Loader

Περιγραφή

Ανατολίτικη κουζίνα με παραδοσιακές Τουρκικές & Κουρδικές συνταγές

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

11 Σεπ 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Επίσκεψη στο ANADOLOU κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, Σάββατο βράδυ. Το ANADOLOU, λόγω προφανώς και της δημοφιλίας του Σελίμ (πρώην παίκτη τηλεοπτικού διαγωνισμού μαγειρικής) ήταν από νωρίς γεμάτο, για αυτό η κράτηση είναι απολύτως απαραίτητη. Το παρκάρισμα δεν μας δυσκόλεψε καθόλου, δεν έχω όμως γενικότερη εικόνα για την περιοχή, οπότε δεν ξέρω εάν απλώς ήμασταν τυχεροί.

Ο εξωτερικός χώρος απλός, με κλασικά τραπεζοκαθίσματα, σχετικά στριμωγμένος αλλά όχι σε ενοχλητικό βαθμό. Ο πεζόδρομος απέναντι στο Πεδίον του Άρεως έδειχνε πιο συμπαθητική επιλογή, το ANADOLOU ωστόσο δεν είχε τοποθετήσει τραπέζια σε εκείνο το σημείο, σε αντίθεση με τον διπλανό χώρο εστίασης. Ο εσωτερικός χώρος φωνάζει από την πρώτη στιγμή ότι χρήζει ανακαίνισης. Αρκετά παλιός, σε όλα του τα σημεία (πάτωμα, τουαλέτες κλπ. ), νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει να γίνει οπωσδήποτε κάτι ως προς αυτό.

Η εξυπηρέτηση από όλο το προσωπικό φιλική και ευγενική. Θετικότατη η εικόνα του Σελίμ στο τέλος της βραδιάς να περνάει από όλα τα τραπέζια, να συζητάει με τον κόσμο και να ακούει τη γνώμη τους. Μία μονάδα χάνεται, λόγω της προφορικής ανακοίνωσης του λογαριασμού, ενώ και ένα κερασματάκι στην αρχή ή στο τέλος θα ήταν ευπρόσδεκτο.
3 άτομα παραγγείλαμε (να αναφέρω απλώς ότι οι τιμές σημειώνονται με επιφύλαξη καθώς για την απόδειξη τα είπαμε πιο πάνω και ηλεκτρονικός κατάλογος δεν βρέθηκε):
- Χαϊντάρι, δηλαδή στραγγιστό γιαούρτι με δυόσμο, άνηθο, φέτα και λεμόνι (3 €). Δροσερό πιάτο με σωστές αναλογίες, όξινο όσο έπρεπε, μας ικανοποίησε.
- Λαχματζούν (6.5 €). Νόστιμο, όχι ιδιαίτερα καυτερό, κατόπιν δικής μας επιθυμίας, μας άρεσε.
- Χουνκιάρ μπεγεντί (9.5 €). Καλομαγειρεμένο το κρέας, ωραίος και ο πουρές μελιτζάνας. Ίσως έλειπε λίγο αλάτι, καθώς η γεύση μου φάνηκε αρκετά επίπεδη. Η μερίδα τεράστια (το πιάτο δεν καταναλώθηκε όλο)
- Γιαουρτλού κεμπάπ (9 €). Τέσσερα κεμπάπ με την πρώτη ματιά, στην ουσία βέβαια ήταν δύο, καθώς ήταν κομμένα στη μέση. Παρόλα αυτά ήταν πεντανόστιμα, καλοψημένα, ζουμερά, καταναλώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Η μερίδα φαινόταν μεγάλη, κυρίως ωστόσο από τα συνοδευτικά υλικά (πίτα, γιαούρτι, ψητή ντομάτα και πιπεριά), αντίθετα η ποσότητα κρέατος μου φάνηκε κάπως ελλιπής.
- Ταβούκ σις, δηλ. μαριναρισμένο κοτόπουλο (9 €). Και εδώ οι ίδιες εξαιρετικές εντυπώσεις. Μαλακό το κρέας με πολύ ωραία αρώματα και ψημένο άψογα. Νόστιμο και το συνοδευτικό ρυζάκι.
- Ήπιαμε 1 κιλό λευκό κρασί (10 €), αξιοπρεπές, σίγουρα θα προτιμούσα κάτι πιο προσεγμένο.
- Στο τέλος είπαμε να δοκιμάσουμε και τα γλυκά του, οπότε παραγγείλαμε καζάν ντι πι (6 €) και κιουνεφέ (7 €). Για το κιουνεφέ δεν έχω μέτρο σύγκρισης, καθώς δεν το έχω ξαναδοκιμάσει, οπότε η γνώμη μου είναι καθαρά υποκειμενική βάσει αυτού που δοκίμασα. Το βρήκα λοιπόν εξαιρετικά νόστιμο με ωραία βουτυρένια γεύση και ένα ελαφρύ τυρί να το συνοδεύει. Το καζάν ντι πι επίσης νόστιμο, θα ήθελα ωστόσο να υπήρχε αυτό το κάψιμο στην πάνω επιφάνειά του.

