ANADOLU

Πολίτικη κουζίνα

  Μπούσγου 2, Αθήνα [Χάρτης]
  210 6431990

Περιγραφή
Ανατολίτικη κουζίνα με παραδοσιακές Τουρκικές & Κουρδικές συνταγές
Ώρες λειτουργίας:


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Πολίτικη κουζίνα - Π.Άρεως, Αθήνα
Οκτ
25
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
-

Νέο διαμαντάκι στην Αθήνα;Χμμμ... Αν έγραφα μόνο για την πρώτη μου επίσκεψη μαζί με 3 φίλες, χρήστριες του ΑΣΚ, σχεδόν θα το αποθέωνα. Γι'αυτό λοιπόν και πήρε το εισιτήριο για ΑΜΕΣΗ επόμενη επίσκεψη. Λογικά ήδη οι 2 φίλες θα έχουν γράψει κριτικές για το μαγαζί, μάλιστα έγινε αντικείμενο συζήτησης και με άλλους φίλους. Αλλά επειδή είναι λεπτά θέματα αυτά, θα σας πω για την δεύτερη επίσκεψη που έκανα.

Θα σας έχει τύχει λοιπόν στην εργασία σας να συζητάτε με συναδέλφους για άσχετα θέματα πλην της δουλειάς. Πολιτική, αθλητικα, γκόμενες.... Μέσα σε όλα αυτά, επειδή είμαι κ@λόπαιδο, δείχνω και φωτογραφίες σε συναδέλφους με φαγητά από τις επισκέψεις μου. Kαι ήξερα ποιόν θα χτυπήσω! Τον φίλο ψάλτη που έχει κόλλημα με την Πολίτικη κουζίνα. Το μόνο που έλειπε ήταν η μέρα που θα βρούμε κενή για να πάμε. Έπαιξαν ρόλο και τα διθυραμβικά μου σχόλια και έτσι την Κυριακή 16/10/2016 πήγαμε 14 άτομα. Τώρα πως από 5-6 φτάσαμε τους 14 είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Από στόμα σε στόμα....

Αρχικά να πω πως το μαγαζί το είχα σταμπάρει εδώ και πολλούς μήνες. Κάτι οι άλλες προτεραιότητες μου, κάτι κάποιες άλλες κριτικές από φίλους τους σάιτ για άλλα μαγαζιά, τελικά με έκαναν να αναβάλλω την επίσκεψη μου. Χαίρομαι που υπάρχουν και άλλα τρελοκομεία φίλες και τελικά "ψήθηκαν" να μου κάνουν το χατίρι να πάμε σε ένα εντελώς άγνωστο μαγαζί, χωρίς την παραμικρή πληροφορία πλην των φωτογραφιών στο Facebook.

Οι πληροφορίες μου λένε πως το μαγαζί έχει μάγειρα Τούρκο, μεγαλωμένο στη Σερβία και 2 βοηθούς Κούρδους. Ότι φτιάχνουν είναι χειροποίητο. Και θα συμφωνήσω! Άλλωστε η ποιότητα του φαγητού ήταν που με κέρδισε προσωπικά. Oι πληροφορίες μου επίσης λένε πως κάποια σχέση έχουν με το Λέϊλιμλει και μάλλον μετά κάποιος από τους ιδιοκτήτες, έφυγε για να ανοίξει το δικό του. Αν θυμάμαι καλά, το Λέϊλιμλέι έχει ευαισθησίες σε θέματα προσφυγικά, το ίδιο και το Anadolu. Από εκεί και πέρα όμως, στη δεύτερη επίσκεψη μου, προέκυψαν διάφορα ερωτηματικά.

Αφού έγινε δημοφιλές πλέον στην κοινότητα του ΑΣΚ, ήδη άρχισαν οι πρώτοι φίλοι να προγραμματίζουν επίσκεψη. Κυριακή μεσημέρι λοιπόν και φίλος με την παρέα του που είχε ακούσει τα καλύτερα, φτάνει έξω από το μαγαζί. Βλέπει να το καθαρίζουν ακόμη όμως το θέμα δεν είναι εκεί και δεν μου επιτρέπεται να γράψω κάτι παραπάνω γιατί θα θεωρηθεί δυσφήμιση. Ίσως ΑΝ τύχει ποτέ εκείνος να κάνει επίσκεψη να σας γράψει το τραγελαφικό γεγονός. Έλα όμως που είχα κλείσει τραπέζι για 10+ άτομα το βράδυ. Και τι γίνεται αν μου συμβεί κάτι παρόμοιο;Ευτυχώς δεν είχα τελικά τέτοιο θέμα αλλά ας ξεκινήσω με την εμπειρία της Κυριακής 16/10/2016.

