ΦΙΛΙΟΝ

Cafe - Restaurants

  Σκουφά 34, Αθήνα [Χάρτης]
  210 3608468



Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Cafe - Restaurants - Κολωνάκι - Λυκαβηττός, Αθήνα
Μαι
21
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
1-9

Βρισκόμαστε στο 1960. Είμαι μαθητής του Δημοτικού στην Κυψέλη και στον ελεύθερο χρόνο μου διασκεδάζω σε πάρτι και αργότερα σε κλαμπ με τους ρυθμούς της εποχής, όπως μπλουζ, τσα-τσα και ροκ, ακούω Μάνο, Μίκη, αλλά και Elvis, Beatles, Johnny, Sergio, ή βλέπω ταινίες στα σινεμά, με εισιτήριο 5-10 δραχμές! Ο κινηματογράφος χαλάει κόσμο για δύο ακόμα δεκαετίες τουλάχιστον, αφού η κρατική μας τηλεόραση θα αρχίσει να εκπέμπει δοκιμαστικά απ’ το 1968, ενώ η έγχρωμη τηλεόραση και τα πρώτα βίντεο θα ξεκινήσουν περί το 1980!

Τότε ακριβώς παίχτηκε η τρίωρη υπερπαραγωγή του Φελίνι ‘DOLCE VITA’ με τους Μαστρογιάννη, Ανούκ Αιμέ και Ανίτα Έγκμπεργκ, που όμως είναι ακατάλληλη και θα πρέπει να περιμένω κάποια χρόνια για να τη δω…

Έτσι, και λόγω της κοσμοχαλασιάς απ’ την ‘DOLCE VITA’, και λόγω των ωραίων γλυκών του (ιταλιστί ‘dolce’), την ίδια αυτή χρονιά ανοίγει το καφέ-ζαχαροπλαστείο DOLCE, το ιστορικό στέκι του Κολωνακίου, στην οδό Σκουφά, δίπλα ακριβώς στον Άγιο Διονύσιο. Είναι η εποχή που ενώ η Κυψέλη συνεχίζει να ακμάζει, παράλληλα με αυτή, ήδη απ’ τα χρόνια του Μεσοπολέμου και το Κολωνάκι συμμετέχει ενεργά στην κοινωνική, κοσμική και πνευματική ζωή της χώρας μας!

Στο DOLCE θα αρχίσω να συχνάζω τη δεκαετία του ’80, προλαμβάνοντάς το με την ονομασία του αυτή για μια δεκαετία, αφού θα κλείσει το 1991, ύστερα από ένδοξη ιστορία μιας ολόκληρης γενιάς, στη διάρκεια της οποίας συγκέντρωνε όλη την αθηναϊκή ελίτ, μια ολόκληρη πλειάδα δηλαδή προοδευτικών ανθρώπων, λογοτεχνών, καλλιτεχνών, πολιτικών και μαζί μ’ αυτούς ένα σύμφυρμα επωνύμων αλλά και ανωνύμων θαμώνων!!

Να όμως που η ιστορία συνεχίζεται και τίποτε καλό δεν πάει χαμένο. Λίγους μήνες μετά, απ’ το 1992 η οικογένεια Νέζη, θα επαναλειτουργήσει το μαγαζί, διατηρώντας το προσωπικό και τη μορφή του χώρου και μάλιστα επαυξάνοντας την αίγλη του, μέχρι και σήμερα, 24 ακόμα χρόνια μετά!! Το DOLCE μετονομάστηκε σε ΦΙΛΙΟΝ, αφού κάθε γλυκό του (DOLCE) -και όχι μόνο- που μας προσφέρει, είναι για όλους μας, λίγο-πολύ, ευπρόσδεκτο και φιλικό, δηλ. ΦΙΛΙΟΝ!! Στο ΦΙΛΙΟΝ μας εισήγαγε με την κριτική της η evi.