Για τα παραπάνω πληρώσαμε περίπου 60 €, δηλαδή ανά 20 € το άτομο, όχι άσχημα, δεδομένου ότι και οι μερίδες είναι αρκετά πλούσιες (ιδιώς των γλυκών και του χουνκιάρ).

Συμπέρασμα, παρά την όχι τόσο υψηλή βαθμολογία μου (σε μεγάλο βαθμό για αυτό ευθύνεται βέβαια ο αφρόντιστος χώρος και το θέμα της απόδειξης), το ANADOLOU με κέρδισε και μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Θα ξαναπάω …

12 Μάρ 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Το θέμα στο μαγαζί του Σελίμ είναι ξεκάθαρα οικονομικό.

Στα οικονομικά θα μπερδευτείς, στα άλλα όχι.

Θα μπερδευτείς διερωτώμενος γιατί ένα μαστερσεφικό μαγαζί έχει τόσο ενοχλητικά απλό και απεριποίητο χώρο. Θα μπερδευτείς με τις αποδείξεις. Θα μπερδευτείς, επίσης, καθώς τη μια φορά μπορεί να μην σε κερασουν τίποτα, όμως αν τύχει να σε συμπαθήσει ο Σελίμ μπορεί να σε κερασουν ποτά ή/και γλυκά (το κέρασμα μπορεί να ξεπεράσει τα 20€ σε τιμές καταλόγου). Μπερδεύει και το μέγεθος των μερίδων. Τα κεμπάπ, που δείχνουν τέσσερα, αλλά είναι δύο ανοιγμένα στη μέση. Μπερδεύουν όλα αυτά.

Δεν θα μπερδευτείς στα υπόλοιπα ζητήματα.

Στις γεύσεις. Που είναι ανάμεσα στο “σταθερές”, το “αληθινές” και το “ζητούμενες”. Δεν υπάρχει κακό πιάτο στο Anadolu. Υπάρχουν πιάτα εκτός των γούστων σου. Αλλά όχι κακά. Δοκίμασε κεμπάπ, δοκίμασε οπωσδήποτε τα μανιτάρια, σουβλάκι κοτόπουλο, πατσάνγκα και τις ψιλοκομμένες σαλάτες του, στις οποίες η γεύση του κάθε συστατικού πάει παντού. Δοκίμασε και το νόστιμο κιουνεφέ του, χωρίς προσδοκίες να βγει το πιο νόστιμο που έχεις φάει ποτέ σου. Κι αν σου κάτσει, που λένε…

Στις τιμές. Λογικές, τυπικές. Ίσως ένα κλικ πιο αυξημένες από ένα ακριβώς αντίστοιχο μαγαζί. Μικρές οι διαφορές όμως. Δεν θες πάνω από 20€ για να χορτάσεις και να το ευχαριστηθείς.

Να πας. Μακάρι να μην μπερδευτείς με τα μπερδευτικά πράγματα. Το φαγητό του Σελίμ πληροί τα γευστικά κριτήρια που περιμένεις από έναν σεφ που τα πήγε αρκετά καλά σε έναν δύσκολο διαγωνισμό.

Για να δούμε πως θα εξελιχθεί. Γιατί δεν μπορεί να σταματήσει εδώ που ήταν πριν ξεκινήσει.

ΥΓ: Γεύση για 3,5/4, αλλά κρίνεται ως μαστερσεφικός και η μισή μονάδα πάει στον κουμπαρά για το μέλλον. Θα την πάρει όταν διορθωθούν τα μπερδευτικά ζητήματα.

20 Ιούλ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
17-25

Σκέφτηκα πολύ πριν αποφασίσω ποιο θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα.

Αμφιταλαντεύτηκα ανάμεσα σε 2-3 χώρους και τελικά στα σημεία κέρδισε το Anadolu. Τον Σελίμ τον έμαθα και τον λάτρεψα από το Master chef. Δεν πρόκαμα όταν φίλοι επισκέφτηκαν το εστιατόριο του, πολύ πριν το παιγνίδι να πάω μαζί τους.

Τελικά ένα δροσερό βραδάκι του Ιούλη ξεκινήσαμε οικογενειακώς για Γκύζη. Δεν μπορώ να πω ότι ταλαιπωρήθηκα πολύ, ούτε να το βρω, ούτε να παρκάρω.

Οι παλιές συνοικίες της πρωτεύουσας δεν αλλάζουν όσο και να προσπάθησαν κάποιοι.
Αν και καθημερινή το Anadolu εξαργυρώνει το καλό profile του ιδιοκτήτη του και έσφύζε από κόσμο. Διαβάζοντας και ψάχνοντας, είχα προνοήσει να ζητήσω τραπέζι, δίπλα στο πάλαι ποτέ όμορφο Πεδίο του Άρεως με λιγότερη βαβούρα και περισσότερη δροσιά. Εκεί ο χώρος υποφέρεται. Όπου αλλού, χρήζει προσοχής και ανακαίνισης χθες, στα πλαίσια της εκτίμησης και αγάπης του ιδιοκτήτη προς τον κόσμο που τον τιμούσε και συνεχίζει να τον τιμά.