Αφού λοιπόν ξεκουνηθήκανε 11 άτομα από τη Σαλαμίνα και άλλα 3 άτομα από πιο κοντινές περιοχές, φτάνουμε στο μαγαζί. Η πρώτη εικόνα δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να επιδείξει, τους είχα προειδοποιήσει για κάτι τέτοιο όμως. Καθίσαμε έξω, με δροσούλα σε έναν χώρο αδιάφορο. Δίπλα μας όμως είναι το Πεδίον του Άρεως, τη νύχτα δεν είναι και ότι καλύτερο σαν εικόνα, όχι όμως και επικίνδυνο μέρος. Πάρκινγκ βρήκαμε πανεύκολα και τις 2 φορές έξω από το μαγαζί. Ο εσωτερικός χώρος επίσης τίποτα το ιδιαίτερο, όπως μπαίνετε αριστερά υπάρχει κάτι σαν καναπεδάκι να το πω (?), σαν καναπές κρεβάτι (?)... κρατήστε πάντως πως σχετίζεται με το περιστατικό του φίλου που πήγε το μεσημέρι.

Ο κατάλογος μεγάλος και με πολλά λαχταριστά πιάτα. Χάσαμε τη μπάλα για το τι να παραγγείλουμε, σίγουρα θα χρειαζόντουσαν 3 επισκέψεις για να τα δοκιμάσουμε όλα. Θα διαβάσατε τις πρώτες κριτικές από τις φίλες, θα συνεχίσω λοιπόν με τη δική μου. Η παραγγελία μας είχε από 2-3 φορές το κάθε πιάτο.

- Εκμέκ στα 0.5 ευρώ/άτομο. Ψωμί που το φτιάχνει ένας κοντινός φούρνος που συνεργάζονται. Καλής ποιότητας, θα μπορούσαν να φτιάχνουν δικές τους πίτες, πιθανολογώ πως δεν γίνεται λόγω εξοικονόμισης χρόνου.

- Εζμέ στα 3 ευρώ. Ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, κρεμμύδι, λεμόνι, isot και pul biber. Θα το ήθελα πιο καυτερό, το ίδιο μου είπε και μια συνάδελφος. Ωραίο και δροσερό αλλά πικάντικο δεν το λες. Μου άρεσε αρκετά πάντως!

- Αρναούτ τζιγέρι στα 8.5 ευρώ. Τηγανιτό μοσχαρίσιο συκώτι, σε μεγάλες μπουκιές, με λεμόνι, λάδι και μαϊντανό, με συνοδεία πατατούλες φούρνου και καραμελωμένα κρεμμύδια. Με καραμελωμένα κρεμμύδια είπα;Ναι, στην πρωτη επίσκεψη. Στη δεύτερη επίσκεψη ένα εγκεφαλικό το έπαθα. Έρχεται η συμπαθέστατη σερβιτόρα και αφήνει το ένα από τα 3 πιάτα μπροστά μου. Βλέπω μια μερίδα που μοιάζει σα να μπήκε κάποιο ποντίκι στην κουζίνα (Ελένη εσύ;) και έφαγε το μισό. Πραγματικά, αν μπορούσα να σας δείξω τις 2 φωτογραφίες από τις επισκέψεις μου, θα καταλαβαίνατε τι εννοώ. Μισή μερίδα σχεδόν! Αφήστε και το άλλο. Ρωτάω την κοπέλα πριν καν το δοκιμάσω "Τα καραμελωμένα κρεμμύδια που είναι;"... και μου λέει "Σήμερα ο μάγειρας είπε να κάνει τη συνταγή διαφορετικά". Δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να ενημερωθούμε;Και σιγά τη συνταγή. Η μόνη διαφορά ήταν η έλλειψη κρεμμυδιών. Τραγανό συκώτι πάντως και ζουμερό μέσα, οι πατατούλες πολύ καλές... η τιμή not value for money. Αξίζει πολύ σαν πιάτο αλλά....

- Πατάτες τηγανιτές στα 3 ευρώ η μερίδα. Θα μου πείτε "Καλά πήγες εκεί για πατάτες;"... πολύ νόστιμες και καλοψημένες πάντως! Αν πεινάς πολύ τις καταπίνεις!

- Λεχματζούν στα 6 ευρώ. Πολύ νόστιμο για τα γούστα μου, με ζουμερό και μυρωδάτο κιμά. Στην πρώτη επίσκεψη η πίτα ήταν άψητη, στη δεύτερη ήταν πολύ βελτιωμένη. Έρχεται σε ξύλινη τάβλα. Αγαπημένο πιάτο. Ο σχολιασμός της φίλης Ucook είναι πολύ εύστοχος.

