στη συνέχεια) είναι σχεδιασμένο πάνω σε μία πολύ έντεχνη και συμπαγή κεντρική ιδέα με αρχή, μέση και τέλος. Ίσως ο Jeremy Clarkson, να αναφωνούσε και για αυτόν τον χώρο... "το ξέρω ότι έχεις ψυχή"…

Μοναδική παραφωνία (κατά τη γνώμη μου) αποτελούν, 1. οι (ευτυχώς περιορισμένες σε αριθμό) πολυφορεμένες καρέκλες Tolix καθώς και κάτι άλλες σχολικού τύπου που έχουν;; το όποιο στυλ τους, αλλά λειτουργικά δεν επιτρέπουν σε κανένα πισινό - "πλούσιο ή πένη" - να καθίσει παραπάνω από 45 λεπτά, άντε μία ώρα χωρίς να βογγήξει (βασικός κανόνας σχεδιασμού σε ένα εστιατόριο), και στο Zampano κανείς κολλάει με την ατμόσφαιρα και χρειάζεται χρόνο και 2. οι μάλλον αδιάφορες τουαλέττες που είναι ξένες με αυτόν τον συγκεκριμένο χώρο.

Στα της εξυπηρέτησης τώρα. Στο τραπέζι μας περιποιήθηκε ένας χαμογελαστός και ευγενικός νεαρός, που ήταν πρόθυμος να βοηθήσει στην παραγγελία μας, να συστήσει ένα διαφορετικό - εξαιρετικό - κρασί όταν η πρώτη επιλογή μας είχε μόλις τελειώσει, ενώ όταν ρωτήσαμε κάτι πιο τεχνικό, ζήτησε να το επιβεβαιώσει πρώτα με την κουζίνα. Σέρβιρε το κρασί στην ποσότητα που έπρεπε σε κάθε ποτήρι, ώστε και για να βγάλει στη μύτη τα αρώματα του, αλλά και για να μην ζεσταθεί στα ποτήρια Ήπιαμε ένα εξαιρετικό παλαιωμένο λευκο viognier (Σταθμός, Αμπελώνες Λαλίκου) του 2012 στα 23 ευρώ. Όπου το βρείτε, να το δοκιμάσετε ανεπιφύλακτα.

Και η κοπέλλα που επίσης βοήθησε στο τραπέζι μας ήταν όσο έπρεπε ευγενική, αλλά λίγο αποστασιοποιημένη, και σε χώρους comfort food, βοηθά στην ατμόσφαιρα μια κάποια αναλαμπή "φιλικότητας". Μου έκανε επίσης πολύ καλή εντύπωση, ο τρόπος που ήταν ντυμένη. Αν αυτό που φορούσε ήταν στολή εργασίας και επιλογή του διακοσμητή ή του ιδιοκτήτη, μπράβο σε αυτούς. Αν ήταν δική της επιλογή, μπράβο της και συγχαρητήρια!

Αυτό που κατά τη γνώμη μου το Zampano θέλει ακόμη πολύ δουλειά, είναι η κουζίνα του, που ειλικρινά ελπίζω να έχει απλά προβλήματα “οδοντοφυίας” και όχι εγγενείς αδυναμίες.

Ενώ το εστιατόριο έχει σαφή γευστική ταυτότητα και τύπο κουζίνας - δεν έχει επικάλυψη υλικών, έχει ίντριγκα στην ποικιλία των προτάσεων (από κατσίκι σε γαρίδες, και από kale σε αβοκάντο), παίρνει ρίσκο σερβίροντας υλικά με μεγάλη φύρα και υψηλό κόστος (π. χ. χταπόδι), ακροβατεί πρωτότυπα ανάμεσα στην Ελληνική κουζίνα της ανάμνησης και τον νεωτερισμό του twist και ενίοτε της αποδόμησης - δυστυχώς δεν καταφέρνει να παρουσιάσει ένα συνεπές γευστικό αποτέλεσμα.

