SASI'S

Αφρική

  Παναγή Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια [Χάρτης]
  210 6135561

Περιγραφή
Meat restaurant and burgers
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα κλειστά. Τρίτη έως Παρασκευή 17.00 έως 24.00 Σάββατο και Κυριακή 12.00 έως 24.00


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Αφρική - Μελίσσια, Αθήνα
Απρ
21
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
-

Meet 'n eat εναντίον sizzle 'n drizzle ;

Μήπως ''παλιός'' εναντίον ''νέου'' ;

Ή μήπως στο ίδιο έργο θεατές ;

Αυτά τα ερωτήματα μου δημιουργήθηκαν, όταν μέσα από την κριτική της φίλης Ucook, πληροφορήθηκα την άφιξη του Sasi's στα εστιατορικά δρώμενα των Μελισσίων, μια περιοχή που από την απόλυτη ''γαστρονομική ανυπαρξία'', τα τελευταία χρόνια δεν έχει σταματήσει να μας εκπλήσσει με ενδιαφέροντα εστιατορικά openings.

Έχω δηλώσει και παλιότερα την αδυναμία μου, για τις ενθουσιώδεις κριτικές που γράφονται από φίλους εδώ στο site και πολύ συχνά, εφόσον τύχουν ανάλογου ενδιαφέροντος και προσοχής, παρακινούν και άλλους φίλους για επίσκεψη και εν τέλει ανάδειξη μιας καινούργιας επιχείρησης εστίασης. Σε αυτή την κατηγορία εκτιμώ ότι ανήκει και η σχετική κριτική της φίλης Ucook. Έτσι λοιπόν μετά από μια ωραία βόλτα με το αυτοκίνητο, που συνδύαζε βουνό και θάλασσα, καταλήξαμε ''ανάποδα'' μέσω Πεντέλης στο Sasi's.

Για να φρεσκάρουμε και λίγο τις γνώσεις, το Kozi's είναι το nickname του Κωνσταντίνου, ενώ το Sasi's το nickname του έτερου αδελφού Αθανάσιου Τζάνου. Δύο αγαπημένα αδελφάκια λοιπόν το ένα δίπλα στο άλλο.

Κυριακή 3 Απριλίου 2016, ώρα 17:45, άτομα 2, χωρίς κράτηση, αφού τέτοια είναι και η πολιτική της επιχείρησης. Δεν αντιμετωπίσαμε δυσκολία στην ανεύρεση τραπεζιού, διότι την ώρα της επίσκεψης μας η πληρότητα κυμαίνονταν περίπου στο 40 με 50%. Να σημειώσω ότι την ίδια στιγμή το Kozi's ήταν γεμάτο.

Ο χώρος, σε σχέση με το Kozi's, είναι ελαφρώς βελτιωμένος προς το καλύτερο. Το μαγαζί είναι γωνιακό, ψηλοτάβανο, φωτεινό με μεγάλες τζαμαρίες και έχει μακρόστενο σχήμα. Το decor παραμένει στο γενικό concept του Kozi's, ως κάτι μεταξύ casual νεοταβέρνας-νεοσουβλατζίδικου-νεοφαστφουντάδικου. Κυριαρχεί το τούβλο, το ξύλο και τα αφρικάνικα artworks, δίνοντας στον χώρο μια πολύ συμπαθητική νότα. Πάμε τώρα στην διάταξη του χώρου. Υπάρχουν κάποιες κολώνες που διαχωρίζουν τα τραπέζια από την open kitchen, με θετικά αποτελέσματα για τους πελάτες. Τα τραπέζια εδώ είναι τοποθετημένα πιο αραιά, παρέχοντας μια αξιοπρεπή άνεση εστίασης, κάτι που μάλλον αποτελεί μόνιμο παράπονο στην περίπτωση του Kozi's. Υπάρχει και deck-μπαλκονάκι, με τραπέζια για τους θερμούς μήνες και για να βρίσκουν παρηγοριά τα χαρμάνια. Yes smoking is forbidden inside the premises!! Η art de la table, κινείται στο πνεύμα του χώρου και είναι casual και επαρκής. Οι τουαλέτες και κάποιοι βοηθητικοί χώροι βρίσκονται στο υπόγειο και είναι πεντακάθαροι και περιποιημένοι.

Η εξυπηρέτηση κινείται στο γνωστό ρυθμό του Kozi's. Το νεανικό προσωπικό είναι ευγενικό, αποτελεσματικό, εξυπηρετικό και από ότι διέκρινα φυσιογνωμικά, οι περισσότεροι από αυτούς μάλλον προέρχονται από την αδελφή επιχείρηση. Όλοι τους φοράνε μαύρα μακό μπλουζάκια, με διάφορες χαριτωμένες ''αφρικάνικες αμπελοφιλοσοφίες''. Στην υποδοχή ο Sasis ένας σεμνός, προσγειωμένος και πολύ διακριτικός νέος άνθρωπος, μας καλωσόρισε και μας άφησε να διαλέξουμε το τραπέζι μας. Μας ενημέρωσε ευγενικά ότι οι μερίδες είναι πλουσιότερες από δίπλα και με τον τρόπο του μας προειδοποίησε να ''μην το παρακάνουμε με την παραγγελία μας''. Με το πέρας του γεύματος μας, πέρασε από το τραπέζι μας και ρώτησε τις εντυπώσεις μας.

Και πάμε τώρα στην κάρτα του menu, κάτι το οποίο λογικά αναρωτιούνται όλοι οι φίλοι της αδελφής επιχείρησης. Relax, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας φίλοι μου. Το menu μπορεί να μην είναι copy paste, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα βιώσετε εκπλήξεις. Ορεκτικά, σαλάτες, κρέατα, burgers και wraps θα βρείτε και εδώ, ίσως με λίγο διαφορετική ονομασία και ποσότητα σε ορισμένα πιάτα.

