Loader

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Στη γαστρονομία ο προσδιορισμός in-situ αναφέρεται στην τέχνη της μαγειρικής με τις διαθέσιμες πρώτες ύλες ανάλογα τη στιγμή ή την εποχή που θα μαγειρέψεις. Στο SIMUL δημιουργούμε τις γεύσεις μας βασιζόμενοι στα φρέσκα υλικά και τη δημιουργικότητα της ημέρας. Υπηρετούμε την κουζίνα που δέχεται, σέβεται και μετατρέπει τις διαχρονικές επιρροές σε κάτι νέο στοχεύοντας να εμπνεύσει μια διαλογική σχέση με τις γεύσεις.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ανοιχτά:Καθημερινά 18:00 – 24:00 ~ Κυριακή κλειστά

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

07 Μαι 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
37-49

Μέσα Απριλίου, έψαχνα ένα μέρος για μια ξεχωριστή έξοδο με τη γυναίκα μου. Για το SIMUL είχα διαβάσει κάποια αφιερώματα στο διαδίκτυο και μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον. Το δείγμα κριτικών στο site σχετικά περιορισμένο, με θετικές ωστόσο κατά βάση κριτικές, οπότε η απόφαση πάρθηκε.

Πέμπτη βράδυ λοιπόν 2 άτομα φθάσαμε στο SIMUL, το οποίο βρίσκεται σε ένα ήσυχο δρόμο μεταξύ Ευαγγελισμού και Μεγάρου Μουσικής. Είχε προηγηθεί ηλεκτρονική κράτηση, η οποία ωστόσο δεν ήταν αναγκαία καθώς το εστιατόριο είχε δυστυχώς μόλις μια παρέα, παρόλα αυτά από την πρώτη στιγμή ο χώρος/ατμόσφαιρα μας κέρδισε και δεν μετανιώσαμε για την επιλογή μας.

Φθάνοντας συναντάς την αυλή με λίγα μαρμάρινα τραπέζια και αρκετό πράσινο. Η βραδιά ήταν σχετικά ψυχρή οπότε δεν την προτιμήσαμε και κατευθυνθήκαμε στον εσωτερικό χώρο που, εάν και δεν είχε κάτι ξεχωριστό μας άρεσε πολύ. Ωραίος φωτισμός, λιτή διακόσμηση, άνετα τραπέζια και ωραία μουσική, ο χώρος γενικά σου έβγαζε μια ζεστασιά. Τον μέσα μικρότερο χώρο που αναφέρεται από κάποιους χρήστες δεν τον είδαμε.
Το service επίσης υποδειγματικό. Όλα τα πιάτα σερβιρίστηκαν σε σωστούς χρόνους και με πλήρη περιγραφή για το τι περιείχε το καθένα από αυτά, γενικά δεν μπορώ να βρω κάτι αρνητικό να αναφέρω. Στο τέλος κεραστήκαμε και δύο πολύ νόστιμα λικέρ.