Έχει ένα εξαίσιο προζυμένιο ψωμί, που θα στεκόταν απλά με λίγο extra παρθένο ελαιόλαδο, χωρίς ανάγκη για όλα τα επιπλέον ενδιαφέροντα συνοδευτικά που έρχονται από την κουζίνα. Η σαλάτα με την ρόκα, το αχλάδι, το κατσικίσιο τυρί και τα καρύδια ήταν πολύ δροσερή και σωστά βρεγμένη. Τα πιτάκια με γέμιση σπετζοφάι ενδιαφέροντα και σαν σύλληψη και σαν νοστιμιά, αλλά ήρθαν ψιλομαυροτηγανισμένα. Πρωτότυπη στη γεύση η μαρμελάδα ντομάτα που τα συνόδευε, με ωραία υφή. Το χταπόδι με την ψητή μελιτζάνα, καλύτερα να το προσπεράσει κανείς - το χταπόδι έπρεπε να ήταν ψητό, αλλά είχε υφή βραστού, ενώ η μελιτζάνα παρ'όλο που είχε αφαιρεθεί προσεκτικά σε μεγάλα κομμάτια από το περίβλημα της και ήταν σωστά καπνισμένη, ήταν ιδαρής και άνοστη.

Τα πρώτα πιάτα μαζεύτηκαν και εδώ δυστυχώς μεσολάβησε ένα μεγάλο διάστημα – κοντά μιας ώρας! μέχρι να έρθουν τα κυρίως πιάτα - με το εστιατόριο μισογεμάτο. Όταν αξιώθηκαν να φθάσουν, κάποια ήταν του ύψους, όπως

το πολύ νόστιμο λεμονάτο κατσικάκι και εντελώς Κυριακάτικες και πεντανόστιμες οι μαμαδέ ψητές πατάτες που το συνόδευαν (παρά την "άψητη" εικόνα τους, είχαν μία πολύ μεστή γεύση). Πολύ νόστιμες και οι πέννες με τα ψητά λαχανικά και το ginger, όπως επίσης και το κριθαράκι με το αργομαγειρεμένο μοσχάρι, που όμως ήταν λίγο στεγνό για κριθαράκι/ώτο. Το κοτόπουλο με το σουτζούκι και το πληγούρι μέτριο (για να είμαστε και σωστοί βέβαια, τι γεύση να έχει τώρα το πληγούρι, η κινόα, το κεχρί, φαγόπυροι, σόγιες και λοιπές αφίξεις), με κάποιο μόνο ενδιαφέρον στην πικάντικη sauce γιαουρτιού του και τις ίνες από πιπεριά chili,

και κάποια ήταν του βάθους, όπως

το κριθαρώτο με τις γαρίδες και το φινόκιο, που εκτός από το ότι είχε στεγνώσει εντελώς όταν ήρθε, είχε και μία υπέρ του δέοντος έντονη γεύση λεμονιού. Καλές είναι μερικές σταγόνες λεμονιού σε ριζότα και κριθαρώτα γιατί αναδεικνύουν τη γεύση λόγω οξύτητας και σπιρτάδας, αλλά στο πιάτο μας πρέπει να το έστιψε πολύ γυμνασμένος μάγειρας. Ένα λαβράκι στο βάθος του τραπεζιού, δεν το δοκίμασα, αλλά ούτε και άκουσα κανένα επιφώνημα ανάτασης.

Το περιστατικό με την μεγάλη καθυστέρηση στα κύρια πιάτα, χάλασε λίγο την διάθεση όλων, και αυτό γιατί δυστυχώς, σε όλο αυτό το διάστημα της μίας ώρας που μεσολάβησε (ούτε και αφού ήρθαν τα πιάτα) κανένας από την ομάδα της σάλας (έξω και μέσα από το bar, μιας και είμασταν δίπλα τους), δεν ένοιωσε την ανάγκη να “διασκεδάσει” κάπως την κατάσταση, να πεί μία στοιχειώδη δικαιολογία. Θα το ήθελα αυτό στο Zampano. Άλλη μία ντομάτα down the drain γι αυτό το λόγο στην εξυπηρέτηση, που – μακάρι να κάνω λάθος – φαίνεται να είναι root και όχι instant cause στο Zampano. Λίγη αλλεγκρία και σκέρτσο (στην ουσία λίγη καπατσοσύνη) θα περιμέναμε, δεν περιμέναμε δήλωση μετανοίας.

Τα γλυκά που δοκιμάσαμε ήταν αδιάφορα, χωρίς την πινελιά της φροντίδας. Η – φρεσκότατη κατά τα άλλα - μαρέγκα στην lemon pie κάλυπτε τα πάντα, ο πειραματισμός του άγευστου ανθότυρου; στο cheesecake το έστειλε στα τάρταρα, η πανακότα ήταν λανθασμένα άγλυκη και το παγωτό βανίλια μανταρίνι, ενώ ήταν πολύ εύγευστο, κατέφθασε σχεδόν λειωμένο.