Η εξυπηρέτηση άψογη με χαμόγελο και γνώση των εδεσμάτων. Στο τέλος ο Σελίμ χωρίς καλάμι, βολτάρει στα τραπέζια με το γνωστό χαμόγελο και τα μισά ελληνικά - μισά τούρκικα, μαζεύοντας εντυπώσεις. Ούτε κέρασμα, ούτε καλωσόρισμα παίζει αλλά σίγουρα αυτό δεν σε χαλάει, αφού ελάχιστα μέρη το προσφέρουν τίμια και χωρίς έξτρα χρεώσεις.
Βέβαια κατ’ εξαίρεση εμάς, λόγω των υιών fan του baklava, μας ήρθαν στο τέλος βουτυρένια μικρά μπακλαβαδάκια, ποίημα του Σικελιανού.

Παραγγείλαμε κιουνεφέ για το τέλος, το οποίο ήταν όπως ακριβώς το έχω φάει στα παράλια της Μ. Ασίας. Σιροπιαστό όσο πρέπει, μαστιχωτό, στην ακρίβεια τραγανό και χρυσαφένιο.

Για να ανοίξει η όρεξη, κατάλληλη είναι η patlican salatasi, ψητή αλεσμένη μελιτζάνα με λεμόνι, γιαούρτι και σκόρδο. Δροσερό καλοκαιρινό όνειρο χωρίς δράκο.
Στη συνέχεια σίγουρα δεν θα πρέπει να παραλείψεις το patcanga κοινώς παστουρμαδόπιτα με τραγανό φύλλο, πιπεριά, παστουρμά και κασέρι. Εγώ κλείνω προς sigara boregi kiymali, υπέροχα ανατολίτικα μπουρεκάκια με κιμά αλλά και η κλίση των υιών στο icli kofte, τηγανιτοί κεφτέδες με πληγούρι καρύδι, κιμά δεν με χαλάει καθόλου. Αυτό το πιάτο είναι και κατάλληλο για φωτογραφία, γεγονός που μάλλον οφείλεται στις γκουρμεδιές του τηλεοπτικού διαγωνισμού.

Στα του κυρίως φαγητού, δεν χάνεται με τίποτα το kebap του, είτε αυτό λέγεται iskender, σε κομμάτια, με βούτυρο και την γλυκιά σάλτσα τομάτας, είτε λέγεται urfa, ολόκληρο, με μυρωδάτο πιλάφι και ψητά λαχανικά είτε ακόμα adana, που είναι semi πικάντικο κατάλληλο για όλα τα στομάχια.
Για τη σύζυγο της υγιεινής διατροφής, η πρόταση ήταν το tavuk sis, σούβλα μαριναρισμένου κοτόπουλου με τα γνωστά ψητά λαχανικά και το πιλάφι που άρεσε αρκετά.
Μαζί με 2 Βεργίνα weiss και 3 αναψυκτικά, εδώκαμε κοντά στα 18 ευρώ pp, ποσό που όπως και το φαγητό του Σελίμ, αν και ανατολίτικο, δεν μας έπεσε βαρύ και ασήκωτο.
Δικαίως ο συμπαθής ιδιοκτήτης του Anadolu έχει πολύ πελατεία, μιας και ξέρει να μαγειρεύει, ξέρει να εξυπηρετεί και οι τιμές του δεν ανέβηκαν στα ύψη λόγω master chef.
Το Φθινόπωρο ακολουθεί refill for sure.

Υ. Γ. Και κάπου εδώ το υπέροχο ταξίδι στο ask4food έφθασε στο τέλος του.
Λόγοι αξιοπρεπείας και αρχής μου επιβάλουν να σταματήσω, χωρίς να ξέρω βέβαια τι θα προκύψει στο μέλλον, αν και εφόσον.

Είναι από τις περιπτώσεις που το ταξίδι αποδείχθηκε πιο ενδιαφέρον και πιο συναρπαστικό από τον τελικό προορισμό.

Και αυτό γιατί, ξεκινώντας από μια απλή, αναζήτηση χώρου για να γιορτάσω τα γενέθλια μου, κατέληξα να γίνω ενεργό μέλος ενός πολύ όμορφου site.