Το κατάστημα λειτουργεί καθημερινά από τις 7 το πρωί για πρωινό, καφέδες και σνακ, μέχρι περίπου τα μεσάνυχτα και τα Σ/Κ, μια ώρα περισσότερο. Η κουζίνα του ξεκινάει από τις 11.00 το πρωί. Υπάρχει μάλιστα και delivery στα πέριξ του Κολωνακίου, που ισχύει τις καθημερινές από 11.00-19.00. Τους ζήτησα τον σχετικό κατάλογο που δυστυχώς τους είχε τελειώσει και μου είπαν ότι απ’ τον άλλο μήνα θα τον έχουν πάλι. Ωστόσο, μπορεί κάποιος να δει το σχετικό μενού διαμονής ηλεκτρονικά στο facebook, όπου μάλιστα εγώ, συγκρίνοντάς το, διαπίστωσα ότι είναι κατά 20% φθηνότερο!

Πήγα το βράδυ της Παρασκευής 13/5 με ένα φίλο μου και χάρηκα πολύ ξαναβλέποντας τις γνωστές φάτσες των παιδιών, που εδώ και καιρό μας εξυπηρετούν. Την παραγγελία μας την πήρε ο Ηλίας, απ’ τα νέα παιδιά στο ΦΙΛΙΟΝ, ενώ απ’ τους υπόλοιπους γνωστούς μου, Ηρακλής, Αποστόλης, Φώτης, κ. λπ., κάποιους τους πρόλαβα ήδη στο DOLCE!!

Καθίσαμε έξω, σε κάποιο απ’ τα 20 τουλάχιστον στρογγυλά τραπεζάκια και μάλιστα στην εξωτερική πλευρά προς τον δρόμο. Αλλά κι ο εσωτερικός χώρος έχει σεβαστεί την καλαίσθητη όψη του παλιού DOLCE, με καμιά 15αριά ξύλινα τραπέζια, κυρίως ροτόντες, τον καναπέ στην κυρίως αίθουσα, μπαίνοντας αριστερά, με τα καδράκια, τον καθρέφτη, και τα φωτεινά σομόν, καφέ και μπλε χρώματα σε τοίχους, κουφώματα και γωνιές, που μου ξύπνησαν διάφορες νοσταλγικές αναμνήσεις! Η πρώτη αίθουσα μπαίνοντας είναι πιο μικρή και μακρόστενη, με τη βιτρίνα των γλυκών, τα ποτά και τα δώρα, καθώς και την ετοιμασία των καφέδων και 2-3 τραπεζάκια προς την τζαμαρία. Βέβαια, επειδή εδώ οφείλουμε να καταγράφουμε τα πάντα, θα πρέπει να προσθέσω ότι, κατεβαίνοντας στο υπόγειο όπου είναι τα 2 WC τους, δεν αντίκρισα την εικόνα της παλιάς σχολαστικής καθαριότητας, και θεωρώ ότι λόγω της κοσμοσυρροής θα πρέπει να τους ρίχνουν μια πιο σχολαστική ματιά!

Ξανακοιτούσα τον κατάλογο που μου έφερε ο Ηλίας: καμιά 10ριά σαλάτες (5-8), 3-4 αυγά (5-7), ισάριθμες κρέπες/πίτσες (6-10), 6 τάρτες και ισάριθμες πίτες (3-5), τοστ και σάντουιτς (3-6), μακαρονάδες (6-10), 5 πιάτα σχάρας (σνίτσελ, μπιφτέκια, κεφτέδες, κ. λπ. ) περί τα 8 €, καθώς και ποικιλίες, ροφήματα, αναψυκτικά και γλυκά, γνωστά μου όλα από παλιά.

Επίσης, έχουν πιάτα ημέρας, και συγκεκριμένα το μενού της Παρασκευής είχε, μοσχαρίσιο μπιφτέκι στα 8.70, μεσογειακή σαλάτα στα 7.90, γεμιστά στα 7.70 και σουπιές κοκκινιστές με αχιβάδα στα 8.80 €.

