SUSHIMOU

Ιαπωνία - Sushi

  Σκούφου 6, Πλάκα [Χάρτης]
  211 4078457

Ώρες λειτουργίας:


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ιαπωνία - Sushi - Πλάκα, Αθήνα
Νοε
17
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
10-16

Ένα μικροσκοπικό sushi - bar άνοιξε πριν από λίγο καιρό στην καρδιά της Πλάκας. Η χωρητικότητα του μπαρ αγγίζει μόλις τα δεκαπέντε άτομα που θα απολαύσουν μοναδικές γεύσεις από τα χέρια του ταλαντούχου itamae Αντώνη Δρακουλεράκου, ο οποίος παρασκευάζει επί τόπου τις διάφορες εκδοχές του σούσι.

Ο σεφ υπηρετεί μόνο το - αυθεντικό- ιαπωνικό σούσι. Στο site του καταστήματος εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια όλα τα sushi tests, ουκ ολίγα, που πέρασε κατά την εκπαιδευσή του στην Ιαπωνία.

Δημιουργεί με φρέσκα ψάρια ή οστρακοειδή που βρίσκει σε καθημερινή βάση στην αγορά. Έτσι λοιπόν η σύνθεση των διάφορων πιάτων εξαρτάται από την εκάστοτε " ψαριά " και εδώ έγκειται η διαφορά....

Ο sushi chef Δρακουλεράκος, διατείνεται ότι μέσα σε έναν μικρό και οικείο χώρο θέλει να συνδυάσει το ντόπιο και φρέσκο υλικό, σε μία χώρα που έχει παράδοση στη ψαροφαγία, με την ιαπωνική τέχνη και τεχνική του σούσι. Μια έμπνευση που, εκτός όλων των άλλων, κάνει το σούσι περισσότερο προσιτό..

Άλλωστε, σημειωτέον ότι ο Τοp Ιάπωνας σεφ του σούσι, και επικεφαλής της κουζίνας (itamae) του sushi bar " Sukiyabashi " στο Τόκυο, Jiro Ono, με απαιτούμενη κράτηση τουλάχιστον δύο μήνες πριν, ετοιμάζει αριστουργηματικές γεύσεις μέσα σε έναν επίσης μικροσκοπικό χώρο των δέκα, περίπου, ατόμων!!

Ένα παρεμφερές, διαφορετικής προσέγγισης concept από αυτά που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, φαντάζομαι, ότι προσπαθεί να μεταφέρει και ο "δικός μας" σεφ στην σουσιδόπληκτη Αθήνα...! Η μίμηση αντί της απομίμησης!!

Όπως το βλέπω εγώ, η παραπάνω, κυριολεκτικά, sushi bar τάση, προτείνει την προοπτική του " σαν στο σπίτι μου ", ή " σαν στο σπίτι σου ": υποδοχή οικοδεσπότη και προετοιμασία για φίλους. Συνεπώς, όχι προχειρότητα που θα λειτουργούσε εις βάρος της ποιότητας και της γαστρονομικής γνησιότητας ενός ιδιαίτερου προιόντος όπως η ωμή, κυρίως, τροφή.

Πρόσφατα, μάλιστα, διάβασα το πόσο σημαντικό είναι η κοπή του του ψαριού, κυρίως η επίτευξη λεπτών κομματιών, για νόστιμο και σωστά σερβιρισμένο σούσι.

Επιπλέον, θα πρέπει να αφουγκραστούμε το πόσο χρονοβόρα είναι η διαδικασία της σωστής κοπής του ψαριού ή των λαχανικών που απαιτεί ο κώδικας του σούσι καθώς και του "φορμαρίσματος", στα δάχτυλα, του ρυζιού ή η γενικότερη απαιτητική μέθοδος της, επί το πλείστον, χειροποίητης ετοιμασίας της τροφής.
Στο " Sushimou ", για παράδειγμα, παρατηρούσα τον Αντώνη ( συγνώμη για τον ενικό ) να κάνει κινήσεις ταχυδακτυλουργού προκειμένου να ετοιμάσει το σούσι!

Στα δε καθίσματα, περιμετρικά του μπαρ και της ανοιχτής κουζίνας, όλοι μπορούν να γίνουν μάρτυρες της δεξιοτεχνίας του σεφ, καθώς και μια ζεστή παρέα!

Τα πίατα του σούσι με τα chopsticks παραδίπλα προδιαθέτουν ευχάριστα για την άψογη τέχνη του σερβιρίσματος που γίνεται από μια νεαρή κοπέλα.
Όσον αφορά τα chopsticks, στην Ιαπωνία αποτελούν τον επίσημο τρόπο δοκιμής των μικρών αυτών μπουκιών αλλά, πολύ συχνά, χρησιμοποιούν και τα χέρια προκειμένου να γίνει περισσότερο αντιληπτή η γεύση, από την στιγμή μάλιστα που το σούσι είναι ένα είδος finger food!
Ο κάθε τρόπος έχει τα υπέρ και τα κατά...

