Loader

Περιγραφή

Σερβίρεται καθημερινά brunch (08:00-17:00) και lunch (16:00-21:00).

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

27 Νοε 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Έχετε ακούσει τον όρο "Δουλειά-Βιτρίνα"?

Κάπως πρέπει κι ο απατεώνας να ξεπλύνει τα λεφτά που βγάζει.

Ο Τόνυ Σοπράνο, ας πούμε, πρωταγωνιστής της γνωστής ομότιτλης σειράς (The Sopranos), ήταν και κρεοπώλης, πέρα από αρχηγός ομάδας μαφιόζων. Και ξέρετε τι λένε, ακόμα και η πιο τραβηγμένη σειρά/ταινία/βιβλίο έχει βάσεις και στοιχεία βγαλμένα από την πραγματική ζωή.

Δουλειά-βιτρίνα φαίνεται πως είναι και το Μαλεμπί. Τι βιτρίνα όμως?

Έχει μια τεράστια βιτρίνα με πολίτικα γλυκά και αυτοαποκαλείται "Πολίτικο καφεζαχαροπλαστείο". Ψέματα! Δεν είναι μόνο αυτό. Αυτή είναι απλώς η βαρετή βιτρινιάρικη πλευρά του.

Βέβαια, την έχουν ντύσει με έναν πολύ μοντέρνο χώρο με στοιχεία διακόσμησης που παραπέμπουν σε σύγχρονα μαγαζιά της Πόλης. Ασπρόμαυρες αποχρώσεις πλαισιώνονται από μερικές κουφές τιρκουάζ πινελιές. Η αρχική αίσθηση είναι ότι, ξεκάθαρα, βρίσκεσαι σε ένα ζαχαροπλαστείο. Μόλις κάτσεις, όμως, στις αναπαυτικές καρέκλες του τραπεζιού σου και μόλις έρθουν οι πολύ καλά εκπαιδευμένοι σερβιτόροι να σε περιποιηθούν, θα αρχίσεις να συνειδητοποιείς ότι το Μαλεμπί είναι κάτι παραπάνω από ένα ζαχαροπλαστείο. Η περιποίηση δεν θα είναι δηθενιάρικη, όπως θα μπορούσε να είναι σε ένα "καλό" ζαχαροκαφέ της Γλυφάδας, αλλά, πραγματικά, άρτια και λειτουργική, προς τέρψη του πελάτη.

Ωστόσο, η ύπουλη και κρυφή, για τους αμύητους (που είναι λίγοι, μιας και τα Σαββατοκύριακα γίνεται χαμός), πλευρά του Μαλεμπιού, αφορά στη λειτουργία του και ως εστιατόριο. Όπου εστιατόριο, εννοούμε ότι υπάρχει καθιερωμένο, καθημερινό, brunch menu (08:00-17:30). Σερβίρετε 10 ώρες τη μέρα φαγητό και μας το παίζετε ζαχαροπλαστείο? Ντροπή!

Και καλά θα έκαναν να μη το λένε, στην περίπτωση που το φαγητό ήταν κακό ή μέτριο. Έλα όμως που το φαγητό είναι ισάξιο, ίσως και καλύτερο από τα γλυκά?

Σημαντική διασαφήνιση σχετικά με τη γαστρονομική ταυτότητα του Μαλεμπιού, πριν μιλήσουμε για το φαγητό: στο διαδίκτυο κυκλοφορούν άρθρα με τίτλο όπως "Εκεί θα φάτε το καλύτερο πολίτικο brunch της Αθήνας". Το γλυκοπωλείο μπορεί να εξειδικεύεται στα πολίτικα γλυκά, το μπράντς του, όμως, δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με την Πόλη. Άντε, στην καλύτερη, να πει κανείς, ότι ανά πέντε πιάτα μπορεί να βρεθεί και μια πολίτικη πινελιά, τόσο μικρή και ασήμαντη, όσο εκείνη η τελευταία που κάνει ο ζωγράφος πριν ολοκληρώσει το μεγάλο του έργο (αυτή, που κρατάει το πινέλο με τα δύο δάχτυλα, ενώ το μικρό του δαχτυλάκι πετάει και εκείνος ατενίζει γεμάτος περηφάνια το κοινό, αντί για τον πίνακα, την ώρα που την κάνει).

Οπότε μην περιμένετε brunch με άρωμα Πόλης. Περιμένετε μία πολυτάλαντη επιχείρηση, με πολίτικα γλυκά και έναν μοντέρνο και δυνατό πειραματικά chef, ως προς τα κύρια γεύματα.