Δεν αναφέρθηκα καθόλου στις τιμές των επιμέρους πιάτων, γιατί το Zampano για τις συνθέσεις τους - και τον χώρο - έχει θεαματικά (το τονίζω) ΧΑΜΗΛΕΣ τιμές (5-7,5 ευρώ οι σαλάτες του και τα ορεκτικά του, 4-5 ευρώ τα γλυκά του και 13 ή 14 ευρώ το ακριβότερο κυρίως πιάτο του). Και αν κανείς το συνδυάσει αυτό με την εκτενή και καλά δομημένη λίστα κρασιών του, που πολλά σερβίρονται και σε ποτήρι, τότε το κατά κεφαλήν κόστος για φαγητό/ποτό στο Zampano, είναι μια ευχάριστη έκπληξη.

Επίσης, πολύ “καλός” κόσμος στο εστιατόριο με πλατύ ηλικιακό εύρος που έδειχνε να περνάει καλά, smart jazz και swing μουσική σε σωστή ένταση, non smoking αίθουσα όταν σε όλη την ευρύτερη περιοχή ο ανταγωνισμός είναι “Καπνιστήριον Η ΟΜΙΧΛΗ”, πεντακάθαρες τουαλέττες, “χάρακες” στη φορολογική απόδειξη.

Τα του εμφιαλωμένου ή μη νερού καθώς και των αρχικών ή τελικών κερασμάτων, προσωπικά δεν τα αξιολογώ - πλέον – καν, σαν στοιχεία της πολιτικής των εστιατορίων. Μπορεί να μου φανεί ενδιαφέρον να με ρωτήσουν αν προτιμώ εμφιαλωμένο ή νερό από την βρύση, ή να κεράσουν ένα σφηνάκι στο τέλος του γεύματος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μου λέει κάτι - εφόσον η συνολική πρόταση/εμπειρία αφήνει θετική ανάμνηση και είναι συνεπής με ότι υπόσχεται, κυρίως αν συνυπολογίσει κανείς τα πολύ μικρά περιθώρια κέρδους στην εστίαση και την χαμηλή μεσοσταθμική πληρότητα της εβδομάδας στην πλειονότητα των εστιατορίων στη χώρα μας.

Εύχομαι ειλικρινά τα παραπάνω σημεία να προβληματίσουν. Ακόμη περισσότερο ελπίζω να ήταν απλά κάποιες πρόσκαιρες αστοχίες της βραδυάς. Θα παρακολουθώ το Zampano γιατί είναι ένας θαυμάσιος χώρος με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, και εφόσον ανεβεί λίγο η εξυπηρέτηση - κάποια πράγματα είναι στοιχειώδη - και βελτιωθεί σημαντικά η κουζίνα, θα το έκανα ευχαρίστως συχνό προορισμό.

06 Απρ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
-

Βράδυ Κυριακής αποφασίσαμε να πάμε στο Zampano έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να βρούμε διαθέσιμο τραπέζι.

Χώρος:

Το Zampano, που βρίσκεται στην οδό Σαρρη απέναντι ακριβώς από το Θέατρο Εμπορικόν, ξεχωριζει καθώς στεγάζεται σε ένα πανέμορφο κτίριο με ωραίο φωτισμό που αν κοιτάξεις μέσα από τις τζαμαρίες του αμέσως αντιλαμβάνεσαι το ρομαντισμό και την καλαισθησία που επικρατεί στο μαγαζί. Μπαίνοντας επαληθεύεται η αίσθηση που δίνεται από έξω ακούγοντας την τζαζ μουσικη σε χαμηλή ένταση που υπογραμμίζει έντεχνα την ταυτότητα του μαγαζιού. Μας υποδέχθηκαν και μας οδήγησαν στο τραπέζι. Αμέσως ήρθε ο κατάλογος των κρασιών, ο οποίος διαθέτει πολλές επιλογές είτε σε μπουκάλι είτε σε ποτήρι σε πολύ καλές τιμές, έπειτα ήρθε ο κατάλογος του φαγητού που εκεί οι επιλογές ήταν πιο συγκεκριμένες και έτσι αποφασίσαμε ευκολότερα.

