Loader

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

06 Ιαν 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Για το Feedελ μου είχαν εξάψει την περιέργεια και μου είχαν κινήσει το ενδιαφέρον, διάφορα άρθρα που έκαναν γνωστή την άφιξή του. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, προσανατολίζονταν στην αυθεντική urban γαστρονομία (πόσο πιασάρικος όρος…), υποστηρίζοντας και προωθώντας προϊόντα με καθαρά Ελληνική προέλευση. Κάτι που έχει γίνει πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια.
Όμως για να είμαι ειλικρινής, ούτε οι γνώσεις μου είναι σε τέτοιο επίπεδο ώστε να αντικρούσουν αν το τυρί που σύμφωνα με τον κατάλογο προέρχεται όντως από το Κάτω Χιλιομόδι, ούτε οι δυνατότητάς μου φτάνουν για να επιβεβαιώσουν πως το αρνάκι πράγματι τράφηκε στα καταπράσινα λιβάδια της Ροδόπης. Καλή την πίστει όμως, τα δέχομαι.
Έχοντας ως σημαία του τις πρωτότυπες δημιουργίες, σε πολύ προσιτές τιμές για το μέσο πορτοφόλι, έκανε αμέσως αισθητή την παρουσία του. Πρωτοξεκίνησε στα τέλη του 2015 και πρωτεργάτης του είναι ο σεφ Λεωνίδας Κουτσόπουλος ο οποίος έχει βάλει το χεράκι του και στην κουζίνα του αγαπημένου Rock & Balls, το οποίο είχα ως στέκι αλλά δυστυχώς παραμένει κλειστό από το Αύγουστο του 2016.
Στην αρχή είχε μία πινακίδα, προς ενημέρωση του κοινού, πως έχει κλείσει για ανακαίνιση κι ότι θα ανοίξει πάλι τον Σεπτέμβρη. Όμως επειδή από τότε έχουν ήδη κυλίσει αρκετοί μήνες στο ρυάκι του χρόνου, μου φαίνεται λίγο δυσοίωνο το ότι παραμένει ακόμα κλειστό. Δυσοίωνο μεν, αδικαιολόγητο δε, γιατί πάντα έσφυζε από ζωή και πελάτες οπότε δεν μπορώ να πιστέψω πως ήταν θέμα επιβίωσης. Εκτός κι αν έχουν μπλέξει στα γρανάζια του δυσκοίλιου κράτους μας και κρατιούνται όμηροι στις διαδικασίες του…
Για να επανέλθω στο Feedελ που το όνομά του παραπέμπει παιχνιδιάρικα κάπου ανάμεσα στο «Feed» και τον Fidel Castro (Θεός σχωρέστον), την πολύ καλή εικόνα ήρθαν και ενδυνάμωσαν οι κριτικές αγαπημένων και έμπειρων χρηστών. Κάποια στιγμή, το καλοκαίρι που μας πέρασε, το έψαξα και το βρήκα καλά κρυμμένο σε ένα εσωτερικό άνοιγμα μεταξύ ψηλών πολυκατοικιών του κέντρου της Αθήνας. Κάτι σαν εσωτερική αυλή. Σας ακούγεται λίγο κλειστοφοβικό αυτό? Δεν είναι!!! Σε εκείνο το σημείο υπήρχε μία μικρή και καταπράσινη όαση.
Την φρόντισαν ακόμα περισσότερο και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Καταπράσινα, πυκνά δέντρα, φυτά-πουλιά του παραδείσου κι ένα μικρό μονοπάτι ανάμεσά τους που σε κατευθύνει στην αγκαλιά του. Τι κι αν είναι μερικά μόνο βήματα από την πολύβουη Ερμού, είναι ένας άλλος κόσμος. Ο εξωτερικός χώρος πραγματικά είναι από τους πιο γλυκούς στην Αθήνα.
Όμως και ο εσωτερικός είναι το ίδιο ατμοσφαιρικός, προσεγμένος σε κάθε λεπτομέρειά του. Παρόλο που έχουν επιλεγεί γήινα χρώματα και ένας άκρως ταιριαστός και σχετικά χαμηλός φωτισμός, παραμένει ευχάριστα φωτεινός. Αγάπησα το παλιό ξύλινο πάτωμά του που αν και το συντήρησαν, δεν υπερέβαλαν σε αυτό ώστε να το αφήσουν να δείχνει τα χρονάκια του. Και πολύ καλά έκαναν.
Οι τοίχοι του είναι καλυμμένοι από τουβλάκια σε αποχρώσεις του καφέ και σε ένα σημείο τους είναι ζωγραφισμένο ένα ασπρόμαυρο πορτραίτο της Frida Kahlo, σε μία τεχνοτροπία που παρέπεμπε αρκετά στην διακόσμηση του Rock & Balls. Κατά πάσα πιθανότητα να έχουν χρησιμοποιήσει τον ίδιο καλλιτέχνη. Από την οροφή, υπάρχουν σημεία που «ξερνάνε» χρυσό χρώμα. Ένα ομοίωμα κεφαλής από ελάφι, ένα απίστευτα γλυκό και τακτοποιημένο μπαρ και μικρές πινελιές από χριστουγεννιάτικα αντικείμενα, λόγω των ημερών, συνέθεταν ένα πολύ καλαίσθητο περιβάλλον. Επειδή ο εσωτερικός χώρος είναι σχετικά μικρός, πολύ καλή ιδέα του τύπου «κλειστού κήπου» στο βάθος, με τα κλαδιά δέντρων και τις λωρίδες από καθρέφτη που σου έδινε την αίσθηση του επιπλέον βάθους.
Ο χώρος είναι ίσως το μεγαλύτερο ατού τους. Και λέω «ίσως» γιατί έχει να συναγωνιστεί το service τους.
Ο κύριος που ανέλαβε την εξυπηρέτηση μας ήταν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ, κάτι που δεν άντεξα και του το είπα συνωμοτικά φεύγοντας. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, δεν το χειρίστηκα σωστά
. Έπρεπε να μεταφέρω τις πολύ καλές εντυπώσεις στον υπεύθυνό τους, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν μου φάνηκε το ίδιο οικείος. Για να επανέλθω στον κύριο που μας εξυπηρέτησε, ήταν απίστευτα άνετος, χαμογελαστός, ευφυέστατος (αφού έπιανε όλες τις ατάκες μας και τις πήγαινε ένα βήμα παρακάτω), επεξηγηματικός, ανεπιτήδευτα ευγενέστατος.
Μια απίστευτη ισορροπία μεταξύ της αμεσότητας και του επαγγελματισμού. Και αυτό δεν είναι θέμα μόνο τυχόν σπουδών που έχει ακολουθήσει στο αντικείμενο. Είναι κυρίως θέμα πηγαίας ευγένειας. Μιας άλλης μορφής service σε ένα τέτοιον χώρο και concept θα με ξένιζε. Το ίδιο απόλυτα θετικά σχόλια δεν μπορώ να δώσω και για τους υπόλοιπους με τους οποίους συναναστραφήκαμε. Μια κυρία που έπαιξε συμπληρωματικό ρόλο στην εξυπηρέτησή μας (μας σέρβιρε το νερό και πήρε κάποια άδεια πιάτα από το τραπέζι μας), ήταν λίγο άχρωμη, άνευρη και εντελώς διεκπεραιωτική.
Όχι μόνο με εμάς, αφού την παρατηρούσα πως λειτουργούσε γενικά στον χώρο. Επίσης ένας κύριος που μας καλωσόρισε κατά την είσοδό μας και μας αποχαιρέτησε κατά την έξοδό μας (ο οποίος ίσως να είναι ο υπεύθυνος ή ακόμα και ο ιδιοκτήτης), ήταν μεν τυπικά ευγενικός αλλά με ύφος που όλοι μας μεταφράσαμε σε «τουπέ». Λίγο χαμόγελο και αμεσότητα δεν έχει βλάψει ποτέ κανέναν. Εντελώς λάθος κίνηση προς κάποιους που πριν από λίγο σε/σας τίμησαν με την επιλογή, επίσκεψη και παρουσία τους. Παρόλα αυτά, θα επιλέξω «4» στο service, κάτι που κέρδισε αποκλειστικά και μόνο με το σπαθί του, ο κύριος που μας εξυπηρέτησε. Την ίδια πολύ καλή βαθμολογία θα επιλέξω και για τον χώρο.
Εντύπωση μου έκανε πως παρά του ότι ήταν ώρα φαγητού, 9 στους 10 πελάτες τους το είχαν επισκεφτεί για καφέ. Ίσως να ήμασταν και η μοναδική παρέα που έπαιρναν το γεύμα της.
Λίγο πριν την παραγγελία, μας μύησαν στην φιλοσοφία τους. Μας αυτοσυστήθηκαν ως ένα γαστρονομικό μεζεδοπωλείο. Πως τα πιάτα τους μπαίνουν στην μέση του τραπεζιού ώστε να γευτούν όλοι από όλα. Διευκρινίζοντας και επισημαίνοντάς μας όμως πως η λέξη «μεζές» δεν είναι αντιπροσωπευτικό τους με την γενική έννοια, αφού το μέγεθος των μερίδων τους είναι μεγαλύτερο από αυτό ενός μεζέ.
Ο κατάλογος πραγματικά μικρός, κάτι που λέω ως θετικό και μόνο. Λίγες επιλογές, ευφάνταστες δημιουργίες, αναγραφή προέλευσης συστατικών, ελκυστικές περιγραφές. Στο ίδιο κατάλογο έκαναν παρέα πρώτες ύλες που ζούσαν στον πυθμένα της θάλασσας αλλά και άλλες που έβοσκαν –ελπίζω- πρασινάδες σε κάποια βουνοπλαγιά.. Οπότε οι προτάσεις τους μπορούν να καλύψουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό τους επισκέπτες τους.
Οι τιμές ήταν σε επίπεδα που δεν σε τρόμαζαν (μέσος όρος 8-10 €), όμως έμενε το να δούμε και το τελικό αποτέλεσμα που θα προσγειωνότανε στο όμορφα στρωμένο τραπέζι μας. Μια ειδική μνεία στις χαρτοπετσέτες τους. Μια λεπτομέρεια που δεν πέρασε απαρατήρητη.
Όπως έχω ξαναπεί, είμαι άνθρωπος που μένω στην ουσία και όχι τόσο στην θεωρία. Είμαι μάλλον λίγο πιο κυνικός στις επιλογές και προτιμήσεις μου. Αν και έχω επισκεφτεί ανά τον κόσμο εστιατόρια που αυτοπροσδιορίζονταν ως gourmet και το κεφαλάκι του chef τους ζέσταιναν σκουφάκια Michelin, δεν είναι το στυλ που με τραβάει απόλυτα.
Σαφώς με ενδιαφέρει η εμφάνιση ενός πιάτου και με εξιτάρει να δοκιμάσω γεύσεις που δεν έχουν ξαναεπισκευτεί τον ουρανίσκο μου, αλλά όσο και ρηχό κι αν ακούγεται –και ίσως να είναι- θέλω να αποχωρώ με την αίσθηση πως έχω ικανοποιήσει την όρεξη και πείνα μου. Αλλιώς ποιος ο λόγος του να έχω επισκεφτεί ένα εστιατόριο? Ζητώ ταπεινά συγνώμη από όσους δεν συμφωνούν με αυτή την στάση μου. Μάλλον τα ένστικτα του θηλαστικού, υπερτερούν στην ύπαρξή μου.
Οπότε ίσως να μην είμαι και ο αντιπροσωπευτικός «κριτής» σε αυτού του είδους την κουζίνα και λογική. Επίσης, αυτή την στιγμή, μία μέρα μετά την επίσκεψή μας, έχω μαύρα μεσάνυχτα από τα ιδιαίτερα υλικά που απάρτιζαν το κάθε πιάτο που παραγγείλαμε. Πίστευα πως κάνοντας μία βόλτα στο διαδίκτυο όλο και κάπου θα έβρισκα το menu τους ώστε να φρεσκάρω την μνήμη μου. Είναι κάτι που συνήθως κάνω ώστε να βρω λεπτομέρειες των πιάτων που είναι ανθρωπίνως αδύνατο να συγκρατηθούν.
Έλεγα πως θα υπάρχει στο προφίλ τους στο Facebook ή πως θα υπάρχει κάποια official ιστοσελίδα τους. Έτσι δεν ασχολήθηκα και πολύ κατά την στιγμή της παραγγελίας, η οποία μόλις τερματίζει σου παίρνουν και τον κατάλογο από μπροστά σου. Όμως δεν κατάφερα να εντοπίσω τίποτα όσο κι αν έψαξα κι έτσι η περιγραφή των πιάτων δεν θα είναι όσο θα έπρεπε επαρκής, κινδυνεύοντας έτσι να τους αδικήσω.
Ήμασταν 4 άτομα.
Στην αρχή μας προσφέρθηκε εμφιαλωμένο νερό και περιποιημένο ψωμί σε μικρά καρβελάκια τύπου λευκού και πολύσπορου. Για το ψωμί όπως και για το νερό, ερωτηθήκαμε. Κάποιο συνοδευτικό ως κέρασμα, όχι. Επίσης μας προτάθηκε να ξεκινήσουμε το γεύμα μας με κάποιο cocktail ή απεριτίφ αλλά δεν ενδώσαμε. Παρατηρώντας λίγο αργότερα τον barman τους, νομίζω πως τα cocktails τους είναι ανάμεσα στα δυνατά τους χαρτιά.