Super Niama λέγεται το μεγάλο T-Bone δίπλα, εδώ λέγεται Dad's T-Bone. Rib Eye δίπλα, Amandla εδώ. Porco porco το ψαρονέφρι στην σχάρα δίπλα, Balito εδώ. Koko Bongo το χοιρινό κοντοσούβλι δίπλα, Shaka Zulu εδώ. Ας μην σας κουράσω παραπάνω, κάντε μια έρευνα on line και θα αντιληφθείτε τα λεγόμενα μου. Άξια μνείας για τα ''πεινασμένα και κοιλιόδουλα παιδάκια'', η Zimbatimatata ένα ''αυτοκρατορικό'' Tomahawk steak 1,4kg στα 55€!! Πως λέμε τρώμε τρώμε και τελειωμό δεν έχει!!

Η κάρτα του αλκοόλ είναι πολύ παραπάνω από επαρκής, διαθέτει ποικιλία κρασιού (Νοτιοαφρικάνικα και Ελληνικά) και μπύρες (Ελληνικές και ξένες), σε τιμές μάλλον τσουχτερές για το concept της επιχείρησης.

Δοκιμάσαμε:
-Υποδοχή όπως δίπλα, με δύο σφηνάκια οινόμελου.

-Σαλάτα Jabulani, με φιλέτο κοτόπουλο στην σχάρα, καλαμπόκι, παρμεζάνα, κρουτόν, κριτσίνια, ντοματίνια, ανάμεικτη πρασινάδα και αφρικάνικη sauce caesar (στα 9,50€). Κατέφθασε χωρίς υπερβολή ένα πραγματικό θηρίο, ικανό να αποτελέσει το γεύμα ενός ενήλικα άνδρα ή δύο ντελικάτων δεσποινίδων. Εντυπώσεις πέραν της θηριώδους ποσότητας, εξαιρετικές. Ποιότητα πρώτων υλών, το ψήσιμο του κοτόπουλου και η ενδιαφέρουσα version της αφρικάνικης caesar, μας έβαλαν κυριολεκτικά με το δεξί στο γεύμα μας. Λόγω μεγέθους, μπορεί άνετα να μοιρασθεί περίπου σε τέσσερα άτομα.

-Shongololo steak, ακόκαλη μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος με τα γνωστά νοτιοαφρικάνικα spices, για μένα (στα 19€). Τι να πω βρε παιδιά, απλά παραδίνομαι. Ήταν 2 μπριζόλες γύρω στα 250-300gr ΕΚΑΣΤΗ, περιχυμένες με τα Νοτιοαφρικάνικα spices και μια ροζέτα βούτυρο. Συνοδευόταν από άφθονη ποσότητα τηγανιτής πατάτας κομμένη σε ροδέλες. Ζητήθηκε medium και σερβιρίσθηκε medium well. Ήταν γενικά ποιοτική και ζουμερή, το δε ένα κομμάτι ήταν λίγο πιο χοντροκομμένο και τρυφερό από το άλλο. Προκαλεί εντύπωση το πόσο αρμονικά δένει το κρέας με τα Νοτιοαφρικάνικα spices, τα οποία κατά την γνώμη μου τα σπάνε, βάζοντας μια πολυσύνθετη και πολύ ενδιαφέρουσα νότα στο πιάτο. Σημεία που το κρέας μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, είναι στο σίτεμα και στον βαθμό ψησίματος, κάτι που ποτέ δεν ήταν και το πιο δυνατό σημείο του Kozi's. Φαίνεται ότι οι Νοτιοαφρικάνοι ψήστες, έχουν (κακώς) προσαρμοσθεί στις Ελληνικές συνήθειες ψησίματος.

-Shaka Zulu, το χοιρινό κοντοσούβλι που λέγαμε, για την γυναίκα μου (στα 14,50€). Χόρτασε μόνο που το είδε, χωρίς πλάκα. Το food styling εξίσου εντυπωσιακό, κλέβει τις ματιές των διπλανών τραπεζιών. Το γνωστό τσιγκέλι που είναι της μόδας τώρα τελευταία, με 8 κομματάρες κρέατος, τις τηγανητές πατάτες ροδέλες, τα νοτιοαφρικάνικα spices και μια ωραία βουτυρολεμονομελάτη sauce. Από γεύση ικανοποιητικό, θα ήθελα το κρέας πιο τρυφερό και ζουμερό, για να πάει δύο σκαλιά παραπάνω.

-Μια μπύρα Septem Monday 500ml στα 5,50€.

Check please
Με αναλυτική απόδειξη συραμμένη με το δελτίο παραγγελίας, στα 48,50€ και πληρωμή με πιστωτική κάρτα. Σας διαβεβαιώνω ότι παρότι ακολουθήσαμε την συμβουλή του Sasi's και παραγγείλαμε πολύ προσεκτικά, ακουμπήσαμε φαγητό ξανά μετά από 24 ώρες!!

Κατέληξα ότι:
''Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι'', έλεγε στα κόμικς των παιδικών μας χρόνων ο γίγαντας Οβελίξ, ο οποίος αφού τρέλανε στις φάπες τους ''άτυχους'' Ρωμαίους, στην συνέχεια πήγαινε και περιδρόμιαζε ένα αγριογούρουνο στην καθισιά. Οβελίξ, είμαι σίγουρος ότι το Sasi's θα μπορούσε να είναι το alternative στέκι σου. Αγριογούρουνο μπορεί να μην έχει, αλλά τι θα έλεγες για ένα ή μήπως για δύο Tomahawk steaks;

Μετά τον Οβελίξ, εγώ θα το πάω λίγο παραπέρα. Μάλλον είναι ''τρελοί'' (πάντα με την καλή έννοια) αυτοί οι Ελληνο-Νοτιοαφρικάνοι αδελφοί Τζάνου. Αντί να επιλέξουν τον εύκολο δρόμο, δηλαδή να ανοίξουν μια δεύτερη επιχείρηση με το ίδιο όνομα (Kozi's) στα νότια προάστια και να εξαργυρώσουν την δυνατή φήμη τους, επέλεξαν τον δύσκολο δρόμο να στήσουν ακριβώς κολλητά, μια παρόμοιας φιλοσοφίας επιχείρηση με άλλο όνομα και διπλά λειτουργικά κόστη (κουζίνα, λάντζα, service, λογιστικά βιβλία, κ. λ. π).

