Loader

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

11 medium

05 Απρ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
-

Προσιτή gourme εμπειρία είναι η φράση που συνοψίζει αυτό που αποκόμισα από την επίσκεψη μου στο συγκεκριμένο εστιατόριο.
Επίσκεψη Κυριακή αργά το μεσημέρι, ώστε να συνδυαστεί με θεατρική παράσταση στον ίδιο χώρο, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα και έκπτωση 10% στο γεύμα μας.

Ο χώρος είναι όμορφος και αρκετά φωτεινός, όχι ιδιαίτερα μεγάλος. Βρίσκεται στον 3ο όροφο του Ιδρύματος Κακογιάννη και έχει θέα ακόμη και τον Παρθενώνα. Με όμορφη, μοντέρνα διακόσμηση, πολύ ιδιαίτερη και πρωτότυπη, ειδικά στην οροφή και μια μεγάλη μπάρα να κυριαρχεί. Τα τραπεζοκαθίσματα στους τόνους του λαδοπράσινου ενώ τα τραπέζια είχαν ζωγραφισμένα λουλούδια.
Η εξυπηρέτηση είναι από τα δυνατά σημεία του εστιατορίου: αυθεντική και γενικά άψογη σε όλα τα σημεία της, εξαιρετική που πραγματικά σε κερδίζει.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει 7-8 ορεκτικά, 3-4 σαλάτες, 3-4 ζυμαρικά, 3-4 κυρίως πιάτα, 3-4 πιάτα bbq και 3-4 γλυκά. Απλός, συγκεκριμένος, όχι χαώδης και αρκετά πρωτότπυος και γκουρμέ.
2 άτομα λοιπόν είπαμε να πρωτοτυπήσουμε και να πάρουμε 3 ορεκτικά που μας φάνηκαν αρκετά προκλητικά και πρωτότυπα και ένα κυρίως πιάτο. Η επιλογή μας αυτή δεν μας απογοήτευσε. Στην αρχή κατέφτασε ένα πλατώ ξύλινο με ψωμάκια πολύσπορα σε καλαθάκι και βούτυρο με ένα ελαφρύ καφέ χρώμα που πρώτη φορά έβλεπα και δοκίμαζα αλλά ήταν αρκετά νόστιμο και ό, τι έπρεπε για το ξεκίνημα.
Στη συνέχεια παραγγείλαμε τα εξής:

- σκωτσέζικα αυγά πάνω σε ψιλοκομμένη ψημένη τραγανή τηγανητή πατάτα. Εκτός από εξαιρετικό και πολύ νόστιμο και πρωτότυπο πιάτο ήταν μοναδική η παρουσίασή του και η διακόσμησή του: 2 αυγά κομμένα στη μέση σε 4 κομμάτια τα οποία ήταν τοποθετημένα σε μακρόστενη πιατέλα πάνω σε σως μαγιονέζας

- μους καπνιστής πέστροφας σε πιατέλα με 4 χωρίσματα που συνοδευόταν από λεπτοκομμένα παξιμαδάκια για να την απλώσεις, εξαιρετική και πεντανόστιμη, θα μπορούσα να πω το καλύτερο πιάτο (αν και δε θέλω να αδικήσω τα υπόλοιπα)

- σουβλάκι με χειροποίητη πίτα και γέμιση κομματάκια χοιρινού: μια αρκετά παραδοσιακή και κλασική ελληνική γεύση. Τα σουβλάκια ήταν 2 και κατέφτασαν σε πιατέλα μέσα σε 2 ποτήρια γεμάτα από στρώση κόκκινης σάλτσας.

- ρολό κοτόπουλο με πουρέ πατάτας και καρότα: το κοτόπουλο ήταν κομμένο σε ροδέλες, ήταν από στήθος και έλιωνε στο στόμα. Επίσης εξαιρετική η παρουσίαση του πιάτου.

- προφιτερόλ λευκής σοκολάτας το οποίο "περιβαλλόταν" από σταγόνες- πιτσιλιές πορτοκαλιού, ελαφρύ και απογειωτικό ταυτόχρονα

- 2 ποτήρια ροζέ κρασί το οποίο ήταν δροσιστικό, γλυκό, γευστικό, στην κατάλληλη θερμοκρασία

- 1 λεμονίτα παγωμένη με λεμόνια που έστυψαν εκείνη στη στιγμή

Το νερό ήρθε σε κανάτα. Πόσο πολύ χαίρομαι όταν διαπιστώνω ότι σε εστιατόρια γκουρμέ τέτοιου επιπέδου έρχεται κανάτα με νερό χωρίς μάλιστα να το ζητήσουμε.
Για όλα τα παραπάνω πληρώσαμε 47 ευρώ. Νομίζω ότι είναι εξαιρετική τιμή για την όλη γευστική εμπειρία και για ένα τέτοιο εστιατόριο αξιώσεων.

25 Μαι 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Επιτέλους το επισκεφθήκαμε προχθές Σάββατο βράδυ! Το είχα καιρό στο νου μου, αλλά η κάπως άβολη για μας θέση του καθυστερούσε την επίσκεψη. Η καλή αφορμή δόθηκε με το "bring your own wine" από e-table (corking fee μόλις 1€) και σπεύσαμε καθώς δε θα κρατούσε για πολύ! Το Clap the restaurant δε δίνει καμία έκπτωση στο e-table γενικώς, άρα ήταν ευκαιρία τώρα!