Από κρασί επιλέξαμε λευκό Μαντινείας που αν θυμάμαι καλά κόστιζε γύρω στα 25 €. Επειδή είναι κρασί που έχω ξαναπάρει στο παρελθόν από κάβα, γνωρίζω πως η τιμή του στο λιανικό εμπόριο είναι γύρω στα 9€. Σε τιμές χονδρικής θα κοστίζει σαφώς χαμηλότερα. Για μια ακόμα φορά θα γκρινιάξω λίγο για τις τιμές που καλούμαστε να πληρώσουμε στην Ελλάδα και μάλιστα για ντόπιες ετικέτες. Φυσικά, καταλαβαίνω και τους επιχειρηματίες που έρχονται αντιμέτωποι με ακραία μεγάλη φορολογία.
• Σαλάτα πατζάρι (με «π» όπως «Παναγιώτα»). Μας σερβιρίστηκε με πραγματικά εντυπωσιακό στήσιμο πιάτου, σε βαθύ λευκό σκεύος. Είχε πατζάρι ετοιμασμένο με δύο τρόπους. Βρασμένο (που κάποιοι από την παρέα μας κράτησαν επιφυλάξεις εάν είναι φρέσκο και ετοιμασμένο από τους ίδιους ή ήταν συσκευασμένο) αλλά και σε μορφή ωμού, αφυδατωμένου, δαντελωτού chips που πρώτη φορά δοκίμαζα.
Το σύνολο συμπλήρωνε τριμμένο καρύδι, κάποιο είδος αλλαντικού που θύμιζε προσούτο και χοντρές ροδέλες από αχλάδι (τουλάχιστον σύμφωνα με τον κατάλογο γιατί εμένα μου φάνηκε για μήλο. Εκτός κι αν πέφτω τόσο έξω). Νόστιμη σαλάτα, πολύ ωραία παρουσίαση αλλά μέχρι εκεί. Αν εξαιρέσεις τα chips του αφυδατωμένου μπατζαριού, την υπόλοιπη σύνθεση υλικών την έχω ξανασυναντήσει πολλάκις. Και να σκεφτείτε πως αυτό το πιάτο που κέρδισε τις μέτριες εντυπώσεις μας, ήταν ανάμεσα στα καλύτερα που δοκιμάσαμε σε εκείνο το γεύμα.
• Πράσινη φάβα με τσορίθο, θυμάρι και τρούφα. Μας σερβιρίστηκε σε μαύρο βαθύ πιάτο. Έχω την εντύπωση πως δεν είχε τρούφα, αλλά απλώς το είχαν περιχύσει από επάνω με λάδι τρούφας. Αν κάνω λάθος και είχαν χρησιμοποιήσει και πραγματική τρούφα κατά την παρασκευή του πιάτου (κάτι που κανένας μας δεν βρήκε στην σύστασή του), ζητώ συγνώμη.
Αν όμως κάνοντας αναφορά στο μενού τους για τρούφα εννοούν πως χρησιμοποιούν απλώς λάδι της, είναι φάουλ και μάλιστα εκ του πονηρού. Κανονικά το τσορίθο πρέπει να είναι φρέσκο λουκάνικο που έχει ετοιμαστεί λίγο πριν προσφερθεί. Επειδή όλοι καταλαβαίνουμε την δυσκολία σε κάτι τέτοιο, πλέον δεν είναι τίποτε άλλο από κάποιου είδους καπνιστού λουκάνικου που σερβίρεται ωμό, ψιλοκομμένο ή σε λεπτές φέτες. Στην περίπτωσή μας ήταν σε μικρά κυβάκια που θύμιζαν αρκετά χοντροκομμένο λουκάνικο ή ακόμα και μπέικον.
Όλοι το θεωρήσαμε ως το καλύτερο πιάτο που δοκιμάσαμε. Μας προσφέρθηκε σε σωστή, ζεστή θερμοκρασία και πραγματικά μου έσπασε την μύτη όταν ήρθε μπροστά μας. Ήταν ότι πιο νόστιμο γεύτηκα και το προτείνω ανεπιφύλακτα.
• Κοτόπουλο με πουρέ. Το αδικεί πολύ αυτή η περιγραφή γιατί παραπέμπει σε κάτι πολύ πιο απλοϊκό από ότι πραγματικά ήταν τόσο στην γεύση όσο και στην παρουσίασή του. Σε λευκό, ρηχό σκεύος που θύμιζε ταψάκι, είχαν τοποθετήσει 5 σχετικά χοντρές ροδέλες από κοτόπουλο που έμοιαζε να έχει ετοιμαστεί με την τεχνική «ρολό», και ήταν σε πάχος και μέγεθος ενός μέτρια χοντρού λουκάνικου. Ανάμεσά τους υπήρχε από μία μικρή τουφίτσα από πουρέ. Στον καθένα της παρέας μας αναλογούσε από μία μπουκίτσα, ενώ στον πιο τολμηρό που θα έπαιρνε το τελευταίο κομμάτι από το πιάτο, και μία δεύτερη. Πολύ μικρή ποσότητα λοιπόν. Τι γίνεται όμως με την γεύση του? Ούτε κι εκεί ξετρελάθηκα. Μου φάνηκε εντελώς επίπεδο σε γεύση, ενώ στην δική μου μπουκιά βρήκα και χόνδρο από το κοτόπουλο. Ήταν τόσο μικρή η ποσότητα που δοκίμασα που πως θα μπορούσα να αποκρυσταλλώσω άποψη? Πιάτο που είτε είχα δοκιμάσει, είτε όχι, δεν νομίζω που θα έχανα και κάτι.
• Πανσέτα με πουρέ γλυκοπατάτας. Και πάλι το αδικώ έτσι όπως το γράφω, αλλά όπως σας είπα ήδη, μου είναι αδύνατο να θυμηθώ λεπτομέρειες. Θυμάμαι μόνο πως ήταν επίσης πολύ μικρή μερίδα (που γι αυτή την φθηνή πρώτη ύλη δεν δικαιολογεί την τιμή του πιάτου), πως γλύκιζε ευχάριστα και πως δεν μας σερβιρίστηκε σε σωστή θερμοκρασία αφού είχε αρχίσει ήδη να κρυώνει αισθητά. Για ένα κομμάτι κρέατος όπως αυτό που έχει τόσο πολύ λίπος, η μη σωστή του θερμοκρασία του έκοψε πολλούς πόντους. Τον πουρέ γλυκοπατάτας πρέπει να είχαν εμπλουτίσει με μικρά chips πατάτας (γλυκοπατάτας ή κανονικής) και τον βρήκα πολύ ενδιαφέρων και σε υφή και σε γεύση. Ένα ακόμα πιάτο σε συμπαθητικό μεν επίπεδο αλλά που και πάλι δεν θα επεδίωκα να το ξαναγευτώ στο μέλλον.
• Σπετζοφάι με παναρισμένο ποσέ αβγό. Δεν περίμενα την κλασική μορφή από ένα σπετζοφάι αλλά όχι και αυτό που μας σερβιρίστηκε. Στην ουσία ήταν ένα πιάτο με ελάχιστα μαγειρεμένα λαχανικά στην βάση (υπολογίστε λίγο παραπάνω από ένα κουταλάκι του γλυκού στον καθένα) που δεν έφτασαν για να δοκιμάσω, ένα αβγό και ένα ολόκληρο, λεπτό λουκάνικο που δεν είχε ετοιμαστεί με τα υπόλοιπα υλικά ώστε να πάρει την γεύση τους αλλά έδειχνε να είναι απλώς ψημένο σε σχάρα. Και έρχομαι και ερωτώ. Γιατί αυτό το πιάτο ονομάστηκε και προσδιορίστηκε ως «σπετζοφάι» κι όχι σαν απλώς ένα ψητό λουκάνικο με συνοδεία λαχανικών. Δηλαδή αν σε ένα πιάτο με μακαρόνια και κιμά προσθέσω δίπλα κι ένα μπολάκι με μπεσαμέλ, μπορώ να το ονομάσω «παστίτσιο»? Το αβγό ούτως ή άλλως ήταν Guest star στην συνταγή. Γιατί εγώ τώρα αυτό θα πρέπει να το θεωρήσω ως γαστρονομικό επίτευγμα ή ότι κάποιος πήρε μια κλασική συνταγή και την εξέλιξε? Ποιο είναι το βήμα μπροστά γιατί εγώ βλέπω ένα βήμα πίσω. Για να συνεχίσω, το λουκάνικο ήταν μικρό και λεπτό, που θύμιζε λίγο αυτά της Νυρεμβέργης αλλά ελαφρώς μεγαλύτερο σε μήκος. Μου φάνηκε εντελώς αδιάφορο και ενώ δεν ένοιωθα να έχει κορεστεί το αίσθημα της πείνας μου, δεν πήρα πάνω από 1-2 μικρές μπουκίτσες (όχι πως είχα περιθώρια και για περισσότερο). Ούτε αυτό μου φάνηκε να είναι σε σωστή θερμοκρασία και το ποσέ αβγό όχι σωστά ετοιμασμένο. Αν δεν κάνω λάθος, το σωστό ποσέ αβγό πρέπει να κρατάει τον κρόκο του σε αρκετά ρευστή μορφή. Το συγκεκριμένο είχε ξεπεράσει αυτό το σημείο ετοιμασίας τους και πλέον ο κρόκος του είχε σφίξει. Ένα ακόμα πιάτο που με άφησε εντελώς ασυγκίνητο.
• Εκ παραδρομής τους, στην αρχή αντί να μας φέρουν το πιάτο με το σπετζοφάι, μας έφεραν ένα άλλο με ζυμαρικά τύπου μικρού ντάμπλινγκ ή μεγάλου τορτελίνι, γεμιστά με κάποιο είδους κρέατος κι αν δεν κάνω λάθος, συνοδευμένα με ένα είδος λευκού τυριού. Σωστή κίνηση το ότι δεν το πήραν πίσω όταν κατάλαβαν το λάθος τους αλλά μας το άφησαν χωρίς να μας χρεωθεί. Μέσα από αυτό το λάθος δοκίμασα το 3ο καλύτερο κατ’ εμέ πιάτο εκείνου του γεύματος, χωρίς και πάλι να ενθουσιαστώ.
Ούτε στο τέλος μας προσφέρθηκε κάποιο κερασματάκι. Το γεύμα εκτιμήθηκε με πάνω από 20€ ανά άτομο οπότε έστω κι ένα κομματάκι γλυκό να μας πρόσφεραν στο τέλος ή κάποιας μορφής χωνευτικού ποτού, δεν θα έπεφτε το καράβι έξω. Αν και είχαν γλυκά στον κατάλογό τους, φοβούμενοι και πάλι το μέγεθος της μερίδας τους, τα αποφύγαμε ευγενικά.
Αν ξετρελάθηκα με τις γεύσεις? Κατηγορηματικό όχι. Δεν είναι και μεγάλη επιτυχία ενός εκπρόσωπου της αυθεντικής urban γαστρονομίας, όταν η φάβα ήταν το πιάτο που μας άρεσε περισσότερο.
Αν τις θεώρησα ξεχωριστές ή πρωτοποριακές? Όχι επίσης. Εντάξει, δεν περίμενα να συναντήσω μπροστά μου και δείγματα της απόλυτης παρθενογένεσης, αλλά τα όσα γεύτηκα δεν ξέφευγαν και πάρα πολύ από όσα έχω δοκιμάσει σε οποιοδήποτε άλλο, λίγο παραπάνω ψαγμένο μεζεδοπωλείο. Επίσης, μία «πειραγμένη» γεύση δεν σημαίνει αυτόματα πως είναι και πετυχημένη. Ποτέ δεν κατάλαβα αυτήν την ανάγκη να αποδομήσουμε και ξαναχτίσουμε υπό άλλες προοπτικές ότι μας περιβάλει (είτε είναι θέατρο, είτε μουσική, είτε κουζίνα). Πολλές φορές αισθάνομαι πως αυτό περισσότερο αποσκοπεί στο να με προκαλέσει (έστω και αρνητικά) παρά να με ικανοποιήσει. Είναι όπως όταν πηγαίνω στο Εθνικό θέατρο για να δω Σαίξπηρ κι ο Καρατζάς έχει αποφασίσει να εντάξει στο εκπληκτικό κείμενο της 12ης νύχτας ατάκες όπως «Μάγια η Μέλισσα», «Hi Five», «Fido Dido» και «Last Christmas I gave you my heart». Αγαπητέ κ. Καρατζά, επιστρατεύοντας όλη την σοβαρότητά μου, σε συνάρτηση πάντα με τις συγκεκριμένες συνθήκες, ένα έχω μόνο να σας πω: Πιτσιριτιτί Αιγαίο!
Αν χόρτασα? ΟΧΙ με κεφαλαία γράμματα. Τα όσα μου αναλογούσαν ζήτημα να γέμιζαν τα 2/3 ενός πιάτου κανονικής μερίδας. Και να συνυπολογιστεί πως από λάθος τους μας προσφέρθηκε και μία μερίδα παραπάνω. Όσο χοντροκομμένο κι αν ακούγεται, φεύγοντας το μυαλό μου πλημύρισε η κλισέ ατάκα «Εντάξει, πάμε για σουβλάκια τώρα μπας και βάλουμε κάτι στο στομάχι μας?». Όταν την άκουγα από άλλους, μου γύριζαν τα σωθικά μου ανάποδα. Έλα όμως που δυστυχώς ήρθε και έδεσε με την περίσταση.
Αν θεωρώ πολλά τα χρήματα που καταβάλαμε? Εντάξει, δεν θα πω πως το γεύμα ήταν ακριβό. Αν σκεφτείς όμως πως για ένα μπουκάλι κρασί και 5 μεζέδες (κάντε την αναλογία ανά άτομο) πληρώσαμε πάνω από 20€ ο καθένας, θεωρώ το τελικό αντίτιμο που κληθήκαμε να καταβάλουμε ως μη αντιπροσωπευτικό. Και μακάρι εδώ να με βοηθούσε να το δικαιολογήσω η σχέση ποσότητας-ποιότητας-τιμής, όμως οι πρώτες ύλες τους –με ελάχιστες εξαιρέσεις- δεν νομίζω πως είχαν υψηλό κοστολόγιο.
Ίσως να φαίνομαι παράξενος και συντηρητικός στο φαγητό. Επίσης μπορεί να χαρακτηριστώ λαϊκός και στενόμυαλος.
Δεν ξέρω τι περίμενα περνώντας την είσοδό τους, ξέρω όμως πολύ καλά τι αισθανόμουν κατά την στιγμή που αποχωρούσα. Και δυστυχώς αυτή η αίσθηση είχε απόλυτη ομοφωνία σε όλη την παρέα.
Όμως φυσικά μπορείτε να μη λάβετε απόλυτα την άποψη τεσσάρων λαϊκών και μη εκπαιδευμένων ουρανίσκων και να αποκομίσετε την δική σας άποψη και γνώμη που θα χαρώ να δω αναρτημένη έστω κι αν έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την δική μου. Ίσως σε πολλούς που θα το επισκεφτούν οι γεύσεις και το γενικό concept τους να «κουμπώσει» πολύ περισσότερο από ότι σε εμένα. Γούστα είναι αυτά.