- Πήραμε κάτι σαλάτες που δεν θυμάμαι και ιδιαίτερες λεπτομέρειες, ήταν φρέσκες πάντως για συνοδευτικές οκ, αν και σε τέτοιο μαγαζί δεν τις προτιμώ.

- Αβγά με καβουρμά στα 7 ευρώ. Ζουμερά και με τον κρόκο να σπάει εύκολα, ο καβουρμάς οκ αλλά για 7 ευρώ μάλλον πολλά, αν και νομίζω 3 αβγά είναι στη μερίδα. Έλειπε μια πινελιά για να το κάνει ξεχωριστό, κάποιο υλικό...

- Πατσάνγκα στα 7 ευρώ. Αν θυμάμαι καλά είναι σαν ρολό, τυλιχτό με παστουρμά και μπόλικο κίτρινο τυρί. Κόλαση! Καυτό, μυρωδάτο... σπάει μύτες! Κάποιος πήρε και 2 μερίδες για το σπίτι. Μερίδα με 2 κομμάτια, αν είστε τραπέζι 2 ατόμων ΟΚ, αν είστε όμως παραπάνω παραγγείλτε κι άλλο.

* Kέρασμα 2 γκιουζλεμέδες. Τρίγωνες ή τετράγωνες πιτούλες με γέμιση τυριού και αυγού. Μας ήρθαν σαν σχήμα κρέπας, πιο τραγανό φύλλο και αρκετή γέμιση αλλά πολύ αλμυρή για τα γούστα μου. Δε νομίζω πως αγαπήθηκε ιδιαίτερα, ήρθε και προς το τέλος του δείπνου.

- Ποικιλίες κρεατικών (2) στα 35 ευρώ, για 4 άτομα. Γελάει ο κόσμος.... Πως είναι δυνατόν να χορτάσεις με 4 σούβλες κρέας και 4 μπουκιές από μπιφτεκάκια;Η συνταγή είναι απλή. Βάζουμε μια μεγάλη πιατέλα. Τοποθετούμε σε βάση, μπόλικο πλιγούρι και μπόλικο ρύζι μπασμάτι. Αυτή είναι η βάση. Περιμετρικά βάζουμε πιτούλες, τομάτα και πιπεριές ψημένες. Και τι έχουμε μέσα;Ένα κεμπάπ, μια σούβλα κοτόπουλο,4 μπουκιές μπιφτεκάκια, μια σούβλα συκώτι, μια ψαρονέφρι και μια κρέας. Τα κρέατα ζουμερά και νόστιμα πολύ, εγώ θέλω συκωτάκι! Αυτά όμως είναι για 4 άτομα όταν μια μερίδα σε ανταγωνιστικά μαγαζιά κάνει 8-9 ευρώ με 4 σούβλες;Ας βρουν άλλη ονομασία και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν είναι για 4 άτομα επειδή φορτώνουμε φθηνότερα υλικά (πλιγούρι, ρύζι). Εξωφρενική τιμολόγηση.

- Μελιτζάνες τυλιγμένες με τυρί. Το τυρί σαν κρέμα, νόστιμο αποτέλεσμα. Τιμή στα 5-6 ευρώ, τεμάχια 4. Λιώμα οι μελιτζάνες.

- Χασάν Πασά κιοφτέ στα 8.5 ευρώ. Αυτό το πιάτο δεν θυμόταν κανείς να το έχει παραγγείλει. Χαμένο δεν πήγε αλλά δεν κέρδισε και τις εντυπώσεις. Μπιφτέκι με πουρέ ξαπλωμένο πάνω του, λουσμένο με κόκκινη σάλτσα. Δεν κέρδισε τις εντυπώσεις γιατί γενικώς η σύνθεση του είναι βαριά. Γλυκιά σάλτσα, ΟΚ πουρές αλλά μαζί με το μπιφτέκι... ΜΠΟΥΜ!

- Χουνκιάρ μπεγεντί στα 9.5 ευρώ. Βελούδινος πουρές μελιτζάνας, μαστιχωτός και τυρένιος, φάρμακο για το στομάχι. Το κοκκινιστό μοσχαράκι επίσης λιώμα (αν και την πρώτη φορά ήταν αψεγάδιαστο, τη δεύτερη κάποια κομμάτια ήταν λίγο λαστιχένια), βοηθούσε και η ωραία σαλτσούλα. Ο ψάλτης μας ξετρελάθηκε! Τιμή value for money. Aξίζει!