Με ένα καλό ερυθρό (Domaine Costa Lazaridi syrah) ανα χείρας και αφού αφήσαμε τη μηχανή ακριβώς έξω από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (αν πάτε νωρίς και δεν έχει παράσταση βρίσκετε άνετα θέση και για αυτοκίνητο, αλλιώς απέναντι ή παραπίσω στα στενά) ανεβήκαμε στον τελευταίο όροφο με το κρυμμένο μπαλκόνι (δε φαίνεται από κάτω, έχει όμως θέα πόλης από ψηλά και λίιιιιγο Παρθενώνα και κορφή Λυκαβηττού στο βάθος, όχι όμως πραγματική θέα Ακρόπολη... ). Εκεί καθίσαμε αφού παρά την ψυχρούλα είχαν ανοίξει τα γυάλινα πετάσματα και ο εσωτ. χώρος ενωνόταν με τη βεράντα. Ο εσωτ. χώρος με το ζωγραφισμένο λουλουδένιο πάτωμα και το ταβάνι με τα "κλαδιά" μού άρεσε περισσότερο! Είναι σχετικά μικρός αλλά με άνετα τραπέζια (δε έχει δυάρια, από τεσσάρια και άνω) και πολυθρόνες! Το μπαρ στο βάθος όλα τα λεφτά!

Η εξυπηρέτηση καλή αλλά κάπως αμήχανη και παρά το κρασί που φέραμε ο σερβιτόρος μάς ρώτησε πριν καλά καλά καθίσουμε αν θα ξεκινήσουμε με λευκό κρασί (! ?), λες και θα πίναμε παραπάνω από 1 μπουκάλι 2 άτομα.... Το νερό ήρθε σε δικό τους μπουκάλι, αλλά αφού σέρβιρε λίγο στα ποτήρια μας το πήρε και μετά από αρκετή ώρα παρατήρησε ότι δεν είχαμε μπουκάλι νερό στο τραπέζι και ξανάφερε ομολογώντας πως κατα λάθος το πήρε πριν. ΟΚ, δεν έγινε και τίποτα! Όλα τα υπόλοιπα κύλησαν ρολόι, τα πιάτα ήρθαν σε σωστούς χρόνους, μάς άλλαξαν μαχαιροπίρουνα από το ορεκτικό στα κύρια, μάς αποχαιρέτησαν στην έξοδο...

Πήραμε τα βασιλομανίταρα με το μετσοβόνε και τη μους από τυρί καλαθάκι Λήμνου (9,5€), πιάτο βαθιάς νοστιμιάς και τέλειο για ερυθρό κρασί! Το ψωμί που έφεραν ήταν λίγες φέτες πολύσπορης μπαγκέτας (τραγανή και φρέσκια) με βούτυρο χτυπημένο με καραμελωμένα κρεμμύδια (αφού κι εγώ που δε τρώω τα κρεμμύδια δοκίμασα και μου άρεσε, τα κρεμμύδια είχαν λιώσει σε μους βέβαια και δεν ξεχώριζαν). Τα κύρια πιάτα (κόστους 16,5€ έκαστο) ήταν η πάπια που έχει ήδη περιγραφεί (θα προσθέσω μόνο ότι ήταν μικρή μερίδα, αλλά άψογα ψημένη) και μοσχάρι σε κοπή oyster blade (καλής ποιότητας, τέλεια ψημένο και μικρή μερίδα επίσης) με τρουφάτο πουρέ πατάτας (γιαμ γιαμ! ) και σάλτσα από μανιτάρια πορτσίνι. Εξαιρετικό! Η κάρτα φαγητού είναι μικρή και οι τιμές είναι χαμηλότερες για πιάτα με ζυμαρικά ή κοτόπουλο φυσικά, ενώ το ακριβότερο ήταν ένα άλλο πιάτο με μοσχάρι στα 22€ ή μια μοσχ. μπριζόλα για 2 άτομα στα 45€ νομίζω...

Για επιδόρπιο μοιραστήκαμε ένα σουφλέ σοκολάτας με λίγη κρεμ ανγκλαίζ από κάτω (έτσι κι έτσι, δε θα το'λεγα κακό, αλλά ήταν πολύ μικρό πρώτα απ'όλα και αδιάφορο στη γεύση λες και δεν ήταν καλή σοκολάτα... ) που για τα 6€ το περίμενα περισσότερο αφού δε συνοδευόταν από παγωτό όπως αλλού. Τελικός λογαριασμός 52,5€, όμως αν παίρναμε κάποιο μπουκάλι κρασί από τη μικρή αλλά ενδιαφέρουσα λίστα τους θα πήγαινε πάνω από 70€. Π. χ. η Νεμέα Παλυβού, σχετικά μεσαία επιλογή, ήταν στα 21€ (το vfm έπεφτε όσο ανέβαιναν οι τιμές στα επόμενα μπουκάλια... ).

12 Ιουν 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
26-36

Το CLAP THE RESTAURANT βρίσκεται στον 3ο όροφο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, στο 206 της Πειραιώς κατεβαίνοντας, στα 300-400 μέτρα μετά την διασταύρωση με την Χαμοστέρνας που οδηγεί στην Καλλιθέα.

Η κυρία στις τηλεφωνικές κρατήσεις του εστιατορίου, ‘”χαμογελά” στο τηλέφωνο. Ως Νο1 γνωστόν, το χαμόγελο στο τηλέφωνο, ακούγεται.. Ως Νο2 γνωστόν, είναι η μία και μοναδική δεξιότητα που ΔΕΝ διδάσκεται, και ΔΕΝ μαθαίνεται. Ή την έχει κανείς, ή δεν την έχει.

O χώρος είναι ξεχωριστός. Δεν μου επιτρέπεται να πω τίποτε παραπάνω. Σας παραπέμπω στην περιγραφή της PP_TINA (και για το CTR). Κανείς σε αυτό τον ιστότοπο, δεν θα περιγράψει ποτέ καλύτερα την αισθητική και τη σημειoλογία ενός χώρου εστίασης, από την πένα αυτής της κυρίας.