21 Σεπ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Είχα ακούσει και διαβάσει κι εγώ πολλά για το feedel [Φ] χωρίς όμως κάτι απαραίτητα να μου εξάψει την περιέργεια. Συμφωνώ απόλυτα με τον χρήστη «ΙΩΓΙΑΝΝΗΣ» παρακάτω ότι έχουμε ολίγον τι πήξει με τα εστιατόρια που χρησιμοποιούν τον όρο “urban gastronomy” και του τελικά αυτό σημαίνει?

Φρέσκιες Ελληνικές πρώτες ύλες? Πειραγμένες μαγειρικές κλασσικών κατά τα άλλα συνταγών? Όλα τα παραπάνω? Το τελευταίο το Φ το διαθέτει σίγουρα. Σπάνια συμφωνώ με κριτικές χρηστών μέσα σε αυτό το site, δεδομένου ότι οι περισσότερες μου φαίνονται πολύ θετικές για κάτι που είτε εγώ έχω βρει εντελώς μέτριο είτε για κάτι που είναι ίσως ένα πυροτέχνημα και ας μας αποδείξει πρώτα καλά καλά την αξία του πριν το αποθεώσουμε. Θα αναφερθώ άλλη μια φορά στην κριτική του «ΙΩΓΙΑΝΝΗΣ» γιατί με μια από τις τελευταίες του ατάκες συνόψισε περίπου όλη μου την εμπειρία στο Φ, την οποία φυσικά θα μοιραστώ μαζί σας στην συνέχεια, αλλά το feeling που μου άφησε θα το καταθέσω εξ’ αρχής: έγραψε λοιπόν κάτι σχετικό του «εάν το καλύτερο πιάτο που γεύομαι από ένα εστιατόριο σαν και αυτό είναι η φάβα του, τότε…».

Και στον δικό ουρανίσκο η φάβα πήρε το χρυσό μετάλλιο. Και στο δικό μου το μυαλό, φεύγοντας, αυτό περνούσε απο το μυαλό μου, τώρα εγώ ήρθα στο Φ και τελικά μου άρεσε μόνο η φάβα? Κάτι δεν πάει καλά ή με εμένα ή με το Φ!

Ψάχνοντας λίγο οnline για να θυμηθώ και το μενού του καθώς η επίσκεψη μας μετράει σχεδόν έναν μήνα [αρχές Αυγούστου, νύχτα, ντάλα κατακαλόκαιρο] και μην βρίσκοντας επίσημο site αλλά μόνο την επίσημη σελίδα του εστιατορίου στο facebook είδα ότι έχει προταθεί από έναν οδηγό του εξωτερικό ως“best hidden gem” που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη.

Πάνω στην Καραγιώγη Σερβίας και κατεβαίνοντας προς Μοναστηράκι έχει μια μικρή ταμπελίτσα που σε οδηγεί σιγά σιγά σε αυτό το καταπράσινο μέρος, μέσα στην καρδία της Αθήνας που βρίσκεται το Φ. η τοποθεσία του είναι πραγματικά μαγική, δεν ξέρω εάν την δημιουργήσαν ή την βρήκαν έτσι κατάφυτη αλλά ο χώρος είναι φα-ντα-στι-κός.

Αρκετά μικρός βέβαια, αλλά το μέσα-έξω είναι τόσο καλό που δεν ξέρεις που να διαλέξεις να κάτσεις. Το βράδυ που πήγαμε εμείς είχε πολύ λίγο κόσμο και θα μπορούσαμε άνετα να επιλέξουμε την αυλή και να τρώμε μέσα στα λουλούδια αλλά είχε τόση ζέστη που επιλέξαμε την ασφάλεια του air condition και δεν το μετανιώσαμε καθόλου.

Η φίλη και συνδαιτημόνας σε αυτό το τραπέζι είχε ξαναέρθει στο Φ οπότε πάνω-κάτω με είχε κατατοπίσει για το concept των πιάτων, τα μικρά και sharing πιάτα και το ίδιο φρόντισε να κάνει και ο σερβιτόρος που ανέλαβε το τραπέζι μας, με το που κάτσαμε.

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης από τον σερβιτόρο δεν ένιωσα όσο οικεία θα ήθελα σε έναν τόσο «χύμα» κατά τα άλλα χώρο. Τι εννοώ χύμα? Δεν ήμουν ούτε σε 5άστερο ξενοδοχείο, ούτε σε εστιατόριο με michelin αστέρι. Ήμουν στην οδό Κτενά σε ένα στενό στο Μοναστηράκι και ήθελα να απολαύσω ένα ωραίο dinner με την φίλη μου τόσο χαλαρά όσο είχαμε αποφασίσει να βγούμε βόλτα εκείνο το βράδυ.

Ο σερβιτόρος μας μας απήγγειλε σχεδόν το ποίημα του για το εστί feedel και πιο είναι η φιλοσοφία τους με ένα τρομερά περισπούδαστο ύφος λες και μας εξηγούσε το Πυθαγόρειο θεώρημα. Αυτό αυτόματα με έκανε να νιώθω ότι είμαι σε ένα πολύ σημαντικό μέρος και ότι όλο αυτό που συμβαίνει γύρω μου είναι κάτι τρομερό και φοβερό και πως θα έπρεπε να νιώθω πολύ τυχερή που το απολαμβάνω αυτό εγώ τώρα.

Στα θετικά της εξυπηρέτησης θα βάλω την διόρθωση που μας έκανε ο σερβιτόρος μας στο κρασί που είχαμε επιλέξει, κατευθύνοντας μας σε ένα άλλο που όμως πίστευε ταίριαζε πιο πολύ με τις γεύσεις που είχαμε επιλέξει και φυσικά είχε δίκιο.
Για τον χώρο δεν θα πω πολλά γιατί τον έχουν περιγράψει πολύ γλαφυρά άλλα χρήστες νωρίτερα. Πολύ ωραίο desing, πολύ ωραίο και τρομερά «δεμένο» το πάντρεμα του γυμνού και σχεδόν ακατέργαστού πέτρινου τοίχου με τα έργα τέχνης και την περίφημη τοιχογραφία της Frida Kalho στο βάθος που αναγνωρίζετε και χωρίς hashtag ή location σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλέον.

Από το μενού επιλέξαμε:
• Την πράσινη φάβα που είναι πράγματι το highlight του μενού. Ένα τρομερά δεμένο πιάτο με γεύσεις που σε χτυπάνε κατά επίπεδα μπουκιά την μπουκιά και κατάποση στην κατάποση. Σε μια τρομερή θερμοκρασία, προς το ζεστό, που παρότι 40 βαθμούς κελσίου έξω δεν μας ενόχλησε ή ζέστανε ούτε ένα τσικ. Στην αρχή του σερβιρίσματος μας προσφέρθηκε πανεράκι με διάφορα ψωμιά λευκά, πολύσπορά κτλ. Που όλα ταίριαζαν με την φάβα γάντι. Σερβίρετε σε βαθύ πιατό το οποίο μπορείς άνετα να το φας όλη στην καθισιά σου και χωρίς να καταλαβαίνεις την ποσότητα ή να σε βαραίνει αυτή

• Για σαλάτα επιλέξαμε αυτή με το παντζάρι και τα καραμελωμένα φουντούκια και το αχλάδι, η οποία όμως δεν μας ενθουσίασε πολύ. Βέβαια σαλάτα είναι, πολλοί θα πουν, πόσο μπορεί να σε ενθουσιάσει? Κι όμως, τα εστιατόρια που επιλέγουν Ελληνικά υλικά εποχής, και όταν κάποιο αυτοαποκαλείται και urban, μπορεί να δείξει την αξία του ακόμα και στην σαλάτα. Η συγκεκριμένη λόγω και της παρασκευής του παντζαριού που υποτεθείτε ότι σερβίρετε με δυο τρόπους, θα μπορούσε να.. αλλά δεν...

• Για κυρίως εγώ επέλεξα ένα τύπου κριθαρότο με κάποιου είδους θαλασσινά τα οποία όμως ζήτησα να μην υπάρχουν στο πιάτο μου λόγω της vegan διατροφής μου. Το χύλωμα του κριθαρότου ήταν πολύ καλό αλλά το ρύζι του δεν ήταν τόσο βρασμένο όσο έπρεπε να αποτέλεσμα να κολλάει στα δόντια μετά από κάθε μπουκιά σαν σφράγισμα. Για όσους προτιμούν ριζότο-κριθαρότο και το αγαπούν σαν πιάτο, όπως εγώ, γνωρίζουν πόσο μεγάλο fail είναι αυτό και πόσο μπορεί να ξενερώσει έτσι για να το πω απλά αυτόν που το έχει επιλέξει από την 1η κιόλας μπουκιά. Ένα πιάτο που είχε ευκαιρίες κάποιος να το αγαπήσει ή έστω απλά να τον χορτάσει, αλλά λόγω της αστοχίας του να πω στο ρύζι εγώ δεν μπόρεσα να το φάω ολόκληρο

• Η φίλη μου επέλεξε το κοτόπουλο με τον πουρέ, που δεν παρουσιάζετε όσο απλοϊκό ακούγετε/γράφετε. Το κοτόπουλο παρασκευάζετε σαν ρολό και ο πουρές δεν έχει καμία σχέση με τον κλασσικό πουρέ που φτιάχνουν οι μαμάδες μας. Είναι μαλακός και ελαφρύς με πολλά αρώματα να βγαίνουν από μέσα σου, πιο πολύ σαν άλειμμα μπορεί κάποιος να το περιγράψει, με κάθε επιφύλαξη για να μην μειωθεί η ουσία του, παρά σαν πουρές από μια απλή πατάτα με λίγο γάλα. Το κοτόπουλο κατά τα λεγόμενα της φίλης ήταν πολύ καλό, ζουμερό και γευστικό

Τα παραπάνω μαζί με δυο ποτήρια κρασί και δυο μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό μας κόστισαν περίπου 58€. Πολλά αν σκεφτεί ότι ουσιαστικά πήραμε 2 κυρίως πιάτα, 1 σαλάτα και 1 φάβα… το Φ το κατατάσσω στην κατηγορία των «πολύ καλό για το τίποτα» μαγαζιών που για κάποιον λόγο γίνονται πολύ γνωστά και κατά κάποιον τρόπο “must” για να τα επισκεφτείς, χωρίς όμως να έχουν κάτι ουσιαστικό να σου πουν.

Η πρόταση μου στην εισαγωγή σχετικά με την φάβα σαν το καλύτερο πιάτο τα περιγράφει όλα. Στα θετικά θα βάλω τον μικρό κατάλογο που δεν σε ζαλίζει με πολλές επιλογές που κρύβουν και πολλούς κινδύνους [όπου ακούς πολλά κεράσια τύπου], λίγα και καλά. Αυτό όμως μόνο.

Δεν μπορώ να πω ότι θα ήθελα να ξαναπάω για να δοκιμάσω τα υπόλοιπα. Στα αρνητικά πρέπει να βάλω ότι ένα τέτοιο εστιατόριο με τις Ελληνικές πρώτες ύλες για μένα είναι αδιανόητο να μην έχει ούτε μια επιλογή vegetarian-vegan καθώς όλα του τα πιάτα περιέχουν κάποιου είδους κρέατος σε κάποια του μορφή.