Φαγητό:
Για αρχή επιλέξαμε μια σαλάτα με διάφορα λαχανικά, τυρί Σαν Μιχάλη και προσούτο. Η σαλάτα ήταν νόστιμη με ισορροπημένες τις γεύσεις και γενναιόδωρη ποσότητα. Εν συνεχεία διαλέξαμε 2 κυρίως. Το πρώτο κυρίως πιάτο ήταν η μαριναρισμένη μοσχαρίσια ταλιάτα με πέστο μαϊντανού που συνοδευόταν με τηγανητές πατάτες τις οποίες τις είχαν τυλίξει μέσα σε ένα χαρτί τύπου σεμέν και με αυτό τον τρόπο απογειώθηκε η εικόνα του food styling. Η ταλιάτα ήρθε ακριβώς όπως την ήθελα ψημένη και πεντανόστιμη! Το δεύτερο πιάτο που διαλέξαμε ήταν το κοτόπουλο ρολό με σουτζούκι Καππαδοκίας συνοδευόμενο από πλιγούρι, σοταρισμένα λαχανικά και σάλτσα γιαουρτιού-τσίλι που επίσης ηταν πολύ νόστιμο και με όμορφη παρουσίαση. Το φαγητό μας συνοδεύσαμε με το λευκό κρασί του κτήματος Παπαργυρίου, το οποίο ήταν μια καλή επιλογή.
Κλείνοντας ερωτηθήκαμε αν θα θέλαμε κάποιο γλυκό και τους είπαμε πως δε θέλουμε. Λίγα λεπτά αργότερα προσγειώθηκε στο τραπέζι μας (κερασμένο από το μαγαζί) το γλυκό που ονομάζεται 70% κρέμα σοκολάτας με φέτες πορτοκαλιού, μαρέγκα κακάο και παγωτό καραμέλας. Τα λόγια είναι περιττά για τη γεύση αυτού του γλυκού (ΑΠΙΘΑΝΟ).

Εξυπηρέτηση:
Το προσωπικό ήταν πολυ ευγενικό και κατατοπιστικό όποτε χρειαστήκαμε βοήθεια.

Τιμή:
Για όλα τα παραπάνω ο λογαριασμός ήρθε στα 56 εύρώ, τα οποία θεωρώ μια πολύ καλή τιμή για αυτό το μαγαζί και την ποιότητα του.

Σίγουρα το προτείνω ανεπιφύλακτα και θα προγραμματίσουμε να ξαναπάμε για να τιμήσουμε το περιβόητο brunch της Κυριακής.
: )

01 Μάρ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
17-25

Πρώτη φορά χρησιμοποίησα το e table από την παρούσα ιστοσελίδα μιας και ήταν Σάββατο βράδυ. Βρήκαμε εύκολα τραπέζι και φτάσαμε περίπου 20:30 όπου στο μαγαζί υπήρχαν μόνο δυο παρέες. Να αρχίσω από το χώρο που μόνο το ψηλοτάβανο από μόνο του δίνει άλλο αέρα.

Από εκεί και πέρα υπάρχει πατάρι όπου βρίσκεται ένα μοναστηριακό τραπέζι και χώροι του ξενοδοχείου σε θεατρικό στήσιμο. Τα τραπέζια είναι σε απόσταση μεταξύ τους και η απαγόρευση καπνίσματος λειτουργεί στα πολύ συν του χώρου. Το σέρβις ήταν γρήγορο, ευγενικό και αισθητικά δεμένο με το υπόλοιπο σκηνικό.

Τώρα σε σχέση με το φαγητό, όταν μπήκαμε δεν είχα προσέξει την ανοιχτή κουζίνα που τελικά κεντούσε. Το εννοώ; Σούπα ημέρας κολοκυθόσουπα με τζίντζερ (εκρηκτική γεύση), σαλάτα με ψητά κολοκύθια και σέσκουλα με καβουρντισμένο αμύγδαλο, φιλέτο λαβράκι με ξινόχονδρο!!! (πιάτο προορισμός – το λαβράκι ψημένο από τη πλευρά της πέτσας και γαρίδες ψητές, που μάλλον ήταν μαριναρισμένες με κουσκούς.

Επίσης, ήπιαμε ένα κοκτέιλ και ένα ποτήρι ροζέ κρασί (το μόνο ντεφο μιας και είχε μεζούρα που σημαίνει λιγότερο από 180ml). Για κλείσιμο μια ευφάνταστη λεμονόπιτα. Για τα παραπάνω πληρώσαμε 54 ευρώ. Σίγουρα πριν καλοκαιριάσει άλλη μια επίσκεψη επιβάλλετε.

Σημερινές

Ανακοινώσεις

3 ΝΕΕΣ

FATIMA'S
Στιγμές ξεχωριστές με ...
Multi Ethnic
Αγ. Ανάργυροι