Συμπληρώνοντας τα της διακόσμησης: το όλο σκηνικό, με την βοήθεια του όμορφου φωτισμού, σε χαλαρώνει και σε μεταφέρει στην ιαπωνική Ζεν φιλοσοφία.

Το Sushimou, πέραν όλων των άλλων, αποτελεί το απόλυτο must για ρομαντικές στιγμές, πρώτο ραντεβού (θα φανείτε και ψαγμένος-νη ), φιλικές συνάξεις αλλά και μοναχικές εξορμήσεις.
Από τα μεγάφωνα ακούγεται πολυποίκιλο ξένο ρεπερτόριο τραγουδιών.

Εν τω μεταξύ, μέσα από διάφορα συρώμενα συρταράκια ξετρύπωνουν τα διάφορα υλικά από τα ψάρια μέχρι τα φύκια!

Από την εσωτερική κουζίνα, η οποία δεν είναι εμφανής, το προσωπικό έφερνε διάφορα σκεύη προκειμένου να βοηθήσουν στην ιεροτελεστία της προετοιμασίας της τροφής.

Μπαίνοντας, στο Bar ακριβώς αριστερά, πάνω σε έναν μικρό μαυροπίνακα με διάφορα μπουκάλια κρασιού ως ντεκόρ, αναγραφόταν το " Μενού της πρώτης φοράς ", αξίας ΕΥΡΩ 20,00, το οποίο και προτίμησα.

Βέβαια, πριν καν ξεκινήσει το φαγητό μου, ο σεφ, ως έμπειρος του είδους, μου προσέφερε, ως κέρασμα, μικρά κομμάτια tempura (θαλασσινά ή λαχανικά τηγανισμένα σε κουρκούτι και υψηλή θερμοκρασία ) λαβράκι. Ο ίδιος μου το περιέγραψε ως τηγανητό δέρμα από λαβράκι.
Ένα must ορεκτικό κάθε αξιοπρεπούς εστιατορίου σούσι, προκειμένου να "ανοίξει " ο ουρανίσκος τόσο όσο.

Το, παραπάνω, set menu, λοιπόν, περιλαμβάνει:

Edamame, τα γνωστά πράσινα φασολάκια που ήρθαν μέσα σε ένα βαθύ μπολάκι. Δεν τα βρήκα ιδιαίτερα αλατισμένα και μου άρεσαν πολύ.

Τσάι Matcha, μέσα σε ένα βαθύ σκεύος, προκειμένου να προετοιμαστώ για το Shashimi που θα ακολουθούσε. Μου φάνηκε ουδέτερη γεύση και ήταν ότι έπρεπε!

Shashimi, αποτελεί το αρχηγικό πιάτο του σούσι, με λεπτές φέτες από ωμό ψάρι
Το πιάτο περιελάμβανε 2-3 φέτες τόνου, σολωμού και λαβρακίου! Κέρασμα ήταν οι μικρές- και πεντανόστιμες- φετούλες κολιού.
Θεωρώ ότι όλες οι γεύσεις ήταν άψογες!!
Το πιάτο, ως είθισται στο Σασίμι, συνοδευόταν από το πράσινο και καυτερό ραπάνι ( wasabi), τουρσί από πιπερόριζα (ginger) και, φυσικά, από σόγια σος. Επιπλέον, σερβίρεται φρέσκο λεμονάκι, φέτες ολόφρεσκου αγγουριού και φύλλα Shiso (Shiso Ikura ), o γιαπωνέζικος βασιλικός, φοβερού αρώματος και γεύσης!! Εύγε!!!

Σούπα Miso, η γνωστή ιαπωνική σούπα σε διάφορες παραλλαγές από pasta miso. Όπως λέγεται, βοηθάει στην πέψη και καθαρίζει το αίμα.
Εδώ ο σεφ την έφτιαξε με μανιτάρια, κομμάτια θρεπτικού Tofu, φύκια και λαυράκι. Άλλες φορές, όπως πληροφορήθηκα, μπορεί να ετοιμαστεί με διαφορετικό ψάρι, ανάλογα με το τι φρέσκο ψάρι υπάρχει στην αγορά.
Πολύ νόστιμη σούπα και ότι έπρεπε για την αλλαγή γεύσης που θα ακολουθούσε:

Nigiri με γαρίδας και aji ( σαφρίδι ), δύο κομμάτια. Το Νιγκίρι αποτελεί το πιό διάσημο σούσι. Στη βάση υπάρχει το κρύο και σπυρωτό ρύζι ενώ πάνω στο ρύζι τοποθετείται λεπτή φέτα ωμού ψαριού.
Το παραπάνω πιάτο ήταν ολόφρεσκο και δροσερό!!