Συμπέρασμα Meet 'n eat (Kozi's) εναντίον Sizzle 'n drizzle (Sasi's), απλά σημειώσατε Χ.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Αφρική - Μελίσσια, Αθήνα
Μαι
10
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
17-25

Το Kozi’s το αγαπώ και ο έρωτας ήταν άμεσος και κεραυνοβόλος. Η σταθερή του ποιότητα και η διατήρηση της φρεσκάδας και της νεανικότητάς του μ’ έκαναν να επιστρέφω εκεί ξανά και ξανά από το 2011 που το είχα επισκεφτεί για πρώτη φορά κι είχα γράψει και μια ενθουσιώδη κριτική. Δυστυχώς, οι συχνά τρελές αναμονές στις οποίες σε αναγκάζει να υποβληθείς η no-reservation policy που ακολουθεί, με είχαν κρατήσει μακριά του κάποιες φορές, παρόλο που ο οργανισμός μου αποζητούσε διακαώς τσακαλάκα, κοκο-μπόνγκο και λοιπές νοτιοαφρικανικές λιχουδιές.

Έτσι, ο ενθουσιασμός μου ήταν ασυγκράτητος μόλις πληροφορήθηκα από την άκρως κατατοπιστική κριτική της έμπιστης Ucook ότι άνοιξε παραδίπλα το αδερφάκι του, όπου (ακόμα) δεν γίνεται ο κακός χαμός. Ακολούθησε δε μετά κι η κριτική του mavtasou και πια δεν κρατιόμουν, παίρνω αδερφή και μαμά και Κυριακή των Βαΐων, γύρω στις 2 το μεσημέρι (νωρίς δηλαδή) σπεύδουμε για Μελίσσια.

Τελικά απεδείχθη σοφή η επιμονή μου να είμαστε εκεί από τις 2, καθώς απ’ ότι φαίνεται το Sasi’s ήδη απέκτησε τον κόσμο του κι έτσι γύρω στις 3 δεν έπεφτε καρφίτσα. Εμείς πάντως δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα και άμεσα με το που καταφθάσαμε τακτοποιηθήκαμε σε ένα από τα μέσα τραπέζια. Η μέρα ήταν ηλιόλουστη κι έτσι γρήγορα γέμισαν και τα τραπέζια που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο και βλέπουν στο στενό που είναι κάθετα στην Π. Τσαλδάρη, τα οποία τουλάχιστον για τις μεσημεριανές ώρες δεν μου φάνηκαν πολύ ψηστικά. Ίσως το βράδυ να είναι καλύτερα.

Ο χώρος είναι προσεγμένος και σαφώς καλύτερος από εκείνον του Kozi’s (έχετε καταλάβει ήδη ότι η σύγκριση θα είναι συνεχής καθώς είναι αναπόφευκτη- πώς αλλιώς, όμως, όταν το Sasi’s μοιάζει ν’ αποτελεί προέκταση του μεγάλου του αδερφού; ) Το Sasi’s είναι αν και μικρότερο πιο άνετο, οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών είναι καλύτερες, οι γήινες αποχρώσεις που επικρατούν το καθιστούν πιο ζεστό. Να σημειώσω επίσης εδώ ότι στεγάζεται στον χώρο που δεν κατόρθωσε να μακροημερεύσει το Κλίμα- Κλήμα, wine restaurant που πρόλαβα ν’ αγαπήσω και τώρα μου λείπει. Η απαγόρευση του καπνίσματος εντός πιάνεται ως ατού βάσει των δικών μου δεδομένων.

Η εξυπηρέτηση ήταν φιλική, χαμογελαστή κι αμεσότατη! Ίσως μάλιστα να παραήταν άμεση, δεν θα με χάλαγε δηλαδή να μου έδιναν λιγάκι περισσότερο χρόνο ανάμεσα στα πιάτα, θα ήθελα τους ρυθμούς ελαφρώς πιο χαλαρούς. Στα μείον το εμφιαλωμένο νερό που ήρθε στο τραπέζι χωρίς να ζητηθεί, στα συν ότι αντικαταστάθηκε χαμογελαστά κι αβίαστα με κανάτα μόλις το ζητήσαμε. Ένα επιπλέον θετικό, το κέρασμα οινόμελου σε σφηνακοπότηρα που κατέφθασε με το που κάτσαμε, συμπαθής κίνηση για το καλωσορίσατε.

Και τώρα τα φαγητά. Ο κατάλογος ακολουθεί ακριβώς το πνεύμα του Kozi’s κι έτσι λίγο πολύ οι γεύσεις που θα δοκιμάσετε είναι οι ίδιες, δηλαδή εξίσου λαχταριστές. Οι μυρωδιές που αναδύονται από τα νοτιοαφρικανικά μπαχάρια είναι το ίδιο γαργαλιστικές κι οι μερίδες αντίστοιχα θηριώδεις. Εμείς οι τρεις αποφασίσαμε να πάρουμε όλα τα πιάτα για τη μέση και καταβάλλαμε προσπάθεια να περιορίσουμε την παραγγελία μας και να μην παρασυρθούμε ζητώντας μία απ’ όλα με γνώμονα ότι οι μερίδες ξαναλέω είναι ΜΕΓΑΛΕΣ!