25 Ιούλ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

To Feedeλ το είχα δει τυχαία όταν είχε πρωτοανοίξει και μου είχε αρέσει πολύ ως χώρος. Όταν κατάλαβα ότι δεν ήταν καφετέρια αλλά εστιατόριο, θέλησα να το επισκεφτώ. Παρόλα αυτά, μόλις πρόσφατα το κατάφερα, καθώς είχα διαβάσει τις κριτικές εδώ και είχα καταλάβει ότι - λόγω τιμών ειδικά - λίγοι φίλοι θα με ακολουθούσαν. Οπότε, κλασσικά, κάποια στιγμή που βρεθήκαμε μόνοι με το έτερον ήμισυ στο κέντρο, καθήσαμε.

Ο χώρος δεν είναι μεγάλος αλλά είναι καλόγουστος. Υπάρχουν το πολύ 10 τραπέζια έξω και άλλα 2 μέσα, όλα όμορφα και σχετικά άνετα. Στο εσωτερικό λειτουργεί και μπαρ (το οποίο θα το πρότεινα αν θέλετε να πιείτε ένα καλό κοκτέιλ συνοδεία καλής μουσικής). Οι τουαλέτες στο υπόγειο (δυστυχώς με σκάλες για όσους έχετε θέμα), καθαρές και περιποιημένες.

Η εξυπηρέτηση καλή, αν και λίγο "προσπαθώ-πολύ-να-είμαι-ευγενικός". Δεν είναι κακό, αλλά δεν χρειάζεται κιόλας. Επειδή ήμαστε από τους πρώτους πελάτες της βραδιάς, μας τοποθέτησαν στο εσωτερικό προφασιζόμενοι ότι όλα τα εξωτερικά τραπέζια ήταν σε κράτηση. Έχω μία υποψία ότι αυτό δεν ίσχυε, και ελπίζω να κάνω λάθος. Νεράκι και ψωμάκι (με χρέωση) ήρθαν από την αρχή. Ένα κερασματάκι στο τέλος πιστεύω θα έπρεπε να υπάρχει λόγω του ύφους που κινείται το μαγαζί, αλλά δεν ήρθε.

Στα του φαγητού τώρα. Το μενού είναι μικρό, αλλά τα περισσότερα μας φάνηκαν πολύ ενδιαφέροντα πιάτα. Δοκιμάσαμε διάφορα και αυτό που ξεχωρίσαμε και προτείνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε κι εσείς είναι η πράσινη φάβα. Ακούστε με και δεν θα χάσετε. Το φαγητό ήταν σε γενικές γραμμές πάρα πολύ καλό. Επίσης, υπήρχε ποικιλία σε κρασί αλλά και κοκτέιλ.

Οι τιμές τώρα, θέμα σημαντικό, θεωρώ ότι είναι υψηλές. Σίγουρα, όταν τρώω κάτι καλό, δεν με πειράζει να πληρώσω ανάλογα. Η αλήθεια είναι όμως πως ένα ζευγάρι θα χρειαστεί γύρω στα €70 για ένα νορμάλ δείπνο. Επομένως, δεν είναι ένα εστιατόριο που μπορεί να επισκέπτεται κάποιος συχνά ή, εν πάση περιπτώσει, σε αυτό το εύρος τιμών μπαίνεις στον πειρασμό να επισκεφτείς κάποιον πιο "δυνατό" παίχτη.

Γενικά όμως, αν έχετε την ευχέρεια μια στο τόσο να μοιράζετε πενηντάρικα/άτομο για ένα δείπνο, νομίζω είναι μία πολύ αξιόλογη επιλογή και θα πρότεινα να πάτε.

30 Μαι 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
17-25

Επιτρέψτε μου, σαν παλιό μέλος της παρέας μας, μια εισαγωγική παρατήρηση: Η κοινότητα του ask4food τα τελευταία δύο τρία χρόνια όχι μόνο μεγαλώνει με εκθετικούς ρυθμούς, αλλά έχει αλλάξει και προφίλ, προς το θετικότερο.

Υπάρχει πια μια τριαντάδα – τουλάχιστον – πολυγραφότατων και αξιόπιστων φίλων της καλής εστίασης που παρακολουθεί και καταγράφει άμεσα τις νέες τάσεις και πιάτσες στη γαστριμαργική σκηνή της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα η wish list κάθε ευσυνείδητου οπαδού της καλής κουζίνας να γίνεται όλο και πιο μεγάλη. Ακόμα κι αν κάθε φορά επισκεπτόταν κανείς διαφορετικό μέρος, κι εγώ τουλάχιστον δε βγαίνω για φαγητό πάνω από μία, το πολύ δύο φορές την εβδομάδα, πάλι δεν θα προλάβαινε να τσεκάρει όλους τους πολλά υποσχόμενους προορισμούς. Πάντως, όταν το καλύτερο μισό μου με ρώτησε πού να πάμε την ημέρα της ονομαστικής εορτής της, πρότεινα χωρίς δισταγμό το FEEDEΛ, και δεν το μετάνιωσα.

Αν έβαζα τίτλο σ’ αυτή την κριτική, θα έγραφα απλά «Ένα αστέρι γεννιέται». Για να συναντήσεις αυτό το αστέρι, δεν έχεις παρά να κατηφορίσεις από το Σύνταγμα την Περικλέους και στη γωνία με την οδό Ρόμβης, που κι αυτή είναι γεμάτη χώρους διασκέδασης, να στρίψεις αριστερά στην οδό Κτενά, ένα παράξενο μικρό δρομάκο σε σχήμα «Γ». Κρυμμένο στο σπάσιμο αυτού του δρόμου είναι το FEEDEΛ. Ένα λιλιπούτειο παρκάκι, δύο μεγάλα παρτέρια στην ουσία, φυτεμένα με κάθε είδους πρασινάδα και φροντισμένα, απομονώνουν - στο μέτρο του δυνατού - το βλέμμα από τα ακαλαίσθητα κτίσματα της απέναντι πλευράς του δρόμου και δημιουργούν μια όαση χαλάρωσης κυριολεκτικά στο πουθενά.

Το πρώτο πράγμα που βλέπεις και σε τραβά είναι ο έξω χώρος, που μπορεί να φιλοξενήσει 25 με 30 άτομα σε άνετα σκουρόχρωμα τραπέζια και καθίσματα. Για την εξαμελή παρέα μας είχε κρατηθεί μια μεγάλη ακριανή ροτόντα, ήσυχη μεν πολύ σκοτεινή δε, πράγμα που δεν με ενοχλεί, αν προκειμένου να διαβάσω τον κατάλογο χρειάζομαι φακό, αλλά καταλήγει ενοχλητικό και αδικεί φοβερά τη δουλειά του σεφ, όταν είναι δύσκολο έως αδύνατο να διακρίνεις το περιεχόμενο των εξαιρετικά φροντισμένων πιάτων που φθάνουν στο τραπέζι.

Η εσωτερική ισόγεια αίθουσα προσφέρει χώρο για περισσότερα άτομα. Στα δεξιά μπαίνοντας ο εμβληματικός τοίχος με το λογότυπο του μαγαζιού, αριστερά και πιο πίσω η επιβλητική στενόμακρη μπάρα για όσους θέλουν να απολαύσουν το ποτό τους ακούγοντας την ξεσηκωτική μουσική από τα ηχεία, σε μάλλον υψηλή ένταση, ακόμα και εμείς που καθόμασταν έξω την ακούγαμε καθαρά. Οι τουαλέτες στο υπόγειο, μόνο δύο, με ανθρακί τοίχους και έμμεσο φωτισμό, απλώς αποδεκτές.
Εξαιρετικό το σέρβις. Από το πρώτο τηλεφώνημα για να κάνουμε κράτηση μεχρι την ώρα του αποχαιρετισμού μάς αντιμετώπισαν με φιλική, ευγενική και απόλυτα επαγγελματική διάθεση. Όλα πήγαν ρολόι, η εξυπηρέτηση στο τραπέζι από το καλοντυμένο και καλοεκπαιδευμένο προσωπικό υποδειγματική. Κάθε πιάτο που ακουμπούσε στο τραπέζι παρουσιαζόταν αναλυτικά, επανειλημμένα μας ρώτησαν την άποψή μας με πραγματικό ενδιαφέρον.

Ας έρθουμε στο τι φάγαμε και ήπιαμε. Θα τα πιάσω με χρονολογική σειρά, αφού όλα ήταν θαυμάσια. Ο πρώτος λοιπόν κατάλογος που μας δόθηκε ήταν αυτός με τα - ακριβούτσικα (9 με 10 €), οφείλω να πω - κοκτέιλ. Η καλή μέρα όμως από το πρωί φαίνεται, παραγγείλαμε από ένα κοκτέιλ και μ’ αυτό, παρέα με το αναπόφευκτο εμφιαλωμένο νεράκι, αρχίσαμε και κλείσαμε το γεύμα μας. Όχι πολλά, αλλά διαφορετικά μεταξύ τους κοκτέιλ, όλα πρωτότυπες συνθέσεις, που δεν νέρωσαν μετά από μισή ώρα. Οι μισοί της παρέας, ανάμεσά τους κι εγώ, προτιμήσαμε ένα long drink, ο εστί μεθερμηνευόμενο μια βάση κοκτέιλ σε ανάλογο ποτήρι και μαζί ένα μπουκαλάκι με κάποιο ανθρακούχο παρασκεύασμα που προσθέτεις σιγά σιγά στο ποτό. Πολύ βολικό, πολύ αρωματικό, απλά αλλιώτικο.

Όσον αφορά τώρα τα κατορθώματα της κουζίνας, παραγγείλαμε το μισό σχεδόν κατάλογο, δηλαδή οκτώ διαφορετικά πιάτα (από αυτά μόνο τα χτένια Χ 2), όλα στη μέση του τραπεζιού, όπως επιτάσσει η φιλοσοφία του FEEDΕΛ. Στην κατηγορία των ας πούμε «πρώτων» πιάτων είχαμε τετραπλή ισοβαθμία στην κορυφή: παντζαροσαλάτα, φάβα με σορίθο, ταραμοσαλάτα και κατσικίσιο τυρί με γλυκιά επικάλυψη ήταν το ένα καλύτερο από το άλλο, δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο, μια δοκιμή θα σας πείσει.

Στον επόμενο γύρο είχαμε σαφέστερες αποστάσεις. Για μένα το με διαφορά καλύτερο πιάτο ήταν τα χτένια, όχι μόνο επειδή αυτή η ντελικάτη πρώτη ύλη ήταν φρεσκότατη και άψογα μελωμένη, αλλά και γιατί συνοδευόταν από εξαιρετικά καλοβρασμένα χορταράκια με τόσο όσο γλυκόξινη λευκή σάλτσα. Κάτι σαν θαλασσινό μίνι φρικασέ, ένα ποίημα. Κατά πόδας ακολούθησαν τα μοσχαρίσια μάγουλα πάνω σε γίγαντες (το κρέας κοβόταν με το πιρούνι και έλειωνε στο στόμα, οι γίγαντες νοστιμότατοι όμως κάπως αμήχανοι ως γαρνιτούρα). Ίσως επειδή σιγά σιγά είχαμε αρχίσει να χορταίνουμε, το αποδομημένο μαντί και τα ραβιόλια με κόκορα δεν μας ενθουσίασαν το ίδιο.

Το παραμιλητό επανήλθε δριμύτερο, όταν δοκιμάσαμε τα δύο επιδόρπια. Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς με μαλλί της γριάς (τι μου θύμισε τώρα! ) καθαρή γεύση, κατάλληλη αν θέλεις να κλείσεις με κάτι λίγο. Αν θέλετε όμως, πράγμα που σας συμβουλεύω θερμά, να κλείσετε το δείπνο σας με μεγαλειώδη τρόπο, μοιραστείτε ανά δύο το αποδομημένο τιραμισού. Σερβίρεται (ουάου! ) σε πήλινο γλαστράκι και είναι τόσο νόστιμο, και καθόλου μπουχτιστικό, που δυσκολεύομαι να το περιγράψω. Επιδόρπιο επιπέδου michelinάτου εστιατορίου.

Για όλα αυτά πληρώσαμε 135 € για τα φαγητά και 55 € για τα ποτά. Αν παίρναμε δύο μπουκάλια κρασί, ο λογαριασμός δεν θα άλλαζε. Ακόμα και τώρα που γράφω αυτή την κριτική δεν έχω αποφασίσει αν θα δώσω τρεις ή τέσσερις ντοματούλες, μάλλον όμως δε θα θελήσω να χαλάσω το straight 4. Μερικές φορές οφείλουμε να είμαστε γενναιόδωροι. Το συνολικό πακέτο έχει ακόμα μικροατέλειες, όμως ακόμα κι έτσι το FEEDEL κερδίζει μετά από πολύ καιρό τρία αστέρια στο προσωπικό μου σύστημα αξιολόγησης, αξίζει δηλαδή τον κόπο να ξεκινήσετε από όπου κι αν είναι για να το επισκεφθείτε. A star is born!