Η αψεγάδιαστη Φιλοξενία στο CTR εμένα προσωπικά με παρέπεμψε σε μέρες εκπαίδευσης …και στην γέννηση ενός μωρού.

Ελάχιστα δευτερόλεπτα από την γέννηση τους, τα περισσότερα μωρά παίρνουν τα πρώτα 4 δώρα της ζωής: Μια πρώτη ματιά, ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά …και λίγη τροφή. Στην ζωή θα πάρει κανείς πολλά άλλα δώρα, αλλά επί της ουσίας, ελάχιστα θα ξεπεράσουν την Αυθεντικότητα αυτών των 4 πρώτων. Και όσο και αν αυτή είναι η πρώτη στοιχειώδης μορφή “συναλλαγής” για έναν άνθρωπο, ίσως αξίζει να αναρωτηθεί κανείς, γιατί τάχα αυτή η στοιχειώδης προσέγγιση δεν μπορεί να λειτουργήσει Στρατηγικά, ώστε μία επιχείρηση εστίασης, να χρησιμοποιήσει αυτό το πλαίσιο για να προσεγγίσει όχι τεχνικά, αλλά συναισθηματικά τους πελάτες της.

Μια “καλησπέρα” από την καρδιά σου, ένα “Καλωσήρθατε” ή ένα “Χαίρομαι που σας ξαναβλέπω”, μια χειραψία όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες – η “αγκαλιά” προφανώς είναι συμβολική…και λίγη τροφή. Και όπου αυτό δεν βγαίνει αυθόρμητα (γιατί εκεί πρέπει να το έχει ο μαγαζάτωρ), που είναι η δυσκολία να το υποδυθεί επαγγελματικά; Τα χρήματα τους σε αυτόν (και όχι στον διπλανό) έρχονται να αφήσουν οι άνθρωποι.

Η ζωή στην σημερινή Οικονομία “Εμπειρίας” και όχι της “Βιομηχανικής” ή εκείνης της Οικονομίας “Υπηρεσιών” του περασμένου αιώνα, απλώς απαιτεί καινούργιους κανόνες πλοήγησης. Ψιλά γράμματα θα μου πεις και πάμε για άλλα.

Η υποδοχή στην έξοδο του ασανσέρ στη σάλα του εστιατορίου, είναι χαμογελαστή – από όλη την ομάδα – και συνεσταλμένα ευγενική. Μας έχουν κρατήσει πιθανά το καλύτερο τραπέζι της βεράντας, αλλά μας δίνουν και μία δεύτερη επιλογή για την περίπτωση που δεν είμαστε γοητευμένοι από το τραπέζι...

Οι κυρίες καθίζουν στην δεξιά πλευρά του τραπεζιού. Κατ’αυτό τον τρόπο, θαυμάζουν την φωτισμένη Ακρόπολη. Η ενατένιση της από αυτή την βεράντα έχει πρόσθετη αξία, μιας και ήταν ο Μιχάλης Κακογιάννης που οραματίσθηκε, και στη συνέχεια υλοποίησε τον φωτισμό των μνημείων του Ιερού Βράχου. Οι κύριοι εξ αριστερών, θαυμάζουν τις κυρίες. Στα κλεφτά, και τον φωτισμένο Πειραιά.

2 χαμογελαστά παιδιά περιγράφουν τα πιάτα. Είναι εκεί, δεν έχουν την παραμικρή έπαρση, είναι αθόρυβοι, μοιάζουν ανύπαρκτοι, αλλά ξέρουν κάθε τι που συμβαίνει στο τραπέζι μας, κάθε στιγμή. Δεν είναι εκεί για να προβάλλουν την προσωπικότητα τους, είναι εκεί για να περάσουμε εμείς καλά. Στη συνέχεια της βραδυάς, θα ρωτήσουν τουλάχιστον 3-4 φορές πως ήταν το καθένα από τα πιάτα. Από τις σπάνιες φορές που απουσιάζει η επιτήδευση και το εγώ.

Στις επιλογές γεύσεων, αναφανδόν συστήνονται:

- η εξαιρετική σαλάτα με ολόφρεσκα λαχανικά, φέτες κοτόπουλου σε μορφή μπαλοτίνας (ρολάκι) και μπουκιές κατσικίσιου τυριού, με dressing επιτέλους όσο έπρεπε,
- τα βασιλομανίταρα με τέλεια γευστική ισορροπία ανάμεσα στο καπνιστό μετσοβόνε και το αψύ καλαθάκι Λήμνου,
- η πάπια με ψητή πατάτα φούρνου και σως χαρουπόμελου με βαθιά νοστιμιά και ιδιαίτερη παρουσίαση με την σως στημένη σαν την σπείρα του Αρχιμήδη,
- και Αναμφισβήτητα, τα κορυφαία κυρίως πιάτα της βραδυάς - η χοιρινή μπριζόλα χωρίς κόκκαλο με φλύδες πατάτας και το ψητό αρνίσιο μπούτι με δενδρολίβανο και μπρόκολο – εξαίσια και τα δύο,

ενώ,

- λιγότερο επιτυχημένο το κριθαρώτο με τα μοσχαρίσια μάγουλα, με έντονη οξύτητα στη γεύση από την παραπάνω απότι χρειαζόταν ντομάτα στην σάλτσα του πιάτου,
- ήσυχη γευστικά η πανσέτα από Iberico, που παρά το βελανίδι που πρέπει να έχει φάει στη ζωή του αυτό το γουρουνάκι, δεν εντυπωσίασε όσο τα υπόλοιπα πιάτα,
- ενώ τέλος, η ελαφριά μους πέστροφας, ένα κλικ πιο αλμυρή απ’ότι χρειαζόταν.

