Loader

Περιγραφή

Εξοχική ταβέρνα, με ψητά της ώρας και μη

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

29 Οκτ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
10-16

Γεγονός είναι ότι στην πέριξ της Πάρνηθος περιοχή σπάνια ευχαριστιέσαι φαγητό, τις περισσότερες φορές ο χώρος είναι ενοχλητικά μεγάλος και θορυβώδης και το φαγητό απόλυτα προβλέψιμο και σχετικά ακριβό. Λογικό λοιπόν είναι ότι ο ΜΑΝΘΟΣ, ύστερα από τις ομόφωνα ενθουσιώδεις κριτικές των φίλων ΙΩΓΙΑΝΝΗ, evi και indulge (τους ευχαριστώ πολύ όλους) είχε μπει στη wish list μου και απλά περίμενα την ευκαιρία να τον επισκεφθώ. Ευκαιρία που δόθηκε μετά από μια κυριακάτικη βόλτα στο υπέροχο και ήσυχο δάσος πάνω από το κτήμα Τατοϊου. Χρειάστηκε βέβαια να κάνουμε 30 χιλιόμετρα από εκεί μέχρι να φθάσουμε στο στόχο μας, όμως χαλάλι.
Επειδή οι τρεις προηγούμενες κριτικές τα περιγράφουν όλα αναλυτικά, θα περιοριστώ στα σημεία εκείνα που θεωρώ ότι έχω να προσθέσω κάτι.
Ας αρχίσουμε με το πώς φθάνουμε στο ΜΑΝΘΟ. Αν έρχεστε, όπως υποθέτω οι περισσότεροι, από την Αθήνα, θα βγείτε από την εθνική οδό στη Μαλακάσα, αλλά δεν θα στρίψετε για το χωριό. Συνεχίστε για εκατό μέτρα παράλληλα προς την εθνική και, όταν δείτε την ταμπέλα προς Αυλώνα – Αθήνα, στρίψτε αριστερά, περάστε την υπόγεια διάβαση κάτω από την εθνική και κατόπιν στρίψτε αριστερά προς Άγιο Μερκούριο – Αθήνα. Σε άλλα εκατό μέτρα θα δείτε την πρώτη ταμπέλα που σας οδηγεί εκεί που θέλετε να πάτε. Η ταβέρνα είναι στα δεξιά του δρόμου, λίγο πριν το σταθμό της Σφενδάλης. Παρκάρισμα κάτι περισσότερο από άνετο (1 στα 10).
Μεγάλο πλεονέκτημα ο όχι μεγάλος, νοικοκυρεμένος χώρος. Ειδικά η αυλή, ημικυκλική, ήσυχη, σκιερή και καταπράσινη είναι όλα τα λεφτά. Τα αραιά βαλμένα τραπέζια μπορούν να φιλοξενήσουν παρέες κάθε μεγέθους και σύνθεσης. Ο μέσα χώρος προτιμητέος μόνο όταν έχει χιονίσει και καίει το τζάκι.
Η εξυπηρέτηση σε γυναικεία χέρια, μια κυρία και δύο νεαρές, δεν αφήνει χώρο για κανένα παράπονο. Πάντα με το χαμόγελο, επεξηγηματικές και ακριβείς σε όλα. Είχαμε την τύχη να καθίσουμε στο χώρο ευθύνης της κυρίας και εκτίμησα ιδιαίτερα την περηφάνια της για το γεγονός ότι προσφέρουν ένα σωρό πράγματα πραγματικά χειροποίητα – και πεντανόστιμα. Επέμεινε π. χ. να προτιμήσουμε τη χορτόπιτα αντί για το τυροπιτάρι και είχε μάλλον δίκαιο, γιατί η πίτα – με δικό της φύλο, όπως διευκρίνισε – και πλούσια, καθόλου λαδερή γέμιση ήταν θεσπέσια. Το ίδιο και η αγαπημένη μας τυροκαυτερή – με τυρί και καυτερή, όπως μας εξηγήθηκε από την ίδια. Η χωριάτικη σαλάτα πλούσια και φρεσκότατη. Το χωριάτικο λουκάνικο καλοψημένο, αλλά αναμενόμενο σε γεύση, θα έπρεπε να δοκιμάσουν να το φτιάχνουν οι ίδιοι. Για κύριο πιάτο διαλέξαμε να μοιραστούμε μια μεγαλοπρεπή σταβλίσια μπριζόλα. Μας ρώτησε πώς τη θέλουμε, όμως το medium που ζητήσαμε κατέληξε σε medium well, πιθανόν λόγω μεγέθους και άνισου πάχους, ίσως πάλι να είχαμε χορτάσει με όσα προηγήθηκαν.
Αποκορύφωμα το διπλό, εννοείται χειροποίητο, κέρασμα στο τέλος. Μουστοκουλουράκια τραγανά σε σχήμα καρδιάς και αυτό που εγώ ξέρω ως «γιαουρτογλυκό» (γιαούρτι, κρέμα γάλακτος και κομματάκια φρούτου – στην περίπτωσή μας ήταν ανανάς), που σε δροσίζει και σε γλυκαίνει ταυτόχρονα. Ο λογαριασμός ίσα που έφθασε τα 30 ευρώπουλα.
Με την ίδια θέρμη που σας σύστησα πρόσφατα την ΚΥΡΑ ΠΟΠΗ για ψαροκατάσταση στο Λαγονήσι σάς προτρέπω να επισκεφθείτε σε πρώτη ευκαιρία το ΜΑΝΘΟ. Μια «ανθρώπινη» ταβέρνα μακριά από το πλήθος, που οφείλει να γίνει ευρύτερα γνωστή. Το ask4food της έδωσε ήδη ψήφο εμπιστοσύνης.