25 Οκτ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Σχετικά νέα άφιξη στα γαστρονομικά δρώμενα της πρωτεύουσας το FEEDΕΛ, με αρκετές αναφορές αλλά και θετικές κριτικές στο ask4food. Έτσι και εγώ πήρα την απόφαση να το επισκεφθώ, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μια Τρίτη βράδυ. Προηγήθηκε τηλεφωνική κράτηση, που όπως αποδείχθηκε ήταν απολύτως αναγκαία, γιατί ο χώρος, αν και καθημερινή, ήταν γεμάτος.

Οι κριτικές των φίλων του site (και ιδίως του φίλτατου fratello) ως προς το χώρο με έχουν καλύψει πλήρως, οπότε και εγώ δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω ότι ένα «άχαρο» και αναξιοποίητο κομμάτι του κέντρου της Αθήνας, που υπό διαφορετικές συνθήκες θα το προσπερνούσες γρήγορα, μεταμορφώθηκε σε έναν προσεγμένο, ατμοσφαιρικό και ήσυχο (πραγματικά δεν περνάει καν από το μυαλό σου ότι βρίσκεσαι στο κέντρο της πόλης) χώρο. Πανέμορφος, λοιπόν, ο εξωτερικός χώρος στον οποίο και καθίσαμε, με τα περιποιημένα παρτέρια με τις διάφορες πρασινάδες και το ξύλο να κυριαρχούν, όλα μαζί συντελούσαν σε ένα άκρως χαλαρωτικό σκηνικό που σε προδιέθετε για μια ιδιαίτερη έξοδο. Ως προς το χαμηλό φωτισμό, θα συμφωνήσω και εδώ πάλι με τους φίλους του site, σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, πρόκειται για μικρολεπτομέρεια που δεν μπορεί να επηρεάσει την τελική βαθμολογία στον τομέα «χώρος/ατμόσφαιρα».
Για τον εσωτερικό χώρο δυστυχώς δεν έχω ιδιαίτερη άποψη, από μια γρήγορη ματιά πάντως μου φάνηκε το ίδιο προσεγμένος.

Στον τομέα «εξυπηρέτηση» επίσης κανένα πρόβλημα. Ευγενέστατοι, κατά τη διάρκεια της κράτησης αλλά και καθόλη την παραμονή μας στο χώρο, τα πιάτα όλα ήρθαν σε σωστούς χρόνους και με ιδανική ροή, απόδειξη κανονικά, όλα κύλησαν ομαλά. Για να μην αδικήσω, ωστόσο, λοιπούς χώρους εστίασης που το προσωπικό τους, για διάφορους λόγους, σε κερδίζει αμέσως με τη συμπεριφορά του, το FEΕDEΛ στο συγκεκριμένο πεδίο θα βαθμολογηθεί με «3». Όλα καλά, δηλαδή, δεν υπάρχει παράπονο να του προσάψεις, απλώς έλειπε και αυτό το κάτι παραπάνω για να φθάσει στο άριστα.

Ο κατάλογος προσφέρει αρκετές επιλογές, για να συνοδεύσεις το ποτό σου και, δυστυχώς, παρά τις τσιμπημένες τιμές των πιάτων, η ποσότητά τους κινείται στη λογική του συνοδευτικού. Και εντάξει, εάν η παρέα είναι ολιγομελής (2-4 άτομα), η ποσότητα κάθε πιάτου κρίνεται επαρκής για να πάρεις μια ιδέα από τις γεύσεις, σε διαφορετική, ωστόσο, περίπτωση, θα πρέπει κάθε πιάτο να επαναληφθεί περισσότερες φορές. Τέλος πάντων, αρκετά με τη γκρίνια, το σημαντικό ήταν ότι όλα τα πιάτα ήταν πεντανόστιμα και προσεγμένα, οπότε ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Δύο άτομα παραγγείλαμε:
- για αρχή ήρθε στο τραπέζι μας ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό (2,00 €), κατόπιν ωστόσο ερώτησης εάν προτιμούμε βρύσης ή εμφιαλωμένο και ψωμάκια (2,00 €), νοστιμότατα και φρεσκότατα, χωρίς, ωστόσο, κάποιο συνοδευτικό ντιπ.
- σαλάτα παντζάρι με παστράμι, γιαούρτι και αχλάδι (8,50 €), πολύ νόστιμη, δροσερή, με τα υλικά ταιριαστά μεταξύ τους, αν και αρκετά μικρή σε ποσότητα, μας άρεσε πάρα πολύ.
- φάβα με τσορίθο και λάδι τρούφας (7,00 €), ωραίο επίσης πιάτο, εμένα μου άρεσε περισσότερο, η γυναίκα μου δεν ξετρελάθηκε, καθώς της φάνηκε κάπως βαριά. Εδώ η ποσότητα κάπως μεγαλύτερη.
- μάντι μουσακά, δηλ. μάντι γεμιστά με μοσχαρίσιο κιμά και κύμινο (11,00 €). Πρόκειται για το πιάτο που προσωπικά ευχαριστήθηκα περισσότερο από όλα, αποτελείτο από (λίγα δυστυχώς) μικρά ζυμαρικά γέμιση από μοσχαρίσιο κιμά, η οποία ήταν καλομαγειρεμένη με ωραία μπαχαρικά, στα οποία φυσικά κυριαρχούσε το κύμινο. Οπότε, εάν δεν σας ενοχλεί το εν λόγω μπαχαρικό, προτιμήστε το συγκεκριμένο πιάτο.
- πανσέτα με πουρέ γλυκοπατάτας (10,50 €). Γενικά την πανσέτα, λόγω λίπους την αποφεύγω, εδώ ωστόσο η εκτέλεση και το ψήσιμο ήταν ιδανικά. Στο τραπέζι μας, λοιπόν, ήρθε ένα αρκετά μικρό (να μην ξεχνιόμαστε) κομμάτι κρέατος, το οποίο είχε αποκτήσει μια πεντανόστιμη τραγανή κρούστα εξωτερικά, ενώ εσωτερικά ήταν μαλακό και ζουμερό. Ο συνοδευτικός πουρές επίσης νοστιμότατος
- 3 long drinks με βάση το ρούμι και ginger beer (3 * 9,00 €). Και εδώ ακολουθήσαμε την επιλογή του fratello και δικαιωθήκαμε. Παραγγείλαμε, λοιπόν, 3 ποτά (2 εγώ και 1 η σύζυγος) με βάση το ρούμι, τα οποία συνοδεύονταν από ένα μπουκαλάκι ginger beer, που το προσέθετες σιγά – σιγά, για να απολαύσεις για περισσότερο ώρα το ποτό σου και αυτό να μην «νερώνει». Στα θετικά, επίσης, να αναφέρω ότι δίπλα από κάθε ποτό-κοκτέιλ, στον κατάλογο, υπάρχει ένδειξη για τις γεύσεις με τις οποίες ταιριάζει (ψάρι, κρέας κλπ. ).

Για όλα τα παραπάνω, ο λογαριασμός έφθασε στα 68 €. Η σχέση ποιότητας/τιμής παίρνει άριστα, δεν το συζητάω. Ως προς τη σχέση ποσότητας/τιμής, τώρα, ας το αφήσουμε καλύτερα. Όπως και να’ χει πάντως, από τα επιμέρους σχόλια μου για τα πιάτα, το περιβάλλον και το όλο στήσιμο του μαγαζιού, εύλογα αντιλαμβάνεστε ότι έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος. Οπότε, για χαλαρή έξοδο στο κέντρο της πόλης μας, για ποτό και 2-3 συνοδευτικά πιάτα, το FEΕDEΛ αποτελεί δίχως άλλο εξαιρετική επιλογή, έστω και αν σας κοστίσει κάτι ελαφρώς παραπάνω. Να πάτε …

24 Απρ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

To "FEEDEΛ" είναι ένα σχετικά καινούργιο στέκι μοντέρνας -σε συνδυασμό με κλασική- νοοτροπίας που, πέρα των πολύ ψαγμένων γεύσεων που διαθέτει, αποτελεί και μια ξεχωριστή όαση δροσιάς στο κέντρο της Αθήνας! Θα μπορούσα κάλλιστα να το κάνω στέκι για φαγητό, καφέ ή ποτό ιδιαίτερα εκείνες τις όμορφες και σαγηνευτικές βραδιές του καλοκαιριού που αρέσκομαι να ταξιδεύω έστω και νοητά μέσα από την πόλη μου σε άλλα μέρη. Καθισμένη στον δροσερό κήπο του μέρους αυτού μπορώ να αισθανθώ τα urban vibes της σύγχρονης ζωής μέσα από μια πιο παραθεριστική σκοπιά!!

Το ίδιο συμβαίνει και όσον αφορά την κουζίνα - αλλά και την αρχιτεκτονική - του χώρου αυτού η οποία αν και διαφημίζεται ως μια Urban κατάσταση (βλ. FeedeΛ Urban Gastronomy) κάπου σε ταξιδεύει και σε πιο εξοχικές γεύσεις και μυρωδιές, με τον δικό του τρόπο βέβαια. Θα χαρακτήριζα μάλιστα περισσότερο τη διακόσμηση του χώρου - παρά την μαγειρική του- ως Urban, ή καλύτερα για να μιλήσω με σύγχρονους όρους θα έλεγα ότι, σε γενικές γραμμές, πρόκειται για έναν urban χώρο με comfort food. Άλλωστε, σε πολλά μέρη η Urban μαγειρική συνδέεται με πολύ πιο απλούς και πρόχειρους χώρους....
Βέβαια, είμαι της άποψης ότι η κάθε χώρα, ή πόλη, είναι ελεύθερη να υιοθετεί μοντέρνους όρους προσαρμοσμένους πάντα στα δικά της μέτρα και σταθμά. Aπό μια άλλη άποψη, δεν είναι το ίδιο ν' ακούει ο σύγχρονος Αμερικανός το Urban Gastronomy με τον νεοέλληνα. Στη δική μας πόλη φαντάζει πιο grand...

H διακόσμηση του χώρου έχει την πολυσυλλεκτικότητα της αστικής (Urban) διακοσμητικής κουλτούρας που παντρεύει το σύγχρονο με το παλιό, μέσα από το πρίσμα της αναγκαίας χρηστικότητας των καιρών μας. Ο τρόπος γραφής του καφέ-εστιατορίου αυτού, τα σκαλιστά ή σαγρέ ξύλινα τραπέζια με τις κλασικού σχεδιασμού καρέκλες, τα παλαιού τύπου δάπεδα, η εικόνα της Frida Kahlo στο βάθος, τα ρομαντικά γλαστράκια στα τραπέζια, το κλασικό ξύλινο μπαρ, τα vintage ποτηράκια, κανάτες και ζαχαριέρες, τα 70s φώτα οροφής μέσα στην πρασινάδα (! ), τα χρωματιστά τουβλάκια και ο κήπος παλιάς αστικής μονόπατης κατοικίας, με το γρασίδι και τις όμορφες γλάστρες, μην μου πείτε ότι δεν αποδίδουν με το καλύτερο τρόπο την αστική διακόσμηση, η οποία είναι περισσότερο αστική όσον αφορά τη φαντασία και τη σύνθεση ( ή την αποδόμηση) παρά το περιεχόμενο της.
Πάντως, όπως και να χει, σίγουρα γοητεύει το προσεγμένο, ξέγνοιαστο και ατμοσφαιρικό στυλ του μέρους αυτού!

Λίαν προσφάτως, δυνατοί λύτες του ask4food (βλ. ram, boux και piperman ) έχουν, ο καθένας με τον τρόπο του, περιγράψει πλήρως τόσο τα γαστρονομικά όσο και τα διακοσμητικά στοιχεία του FEEDEΛ!
Οι ντοματούλες τους και οι ποικίλες και "φρέσκες" πληροφορίες τους με βρίσκουν σύμφωνη και αποτέλεσαν μάλιστα και την κύρια αφορμή της επίσκεψής μου στον χώρο.

Επισκέφθηκα το μέρος αυτό μια φορά μεσημέρι για τσιμπολόγημα και μια βραδάκι για ποτό. Και τις δύο φορές περάσαμε υπέροχα και μας κέρδισε τόσο το προσεγμένο και ευγενικό σέρβις όσο και το φαγητό!!

Την βραδινή έξοδο δεν θα την σχολιάσω τόσο γιατί πέρα από τα φροντισμένα ποτά (π. χ φαντασμαγορικό κοκταίηλ Captain Just Arrived, ΕΥΡΩ11,00 ή "spicy" Ρούμι με τύπου τζίντζερ μπύρα,9,00), αυτό που με κέρδισε ήταν η νυχτερινή αύρα του "FEEDEΛ" που μαζί με τις ωραίες τζαζομοντερνοκλασικές μουσικές που παίζονταν, τα ωραία αντρικά και γυναικεία αρώματα που δαιμόνιζαν την ατμόσφαιρα και τα άγρυπνα βλέμματα, έδιναν ένα ιδιαίτερο χρώμα ελληνικού 'καλοκαιριού'!!
Τον χειμώνα, κατά την άποψη μου, θα θυμίζει περισσότερο κάποιο ρομαντικό κλασικό μπιστρό με την δέουσα χειμωνιάτικη θαλπωρή.

Ο σεφ Λεωνίδας Κουτσόπουλος, που όλοι γευτήκαμε τα μαμαδίστικα κεφτεδάκια του στην πρώην αξιομνημόνευτη κουζίνα του Rock & Balls, έχει φροντίσει για δύο πλήρη μενού (μεσημεριανό και βραδινό ) που καλύπτουν όλα τα γούστα.