Έναν σεφ που δίνει, αντίστοιχη, βαρύτητα στη γεύση όσο και στην παρουσίαση των πιάτων. Που έχει επιμεληθεί ένα όχι πολύ μεγάλο, μα ιδιαίτερα πλήρες, brunch menu. Σε αυτό, θα βρει κανείς 4 επιλογές από σαλάτες (6,9-9,9€), 8 από αλμυρά πιάτα με βάση ζυμάρι (πχ μπέργκερ, πάνκειξ, σάντουιτς κλπ, στα 7,9-12,9€), 8 από αλμυρά με βάση τα αυγά (4,0-9,9€) και 6 γλυκές απολαύσεις (4,0-13,9€). Λίγα smoothies και sides πλαισιώνουν τα παραπάνω, για να ολοκληρωθεί το μενού. Οι παραπάνω 26 επιλογές πιάτων χαρακτηρίζονται από πολύ χαμηλή επαναληψιμότητα συνταγών, δηλαδή τα πιάτα έχουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους, με αποτέλεσμα την ύπαρξη ικανής ποικιλίας για τον επισκέπτη. Στο Μαλεμπί θα βρει κανείς, επίσης, πλήθος γλυκών επιλογών, με έμφαση στα σιροπιαστά και τις πολίτικες κρέμες, αλλά και αρκετά αλμυρά σνακ, όπως διαφόρων ειδών πιτάκια, σαν να επισκεπτόταν κάποιον μεγάλο φούρνο.

Στην επίσκεψή μας, έχοντας ως στόχο το brunch, τέσσερα άτομα, αποφασίσαμε να μοιράσουμε αλμυρά και γλυκά στη μέση, διαλέγοντας τρία πιάτα από την κάθε κατηγορία.

Ξεκινήσαμε με τα αλμυρά και επιλέξαμε:

• Savory Pancakes (10,9€). Δύο βουνά των δύο πάνκειξ το καθένα με: χοιρινή ωμοπλάτη, καπνιστό μπέικον, cheddar melt, mapple syrup και ένα τηγανητό αυγό στην κορυφή. Πρότερη εμπειρία μου με αλμυρά πάνκειξ με είχε κάνει να βγάλω το πόρισμα ότι πρόκειται μόνο για μια γλυκιά απόλαυση. Ήρθε η στιγμή της αναθεώρησης. Η γεύση αυτών των κέιξ ήταν φοβερή, με σωστή ένταση και καλή ποσότητα υλικών για να καλύψει την αίσθηση σκέτης ζύμης στις μπουκιές. Αποτέλεσαν το απόλυτο χιτ της επίσκεψής μας. Η γεύση τους έτεινε ξεκάθαρα στο γλυκό, με έναν μαεστρικό τρόπο. Δεν πρέπει να λείψει από καμία παραγγελία (4/4).

• Cheddar Scrambled (7,9€). Στην άκρη του πιάτου τοποθετείται ένα κρουασάν βουτύρου, ανοιγμένο από τη μια πλευρά. Μέσα από αυτό το άνοιγμα χύνεται στο πιάτο ένα εντυπωσιακό μίγμα από τρία αυγά χτυπημένα με βούτυρο, κρέμα γάλακτος, cheddar, σχοινόπρασο και καπνιστό μπέικον. Ένα μίγμα με μια ομελετέ γεύση, η οποία συνδυαζόμενη με το γλυκίζον κρουασάν έδινε ένα πολύ ιδιαίτερο και αρκετά γευστικό αποτέλεσμα. Του έλειπε λίγη παραπάνω ένταση, όμως ήταν στον σωστό δρόμο (3/4).

• Chicken Burger (12,9€). Εντός του θα βρείτε: μπιφτέκι κοτόπουλο, emmental, bacon, μαγιονέζα με λευκή τρούφα, λόλα και ντομάτα. Δίπλα του θα βρείτε συμπαθητικές τηγανητές πατάτες και σπιτική μαγιονέζα. Μια τίμια πρόταση, η οποία εύκολα θα μπορούσε να σερβίρεται σε κάποιο καλό μπεργκεράδικο. Εξαιρετικό μέγεθος και αρκετά καλή γεύση. Τραβηγμένη τιμή, βέβαια (3/4).

Οι μερίδες των παραπάνω ήταν επαρκέστατες. Σιγά, σιγά άρχισαν να έρχονται τα γλυκά, αφού πρώτα ανανεώθηκε ο στόλος πιάτων και μαχαιροκουταλοπήρουνων αυτόματα.