Αναφορικά με τα ποτά, έχουν σχεδόν τα πάντα: 8 μπύρες (3-7), οινοπνευματώδη (3-8), κοκτέιλ στα 9 €, ποτήρι κρασί χύμα, λευκό, ροζέ, κόκκινο (Άκρες, Σκούρας), περί τα 5 €, καθώς και μια ντουζίνα εμφιαλωμένα ελληνικά κρασιά, από 16-31 €, τιμή που αφορά το Κτήμα Μερκούρη. Οι τελευταίες αυτές τιμές των εμφιαλωμένων είναι 2.50 φορές την τιμή της κάβας, ποσό όχι βέβαια παράλογο για τον ιστορικό αυτό χώρο.

Εμείς πήραμε, μια τάρτα λαχανικών (με πιπεριές, καρώτο, πράσο και τυρί), νόστιμο πιάτο, στα 3.90 €, μια στραπατσάδα με αυγά και ντομάτα, εξίσου εύγευστη, στα 7 €, ενώ ήπιαμε μια μπύρα Mc Farland Red Ale, στα 5.20 € και, ο φίλος μου, ένα ποτήρι ροζέ κρασί χύμα, στα 4.80 €.

Ο λογαριασμός, στα 21 € άξιζε φυσικά για ό, τι δοκιμάσαμε, και είμαστε στην κατηγορία 10/16 € το άτομο με ποτά, ή 1/9 € το άτομο, χωρίς ποτά, έχοντας βέβαια απλώς τσιμπήσει κάτι, για να συνοδέψουμε το ποτάκι μας.

Όσοι έχετε επισκεφθεί το DOLCE-ΦΙΛΙΟΝ δεν χρειάζεστε άλλες συστάσεις από κανέναν. Οι υπόλοιποι όμως, κυρίως οι πιο νέοι, όταν βρεθείτε στο Κολωνάκι, αντί της οχλοβοής της ομώνυμης Πλατείας, επισκεφθείτε το και ζήστε για λίγες στιγμές την αύρα που ο χώρος και οι άνθρωποι -φίλοι, γνωστοί και συνομιλητές μεταξύ των γειτονικών τραπεζιών- αποπνέουν, εδώ και μισό τουλάχιστον αιώνα!!

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Cafe - Restaurants - Κολωνάκι - Λυκαβηττός, Αθήνα
Νοε
23
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
-

Cafe - Restaurant στην καρδιά της Αθήνας, δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, στη Σκουφά, ένα από τα πλέον παραδοσιακά και διαχρονικά μαγαζιά που έχει περάσει από πάνω τους διακριτικά και με επιείκεια η πατίνα του χρόνου αφήνοντάς τα ανέπαφα. Πόσοι άραγε χώροι με παράδοση ετών πίσω τους παραμένουν ακόμη ανοιχτοί στην εποχή της κρίσης, όταν άλλοι φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και κλείνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα ή αλλάζουν όνομα, είδος, γευστική κατεύθυνση; Το Φίλιον λοιπόν, αντιστέκεται σθεναρά, έχει σταθερή πελατεία ετών, αποτελεί ένα είδος θεσμού, σημείο αναφοράς και τόπο συνάντησης, ιστορικό στέκι για μεγάλο αριθμό ανθρώπων που το προτιμά και δεν το αλλάζει (ίσως και για συναισθηματικούς λόγους). Όταν πήγα, διαπίστωσα ότι σχεδόν όλοι γνωρίζονταν μεταξύ τους (πράγμα σπάνιο στις μέρες μας και μάλιστα στην Αθήνα). Εκτός των άλλων, στο συγκεκριμένο χώρο λαμβάνουν χώρα μια σειρά από εκδηλώσεις, λογοτεχνικές παρουσιάσεις και συζητήσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα και θέματα. Είναι επίσης και στέκι επωνύμων και πολιτικών, αλλά αυτό το τελευταίο είναι μάλλον αποτρεπτικός παράγοντας για κάποιους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και πρωτίστως για το γεγονός ότι είναι ένα από τα παλαιότερα και γνωστότερα στέκια της Αθήνας, μου κάνει εντύπωση που δεν υπήρχε καμία κριτική.