Ό, τι δοκίμασα ήταν αυθεντικό και φρέσκο.

Οι αρωματισμένες υγρές πετσέτες ήρθαν από την αρχή, σε ειδική θήκη τοποθετημένη δίπλα στα πιάτα μας!

Παρ' όλα αυτά, αν ξαναπήγαινα για πρώτη φορά ( να μου πείτε πως γίνεται αυτό), δεν θα έπαιρνα το παραπάνω μενού διότι το θεωρώ ολίγον παραπλανητικό!!!

Δηλαδή, ίσως, προτιμούσα την επιλογή Omakase δηλ. "το αφήνω πάνω σου" που αναφέρει ο κατάλογος. Άραγε εννοεί ότι διαλέγει ο σεφ για σένα ή ότι επιλέγεις εσύ για σένα ? Μια ακόμα καλή αφορμή για δεύτερη επίσκεψη!

Επιπλέον,
Με τα ίδια χρήματα, ίσως και λιγότερα, θα μπορούσα να τσιμπολογήσω, για δοκιμή, περισσότερες γεύσεις και είδη σούσι με ελεύθερη επιλογή από τον κατάλογο, π. χ δύο τεμ. Nigiri που στοιχίζουν ΕΥΡΩ 2,50, το ένα τεμ. ή Ιmari sushi (μοιάζει με μικρό πουγκί ) ΕΥΡΩ 1,00 ή Τemaki ( τα μικρά μπουκέτα ) 3,50/τεμ., κ. ά

Συνεπώς,
Για τα σούσι του καταλόγου το vmf 4/4.
Για το set menu των ΕΥΡΩ 20,00 το vmf 2/4
Oπότε ο μ. ο 3/4

Υπάρχουν και λίγα πιό ακριβά πιάτα όπως π. χ τo Oshi sushi ( περίτεχνα τετράγωνα κομμάτια από ψάρι ), EYΡΩ 7-11,00.

Γενικά, υπάρχουν αρκετές επιλογές και μερικές πρωτόγνωρες γεύσεις.

Υπηρεσία delivery δεν υπάρχει αφενός επειδή ο σεφ πιστεύει ότι το σούσι πρέπει να δοκιμάζεται εκείνη τη στιγμή και αφετέρου διότι το μαγαζί λειτουργεί μόνο από το απόγευμα και μετά.

Από ποτά, για την συνοδεία σούσι υπάρχει η παραδοσιακή ξανθιά (Rice Lager) Sapporo (4,00) ή το παραδοσιακό Sake (250ml, ΕΥΡΩ 4,50 ).
Ακόμη, στον κατάλογο, αναφέρονται τα εξής: τσάι Tuvunu (! ), EYΡΩ 3,00, κοκταίηλ Pink Grapefrut Sake (4,00) και άλλες μπύρες όπως Ζέος, Χίος ή Corfu Royal Ionian από EYΡΩ 5-9,50.

Μου άρεσε που στον κατάλογο υπήρχε μετάφραση από τα ιαπωνικά στα ελληνικά όσον αφορά τo όνομα των ψαρικών.
Κάλλιστα, θα μπορούσε να γίνει και περιγραφή του περιεχομένου των πιάτων με λέξεις ή όμορφες φωτογραφίες.

Ένα τόσο μεγάλο κείμενο για ένα τόσο μικρό μαγαζί.....
Όμως, πραγματικά, άξιζε τον κόπο!!!

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ιαπωνία - Sushi - Πλάκα, Αθήνα
Φεβ
04
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Θα συμφωνησω στα περισσοτερα της κριτικης απο ΡΡ_ΤΙΝΑ. να συμπληρωσω οτι εαν θελετε αυθεντικες γευσεις, φρεσκες, με παρουσιαση και γενικα κατι που να πλησιαζει παρα πολυ στο αυθεντικο, να πατε.

Εγω δοκιμασα πολλα nigiri τα οποια δεν εχουν καποια αλλα μαγαζια. Την επομενη φορα σιγουρα θα προτιμησω omakase (επιλογες του σεφ) με μερικες εξαιρεσεις.

Ειναι μια καλη επιλογη για το κεντρο, εαν βεβαια θελετε να δοκιμασετε σωστες γευσεις και πραγματικα σωστο sushi.

Ο σεφ εχει κανει την εκπαιδευση του και την πρακτικη του στην Ιαπωνια και τηρει καποιους απο τους κανονες που εμαθε εκει. Μπραβο του.
Θα ξαναπαω σιγουρα εχει αρκετα που θελω να δοκιμασω ή απλα να γευτω.