Μέσα από τις κριτικές μου, γράφοντας πάντα αντικειμενικά, θεωρώ αρχικά ότι βοήθησα αρκετούς χρήστες να διαλέξουν χώρο για να περάσουν ευχάριστα και γευστικά 2-3 ώρες της ζωής τους, επιβράβευσα ιδιοκτήτες για την προσπάθεια που καταβάλουν προσφέροντας πολύ καλές υπηρεσίες στον πελάτη και τέλος βελτιώθηκα εγώ πολύπλευρα, διότι όπως γνωρίζουν όσοι με διαβάζουν, οι κριτικές μου ήταν συνδεδεμένες με ιστοριούλες αλλά και προσωπικό συναίσθημα.

Τέλος μέσα στην κοινότητα του ask διέκρινα μια μικρογραφία της Ελληνικής κοινωνίας με όλων των ειδών τους χαρακτήρες, πονηρούς, ζηλόφθονες, αδιάφορους, ψεύτες αλλά και χαρακτήρες διαμάντια οι οποίοι –ευτυχώς– αποτελούν και την πλειοψηφία των χρηστών. Αυτό τελικά που μένει είναι οι υπέροχοι άνθρωποι που γνώρισα και με τιμούν με τη φιλία τους.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω -χωρίς να αναφερθώ ονομαστικά στον καθένα, ξέρουν αυτοί- τους συνοδοιπόρους στο ask, διοίκηση αλλά κυρίως χρήστες παλιούς και νέους, γιατί από τους πρώτους έμαθα και στους δεύτερους ελπίζω να ενέπνευσα.
Καλό Καλοκαίρι, καλή αντάμωση στα χαρακώματα, εγώ αποχωρώ εσείς keep goin’.

13 Ιούλ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Η ανατολίτικη κουζίνα και ζαχαροπλαστική, εν γένει, είναι από τις πολύ πολύ αγαπημένες μου... Το Anadolu από την στιγμή που ξεκίνησαν οι πολύ ενδιαφέρουσες και λαχταριστές κριτικές των φίλων του Ask4food ήταν στα υποψήφια μαγαζιά για δοκιμή... Πριν προλάβω, όμως, να το επισκεφθώ με πρόλαβε ο Σελίμ, ο οποίος πήγε στο Masterchef και έγινε όλο αυτό το μπαμ γύρω από τον ίδιο και το μαγαζί του... Όσο, λοιπόν, και αν ήθελα να το δοκιμάσω, περίμενα να περάσει το πρώτο διάστημα και να καταλαγιάσουν τα πράγματα... Μια πρόσφατη, όμως, κριτική της Taurina87 το ξαναέβαλε στον χάρτη των προσεχώς...

Η ευκαιρία δόθηκε μετά από επίσκεψη με την κολλητή στο κέντρο και αναζήτηση εστιατορίου όταν τα στομάχια άρχισαν να διαμαρτύρονται... Η πρώτη μας επιλογή ήταν το Μικρά Ασία στο Παγκράτι αλλά δυστυχώς μάθαμε ότι έκλεισε (μεγάλη έκπληξη και στεναχώρια έζησα εκείνη την στιγμή), οπότε λέω Ιούλιος, ο περισσότερος κόσμος την έχει κάνει για διακοπές και όσοι έχουν μείνει θα έχουν κατηφορίσει προς θάλασσα, μήπως να το προσπαθούσαμε; Και το προσπαθήσαμε και καταφέραμε να καβατζάρουμε ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα τραπέζια στην πλευρά του πάρκου. Καταφθάνουμε, λοιπόν, λίγο μετά τις 9:30 λίγο αγχωμένες μιας και δεν γνωρίζαμε τον χώρο καθόλου και σε συνάρτηση με τη ζέστη, πιστεύαμε ότι θα καιγόμασταν τρώγοντας τα καυτερά της ανατολίτικης κουζίνας στο καυτό Αθηναϊκό κέντρο... Ευτυχώς, όμως, το πάρκο δίνει μια ανάσα δροσιάς στην περιοχή και ήμασταν δροσερά σε όλη τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί, ενώ σε συνδυασμό με την ελάχιστη κίνηση στο δρομάκι, το μυαλό μας ξέφυγε τελείως από την πόλη (αχ βρε Αθήνα πόσες τέτοιες γωνιές έχεις που πρέπει να εξερευνήσουμε)...

Ο σερβιτόρος που μας οδήγησε στο τραπέζι μας και μας περιποιήθηκε καθόλη τη διάρκεια της βραδιάς ήταν άψογος εξυπηρετητής και πάντα με το χαμόγελο στο στόμα, ενώ γλυκύτατη ήταν και η βοηθητική κοπέλα που ήρθε κάποιες φορές για νερό κλπ. Για τον χώρο μέσα δεν μπορώ να πω πολλά γιατί δεν τον είδα από κοντά αλλά όσο είδα μου φάνηκε απλοϊκός χωρίς να με ενοχλεί. Τόσο το πεζοδρόμιο με την τέντα έξω από το μαγαζί, όσο και τα τραπέζια απέναντι στο πάρκο γέμισαν στη διάρκεια της βραδιάς και όλη έδειχναν να απολαμβάνουν πραγματικά το φαγητό τους.