Εξαιρετικό το σουφλέ σοκολάτας, εξίσου γευστική και ανάλαφρη η μους γιαουρτιού με τα αποξηραμένα φρούτα. Ένα ακόμη κέρασμα, το προφιτερόλ με την λευκή σοκολάτα..

Ο τωρινός επανασχεδιασμός της λίστας των κρασιών του εστιατορίου είχε σαν αποτέλεσμα κάποιες ελλείψεις, αλλά τα κόκκινο κρασί από το Κτήμα Λύκου που δοκιμάσαμε πρώτη φορά ήταν υπέροχο. Ένα ροζέ που ζητήσαμε στη συνέχεια – δυστυχώς δεν θυμάμαι ποιό ήταν (είναι η 1η από τις 2 επιλογές του wine list), ήταν αφρώδες και δεν ενθουσίασε όλη την παρέα. Τα 2 ευγενέστατα παιδιά στο service, σκέφθηκαν ότι σε αυτή την περίπτωση δεν έπρεπε να χρεωθεί. Δεν νομίζω ότι ήταν απαραίτητο, αλλά αυτή η πρακτική, λέει κάποια πράγματα για την διαφορά, ανάμεσα στο service και την φιλοξενία. Εξηγεί επίσης γιατί οι Αμερικανοί m-ad-men δεν ήταν και τόσο mad, όταν επέβαλλαν τόσο διευρυμένα την έννοια του “Νο questions asked” στην καθημερινή συναλλαγή τους με τον (σοβαρό) πελάτη.

5 άτομα, με 4 πρώτα (1 κερασμένο), 5 κυρίως, 2 μπουκάλια κρασί (1 κερασμένο), 2 ποτήρια κρασί, και 3 γλυκά (1 κερασμένο) στα 140 ευρώ. Αξία ; Ανεκτίμητη.

Εξυπηρέτηση, Γευστική επίδοση και Ατμόσφαιρα ; Ως οι Πυρηνικοί αντιδραστήρες υποβρυχίων: Απόδοση 110%.

Και αν η Πειραιώς έχει λίγη φασαρία, μετά από το πρώτο τέταρτο στο CTR, πιστέψτε με, δεν θα ακούτε τίποτε. Συστήνεται ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Αυτή είναι η τελευταία μου κριτική στο A4F. Χαίρομαι που αυτή η διαδρομή που διήρκεσε 6 ολόκληρα χρόνια (δυστυχώς μόνο με 21 κριτικές), φθάνει στο τέλος της με τόσο υψηλή βαθμολογία, για ένα πραγματικά Εξαίρετο εστιατόριο.

Αποχαιρετώντας αυτή την μεγάλη κοινότητα, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα παιδιά, που με ανιδιοτέλεια έβαλαν ψηφιακό μελάνι σε αυτό τον ιστότοπο. Ένα μεγαλύτερο ευχαριστώ σε όλους εκείνους τους πολυγραφότατους χρήστες, που με την διεισδυτική τους ματιά, τον τεκμηριωμένο λόγο, και σε βάρος του προσωπικού τους χρόνου, γλύτωσαν πολλούς - σίγουρα εμένα και την παρέα μου - ουκ ολίγες φορές - από κακοτοπιές.

Τέλος, ένα ακόμη μεγαλύτερο ευχαριστώ σε 4 ξεχωριστούς στην αντίληψη μου ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ αυτής της κοινότητας, που η ανάγνωση των κριτικών τους, ήταν κάθε φορά μία πραγματική απόλαυση. Στον Τρώγων(τα) με την βαθύνοια, την πρωτοτυπία και την αυθεντικότητα της γραφής του, στην ενδελεχή Leda με τις αξέχαστες forensic αναλύσεις της, στον Dorfmeister με την μεστότητα ενός σπάνιου λόγου που τσάκιζε κόκκαλα, και στον Mpiskoto με το ιδιαίτερο φλεγματικό χιούμορ, που θα μπορούσε άνετα να αρθρογραφεί επί αντιμισθία.

Η συντακτική ομάδα του A4F, πρέπει να εξασφαλίσει ότι αυτός ο παλμός θα συνεχισθεί. Σε μία εποχή που ολοένα και λιγότεροι πελάτες χαμογελούν, σε μία εποχή ελλείμματος τόσο αυθεντικότητας όσο και - δυστυχώς - βιωματικότητας κυρίως στην επαγγελματική εξυπηρέτηση, σε μία εποχή που αν και οι βαθιές τσέπες έχουν εκλείψει, η αρπαχτή περιορίζεται πιο αργά απ’ότι θα έπρεπε,

ας κάνει ο καθένας την προσπάθεια του από όπου μπορεί, ώστε να αναδειχθούν όλες εκείνες οι τίμιες προσπάθειες των επιχειρηματιών εστίασης που αγωνίζονται να φέρουν στην Ελληνική εστιατορική σκηνή, μια ανάσα φρέσκου αέρα!