- Ημίγλυκα και κόκκινα κρασιά στα 9 ευρώ το λίτρο.
- Μπύρες (Κάϊζερ στα 3.5 ευρώ, Βεργίνα 2.5) 500άρες. Η Βεργίνα Red στα 4.5 ευρώ.

Κάποιες μπύρες και κρασιά μας κεράστηκαν.

ΠΑΥΣΗ! Αν ξέχασα κάτι συγχωρήστε με. Πάμε στη ναυαρχίδα του μαγαζιού.

- Κιουνεφέ καταϊφι στα 6.5 ευρώ η μερίδα που ικανοποιεί 2 άτομα. Ρωτάω τον μάγειρα και μου προτείνει ένα τεράστιο ταψί που θα το έφτιαχνε εκείνη την ώρα, οπότε θα χρειαστεί τουλάχιστον μισή ώρα να το παραγγείλετε νωρίτερα. Μαζί με 2 μερίδες για έξω, μας χρεώθηκε 52 ευρώ, τιμούλα τσουχτέρη. Πληρώνεις το θεαθήναι. Καυτό και με μπόλικο σιρόπι, ότι πρέπει για μια κρύα νύχτα του χειμώνα. Πραγματικά νόστιμο, πρέπει να το δοκιμάσετε. Το σιρόπι όλα τα λεφτά.

- Πριν ετοιμαστεί το κιουνεφέ, ζήτησα λίγο μπακλαβά. Και εδώ έχουμε παρανόηση. Στην πρώτη επίσκεψη αλλά και στην επίσκεψη της αδελφής μου 2 μέρες αργότερα η μερίδα είχε 8 μπουκίτσες. Στην ενδιάμεση επίσκεψη μας μας έφεραν πιατάκια (4 ή 5) με 4 μπουκίτσες και χρεωθήκαμε 4 επί 6 ευρώ,24 ευρώ. Μάλιστα είχα πει στην αδελφή μου να ρωτήσει και της κάνουν "8 κομμάτια". Θεωρώ σοβαρό το λάθος τους γιατί φούσκωσε ο λογαριασμός από τα γλυκά. Νοστιμότατα και βουτυράτα τα μπακλαβαδάκια με φυστίκι Αιγίνης.

Σύνολο για 14 άτομα στα... 397 ευρώ, με δελτίο παραγγελίας.

Η εξυπηρέτηση από την κοπέλα ήταν άψογη (μόνο κάποια στιγμή την ψάχναμε όταν θέλαμε νερό), με χαμόγελο και με ταχύτητα. Ευγενέστατη! Μάλιστα με θυμήθηκε από την πρώτη επίσκεψη. Ο μάγειρας που κάποια στιγμή εμφανίζεται στα τραπέζια, επίσης γάτος και επικοινωνιακός. Μάλιστα για το κιουνεφέ με πήρε στην κουζίνα για να μου δείξει τι μέγεθος θα παρασκευάσει. Κατά τα άλλα όμως γιατί πρέπει να τα λέμε όλα, στις δικές μου επισκέψεις απόδειξη δεν είδα. Να την είχαν κόψει και να μην την είδα;Μπορεί. Στης αδελφής μου πάλι εμφανίστηκε κανονικά! Δεν ξέρω τελικά τι τακτική ακολουθούν, σχολιάστηκε αρνητικά όμως από κάποιους φίλους στην παρέα.

Κλείνοντας θα πω πως:

Το Αναντολού ενθουσίασε εμένα, τη Ucook και την TOMIE. Άρεσε πολύ και στον φίλο ψάλτη. Δεν άρεσε όμως και σε κάποιους (πχ την αδελφή μου). Εγώ θα μπορούσα να το θεωρήσω διαμαντάκι σε σχέση με την κουζίνα του αλλά από την άλλη έχω παράπονα.

1) Θα πρέπει να υπάρχει σταθερότητα σε ότι κάνουν. Δεν γίνεται τη μια να βλέπω 8 μπακλαβαδάκια και την άλλη 4 στη μερίδα, όταν μάλιστα χρεώνονται και 6 ευρώ η μερίδα.

2) Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για μαγαζί με προσφυγικές ανησυχίες. Όταν λοιπόν με χρεώνεις 8.5 ευρώ τη μερίδα, πρέπει να το υποστηρίξεις σε όλα τα επίπεδα και δεν αναφέρομαι μόνο στην ποιότητα. Ο χώρος δεν έχει να προσφέρει τίποτα, παρ'όλα αυτά βλέπω πως έχει φανατικό κοινό!