Τώρα όσον αφορά το φαγητό, πριν προχωρήσω σε ανάλυση του, θα πω δύο λέξεις που, πιστεύω, ότι το αντιπροσωπεύουν: Νόστιμο και διαφορετικό... Διαφορετικό ακόμα και από άλλα ανατολίτικα εστιατόρια, όχι στα κλασικά τους πιάτα αλλά είχε πολλά που δεν τα έχω βρει αλλού στον - πραγματικά- τεράστιο κατάλογο. Επειδή ονομασίες δεν θυμάμαι και δεν κατάφερα να βρω και on line κατάλογο, θα σας περιγράψω όσο καλύτερα μπορώ τα πιάτα που πήραμε:

Από τα κρύα ορεκτικά:

1ον. Ένα πιάτο κοτόπουλο ζυμωμένο με καρύδι και κάποια άλλα υλικά (ίσως και ταχίνι), το οποίο ήταν πραγματικά ιδιαίτερο... Ήταν σαν αλοιφή, όταν το δοκίμαζες σου φαινόταν λίγο φλατ αλλά σου άφηνε ωραία επίγευση στο τέλος.

2ον. Ένα πιάτο με πιπεριές που όπως ανέφερε ο κατάλογος είχαν τηγανιστεί και τριφτεί μαζί με κάποια μυρωδικά και τυρί. Πικάντικο πιάτο, μερακλίδικο.

3ον. Ένα πιάτο με λωρίδες κολοκυθιού (νομίζω είχαν πρώτα τηγανιστεί και μετά μαριναριστεί ή κάπως έτσι) με κουκουνάρι και μυρωδικά, το οποίο για μένα ήταν από τα πιο νόστιμα πιάτα που έχω δοκιμάσει και το έφαγα σχεδόν μόνη μου.

Κύρια πιάτα: Ένα πιάτο με ένα τεράστιο μπιφτέκι στρογγυλό μέσα σε φύλλο Βηρυτού με κόκκινη σάλτσα και γιαούρτι (ίσως μια παραλλαγή του μπεϊντί κεμπάπ της Μικρά Ασίας). Πολύ πολύ νόστιμο μπιφτέκι και ένα φύλλο που κριτσανούσε τόσο ωραία όση ώρα και αν έμεινε στο τραπέζι.

Επιδόρπιο: Φυσικά κιουνεφέ... Το πολυαγαπημένο μου... Ο Σελίμ δεν το φτιάχνει τόσο πολύ κοντά στη δική μου γεύση. Όχι δεν είναι κακό, αλλά νιώθεις τόσο έντονα το μαστιχωτό τυρί σαν να είναι κάποιο πρώτο πιάτο, για να αναδειχθεί -πιστεύω- ότι ήθελε λίγο σιρόπι παραπάνω...

Δυστυχώς, δεν θυμάμαι ακριβώς ούτε τις τιμές μιας και έχασα την απόδειξη (δόθηκε κανονικά). Πάντως, τα πρώτα μας ήταν από 4,5 έως 5,5 ευρώ, το κυρίως είτε 8,5 είτε 9 ευρώ και το κιουνεφέ 6,5 ευρώ (αυτό το θυμάμαι). Μαζί πήραμε και 1/2 λίτρο κόκκινο ημίγλυκο (μάλλον 4,5 ευρώ), το οποίο ήταν υπερβολικά ζεστό (μας είπε βέβαια ο σερβιτόρος ότι μόλις το είχε φέρει ο προμηθευτής) και δεν πήγαινε κάτω αλλά δώσαμε την κανάτα και την έβαλαν λίγη ώρα στο ψυγείο μέχρι να έρθει το φαγητό και μετά ήταν οκ.

Προς το τέλος της βραδιάς, βγήκε από την κουζίνα και ο Σελίμ, ο οποίος πέρασε από όλα τα τραπέζια για να ρωτήσει με πραγματικό ενδιαφέρον αν μας άρεσε το φαγητό. Μια πολύ γλυκιά κίνηση, χωρίς καθόλου τουπέ, που διαβάζοντας τις κριτικές προ ΜC διαπιστώνω ότι γίνονταν ούτως ή άλλως άρα δεν γίνεται χάριν αναγνωρισιμότητας.

Εν κατακλείδι, επειδή ο κατάλογος του Anadolu είναι πολύ μεγάλος μπορεί να υπάρξουν και κάποιες αστοχίες... Πάντως, αυτό που φαίνεται είναι ότι αυτό που κάνουν, το κάνουν με πραγματική αγάπη για το φαγητό. Και αυτό είναι το σημαντικό, οι αστοχίες - αν υπάρχει καλή θέληση - διορθώνονται... Εγώ, εννοείται, ότι θα επιστρέψω γιατί έχω ανοιχτούς λογαριασμούς με τον υπόλοιπο κατάλογο.