Αυτών που έχουν στη δούλεψη τους, ακέραιους μάγειρες που ότι θα σερβίρουν στον πελάτη, θα το σέρβιραν και στο παιδί τους. Αυτών που εκπαιδεύουν τους ανθρώπους τους να είναι αόρατοι, αλλά ταυτόχρονα να είναι εκεί για τον πελάτη. Αυτών που ξορκίζουν την μουρτζούφλα. Αυτών που δεν ξεχνούν από που ξεκίνησαν και παραμένουν αυθεντικοί. Αυτών που συνεχίζουν να σε ξαφνιάζουν με τηγανητό μπακαλιάρο, αντί με “mouche λευκού κορήγονου σε φυλλώματα βαλεριάνας, πασπαλισμένης με καύκαλο χαρουπιού”. Αυτών που ψήνουν το δικό τους ψωμί στα εστιατόρια τους. Αυτών που υποστηρίζουν όλα αυτά τα νέα παιδιά, τα γεμάτα έμπνευση στις νέες μικροζυθοποιίες. Αυτών που ανέδειξαν το ταπεινό Σαββατιανό στην θέση που του άξιζε εξ´αρχής - σαν ένα νέκταρ του σύγχρονου Ελληνικού αμπελώνα. Αυτών που με την τιμολογιακή τους πολιτική στα κρασιά, επιτρέπουν σε ένα νεαρό ζευγάρι με περιορισμένο χρηματικό διαθέσιμο, να πιεί ένα μπουκάλι κρασί, όχι 2 ποτήρια. Αυτών που εκδίδουν φορολογικές αποδείξεις. Αυτών που δεν επιτρέπουν το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους. Αυτών που δεν είναι αυτοσκοπός τους να πλουτίσουν σε 3 χρόνια. Αυτών που θα ταίσουν έναν άστεγο που ζήτησε λίγο φαγητό, χωρίς να κάνουν ερωτήσεις.

Και αν μέσα σε όλα αυτά χρεώσουν και 1-2 μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό, δεν χάθηκε και ο κόσμος βρε αδερφέ...

17 Μάρ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
17-25

Μέσα Μαρτίου, βράδυ Παρασκευής, βροχερό και λόγω ιδιαίτερου λόγου, από το πρωί έψαχνα για ιδιαίτερες γεύσεις.
Χάρη στην πρόσφατη κριτική της PP_TINA, και δεδομένου ότι ήταν ένα εστιατόριο στην επιθυμητή μου λίτσα, πείστικα σε λίγα μόνο λεπτά να κλείσω τραπέζι για 3 άτομα.
Ο χώρος μίνιμαλ, ευρύχωρος, με θέα την Πειραιώς και χαμηλό φωτισμό με απαλή μουσική που αμέσως σε χαλαρώνει και ηρεμεί. Στον 3ο όροφο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, με σχετικά εύκολο το πάρκινγκ στη γύρω περιοχή.
Μετά τις 22:00 είχε γεμίσει όλο το εστιατόριο, όμως παρόλα αυτά, δεν υπήρχε καθόλου οχλαγωγία. Στα πολύ θετικά ότι δεν επιτρεπόταν το κάπνισμα.
Το προσωπικό, 2 νεαρά παιδιά, πολύ ευγενικά, γλυκομίλητα, με το χαμόγελο και καθόλου επιτηδευμένη συμπεριφορά.
Με το που καθίσαμε, μας έφεραν ένα μπουκάλι νερό βρύσης και μετά την παραγγελία μας, ένα ξύλινο δίσκο με καραμελωμένο βούτυρο και ψωμί με καρύδι και παπασουνόσπορο (1.50 ευρώ το άτομο το κουβέρ). Καταπλητικά και τα δύο.

Στη συνέχεια πήραμε:

-Πατατοσαλάτα, θεσπέσια, με αγγουράκι τουρσί και χειροποίητη μαγιονέζα. Όξινη όσο έπρεπε, γεύση απλά τέλεια.
- Σαλάτα με μπαλάκια κατσικίσιου τυριού και κοτόπουλο. Πολύ δροσερή, φρεσκότατη με το ντρέσινγκ να δένει όλα τα υλικά αρμονικά μεταξύ τους.
- Άγρια βασιλομανίταρα σε βάση με λιωμένο τυρί Μετσοβόνε και μους από καλαθάκι. Έντονη η γεύση του καπνιστού τυριού και σε συνδυασμό με τα μεγάλα μανιτάρια, το πιάτο απογειωνόταν.
- Σκωτσέζικα αυγά πάνω σε πατατοκροκέτα. Πιάτο αποτελούμενο από 4 μισά αυγά, γεμιστά με πιπεριά και ντομάτα, ο κρόκος ελαφρά σφιχτός και η βάση, πατάτας, ελαφρώς με παραπάνω λάδι για τις δικές μου προτιμήσεις. Διαφορετικά ήταν ένα νόστιμο ορεκτικό, που όμως δεν μας απογείωσε όπως όλα τα παραπάνω.
- Στήθος πάπιας με ψητή πατάτα φούρνου, πουρέ από κόκκινο λάχανο και σάλτσα αρωματισμένη με χαρουπόμελο. Παρουσίαση και γεύση πολλών αστέρων. Μέτρια ψημένο το φιλέτο της πάπιας, πολύ μαλακό και χωρίς καμία βαριά μυρωδιά.
- Rib eye από black angus με πουρέ πατάτας αρωματισμένο με τρούφα, baby καρότα και σάλτσα αρωματισμένη με Ελληνικό καφέ. Πολύ καλά εκτελεσμένο το κρέας, με την ιδιαίτερη σάλτσα να ταιριάζει απόλυτα το πουρέ πατάτας.
- Ρολό κοτόπουλου, με baby καρότα γλασέ και πουρέ αρωματισμένο με τσάιβς. Πολύ μαλακό το κοτόπουλο, γλυκιά γεύση και το πουρέ χυλώδες όσο έπρεπε.
Στο τέλος μας κέρασαν μαστίχα, που αν και δεν είμαι λάτρης, αυτή είχε πολύ ιδιαίτερο και ωραίο άρωμα.

Για όλα αυτά μαζί με ένα μπουκάλι λευκό κρασί Λημνία Γη πληρώσαμε 91,00 Ευρώ. Σύνοψη; Γκουρμέ παρουσίαση όλων των πιάτων, κανονικότατες ωστόσο μερίδες, τέλειος συνδυασμός Ελληνικών γεύσεων και υψηλής γαστρονομίας σε πολύ προσιτές τιμές.
Αξίζει για κάθε περίσταση και όχι μόνο μετά από θέατρο ή κάποια εκδήλωση στην περιοχή.
Σίγουρα πλέον θα κατεβαίνουμε πιο συχνά από Βόρεια μόνο και μόνο για το συγκεκριμένο χώρο.