Ο χώρος, όπως είναι αναμενόμενο είναι ρετρό, με την αριστοκρατική αύρα των περασμένων δεκαετιών να τον διατρέχει και φυσικά με την αντίστοιχη ατμόσφαιρα της αστικής πολυτέλειας και του comme il faut. Είναι αρκετά μεγάλος στο εσωτερικό με καρέκλες, τραπέζια, καναπέδες πολυτελείς και με αρκετά τραπεζοκαθίσματα στο εξωτερικό.

Η εξυπηρέτηση στο Φίλιον είναι απλώς εξαιρετική. Δεν θα μπορούσε να μην ήταν άλλωστε, όχι μόνο λόγω της "ποιότητας" των ανθρώπων που συχνάζουν εκεί αλλά και του μεγάλου αριθμού που καταφτάνει καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Φιλότιμη, γρήγορη, άμεση και με οικειότητα "σαν στο σπίτι σου", καθώς όλοι είναι γνωστοί και με το προσωπικό, λόγω της συστηματικής τους παρουσία.

Ως προς το φαγητό, υπάρχουν κάποια σταθερά πιάτα καθημερινά στο μενού (όπως τα πιάτα της ώρας με κρέατα κυρίως) και κάποια που εναλλάσσονται ανάλογα με την ημέρα. Για παράδειγμα κάθε Σάββατο έχει παστίτσιο, κάθε Τρίτη πέννες με μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού κ. ο. κ. Τα πιάτα του είναι κατά βάση μαγειρευτά και παραδοσιακά με ελάχιστες εξαιρέσεις γκουρμεδιάς, χωρίς αυτό να είναι κατ΄ ανάγκην κακό. Διαθέτει μια μεγάλη βιτρίνα από την οποία μπορείς να δεις και να επιλέξεις μέσα από αρκετά ικανοποιητική ποικιλία τα πιάτα που σε ενδιαφέρουν. Εννοείται ότι έχει τις κλασικές σαλάτες και από ορεκτικά έχει κυρίως πίτες. Must είναι οπωσδήποτε η τυρόπιτα του Φίλιον για την οποία φημίζεται και την οποία οφείλετε να τιμήσετε δεόντως, όπως επίσης και η γαλατόπιτα και μια πίτα με μπέικον και τυρί. Διαθέτει επίσης και κορυφαία γλυκά.

Την ημέρα που πήγα με την παρέα μου γεύτηκα τη φοβερή τυρόπιτα, ενώ από τα κυρίως τιμήσαμε μπιφτέκια με πατάτες φούρνου και χοιρινό σνίτσελ με ποικιλία (γιατί ερωτηθήκαμε με τι θέλαμε να το συνοδεύσουμε) από βραστά λαχανικά, ρύζι, πουρέ και πατάτες φούρνου. Εγώ προτίμησα λίγο απ΄ όλα, καθώς σου δίνεται αυτή η δυνατότητα. Η άποψη που σχηματίσα για το φαγητό του Φίλιον είναι διφορούμενη: γενικότερα έχει κάποια πιάτα χωρίς καμία ιδιαίτερη γεύση, άτονα και άνευρα και κάποια άλλα που πραγματικά σε συγκινούν. Επίσης είναι χορταστικά και με ποιότητα. Σίγουρα δεν θα σε απογειώσουν γευστικά, (εξαιρείται η τυρόπιτα και τα υπόλοιπα που προανέφερα) αλλά αποτελούν μια καλή λύση στο κέντρο της Αθήνας.

Ως προς τις τιμές, θα έλεγα ότι για το χώρο, το περιβάλλον γενικότερα και το φαγητό είναι αρκετά προσιτές. Υπολογίστε περίπου 15 ευρώ το άτομο. Σίγουρα δεν πάει κανείς με κίνητρο αυστηρώς το φαγητό του Φίλιον, αλλά κυρίως την ατμόσφαιρα που σου προσφέρει και όλο το αστικό σκηνικό που διαθέτει.