3) Με τα 28.5 ευρώ που βγήκε το κόστος κατ'άτομο μια φίλη μου είπε "Με τα ίδια λεφτά τρώγαμε στο Μικρολίμανο και βλέπαμε και θάλασσα". Και δεν μπορώ να πω ότι είχε άδικο.

Πρέπει λοιπόν να αναθεωρήσουν κάποια κακώς κείμενα που αναφέρθηκαν στην κριτική μου. Αν ψάχνετε μόνο το φαγητό τότε ΝΑΙ να πάτε. Μπορούν να αναδειχθούν πολύ ψηλά στο παρόν σάιτ. Δουλειά και διορθώσεις χρειάζονται, δεν πρέπει να θυσιάζονται όλα στον βωμό του κέρδους....

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Πολίτικη κουζίνα - Π.Άρεως, Αθήνα
Οκτ
19
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Το Anadolu δεν το ηξερα καθολου, μεχρι που ενας φιλος το προτεινε στην παρεα, οποτε μπηκα στην ενημερωμενη σελιδα τους στο facebook, ειδα τις φωτογραφιες, που ειναι πολυ ενδιαφερουσες και παροτι δεν ειχε καμια κριτικη, πειστικα.
Η παρεα τετραμελης, το ποιοι την απαρτιζαν θα το καταλαβετε απο αντιστοιχες κριτικες λογικα, που μαλλον θα προηγηθουν απο τη δικη μου... Και η παρεα μεγαλωσε απο 3 ακομη ατομα, που μας εκαναν εκπληξη και μας παρετειναν πολυ ευχαριστα τη βραδυα.
Παμε στα σημαντικα ο χωρος δεν ειναι κατι ιδιαιτερο, θελει λιγη περισσοτερη φροντιδα. Το σημαντικο τα τραπεζια ανετα, με καλη αποσταση μεταξυ τους. Να σημειωσω οτι παρα το γεγονος οτι ηταν καθημερινη και σχετικα αργα, ειχε αρκετες παρεουλες.
Η εξυπηρετηση, αρκετα καλη και παροτι φυγαμε τελευταιοι, η κοπελα που μας εξυπηρετησε, δεν εδειξε το παραμικρο αρνητικο δειγμα συμπεριφορας, αντιθετα μας κερασαν μια γυρα ποτα ακομη. Στο τελος ο "μαγειρας" ηρθε να μας αποχαιρετήσει, με αρωματακι να ξεπλυνουμε τα χερια μας και να μαθει τη γνωμη μας για το φαγητο.
Δοκιμασαμε αρκετα πιατα και ηταν ολα πολυ γευστικα.
-1 χαινταρι(3,00ευρω) δροσερο και γευστικο
- 1 λεχματζουν (6,00 ευρω) γευστικος ο κιμας, αλλα η ζυμη ηθελε λιγο περισσοτερο ψησιμο
-1εζμε (3,00 ευρω) νοστιμο, ελαχιστα πικαντικο, οτι πρεπει για το ψωμακι.
-1 χουνκιαρ μπεγιεντι(9.50 ευρω) το κρεας ελιωνε πραγματικα και ο πουρες μελιτζανας, μαστιχωτος υπεροχος.
-1 συκωτακι με κρεμμυδι καραμελωμενο και πατατουλες(8,50 ευρω) φοβερο πιατο, θα επεστρεφα μονο για αυτο.
-1 σουβλα κοτοπουλο(tavuk sis 8,00 ευρω) με πιτουλα, ζουμερο και σωστα ψημενο το κοτοπουλο
-1 ισκεντερ κεμπαπ(8,50ευρω), πιτα με 4 κομματια κεμπαπ γιαουρτι και σαλτσα, ισορροπημενο το πιατο.
Ηπιαμε πολυ ωραιο αριανι 1λιτρο στα 6 ευρω και 1/4 κρασι στα 2,50 ευρω
Απο γλυκα δοκιμασαμε 2 κιουνεφε(2Χ6,50 ευρω) σωστα μελωμενο, ζεστο αφου ψηνεται εκεινη την ωρα και αρκετο για δυο ατομα και μπακλαβα (6,00 ευρω) επισης οπως πρεπει με το βουτυρακι του, αρωματικος.
Τα παραπανω μαζι με νοστιμο ψωμακι που χρεωθηκε 0,50ευρω το ατομο κοστισαν περιπου 20 ευρω το ατομο. Οπως καταλαβαινετε το vfm ειναι σε πολυ καλο επιπεδο, καθως το δειπνο μας ηταν πληρες!!
Αλλη μια ομορφη βραδυα με νεους φιλους κυλησε πολυ ομορφα, σε ενα μαγαζι που αξιζει την επισκεψη σας. Εγω σιγουρα θα το ξαναεπισκεφτω.
Υγ. Το παρκιγκ στην περιοχη ευκολο.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Πολίτικη κουζίνα - Π.Άρεως, Αθήνα
Οκτ
19
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Η παρέα σήκωσε μπαϊράκι για τούρκικη κουζίνα αυτή τη φορά και ποιά είμαι εγώ για να χαλάσω χατήρια ;; Όχι βέβαια ότι δεν τα θέλει κι εμένα ο οργανισμός μου....