Υ. Γ1. Το φαγητό, αν και ανατολίτικο, δεν κάθισε βαρύ στο υπερευαίσθητο στομάχι μου.

Υ. Γ2. Νομίζω ότι το είχα γράψει και για την Μικρά Ασία, το γράφω και εδώ... Θεωρώ ότι στην νοοτροπία ενός ανατολίτικου εστιατορίου ταιριάζει ένα μικρό καλοσώρισμα που θα ξεκινήσει την μύηση του επισκέπτη στην κουζίνα τους... Μπορεί, όμως, και να κάνω λάθος...

21 Ιούλ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Καιρό είχαμε βάλει στο μάτι το συγκεκριμένο εστιατόριο αφού έμπιστοι φίλοι και χρήστες μας το σύστησαν με τα πιο ενθουσιώδη σχόλια. Και μόνο η σκέψη για το κιουνεφέ δε μπορούσε να με αφήσει ασυγκίνητη.

Έτσι τώρα που άνοιξε ο καιρός δύο άτομα Σάββατο 15/7/17 είπαμε να κάνουμε το εγχείρημα μιας και ο εσωτερικός χώρος δεν είχε αποσπάσει τις πιο ελκυστικές αναφορές και για τον οποίο δεν έχω να προσθέσω κάτι, καθώς καθίσαμε στο απέναντι φαρδύ πεζοδρόμιο δίπλα ακριβώς από τον κήπο του πεδίου του Άρεως. Ήσυχα ήταν σε γενικές γραμμές και νομίζω πως επιλέξαμε την πιο κατάλληλη εποχή δεδομένου ότι οι περισσότεροι είχαν κατέβει παραλία μεριά με αποτέλεσμα ο δρόμος που περνάει από μπροστά και καταλήγει στην Λεωφ. Αλεξάνδρας να έχει ελάχιστη κίνηση.

Η εξυπηρέτηση κινήθηκε σε τυπικά πλαίσια, χωρίς να διεκδικεί ιδιαίτερη μνεία και χωρίς αυτό να σημαίνει πως είχαμε κάποιο παράπονο πλην ενός που θα χρεωθεί μόνο για την προσπάθεια “αδικαιολόγητης δικαιολογίας”. Καμιά φορά είναι καλύτερα να σιωπά κανείς, γιατί στην προσπάθεια να μπαλώσει μια αστοχία… τα κάνει χειρότερα.

Το ψωμάκι που ήρθε για αρχή χωρίς να ερωτηθούμε (χ 1€) ήταν όχι απλώς μπαγιάτικο, αλλά το λιγότερο προχθεσινό. Με απλά λόγια ΔΕΝ μασιόταν. Όταν είπαμε στον ευγενικό κατά τα άλλα σερβιτόρο να δοκιμάσει μια φέτα για να καταλάβει, είπε ότι μάλλον θα το είχαν βγάλει λίγα λεπτά νωρίτερα και ξεράθηκε. Αυτό ήταν το πρώτο φάουλ. Και παρότι σε λίγα λεπτά αντικαταστάθηκε με νέο, εννοείται φρέσκο, η δεύτερη δικαιολογία ήταν ότι γωνία και κόπηκε σε πολύ λεπτές φέτες με αποτέλεσμα να ξεραθεί. Δεν είμαστε χθεσινοί. Έχουμε φάει κι εμείς τέτοιο ψωμί στο σπίτι μας. Και ξεχασμένο για ώρα στο τραπέζι και χθεσινό. Όμως το συγκεκριμένο ΔΕΝ έπρεπε να ξεμυτίσει καν από την κουζίνα τους.

Η παραγγελία μας:

- Χαϊντάρι, που θα πει στραγγιστό γιαούρτι με δυόσμο, άνηθο, φέτα και λεμόνι χ 3€

Κοινώς, κάτι σαν τζατζίκι μυρωδάτο χωρίς σκόρδο. Που θα πει πως το λατρεύω. Φέτα βέβαια δεν διέκρινα κάπου ούτε σαν υφή ούτε σα γεύση και για να είμαι ειλικρινής θεωρώ και περιττή την παρουσία της μέσα στο γιαούρτι. Όπως και να’ χει όμως είναι ένα τέλειο συνοδευτικό κατά τη γνώμη και το γούστο μου.

Ιτσλί κιοφτέ, που θα πει κεφτέδες από πλιγούρι χ 7€

Τέσσερεις τεράστιοι κεφτέδες γεμισμένοι με κιμά ανάμεικτο και καρύδι, που σερβίρονται με γιαούρτι και σάλτσα ντομάτας. πολύ γευστικοί ως προς τη γέμιση, όμως θα ήθελα την κρούστα πλιγουριού πιο τραγανή, γιατί αυτοί έμοιαζαν με λουκουμάδες. Κατατάσσω τους αντίστοιχους του Μπαρμπαλέξη ένα τικ ωραιότερους, παρότι μικρότερη μερίδα. Και θεωρώ την τιμή τους υπερβολική για ορεκτικό, έστω και σε αυτή την ποσότητα.