Έτσι, λοιπόν, πήραμε μια πεντανόστιμη, πλούσια και λαχταριστή Jabulani Salad. Άφθονη, πάνφρεσκια και δροσιστική πρασινάδα με κομμάτια από υπέροχα μαριναρισμένο ψητό κοτόπουλο, καλαμπόκι, νιφάδες παρμεζάνας, ντοματίνια, κρουτόν και κριτσίνια σε μία σός η οποία αναγραφόταν ως αφρικάνικη σίζαρ. Μας ενθουσίασε η γεύση, η φρεσκάδα, το πολύ πετυχημένο δέσιμο της σος με τα υλικά, τα οποία αγκάλιαζε σε τέλεια αρμονία. Η ποσότητα δε εξαιρετική και για τις τρεις μας, που είμαστε και φαγανές, της κατηγορίας καλύτερα να μας ντύνεις παρά να μας ταΐζεις.

Για τη συνέχεια πήραμε ένα Shaka Zulu, ένα χοιρινό κοντοσούβλι δηλαδή με σάλτσα lemon butter. Κατέφθασε εντυπωσιακό και πανέμορφο να κρέμεται σε μία μεγάλη σούβλα, από την οποία απελευθερώθηκε με την ευγενή δεξιοτεχνική αρωγή του σερβιτόρου. Το κοντοσούβλι αυτό ήταν το καλύτερο πιάτο που δοκιμάσαμε, μοσχοβολιστό, υπέροχα ζουμερό και χυμώδες, κάθε μπουκιά από το τέλεια μαριναρισμένο κρέας ήταν και μια μικρή ηδονιστική έκρηξη. Ενθουσιαστήκαμε εξίσου και οι τρεις.

Ένα Balito, δηλαδή ένα υπέροχο ψαρονέφρι στη σχάρα, το οποίο με τον μαγικό τρόπο του μαέστρου ψήστη κατόρθωνε να διατηρεί ατόφιους όλους τους χυμούς του και να είναι ζουμερό και παραδείσια γευστικό. Ξέρετε, δυσκολευτήκαμε να αποφασίσουμε στην παραγγελία μας αν θα πάρουμε το ψαρονέφρι, καθώς είναι δύσκολο κρέας κι επιρρεπές στο να στεγνώσει στο ψήσιμο. Όχι όμως το Balito. Το Balito, όχι.

Τέλος, διαλέξαμε και το Laduma, μπιφτέκια δηλαδή, ζυμωμένα με νοτιοαφρικάνικα μπαχαρικά, φυσικά. Το συγκεκριμένο είναι το πιάτο που δεν μας απογείωσε, αξιολογούμενο βεβαίως συγκριτικά με τα υπόλοιπα. Πολύ νόστιμα μπιφτέκια, άρτια ψημένα, αφράτα, αρωματικά και λιμπιστά, απλώς δεν ήταν η αποκάλυψη των δύο άλλων κυρίως πιάτων. Επίσης, η μερίδα στο πιάτο αυτό δεν είναι θεόρατη, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες.

Όλα τα κρέατα έρχονται με συνοδεία από νόστιμες πατάτες τηγανιτές κι από χειροποίητη honey mustard σος, η οποία δένει υπέροχα μεν με τα κρέατα, αλλά εγώ προσωπικά θα σας παρότρυνα να αφεθείτε στο καταπληκτικό μαρινάρισμα των κρεάτων και στα εξωτικά τους μπαχάρια και να τα απολαύσετε χωρίς να το παρακάνετε με τη σος, δεν χρειάζεται.

Φυσικά αυτό το λουκούλλειο γεύμα δεν μπορούσε να συνοδευτεί με κάτι άλλο πέραν παγωμένης μπύρας κι έτσι όλες μας ήπιαμε από μία draft Fischer. Και το σύνολο του λογαριασμού έφτασε τα 56 ευρώ και με μας να αποχωρούμε σκασμένες. Βρίσκω το Value for Money του Sasi’s εξαιρετικό, αν αναλογιστεί κανείς τι προσφέρει, δηλαδή υψηλού επιπέδου κρεατοφαγία με αύρα εξωτική.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Αφρική - Μελίσσια, Αθήνα
Φεβ
07
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Έχεις λοιπόν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι, μια μηχανή που ρολάρει και μαρσάρει, μια πετυχημένη συνταγή που όλοι γεύονται και μαγεύονται, ένα μαγαζί που, κόντρα στην κρίση, είναι πάντα γεμάτο και η ακμαιότητά του ακόμα καλά κρατεί..... Πώς το διαχειρίζεσαι όλο αυτό, ώστε να το πας ένα βήμα παραπέρα ;

SASI'S... Μας θυμίζει κάτι το όνομα ; Όχι ; Ας αποκαλύψω λοιπόν το μυστικό. KOZI'S brother restaurant. Καλωσορίζουμε λοιπόν το μικρό αδερφάκι του KOZI'S, κυριολεκτώντας αλλά και μεταφορικά, που όπως θα εξηγήσω παρακάτω μπορεί τελικά να αποδειχτεί ότι θα εξελιχθεί στο μεγάλο λαμπερό αδερφό που θα επισκιάσει εν καιρώ τον μικρότερο. Οψόμεθα.

Θυμάμαι το εστιατόριο Κλίμα - Κλήμα στη θέση του, όποτε πέρναγα από το σημείο, χρόνια τώρα, να το βλέπω μονίμως άδειο, σκοτεινό και μελαγχολικό. Δεν το επισκέφθηκα ποτέ, ως εκ τούτου δεν γνωρίζω γιατί έκλεισε, κάπου μέσα στην άνοιξη του 2015 αν θυμάμαι καλά, επίσης αγνοώ και αν μεταφέρθηκε κάπου αλλού. Ίσως να έφταιγε κάτι στο μενού, ίσως ο κόσμος δεν το αγκάλιασε αρκετά, ίσως η ύπαρξη πολλών εστιατορίων σε απόσταση αναπνοής, ίσως η σκιά του KOZI ήταν πολύ μεγάλη.