Από το μεσημεριανό μενού δοκιμάσαμε τα εξής:

Σαλάτα Ανάμεικτη (6,50 ),
μια κλασική σαλάτα με ολόφρεσκα ραπανάκια, σπαράγγια, φινόκιο, φασολάκια χαρικότ και ευωδιαστό βινεγκρέτ μέλι και λάιμ. Απολαμβάνοντας την δροσερή, με μεσογειακό ταμπεραμέντο και πλούσια υφή αυτή σαλάτα στον όμορφο κήπο νοιώθαμε και εμείς φρέσκοι και ανανεωμένοι.

Ριγκατόνι με κοτόπουλο, ντομάτα και φρέσκο κρεμμύδι (7,00).
Εκπληκτικό πιάτο, παρουσιασμένο με τριμμένο τυρί, κομματάκια άνηθου και λίγα ντοματίνια. Πιάτο απλό, με παραδοσιακού τύπου πινελιές (βλ. εξαρχής παρουσιασμένο με τυρί και μυρωδικά), που άνετα καλύπτει και τα σύγχρονα γαστρονομικά γούστα.

Κοτόπουλο (9,00),
πρόκειται πέντε στρογγυλά κομματάκια σαν ρολό κοτόπουλου με τα μανιταράκια, τον μάραθο και τις λεπτομέρειες από σπανάκι στο κέντρο του πιάτου. Όμορφη λευκή σος στον πάτο του πιάτου δημιουργούσε μοντέρνα αύρα και καλαίσθητη παρουσίαση!! Γαστρονομικά το πιάτο ήταν άψογο!

Το βραδινό μενού, με μια πρώτη ματιά είναι διαφορετικό, με περισσότερα θαλασσινά, συν περισσότερες σαλάτες, αλλά και παρείστικο, γιατί όπως πληροφορήθηκα σκοπός του είναι τα περισσότερα, ίσως, πιάτα που θα μοιράζονται μεταξύ φίλων με χαλαρή (και όχι κτητική... ) διάθεση!
Ξεχώρισα τη χτυπητή (6,00), την πράσινη φάβα 8,00), τα χτένια (14,00) ή το κουσκουσάκι (με θαλασσινά) στα 8,50.

Στην αρχή, ούτε στο τέλος, δεν μας πρόσφεραν κάτι.
Λεπτομέρεια, ίσως, ύστερα από τόσα ωραία που γευτήκαμε....
Νερό σε κανάτα (αφού ερωτηθήκαμε).

Κάναμε ένα όμορφο μεσημεριανό διάλειμμα και σίγουρα θα το επαναλάβουμε!

Εάν βρεθείτε στο κέντρο, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μέρος αυτό.

Ο "κρυφός" ή εκ παραδρομής τρόπος που θα προσεγγίσετε το μέρος, "έτσι ξαφνικά" και αναπάντεχα, πίσω από την Παναγία Ρόμβη, μπαίνοντας από την οδό Ευαγγελιστρίας, αποτελεί την αρχή και μόνο όμορφων ερεθισμάτων!

21 Φεβ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
10-16

Κυριακή 14/2 του Αγίου Βαλεντίνου, πήγα με φίλη μου γκαρδιακή στο Feedέλ (F), το νέο μεταμοντέρνο γκουρμέ απόκτημα του ιστορικού μας κέντρου, που βρίσκεται στην οδό Κτενά, η οποία συμβάλλει στην Ευαγγελιστρίας, μεταξύ Ερμού και Αθηναΐδος, στη θέση ακριβώς της Παναγίας Ρόμβης. Πριν σας εκθέσω τα γαστρονομικά προσόντα του F, θα σας πω δυο λόγια για τον περιβάλλοντα χώρο του. Η Παναγιά Ρόμβη, που είναι δίπλα του, είναι ο ιστορικός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που χτίστηκε στις αρχές της Οθωμανικής περιόδου, πιθανώς περί το 1600, από αρχοντική Αθηναϊκή οικογένεια με το όνομα αυτό. Μεταξύ της μικρής εκκλησιάς και του F μεσολαβεί ένα μαγευτικό παρκάκι, μια πλατειούλα δηλαδή, γεμάτη νεραντζιές, λεμονιές και ελίτσες. Φανταστείτε λοιπόν ότι τρώτε ό, τι καλύτερο, σε ένα μοναδικό σημείο, που απέχει 1 λεπτό απ’ την Ερμού και 5 λεπτά απ’ το πολύβουο Σύνταγμα. Φυσικά το F αναδεικνύει απόλυτα τον χώρο, ώστε να νομίζει κάποιος ότι γευματίζει στην εξοχή!!

Η λέξη Feedέλ είναι σύνθετη απ’ το αγγλικό feed, που σημαίνει ταΐζω και απ’ τα 2 πρώτα γράμματα ελ, της λέξης ελληνικά. Το Feedέλ λοιπόν είναι το μαγαζί που φιλοδοξεί να μας ‘ταΐσει ελληνικά’. Άρα, σε τι διαφέρει απ’ τα χιλιάδες άλλα;; Το θέμα είναι, πώς μας ταΐζει, ποιος μας ταΐζει και κυρίως τι ακριβώς ελληνικά εδέσματα πρόκειται να γευθούμε. Ο σεφ είναι ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος, με τριετείς περγαμηνές στο γειτονικό Rock & Balls και προηγουμένως στο Aleria, κ. λπ. Η ελληνική κουζίνα του, αντισυμβατική και ψαγμένη όσο κι ο ίδιος, περιλαμβάνει πολλά από τα μεσογειακά και λοιπά πιάτα, τα οποία -εδώ και δεκαετίες- έχουν ενσωματωθεί στις ελληνικές γαστρονομικές μας συνήθειες, όπως π. χ. το burger, το ριζότο, την ιταλική πάστα, τη fusion ζαχαροπλαστική του, κ. α.

Δυο λόγια ακόμα για το νέο αυτό μαγαζί, που ελπίζω να παρουσιάσω τώρα πρώτος στο site μας. Το F άνοιξε παραμονές Χριστουγέννων, στις 23 Δεκέμβρη του 2015 και λειτουργεί καθημερινά, για γεύμα, από 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα, με βάση τον απλό μεσημεριανό του κατάλογο, και απ’ τις 7 το βράδυ μέχρι τα μεσάνυχτα, με το πιο σοφιστικέ μενού για ένα ξεχωριστό δείπνο. Για το τελευταίο αυτό επιφυλάσσομαι, αφού εμείς πήγαμε μεσημέρι Κυριακής, και ευτυχώς αρκετά νωρίς, γιατί στη συνέχεια όλος ο χώρος ήταν κλεισμένος για το γενέθλιο πάρτι κάποιου πελάτη τους. Μας είπαν ότι προ ημερών είχε συμβεί κάτι ανάλογο με συγκέντρωση Αθηναίων συμβολαιογράφων, αφού ο σχετικά μικρός χώρος (35-40 ατόμων) προσφέρεται και για λαμπρά private functions!

Μας πληροφόρησαν ότι μελλοντικά, ίσως μέχρι το Πάσχα, σκέφτονται να δημιουργήσουν ένα πιο μεγάλο και ενιαίο κατάλογο φαγητών, ενδεχομένως με κάποια επιπλέον δημοφιλή πιάτα, όπου ίσως ξεχωρίσουν τα πιο ελαφριά εδέσματά τους. Προφανώς, το μενού βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη από τον ευφάνταστο αυτό σεφ!

Επειδή η κουζίνα, όπως και οι πεντακάθαρες τουαλέτες τους, βρίσκονται στο υπόγειο, δεν είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον σεφ και το επιτελείο του. Ωστόσο, ο κυρίως χώρος του F εξυπηρετείται από τον μαιτρ και τρεις τουλάχιστον ευγενέστατους και κατηρτισμένους σερβιτόρους. Εμείς καθίσαμε στον ενδιάμεσο χώρο, τη μικρή βεράντα, όπου μπορεί κάποιος να κάνει τσιγαράκι ή πούρο, θαυμάζοντας το κομψοτέχνημα του εσωτερικού χώρου, αλλά και την πανέμορφη μικρή, καταπράσινη πλατεία, που απλώνεται μπροστά στα μάτια του. Η μικρή αυτή βεράντα πάνω σε ξύλινο ντεκ, είχε εξωτερικές σόμπες που λειτουργούσαν παρότι είχε καλό καιρό, δυο μεγάλα ξύλινα τραπέζια και μια ροτόντα για καμιά δεκαπενταριά άτομα, και όμορφα λουλουδάκια που κοσμούν όλα τα τραπέζια, μέσα και έξω.

Απ’ τις μεγάλες τζαμαρίες της, όπου εξωτερικά υπήρχαν ζαρντινιέρες και γλάστρες με φυτεμένες ελιές, θαυμάζαμε για πρώτη φορά, τόσο τη μικρή αυτή πλατεία με τα δένδρα, όσο και μια εξωτερική πλευρά ενός τοίχου του μαγαζιού, επενδεδυμένου με διακοσμητικά τουβλάκια και πάνω τους χαραγμένο το όνομα του Feedέλ.

Στον έξω χώρο της πλατείας, υπήρχαν επίσης 3 τραπέζια, για 10-12 άτομα και φαντάζομαι ότι ο χώρος αυτός θα κάνει θραύση το καλοκαίρι. Δυο λόγια τώρα για τον κυρίως χώρο του F, δηλ. τον εσωτερικό, όπου αριστερά δεσπόζει το μεγάλο μπαρ με τα πάσης φύσεως ποτά και καμιά δεκαριά ψηλές ξύλινες καρέκλες, ενώ δεξιά υπάρχουν 3 τραπέζια για 10-12 άτομα, με επικρατέστερα χρώματα γκρι και καφέ σαγρέ. Τα τραπέζια είναι φτιαγμένα γενικά από χοντρό πατιναρισμένο ξύλο, βασικό συστατικό της όλης ατμόσφαιρας, ενώ στις καρέκλες επικρατεί ο συνδυασμός λευκού και μαύρου. Επίσης εντυπωσιάζουν οι μεγάλες επιφάνειες του ξύλινου ρουστίκ δαπέδου.

Στο βάθος δεξιά, υπάρχει μια όμορφη γωνιά με τη Φρίντα Κάλο, τη διάσημη Μεξικάνα ζωγράφο του 20ου αιώνα, που το πορτρέτο της είναι ζωγραφισμένο στον τοίχο με τα τουβλάκια. Μπροστά της, κρέμεται απ’ το ταβάνι ένας επιβλητικός πολυέλαιος, μέσα σε ένα πρωτότυπο δίκτυο από σιδερένιες καμπύλες, που δίνουν την αίσθηση σφαίρας! Εξάλλου, υπάρχουν και κάποια βιομηχανικά στοιχεία που συνεισφέρουν κι αυτά στη σύνθετη αισθητική του F, όπως είναι π. χ. το μεταλλικό πλέγμα αλλά και η έλικα, στον τοίχο απέναντι απ’ το μπαρ. Σ’ όλη τη διάρκεια του φαγητού, ακούγαμε ευχάριστη μουσική lounge, σε χαμηλή μάλλον ένταση, που υποθέτω πως τα βράδια θα γίνεται αρκετά πιο ζωηρή!

Εντωμεταξύ, ελπίζοντας να σας άνοιξα κάπως την όρεξη, θα περάσω τώρα στο προκείμενο, δηλαδή στα ‘ελληνικού’ τύπου εδέσματα του σεφ και ‘feeder’ μας.

Από τον μεσημεριανό κατάλογο διαλέξαμε τα εξής πιάτα τους:

• Μια σαλάτα Feedέλ Ceasar, με iceberg, στρογγυλά κομματάκια παναρισμένου κοτόπουλου, με λεπτές φέτες γραβιέρας, chilly και baby corn. Ήταν καλή και δροσιστική, αλλά όχι αποθεωτική. Τιμή 6.80 €.

• Η φίλη μου έφαγε ένα burger από μοσχαρίσιο κιμά, με καραμελωμένα κρεμμύδια και πατάτες. Επίσης καλό πιάτο: 7.50 €.

• Εγώ δοκίμασα ένα ριζότο με κομμάτια κοτόπουλου, ντομάτας και φρέσκων κρεμμυδιών. Είχε επίσης τρίμματα κατσικίσιου τυριού, λάδι τρούφας και μυρωδικά. Ήταν εξαιρετικό πιάτο και άψογα χυλωμένο!! Τιμή 7.50 €.

• Αρχικά ρωτηθήκαμε αν θέλαμε ψωμί (δεν πήραμε), καθώς και για το είδος του νερού. Στην ευγενική ερώτησή τους, εμείς ζητήσαμε εμφιαλωμένο νερό, το οποίο και χρεώθηκε στα 2.00 €. Στο τέλος, μας κέρασαν εξαιρετική μαστίχα με lime!

Ο λογαριασμός, στα 23.80 €, αντικατοπτρίζει μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία και ένα άριστο value for money! (κατηγορία κατ’ άτομο 10/16 €).

Κατά τα άλλα, ο κατάλογος του μεσημεριού περιλαμβάνει 12 πιάτα, συμπεριλαμβανομένων και τριών γλυκών, σε λογικότατες τιμές από 7 μέχρι 10 € (2 σαλάτες, ριζότο, ριγκατόνι, χοιρινό, κοτόπουλο, και 2 burger).