O κατάλογος πολύ μικρός, με έμφαση σε εποχιακά υλικά, για το λόγο αυτό αλλάζει συχνά. 4-5 κρύα πιάτα (με τιμές από 10 έως 15 €), αλλά τόσα ζεστά ορεκτικά (με τιμές από 12 έως 15 €), 4 κυρίως (με τιμές από 15 έως 22 €), επιπλέον κάποιες επιλογές σε μοσχάρι και φρέσκο ψάρι (με τιμές που δεν είναι σταθερές) και τέλος 3 γλυκά (9 με 10 €). Εμείς δύο άτομα παραγγείλαμε:
- Για αρχή ήρθε ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό (2,00 €) και ένα καλαθάκι με ψωμάκι τεσσάρων ειδών, πολύ νόστιμα και σε επαρκή ποσότητα, τα οποία συνοδεύονταν από σταμνοτύρι με άρωμα μαστίχας (2,00 € ανά άτομο).
- Στη συνέχεια, ήρθε η σαλάτα με διαφόρων χρωμάτων ντομάτες, σταμνοτύρι, σορμπέ αγγούρι, διάφορα τουρσιά και λίγη φράουλα (12 €). Ιδιαίτερες γεύσεις, τελείως διαφορετικές μεταξύ τους (δροσερή η ντομάτα και ιδίως το αγγούρι, γλυκιά η φράουλα, με σαφώς πιο έντονη και αλμυρή γεύση τα τουρσιά) ωστόσο, ταίριαζαν ιδανικά μεταξύ τους.
- Μανιτάρια shitake με καπνιστή κρέμα πατάτας και αυγό τους 72 C (12 €). Εξαιρετικό πιάτο, πάρα πολύ νόστιμο, με την κρέμα να κερδίζει σαφώς τις εντυπώσεις, αφού πρώτα ανακατευτεί με το αυγό. Προτείνεται...
- Από κυρίως εγώ επέλεξα κόκορα κρασάτο με τραχανά και αρσενικό Νάξου (17 €), πολύ νόστιμο πιάτο, με το κρέας πολύ μαλακό και γευστικό, ενώ και ο τραχανάς ήταν πολύ αρωματικός και συνόδευε ιδανικά το πιάτο. Η γυναίκα μου παρήγγειλε καρέ μαύρου χοίρου, με αγκινάρες Ιερουσαλήμ και μία σάλτσα με άρωμα εσπρέσσο (20 €). Και εδώ άριστες οι εντυπώσεις, θεωρώ μάλιστα ότι αυτό το πιάτο μου άρεσε ελαφρώς περισσότερο από το δικό μου. Πολύ νόστιμο το κρέας, ζουμερό με τη σάλτσα να του δίνει μια πολύ έντονη αλλά ιδιαίτερη γεύση, ενώ και οι αγκινάρες, μαγειρεμένες με δύο τρόπους (σε πουρέ και κομμάτια) ήταν νόστιμες.
- Στο τέλος ήρθε και η ώρα του γλυκού και καταλήξαμε στο semifreddo λευκής σοκολάτας με prosecco και μούρα (10 €). Νόστιμο γλυκό, αλλά υστερούσε συγκριτικά με τα πιάτα που είχαν προηγηθεί, καθώς δεν υπήρχε κάποια γεύση που να ξεχωρίζει.
- Από ποτά επιλέξαμε ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί merlot-cabernet sauvignon από το οινοποιείο Γκιρλέμη στο Δομοκό (23 €). Δεν το είχα ξαναδοκιμάσει το συγκεκριμένο κρασί, αλλά μας άρεσε πάρα πολύ. Να αναφέρω επίσης, ότι η λίστα κρασιών ήταν αρκετά μικρή, περιείχε ωστόσο και οικονομικές επιλογές.

Για τα παραπάνω, δηλαδή κουβέρ-νερό, 1 σαλάτα, 1 ορεκτικό, 2 κυρίως, 1 γλυκό και 1 μπουκάλι κρασί ο τελικός λογαριασμός ήταν στα 100 € ακριβώς, τιμή σίγουρα αρκετά ψηλή, ανταποκρινόταν ωστόσο σε μεγάλο βαθμό στο τελικό αποτέλεσμα.

Κλείνοντας, όπως θα καταλάβατε, πιστεύω, και από τα επιμέρους σχόλια για τα πιάτα που δοκιμάσαμε, αλλά και για τις υπόλοιπες κατηγορίες, φύγαμε με άριστες εντυπώσεις από το SIMUL. Ξεχωριστές γεύσεις σε ένα πολύ όμορφο περιβάλλον και με άριστη εξυπηρέτηση, οπότε, παρά το αναμενόμενο υψηλό κόστος, αποτελεί μια εμπειρία που μπορείς να την απολαύσεις, έστω όχι και τόσο συχνά. Προτείνεται ανεπιφύλακτα...

11 medium

15 Ιούλ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
37-49

Συνήθως δεν γράφω κριτικές αμέσως μετά την γευστική εμπειρία. Είθισται να περιμένω να περάσουν μερικές ημέρες, να την αναστοχαστώ, να επανεκτιμήσω την επήρειά της στους αισθητικούς μου κάλυκες και στη μνήμη μου, και ακολούθως την εκθέτω. Πρόκειται για στρατηγική επιλογή μου, προς αποφυγή πρόσκαιρων παρερμηνειών και άρα άστοχων κριτικών, ελέω επιπόλαιου ενθουσιασμού ή επιφανειακής δυσαρέσκειας.