Αρναούτ Τζιγιέρι, που θα πει μοσχαρίσιο συκώτι χ 8,50€

Συκώτι κομμένο σε καρεδάκια, μαριναρισμένο και τηγανισμένο με καρέ πατάτας επίσης τηγανιτής πάνω, σε καραμελωμένα κρεμμύδια. Πολύ καλή μερίδα, σε ωραίο σκεύος σερβιρισμένο, πεντανόστιμο το συκώτι που σε συνδυασμό με τα καραμελωμένα κρεμμύδια ήταν απογείωση. Από τα δυνατά του πιάτα.

- Μαντί χ 10€

Φωλιές ζυμαρικών γεμισμένες με μοσχαρίσιο κιμά περιχυμένες με σάλτσα γιαουρτιού και ντομάτας με …. πολλές… μα πολλές… μα πάρα πολλές δόσεις σκόρδου! Αυτό το πιάτο το λατρεύω γενικά… και ναι το συγκεκριμένο ήταν νόστιμο ΑΛΛΑ θα ήταν το ίδιο νόστιμο και με λιγότερο σκόρδο πιστέψτε με. Προτιμώ σαφέστατα την φίνα και τόσο ελαφρυά εκδοχή που δοκιμάσαμε πρόσφατα στο Μήπως.

Δεν το απόλαυσα καθόλου αυτό το πιάτο παρότι η μερίδα ήταν πάρα πολύ καλή και φυσικά περίσσεψε, αλλά δυστυχώς δεν έπιασε τόπο ούτε την άλλη μέρα και με πόνο ψυχής λέω πως δεν κατέληξε στο στομάχι μας, γιατί θα μας απέλυαν από τη δουλειά με τέτοια μπόχα την άλλη μέρα. Αφήστε δε που μόλις άνοιξα το πορτ παγκαζ να πάρω τη σακούλα κόντεψα να λιποθυμήσω. Πραγματικά νομίζω πως γενικά οι σεφ έχουν μια τάση υπερβολής με αυτή την πρώτη ύλη και ειδικά σε κάποια συγκεκριμένα φαγητά όπως αυτό, του αλλάζουν τα πέταλα. Πιο χαλαρά παιδιά. Τα στομάχια μας δεν είναι πύραυλοι. Να φάμε θέλουμε όχι ν’ απογειωθούμε για το διάστημα. Παρόλα αυτά όσοι δεν έχουν θέμα με το σκόρδο, μάλλον θα το εκτιμήσουν καλύτερα… όχι όμως και οι γύρω τους.

- Περντέ Πιλαβί χ 7,50€

Πρόκειται για κοτόπουλο με ρύζι, αμύγδαλα, σταφίδες, κουκουνάρι και γλυκό κίτρινο τυρί, κι όλα αυτά τυλιγμένα σε τραγανό φύλλο Βυρηττού ψημένο στο φούρνο. Το ψήσιμο του φύλλου ήταν αριστοτεχνικό και το αποτέλεσμα της παραπάνω γέμισης απλά πεντανόστιμο για όσους αρέσκονται σε γλυκίζουσες γεύσεις όπως εμείς. Δεν νομίζω ότι έχω ξανασυναντήσει φύλλο Βυρηττού παρά μόνο σε γλυκά, και πραγματικά ενθουσιάστηκα. Το κράτς… της τραγανότητας του φύλλου, ακούστηκε μέχρι το σπίτι μου. Το ίδιο συνέβαινε με όσα πιάτα (γλυκά ή αλμυρά) είχαν φύλλο… αυτός ο χαρακτηριστικός ήχος ακούστηκε πολλές φορές και από άλλα τραπέζια τριγύρω. Εξαιρετικό πιάτο λοιπόν το περντέ πιλαβί. Σερβιρίστηκε σε ξύλο με συνοδεία γιαουρτιού και μαυροσούσαμου. Το τιμήσαμε δεόντως.

Για γλυκό δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το αγαπημένο…

- Κιουνεφέ χ 6,50€

Το γνωστό σιροπιασμένο φύλλο κανταϊφιού γεμισμένο με γλυκό ανάλατο τυρί. Πολύ καλή μερίδα επαρκέστατη για δύο άτομα, επίσης τραγανό και χρυσαφένιο το κανταϊφι πολύ καλής ποιότητας το τυρί που λογικά φέρνουν κατευθείαν από την Πόλη. Θα το ήθελα λίγο περισσότερο σιροπιασμένο αλλά γούστα είναι αυτά.