Το Anadolu είχε από αρκετό καιρό σταμπαριστεί από τον φίλο της παρέας μας και έτσι με μια γρήγορη συνεννόηση, ένα βράδυ καθημερινής, ήρθαμε σε συμφωνία 4 άτομα που αργότερα έγιναν 7 και συναντηθήκαμε από διαφορετικά προάστια ο καθένας, στο κέντρο της Αθήνας, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή πίσω από το Πεδίον του Άρεως.

Το μαγαζί είναι εύκολα προσβάσιμο, κατεβαίνοντας την Λεωφ. Αλεξάνδρας και στρίβοντας δεξιά σε όποιο στενό είναι διαθέσιμο, πριν το Πεδίον του Άρεως. Το παρκάρισμα παιχνιδάκι, αν και πυκνοκατοικημένη η περιοχή, δεν θα συναντήσετε κανένα πρόβλημα. Ίσως βοήθησε και το προχωρημένο της ώρας, καθώς η κράτησή μας ήταν για τις 22.30. Πάντως βρίσκεται σε μια ήσυχη γειτονιά του κέντρου, με αρκετό πράσινο και όχι ιδιαίτερο θόρυβο.

Το μαγαζί μετράει λίγους μήνες ζωής και εξωτερικά να πω την αλήθεια, δεν είναι τίποτε το ιδιαίτερο, ίσως και μέσα ακριβώς το ίδιο, όμως είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που δεν με ένοιαξε και ιδιαίτερα, γιατί η καταπληκτική παρέα και το φαγητό, που ήταν μια αποκάλυψη, επισκίασε την μετριότητα του χώρου.

Εμείς διαλέξαμε να καθήσουμε έξω, όπως και κάποιες ακόμη παρέες που υπήρχαν στο μαγαζί, καθώς η ζέστη και κυρίως η υγρασία εκείνο το βράδυ ήταν αφόρητες.
Μια γλυκύτατη κοπέλα στο σέρβις, ανέλαβε εξ ολοκλήρου την εξυπηρέτησή μας όλο το βράδυ, και θα τολμήσω να πω ότι είναι από τις ευγενέστερες σερβιτόρες που έχω συναντήσει, γελαστή όσο χρειάζεται, με διάθεση να μας μυήσει με υπομονή στα ενδότερα των πιάτων, και να μας δώσει διευκρινήσεις για όλα όσα την ρωτήσαμε. Πήραμε τον χρόνο μας, καθώς ο κατάλογός τους είναι πραγματικά τεράστιος και πολύ δελεαστικός. Μπορείτε να τον δείτε αναλυτικά και στη σελίδα τους στο fb, ωστόσο υπάρχουν και νέα πιάτα που δεν θα βρείτε εκεί. Επίσης οι τιμές έχουν μια αναπροσαρμογή προς τα πάνω, αλλά όπως έχω πει, όταν το φαγητό είναι πολύ καλό, η αυστηρότητά μου σε αυτό το κομμάτι κάμπτεται εύκολα.

Αποφασίσαμε ομόφωνα να πάρουμε όλα τα πιάτα στη μέση, για να δοκιμάσουμε όλοι από όλα, και μετά από αρκετή δυσκολία, η παραγγελία των 4, διαμορφώθηκε ως εξής:

- Haydari ( 3 ευρώ ), κρύο ορεκτικό, από γιαούρτι στραγγιστό και παχύ, με άνηθο, δυόσμο, φέτα, λεμόνι και ελαιόλαδο καλής ποιότητας από πάνω. Παραπάνω από μεγάλη ποσότητα, νοστιμότατο και δροσερό, ήρθε σε οβάλ ραβιέρα και γεμίσαμε 2 φορές ο καθένας το πιάτο του.