14 Μαι 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
10-16

Ένα αξιόλογο Roof Top απόλυτα εναρμονισμένο με τον αμιγώς καλλιτεχνικό προσανατολισμό του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη στην οδό Πειραιώς. Όλα τα πιάτα του εστιατορίου αντλούν τη δυνατή τους προσωπικότητα από τη γνώση και τη φαντασία του ταλαντούχου Σεφ Μιχάλη Νουρλόγλου (βλ. Abovo), άξιος sous Chef ο Αγαπητός Τσακαλάκης. Όλα τα πιάτα χαρακτηρίζονται από έντονη γευστικότητα και φίνα αισθητική, η οποία προεκτείνεται και στην άψογη διακοσμητική υπεροχή του χώρου!

Καινοτομία του εγχειρήματος της ομάδας του Clap αποτελεί το πολυσυλλεκτικό μενού του εστιατορίου, το οποίο αφορά κυρίως πιάτα της προτίμησης γνωστών καλλιτεχνών και δη ηθοποιών (βλ. μπέργκερ Aretha Franklin) ή πιάτα με ονομασία εμπνευσμένη από κάποια ταινία.....!!

Οι διάφορες ζωγραφιές ανθισμένων λουλουδιών που πλανώνται τόσο διακριτικά και ευχάριστα στον εσωτερικό χώρο αποτελούν δημιουργίες των σπουδαστών της Σχολής Καλών Τεχνών! Τα σουπλά, αναπαριστούν- σε ασπρόμαυρο φόντο- φώτα κινηματογράφου. Η ίδια βέβαια η ονομασία του χώρου, Clap the Restaurant, σίγουρα παραπέμπει στο "κλακ" της κλακέτας του σκηνοθέτη ή ακόμα στον ήχο έντονων χειροκροτημάτων (clap ), o καθένας το ερμηνεύει όπως νομίζει....
Το αξιοζήλευτο του θέματος είναι ότι με εξαιρετική φαντασία όλα δένουν αρμονικά τόσο με την καλλιτεχνική καριέρα του Κακογιάννη όσο και με το ύφος του χώρου...!

Στην εποχή των περισσοτέρων αμφιλεγόμενων ΜΚΟ, μακάρι, οι εκάστοτε κυβερνώντες να έδειχναν την προθυμία να αναδεικνύουν παρόμοιους χώρους που να βγάζουν προς τα έξω τόσο επάξια την δουλειά διαφόρων προσωπικοτήτων ή τουλάχιστον να γίνονται ανάλογες προσπάθειες απότισης φόρου τιμής σε προσωπικότητες που κάτι προσέφεραν σε αυτόν τον τόπο, μόνο και μόνο μέσα από την ίδια τους την δραστηριότητα....!!

Σε συνέχεια των παραπάνω,
ο εσωτερικός χώρος αποτελεί πρότυπο καλαισθησίας, τα δάπεδα είναι ζωγραφισμένα με ανθισμένα φυτά και τα τραπέζια επίσης! Την οροφή κοσμούν φίνα κομμάτια ξύλου, αφηρημένης τέχνης, σε ορισμένα σημεία των οποίων παρεμβαίνουν όμορφα σχεδιασμένες αμυγδαλιές. Το ίδιο ανθισμένο σκηνικό ακολουθείται και σε μικρό μέρος των γκρι-μπεζ τοίχων που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και industrial τεχνοτροπίας.
Τα τραπέζια και τα καθίσματα είναι άξια θαυμασμού και διαφόρων σχημάτων κυρίως 70'ς. Άλλα τραπέζια είναι τετράγωνα άλλα στρογγυλά και στο βάθος αριστερά, σε ένα δωμάτιο που δεν διακρίνεται άμεσα, υπάρχει και ένα μοντέρνο μοναστηριακό τραπέζι. Στα καθίσματα, τα περισσότερα είναι μικρές πολυθρόνες, κυριαρχεί το ανοιχτό πράσινο, το σκούρο μπεζ χρώμα και το ροζ. Στο βάθος εντυπωσιάζει ένα μινιμαλιστικό μπαρ με τρία μοντέρνου σχεδιασμού στουλς. Τα φωτιστικά δαπέδου και οι εντυπωσιακοί κρυστάλλινοι πολυέλαιοι, με τις φούξια και μαύρες υφασμάτινες λωρίδες, συμπληρώνουν την άκρατη καλλιτεχνική φαντασία των δημιουργών του!
Η εξωτερική θέα είναι ανεμπόδιστη μέσα από τις μεγάλες τζαμαρίες!

Η ειρωνεία είναι ότι το όλο διακοσμητικό "σκηνικό" του εσωτερικού χώρου έρχεται, στα μάτια μου τουλάχιστον, σε πλήρη αντίθεση -παρότι δρα και συμπληρωματικά- με τα ιδιαίτερης έμπνευσης γκράφιτι στους μεγάλους τοίχους των εργατικών πολυκατοικιών του Ταύρου στη γύρω περιοχή. Το ενθαρρυντικό είναι ότι τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά υπάρχει καλλιτεχνική εγρήγορση!!

Σημαντικό και πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα το γεγονός ότι ο χώρος δεν βομβαρδίζεται από φωτογραφίες του Κακογιάννη..... αλλά ακολουθεί με σθένος την καλλιτεχνία του σε όλες της τις εκφάνσεις της ως πολίτη του κόσμου!