Εξάλλου, ο βραδινός κατάλογος, που τον επεξεργάστηκα με προσοχή, περιλαμβάνει 20 φαγητά, ανάμεσα στα οποία, χτένια, στα 14 €, μοσχαρίσιο μάγουλο πάνω σε γίγαντες με θυμάρι, στα 10.50 €, τορτελίνι με κόκορα, στα 10 €, αλλά και ιδιαίτερα γλυκά, όπως ελληνικό τιραμισού, σιμιγδαλένιο χαλβά με crème anglaise, μέλι, κανέλα και μαλλιά της γριάς, για να θυμηθούμε λίγο τα νιάτα μας και τα λούνα-παρκ!!

Τώρα, όσον αφορά τα ποτά, υπάρχουν πολλά cocktails που κυμαίνονται περί τα 10 €, διάφορα αποστάγματα, περί τα 7 €, και 5-6 ελληνικές μπύρες ειδικών ζυθοπαραγωγών, περί τα 5-7 €.

Εξάλλου, τα εμφιαλωμένα λευκά κρασιά τους κυμαίνονται από 17 μέχρι 28 €, (για το Σαντορινιό Ασύρτικο της Γαίας, Wild Ferment), ενώ τα κόκκινα, από 18 μέχρι 34 €, (για το γνωστό Σαντορινιό, Μαυροτράγανο του Αργυρού – σε τιμή μάλιστα αρκετά φθηνότερη από ό, τι π. χ. στα ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΔΙΚΑ ΤΟΥ ΦΑΝΗ! ).

Σημειωτέον, ότι το F έχει DJ τα βράδια του Σ/Κ, οπότε προσφέρεται και για μια ατμοσφαιρική έξοδο με ποτό, είτε στη μικρή πλατεία ή τη βεράντα του.

Άκουσα κάποια σχόλια από διπλανούς, τακτικούς προφανώς θαμώνες, σχετικά με τη βραδινή τους σπεσιαλιτέ, που πρέπει να είναι τα χτένια. Πρόκειται για καραμελωμένα χτένια με αυγολέμονο και νιφάδες γιαπωνέζικης παλαμίδας, που σερβίρονται με σέσκουλο και ένα εντυπωσιακό κατάμαυρο, ελικοειδές κουλουράκι Θεσσαλονίκης. Υποθέτω, το ελληνικό fusion στο μεγαλείο του και επιφυλάσσομαι προσεχώς…

Συμπερασματικά, θεωρώ πως πρόκειται για ένα λιλιπούτειο μεταμοντέρνο γαστρονομικό διαμάντι του ιστορικού μας κέντρου. Αν είναι μοναδικό ή όχι, δεν μπορώ να αποφανθώ ακόμη, αφού θα πρέπει να επακολουθήσει και ένα δείπνο με τους πιο ψαγμένους πειρασμούς που προσφέρει το μαγαζί…

Αγαπητές φίλες και φίλοι χρήστες, βλέπω να διανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό για τους εξασκημένους ουρανίσκους σας, προκειμένου να αξιολογηθεί δημοκρατικά και ο νέος αυτός χώρος της εστίασής μας!!

16 Φεβ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Feedέλ! (flashback στον Δεκέμβριο του ’16)

Την επόμενη ημέρα από την επίσκεψη στο Pars (βλ. προηγούμενη κριτική) έρχεται μνμ στην δουλειά από την Α. που με ενημέρωνε ότι η Ν. φίλη και παλιά συμφοιτήτρια βρισκόταν για δύο μέρες στην αθήνα και που να βρισκόμασταν το βράδυ. Ανταλλαγή κάποιων emails με δύο βασικές προτάσεις και τελική επιλογή του Feedέλ ως πιο ήσυχη πρόταση για κουβέντα και τσιμπολόγημα. Πάντως διέκρινα μια εσωστρέφεια τότε, δεν ήταν καταχωρημένο στο e-table για ηλεκτρονική κράτηση και στο facebook site τους δεν έβρισκα ούτε μενού ούτε τίποτα, πέρα από μία ενδιαφέρουσα κριτική που τους τα έχωνε με το γάντι, προέτρεπαν δε με αναρτήσεις τους πελάτες τους να γράψουν κριτική στο trip advisor και λέω γιατί ρε εκεί μόνο, εμείς στο ask4 δεν είμαστε σοβαροί; Οπότε τηλεφωνική κράτηση για 4-5 άτομα, η κοπέλα ευγενική στο τηλέφωνο, καλό πρώτο σημάδι σκέφτηκα (τελικά γίναμε 6, ναι ήταν και ο Pathrus στην παρέα) όλοι παλιοί συμφοιτητές, έκπληξη τους έκανα που έφερα και την ακριβοθώρητη Ε. και έγινε χαμός!

Την ώρα που φτάσαμε με την Ε., Δευτέρα στις 20:45 περίπου, η υπόλοιπη παρέα είχε ήδη μαζευτεί και καθόταν στο χαρακτηριστικό στρογγυλό τραπέζι κάτω από το πορτρέτο της Frida Kahlo. Ο χώρος είναι μαζεμένος και προχωράει στο βάθος όπου βρίσκεται μία μεγάλη μπάρα στα αριστερά του αλλά πολύ θετικός λόγω εισόδου από το κρυμμένο κατάφυτο πλατειάκι, όμορφος, περιποιημένος, με σωστό φωτισμό, γενικά πολύ ατμοσφαιρικός και μοντέρνος. Δεν είναι ένας αυτούσιος χώρος εστιατορίου αλλά περισσότερο ενός all day bar resto κατά τη γνώμη μου.

Οι νεαροί του σέρβις προσεγμένοι, μοντέρνοι, ντυμένοι στα μαύρα και φορώντας την χαρακτηριστική ποδιά που φοριέται πολύ από διάφορα μαγαζιά εστίασης τον τελευταίο καιρό (μεσαιωνική την ονομάζω εγώ, αυτή με τις αλυσίδες ντε) ήταν ευγενικοί, γρήγοροι και πολύ επεξηγηματικοί περιγράφοντάς μας με δύο λόγια την γαστρο-φιλοσοφία του καταστήματος δηλ. πιάτα στη μέση και δοκιμάζουν όλοι. Γενικά φαίνεται ότι έχουν περάσει από εκπαίδευση και παρέχουν έτσι ένα αρκετά προσεγμένο σέρβις: η μόνη παρατήρηση που έχω να κάνω εδώ είναι ότι ναι μεν είναι πολύ σωστό να σε ενημερώνουν ως πελάτη πριν παραγγείλεις τις ελλείψεις του καταστήματος σε πιάτα, σε υλικά κοκ. αλλά νομίζω στον πελάτη της πρώτης επίσκεψης που δεν γνωρίζει καν το μενού και τις ονομασίες και που προσπαθεί να νιώσει άνετα με το χώρο αυτό είναι λίγο πρόωρο και άκυρο, εγώ προσωπικά δεν πρόλαβα να καταλάβω ποιο τάδε υλικό λείπει από ποιο πιάτο, ίσως εκεί να ήταν καλύτερο να ερωτείται ο πελάτης αν είναι πρώτη φορά, να του δίνουν λίγο χρόνο εξοικείωσης και μετά να ερωτείται αν επιθυμεί να μάθει για τις αλλαγές αυτές στα προσφερόμενα φαγητά. Σαν ρητορική παρατήρηση το γράφω πάντως και όχι σαν σύσταση ότι έκαναν κάτι λάθος, που να ξέρω εγώ (θα το στείλω στον κο. Ζαμπούνη για έγκριση στο savoir vivre).

Όσον αφορά την παραγγελία, ως έξι άτομα που ήμασταν παραγγείλαμε ο καθένας από ένα κυρίως πιάτο για να έχουμε την ευκαιρία όλοι να δοκιμάσουμε μια ποικιλία γεύσεων από την κουζίνα του feedέλ. Συνοδεύσαμε με ένα μπουκάλι δροσιστικό ροζέ κρασί που δοκίμαζα πρώτη φορά, από το κτήμα Τέχνη Οίνου, το Τέχνη Αλυπίας, πολύ καλό, τιμή στα 24 ευρώ.

Επίσης δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε το εμφιαλωμένο νερό (2 ευρώ) αλλά να παραγγείλετε σίγουρα τα ψωμάκια του που είναι σούπερ (1 ευρώ έκαστος). Οι επιλογές μας, έτσι για τον ιστορικό του μέλλοντος που θα ψάχνει να βρει τι εστί urban gastronomy στην Αθήνα την δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, ήταν τα χτένια, η πανσέτα, το κοτόπουλο, το κουσκουσάκι με θαλασσινά, το μαντί μουσακά και το μάγουλο με τους γίγαντες (η τιμολόγηση κυμάνθηκε από τα 10,5 έως τα 14.5 ευρώ τα χτένια).

Τα πιάτα ήρθαν στο τραπέζι με δόσεις μάλλον όπως τα έβγαζε η κουζίνα, πρώτα τα δύο, μετά ένα, ύστερα άλλα δύο και αρκετά μετά τελευταίο το κουσκουσάκι, που μάλλον είχε καθίσει ελάχιστη ώρα παραπάνω στο πάσο και ήρθε μια ιδέα λιγότερο ζεστό από αυτό που έπρεπε, λίγο πιο πηχτό εξωτερικά αλλά δεν ενόχλησε κανέναν ούτε λογικά το πρόσεξε κάποιος εκτός από τον περίεργο που γράφει την κριτική.

Νομίζω ότι θα προτιμούσα λίγο καλύτερο συγχρονισμό με περισσότερα πιάτα στο σερβίρισμα εκτός κι αν αυτός είναι ο τρόπος τους… αλλά δεν νομίζω, περισσότερο μου έδωσε την εντύπωση ότι ήταν θέμα κουζίνας και όγκου παραγγελιών, χωρίς το μαγαζί να είναι φίσκα στα τραπέζια αλλά δεν είχα και πλήρη εικόνα του πόσοι έτρωγαν.

Οι γεύσεις όμως ήταν καλές. Πολύ καλές. Μπορώ να μπω στην κουζίνα σας αγαπητέ chef να δω πως τα φτιάχνετε; Αν και ξέρω ότι θα πρέπει να παραμείνω αρκετές ώρες γιατί σίγουρα αυτά τα μικρά μεζεδάκια κρύβουν πολύ προετοιμασία από πίσω για να φτάσουν στο τραπέζι μας. Δεν μπορώ να μπω στη λεπτομέρεια των υλικών γιατί δεν είμαι ειδικός στην γεύση οπότε γράφω όπως καταλαβαίνω: καταρχήν όλοι οι μεζέδες είναι παρουσιασμένοι πολύ όμορφα σε ωραία πιάτα (γενικά έχει προσεγμένο σερβίτσιο).

Η σύνθεση και το μαγείρεμα του μενού έχει προβλέψει έτσι ώστε το φαγητό στα πιάτα να μπορεί να μοιραστεί σε όλους, γιατί είναι η αλήθεια ότι σε εμάς ας πούμε που ήμασταν έξι, αναλογούσε από μία άντε δύο μπουκιές καλές στον καθένα από το κάθε πιάτο (χεχε ευτυχώς δεν είχαμε τον Ιωγιάννη στην παρέα… που όμως τον καταλαβαίνω απόλυτα στην κριτική του). Εμένα αυτό δεν με πειράζει γιατί πήγα εις γνώση μου, και όλοι έβγαζαν επιφωνήματα θαυμασμού, έκπληξης και ευχαρίστησης από την νοστιμιά των μεζέδων αυτών.

Οπότε εδώ μπράβο στην κουζίνα, γιατί αγαπητέ chef να σου πω ότι η παρέα μου, μου έδινε εμένα συγχαρητήρια (για την επιλογή του μαγαζιού) και να λένε μπράβο ρε και να λέω εγώ ρε παιδιά τι μπράβο, δε μαγείρεψα εγώ κιόλας χαχαχα. Αν είχα να επιλέξω τις καλύτερες μπουκιές που έφαγα θα έλεγα ότι ήταν από την πανσέτα, το κοτόπουλο και το κουσκουσάκι. Επίσης μου άρεσαν τα χτένια που δοκίμαζα πρώτη φορά. Το μοσχαρίσιο μάγουλο με τους γίγαντες που το διάλεξα εγώ δεν με ενθουσίασε τόσο όσο τα άλλα αλλά παρέμενε μία καλή πρόταση. Το παιχνίδισμα αυτό με τα μεζεδάκια στο τραπέζι με την ανακάλυψη των γεύσεων (εγώ σηκωνόμουν και έσκυβα πάνω από κάθε πιάτο που ερχόταν για να μυρίσω), η συνεχής κουβέντα της παρέας, η μουσική και το όλο περιβάλλον βοήθησαν στο να περάσουμε μία πολύ ωραία βραδιά, τρώγοντας σχετικά ελαφρά για βράδυ και τελικά να φύγουμε πολύ ικανοποιημένοι, σε όλους έμεινε σαν μια έξοδος ότι δοκίμασαν το κάτι διαφορετικό. Το κόστος ανήλθε στα 103,5 ευρώ δηλ. γύρω στα 17 ευρώ το άτομο για αυτό το είδος φαγητού με νερό και κρασί, χωρίς ποτά πάμε στα 13).