- Ezme ( 3 ευρώ ), επίσης κρύο ορεκτικό και αυτό, σε ίδια γενναία ποσότητα όπως και το χαινταρί. Αποτελείται από ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, κρεμμύδι, λεμόνι, ίσως και καρύδι που δεν το κατάλαβα, και καυτερά μπαχαρικά isot και pul biber. Μέτρια καυτερό, τιμήθηκε δεόντως και από το διστακτικό κορίτσι της παρέας που φοβάται τα καυτερά και άρεσε σε όλους, κάνοντας συντροφιά με το,

- Ekmek ( 0,50 / άτομο ), που είναι το ζυμωτό τους ψωμί, το οποίο φτιάχνεται κατά ειδική παραγγελία από κοντινό τους φούρνο, και εγώ το τσάκισα.

- Arnaut cigeri ( συγχωρήστε με αν το γράφω λάθος, 8,50 ευρώ ). Όπερ μεθερμηνευόμενον εστί ( σιγά μη δεν έριχνα και το αρχαίο μου... ) αρβανίτικο τηγανιτό μοσχαρίσιο συκώτι, σε μεγάλες μπουκιές, με λεμόνι, λάδι και μαϊντανό, με συνοδεία πατατούλες φούρνου και καραμελωμένα κρεμμύδια. Ονειρεμένο το τηγάνισμα του συκωτιού, που είναι πολύ εύκολο να το καταστρέψεις. Εδώ ήρθε τραγανό απέξω και ζουμερό από μέσα και έκλεψε την παράσταση. Μας έσπασε τη μύτη με τις μυρωδιές του, μάλιστα το συκώτι στην μερίδα ήταν περισσότερο από τις πατάτες. Ένας απίστευτος μεζές που έγινε ανάρπαστος.

- Iskender kebap ( 8.50 ευρώ ), το γνωστό σε όλους πιάτο. Γευστικά, πολύ κοντά στο αυθεντικό που έχω φάει και στην Πόλη, αποτελείται από 4 μεγάλα μακρόστενα κομμάτια κεμπάπ, σερβιρισμένα πάνω σε κομμένη πίτα, περιχύνεται με βούτυρο γάλακτος, σκεπάζεται με γλυκιά σάλτσα ντομάτας, πολύ ωραία δεμένη, και με γιαούρτι. Εντύπωση μου έκανε το στήσιμο του πιάτου, καθώς το γιαούρτι βρισκόταν περιμετρικά του πιάτου και όχι πάνω στην σάλτσα ντομάτας κι έτσι αποφύγαμε τον αχταρμά και καταλάβαμε τις γεύσεις. Στο πιάτο υπήρχαν και κάποιες ψητές πιπεριές. Μεγάλη μερίδα και αυτό, φαγώθηκε όλο.

- Tavuk sis ( 8 ευρώ ), όπου έφτασαν πάνω σε μια ξύλινη τάβλα, 6 μεγάλα κομμάτια κοτόπουλο, ψημένα σε σούβλα, ξαπλωμένα πάνω σε κομμένη πιτούλα και με συνοδεία λευκού ρυζιού, κρεμμυδιού και ψητών λαχανικών. Το ρύζι και τα λαχανικά δεν ενδιαφέρθηκα να τα δοκιμάσω, όμως το κοτόπουλο ήταν άψογα μαριναρισμένο, τρυφερό και ζουμερό, από γεύση επίσης, δεν ένιωθες ότι έτρωγες κοτόπουλο. Για το μαρινάρισμά του, δεν παίρνω κι όρκο, αλλά πιστεύω ότι γίνεται σε γιαούρτι με σκόρδο, πάπρικα και κρασί.

- Hunkar begendi ( 9,50 ευρώ ), δηλαδή κοκκινιστό μοσχάρι κατσαρόλας, σερβιρισμένο πάνω σε πουρέ ψητής μελιτζάνας, σιγομαγειρεμένης στην κατσαρόλα με βούτυρο, γάλα και κασέρι. Όσο λαχταριστό ακούγεται, άλλο τόσο και παραπάνω ήταν, διεκδικώντας τα πρωτεία μαζί με το Τζιγιέρι που ανέφερα παραπάνω, με το κρέας εδώ να λιώνει στο στόμα και με έναν πουρέ γλύκισμα, καλοδουλεμένο και με μαστιχωτή υφή, χωρίς καθόλου τα ενοχλητικά σποράκια της μελιτζάνας.