Μέχρι που είδα το Νοέμβριο να γίνονται εκεί εργασίες ανακαίνισης και οσμίστηκα ότι κάτι νέο θα ξεπροβάλλει. Πού να φανταζόμουνα βέβαια ότι λίγο καιρό μετά θα δω το απρόσμενο. Ο κόσμος να παρακαλά και να ζητά να ανοίξει ένα δεύτερο KOZI'S στα νότια προάστια... και το δίδυμό του να ανοίγει ακριβώς δίπλα. Αυτό εγώ το λέω δαιμόνια επιχειρηματική κίνηση ή ρίσκο υψηλού κινδύνου.

Να ομολογήσω ακόμα ότι είχα μεγάλη αδημονία γι'αυτό. Για πολλούς λόγους. Άθελά μου, μπήκα στη διαδικασία να ψάχνω μανιωδώς να δω πότε θα ανοίξει για να είμαι από τους πρώτους που θα το επισκεφθούν για να κάνω αυτοψία.

Δεν μου έχει ξανασυμβεί να έχω τέτοια έξαψη για ένα καινούργιο μαγαζί. Ίσως επειδή έχω αγαπήσει πολύ το KOZI'S και σίγουρα επειδή δεν είχα προλάβει τις πρώτες ένδοξες μέρες του, πριν γίνει το λαικό προσκύνημα που το καθιέρωσε.

Έτσι λοιπόν την Κυριακή 31 Ιανουαρίου το καταχώρησα στο ask4f και το ίδιο βράδυ η αγωνία μου εκτονώθηκε σε χαρά, όταν το επισκεφθήκαμε με έναν φίλο μου, εξίσου ενθουσιώδη με εμένα, για την πρώτη γευστική δοκιμή και την αναπόφευκτη σύγκριση. Μετά από δική μου ερώτηση, μου είπαν ότι μόλις πριν 5 ημέρες είχαν ανοίξει.

Του είχα εξομολογηθεί τις σκέψεις μου πριν πάμε. Άραγε το μενού θα είναι στην ίδια φιλοσοφία ή διαφορετικό ; Θα κινείται στις ίδιες ακριβές τιμές ή όχι ; Θα είναι πιστή αντιγραφή ; Θα έχει κοσμοσυρροή ή θα είναι ήσυχο ; Μεταξύ μας ευχόμουν το δεύτερο, για να έχω την ευκαιρία να φάμε πιο χαλαρά και να κρίνω την εξέλιξή του, όταν θα το ξαναδώ γεμάτο.

Φτάσαμε στις 9 το βράδυ και ήταν εντελώς άδειο. Βρήκαμε να παρκάρουμε ακριβώς απέξω. Ενώ το αδερφάκι του δίπλα ήταν φουλ γεμάτο. Το πρώτο ψυχολογικό σοκ ήταν, πώς να φάμε σε ένα άδειο μαγαζί ; Χωρίς κανέναν άλλο ; Περιμέναμε μισή ώρα, μήπως αλλάξει κάτι. Μήπως έρθει κάποια παρέα. Μην γελάτε. Δεν άλλαξε κάτι.

Δεν υπήρχε βέβαια καμία πιθανότητα άτακτης υποχώρησης. Στις 9.30 ανεβήκαμε τα σκαλάκια του και εισήλθαμε με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά. Με το ίδιο χαμόγελο μας υποδέχθηκαν και τα παιδιά, που οι φατσούλες μας τους είναι οικείες από το δίπλα μαγαζί που πηγαίνουμε, όποτε αυτό είναι εφικτό, και μας κέρασαν αμέσως οινόμελο και τους ευχηθήκαμε καλορίζικο και να έχουν καλές δουλειές. Ίδια υποδοχή είχαμε και από τον Sasi, τον αδελφό του Kozi, που είναι ο ιδιοκτήτης.

Ο χώρος είναι πολύ διαφοροποιημένος προς το καλύτερο και αισθητά ομορφότερος και πιο φροντισμένος στις λεπτομέρειές του, με έντονο το αφρικάνικο στοιχείο. Καταρχάς ο ζεστός και άπλετος φωτισμός του το αναδεικνύει ιδανικά, καθώς οι χρωματισμοί του κινούνται σε γήινα χρώματα, με πολύ ξύλο, ώχρα και τούβλο στους τοίχους που μου θύμισε τερακόττα. Είναι και ψηλοτάβανο άρα έχει αέρα να αναπνεύσεις.

Επίσης η εξωτερική βεράντα του είναι πολύ φαρδιά και με αρκετό αριθμό τραπεζιών για την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Πριν προλάβω να εντοπίσω τις επιτοίχιες σόμπες που ήδη άναβαν όλες κι ας μην υπήρχε πελάτης μέχρι εκείνη τη στιγμή, ένιωσα τη ζεστασιά του χώρου. Να το πω κι αλλιώς, το Sasi's είναι πολύ cozy, το Kozi's δεν είναι και τόσο cozy...

Πολλά έθνικ στοιχεία διανθίζουν το χώρο, με πιο χαρακτηριστικές τις ιδιαίτερες τοιχογραφίες από έγχρωμα τούβλα που αναπαριστούν σκηνές από την καθημερινή ζωή της Αφρικής καθώς και μια τοιχογραφία του Shaka Zulu, τί ; Δεν ξέρετε τον Shaka Zulu ; Ούτε κι εγώ τον ήξερα, και τον έφαγα κιόλας τον άνθρωπο!!