Έχετε υπόψη επίσης ότι όσο περνάει η ώρα το μαγαζί γίνεται λίγο πιο μπαρ και διαθέτει και ωραία κοκτέηλ από τσίφτη πιτσιρικά μπάρμαν (αλλά αυτό είναι από άλλη επίσκεψη).

Κλείνοντας για το Feedέλ θα έκανα το εξής ρεζουμέ: είναι ένα μαγαζί που προσέχουν πολύ το φαγητό τους καθώς και το image που θέλουν να περάσουν. Το σέρβις τους για τα μέτρα του μαγαζιού είναι άψογο και όσο επαγγελματικό χρειάζεται ένας χώρος που προσφέρει μοντέρνα ανεπιτήδευτη εστίαση και μπαρίζει, πάνω εκεί όμως έχει θυσιαστεί ένας κάποιος αυθορμητισμός και μία ανθρώπινη ζεστασιά φιλοξενίας: παραδέχομαι ότι θα ήθελα να μην είναι τόσο απρόσωπο. Αλλά αυτά είναι τα προσωπικά μου γούστα. Σε γενικές γραμμές όμως κερδίζει. Και μια και μίλησα για ανεπιτήδευτη εστίαση είναι τελικά ή προσπαθεί πολύ;

Πιστεύω ότι η κουζίνα αυτή που στηρίζεται σε ελληνικά υλικά παρουσιασμένα με ένα άλλο διαφορετικό τρόπο προσέγγισης δεν θα ταιριάξει σε όλους τις εξόδους σας π. χ. μεσημεριανή έξοδος κυριακής με την οικογένεια ή αν πεινάμε πολύ και θέλουμε να πάμε κάπου να χορτάσουμε αλλά… αν ήταν να βγω ένα βράδυ ιναμοράτο συνοδεύοντας την λεπτεπίλεπτη και λιτοδίαιτη ντάμα μου, ασφαλώς και θα ήταν από τις πρώτες μου επιλογές.

Οπότε θα πρότεινα κρατώντας όλα αυτά τα δεδομένα στο μυαλό σας και να επισκεφτείτε και να δοκιμάσετε, είμαι πεισμένος ότι η κουζίνα απευθύνεται σε όλους σας ανεξαιρέτως. Και χρειάζονται και αυτές οι προσπάθειες που ανοίγουν νέους γαστρονομικούς δρόμους.

Πολλά έγραψα πάλι και θα φωνάζει ο Fratello…

Ευχαριστώ για την ανάγνωση!

19 Οκτ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Πέμπτη βραδάκι και με άλλο ένα ζευγάρι κανονίζουμε για βόλτα και κυρίως φαγητό στην περιοχή γύρω από την Πλατεία Αγίας Ειρήνης. Μέσα Οκτωβρίου, ωστόσο οι γλυκιές βραδιές μας προδιαθέτουν να κάτσουμε κάπου έξω.
Λίγες μέρες πριν είχαν πέσει στα υπόψη μου κριτικές για το feedελ, οπότε και το πρότεινα διότι χάρη στους fratello και zamponis, μου δημιουργήθηκε η περιέργεια να μπω στη σελίδα τους σε μέσο κοικωνικής δικτύωσης, και από τις κριτικές τους, αλλά και απο τις φωτογραφίες, να θέλω να το επισκεφτώ.
Δεν είχαμε κλείσει τραπέζι και ενώ φτάσαμε 21:30, ήταν όλα ήδη κρατημένα, πλην μιας ροτόντας στον εσωτερικό χώρο, στο βάθος. Στην αρχή η υπόλοιπη παρέα δυσανασχέτησε λίγο, όμως ήταν τόσο όμορφα και ρομαντικά, που αμέσως άλλαξαν γνώμη. Το γεγονός ότι δεν επιτρεπόταν και το κάπνισμα, με χαροποίησε ιδιαίτερα. Το ξύλο της διακόσμησης και το πράσινο από τα φυτά που επικρατούν δίνουν μια ζεστασιά δημιουργώντας ευχάριστη διάθεση για χαλαρωτική βραδιά.
Το προσωπικό πολύ ευγενικό, εξυπηρετικό, αμέσως μας ρώτησαν εάν θέλουμε κάποιο ποτό για να ξεκινήσουμε καθώς επίσης και το νερό εάν προτιμούμε να είναι εμφιαλωμένο ή όχι. Όταν είπαμε να ξεκινήσουμε με κάποιο κρασάκι, ήρθε ένας 2ος σερβιτόρος, που με ευγένεια και υπομονή μας ανέλυε τις ετικέτες από τα κρασιά που τον ρωτούσαμε. Καταλήξαμε να πάρουμε για αρχή από ένα ροζέ κρασί Δράμας οι δύο κυρίες και ποτάκι οι άντρες, οι οποίοι στη συνέχεια πέρασαν σε ροζέ και κόκκινο έκαστος. Ο λόγος που δεν πήραμε τελικά κάποιο μπουκάλι κρασί ήταν γιατί ο καθένας μας είχε διαφορετική προτίμηση.
Στα του φαγητού τώρα:
Μόλις παραγγείλαμε, μας έφεραν αμέσως μετά ένα πανεράκι με ατομικά ψωμάκια 3 ειδών, το ένα με χαρούπι από ότι κατάλαβα, 4 τμχ συνολικά μαζί με ένα ντιπάκι με βάση την ελιά (1 ευρώ/ άτομο).
Για αρχή παραγγείλαμε:
- Μια ποικιλία τυριών και αλλαντικών, στα 14 Ευρώ, με τα τυριά να κλέβουν την παράσταση. Είχε καπνιστό τυρί, τυρί εμπωτισμένο σε κρασί και αυτό το καταλάβαμε και από τη γεύση, αλλά κυρίως και από το εξωτερικό μωβ χρώμα, τυρί με κόκκινη πιπεριά, κλασσική γραβιέρα και στο κέντρο κρητική ξυνομυζήθρα. Από αλλαντικά είχε πολύ καλής ποιότητας προσούτο, καπνιστή γαλοπούλα και νοστιμότατο παστράμι. Η ποικιλία συνοδευόταν από μικρές μπουκίτσες από σουσάμι, ντοματίνια και πασπαλισμένο φιστίκι.
- Μία χωριάτικη σαλάτα με παξιμαδάκια χαρουπιού, 8,50 Ευρώ. Πολύ δροσιστική, με ντοματίνια πραγματικά νόστιμα και τα παξιμαδάκια να δίνουν άλλη διάσταση σε συνδυασμό με την κάπαρη και τη ξυνομυζήθρα.
- Μία πράσινη φάβα με ψιλοκομμένο σορίζο και καραμελωμένα κρεμμυδάκια, στα 7.00 Ευρώ. Πολύ μεγάλη μερίδα και χυλωμένη όσο έπρεπε.
- Και ένα Κατσικίσιο τυρί με κρούστα μελιού συνοδευόμενο από βραστό σε κρασί αχλάδι, στα 9,50 Ευρώ. Πολύ νόστιμο, με την ιδανική κρούστα που έσπαγε τόσο εύκολα ώστε να βγαίνει αβίαστο το τυρί από μέσα.

Για κυρίως, πήραμε:
- Μία πανσέτα χοιρινή με πουρέ γλυκοπατάτας, στα 10,50 Ευρώ. Η παρουσία ήταν πολύ ωραία, όπως και όλα τα κυρίως πιάτα, σαν έργα τέχνης πραγματικά. Αυτό συνεπάγεται και μικρότερη ποσότητα σε μεγάλα πιάτα βέβαια. Το συγκεκριμένο πιάτο αποτελούταν από μία φαρδιά πανσέτα χωρίς σχεδόν καθόλου λίπος, με τη πέτσα που έλειπε εικάζουμε να έχει γίνει τσιπς ψιλοκκομένο πάνω στον πουρέ. Καθολου βαρύ πιάτο και αυτή η πινελιά του τσιπς, έδινε άλλη νότα στο πιάτο.
- Ένα μαντί μουσακά, όπως το έλεγαν, στα 11.00 Ευρώ. Ουσιαστικά το κλασσικό Ανατολίτικο μαντί ήταν με γέμιση κιμά και κρεμμυδιού, συνοδευόμενο με γιαούρτι και πασπαλισμένο με πάπρικα. Χωρίς πολλά μπαχαρικά, καταλάβαινες τον κιμά σε κάθε κομμάτι, γευστικότατο (εξίσου των ανατολίτικων εστιατορίων, απλά χωρίς τα αντίστοιχα έντονα μπαχάρια).
- Ένα μάγουλο μοσχαριού πάνω σε στρώμα από κοκκινιστούς γίγαντες, στα 12.00 Ευρώ. Ίσως μακράν το πιο νόστιμο πιάτο. Το κρέας είχε πραγματικά μελώσει και κάθε πηρουνιά που πέρναμε έλιωνε στο στόμα αμέσως. Οι γίγαντες έδιναν κλασσική γεύση στο πιάτο.
- Και τέλος πήραμε και ένα παπουτσάκι μελιτζάνας, στα 10.50 Ευρώ. Συνοδευόταν από μικρές μπαλίτσες πουρέ ενώ η επικάλυψη ήταν από τυρί. Από ποσότητα ήταν όντως μία μελιτζάνα κομμένη εγκάρσια και γεμιστή. Νόστιμο πιάτο, απλά βρήκα λίγο σκληρή και μαστιχωτή τη βάση της μελιτζάνας.
Ενώ δεν το περιμέναμε, λόγω της ποσότητας του κάθε κυρίως πιάτου, τελικά και χορτάσαμε και μεταφερθήκαμε για λίγο σε κάποιο μέρος "μαγικό" γεύσεων και αισθήσεων.
Η μουσική χαλαρή έδενε απόλυτα με το χώρο και το χαμηλό φωτισμό.
Για όλα αυτά πληρώσαμε 145 Ευρώ, και μόνο για το φαγητό η απόδειξη ήταν 95 Ευρώ. Δεν το λες και φθηνό, που να μπορείς να πηγαίνεις συνέχεια στις μέρες μας. Όμως για χαλαρό ποτάκι συνοδείας ποικιλίας ή λίγων πιάτων, ο λογαριασμός σαφώς και έρχεται λιγότερο.
Αν θα ξαναπάω; Σίγουρα.
Αν το συνιστώ; Ανεπιφύλακτα.

11 Δεκ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Αγαπημενο μου κοινο γεια σας και παλι ερχονται χριστουγεννα (ασχετο)
Το οτι καθε φορα που εχω τη γιορτη μου βγαζω για φαι το κολητο μου και λοιπους συγγενεις σε "καλο" μερος πρεπει να το αναφερω στο ψυχαναλυτη μου γιατι αλλιως δεν εξηγηται
Κυριακη λοιπον παλι και κλεισαμε τραπεζι στο Feedελ
Η αληθεια ειναι οτι σα χωρος μου αρεσε εδω και καιρο,
ενας κηπος μεσα στο κεντρο μικρος ωραιος περιποιημενος,
ωραιος κοσμος και ωραιος χωρος και μουσικη
Οποτε μου φανηκε σαν τελεια λυση αφου τα λοιπα εναλακτικα που ειχα στο μυαλο μου δε με ενθουσιαζαν
Παραγγειλαμε διαφορα πιατα
ωσαν μεζεδες μας ενημερωσε το γκαρσονι πολυ ευγενικο παιδι, αλλα επισης μας διαβεβαιωσε οτι ειναι μεγαλα πιατα, πως μασ διαβεβαιωνε ο αλεξης για το μνημονια οτι θα ας βγαλει? ε ακριβως ετσι!
Λοιπον ενα μοντερνο το ξερετε?
Το μεταμοντερνο?
αυτα τα πιατα ηταν πιο μεταμοντερνα κι απο μεταμοντερνα και καθολου να χορταινεις
Εχουμε και λεμε οτι θυμαμαι γιατι εγω με ξερεις αγαπημενο μου κοινο,
δε θυμαμαι και πολλα απλα σου δινω τη γενικη αισθηση στου μαγαζιου
Υπαρχουν εδω περα γραφοντες πολυ αξιοι για να παρεις σοβαρα
Φαβα, ισως και το πιο ωραιο πιατο
Κοτοπουλο ρολο το αμεσως καλλιτερο αλλα μικρο πολυ μικρο
Σπετσοφαι μετα-μεταμοντερνο δηλαδη ενα λουκανικακι small και οταν λεω small το πιασες το υπονοουμενο, καθημενο πανω σε πατατο μεζε στρογγυλο?? δε ξερω τι να σας πω και κλασσικη σλατσα σπετσοφαι
Ας μη συνεχισω μη γινω και κακος
Κρασι το φθηνοτερο 25 ευρω εως 80 ευρω κατι τετοιο,
ωραιο το κρασι αλλα δε θυμαμαι ποιο ηταν!
Πηραμε και κατι αλλο με πατζαρια πολυ γλυκο δε θυμαμαι δεν απαντω\
Α ναι ενα κρεατικο παλι μεταμοντερνο
Εν ολιγης
Αγορια με μουσια ολοιδια μεταξυ τους, σερβιρουν αψογα ομως
μετα μονετερνες δηθενιες σε ενα πολυ πολυ ομορφο χωρο με ωραιες μουσικες
το βραδυ ξαναπεινασα και τσακισα σουβλακια
Παντως η φαβα ηταν επικη