- Lahmacun ( 6 ευρώ ), ήρθε τελευταίο στο τραπέζι και ήταν ίσως ένα τσικ κατώτερο των υπολοίπων πιάτων, μάλλον και επειδή ο πήχυς είχε ήδη ανέβει πολύ ψηλά από τα προηγούμενα πιάτα. Ο κιμάς ήταν πολύ νόστιμος και καλοψημένος, με τα μυρωδικά του, όμως η αστοχία εδώ ήταν στην εκτέλεση. Η πίτα ήταν πολύ λεπτή και αραχνούφαντη και ο κιμάς αρκετός σε ποσότητα, με αποτέλεσμα η πίτα να μην "αντέξει" το βάρος και να πανιάσει. Το περιμέναμε λίγο διαφορετικό στην όψη, στην γεύση όμως δεν υπολειπόταν, οπότε και φαγώθηκε. Απλά, ίσως η πίτα πρέπει να γίνεται λίγο παχύτερη για να μην διαλύεται.

Με τον εμπλουτισμό της παρέας κατά 3 άτομα παραπάνω, επαναλήφθηκαν τα: Εζμέ, Αρναούτ Τζιγιέρι και Χουνκιάρ Μπεγιεντί, τα οποία ενθουσίασαν εξίσου και αυτούς τους φίλους μας!!

- Από ποτά, ήπιαμε 1 λίτρο Ayran ( αριάνι ) σε κανάτα ( 6 ευρώ ), 1/4 κόκκινο ημίγλυκο ( 2,50 ευρώ ), 1/2 ροζέ ( 4,50 ευρώ ) και 2 αναψυκτικά ΕΨΑ ( 2 επί 1,50 ευρώ ). Επίσης μας κεράστηκε επιπλέον 1/4 ημίγλυκο κρασί και 1/2 ροζέ. Το νερό ήταν άφθονο και παγωμένο, σε κανάτες, το οποίο η σερβιτόρα μας ανανέωνε χωρίς να χρειαστεί να την παρακαλέσουμε και ιδιαίτερα. Να ξαναπώ ότι η παρουσία της ήταν διακριτική και εποπτεύουσα για τα πάντα όλα όσα χρειαζόμασταν.

- Από γλυκά, επιλέξαμε Baklava, φρεσκότατο και βουτυράτο ( 6 ευρώ ) από τον οποίο δοκιμάσαμε όλοι, και φυσικά, τί άλλο, 3 Kunefe ( 6,50 ευρώ έκαστο ), δηλαδή σιροπιαστό φύλλο κανταϊφιού γεμιστό με γλυκό ανάλατο τυρί. Το κάθε ένα από αυτά το μοιράζονται άνετα 2 άτομα. Κι επειδή αυτό το γλυκό φτιάχνεται εκείνη τη στιγμή και χρειάζεται τουλάχιστον 20 λεπτά για να γίνει, υπολογίστε το χρόνο σας για να το παραγγείλετε και να σας το φτιάξουν. Και φυσικά μη διανοηθείτε να φύγετε χωρίς να το δοκιμάσετε. Και αυτό δεν είναι εντολή από εμένα, είναι ΔΙΑΤΑΓΗ.

Σύνολο λογαριασμού 113 ευρώ, για 7 άτομα, καλούτσικη αναλογία vfm, αν και θεωρώ ότι θα μπορούσε να είναι λίγο χαμηλότερα, καθώς η παρέα των 4 πλήρωσε από 20 ευρώ το άτομο.

Το Anadolu μένει ανοιχτό μέχρι τις 02.00 τα ξημερώματα. Είχε φτάσει ήδη 03.00 το πρωί και δεν μας είχαν πετάξει ακόμη έξω. Αντιθέτως, μας αρωμάτισαν στα χέρια με ένα μείγμα ροδόνερου με άρωμα λεμονιού, φερμένου κατευθείαν από τη Πόλη, σαν την παλιά παιδική κολώνια Μυρτώ.

Σε όσους δίνουν σημασία μόνο στο φαγητό και όχι στο περιβάλλον, το προτείνω και εγώ προσωπικά θα ξαναπάω. Εκείνο το βράδυ, λόγω και της παρέας, λίγο ακόμη αν μέναμε, θα βλέπαμε και την ανατολή.............

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Πολίτικη κουζίνα - Π.Άρεως, Αθήνα
Μάρ
12
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
-

Μέχρι και σήμερα έχω πάει 4 φορές πάντα με διαφορετικές παρέες... Οι γεύσεις είναι καταπληκτικές. Ότι και να έχουμε πάρει είναι γευστικότατο. Πολύ αγαπημένο πιάτο το Χασαν πασα κιοφτέ και το συκώτι κεμπάπ... Πάντα παίρνουμε και το γλυκάκι μας που δεν είναι άλλο από το κιουνεφέ το οποίο γίνεται εκείνη τη στιγμή. Το σέρβις ευγενικό και με διάθεση να εξυπηρετήσει!! Το προτείνω ανεπιφύλακτα