Ο Shaka Zulu λοιπόν ήταν ο χαρισματικότερος ηγέτης της φυλής των Ζουλού, ο οποίος κατάφερε να ενώσει πολλές μικρότερες φυλές και έφτιαξε το βασίλειο των Ζουλού στην Νότια Αφρική.

Επανέρχομαι στα του χώρου. Είναι μεγάλος χώρος, άνετος, μακρόστενος, η ανοιχτή κουζίνα βρίσκεται αριστερά όπως μπαίνεις, και τα τραπέζια απέχουν αρκετά μεταξύ τους. Το σημαντικό εδώ είναι ότι υπάρχουν κολώνες που διαχωρίζουν και απομονώνουν τον δεξιά χώρο, ο οποίος δεν έχει οπτική επαφή με την κουζίνα. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η πλευρά είναι ακόμα πιο ήσυχη, χαλαρωτική και ιδανική για πιο ρομαντικά τετ α τετ.

Επομένως εδώ ξεχάστε το στριμωξίδι του Kozi, καθώς τα τραπέζια είναι σε πολύ αραιή διάταξη, συμμετρικά και όχι κολλητά τοποθετημένα, κι έτσι μπορείς να τρως χωρίς να ακουμπάς την μπριζόλα του διπλανού.

Εύχομαι να παραμείνει έτσι, ακόμα και όταν θα αρχίσει ο κόσμος να συρρέει και να μην θυσιαστεί αυτή η ωραία εικόνα που είδα στο βωμό του ανεξέλεγκτου κέρδους. Επίσης το κάπνισμα σε όλους τους χώρους δεν επιτρέπεται (yesss).

Διαλέξαμε τραπέζι και καθήσαμε και αμέσως ήρθε ο σερβιτόρος με τους καταλόγους, προτρέποντάς μας να τον ρωτήσουμε οτιδήποτε θέλουμε διευκρινιστικό σχετικά με το μενού. Επίσης έφερε και το καθιερωμένο εμφιαλωμένο νερό ( το οποίο εδώ χρεώνεται κανονικά, 1 ευρώ ).

Εγώ βέβαια, με ξέρετε πια, είχα μελετήσει το μενού από πριν, καθώς το έχουν αναρτημένο στη σελίδα τους στο fb, αλλά χωρίς τις τιμές, και είχα δει ότι υπάρχουν πιάτα πανομοιότυπα με του kozi αλλά και κάποια εντελώς καινούργια.

Κάπου εκεί θυμήθηκα ότι κάποιος φίλος χρήστης είχε γράψει κάποτε ότι "στου kozi πας μόνο για το rib eye " και όντως το έχει γράψει ο Kostas 9578. Οπότε, να και η δική μου ιδανική ευκαιρία να τεστάρω και να δοκιμάσω για πρώτη φορά στην ζωή μου τί εστί rib eye.

Απορροφημένη καθώς τα σκεφτόμουν αυτά και χαλάρωνα το μάτι μου στον χώρο, είδα άλλα 4 τραπέζια που είχαν γεμίσει με παρέες και ζευγάρια και ένιωσα ότι ίσως τελικά η δική μας θετική αύρα και το χαμόγελο, είχαν προσελκύσει κι άλλους να μπουν.

Γενικά για το μενού να πω τα εξής. Είναι μικρό - για αρχή και από ότι κατάλαβα μελλοντικά θα εμπλουτιστεί. Αυτό είναι θετικό. Έχει 5-6 ορεκτικά με τιμές που κινούνται από 4,50 έως 9,50 ευρώ το πιο ακριβό, που ονομάζεται bacon sushi και είναι μοσχαρίσιος κιμάς τυλιγμένος σε μπέικον, με τυρί, αφρικάνικο chutney και σάλτσα bbq.

Οι σαλάτες είναι 4 σε αριθμό, και οι τιμές τους είναι από 9,50 έως 12,50 ευρώ.
Αχ, μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην πεις... Εγώ ήμουν που κάποτε έλεγα ότι αυτά είναι πολλά χρήματα για σαλάτα. Και εδώ έφαγα την ωραιότερη και πιο χορταστική σαλάτα που έχω φάει ποτέ μου και ακόμα παραμιλάω...

Από κρέατα εστιάζει πιο πολύ στο μοσχάρι και στο κοτόπουλο, ενώ για το χοιρινό υπάρχει μόνο μια επιλογή. Αξίζει εδώ να πω ότι υπάρχει και το περίφημο μπριζολίδι Tomahawk ( το τσεκουράτο! ) βάρους 1,800 kg στην τιμή 58,50 ευρώ.!!!

Υπάρχουν τα burgers της ίδιας φιλοσοφίας με του kozi αλλά και ένα καινούργιο ονόματι Sloppy Joe.

Tα wraps είναι το νέο στοιχείο του μενού (steak wrap, beef wrap και chicken wrap) με τις γνωστές πίτες tortilla.

Εμείς λοιπόν απολαύσαμε τα εξής.

- Σαλάτα Jabulani ( 9,50 ευρώ ), η πειραγμένη εκδοχή της caesars. Πράσινη σαλάτα, με ντοματίνια, καλαμπόκι, παρμεζάνα, κριτσίνια και κρουτόν, και φιλέτο κοτόπουλο στη σχάρα με αυτή τη χαρακτηριστική κόκκινη πικάντικη σαλτσούλα του.

Ήρθε σε ένα τεράστιο πιάτο που χωροταξικά κατέλαβε όλο το τραπέζι, χωρίς να υπερβάλλω, γεμάτο μέχρι εκεί που δεν πήγαινε άλλο και είναι η νοστιμότερη σαλάτα που έχω φάει ποτέ. Είναι ένα ολόκληρο γεύμα από μόνη της. Άφθονη σε ποσότητα, φρεσκότατα υλικά, με πολλά και μπαμπάτσικα κομμάτια κοτόπουλο γύρω γύρω, ένα ποίημα. Ο τρόπος δε που παντρευόταν η σίζαρς σως με την πικάντικη του κοτόπουλου... δεν περιγράφω άλλο. Τέλος.