Ο μεγάλος εξωτερικός χώρος του Clap είναι εντελώς διαφορετικού ύφους από τον εσωτερικό και αποτελείται από απλά τραπέζια με μαύρες ψάθινες καρέκλες. Έχει θέα προς τις παραπάνω πολυκατοικίες και στο βάθος φαίνεται η Ακρόπολη. Σίγουρα, βράδυ καλοκαιριού, με φωτισμένο το εξωτερικό περιβάλλον, θα είναι πολύ όμορφα και αέρινα εκεί πάνω.

Υπάρχουν δύο μενού, ένα μεσημεριανό και ένα βραδινό. Ο βραδινός κατάλογος δεν διαφέρει σημαντικά από τον μεσημεριανό αλλά περιλαμβάνει περισσότερα κυρίως πιάτα.

Εμείς επισκεφθήκαμε το εστιατόριο μεσημεράκι και αρχικά ήπιαμε ένα καφεδάκι (taf) πριν προχωρήσουμε στο γεύμα. Τους καφέδες μας, δύο καπουτσίνο (3,00), συνόδευσαν δύο γλυκάκια. Οι καφέδες δεν μας ενθουσίασαν!

Κατόπιν, άρχισε το γεύμα,

Στην αρχή, μας έφεραν πάνω σε ένα στρογγυλό ξύλινο δίσκο ψωμάκια καλαμποκιού, για δύο άτομα, που συνοδεύονταν από μικρή ποσότητα βουτύρου με καραμελωμένα κρεμμύδια (2,00).

Δοκιμάσαμε τα εξής πιάτα:

Πιάτο με την ονομασία "Like water for chocolate", (εμπνευσμένο από την μεξικάνικη μελοδραματική ταινία του 1992, como agua para chocolate)!
Πρόκειται για κόντρα μοσχαράκι γάλακτος με πουρέ πατάτας (15,00), με μπόλικα κομματάκια φρέσκου και ζουμερού κρέατος. Ο πουρές είναι εξίσου νόστιμος και το πιάτο ήρθε με άψογη παρουσίαση, με χρώματα που παιχνίδιζαν, το καφέ του κρέατος και το πράσινο κάποιου λαχανικού, σέλινου φαντάζομαι.
Σούπερ πιάτο!!
Το παραπάνω πιάτο περιλαμβάνεται στο βραδινό μενού! Όμως, επειδή το "Frank Gorsin" (16,00), ribeye με σελινόριζα και πιπέρι, του μεσημεριανού καταλόγου, είχε εξαντληθεί, μας πρότειναν να μας ετοιμάσουν ένα παρεμφερές πιάτο από το βραδινό μενού.

Ριζότο "Μιχάλης Κακογιάννης", με κρόκο Κοζάνης (8,00).
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό πιάτο που γευστικά συμπληρώνεται από λάδι βασιλικού και κομματάκια σχοινόπρασου. Το ριζότο είναι με εξαιρετικό τρόπο βρασμένο, ενώ από την πρώτη κιόλας μπουκιά καταλαβαίνει κάποιος την άριστη τέχνη του Σεφ.
Υπάρχει και ριζότο "Audrey Hepburn" (7,50) ή "The Godfather" (9,00)!

Στο μεσημεριανό μενού σερβίρονται και πιο ελαφριά γεύματα όπως τοστ (3,50), ομελέτα (8,00), croque monsieur (5,00) ή croque madame (6,00) ή αυγά benedict (8,50). Αυτά και, επιπλέον, κάποια πλατώ τυριών (16,00) και αλλαντικών (16,00) περιλαμβάνονται και στο ενδιαφέρων coffee menu.
Για κάτι ελαφρύ θα δοκίμαζα και κάποια από τις τρεις σαλάτες του μεσημεριανού καταλόγου, όπως π. χ την " Monica Bellucci " στα 8,00.

Στο τέλος, παραγγείλαμε ένα εκλεκτό γλυκό σοκολάτας με αλατισμένη καραμέλα και παγωτό βανίλια (6,50). Το γλυκό είχε σοκολάτα Valrhona, γαρνιτούρα λωρίδες καραμέλας και ως γεύση άφηνε μια υπέροχη γλυκοαλμυρή αίσθηση!!

Μας προσέφεραν μαστίχα Χίου.

Το φαγητό μας συνόδευσε μια ποικιλία από ωραίες ξένες μουσικές στη σωστή ένταση.

Το μέρος είναι το πλέον κατάλληλο για χαλαρές βραδιές για τον λόγο αυτό κάποιος μπορεί κάλλιστα να απολαύσει το ποτό του μέσα σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα!!
Έτσι λοιπόν, βρίσκουμε μεγάλη ποικιλία από ποτά και αναψυκτικά. Τα κρασιά σε ποτήρι κυμαίνονται από 4-6,00, ενώ το μπουκάλια αρχίζουν από ΕΥΡΩ 15,00 περίπου (βλ. Πανσέλοινος- Κτήμα Λύκου, Syrah Merlot). Σερβίρεται ούζο και τσίπουρο (βλ. ούζο Πιτσιλαδή 200 ml,10,00).

Το σέρβις είναι άψογο και θεωρώ ότι οι τιμές βρίσκονται σε εξαιρετικά καλό επίπεδο για ένα τόσο προσεγμένο και ιδιαίτερο μέρος όπως το Clap!!
Επειδή οι επιλογές του φαγητού είναι πολλές και πολυποίκιλες, δυσκολεύτηκα να τις οριοθετήσω.... έτσι θα μπορούσαν να αγγίξουν και το 17-25. Εμείς πάντως, με δύο πιάτα φαγητού, και ένα γλυκό, μαζί με το κουβέρ, πληρώσαμε ΕΥΡΩ 31,50 και χορτάσαμε!