Αυτή τη φορά, είμαι υποχρεωμένος να παραβώ τον άγραφο κανόνα μου. Ο λόγος λέγεται «SIMUL» και βρίσκεται στο Κολωνάκι, εκεί που επί σχεδόν 40 χρόνια υπηρέτησε την υψηλή τέχνη της εστίασης το ιστορικό «Prunier».

Κυρίες και κύριοι, το δηλώνω απερίφραστα: έχουμε να κάνουμε με μια προσπάθεια απολύτως άξια επαίνου και υποστήριξης.

Επισκεφθήκαμε το εστιατόριο την Δευτέρα 11.07.2016, με κράτηση προ 3 ημερών. Είχαμε κουπόνι προσφοράς από γνωστό εκπτωτικό site, που κάλυπτε δείπνο αξίας έως 50 ευρώ έναντι 25 ευρώ.

Φθάσαμε περί ώρα 21:35 και ήμαστε η πρώτη παρέα που αφίχθη στο εστιατόριο. Το χρονικό διάστημα των περίπου 110 λεπτών, που απολαύσαμε την εμπειρία την οποία θα περιγράψω, μόνο 2 ακόμη ζευγάρια κάθισαν επίσης. Θέλω να πιστεύω ότι οφείλεται αποκλειστικά στην «νεκρή» ημέρα της Δευτέρας και δη μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Το «άριστα» σε όλες τις βαθμολογίες ξεκινά από το χώρο. Μια πανέμορφη μικρή μαρμάρινη αυλή, με 5-6 τραπέζια, κάτω από δέντρα και με το φεγγαρόφωτο να φωτίζει. Λιτός διάκοσμος, εξαίρετη μουσική επένδυση (easy-listening ποπ και ολίγον mainstream ροκ, σε σωστή ένταση). Ο μέσα χώρος φαινόταν από τα παράθυρα επίσης όμορφος, αλλά περαιτέρω δεν μπορώ να πω μιας και δεν τον επισκέφθηκα.

Κεφάλαιο «εξυπηρέτηση»: Μιλάμε για υπόδειγμα, χωρίς δεύτερη σκέψη. Ο κύριος που μας υποδέχθηκε – γκριζομάλλης απροσδιορίστου ηλικίας – υπήρξε ο τέλειος οικοδεσπότης. Ευγενέστατος, γλυκομίλητος, καλά κατατοπισμένος για το μενού, με ενδιαφέρον για τον πελάτη του (μας ρώτησε σε κάθε πιάτο εάν μας άρεσε, εάν κάτι θα θέλαμε να είναι διαφορετικό, εάν έχουμε παρατηρήσεις προς βελτίωσή τους), ακριβής στους χρόνους του κλπ. Περιττό να αναφέρω ότι δεν υπήρξε ούτε καθ’ υπόνοια συμπεριφορά «διάκρισης» λόγω εκπτωτικού κουπονιού. Τουναντίον, υποβοηθούσης και της λιγοστής κίνησης του εστιατορίου την επίμαχη ημέρα και ώρα, τολμώ να πω ότι είχαμε μια εμπειρία εξυπηρέτησης “private dining”. Εάν γενικά προσφερόταν τέτοιου επιπέδου σέρβις σε χώρους εστίασης ή / και τουριστικής αναψυχής, πραγματικά θα μιλούσαμε για «άλλη Ελλάδα».

Κεφάλαιο «γεύση»: Έχοντας μια σχετική άνεση χάρις στην έκπτωση, κάναμε ένα πλήρες πέρασμα από το μενού. Ειρήσθω εν παρόδω, το μενού αλλάζει κάθε μήνα, για να είναι προσαρμοσμένο στην εποχή, γεγονός και σπάνιο και αξιοσέβαστο (κατ’ ακριβολογία, μόνο στο «Άνετον» στο Μαρούσι είχα υπ’ όψιν ότι κάνουν κάτι παρόμοιο).