• Πρώτες ήρθαν οι Αυγοφέτες (8,6€). Τρεις φέτες από πολίτικο τσουρέκι σε κρούστα αμυγδάλου, πραλίνα φουντουκιού, patisserie μπαχαρικών, μπανάνα και κομμάτια μπίτερ σοκολάτας. Κολασμένη συνταγή ε? Όμορφη και η παρουσίασή της, όμως κάτι με χάλασε στη γεύση, το οποίο μάλλον εντοπιζόταν στο ότι η κρέμα πατισερί περιείχε αρκετούτσικο λικέρ (που αντιπαθώ σαν γεύση). Θα μπορούσε να είναι πιο οικονομικό (2/4).

• Δευτερόλεπτα μετά, να σου και το Pancake Disaster (7,9€). Την παθαίνεις την καταστροφή όταν το δεις. Τέσσερα πάνκειξ, σε σχηματισμό πολυκατοικίας, με πραλίνα φουντουκιού, κρέμα βανίλιας, μπισκότο σοκολάτας και καραμέλα βουτύρου! Σιελόρροια 4ου βαθμού. Η συνταγή ήταν σούπερ, όμως, για να γίνει όσο κόλαση πρέπει το γλυκό, χρειαζόταν πιο γενναίες ποσότητες από τα συστατικά. Για μάξιμουμ απόλαυση, σοκολάτα, καραμέλα και μπισκότο θα έπρεπε να είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα (3/4).

• Τελευταία, αφού χρειάζεται και τον ανάλογο χρόνο να ετοιμαστεί, ήρθε μια από τις ναυαρχίδες του Μαλεμπιού, το Κιουνεφέ (8€ με βουβαλίσιο παγωτό καϊμάκι - 5,5€ χωρίς). Ένα κιουνεφέ αρκετά καλού μεγέθους, εξαιρετικής μυρωδιάς και εντυπωσιακής ποιότητας υλικών. Ήρθε σε στρογγυλό κομμάτι, με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης από πάνω. Το ψήσιμο ήταν άριστο και το φύλλο κανταϊφιού, ίσως το καλύτερο που έχω συναντήσει σε κιουνεφέ. Η γέμιση τυριού, όμως, θα ήταν καλό να είναι περισσότερη. Αυτό είναι το μόνο που του λείπει για να μπορεί να διεκδικεί τον τίτλο του κορυφαίου κιουνεφέ της πιάτσας (3,5/4).

Αυτό που εντυπωσίασε, στα παραπάνω πιάτα, ήταν η ποιότητα των πρώτων υλών. Έτσι, δικαιολογούνται οι, σχετικά, τσιμπημένες τιμές σε ορισμένα πιάτα. Πολύ όμορφη ήταν και η παρουσίασή του κάθε πιάτου. Οι γεύσεις κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα και αν διορθωθούν οι αστοχίες που αναφέρθηκαν πιο πάνω θα μιλάμε για γαστρονομικό διαμάντι.

Μετά από αυτά που φάγαμε, λοιπόν, Ναι, είχαμε χορτάσει μια χαρά. Δεν είχαμε σκάσει σε επίπεδο να μην χωράμε να βγούμε από την πόρτα, όμως φύγαμε απόλυτα πλήρεις. Το κόστος για τα παραπάνω? Κάτι λιγότερο από 15€ το άτομο. Χωρίς αλκοόλ, σμούθι ή καφέ που, η αλήθεια να λέγεται, συνηθίζεται να υπάρχει κάτι εξ' αυτών στο τραπέζι του brunch. Αν θέλαμε να σκάσουμε στο 100% το κόστος ίσως άγγιζε τα 20€ για τον καθένα και μαζί με κάτι πόσιμο, θα κυμαινόταν στα 20-25€. Για ένα πλήρες γεύμα. Με ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες συνταγές. Με πιάτα υψηλής ποιότητας συστατικών. Με γεύσεις που δεν τις φτιάχνεις κάθε μέρα στο σπίτι σου. Τότε ναι, αξίζει να τα δώσεις, όπως θα τα έδινες σε ένα καλό εστιατόριο. Τέτοιο είναι και το Μαλεμπί κι ας μην το λέει.

Κάτι πολύ καλό γίνεται σε αυτό το καφέ-ζαχαροπλαστείο. Μήπως πρέπει να αλλάξει βιτρίνα?

Δημητρίου Γούναρη 172 και Ανθέων, Γλυφάδα

216 7001922

Σημερινές

Ανακοινώσεις

1 ΝΕΕΣ