Σίγουρα αξίζει της προσοχής σας, σε συνδυασμό ίσως με κάποια θεατρική παράσταση στο χώρο ή έτσι απλά για ένα ποτό, γεύμα ή δείπνο... ως θεατές ενός τέλειου έργου!

ΥΓ Fratello ευχαριστώ για τα ευγενικά σχόλιά σας που αφορούν το πρόσωπό μου και αναδεικνύουν, μεταξύ άλλων, το έργο αλλά και το ομαδικό πνεύμα των καλοφαγάδων φίλων...!!

08 Μάρ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
26-36

Στον 3ο όροφο του Ιδρύματος Κακογίαννη, ο χώρος έχει πολύ όμορφη θέα αλλά και άρτια αισθητική με έντονές καλλιτεχνικές πινελιές (ζωγραφισμένα πατώματα και τραπέζια και highlight μια καλαίσθητή κατασκευή που παραπέμπει σε κλαδιά δέντρου στην οροφή). Το σέρβις επίσης είναι φιλικό και γρήγορο, ενώ αντίστοιχη είναι και η ατμόσφαιρα που ενισχύεται από τις ωραίες και ταιριστές jazzy μουσικές.

Το κλού όμως είναι το φαγητό. Ειδικά αν είσαι λάτρης του κρέατος, εδώ θα βρεις τη χαρά σου. Διοτί στο ειδικό BBQ, δημιουργούν εξαίρετικά πιάτα-και μάλιστα για όλα τα βαλάντια. Δηλαδή, δεν χρειάζεται απαραίτητα να παραγγέιλεις το σούπερ ντούπερ κομμάτι κρέατος (πχ. black angus) για να ευχαριστηθείς. Εμείς εκτός από τα βασιλομανίταρα με μετσοβόνε και μους από καλαθάκι Λήμνου (υπέροχο! ) και την πολύ ωραία πατατοσαλάτα με αγγουράκι τουρσί, πήραμε μια χοιρινή πανσέτα (με άλλα λόγια ένα "καθημερινό" κομμάτι κρέατος) που μαζί με το πέστο πιπερίας και φουντουκιού, απογειωνόταν.

Ακολούθησε μια light μους γιαουρτιου με αποξηραμένα καραμελωμένα φρούτα, που έκλεισε με ιδανικό τρόπο το γεύμα μας.
Ηπίαμε και ένα μεστό, ωραιότατο Αγιωργίτικο (και πολύ οικονομικό στα 15μιση Ευρώ! ) και για όλα αυτά, 2 άτομα, πληρώσαμε κοντά στο 50άρικο, το φχαριστηθήκαμε και χορτάσαμε.

Με λίγα λόγια είναι μια παραπάνω από τίμια επιλογή για δείπνο, είτε έχεις πάει στο Ιδρύμα για κάποια παράσταση (σε αυτή την περίπτωση αξίζει να πας εστω για ένα ποτήρι κρασί), είτε το διαλέξεις σαν αυτόνομο προορισμό.

7 medium

12 Μάρ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
26-36

Επισκεφτήκαμε το Clap για 1η φορά το προηγούμενο Σάββατο. Το εστιατόριο βρίσκεται στον 3ο όροφο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, κάτι που το κάνει και πολύ βολικό για επίσκεψη μετά από κάποια παράσταση.

1) Χώρος. Πολύ όμορφος, με απλωμένα τραπέζια για όσο privacy χρειάζεται, με πολύ ωραίο ντεκόρ. Καλός φωτισμός, και πολύ καλή μουσική σε όσο χαμηλή ένταση χρειάζεται.

2) Εξυπηρέτηση: Άμεση, ταχύτατη, με χαμόγελο.2 comments για βελτίωση έίναι πως καλό θα ήταν να αντικατασταθούν οι χάρτινες πετσέτες με υφασμάτινες και επιπλέον, αν βλέπουν πως ο πελάτης έχει αφήσει το σακάκι στο διπλανό κάθισμα, να του προτείνουν την ύπαξη της γκαρνταρόμπας που μπορεί να μην είχε προσέξει.

3) Κατάλογος: Όμορφος με όσες επιλογές χρειάζεται. 8 πρώτα, 3 σαλάτες, 7-8 κυρίως, 2-3 pasta/risotto και 3 γλύκά. Επίσης βολική και η λίστα κρασιού με επιλογές για όλες τις τσέπες.

4) Φαγητό: Παραγγείλαμε 2 πρώτα (scotch eggs και πατατοσαλάτα), 2 κυρίως (burger και rib eye), γλυκό μια lime tart και κρασί μια Λημνία Γη.
Όλα ήταν πάρα πολύ καλά και πολύ καλά μαγειρεμένα. Η πατατοσαλάτα εξαιρετική με το αυγό ποσέ, το burger πολύ καλό με ιδιαίτερο κρέας και το rib eye με πουρέ σελινόριζας ήταν εξαιρετικά ψημένο όπως ζητήθηκε, πολύ ζουμερό και γευστικό.
Η τάρτα, ήταν υπέροχη. Το lime έκανε πολύ ωραία αισθητή τη παρουσία σου, δεν σε λίγωνε, ήταν όσο γλυκό έπρεπε με μέτρο.

5) VfM: Για όλα αυτά, πληρώσαμε μόνο 49,5€. Δεν χρειάζονται παραπάνω σχόλια πιστεύω.

Ο λόγος που δεν του έβαλα 4 στη βαθμολογία, είναι πως επειδή είναι νέο εστιατόριο, σίγουρα έχει χώρο για βελτιώση και μικρολεπτομέρειες (όπως υφασμάτινες πετσέτες, να πάρουν το παλτό σου στην άφιξη κτλ)

Σημερινές

Ανακοινώσεις

1 ΝΕΕΣ