- Amandla ( 21 ευρώ ), η περίφημη μοσχαρίσια rib eye των 400 γρ., χωρίς κόκκαλο και χωρίς λίπος, με συνοδεία ένα μπώλ με πατάτες τηγανιτές σε κύβους ( φρέσκες ). Το ζητήσαμε καλοψημένο και ήρθε medium well προς well done από ότι μπόρεσα να καταλάβω γιατί δεν έχω ανάλογη εμπειρία. Αίμα δεν είχε, αλλά ήταν τόσο όσο έπρεπε ροζ και τρυφερό το κρέας. Και εδώ, νομίζω δεν έχω ξαναδοκιμάσει τόσο τρυφερό και νόστιμο κρέας. Και δεν ήταν πνιγμένο στα αφρικάνικα μπαχαρικά.

- Shaka Zulu, τί σας έλεγα πιο πάνω ; Έτσι έχει ονομαστεί το τσιγκελωτό χοιρινό κοντοσούβλι ( το αντίστοιχο του kokobongo ) στα 14,50 ευρώ. Εδώ, έχω και σύγκριση να κάνω, καθώς το kokobongo το έχω τιμήσει πολλές φορές και ετούτο εδώ είναι σε μερίδα πιο μεγάλη, με μεγαλύτερα κομμάτια καθαρού κρέατος, είναι πιο καλοψημένο, χωρίς λίπη και με λιγότερα μπαχαρικά. Συνοδεύεται με κύβους τηγανιτής πατάτας σε μπωλ, και με μια υπέροχη lemon butter σως. Μερίδα σίγουρα για 2 άτομα.

Εννοείται ότι τα πιάτα μας τα μοιραστήκαμε ( σκάσαμε στο φαί ), για να έχουμε πιο ολοκληρωμένη άποψη για το σύνολο και ομολογώ ότι προσπαθήσαμε πάρα πολύ για να βρούμε κάποια αδυναμία ή κάτι που να ήταν αφορμή σχολιασμού ή κριτικής. Δεν βρήκαμε τίποτα αρνητικό.

Συνοδέψαμε το βασιλικό μας δείπνο, γιατί για μένα ακριβώς έτσι ήταν αυτά που δοκίμασα, με 2 ποτήρια κρασί, λευκό μαλαγουζιά και κόκκινο αγιωργίτικο, πολύ ωραία και τα δύο και κλείσαμε με ένα γλυκάκι Ferrero mudpie μοιρασμένο στα δύο ( 5 ευρώ ). Υπάρχει και Banoffee και αργότερα θα προστεθούν και άλλα.

Να προσθέσω ακόμη ότι στον τομέα κρασί, μπύρα κτλ. είναι πολύ πολύ τσιμπημένες οι τιμές που είδα, όμως, όπως ήδη έχετε καταλάβει, πρόκειται για ακριβό εστιατόριο, ένα τσικ παραπάνω από το αδελφάκι του.

Σίγουρα αυτό που προσφέρει είναι ιδιαίτερο και απευθύνεται σε γερό πορτοφόλι, γι'αυτό η όλη εμπειρία δεν είναι κάτι που μπορείς να το κάνεις πολύ συχνά στις μέρες μας.

Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένη σε όλα και με χαροποιεί ιδιαίτερα που πήγα τώρα που μόλις ξεκίνησε και είδα την γέννησή του, γιατί είμαι σίγουρη ότι θα έχει την επιτυχημένη πορεία που του αξίζει. Εννοείται ότι το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Θεωρώ μεγάλο ρίσκο να είναι δίπλα δίπλα με το kozi's, αλλά από την άλλη σκέφτομαι ότι άμα έχεις το πακέτο και ξέρεις τί κάνεις, θα πετύχεις έτσι κι αλλιώς.

Βλέποντάς τα δίπλα δίπλα, είναι τώρα ορατή μια κάποια διαφορά μεταξύ τους και ελπίζω και εύχομαι ο ανταγωνισμός να λειτουργήσει θετικά προς την πλευρά του Kozi και να δούμε λίαν συντόμως και σε αυτό, τον χρειαζούμενο αέρα ανανέωσης, και αισθητικά και γευστικά. Ειδικά στο θέμα του φωτισμού, το kozi's πρέπει να γίνει λίγο πιο χαρούμενο.

Σύνολο λογαριασμού 60 ευρώ, με απόδειξη κανονικά, το λες και ακριβό. Σίγουρα το παρακάναμε, αλλά έγινε εντελώς συνειδητά γιατί θέλαμε να το απολαύσουμε. Το vfm θα μπορούσε να ήταν λίγο πιο προσιτό, γιατί θεωρώ ότι έχοντας ως αφετηρία αυτή την τιμολόγηση, σε κάνα εξάμηνο οι τιμές θα έχουν φτάσει στον Κρόνο.

Ωστόσο αν κάποιος κινηθεί σε πιο οικονομικές επιλογές ή πάει με μεγαλύτερη παρέα και μοιραστεί πιάτα, το κόστος θα πέσει λίγο, αν και όχι πάρα πολύ.

SASI'S λοιπόν... και όχι πια άλλες ουρές αναμονής, έξω στο κρύο. Ας δείξουμε την αγάπη μας και στο δίδυμο αδελφάκι, τώρα που είναι στα πρώτα του βήματα, την χρειάζεται!!!