Η βραδιά έκλεισε με ένα ακόμα σημαντικό φάουλ. Ο λογαριασμός ήρθε στα 43,50€ χωρίς ποτά και ΧΩΡΙΣ κέρασμα, τη στιγμή μάλιστα που δίπλα μας καθόταν ένα ζευγάρι που απόλαυσε κερασμένο ένα πιάτο με τέσσερα τραγανά (το κράτς που σας έλεγα παραπάνω) μπακλαβαδάκια… και μάλιστα με πολύ μικρότερη παραγγελία. Μας έκανε κάκιστη εντύπωση. Μην αναλωθώ πάλι στο να αναλύσω αυτή την τακτική. Όχι δεν είναι υποχρεωτικό αλλά όταν το κάνεις δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις. Αυτό.

Σε γενικές γραμμές αυτά που δοκιμάσαμε στο Anadolu ήταν πάρα πολύ καλά αν εξαιρέσουμε τις αστοχίες που προανέφερα και κάποια θέματα που θέλουν περισσότερη προσοχή από την εξυπηρέτηση. θα ήθελα βέβαια να δοκιμάσω κι άλλα πιάτα για πιο σφαιρική άποψη, από τον μεγάλο σχετικά κατάλογο ο οποίος με τρόμαξε για να είμαι ειλικρινής όταν τον είδα. Αν θα επιστρέψουμε; Πιθανότατα σύντομα.

Αν προτείνεται; Το αφήνω στην ευχέρεια του καθενός.

11 medium

29 Ιουν 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Αποφασίσαμε με την οικογένεια μου να επισκεφτούμε το μαγαζί του Σελίμ, έπειτα από την μεγάλη προβολή που είχε από την γνωστή μαγειρική εκπομπή.
Κυριακή μεσημέρι, 8 άτομα, έχοντας προηγηθεί κράτηση 1 1/2 εβδομάδα πριν φτάσαμε στο μαγαζί. Μας έβαλαν να καθίσουμε στον εξωτερικό χώρο, ο οποίος ήταν πολύ απλός. Κακή εντύπωση μας έκανε η τέντα, η οποία ήταν πενταβρόμικη και τρύπια. Ευτυχώς δεν έβρεξε!!!
Όσον αφορά τον εσωτερικό χώρο, νομίζω ότι η λέξη ethnic μπορεί να τον περιγράψει. Μία ανακαίνιση δεν θα έκανε κακό! Η τουαλέτα μέτριας καθαριότητας.

Στα φαγητά τώρα... Αναλυτικά:
- Μία σαλάτα πολίτικη, πολύ ψιλοκομμένη και νόστιμη.
- Μία τσομπάν σαλάτα, η οποία είναι στην ουσία χωριάτικη ψιλοκομμένη. Νόστιμη.
- 2 λαχματζούν. Ίσως τα πιο νόστιμα που έχω φάει ποτέ. Την ίδια άποψη είχαν και οι υπόλοιπο στο τραπέζι.
- Ένα παστουρμαλί, δηλαδή φύλλο κρούστας με κασέρι, ντομάτα και παστουρμά. Κλασσικό πιάτο, νόστιμο.
- Ισλί κιοφτέ, κεφτέδες με πλιγούρι και κιμά. Δεν είχα ξαναφάει και ήταν ιδιαίτερα νόστιμοι.
- Στο τραπέζι μας "έπαιξαν" πολλά γιαουρτλού κεμπάπ. 2 μεγάλα κεμπάπ κομμένα στη μέση για κάθε μερίδα, κόκκινη σάλτσα, γιαούρτι, πίτες και βούτυρο. Πραγματικά εξαιρετικό!!!!
- Υπήρχε επίσης ένα κεμπάπ (άγνωστης ονομασίας), πολύ παρόμοιο με το γιαουρτλού, το οποίο είχε και πουρέ μελιτζάνας. Ιδιαίτερα νόστιμο!
- Επίσης - αγνώστου ονόματος - κοτόπουλο με ρύζι μέσα σε ζύμη με φοβερά ανατολίτικα μπαχαρικά.

Για το τέλος μας κράτησαν το καλύτερο!!!!! Κιουνεφέ ζεστό και μαστιχωτό και βουτυρένιος μπακλαβάς. Έλιωναν στο στόμα!!!!!

Για το σέρβις δεν έχω κανένα παράπονο. Όλοι ευγενικοί, έφεραν αμέσως ό, τι ζητήσαμε. Ειδικά μία κοπέλα ήταν τόσο γλυκεία!! Όσο για τον Σελίμ, χάρηκα πολύ που τον γνώρισα, χαιρετούσε όλα τα τραπέζια αλλά παράλληλα δούλευε κιόλας!!! Πολύ θετικό, αφού φαίνεται να μην έχει καβαλήσει το καλάμι!

Όλα τα παραπάνω, μαζί με μπύρες, αναψυκτικά και λοιπά παρελκόμενα ανέβασαν τον λογαριασμό στα 160 ευρώ, ήτοι 20 ευρώ το άτομα! Αν σκεφτεί κανείς ότι κυριολεκτικά σκάσαμε, μιας και οι μερίδες ήταν γενναίες, δεν το λες και άσχημα!!!

Θα ξαναπάμε σίγουρα!!!!!