Η γευστική εμπειρία ξεκίνησε με χειροποίητο ψωμί ποικίλων γεύσεων, για το οποίο ερωτηθήκαμε προτού μας το σερβίρουν. Μαζί προσφέρεται βούτυρο Τήνου και κατσικίσιο τυρί με μαστίχα, αμφότερα λίαν εύγευστα. Ξεκινήσαμε την περιπλάνησή μας με μια σαλάτα με ξινόμηλο-εμπρηστική βόμβα γεύσεων. Κάθε μπουκιά και έκρηξη στο στόμα, πράγμα που ομολογουμένως δεν το περίμενα από σαλάτα. Συνεχίσαμε με ορεκτικό ποικιλίας μανιταριών με κυπριακή λούντζα και τσάτνεϊ λεμονιού. Έτερη πολύ ευχάριστη έκπληξη, με σαφώς διακριτές γεύσεις εκάστου υλικού και ευχάριστη ανεπαίσθητη οξύτητα λόγο λεμονιού. Και πάμε στα κυρίως: κόκκορα με τραχανά εγώ, pasta fresca γεμιστά με μανιτάρια η σύζυγος. Παιδιά, προσωπικά θαμπώθηκα. Δύο φαινομενικά απλά πιάτα – αυτό που αποκαλούμε comfort food, φαγητό που σου θυμίζει γιαγιά ή μαμά – πραγματικά «απογειώνονται». Ο κόκκορας ήταν ένα πολύ καθαρό φιλεταρισμένο κομμάτι πουλερικού, εξαιρετικά ψημένος και με την πέτσα του (είπαμε, γιαγιά ή μαμά! ), συνοδευμένος από al dente τραχανά κορυφαίας γευστικής έντασης, με τριμμένο τυράκι για επιστέγασμα. Τα ζυμαρικά ήταν χειροποίητα τορτελίνια (6-8 τον αριθμό) επίσης al dente, με τρομερά εύγευστη γέμιση και πρόσθετα μανιτάρια σιτάκε «δεμένα» σε μια ωραιότατη σάλτσα. Ολοκληρώσαμε με δύο γλυκά, μιλφέιγ φράουλα και τριλογία σοκολάτας. Εντυπωσιακά και σε εμφάνιση και σε πληρότητα γεύσης. Επικροτώ το γεγονός ότι οι ποσότητες δεν εμπίπτουν στην κατηγορία γκουρμέ (ήτοι μεγέθους δοκιμής και μέχρις εκεί), αλλά είναι από κανονικές (ορεκτικό, κυρίως) έως και, θα μπορούσα να πω, μεγάλες (σαλάτα, γλυκά). Το γεύμα συνοδεύσαμε με μια φιάλη εξαίρετου γαλλικού Viognier, του Κτήματος Delas Frères, έναντι 20 ευρώ. Η λίστα κρασιών τους δεν είναι πολύ πλούσια, αλλά η τιμολόγησή της είναι ορθή και με έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα.

Κεφάλαιο «αποτίμηση αξίας»: Για το παραπάνω υπερπλήρες μενού, συν εμφιαλωμένο νερό που μας έφεραν κατόπιν δικού μας αιτήματος, συν κέρασμα λικέρ αρμπαρόριζας (απίστευτης γεύσης και πάλι), θα δίναμε 98 ευρώ. Με το κουπόνι, πληρώσαμε 73. Κατ’ εμέ, ήταν πραγματικά πολύ συμφέρουσα τιμή, και το τονίζω μετά λόγου γνώσεως και γνωρίζοντας πολύ καλά την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας μας. Άνευ κρασιού, υπολογίστε το άτομο περί τα 32-40 ευρώ (για πρώτο και σαλάτα στη μέση, ατομικό κυρίως και γλυκό, συν φιάλη νερού). Αναλογιζόμενος την ποιότητα των πρώτων υλών, τη μαεστρία του σεφ – μπράβο, Νίκο Θωμά, ανεβαίνεις πολύ ψηλά στην αμιγώς προσωπική μου λίστα Ελλήνων σεφ! – την υποδειγματική εξυπηρέτηση και το casual chic περιβάλλον, θεωρώ ότι αβίαστα αριστεύει σε όλα και πρέπει να μπει άμεσα στη λίστα σας «προς επίσκεψη».

Chapeau και πολλά συγχαρητήρια, επομένως!