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Αφρική - Μελίσσια, Αθήνα
Σεπ
28
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
26-36

Κυριακή μεσημέρι και έχοντας όρεξη για πικάντικες γεύσεις και κρεατοφαγία, καταλήξαμε Μελίσσια μαζί με τα μικρά μας.
Στο μυαλό μας είχαμε το γνωστό Kozi's, κλασσική αξία, όμως βλέποντας το Sasi's ακριβώς δίπλα και στην υποδοχή την ίδια κοπέλα, ιδιοκτήτρια του Kozi's, άρχισα να αναρωτιέμαι αν είναι η ίδια επιχείρηση. Αμέσως τι έκανα; Μπήκα στο έμπιστό μας Ask4food για κριτικές και λεπτομέρειες.
Η επιβεβαίωση ότι είναι δύο ίδιες επιχειρήσεις με μικρές αλλαγές σε λίγα πιάτα και ιδιοκτήτη τον έναν εκ των δύο αδελφών του Kozi's δεν άργησε να έρθει. Ευχάριστη έκπληξη θα έλεγα.

Οπότε βλέποντας λιγότερη ουρά, από το αδελφάκι δίπλα, μπήκαμε και με χρόνο αναμονής 20', κάτσαμε στο τραπέζι μας. Στο ενδιάμεσο μας πρόσφεραν το γνωστό σφηνάκι με το οινόμελο και από ένα σφηνάκι fanta για τα μικρά.
Επειδή μας είχαν ήδη πάρει την παραγγελία ώστε να εξυπηρετηθούμε αμέσως μόλις κάτσουμε, λόγω των μικρών, δεν πέρασαν 2΄και τα ορεκτικά ήρθαν αμέσως εφόσον περάσαμε στο τραπέζι μας.

Πολύ θετικό και συγχαρητήρια γιατί η αλήθεια είναι ότι όταν έχεις μικρά κάτω των 2 ετών, η αναμονή σε εστιατόριο είναι κάπως βασανιστική.
Για αρχή πήραμε τα κλασσικά πιτάκια με τη γλυκιά σως καθώς και τη σαλάτα, που δεν θυμάμαι το όνομα της, όμως είναι με προσούτο και τυρί μπουράτα, αυθεντική μοτσαρέλα και μαρμελάδα ντομάτας. Καταπληκτική τόσο στη γεύση και όσο και στην παρουσίαση πιάτου, καθώς όλα μετρούν. Μεγάλο μέγεθος και άνετα κάνει και για 4 ενήλικες.
Στη συνέχεια πήραμε το sasi's burger, που ήρθε με ζουμερό μπιφτέκι, αυγό και τσένταρ, χωρίς μπέικον και bbq sauce λόγων του ότι προοριζόταν για τα νήπιά μας, ένα ψαρονέφρι στη σούβλα με τα γνωστά Αφρικανικά μπαχαρικά και μία πραγματικά σωστή και μέτρια ψημένη, όπως το ζητήσαμε, μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος χωρίς κόκκαλο με πατάτες τηγανιτές. Και τα 3 πιάτα είχαν το σωστό ψήσιμο, το κρέας όπως έπρεπε και είχε ζητηθεί στο ψήσιμο με το μοναδικό ίσως μείον ότι στο κοντοσούβλι ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι ήταν μόνο λίπος και καθόλου κρέας, σημείο που με ενόχλησε και για αυτό και τα 3 στα 4 η βαθμολογία στη γεύση.
Οι μερίδες είναι πραγματικά μεγάλες και αυτό σε συνδυασμό με την ποιότητα του φαγητού και την άνεση του χώρου δικαιολογεί τις λίγο υψηλές τιμές για αντίστοιχα πιάτα σε άλλα εστιατόρια.
Για όλα αυτά μαζί με ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό και 1/2 λίτρο λευκό κρασί χύμα πληρώσαμε 64 Ευρώ.
Πραγματικά μπράβο στην όλη ομάδα του Sasi's που και κρατούν το επίπεδο του σέρβις και φαγητού σε υψηλά επίπεδα και ενώ δεν λειτουρζούν με ρεζερβέ, προσπαθούν να κυλήσουν όλα όσο πιο ομαλά γίνεται.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Αφρική - Μελίσσια, Αθήνα
Μάρ
26
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Λοιπόν, καθόσον είμαι πελάτης φανατικός του kozi's, είχα πληροφορίες ότι κάτι ετοιμάζανε τα παιδιά και πριν λίγες ημέρες πήγα να δοκιμάσω.

Πρώτον διαπίστωσα ότι κάποιοι από τους σερβιτόρους είχανε μετακομίσει εκεί δίπλα.
Ευγενικοί, πολύ εξυπηρετικοί και βεβαίως αναλυτικοί στοα καινούργια πιάτα.
Τώρα, στο φαγητό..

Πήραμε (2 ΆΤΟΜΑ)
- Τη σαλάτα jabulani, μια εκδοχή της διπλανής ceasar αλλά παιδια είναι τεράστια και πάρα πολύ νόστιμη.
- Το μανιτάρι με το τυρί και τι μπέικον. Πολύ καλό
- Το πίατο με τα 4 κομμάτια κοτόπουλο (απίστευτο πολύ καλά μαριναρισμένο)
- Το πίατο με τα 5 κομμάτια χοιρινό (και αυτό πάρα μα πάρα πολύ καλό)
Βέβαια δεν καταφέραμε να τα φάμε όλα αυτά.. από τη σαλάτα ένιωθα ότι τερματίσαμε.. (πήραμε και για το σπίτι)

Τέλος δοκιμάσαμε και ένα γλυκό banofee (πολύ πολύ νόστιμο -ελαφρύ σας το συνιστώ)
Γενικά θα έλεγα ότι αν ξέρεις τις γεύσεις του Kozi's τότε δεν θα απογοητευτείς.. έχει πολύ καλά πιάτα και σίγουρα θα ξαναπάω...
Το δίλημα είναι τώρα ότι πρέπει να μοιράζεσαι ανάμεσα στα 2 μαγαζιά.
(όλα αυτά στοιχισαν 47 ευρώ)